PRAVILNIK
O USLOVIMA, KRITERIJUMIMA I MERILIMA ZA ZAKLJUČIVANJE UGOVORA SA DAVAOCIMA ZDRAVSTVENIH USLUGA I ZA UTVRĐIVANJE NAKNADE ZA NJIHOV RAD ZA 2011. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 4/2011, 14/2011 i 33/2011)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se uslovi, kriterijumi i merila za zaključivanje ugovora o pružanju zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja osiguranim licima (u daljem tekstu: ugovor), između Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, odnosno filijale i zdravstvenih ustanova, privatne prakse i drugih pravnih lica (u daljem tekstu: davalac zdravstvenih usluga) i za utvrđivanje naknade za njihov rad za 2011. godinu.

Član 2

Ugovorima koji se zaključuju na osnovu ovog pravilnika obezbeđuje se zdravstvena zaštita osiguranim licima Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (u daljem tekstu: Republički zavod) i osiguranim licima Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika (u daljem tekstu: Fond) u skladu i na način koji je utvrđen ugovorom koji je zaključen između Republičkog zavoda i Fonda.

Član 3

Iznos planiranih sredstava za zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za 2011. godinu, za primarnu, sekundarnu i tercijarnu zdravstvenu zaštitu, utvrđen je Finansijskim planom Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje za 2011. godinu (u daljem tekstu: Finansijski plan).

Raspored sredstava iz stava 1. ovog člana, u obliku planirane naknade za rad davalaca zdravstvenih usluga, utvrđuje se predračunima sredstava za 2011. godinu, a deo sredstava obezbeđuje se za pružanje određene vrste zdravstvenih usluga u skladu sa ovim pravilnikom.

Predračun sredstava za 2011. godinu (Prilog 1.), Predračun sredstava zdravstvenim ustanovama specijalizovanim za produženu rehabilitaciju za 2011. godinu (Prilog 2.), Predračun sredstava institutima/zavodima za javno zdravlje za 2011. godinu (Prilog 3.) i Predračun sredstava ustanovama socijalne zaštite za 2011. godinu (Prilog 4.) odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

II USLOVI ZA ZAKLJUČIVANJE UGOVORA SA DAVAOCIMA ZDRAVSTVENIH USLUGA

Član 4

Uslov za zaključivanje ugovora sa davaocem zdravstvenih usluga je da davalac zdravstvenih usluga ispunjava uslove za obavljanje zdravstvene delatnosti propisane zakonom kojim se uređuje zdravstvena zaštita i propisima za sprovođenje tog zakona.

Davalac zdravstvenih usluga obavezan je da organizuje radno vreme koje zadovoljava potrebe osiguranih lica, u skladu sa zakonom kojim se uređuje zdravstvena zaštita.

Davalac zdravstvenih usluga nema pravo, u okviru radnog vremena koje je određeno za pružanje ugovorenih zdravstvenih usluga, da organizuje promocije lekova, preparata i terapijskog režima iz proizvodnog programa farmaceutskih kompanija, kao i da organizuje druge vidove promocija poslova i usluga koji se ne obezbeđuju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Član 5

Uslov za zaključivanje ugovora sa davaocem zdravstvenih usluga je da davalac zdravstvenih usluga dostavi Republičkom zavodu, odnosno filijali, ponudu u obliku plana rada za 2011. godinu.

Plan rada utvrđuje se na osnovu kadrovskih i tehničkih kapaciteta (kadrovi, prostor i oprema) i broja osiguranih lica iz člana 2. ovog pravilnika koji gravitiraju davaocu zdravstvenih usluga i sastavni je deo ugovora.

Vrsta i obim zdravstvenih usluga koji su iskazani u planu rada zasnivaju se na Planu zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za 2011. godinu koji donosi Republički zavod.

Planirani obim zdravstvenih usluga, po pravilu, nije manji od obima izvršenih zdravstvenih usluga u prethodnoj godini.

Član 6

Davalac zdravstvenih usluga sa kojim je filijala zaključila ugovor o pružanju zdravstvene zaštite obezbeđuje, u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju (u daljem tekstu: Zakon), potrebne lekove, medicinska sredstva, implantate i medicinsko-tehnička pomagala koja su utvrđena kao pravo iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.

1. Uslovi za zaključivanje ugovora sa zdravstvenim ustanovama iz Plana mreže

Član 7

Plan rada zdravstvene ustanove iz Plana mreže zdravstvenih ustanova (u daljem tekstu: Plan mreže) mora biti sačinjen u skladu sa elementima iz Plana zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja (u daljem tekstu: Plan zdravstvene zaštite) i ukupnom naknadom zdravstvenoj ustanovi utvrđenom ovim pravilnikom, a posebno sa naknadom za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal, ugradni materijal, materijal za dijalizu i lekove za bolesti krvi i krvotvornih organa.

Usaglašenost plana rada zdravstvene ustanove sa naknadom iz stava 1. ovog člana utvrđuje filijala.

Mišljenje o usaglašenosti plana rada zdravstvene ustanove sa Planom zdravstvene zaštite daje nadležna zdravstvena ustanova koja obavlja delatnost javnog zdravlja.

Izuzetno, mišljenje o usaglašenosti plana rada zdravstvene ustanove koja obavlja delatnost javnog zdravlja sa Planom zdravstvene zaštite daje Institut "Batut".

Usaglašenost plana rada Instituta "Batut" sa naknadom utvrđenom ovim pravilnikom, utvrđuje Republički zavod.

Usaglašenost plana rada sa ukupnom naknadom utvrđenom ovim pravilnikom Instituta za imunologiju i virusologiju "Torlak", Zavoda za antirabičnu zaštitu "Luj Paster" i Zavoda za transfuziju krvi utvrđuje filijala na čijem je području sedište zdravstvene ustanove.

Na osnovu utvrđene usaglašenosti plana rada zdravstvene ustanove sa ukupnom naknadom utvrđenom ovim pravilnikom, zaključuje se ugovor između Republičkog zavoda, odnosno filijale i zdravstvene ustanove.

Član 8

Zdravstvena ustanova je odgovorna za sprovođenje kadrovskog plana, koji donosi ministar nadležan za poslove zdravlja (u daljem tekstu: ministar), obračun i isplatu plata za ugovoreni broj radnika i za izvršenje plana rada koji je osnov za zaključivanje ugovora.

U slučaju izmene broja i strukture ugovorenih radnika utvrđenih kadrovskim planom, zdravstvena ustanova je obavezna da filijali sa kojom je zaključila ugovor dostavi podatke o promenama narednog dana od dana nastanka promene.

Filijala iz stava 2. ovog člana, podatke u vezi sa promenama ugovorenih radnika ažurira u elektronskoj formi u najkraćem mogućem roku.

Član 9

Uslov za zaključivanje ugovora sa zdravstvenom ustanovom je da zdravstvena ustanova, sa donošenjem plana rada, donese i program racionalizacije, koji obuhvata mere i postupke racionalnog raspolaganja i uštede ugovorenih sredstava po pojedinim namenama do nivoa optimalnih potreba.

Član 10

Zdravstvena ustanova može u cilju sprovođenja programa racionalizacije ovlastiti Republički zavod, shodno odredbama zakona kojim se uređuju javne nabavke, da u njeno ime i za njen račun sprovede postupak javne nabavke za:

1) citostatike sa Liste lekova (Lista C - lekovi sa posebnim režimom izdavanja);

2) pegilovani interferon alfa i interferon beta;

3) ugradni materijal u vaskularnoj hirurgiji (graftovi i endovaskularni stent graftovi);

4) ugradni materijal u karidohirurgiji (valvule, ringovi, oksigenatori i stabilizatori);

5) ugradni materijal u kardiologiji (stentovi, balon kateteri, pejsmejkeri i defibrilatori);

6) intraokularna sočiva;

7) materijal za dijalizu;

8) materijal za peritoneumsku dijalizu;

9) setove za intraoperativno spašavanje krvi (autotransfuzioni setovi);

10) lekove za lečenje hemofilije;

11) antituberkulotike prve linije;

12) epoetine;

13) implantate za kukove - prva faza restriktivnog postupka;

14) lekove koji nemaju dozvolu za stavljanje u promet u Republici Srbiji, a neophodni su u dijagnostici i terapiji (Lista D - neregistrovani lekovi) - prva faza restriktivnog postupka;

15) osiguranje imovine i lica;

16) druga dobra koja nisu sadržana u tač. 1)-15) ovog stava, u slučaju poremećaja u snabdevanju zdravstvenih ustanova.

Ukoliko zdravstvena ustanova ne ovlasti Republički zavod da u njeno ime i za njen račun, sprovede postupak javne nabavke, zdravstvena ustanova može utrošak dobara fakturisati Republičkom zavodu po ceni koju je postigla u postupku javne nabavke i koja ne može biti viša od cene koju je Republički zavod postigao u sprovedenom postupku javne nabavke, u smislu stava 1. ovog člana.

Član 11

Sastavni deo ugovora sa zdravstvenom ustanovom je Lista čekanja sačinjena u skladu sa Objašnjenjem za praćenje kvaliteta rada u zdravstvenim ustanovama, broj 011-00-00018/04-03 od 7. aprila 2004. godine, koje je doneo ministar, a koju zdravstvena ustanova dostavlja filijali do prvog u mesecu za taj mesec.

Član 12

Republički zavod može da zaključi poseban ugovor sa zdravstvenom ustanovom za izvođenje "pilot projekta" pod uslovima:

- da ministarstvo nadležno za poslove zdravlja (u daljem tekstu: Ministarstvo) prethodno da saglasnost zdravstvenoj ustanovi za izvođenje "pilot projekta" za tekuću godinu,

- da Ministarstvo da ocenu, mišljenje i ciljeve za sprovođenje "pilot projekta",

- da zdravstvena ustanova dostavi Ministarstvu i Republičkom zavodu izveštaj o rezultatima sprovedenog "pilot projekta" iz prethodne godine, ukoliko je isti bio ugovoren i sproveden.

Ugovor se može zaključiti po kriterijumima koji se definišu u skladu sa elementima koji su utvrđeni u "pilot projektu" za tekuću godinu za koju se "pilot projekat" sprovodi.

III KRITERIJUMI I MERILA ZA UGOVARANJE I UTVRĐIVANJE NAKNADE ZA RAD ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA IZ PLANA MREŽE

1. Zdravstvene ustanove koje obavljaju zdravstvenu delatnost na primarnom nivou

Član 13

Kriterijum za utvrđivanje naknade domu zdravlja za plate i dodatke na plate je ugovoreni broj radnika, u skladu sa kadrovskim planom iz člana 8. ovog pravilnika.

Naknada za plate utvrđuje se na osnovu važećih propisa kojima su utvrđeni:

1) koeficijenti i osnovica za obračun i isplatu plata;

2) osnovice i stope poreza i doprinosa iz obaveznog socijalnog osiguranja;

3) dodaci na plate.

Zdravstvena ustanova je obavezna da filijali sa kojom je zaključila ugovor dostavi izveštaj o odobrenom neplaćenom odsustvu ugovorenom radniku i utvrđeni iznos umanjenja naknade za plate po tom osnovu.

Izveštaj iz stava 3. ovog člana se ne dostavlja ako zdravstvena ustanova umesto odsutnog ugovorenog radnika kao zamenu angažuje drugog radnika iste struke.

Član 14

Domu zdravlja se utvrđuje naknada za prevoz na rad i sa rada za ugovoreni broj radnika na osnovu prosečnog troška zdravstvene ustanove za ovu namenu po ugovorenom radniku koji je koristio prevoz u prethodnoj godini, primenjenog na broj ugovorenih radnika u zdravstvenoj ustanovi koji koriste prevoz za dolazak i odlazak sa rada.

Član 15

Naknada za lekove i naknada za sanitetski i medicinski potrošni materijal domu zdravlja utvrđuje se prema prosečno planiranom trošku za ove namene, po osiguranom licu, za broj osiguranih lica koji gravitiraju domu zdravlja, a koji je korigovan faktorom po osnovu starosne strukture.

Naknada za materijalne troškove i ostale troškove utvrđuje se domu zdravlja u visini sredstava za tu namenu utvrđenu Predračunom sredstava za 2010. godinu, uvećanih za 2%.

Planirana sredstva za participaciju utvrđena su u visini naplaćene participacije, iskazane u fakturi za period januar-novembar 2010. godine i projektovane na godišnji nivo.

Domu zdravlja se, pored naknade za lekove iz stava 1. ovog člana, priznaju i sredstva po osiguranom licu za lekove oktreotid i lanreotid za medicinske indikacije neuroendokrini karcinom i tereotrofni i somatrofni tumori hipofize, ukoliko se terapija pruža u toj zdravstvenoj ustanovi.

Član 16

Naknada za troškove energenata domu zdravlja određena je prema prosečnom mesečnom trošku po vrstama energenata, projektovanom za celu godinu, a na osnovu:

- utrošene količine, po vrstama energenata,

- cene energenata zdravstvene ustanove, a najviše do nivoa prosečne cene energenata po vrsti na nivou filijale,

- fakturisane vrednosti po vrsti energenta.

Član 17

Domu zdravlja koji u svom sastavu ima stacionar, naknada za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal i ishranu pacijenata utvrđuje se po kriterijumima koji su za ove namene utvrđeni za zdravstvene ustanove sekundarnog nivoa.

