PRAVILNIK
O NAČINU KORIŠĆENJA SREDSTAVA SA PODRAČUNA, ODNOSNO DRUGIH RAČUNA KONSOLIDOVANOG RAČUNA TREZORA GRADA PANČEVA

("Sl. list grada Pančeva", br. 7/2011)

I Uvodne odredbe

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se uređuje način korišćenja novčanih sredstava sa podračuna, odnosno drugih računa direktnih i indirektnih korisnika sredstava budžeta grada Pančeva (u daljem tekstu: korisnika budžeta grada Pančeva) uključenih u konsolidovani račun trezora grada Pančeva (u daljem tekstu: KRT grada Pančeva).

Član 2

Korisnici budžeta grada Pančeva mogu imati podračune na kojima se vode sredstva za redovno poslovanje i podračune na kojima se vode sopstveni prihodi.

Na podračunima za redovno poslovanje vode se novčana sredstva u skladu sa Odlukom o budžetu grada Pančeva.

Na podračunima sopstvenih prihoda vode se sredstva korisnika budžeta grada Pančeva koja se ostvaruju u skladu sa zakonom.

Novčana sredstva sa podračuna za redovno poslovanje ne mogu se prenositi na podračun sopstvenih prihoda korisnika budžeta grada Pančeva.

Sopstveni prihodi korisnika budžeta grada Pančeva konsoliduju se na nivou KRT-a grada Pančeva.

Ako se korisnik budžeta grada Pančeva finansira iz budžeta različitih nivoa vlasti, sopstveni prihodi tog korisnika konsoliduju se na nivou trezora prema pripadnosti direktnog korisnika budžetskih sredstava.

II Korišćenje novčanih sredstava

Član 4

Sekretarijat za finansije - Odeljenje za trezor (u daljem tekstu: Trezor) ispostavlja naloge za plaćanje Upravi za trezor (u daljem tekstu: Uprava), na zahtev korisnika budžeta grada Pančeva, za izdatke za redovno poslovanje korisnika budžeta grada Pančeva u okviru odobrenih aproprijacija, na osnovu kvartalnih i mesečnih planova potrošnje, u skladu sa budžetom grada Pančeva za budžetsku godinu.

Trezor ispostavlja naloge Upravi za transfer sredstava sa računa za izvršenje budžeta na podračune za redovno poslovanje korisnika budžeta grada Pančeva, na zahtev korisnika budžeta grada Pančeva, za izdatke za redovno poslovanje korisnika budžeta grada Pančeva u okviru odobrenih aproprijacija, na osnovu kvartalnih i mesečnih planova potrošnje, sa kojih korisnici budžeta grada Pančeva mogu ispostaviti nalog za plaćanje Upravi.

Član 5

Korisnici budžeta grada Pančeva vrše plaćanja sa podračuna sopstvenih prihoda, za namene i do visine utvrđene zakonom, drugim propisima i opštim aktom.

Neposredna plaćanja vrše se ispostavljanjem naloga za plaćanje, u skladu sa zakonom.

III Upravljanje novčanim sredstvima na KRT-u grada Pančeva

Član 6

Sredstvima na KRT-u grada Pančeva upravlja Trezor.

Upravljanje sredstvima iz stava 1. ovog člana podrazumeva planiranje tokova i upravljanje primanjima i izdacima radi efikasnijeg korišćenja tih sredstava.

Trezor planira tokove novčanih sredstava sa ciljem nesmetanog izvršenja obaveza budžeta grada Pančeva, u skladu sa zakonom.

Član 7

U cilju obezbeđenja sredstava za finansiranje tekuće likvidnosti budžeta grada Pančeva, mogu se privremeno pozajmiti sredstva sa KRT-a grada Pančeva, prenosom sredstava sa računa za interne pozajmice.

Pozajmica sredstava iz stava 1. ovog člana može se vršiti u iznosu koji ne ugrožava dnevnu likvidnost KRT-a Grada Pančeva, a rok za vraćanje pozajmice može biti do 31. decembra tekuće godine.

Član 8

Sredstva preneta korisnicima budžeta grada Pančeva na podračun za redovno poslovanje, a neutrošena do kraja budžetske godine, vraćaju se na račun izvršenja budžeta grada Pančeva.

Stanje sopstvenih prihoda korisnika budžeta grada Pančeva evidentirano na kraju budžetske godine prenosi se kao početno stanje ovih sredstava na početku naredne budžetske godine.

Član 9

Sekretarijat za finansije izveštava Ministarstvo finansija - Upravu za trezor o investiranju novčanih sredstava sa konsolidovanog računa trezora grada Pančeva, do petog u mesecu za prethodni mesec, na obrascima propisanim Pravilnikom o načinu korišćenja sredstava sa podračuna, odnosno drugih računa konsolidovanog računa trezora Republike.

IV Investiranje sredstava

Član 10

Sredstva iz člana 1. ovog pravilnika, koja preostanu po izvršenju obaveza u skladu sa članom 6. stav 3. ovog pravilnika mogu se deponovati kod poslovnih banaka i Narodne banke Srbije preko noći.

Novčana sredstva iz stava 1. ovog člana mogu se deponovati kod poslovnih banaka ili Narodne banke Srbije, osim prihoda za koje je u posebnom zakonu, odnosno lokalnom propisu ili međunarodnom ugovoru ugovorena namena koja ograničava upotrebu tih sredstava, po kamatnoj stopi koja nije niža od eskontne stope Narodne banke Srbije i na način koji rizik po plasirana sredstva svodi na najmanju meru.

Polaganje novca u depozit može biti bez utvrđenog roka vraćanja, tj. po viđenju (a vista) ili sa utvrđenim rokom vraćanja (oročeni novčani depozit).

Član 11

Korisnik sredstava budžeta grada Pančeva može investirati sopstvene prihode samostalno uz prethodno pribavljenu saglasnost Gradonačelnika grada Pančeva ili lica koje on ovlasti.

Korisnik sredstava budžeta grada Pančeva može zaključiti ugovor sa Gradonačelnikom grada Pančeva i licem koje on ovlasti o investiranju sopstvenih prihoda.

Korisnik sredstava budžeta grada Pančeva obavezan je da po izvršenom investiranju sopstvenih prihoda na način iz stava 1. i 2. ovog člana, o tome obavesti Trezor, koji će o tome obavestiti Upravu.

V Završne odredbe

Član 12

Direktni korisnici budžeta grada Pančeva dužni su da vode evidenciju podataka registra pismenih izveštaja i elektronskih podataka, koji se odnose na finansijske zadatke i aktivnosti, za sebe i svoje indirektne korisnike budžeta grada Pančeva.

Član 13

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o načinu korišćenja sredstava sa podračuna, odnosno drugih računa konsolidovanog računa trezora opštine Pančevo "Službeni list opštine Pančevo", broj 1/05.

Član 14

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Pančeva".