Član 18

Ostalim zdravstvenim ustanovama koje obavljaju delatnost na primarnom nivou, osim apotekama, kao i domovima zdravlja na području Kosova i Metohije, utvrđuje se naknada za:

1) plate i troškove prevoza - po kriterijumima iz člana 13. i 14. ovog pravilnika;

2) lekove i sanitetski i medicinski potrošni materijal - u visini sredstava za te namene utvrđene za 2010. godinu;

3) energente - shodno članu 16. ovog pravilnika;

4) materijalne troškove i ostale troškove, shodno članu 15. stav 2. ovog pravilnika.

Planirana sredstva za participaciju utvrđena su u visini naplaćene participacije, iskazane u fakturi za period januar-novembar 2010. godine i projektovane na godišnji nivo.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, zavodima za hitnu medicinsku pomoć naknada za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal, materijalne i ostale troškove utvrđuje se prema stvarnim rashodima za pružene usluge osiguranim licima u 2010. godini.

Član 19

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost na primarnom nivou kod koje su u toku 2010. godine uvećana sredstva po osnovu uvođenja nove metode ili proširenja kapaciteta, u naknadu za 2011. godinu uključena su sredstva za ove namene na godišnjem nivou.

Zdravstvenim ustanovama kod kojih dođe do uvođenja novih metoda u lečenju, naknada za lekove i medicinska sredstva povećava se u visini procenjenih troškova.

Ukoliko zdravstvena ustanova koja obavlja zdravstvenu delatnost na primarnom nivou u svom sastavu ima apoteku, naknada za obavljanje farmaceutske zdravstvene delatnosti utvrđuje se shodno odredbama ovog pravilnika iz odeljka - 4. Ugovaranje sa apotekom.

2. Zdravstvene ustanove koje obavljaju stomatološku zdravstvenu delatnost

Član 20

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja stomatološku zdravstvenu delatnost na primarnom nivou, okvirna sredstva za 2011. godinu utvrđuje se na osnovu tima utvrđenog shodno normativima predviđenim opštim aktom o bližim uslovima za obavljanje zdravstvene delatnosti u zdravstvenim ustanovama i drugim oblicima zdravstvene službe, koji je doneo ministar (u daljem tekstu: Pravilnik o bližim uslovima), za pružanje stomatoloških usluga u skladu sa članom 41. Zakona i u skladu sa opštim aktom Republičkog zavoda o sadržaju i obimu prava na zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i participaciji za 2011. godinu.

Zdravstvenoj ustanovi sa područja AP Kosovo i Metohija koja obavlja stomatološku zdravstvenu delatnost na primarnom nivou, okvirna sredstva za 2011. godinu utvrđuju se prema broju i strukturi kadra koji pružaju stomatološke usluge osiguranim licima.

Ostali direktni i indirektni troškovi utvrđuju se po kriterijumima za ustanove primarne zdravstvene zaštite.

Izuzetno, zdravstvenoj ustanovi kod koje nije moguće primeniti kriterijum iz stava 1. ovog člana, okvirna sredstva za 2011. godinu utvrđuju se u visini ugovorene naknade za 2010. godinu.

Zdravstvenoj ustanovi kojoj je, primenom kriterijuma iz stava 1. ovog člana, utvrđen manji broj timova od minimuma propisanog članom 3. tačka 4. Pravilnika o bližim uslovima, okvirna sredstva za 2011. godinu utvrđuju se za propisani minimum stomatoloških timova.

Cene stomatoloških usluga koje pružaju zdravstvene ustanove iz ovog člana, utvrđuju se opštim aktom Republičkog zavoda.

Član 21

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja stomatološku zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou, naknada za rad utvrđena je po kriterijumima za zdravstvene ustanove koje obavljaju delatnost na tercijarnom nivou, do donošenja normativa od strane Ministarstva.

Član 22

Zdravstvenoj ustanovi koja ima organizovanu stomatološku zdravstvenu delatnost u neprekidnom trajanju od 24 časa, radi pružanja usluga urgentne stomatologije, naknada za plate za tri tima (tri doktora stomatologije i tri stomatološka tehničara) utvrđuje se shodno kriterijumima iz člana 13. ovog pravilnika.

3. Zdravstvene ustanove koje obavljaju zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou

Član 23

Naknada za plate i dodatke na plate zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou utvrđuje se shodno članu 13. st. 1. i 2. ovog pravilnika.

Zdravstvena ustanova je obavezna da filijali sa kojom je zaključila ugovor dostavi izveštaj o odobrenom neplaćenom odsustvu ugovorenom radniku i utvrđeni iznos umanjenja naknade za plate po tom osnovu.

Izveštaj iz stava 2. ovog člana se ne dostavlja ako zdravstvena ustanova umesto odsutnog ugovorenog radnika kao zamenu angažuje drugog radnika iste struke.

Zdravstvenoj ustanovi se utvrđuje naknada za prevoz na rad i sa rada za ugovoreni broj radnika, shodno članu 14. ovog pravilnika.

Član 24

Naknada za troškove energenata zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou utvrđuje se shodno članu 16. ovog pravilnika.

Član 25

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou naknada za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal utvrđuje se na osnovu sledećih kriterijuma:

1. naknade za te namene utvrđene Predračunom sredstava za 2010. godinu;

2. broja lečenih lica i prosečnog troška za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal po lečenom licu;

3. odnosa fakturisane realizacije za period januar-septembar 2010. godine projektovane na godišnji nivo i ugovorene naknade za 2010. godinu, kao i odnos između ugovorenog iznosa po lečenom licu zdravstvene ustanove, ugovorenog iznosa po lečenom licu grupacije i fakturisanog iznosa po lečenom licu zdravstvene ustanove.

Primena kriterijuma iz stava 1. ovog člana zavisi od tipa zdravstvene ustanove.

Zdravstvenoj ustanovi koja pruža laboratorijske usluge osiguranim licima koja koriste usluge dijalize u zdravstvenim ustanovama van Plana mreže, u okviru naknade za sanitetski i medicinski potrošni materijal iz stava 1. ovog člana, utvrđuju se troškovi reagensa za pružene laboratorijske usluge.

Naknada za materijalne troškove i ostale troškove utvrđuje se u visini sredstava za tu namenu utvrđenu Predračunom sredstava za 2010. godinu, uvećanih za 2%.

Naknada za krv i labilne produkte od krvi, utvrđuje se u visini sredstava za ovu namenu koja je utvrđena Predračunom sredstava za 2010. godinu, a u zavisnosti od načina na koji se obezbeđuje krv.

Planirana sredstva za participaciju utvrđena su u visini naplaćene participacije, iskazane u fakturi za period januar-novembar 2010. godine i projektovane na godišnji nivo.

Član 26

Kriterijum za utvrđivanje naknade za implantate u ortopediji (endoproteze, ostali ugradni materijal), kardiohirurgiji, kardiologiji i vaskularnoj hirurgiji i za ostale implantate je fakturisana vrednost za period januar-novembar 2010. godine, projektovana na godišnji nivo.

Naknada za intraokularna sočiva, u okviru naknade za ostale implantate, utvrđuje se na osnovu obima rada projektovanog za 2010. godinu.

Naknada za kohlearne aparate, u okviru naknade za ostale implantate, utvrđuje se na nivou sredstava za te namene u 2010. godini.

Član 27

Kriterijumi za utvrđivanje naknade za dijalizni materijal i lekove za dijalizu, su:

1) broj lica na dijalizi i broj dijaliza po vrsti, u mesecu septembru 2010. godine;

2) cena dijaliznog materijala, po vrstama dijaliza uključujući i kućne dijalize, utvrđena opštim aktom Republičkog zavoda;

3) učešće dijalizatora (po vrstama) u ukupnom broju hemodijaliza;

4) lekovi za dijalizu epoetin i ferlecit - u visini troškova utvrđenih u 2010. godini, po cenama i indikacijama iz Liste lekova.

Član 28

Naknada za lekove koji se koriste za lečenje hemofilije utvrđuje se u visini projektovanih troškova po zdravstvenim ustanovama za te namene na godišnjem nivou.

Osnovi za projekciju troškova na godišnjem nivou su broj lica koja su u periodu januar-septembar 2010. godine lečena od hemofilije u zdravstvenoj ustanovi i koja su evidentirana u bazi podataka Instituta za transfuziju krvi Srbije, te stvarni troškovi za lečenje tih lica u istom periodu.

Član 29

Naknada za citostatike sa Liste lekova utvrđuje se na osnovu fakturisane realizacije za period januar-jun 2010. godine, sa projekcijom na godišnji nivo, a do nivoa sredstava utvrđenih za 2010. godinu.

Naknada za citostatike po posebnom režimu izdavanja (Lista C) utvrđuje se na nivou sredstava utvrđenih za 2010. godinu, prema kriterijumu koji je utvrdila Komisija za praćenje potrošnje citotoksičnih lekova koji se finansiraju iz sredstava zdravstvenog osiguranja.

Član 30

Naknada za ishranu u zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou utvrđuje se, u zavisnosti od načina obezbeđivanja ishrane, u visini naknade utvrđene za te namene Predračunom sredstava za 2010. godinu.

Član 31

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou kod koje su u toku 2010. godine uvećana sredstva po osnovu uvođenja nove metode ili proširenja kapaciteta, u naknadu za 2011. godinu uključena su sredstva za ove namene na godišnjem nivou.

Zdravstvenim ustanovama kod kojih dođe do uvođenja novih metoda u lečenju, naknada za lekove i medicinska sredstva povećava se u visini procenjenih troškova.

Član 32

Ako zdravstvena ustanova pacijenta koji se nalazi na bolničkom lečenju u toj ustanovi, uputi radi pružanja dijagnostičkih ili drugih zdravstvenih usluga kod drugog davaoca zdravstvenih usluga koji obavlja delatnost na sekundarnom ili tercijarnom nivou zdravstvene zaštite i sa kojim Republički zavod, odnosno filijala ima zaključen ugovor, davalac zdravstvenih usluga koji je uslugu pružio ispostavlja fakturu Republičkom zavodu, odnosno filijali sa kojom je zaključio ugovor.

Zdravstvena ustanova sekundarnog ili tercijarnog nivoa može, osigurana lica koja se nalaze na bolničkom lečenju u toj zdravstvenoj ustanovi, uputiti u zdravstvenu ustanovu koja obavlja delatnost javnog zdravlja radi pružanja dijagnostičkih odnosno mikrobioloških usluga, pod uslovom da na području filijale ne postoji druga bliža zdravstvena ustanova koja može pružiti navedene zdravstvene usluge.

Zdravstvena ustanova koja obavlja delatnost javnog zdravlja za pružene usluge iz stava 2. ovog člana fakturu ispostavlja filijali Republičkog zavoda sa kojom je zaključila ugovor.

Kliničkom centru i kliničko-bolničkom centru koji iz opravdanih razloga ne može izvršiti određene ugovorene zdravstvene usluge, utvrđuju se, u okviru naknade za materijalne troškove i ostale troškove, sredstva za ugovore koje će te zdravstvene ustanove zaključiti sa drugim zdravstvenim ustanovama.

3.1. Obezbeđivanje sredstava pored naknade utvrđene predračunom za određene vrste zdravstvenih usluga

Član 33

Pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2011. godinu, zdravstvenoj ustanovi obezbeđuju se i sredstva za usluge pružene osiguranim licima sa liste čekanja iz oblasti kardiologije, kardiohirurgije, ortopedije, oftalmologije, radioterapije, mamografije i hirurgije dojke, po cenama, odnosno naknadama koje utvrđuje Republički zavod, u visini ispostavljene fakture po osiguranom licu.

Planom rada zdravstvene ustanove utvrđuje se mesečni obim usluga iz oblasti navedenih u stavu 1. ovog člana, za koje su sredstva utvrđena Predračunom sredstava za 2011. godinu.

Izvršenje obima rada zdravstvene ustanove za zdravstvene usluge iz stava 1. ovog člana, zdravstvena ustanova prati mesečno, a neizvršeni obim rada iz prethodnog meseca prenosi se u naredni mesec.

Član 34

Za izvršene usluge iz člana 33. ovog pravilnika iz oblasti kardiologije, zdravstvenoj ustanovi utvrđuje se cena za pruženu uslugu:

1)

koronarografija-kateterizacija

63.291,00 dinara

2)

revaskularizacija miokarda metodom PTCA (bez uračunate cene stenta)

137.019,00 dinara

U iznos cena iz stava 1. ovog člana uračunati su troškovi rada stručnog tima, lekova, sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala, indirektni troškovi i troškovi bolesničkih dana.

Za uslugu iz stava 1. tačka 2) ovog člana zdravstvenoj ustanovi se priznaje i vrednost ugradnog materijala (stenta) po ceni koja ne može biti viša od cene koja je ugovorena sa izabranim ponuđačem u postupku poslednje javne nabavke koju je sproveo Republički zavod.

Zdravstvene usluge iz stava 1. ovog člana obezbeđuju se organizovanjem dopunskog rada zdravstvenih radnika, na osnovu posebnog ugovora koji filijala na čijem području se nalazi sedište zdravstvene ustanove zaključuje sa zdravstvenom ustanovom.

Član 35

Za izvršene usluge iz člana 33. ovog pravilnika iz oblasti kardiohirurgije, zdravstvenoj ustanovi utvrđuje se cena za pruženu uslugu:

1)

revaskularizacija miokarda koronarnim premošćenjem (bypass)

490.000,00 dinara

2)

implantacija valvule

620.000,00 dinara

U iznos cena iz stava 1. ovog člana uračunati su troškovi rada stručnog tima, ugradnog materijala, krvi i krvnih derivata, lekova, sanitetskog i potrošnog medicinskog materijala, indirektni troškovi i troškovi bolesničkih dana.

Zdravstvene usluge iz stava 1. ovog člana obezbeđuju se organizovanjem dopunskog rada zdravstvenih radnika, na osnovu posebnog ugovora koji filijala na čijem području se nalazi sedište zdravstvene ustanove zaključuje sa zdravstvenom ustanovom.

Član 36

Zdravstvenoj ustanovi koja pruži osiguranom licu zdravstvenu uslugu iz člana 34. ovog pravilnika, za lečenje akutnog infarkta miokarda, obezbeđuju se sredstva, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2011. godinu, po ceni za tu vrstu usluge koja je propisana u istom članu.

Za uslugu iz člana 34. stav 1. tačka 2) ovog pravilnika zdravstvenoj ustanovi se priznaje i vrednost ugradnog materijala (stenta) po ceni koja ne može biti viša od cene koja je ugovorena sa izabranim ponuđačem u postupku poslednje javne nabavke koju je sproveo Republički zavod.

Član 37

Za izvršene usluge iz člana 33. ovog pravilnika iz oblasti ortopedije, zdravstvenoj ustanovi priznaje se naknada:

1) za ugradnju endoproteze kuka (cementne) - 28.583,00 dinara;

2) za ugradnju endoproteze kuka (bezcementne) - 30.149,00 dinara;

3) za ugradnju endoproteze kolena - 31.857,00 dinara;

4) za ugradnju unutrašnjeg fiksatora kičme (po tipu - Miami-Moss) - 91.656,00 dinara.

U iznos naknada iz stava 1. ovog člana uračunati su troškovi lekova, krvi i krvnih derivata i sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala.

Za usluge ugradnje proteza, koje nisu sadržane u stavu 1. ovog člana, a pružene su osiguranim licima sa liste čekanja, obezbeđuju se sredstva za stvarne troškove lekova, krvi i krvnih derivata i sanitetskog i potrošnog medicinskog materijala, za izvršenu uslugu po osiguranom licu, a priznaju se na osnovu ispostavljene fakture.

Za usluge iz oblasti ortopedije zdravstvenoj ustanovi pored naknade iz stava 1. i 3. ovog člana priznaje se vrednost implantata, a po cenama koje su postignute u postupku javne nabavke.

Član 38

Za izvršene usluge iz člana 33. ovog pravilnika iz oblasti oftalmologije, zdravstvenoj ustanovi priznaje se naknada:

1)

za ugradnju intraokularnih rigidnih sočiva

- 14.143,00 dinara;

2)

za ugradnju intraokularnih fleksibilnih sočiva

- 20.817,00 dinara;

3)

za ugradnju intraokularnih mikroincizionih fleksibilnih sočiva

- 25.526,00 dinara.

U iznos naknada iz stava 1. ovog člana uračunati su troškovi lekova, sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala i sočiva.

Naknada za izvršene usluge iz stava 1. tačka 3) ovog člana odnosi se samo na zdravstvene ustanove koje obavljaju zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou.

Član 39

(Brisan)

Član 40

Za izvršene usluge iz člana 33. ovog pravilnika iz oblasti radioterapije zdravstvenoj ustanovi priznaju se cene koje su iskazane u prilogu ovog pravilnika u tabelama "Cene usluga radioterapije" (Prilog 5).

U iznos cena radioterapije uračunati su troškovi rada stručnog tima, lekova, centigreja (cGy), sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala, troškovi održavanja opreme, indirektni troškovi i troškovi bolesničkih dana.

Zdravstvene usluge iz stava 1. ovog člana obezbeđuju se organizovanjem dopunskog rada zdravstvenih radnika, na osnovu posebnog ugovora koji filijala na čijem području se nalazi sedište zdravstvene ustanove zaključuje sa zdravstvenim ustanovama.

Član 41

Zdravstvenoj ustanovi se obezbeđuje i naknada za zdravstvene usluge veštačke oplodnje i za asistiranu ljudsku reprodukciju, i to za:

1) klasični metod veštačke oplodnje - IVF - 191.086,26 dinara;

2) metod veštačke oplodnje - In vitro maturacija jajne ćelije - 205.377,61 dinara;

3) metod veštačke oplodnje - ICSI - mikrofertilizacija - 206.875,61 dinara.

U iznos naknade za zdravstvene usluge iz stava 1. ovog člana uračunati su troškovi: lekova, anestetika, hormona, medijuma i sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala.

Član 42

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2011. godinu, obezbeđuje se naknada za izvršenu dijagnostičku uslugu pozitronsku emisionu tomografiju-PET, i to:

1) PET celog tela

18.975,00 dinara;

2) PET dopunski ciljani

16.552,00 dinara;

3) PET ciljani

18.668,00 dinara;

U iznos naknade iz stava 1. ovog člana uračunati su troškovi lekova, sanitetskog materijala i indirektni troškovi.

Pored naknade iz stava 1. ovog člana, zdravstvenoj ustanovi se posebno priznaju troškovi radiofarmaka u visini stvarnih troškova.

Član 43

Za izvršene usluge lečenja akutnog ishemijskog moždanog udara trombolističkom terapijom u prvih 48 sati, zdravstvenoj ustanovi se utvrđuje cena za izvršenu uslugu u iznosu od 138.478,00 dinara.

U iznos cene iz stava 1. ovog člana uračunati su troškovi rada stručnog tima, lekova, sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala, krvnih derivata, bolesničkih dana i indirektni troškovi.

Član 44

Pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2011. godinu, zdravstvenoj ustanovi sekundarnog i tercijarnog nivoa, obezbeđuju se sredstva, u visini stvarnih troškova potrebnih po osiguranom licu, za lekove i medicinska sredstva i to za:

1) transplantaciju bubrega i jetre;

2) endovaskularno lečenje intrakranijalnih aneurizmi;

3) lečenje dece do 18 godina koja su obolela od fenilketonurije;

4) lečenje cistične fibroze;

5) biološku terapiju za lečenje poliartikularnog juvenilnog artritisa, aktivnog reumatoidnog artritisa, aktivnog ankilozirajućeg spondilitisa i aktivnog psorijaznog artritisa, koja se sprovodi shodno uslovima propisanim opštim aktom kojim se utvrđuje Lista lekova - Lekovi sa posebnim režimom izdavanja (Lista C);

6) perkutanu vertebroplastiku;

7) za ambulantno lečenje osiguranih lica rezistentnih na klasične depo antipsihotike (risperidon injekcije sa produženim dejstvom);

8) ugradnju BAHA sistema deci oštećenog sluha.

Član 45

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2011. godinu, obezbeđuju se sredstva za lekove i medicinska sredstva za svaku izvršenu uslugu transplantacije koštane srži osiguranom licu, u visini od 350.000,00 dinara, a za svaku izvršenu uslugu transplantacije koštane srži osiguranom licu - detetu, sredstva za lekove i medicinska sredstva u visini od 726.000,00 dinara.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost na tercijarnom nivou, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2011. godinu obezbeđuju se sredstva za naknadu troškova eksplantacije organa radi transplantacije u visini od 400.000,00 dinara po eksplantiranom organu.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost na tercijarnom nivou, koja u skladu sa zakonom obavlja poslove transplantacije ćelija i tkiva, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2011. godinu, obezbeđuju se sredstva za naknadu stvarnih troškova nabavke i uvoza ćelija i tkiva radi pružanja usluga transplantacije osiguranim licima, po ispostavljenoj fakturi.

Član 46

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost na tercijarnom nivou, koja je specijalizovana za pružanje zdravstvene zaštite deci i koja nema sa Republičkim zavodom ugovorenu naknadu za dijalizu, priznaju se troškovi dijaliznog materijala i lekova za dijalizu.

Troškovi iz stava 1. ovog člana priznaju se za dijalizni materijal u visini nabavne cene, najviše do cena utvrđenih opštim aktom Republičkog zavoda, a za lekove za dijalizu u visini nabavne cene, najviše do cena utvrđenih Listom lekova.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou i kojoj u ugovorenim sredstvima nije predviđena posebna naknada za hemodijalizu, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2011. godinu, obezbeđuju se sredstva za izvršene hemodijalize, koja ne uključuju lekove za hemodijalizu, osiguranim licima kod kojih u toku lečenja dođe do akutnog otkazivanja bubrega, po cenama utvrđenim aktom Republičkog zavoda.

Član 47

Zdravstvenim ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2011. godinu, obezbeđuju se sredstva za lekove koji nisu na Listi lekova, a koji se priznaju osiguranim licima, u skladu sa opštim aktom Republičkog zavoda kojim se uređuje sadržaj, obim prava na zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i participacija za 2011. godinu.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2011. godinu, obezbeđuju se sredstva za nabavku osiguranim licima ventilatora za neinvazivnu ventilaciju za lečenje u kućnim uslovima.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost na tercijarnom nivou, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2011. godinu obezbeđuju se sredstva za naknadu troškova lečenja ekstremne gojaznosti osiguranih lica, kada je to medicinski neophodno, primenom metode barijatrijske hirurgije, u iznosu od 300.000,00 dinara po osiguranom licu.

Član 48

Institutima za onkologiju i kliničkim centrima, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2011. godinu, obezbeđuju se i sredstva u visini stvarnih troškova organizacije rada mobilnog mamografa za rano otkrivanje tumora dojke u visini i po strukturi koji su utvrđeni Odlukom Upravnog odbora Republičkog zavoda.

Član 49

Za zdravstvene usluge iz člana 34.-48. ovog pravilnika obezbeđuje se naknada na osnovu dostavljene fakture po osiguranom licu, u visini stvarnih troškova, po ceni ili u visini naknade utvrđene ovim pravilnikom.

4. Ugovaranje sa apotekom

Član 50

Kriterijumi za utvrđivanje naknade apoteci iz Plana mreže za snabdevanje lekovima i određenim pomagalima, svih osiguranih lica, su:

1) za lekove - učešće u ukupnoj fakturisanoj vrednosti lekova na recept u 2010. godini, a do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom;

2) za pomagala - 50% sredstava prema učešću u ukupno fakturisanoj vrednosti u 2010. godini i 50% prema prosečnom trošku pomagala po osiguranom licu za 2010. godinu.

Ugovorena naknada za lekove obuhvata:

1) cene lekova koje su utvrđene Pravilnikom o Listi lekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja;

2) troškove prometa na malo za izdate lekove na lekarski recept u iznosu 12% koji se obračunavaju na veleprodajnu cenu leka.

Izuzetno od stava 2. tačke 2) ovog člana za lekove na lekarski recept koji se koriste za lečenje HIV infekcije Republički zavod priznaje troškove prometa na malo od 6% na veleprodajnu cenu lekova.

Ugovorena naknada apoteci za izdata pomagala obuhvata i troškove prometa na malo za izdata pomagala u apoteci u iznosu od 4% koji se obračunavaju na nabavnu cenu pomagala.

Cena pomagala koja se može fakturisati na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja je nabavna cena uvećana za troškove prometa na malo.

U okviru naknade iz st. 2., 3. i 4. ovog člana priznaje se i obračunati porez na dodatu vrednost, u skladu sa Zakonom kojim se uređuje porez na dodatu vrednost.

Najviše cene pomagala iz stava 4. ovog člana odštampane su u prilogu ovog pravilnika i čine njegov sastavni deo (Prilog 6.).

Apotekama na području Kosova i Metohije naknada se utvrđuje shodno kriterijumima iz čl. 13. i 14. ovog pravilnika, kao i naknada za ostale troškove.

Planirana sredstva za participaciju utvrđena su u visini naplaćene participacije, iskazane u fakturi za period januar-novembar 2010. godine i projektovane na godišnji nivo.

Član 51

Apoteka je obavezna da obezbedi potrebnu količinu i asortiman lekova sa Liste lekova za osigurana lica Republičkog zavoda.

U cilju efikasnog i racionalnog trošenja sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, apoteka obezbeđuje lekove u skladu sa zakonom kojim se uređuju javne nabavke.

Član 52

Ugovor sa apotekom iz Plana mreže za snabdevanje lekovima i određenim pomagalima svih osiguranih lica, zaključuje filijala na čijem je području sedište apoteke.

Član 53

Apoteka koja je zaključila ugovor sa filijalom obavezna je da ima informacioni sistem koji omogućava fakturisanje izdatih lekova i pomagala u elektronskoj formi prema aplikativnom softveru Republičkog zavoda i da vodi materijalno računovodstvo za lekove i medicinaska sredstva koja izdaje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Član 54

Apoteka je obavezna da izda propisani lek na lekarskom receptu.

Izuzetno, u slučaju da apoteka ne raspolaže lekom propisanim na lekarski recept, apoteka može izdati drugi lek kao zamenu, istog generičkog sastava, iste ili niže cene, ako lekar izričito nije napisao da se izda samo propisani lek.

Apoteka je obavezna da vodi podatke o vrsti i količini lekova koje je izdala u skladu sa stavom 2. ovog člana i da o tome dostavlja filijali tromesečni izveštaj.

Član 55

Za lekove izdate na lekarski recept i određena pomagala, apoteka ispostavlja fakturu Republičkom zavodu preko filijale sa kojom je zaključila ugovor.

Uz fakturu iz stava 1. ovog člana dostavljaju se lekarski recepti i obrasci za propisivanje određenih pomagala.

Faktura se ispostavlja u elektronskoj formi prema aplikativnom softveru Republičkog zavoda.

U ispostavljenoj fakturi, iskazuje se i iznos participacije za izdate lekove sa Liste lekova i za taj iznos se umanjuje obaveza prema apoteci.

5. Ugovaranje sa zdravstvenim ustanovama specijalizovanim za produženu rehabilitaciju

Član 56

Ugovor sa zdravstvenom ustanovom specijalizovanom za produženu rehabilitaciju zaključuje se za pružanje usluga specijalizovane produžene rehabilitacije, kao i bolničkog lečenja za onu zdravstvenu ustanovu za koju je pružanje usluga bolničkog lečenja predviđeno Planom mreže.

Ugovor za usluge iz stava 1. ovog člana zaključuje filijala na čijem se području nalazi sedište zdravstvene ustanove koja obavlja delatnost specijalizovane produžene rehabilitacije za sva osigurana lica.

Pored usluga iz stava 1. ovog člana, filijala može ugovoriti pružanje ambulantno-polikliničkih usluga koje se ne obezbeđuju po vrsti i/ili obimu u drugim zdravstvenim ustanovama na području te filijale, po cenama utvrđenim opštim aktom Republičkog zavoda kojim se uređuju cene za primarnu zdravstvenu zaštitu.

Član 57

Zdravstvenoj ustanovi specijalizovanoj za produženu rehabilitaciju naknada za stacionarnu rehabilitaciju za 2011. godinu utvrđuje se za broj b.o. dana prema broju postelja ugovorenih za 2010. godinu.

Naknada za ambulantno-polikliničke usluge utvrđuje se na osnovu projektovane vrednosti fakturisane realizacije za 2010. godinu.

Naknada za bolničko lečenje obezbeđuje se iz sredstava predviđenih za sekundarnu zdravstvenu zaštitu, a obuhvata i sredstva za ambulantno-polikliničke usluge pružene osiguranom licu za vreme bolničkog lečenja.

Zdravstvenoj ustanovi specijalizovanoj za produženu rehabilitaciju, koja je, u skladu sa opštim aktom Republičkog zavoda kojim se uređuje produžena medicinska rehabilitacija, uključena u program prevencije hroničnih komplikacija dijabetesa, utvrđuje se i naknada troškova prevencije i praćenja dijabetesa (test trake i lancete).

Zdravstvenoj ustanovi specijalizovanoj za produženu rehabilitaciju koja pruža zdravstvene usluge lečenja karcinoma štitne žlezde priznaju se, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava zdravstvenim ustanovama specijalizovanim za produženu rehabilitaciju za 2011. godinu i troškovi radioaktivnog izotopa u visini stvarnih troškova.

Planirana sredstva za participaciju utvrđena su u visini naplaćene participacije, iskazane u fakturi za period januar-novembar 2010. godine i projektovane na godišnji nivo.

6. Ugovaranje sa ostalim zdravstvenim ustanovama iz Plana mreže

Član 58

Ugovor sa zdravstvenom ustanovom koja obavlja zdravstvenu delatnost iz oblasti virusologije, vakcina i imunobioloških preparata, sa zdravstvenom ustanovom koja obavlja delatnost transfuzije krvi i zdravstvenom ustanovom koja vrši obaveznu obdukciju umrlih lica na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, u skladu sa zakonom kojim se uređuje zdravstvena zaštita, za zdravstvene usluge koje nisu ugovorene sa drugim zdravstvenim ustanovama, zaključuje filijala na čijem području se nalazi zdravstvena ustanova za sva osigurana lica Republičkog zavoda.

Usluge iz stava 1. ovog člana utvrđuju se planom rada koji je sastavni deo ugovora.

Član 59

Naknada za zdravstvene ustanove iz člana 58. ovog pravilnika utvrđuje se za vrstu i broj usluga iz plana rada zdravstvene ustanove, za zdravstvene usluge koje se pružanju osiguranim licima, u visini naknade za 2010. godinu uvećane 2%, osim za zdravstvene ustanove koje obavljaju delatnost transfuzije krvi za koje se naknada za 2010. godinu uvećava za 4,5%.

Član 60

Filijala na čijem području se nalazi sedište Zavoda za antirabičnu zaštitu "Luj Paster" zaključuje sa tom zdravstvenom ustanovom ugovor radi sprovođenja, na području južno-bačkog okruga, zdravstvenih usluga, poslova i zadataka u okviru antirabične stanice na nivou primarne zdravstvene zaštite.

7. Ugovaranje sa zdravstvenim ustanovama koje obavljaju delatnost javnog zdravlja

Član 61

Sa zdravstvenom ustanovom koja obavlja delatnost javnog zdravlja ugovor zaključuje filijala na čijem je području sedište zdravstvene ustanove, i to za:

1) zdravstvene usluge mikrobiologije, parazitologije i virusologije;

2) poslove i zdravstvene usluge epidemiologije;

3) poslove u vezi sprovođenja obavezne imunizacije;

4) poslove i zadatke socijalne medicine.

Ugovorena naknada za usluge iz stava 1. tačka 1. ovog člana, utvrđuje se na nivou sredstava za ove namene za 2010. godinu, posebno za usluge koje se pružaju osiguranim licima na osnovu uputa izabranog lekara, posebno na osnovu uputa zdravstvene ustanove u smislu člana 32. stav 2. ovog pravilnika.

Za usluge iz stava 1. tačka 2) ovog člana, naknada se utvrđuje u visini fakturisane vrednosti za izvršene zdravstvene usluge i poslove za potrebe obaveznog zdravstvenog osiguranja za 2010. godinu.

Sredstva za usluge i poslove iz stava 1. tačka 3) ovog člana sadržana su u naknadi utvrđenoj za zdravstvene usluge epidemiologije.

Sredstva za poslove i zadatke iz oblasti socijalne medicine utvrđuju se na osnovu vrste i broja zdravstvenih ustanova na području zdravstvene ustanove koja obavlja delatnost javnog zdravlja, a u visini sredstava ugovorenih za 2010. godinu.

Planirana sredstva za participaciju utvrđena su u visini naplaćene participacije, iskazane u fakturi za period januar-novembar 2010. godine i projektovane na godišnji nivo, a onim ustanovama kod kojih je projektovana participacija manja od 50% ugovorene za 2010. godinu, participacija za 2011. godinu je na nivou participacije ugovorene za 2010. godinu.

Naknada za troškove energenata, u postupku upravljanja medicinskim otpadom, utvrđuje se na nivou sredstava za ove namene u 2010. godini.

Poslove u vezi sa sprovođenjem imunizacije zdravstvena ustanova iz stava 1. ovog člana obavlja u skladu sa opštim aktom kojim se uređuje imunizacija i način zaštite lekovima koji je doneo ministar (u daljem tekstu: Pravilnik o imunizaciji).

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost javnog zdravlja, sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, za obavljanje poslova iz stava 1. ovog člana, ugovorena naknada za 2011. godinu, utvrđuje se shodno kriterijumima iz čl. 13.-14. ovog pravilnika i za troškove laboratorijskog materijala za usluge mikrobiologije.

IV USLOVI I KRITERIJUMI ZA UGOVARANJE SA USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE

Član 62

Ugovor sa ustanovom socijalne zaštite zaključuje filijala na čijem području je sedište te ustanove, radi pružanja zdravstvene zaštite obuhvaćene obaveznim zdravstvenim osiguranjem osiguranim licima Republičkog zavoda smeštenim u ustanovama socijalne zaštite.

Član 63

Naknada za plate ustanovi socijalne zaštite utvrđuje se shodno članu 13. st. 1. i 2. ovog pravilnika za ugovoreni broj radnika iz 2010. godine.

Naknada za sanitetski i medicinski potrošni materijal za 2011. godinu, ustanovi socijalne zaštite utvrđuje se na nivou sredstava utvrđenih Predračunom sredstava za ustanove socijalne zaštite za 2010. godinu, uvećanih za rast sredstava za ovu namenu Finansijskim planom.

V USLOVI I KRITERIJUMI ZA UGOVARANJE SA DAVAOCIMA ZDRAVSTVENIH USLUGA KOJI NISU U PLANU MREŽE

Član 64

Filijala može zaključiti ugovor o pružanju zdravstvenih usluga sa davaocima zdravstvenih usluga koji nisu u Planu mreže. Ugovor se zaključuje na osnovu ponude davaoca zdravstvenih usluga za vrstu i broj zdravstvenih usluga koje se ne mogu obezbediti u okviru postojećih kapaciteta zdravstvenih ustanova iz Plana mreže, uz mišljenje Instituta "Batut" i mišljenja Ministarstva.

Ugovor sa davaocem zdravstvenih usluga iz stava 1. ovog člana zaključuje se primenom cena pojedinačnih zdravstvenih usluga, koje utvrđuje Republički zavod ili za izvršenje programa za određeni broj usluga iskazanih po službama i organizacionim jedinicama, za potrebe osiguranih lica.

Ugovor iz stava 1. ovog člana zaključuje filijala na čijem se području nalazi sedište davaoca zdravstvenih usluga.

Član 65

Davaocu zdravstvenih usluga, koji nije u Planu mreže, naknada za zdravstvene usluge maksilofacijalne hirurgije utvrđuje se po namenama kao i za zdravstvene ustanove koje obavljaju delatnost na tercijarnom nivou.

Član 66

Izuzetno od člana 64. stav 2. ovog pravilnika sa zavodom za zaštitu zdravlja radnika (u daljem tekstu: ZZZR) utvrđuje se naknada za pružanje zdravstvene zaštite osiguranim licima na primarnom nivou na način utvrđen čl. 18. i 20. stav 4. ovog pravilnika.

Na ZZZR shodno se primenjuju odredbe člana 8. ovog pravilnika.

Član 67

Plan rada ZZZR mora biti usaglašen sa planiranom naknadom za rad.

Usaglašenost plana rada sa planiranom naknadom za rad, ceni filijala na čijem je području sedište ZZZR uz prethodno mišljenje Instituta "Batut".

Član 68

Filijala može zaključiti ugovor o snabdevanju osiguranih lica lekovima sa Liste lekova i određenim pomagalima sa apotekom koja nije u Planu mreže pod uslovima iz člana 64. stav 1. ovog pravilnika.

Član 69

Filijala može da zaključi ugovor sa domom zdravlja osnovanim sredstvima u privatnoj svojini, odnosno sa određenim oblikom privatne prakse, radi ostvarivanja određenih prava osiguranih lica, u skladu sa odredbama opšteg akta Republičkog zavoda kojim se uređuje način i postupak ostvarivanja prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.

VI USLOVI I KRITERIJUMI ZA SNABDEVANJE OSIGURANIH LICA MEDICINSKO-TEHNIČKIM POMAGALIMA

Član 70

Republički zavod obezbeđuje snabdevanje osiguranih lica medicinsko-tehničkim pomagalima u 2011. godini, koja su utvrđena opštim aktom Republičkog zavoda kojim se uređuje pravo na pomagala, do visine sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Najviše cene medicinsko-tehničkih pomagala, koja se obezbeđuju osiguranim licima na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, utvrđene su u pregledu medicinsko-tehničkih pomagala koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo (Prilog 7).

Spisak usluga održavanja medicinsko-tehničkih pomagala odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo (Prilog 8).

Republički zavod utvrđuje listu dobavljača koji osiguranim licima Republičkog zavoda obezbeđuju medicinsko-tehnička pomagala, koja u pogledu kvaliteta odgovaraju kvalitetu medicinsko-tehničkih pomagala utvrđenih opštim aktom Republičkog zavoda.

Lista dobavljača iz stava 4. ovog člana, utvrđuje se na osnovu ponude koju dobavljači dostavljaju Republičkom zavodu.

Dobavljač uz ponudu dostavlja dokaz o ispunjenju propisanih uslova za obavljanje delatnosti.

VII USLOVI I KRITERIJUMI ZA OBEZBEĐIVANJE SNABDEVANJA VAKCINAMA I IMUNOBIOLOŠKIM PREPARATIMA

Član 71

Radi realizacije objedinjenog plana imunizacije koji utvrđuje Institut "Batut", u skladu sa Pravilnikom o imunizaciji, Republički zavod zaključuje sa tom zdravstvenom ustanovom ugovor o obezbeđivanju centralizovanog snabdevanja vakcinama i imunobiološkim preparatima (osim za antirabičnu zaštitu) zdravstvenih ustanova na području Republike.

Član 72

Republički zavod zaključuje sa Zavodom za antirabičnu zaštitu "Luj Paster" ugovor radi sprovođenja kontinuirane nabavke i distribucije vakcina protiv besnila i humanog antirabičnog imunoglobulina (seruma) zdravstvenim ustanovama-antirabičnim stanicama na području Republike Srbije.

Nabavku vakcina i seruma iz stava 1. ovog člana, zdravstvena ustanova sprovodi u skladu sa zakonom kojim se uređuju javne nabavke.

VIII USLOVI, KRITERIJUMI I MERILA ZA UTVRĐIVANJE PRIPADAJUĆE NAKNADE ZA IZVRŠENE ZDRAVSTVENE USLUGE

1. Fakturisanje i način plaćanja zdravstvenih usluga

Član 73

Ugovorom sa davaocima zdravstvenih usluga, po pravilu, utvrđuje se plaćanje zdravstvenih usluga otkupom plana rada u okviru sredstava utvrđenih predračunom.

Za određene vrste zdravstvenih usluga ili u određenim slučajevima predviđenim ovim pravilnikom, plaćanje se može vršiti sredstvima koja su iznad sredstava utvrđenih predračunom sredstava, a u okviru sredstava utvrđenih Finansijskim planom Republičkog zavoda, po cenama pojedinačnih zdravstvenih usluga, paušalno, po cenama - naknadama iz ovog pravilnika i naknadom troškova u stvarnom iznosu.

Član 74

Davalac zdravstvenih usluga obavezan je da filijali dostavi fakturu u formi koju je utvrdio Republički zavod, za pružene zdravstvene usluge, na način i u rokovima kako je to utvrđeno uputstvom o fakturisanju zdravstvenih usluga, lekova na recept i pomagala koja se izdaju preko apoteke.

Član 75

Davalac zdravstvenih usluga obavezan je da filijali dostavi fakturu za pružene zdravstvene usluge, pojedinačno za svako osigurano lice kod kojeg je nastupila bolest, povreda ili smrt, koji su prouzrokovani korišćenjem motornog vozila, u tuči, nesprovođenjem mera bezbednosti i zaštite zdravlja na radu (povreda na radu ili profesionalna bolest) i dr., a u cilju pokretanja postupka za naknadu štete Republičkom zavodu, u smislu odredbi Zakona.

Član 76

Davalac zdravstvenih usluga dužan je da od osiguranog lica naplati propisani iznos učešća osiguranih lica u troškovima zdravstvene zaštite.

2. Obračun naknade zdravstvenim ustanovama iz Plana mreže za izvršene zdravstvene usluge

Član 77

Obračun pripadajućih naknada po zaključenom ugovoru vrši filijala na čijem je području sedište zdravstvene ustanove, po isteku kalendarskog tromesečja kumulativno za protekli period od početka godine, kao i po isteku godine koji se utvrđuje kao konačan godišnji obračun.

Obračun sredstava iz stava 1. ovog člana vrši se za šest meseci i po konačnom obračunu, na osnovu:

1) ocene izvršenja plana rada zdravstvenih usluga koju daje filijala iz stava 1. ovog člana;

2) izvršenih i fakturisanih zdravstvenih usluga, izdatih lekova na recept, ostalih preuzetih obaveza;

3) ostvarivanja Finansijskog plana Republičkog zavoda za godinu za koju su zaključeni ugovori;

4) izveštaja o kontroli izvršavanja ugovornih obaveza.

Obračun sredstava iz stava 1. ovog člana za devet meseci vrši se na osnovu parametara iz stava 2. tač. 2), 3) i 4) ovog člana.

Član 78

Naknada, utvrđena predračunom, umanjuje se za iznos planiranog učešća u troškovima zdravstvene zaštite koji je predviđen predračunom sredstava.

Ukoliko filijala utvrdi da je davalac zdravstvenih usluga, suprotno odredbama Zakona, naplatio od osiguranog lica zdravstvenu uslugu, zahtevao da samo nabavi lek, medicinsko sredstvo, implantat i medicinsko-tehničko pomagalo, obavestiće davaoca zdravstvenih usluga da je obavezan da osiguranom licu izvrši povraćaj sredstava za naplaćenu uslugu, nabavljeni lek, medicinsko sredstvo, implantat i medicinsko-tehničko pomagalo.

Davalac zdravstvenih usluga ima pravo da podnese prigovor filijali u vezi utvrđene obaveze za povraćaj sredstava iz stava 2. ovog člana.

Davaocu zdravstvenih usluga umanjiće se ugovorena naknada za 2011. godinu za sve iznose refundiranih sredstava osiguranim licima od strane filijale.

Član 79

Konačan obračun naknade zdravstvenoj ustanovi za 2011. godinu utvrđuje se u roku od 45 dana po isteku godine.

Ukupnu naknadu zdravstvenoj ustanovi čini naknada na osnovu zaključenog ugovora koja obuhvata naknadu utvrđenu predračunom sredstava za 2011. godinu i naknadu koja se obezbeđuje pored sredstava utvrđenih predračunom, u skladu sa odredbama ovog pravilnika.

Član 80

Konačnim obračunom zdravstvenoj ustanovi iz Priloga 1. ovog pravilnika utvrđuje se ukupna naknada i to za:

- plate - u visini isplaćenih sredstva za ovu namenu i obračunatih poreza i doprinosa, za ugovoreni broj radnika, shodno propisima kojima se reguliše oblast obračuna i isplate zarada zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, a najviše do visine sredstava za ovu namenu utvrđenih zdravstvenoj ustanovi zaključenim ugovorom;

- prevoz - u visini isplaćenih sredstava za prevoz i obračunatih poreza za ugovoreni broj radnika koji koriste prevoz za dolazak i odlazak sa rada, a najviše do visine ugovorenih sredstava za ovu namenu utvrđenu zdravstvenoj ustanovi zaključenim ugovorom;

- ostale indirektne troškove (ostale materijalne troškove, ostale troškove i troškove za energente) i troškove ishrane bolesnika - u visini vrednosti ovih troškova iskazanih u primljenim fakturama u zdravstvenoj ustanovi, a najviše do visine ugovorenih sredstava za ove namene;

- lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal, krv i produkti od krvi, citostatike sa liste (Lista B i Lista C), lekove za hemofiliju i ugradni materijal - u visini vrednosti utroška ovih lekova i medicinskih sredstava u zdravstvenoj ustanovi iskazanih u fakturama zdravstvene ustanove, a najviše do ugovorenih sredstava;

- materijal za dijalizu i lekove za bolesti krvi i krvotvornih organa priznaju se u visini utrošaka iskazanih u fakturi. Cene utrošenog materijala za dijalizu priznaju se u visini postignutoj u postupku javne nabavke, a najviše do cena utvrđenih odlukom o cenama materijala za dijalizu;

- sredstva za lekove, medicinska sredstva i sredstva za ostale namene koja su zdravstvenoj ustanovi ovim pravilnikom utvrđena iznad naknade određene Predračunom sredstava za 2011. godinu, priznaju se u visini vrednosti ispostavljenih faktura po osiguranom licu, odnosno u visini stvarnih troškova ili po cenama kako je to definisano ovim pravilnikom.

Konačnim obračunom apoteci se utvrđuje ukupna naknada u visini fakturisane vrednosti po namenama.

Član 81

Zdravstvena ustanova koja pruža stomatološke usluge na primarnom nivou, uključujući preventivne stomatološke usluge, ugovorenu naknadu za 2011. godinu pravda dostavljanjem fakture za pružene stomatološke usluge najmanje u vrednosti 70% ugovorene naknade. Preostali deo do visine vrednosti ugovorene naknade čini vrednost otkupa plana rada za pružanje hitnih stomatoloških usluga.

Zdravstvenoj ustanovi koja nije pružila i fakturisala stomatološke usluge u vrednosti 70% ugovorene naknade, naknada se srazmerno umanjuje za vrednost neizvršenih usluga.

Zdravstvena ustanova iz člana 20. stav 4. i člana 66. ovog pravilnika, ugovorenu naknadu za 2011. godinu pravdaju dostavljenim fakturama za pružene stomatološke usluge.

Ukoliko je fakturisana vrednost veća od ugovorene naknade, zdravstvenim ustanovama iz st. 1. i 3. ovog člana pripada naknada po fakturisanoj vrednosti stomatoloških usluga, a najviše do visine sredstava utvrđenih Finansijskim planom Republičkog zavoda.

Naknada po konačnom obračunu zdravstvenoj ustanovi iz člana 22. ovog pravilnika ne zavisi od izvršenog obima rada hitne stomatološke zdravstvene zaštite utvrđenog planom rada zdravstvene ustanove.

Zdravstvenim ustanovama sa područja AP Kosovo i Metohija naknada za stomatološke usluge utvrđuje se u visini ugovorene naknade.

Član 82

Ostalim zdravstvenim ustanovama iz Plana mreže, ugovorena naknada za 2011. godinu priznaje se u visini ispostavljenih faktura za pružene zdravstvene usluge osiguranim licima, najviše do nivoa ugovorene naknade.

Institutu "Batut" i Zavodu za antirabičnu zaštitu "Luj Paster" utvrđuje se naknada za vakcine u visini vrednosti preuzetih i dokumentovanih isporuka u okviru ugovora zaključenog sa ovim zdravstvenim ustanovama.

Davaocima zdravstvenih usluga koji nisu u Planu mreže, pripadajuća ugovorena naknada utvrđuje se u visini ispostavljenih faktura za pružene usluge osiguranim licima, do visine Ugovora.

Izuzetno davaocima zdravstvenih usluga iz čl. 65. i 66. ovog pravilnika koji nisu u Planu mreže, pripadajuća ugovorena naknada utvrđuje se shodno članu 80. ovog pravilnika po naknadama koje su ugovorene.

Član 83

U toku godine zdravstvena ustanova može vršiti promenu namene:

1) sredstava za lekove u zdravstvenoj ustanovi u korist sredstava za sanitetski i medicinski potrošni materijal;

2) sredstava za sanitetski i medicinski potrošni materijal u korist sredstava za lekove u zdravstvenoj ustanovi;

3) sredstava za krv i labilne produkte od krvi u korist sredstava za lekove u zdravstvenoj ustanovi.

Sredstva za lekove u zdravstvenoj ustanovi i sredstva za sanitetski i medicinski potrošni materijal iz stava 1. ovog člana ne sadrže sredstva za lekove i sanitetski i medicinski potrošni materijal koji se nabavljaju u postupku javne nabavke koji sprovodi Republički zavod.

Zdravstvena ustanova može vršiti promenu namene sredstava na način iz stava 1. ovog člana, uz saglasnost filijale sa kojom je zaključila ugovor.

Član 84

Konačan obračun naknade zdravstvenoj ustanovi sprovodi filijala koja je zaključila ugovor.

Na konačan obračun zdravstvena ustanova može staviti prigovor, narednog dana od dana dostavljanja, o čemu odlučuje filijala po hitnom postupku i o konačnom predlogu obaveštava zdravstvenu ustanovu.

Član 85

Zdravstvena ustanova može, u postupku sprovođenja konačnog obračuna za 2010. godinu podneti, filijali sa kojom je zaključila ugovor, zahtev za ostvarivanje prava na stimulaciju pod sledećim uslovima:

1) ako ostvari plan rada za 2010. godinu;

2) ako nije imala zahteva za povraćaj sredstava, u smislu člana 78. ovog pravilnika;

3) ako nije imala nenamenskog trošenja sredstava; i

4) ako nema neizmirene, a dospele obaveze na dan 31. decembra 2010. godine.

Filijala koja je zaključila ugovor sa zdravstvenom ustanovom utvrđuje postojanje uslova iz stava 1. ovog člana.

Odluku o dodeli sredstava stimulacije zdravstvenoj ustanovi donosi filijala.

Sredstva za stimulaciju su sredstva koja se utvrde kao razlika ukupne naknade ugovorene sa zdravstvenom ustanovom za 2010. godinu i priznatih sredstava zdravstvenoj ustanovi po sprovedenom konačnom obračunu za 2010. godinu.

Sredstva iz prethodnog stava zdravstvena ustanova može koristiti isključivo za nabavku lekova, sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala, ugradnog materijala i za poboljšanje kvaliteta zdravstvene zaštite u zdravstvenoj ustanovi.

Izveštaj o namenskoj upotrebi sredstava stimulacije zdravstvena ustanova dostavlja filijali sa kojom je zaključila ugovor, a najkasnije do kraja 2011. godine.

Član 86

Zavod za hitnu medicinsku pomoć i zdravstvene ustanove sa područja AP Kosovo i Metohija naknadu utvrđenu ugovorom pravdaju fakturom o izvršenim uslugama u visini obračunate naknade za plate, prevoz i indirektne troškove, a najviše do ugovorene naknade.

Zdravstvenoj ustanovi, iz stava 1. ovog člana, troškovi za lekove i medicinska sredstva priznaju se u visini stvarnih troškova, a najviše do ugovorenog iznosa.

Član 87

U toku godine Republički zavod, odnosno filijala može zdravstvenoj ustanovi u okviru ugovorene naknade po predračunu sredstava, a prema dinamici ostvarenih prihoda, obezbediti sredstva putem avansa.

IX USLOVI ZA IZMENE UGOVORA

Član 88

Ugovorne strane imaju pravo da pokrenu inicijativu za izmenu zaključenog ugovora.

Ako postupak za izmenu ugovora pokreće davalac zdravstvenih usluga, obrazloženu inicijativu dostavlja Filijali sa kojom je zaključio ugovor, koja zajedno sa svojim obrazloženim mišljenjem i analizom, predlog za izmenu ugovora dostavlja Direkciji Republičkog zavoda.

U slučaju prihvatanja inicijative iz stava 2. ovog člana, sa davaocem zdravstvenih usluga zaključuje se ugovor o izmeni ugovora o pružanju i finansiranju zdravstvene zaštite.

X PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 89

Za organizacione jedinice zdravstvenih ustanova, koje u toku 2011. godine, promene pravni status (pripajanjem, odvajanjem ili podelom), odnosno koje se konstituišu kao novi pravni subjekti upisom u sudski registar, naknada se utvrđuje na osnovu kriterijuma iz ovog pravilnika, a prema tipu zdravstvene ustanove.

Visinu naknade, kao osnov za zaključivanje ugovora sa zdravstvenim ustanovama iz stava 1. ovog člana, utvrđuje filijala, po sprovedenom obračunu za period za koji se ugovara zdravstvena zaštita, a do visine sredstava koja su pre statusne promene zdravstvenoj ustanovi utvrđena, po namenama, predračunom sredstava.

Na osnovu utvrđene naknade iz stava 2. ovog člana, filijala zaključuje sa novim pravnim subjektom ugovor, na osnovu koga će se izvršiti izmena u predračunu sredstava.

Član 90

Rok za zaključivanje ugovora po ovom pravilniku je 30 dana od dana stupanja na snagu ovog pravilnika.

Ukoliko davalac zdravstvenih usluga ne zaključi ugovor o pružanju zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja do roka utvrđenog u stavu 1. ovog člana, zdravstvenoj ustanovi i drugom davaocu zdravstvenih usluga iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja plaćaće se samo troškovi pruženih zdravstvenih usluga hitne medicinske pomoći, u skladu sa članom 183. stav 1. Zakona.

Član 91

Ovaj pravilnik, po dobijanju saglasnosti Ministarstva zdravlja, stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama
Pravilnika o uslovima, kriterijumima i merilima za zaključivanje ugovora sa davaocima zdravstvenih usluga i za utvrđivanje naknade za njihov rad za 2011. godinu

("Sl. glasnik RS", br. 14/2011)

Član 3

Ovaj pravilnik, po dobijanju saglasnosti Ministarstva zdravlja, stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1.

PREDRAČUN SREDSTAVA ZA 2011. GODINU

iznosi u 000 dinara

RB

Naziv ustanove

Plate i naknade plata sa doprinosima na teret poslodavca

Prevoz zaposlenih na posao i sa posla

Ostali indirektni troškovi

Lekovi u zdravstvenoj ustanovi

Krv i labilni produkti od krvi

Sanitetski i medicinski potrošni i ugradni materijal

Materijal za dijalizu i lekovi za bolesti krvi i krvotvornih organa

Ishrana bolesnika

Lekovi na recept i pomagala preko apoteka

Participacija

UKUPNA NAKNADA UMANJENA ZA PARTICIPACIJU

0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

1

Dom zdravlja Bačka Topola

180.155

5.739

35.266

5.043

233

3.845

 

657

122.435

25.975

327.398

2

Dom zdravlja Mali Iđoš

44.805

1.485

9.616

1.523

 

1.209

 

 

33.796

7.680

84.754

3

Dom zdravlja Subotica

414.160

12.802

77.873

16.136

 

13.660

 

 

 

10.538

524.093

4

Opšta bolnica Subotica

989.876

38.246

162.135

146.115

22.291

140.490

46.937

30.562

 

11.936

1.564.716

5

Apoteka Subotica

 

 

 

 

 

 

 

 

454.747

90.443

364.304

I

Subotica

1.628.996

58.272

284.890

168.817

22.524

159.204

46.937

31.219

610.978

146.572

2.865.265

6

Dom zdravlja Žitište

72.337

4.604

10.462

2.264

 

1.875

 

 

51.694

12.285

130.951

7

Dom zdravlja Novi Bečej

97.537

2.884

15.061

3.006

 

2.408

 

 

69.042

13.513

176.425

8

Dom zdravlja Sečanj

61.435

2.187

14.939

1.833

 

1.420

 

 

45.545

10.618

116.741

9

Dom zdravlja Nova Crnja

45.529

1.478

8.463

2.065

 

1.100

 

 

30.546

6.596

82.585

10

Dom zdravlja Zrenjanin

423.893

16.355

62.930

6.222

 

12.221

 

 

 

10.532

511.089

11

Opšta bolnica Zrenjanin

849.003

32.655

189.361

148.737

10.477

96.476

72.134

25.527

 

7.191

1.417.179

12

Specijalna bolnica za plućne bolesti Zrenjanin

104.905

4.165

16.298

9.044

63

4.181

 

8.310

 

364

146.602

13

Apoteka Zrenjanin

 

 

 

 

 

 

 

 

454.247

83.183

371.064

II

Zrenjanin

1.654.639

64.328

317.514

173.171

10.540

119.681

72.134

33.837

651.074

144.282

2.952.636

14

Dom zdravlja Ada

77.625

3.258

12.007

1.822

 

1.760

 

 

59.993

14.313

142.152

15

Dom zdravlja Kanjiža

118.864

5.056

21.764

2.404

 

2.705

 

 

67.043

15.860

201.976

16

Dom zdravlja Novi Kneževac

74.864

2.749

12.646

2.554

515

2.016

 

4.490

34.696

6.127

128.403

17

Dom zdravlja Čoka

40.417

1.035

7.724

1.637

 

1.214

 

 

29.997

5.880

76.144

18

Dom zdravlja Senta (I-XII)

91.965

1.762

20.939

2.226

 

2.536

 

 

 

1.440

117.988

19

Apoteka Senta (I-XII)

 

 

 

 

 

 

 

 

80.691

15.867

64.824

20

Opšta bolnica Senta (I-XII)

286.219

6.995

58.353

48.211

6.480

42.200

9.047

12.586

 

2.088

468.003

21

Opšta bolnica Kikinda

420.163

6.177

74.955

55.050

4.538

46.951

52.496

12.628

 

2.260

670.698

22

Dom zdravlja Kikinda

153.677

1.970

28.616

7.657

 

5.851

 

 

 

3.444

194.327

23

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti Novi Kneževac

136.257

5.549

23.117

19.062

 

1.431

 

16.622

 

 

202.038

24

Apoteka Kikinda

 

 

 

 

 

 

 

 

202.127

36.681

165.446

III

Kikinda

1.400.051

34.551

260.121

140.623

11.533

106.664

61.543

46.326

474.547

103.960

2.431.999

25

Dom zdravlja Alibunar

96.116

4.166

16.556

3.332

 

2.379

 

 

59.643

14.042

168.150

26

Dom zdravlja Bela Crkva

77.280

1.926

14.040

2.820

 

1.907

 

 

56.294

14.055

140.212

27

Dom zdravlja Kovačica

96.083

2.085

16.911

3.861

 

2.729

 

 

76.442

20.121

177.990

28

Dom zdravlja Kovin

130.629

7.714

21.585

4.433

 

3.339

 

 

93.339

21.042

239.997

29

Dom zdravlja Opovo

49.720

2.473

8.572

1.433

 

1.087

 

 

29.097

6.538

85.844

30

Dom zdravlja Plandište

51.405

1.427

15.505

1.677

 

1.130

 

 

44.095

9.698

105.541

31

Opšta bolnica Vršac

390.685

9.078

56.413

61.321

2.634

46.810

42.142

12.456

 

3.455

618.084

32

Dom zdravlja Vršac

156.544

5.546

22.564

6.524

 

4.963

 

 

 

4.197

191.944

33

Dom zdravlja Pančevo

413.876

13.054

63.161

16.921

 

12.819

 

 

 

8.606

511.225

34

Opšta bolnica Pančevo

941.031

28.095

116.324

155.774

12.834

128.539

87.512

29.880

 

1.807

1.498.182

35

Specijalna bolnica za plućne bolesti Bela Crkva

98.983

2.066

18.821

11.311

 

3.208

 

15.591

 

482

149.498

36

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti Vršac

322.860

11.794

79.846

33.959

 

2.174

 

46.680

 

216

497.097

37

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti Kovin

337.287

9.753

72.064

34.484

 

3.975

 

52.884

 

84

510.363

38

Apoteka Pančevo

 

 

 

 

 

 

 

 

427.451

84.191

343.260

39

Apoteka Vršac

 

 

 

 

 

 

 

 

167.980

34.140

133.840

IV

Pančevo

3.162.499

99.177

522.362

337.850

15.468

215.059

129.654

157.491

954.341

222.674

5.371.227

40

Dom zdravlja Apatin

123.025

1.871

30.559

4.341

 

3.427

 

 

76.991

20.686

219.528

41

Dom zdravlja Kula

180.854

4.054

28.908

6.282

 

4.827

 

 

133.734

33.358

325.301

42

Dom zdravlja Odžaci

163.241

6.645

31.194

4.992

 

3.663

 

1.465

99.939

23.720

287.419

43

Dom zdravlja Sombor

291.835

9.832

47.562

7.344

 

9.559

 

 

 

8.054

358.078

44

Opšta bolnica Sombor

936.651

35.638

195.809

172.954

15.798

110.638

64.970

36.951

 

6.594

1.562.815

45

Apoteka Sombor

 

 

 

 

 

 

 

 

273.868

63.203

210.665

V

Sombor

1.695.606

58.040

334.032

195.913

15.798

132.114

64.970

38.416

584.532

155.615

2.963.806

46

Dom zdravlja Bač

54.659

2.224

12.147

1.832

 

1.614

 

 

44.095

8.423

108.148

47

Dom zdravlja Bačka Palanka

243.788

6.190

35.433

8.676

 

6.176

36.008

 

190.828

49.738

477.361

48

Dom zdravlja Bački Petrovac

46.823

3.007

7.993

1.320

 

1.375

 

 

38.946

9.553

89.911

49

Dom zdravlja Beočin

61.275

2.678

12.331

1.531

 

1.500

 

 

47.895

13.556

113.654

50

Dom zdravlja Bečej

161.224

6.402

27.696

4.108

 

3.922

 

 

108.337

25.389

286.300

51

Dom zdravlja Žabalj

93.729

3.067

14.162

3.237

 

2.571

 

 

60.543

12.069

165.240

52

Dom zdravlja Srbobran

65.778

2.422

10.358

1.880

 

1.680

 

 

50.244

10.958

121.404

53

Dom zdravlja Temerin

81.935

2.983

12.443

2.915

 

2.668

 

 

71.742

22.062

152.624

54

Dom zdravlja Titel

52.017

2.171

9.493

1.760

 

1.535

 

 

37.708

9.742

94.942

55

Dom zdravlja Novi Sad

1.053.172

36.165

112.013

20.497

 

34.466

 

 

 

45.271

1.211.042

56

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Novi Sad

220.987

7.823

33.126

943

 

2.302

 

 

 

 

265.181

57

Dom zdravlja Vrbas

167.762

5.778

25.022

5.023

 

4.710

 

 

 

4.234

204.061

58

Opšta bolnica Vrbas

403.591

12.333

71.227

88.568

11.970

66.860

39.423

24.444

 

1.711

716.705

59

Specijalna bolnica za reumatske bolesti Novi Sad

79.765

2.761

10.753

472

 

165

 

9.040

 

1.878

101.078

60

Institut za onkologiju Vojvodine, Sremska Kamenica

473.770

19.501

199.177

516.458

7.347

96.147

 

26.019

 

1.944

1.336.475

61

Institut za plućne bolesti Vojvodine, Sremska Kamenica

486.717

21.722

181.172

141.515

6.773

107.956

 

31.584

 

1.107

976.332

62

Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine, Sremska Kamenica

503.918

22.050

281.125

146.264

22.869

592.690

 

23.206

 

10.891

1.581.231

63

Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, Novi Sad

651.479

29.457

110.960

158.606

11.375

97.486

7.629

38.217

 

 

1.105.209

64

Klinika za stomatologiju Vojvodine, Novi Sad

73.878

1.319

7.390

991

 

2.455

 

 

 

377

85.656

65

Klinički centar Vojvodine Novi Sad

2.379.373

102.321

687.235

773.893

79.604

711.956

95.863

65.503

 

17.240

4.878.508

66

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Novi Sad

33.172

1.286

4.177

 

 

1.168

 

 

 

230

39.573

67

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad

54.799

1.465

5.294

1.612

 

1.287

 

 

 

 

64.457

68

Apoteka Novi Sad

 

 

 

 

 

 

 

 

1.067.127

232.063

835.064

69

Apoteka Vrbas

 

 

 

 

 

 

 

 

156.232

30.253

125.979

VI

Novi Sad

7.443.611

295.125

1.870.727

1.882.101

139.938

1.742.689

178.923

218.013

1.873.697

508.689

15.136.135

70

Dom zdravlja Inđija

194.951

8.907

32.900

6.223

 

4.852

 

 

150.982

36.194

362.621

71

Dom zdravlja Pećinci

80.242

5.521

17.467

2.458

 

1.937

 

 

49.245

13.019

143.851

72

Dom zdravlja Ruma

219.504

7.929

39.532

8.418

 

5.928

 

729

183.429

45.012

420.457

73

Dom zdravlja Irig

39.295

1.643

8.886

1.495

 

1.131

 

 

27.647

6.046

74.051

74

Dom zdravlja Stara Pazova

245.091

8.843

43.496

8.444

 

6.203

 

 

160.831

40.670

432.238

75

Dom zdravlja Šid

150.500

4.366

23.296

3.957

 

3.622

 

 

98.938

20.571

264.108

76

Dom zdravlja Sremska Mitrovica

284.707

13.901

38.504

10.385

 

7.763

 

 

 

4.943

350.317

77

Opšta bolnica Sremska Mitrovica

720.599

30.728

106.250

103.113

4.631

92.796

101.552

21.411

 

5.545

1.175.535

78

Apoteka Sremska Mitrovica

 

 

 

 

 

 

 

 

273.069

53.972

219.097

VII

Sr. Mitrovica

1.934.889

81.838

310.331

144.493

4.631

124.232

101.552

22.140

944.141

225.972

3.442.275

79

Dom zdravlja Bogatić

129.912

2.557

15.399

5.385

 

3.196

 

 

 

2.438

154.011

80

Dom zdravlja Ljubovija

80.555

587

13.152

4.111

 

2.128

 

1.322

 

2.112

99.743

81

Zdravstveni centar Loznica

973.595

22.087

134.049

107.139

12.282

65.384

54.741

24.142

 

14.389

1.379.030

82

Dom zdravlja Vladimirci

62.676

2.569

8.485

2.989

 

1.822

 

 

 

1.741

76.800

83

Dom zdravlja Koceljeva

57.872

1.486

8.235

2.195

 

1.388

 

 

 

1.182

69.994

84

Dom zdravlja Šabac

382.786

7.225

48.192

16.298

 

11.017

 

 

 

9.819

455.699

85

Opšta bolnica Šabac

897.725

14.785

127.586

131.816

10.332

99.139

80.625

35.572

 

8.858

1.388.722

86

Apoteka Loznica

 

 

 

 

 

 

 

 

332.412

55.687

276.725

87

Apoteka Šabac

 

 

 

 

 

 

 

 

586.231

93.696

492.535

VIII

Šabac

2.585.121

51.296

355.098

269.933

22.614

184.074

135.366

61.036

918.643

189.922

4.393.259

88

Dom zdravlja Ub

87.277

2.447

13.433

3.454

 

2.812

 

 

 

2.172

107.251

89

Dom zdravlja Valjevo

167.508

2.095

23.839

7.827

 

6.091

 

 

 

3.765

203.595

90

Dom zdravlja Osečina

24.710

477

6.026

1.163

 

905

 

 

 

822

32.459

91

Dom zdravlja Ljig

26.346

477

5.964

1.189

 

926

 

 

 

621

34.281

92

Dom zdravlja Mionica

27.671

505

5.927

1.234

 

960

 

 

 

506

35.791

93

Zdravstveni centar Valjevo

1.175.026

17.650

164.232

168.389

12.873

137.666

73.235

34.138

 

10.025

1.773.184

94

Apoteka Valjevo

 

 

 

 

 

 

 

 

502.991

84.869

418.122

95

Dom zdravlja Lajkovac

67.480

3.499

8.721

1.869

 

1.564

 

 

 

1.239

81.894

IX

Valjevo

1.576.018

27.150

228.142

185.125

12.873

150.924

73.235

34.138

502.991

104.019

2.686.577

96

Zdravstveni centar Smederevo

954.783

28.313

120.840

106.445

7.107

79.218

53.088

20.040

 

17.592

1.352.242

97

Opšta bolnica "Stefan Visoki" Smederevska Palanka

456.163

15.255

62.795

66.082

6.865

33.900

42.211

15.758

 

2.657

696.372

98

Apoteka Smederevska Palanka

 

 

 

 

 

 

 

 

157.132

35.019

122.113

99

Apoteka Smederevo

 

 

 

 

 

 

 

 

355.459

66.614

288.845

100

Apoteka Velika Plana

 

 

 

 

 

 

 

 

120.536

21.460

99.076

101

Dom zdravlja Velika Plana

160.945

3.233

21.607

5.096

 

4.295

 

 

 

2.565

192.611

102

Dom zdravlja Smederevska Palanka

215.628

6.275

22.823

5.874

 

5.421

 

 

 

2.851

253.170

X

Smederevo

1.787.519

53.076

228.065

183.497

13.972

122.834

95.299

35.798

633.127

148.758

3.004.429

103

Dom zdravlja Veliko Gradište

83.188

2.231

12.144

2.393

 

2.019

 

 

 

2.499

99.476

104

Dom zdravlja Žagubica

77.382

964

9.995

2.031

 

1.507

6.395

 

 

1.457

96.817

105

Dom zdravlja Golubac (IV-XII)

38.044

1.867

5.221

805

 

580

 

 

 

1.114

45.403

106

Dom zdravlja Kučevo (IV-XII)

51.367

2.354

6.202

1.616

 

1.169

 

 

 

1.471

61.237

107

Dom zdravlja Malo Crniće (IV-XII)

30.333

1.893

4.757

1.201

 

867

 

 

 

1.154

37.897

108

Zdravstveni centar Požarevac (I-XII)

1.198.390

23.879

138.640

113.974

10.706

124.168

99.353

44.152

 

17.713

1.735.549

109

Dom zdravlja Žabari

56.442

2.745

7.796

1.550

 

1.261

 

 

 

1.455

68.339

110

Zdravstveni centar Petrovac

289.698

6.967

42.486

25.000

1.229

14.658

 

5.845

 

6.324

379.559

111

Apoteka Požarevac

 

 

 

 

 

 

 

 

575.133

124.322

450.811

XI

Požarevac

1.824.844

42.900

227.241

148.570

11.935

146.229

105.748

49.997

575.133

157.509

2.975.088

112

Dom zdravlja Kragujevac

542.248

14.738

57.704

23.887

 

19.608

 

 

 

19.604

638.581

113

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kragujevac

149.073

2.700

21.756

1.297

 

1.015

 

 

 

920

174.921

114

Dom zdravlja Batočina

60.371

1.259

7.740

1.870

 

1.415

 

 

 

1.434

71.221

115

Dom zdravlja Knić

57.190

2.422

10.049

2.127

 

1.688

 

 

 

1.710

71.766

116

Dom zdravlja Lapovo

38.034

866

5.750

1.291

 

972

 

 

 

654

46.259

117

Dom zdravlja Rača

51.560

1.848

6.866

1.313

 

1.300

 

 

 

1.007

61.880

118

Dom zdravlja Topola

89.171

3.560

12.975

2.090

 

2.588

 

 

 

3.403

106.981

119

Zdravstveni centar Aranđelovac

375.007

10.153

45.122

27.557

1.229

37.166

9.810

6.262

 

9.965

502.341

120

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Kragujevac

165.016

4.556

21.383

4.458

 

4.326

 

 

 

6.969

192.770

121

Klinički centar Kragujevac

1.776.656

40.101

418.013

744.363

29.530

454.616

126.217

58.139

 

20.024

3.627.611

122

Apoteka Kragujevac

 

 

 

 

 

 

 

 

1.017.982

172.284

845.698

123

Apoteka Aranđelovac

 

 

 

 

 

 

 

 

162.731

33.149

129.582

XII

Kragujevac

3.304.326

82.203

607.358

810.253

30.759

524.694

136.027

64.401

1.180.713

271.123

6.469.611

124

Dom zdravlja Despotovac

150.121

3.099

19.536

3.031

 

3.015

 

1.117

68.492

19.045

229.366

125

Dom zdravlja Svilajnac

142.499

2.339

26.080

5.397

 

3.067

 

539

72.292

21.117

231.096

126

Dom zdravlja Ćuprija

140.128

2.696

21.419

4.303

 

3.579

 

 

103.738

24.150

251.713

127

Opšta bolnica Ćuprija

739.599

12.164

97.674

90.075

6.260

96.596

121.756

25.363

 

6.059

1.183.428

128

Dom zdravlja Rekovac

57.392

1.759

11.244

2.117

 

1.430

 

 

33.797

6.731

101.008

129

Dom zdravlja Jagodina

262.665

2.613

65.438

10.868

 

8.306

 

 

 

7.871

342.019

130

Opšta bolnica Jagodina

450.751

4.795

50.372

67.399

4.895

62.577

 

12.477

 

4.094

649.172

131

Apoteka Jagodina

 

 

 

 

 

 

 

 

287.366

55.695

231.671

132

Zdravstveni centar Paraćin

481.512

8.260

53.114

44.101

4.020

48.227

 

7.521

174.129

39.932

780.952

XIII

Jagodina

2.424.667

37.725

344.877

227.291

15.175

226.797

121.756

47.017

739.814

184.694

4.000.425

133

Zdravstveni centar Bor

715.142

9.927

100.977

57.377

4.364

53.947

23.390

15.924

 

10.098

970.950

134

Dom zdravlja Majdanpek

111.714

3.027

21.429

3.110

 

2.184

 

 

 

3.409

138.055

135

Opšta bolnica Majdanpek

78.763

2.493

22.044

9.785

418

7.444

4.120

2.376

 

550

126.893

136

Zdravstveni centar Negotin

453.702

8.782

64.380

41.772

3.223

26.470

18.775

8.611

 

7.493

618.222

137

Zdravstveni centar Kladovo

325.049

5.059

71.243

34.680

2.469

21.489

11.811

6.809

 

3.610

474.999

138

Apoteka Bor

 

 

 

 

 

 

 

 

495.342

105.437

389.905

XIV

Bor

1.684.370

29.288

280.073

146.724

10.474

111.534

58.096

33.720

495.342

130.597

2.719.024

139

Dom zdravlja Boljevac

76.322

1.381

13.512

2.542

 

1.615

 

 

 

2.394

92.978

140

Zdravstveni centar Knjaževac

343.466

8.703

44.949

23.744

1.801

22.463

 

5.009

 

6.345

443.790

141

Zdravstveni centar Zaječar

785.070

18.480

103.347

85.518

7.875

98.394

55.885

19.617

 

11.342

1.162.844

142

Apoteka Zaječar

 

 

 

 

 

 

 

 

533.088

93.616

439.472

XV

Zaječar

1.204.858

28.564

161.808

111.804

9.676

122.472

55.885

24.626

533.088

113.697

2.139.084

143

Zdravstveni centar Užice

2.959.954

50.018

451.499

307.030

28.745

274.738

89.348

55.928

 

36.338

4.180.922

144

Apoteka Užice

 

 

 

 

 

 

 

 

937.891

151.009

786.882

XVI

Užice

2.959.954

50.018

451.499

307.030

28.745

274.738

89.348

55.928

937.891

187.347

4.967.804

145

Zdravstveni centar Čačak

1.436.361

27.001

200.544

149.890

12.351

144.581

62.487

26.994

 

20.565

2.039.644

146

Dom zdravlja Gornji Milanovac

169.113

4.609

33.198

7.355

 

4.975

 

 

 

4.198

215.052

147

Opšta bolnica Gornji Milanovac

300.868

8.643

34.591

44.423

2.561

30.089

 

8.495

 

3.803

425.867

148

Apoteka Čačak

 

 

 

 

 

 

 

 

552.936

99.943

452.993

149

Apoteka Gornji Milanovac

 

 

 

 

 

 

 

 

160.132

30.202

129.930

XVII

Čačak

1.906.342

40.253

268.333

201.668

14.912

179.645

62.487

35.489

713.068

158.711

3.263.486

150

Dom zdravlja Raška

136.882

2.081

21.034

6.360

 

3.062

 

1.231

 

2.942

167.708

151

Zdravstveni centar Novi Pazar

702.909

15.433

111.273

74.708

4.802

56.487

55.273

13.964

229.773

46.057

1.218.565

152

Zdravstveni centar Kraljevo

1.262.379

22.038

189.541

136.033

11.175

137.075

77.358

28.213

 

8.699

1.855.113

153

Dom zdravlja Vrnjačka Banja

117.150

4.015

23.754

5.635

 

3.060

 

 

 

2.619

150.995

154

Specijalna bolnica za interne bolesti Vrnjačka Banja

53.833

1.748

10.834

5.240

 

1.639

 

2.200

 

323

75.171

155

Apoteka Kraljevo

 

 

 

 

 

 

 

 

588.132

122.179

465.953

156

Dom zdravlja Tutin

145.421

1.480

19.076

5.892

 

3.563

 

2.103

53.944

10.368

221.111

XVIII

Kraljevo

2.418.574

46.795

375.512

233.868

15.977

204.886

132.631

47.711

871.849

193.187

4.154.616

157

Dom zdravlja Trstenik

190.078

5.794

32.016

6.609

 

4.992

 

 

 

6.368

233.121

158

Zdravstveni centar Kruševac

1.382.163

13.463

200.500

144.767

12.949

130.550

86.874

29.365

 

19.075

1.981.556

159

Dom zdravlja Aleksandrovac

105.749

1.874

25.124

4.089

 

3.095

 

643

 

2.160

138.414

160

Dom zdravlja Varvarin

69.970

1.101

10.318

3.546

 

1.906

 

 

 

1.958

84.883

161

Dom zdravlja Ćićevac

42.743

800

8.435

1.687

 

1.013

 

 

 

1.042

53.636

162

Apoteka Kruševac

 

 

 

 

 

 

 

 

760.462

133.270

627.192

163

Dom zdravlja Brus

90.959

1.885

19.942

3.376

 

2.003

 

643

 

1.336

117.472

XIX

Kruševac

1.881.662

24.917

296.335

164.074

12.949

143.559

86.874

30.651

760.462

165.209

3.236.274

164

Dom zdravlja Gadžin Han

53.833

3.081

7.217

1.629

 

1.189

 

 

 

881

66.068

165

Dom zdravlja Doljevac

76.738

3.616

9.237

3.032

 

1.916

 

 

 

1.943

92.596

166

Dom zdravlja Svrljig

77.230

1.635

8.562

1.686

 

1.800

 

 

 

1.233

89.680

167

Dom zdravlja Sokobanja

85.285

2.173

13.323

2.740

 

1.955

 

 

57.293

11.981

150.788

168

Dom zdravlja Niš

908.097

24.492

87.237

28.699

 

27.889

 

 

 

17.288

1.059.126

169

Dom zdravlja Merošina

62.738

4.613

8.716

2.001

 

1.409

 

 

 

1.238

78.239

170

Dom zdravlja Ražanj

48.459

2.930

6.750

2.086

 

1.044

 

 

 

939

60.330

171

Zdravstveni centar Aleksinac

363.268

14.833

48.037

28.354

2.800

21.165

 

6.680

 

5.499

479.638

172

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti "Gornja Toponica", Niš

452.042

19.168

81.116

29.873

 

4.058

 

50.372

 

 

636.629

173

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Niš

298.669

7.266

46.114

6.690

 

3.702

 

 

 

419

362.022

174

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Niš

226.012

5.928

18.629

7.762

 

7.497

 

 

 

7.911

257.917

175

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Niš

27.937

492

2.021

1.809

 

729

 

 

 

 

32.988

176

Zavod za plućne bolesti i tuberkulozu Niš

48.573

1.121

4.100

1.756

 

1.620

 

 

 

747

56.423

177

Specijalna bolnica za plućne bolesti " Ozren", Sokobanja

119.820

3.043

24.664

14.141

 

5.395

 

8.661

 

502

175.222

178

Klinički centar Niš

2.737.237

78.392

597.951

1.190.286

110.203

767.011

141.245

80.651

 

22.283

5.680.693

179

Klinika za stomatologiju Niš

178.383

2.725

11.272

9.807

1.590

5.968

 

1.254

 

225

210.774

180

Apoteka Niš

 

 

 

 

 

 

 

 

1.364.441

238.285

1.126.156

XX

Niš

5.764.321

175.508

974.946

1.332.351

114.593

854.347

141.245

147.618

1.421.734

311.374

10.615.289

181

Dom zdravlja Kuršumlija

110.917

1.353

17.861

4.750

 

3.119

6.585

1.098

 

1.841

143.842

182

Dom zdravlja Blace

73.836

1.014

10.563

2.713

 

1.431

 

 

 

1.357

88.200

183

Dom zdravlja Žitorađa

72.184

3.553

11.622

2.397

 

1.680

 

 

 

1.474

89.962

184

Zdravstveni centar Prokuplje

718.043

14.689

101.554

70.484

5.102

61.511

33.212

15.854

 

9.629

1.010.820

185

Apoteka Prokuplje

 

 

 

 

 

 

 

 

331.912

50.656

281.256

XXI

Prokuplje

974.980

20.609

141.600

80.344

5.102

67.741

39.797

16.952

331.912

64.957

1.614.080

186

Dom zdravlja Bela Palanka

79.947

1.924

16.158

3.256

 

1.490

 

 

43.195

7.058

138.912

187

Zdravstveni centar Pirot

749.782

22.226

112.161

75.912

7.689

72.001

40.064

15.027

 

11.510

1.083.352

188

Dom zdravlja Babušnica

67.631

2.594

14.312

1.870

 

1.703

 

 

 

911

87.199

189

Dom zdravlja Dimitrovgrad

79.963

1.896

13.395

2.593

 

1.389

 

620

 

1.286

98.570

190

Apoteka Pirot

 

 

 

 

 

 

 

 

275.868

45.597

230.271

XXII

Pirot

977.323

28.640

156.026

83.631

7.689

76.583

40.064

15.647

319.063

66.362

1.638.304

191

Dom zdravlja Bojnik

60.227

1.295

8.051

1.710

 

1.271

 

 

 

618

71.936

192

Dom zdravlja Leskovac

588.845

14.791

99.839

22.588

 

15.687

 

 

 

13.452

728.298

193

Dom zdravlja Vlasotince

142.379

3.350

24.359

4.211

 

3.123

 

 

 

2.407

175.015

194

Dom zdravlja Medveđa

82.084

2.188

10.934

1.656

 

842

 

 

 

985

96.719

195

Opšta bolnica Leskovac

1.055.579

24.120

125.879

175.721

7.653

156.646

73.154

38.441

 

8.751

1.648.442

196

Apoteka Leskovac

 

 

 

 

 

 

 

 

772.060

130.367

641.693

197

Dom zdravlja Lebane

114.093

858

11.773

3.680

 

2.314

 

 

 

2.175

130.543

XXIII

Leskovac

2.043.207

46.602

280.835

209.566

7.653

179.883

73.154

38.441

772.060

158.755

3.492.646

198

Zdravstveni centar Vranje

1.138.399

13.963

136.268

110.577

9.032

118.456

70.205

22.235

 

11.394

1.607.741

199

Dom zdravlja Bosilegrad

55.917

55

8.385

1.618

 

1.249

 

634

 

515

67.343

200

Dom zdravlja Bujanovac

258.749

4.047

26.611

6.618

 

3.478

 

 

 

1.914

297.589

201

Dom zdravlja Preševo

201.361

4.119

19.977

7.376

 

2.572

 

 

 

751

234.654

202

Dom zdravlja Vladičin Han

99.255

931

17.771

3.422

 

2.332

 

 

 

956

122.755

203

Zdravstveni centar Surdulica

254.674

1.350

33.400

26.129

747

18.960

 

5.077

 

1.570

338.767

204

Specijalna bolnica za plućne bolesti Surdulica

69.986

392

16.415

7.621

 

3.645

 

7.798

 

112

105.745

205

Apoteka Vranje

 

 

 

 

 

 

 

 

541.887

85.000

456.887

206

Apoteka Bujanovac

 

 

 

 

 

 

 

 

115.937

17.123

98.814

XXIV

Vranje

2.078.341

24.857

258.827

163.361

9.779

150.692

70.205

35.744

657.824

119.335

3.330.295

207

Dom zdravlja Zvečan

139.831

1.838

14.138

5.599

 

3.758

 

 

 

 

165.164

208

Zdravstveni centar Kosovska Mitrovica

1.361.043

11.844

129.390

52.834

5.060

44.463

22.322

7.315

 

 

1.634.271

209

Apoteka Kosovska Mitrovica

66.783

570

1.231

 

 

 

 

 

159.931

 

228.515

XXV

Kos. Mitrovica

1.567.657

14.252

144.759

58.433

5.060

48.221

22.322

7.315

159.931

 

2.027.950

210

Dom zdravlja Barajevo

109.652

5.289

17.627

3.113

 

2.672

24.902

 

49.344

10.754

201.845

211

Dom zdravlja Voždovac

494.899

18.068

56.421

10.327

 

16.959

 

 

 

19.702

576.972

212

Dom zdravlja Vračar

249.257

7.790

43.486

2.882

 

6.881

 

 

 

7.138

303.158

213

Dom zdravlja Grocka

293.693

12.757

38.983

8.471

 

7.755

 

 

101.142

31.166

431.635

214

Dom zdravlja Zvezdara

446.971

13.778

64.378

10.802

 

15.242

 

 

 

10.808

540.363

215

Dom zdravlja Zemun

595.592

23.656

73.094

19.113

 

20.695

 

 

 

24.795

707.355

216

Dom zdravlja Lazarevac

294.408

17.049

46.118

7.098

 

6.546

 

769

 

3.303

368.685

217

Dom zdravlja Mladenovac

194.788

9.613

25.226

5.270

 

5.728

 

 

182.729

38.491

384.863

218

Dom zdravlja Novi Beograd

621.628

22.753

71.905

10.681

 

21.623

 

 

 

33.296

715.294

219

Dom zdravlja Obrenovac

272.108

9.365

34.750

9.448

 

7.366

41.289

 

158.232

41.277

491.281

220

Dom zdravlja Palilula

556.124

19.860

62.269

11.296

 

17.795

 

 

 

18.163

649.181

221

Dom zdravlja Rakovica

305.342

12.189

34.335

7.597

 

11.023

 

 

 

13.431

357.055

222

Dom zdravlja Savski Venac

221.747

7.877

30.207

5.306

 

4.870

 

 

 

6.863

263.144

223

Dom zdravlja Sopot

92.665

4.419

16.335

2.564

 

2.152

 

 

50.229

10.458

157.906

224

Dom zdravlja Stari Grad

370.295

13.380

40.802

7.743

 

7.056

 

 

 

13.149

426.127

225

Dom zdravlja Čukarica

489.064

17.826

57.299

14.493

 

18.951

 

 

 

24.024

573.609

226

Specijalna bolnica za interne bolesti Mladenovac

130.834

5.915

21.267

9.311

811

5.067

50.299

6.726

 

544

229.686

227

Specijalna bolnica za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju

150.841

6.734

25.524

1.296

 

1.483

 

4.455

 

60

190.273

228

Institut za neonatologiju

235.483

9.357

47.534

25.869

1.282

25.483

 

11.424

 

 

356.432

229

Specijalna bolnica za cerebrovaskularne bolesti "Sveti Sava"

318.533

13.114

60.270

56.520

500

61.098

 

12.423

 

1.730

520.728

230

Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć

723.701

23.918

117.835

7.319

 

2.605

 

 

 

 

875.378

231

Gradski zavod za kožno-venerične bolesti

58.838

1.884

5.612

231

 

2.990

 

 

 

960

68.595

232

Gradski zavod za gerontologiju

250.794

10.672

16.619

1.445

 

2.117

 

 

 

1.808

279.839

233

Gradski zavod za plućne bolesti i tuberkulozu

169.618

6.533

17.197

3.061

 

8.421

 

 

 

4.210

200.620

234

Specijalna bolnica za endemsku nefropatiju Lazarevac

80.280

4.079

26.902

2.865

1.005

5.124

59.560

3.052

 

775

182.092

235

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata

144.249

4.737

14.308

1.798

 

2.716

 

1.425

 

 

169.233

236

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Ministarstva unutrašnjih poslova

123.893

4.363

15.084

2.036

 

2.549

 

 

21.148

9.273

159.800

237

Specijalna bolnica za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku

129.543

6.628

17.741

2.758

 

3.094

 

10.288

 

180

169.872

238

Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti

135.139

3.962

18.210

7.611

 

1.075

 

4.733

 

 

170.730

239

Zavod za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju

70.944

2.843

12.239

112

 

49

 

1.372

 

 

87.559

240

Institut za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica"

607.977

28.161

123.166

110.174

32.974

602.494

 

28.661

 

15.194

1.518.413

241

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti "dr Laza Lazarević"

479.025

17.248

70.378

27.413

 

4.043

 

25.520

 

 

623.627

242

Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje"

521.505

24.175

319.542

195.024

31.482

762.328

 

23.804

 

10.245

1.867.615

243

Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije "Dr Vukan Čupić"

799.375

37.503

196.794

219.687

13.409

97.795

 

24.719

 

153

1.389.129

244

Institut za mentalno zdravlje

289.686

8.034

28.522

7.861

 

5.836

 

14.354

 

1.604

352.689

245

Institut za onkologiju i radiologiju Srbije

714.090

30.177

219.754

1.154.499

9.223

110.945

 

19.787

 

312

2.258.163

246

Institut za reumatologiju

208.947

7.666

34.508

10.072

 

2.908

 

15.881

 

1.514

278.468

247

Klinika za rehabilitaciju "dr Miroslav Zotović"

233.901

10.015

45.361

6.370

 

7.603

 

16.853

 

2.893

317.210

248

Klinika za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu

107.276

2.661

17.515

1.006

 

803

 

4.846

 

 

134.107

249

Univerzitetska dečja klinika

583.585

24.311

114.648

131.175

17.669

119.326

11.300

17.036

 

 

1.019.050

250

Ginekološko-akušerska klinika

577.065

27.331

125.458

65.078

12.032

43.484

 

22.041

 

1.057

871.432

251

Kliničko-bolnički centar "Bežanijska Kosa"

767.163

31.027

141.664

282.827

22.725

233.835

 

17.069

 

5.693

1.490.617

252

Kliničko-bolnički centar "Dr Dragiša Mišović - Dedinje"

1.013.462

42.664

159.010

113.315

16.638

176.098

 

46.830

 

1.307

1.566.710

253

Kliničko-bolnički centar "Zemun"

1.019.494

41.208

156.289

156.613

14.351

233.941

70.279

30.929

 

3.055

1.720.049

254

Kliničko-bolnički centar "Zvezdara"

1.369.025

48.820

247.754

183.663

18.873

254.346

176.947

38.512

 

3.204

2.334.736

255

Klinički centar Srbije

6.349.280

214.306

1.524.415

2.450.692

223.269

2.296.483

83.153

392.444

 

31.391

13.502.651

256

Institut za medicinu rada "Dr Dragomir Karajović"

94.164

2.613

23.946

1.110

 

1.798

 

3.227

 

239

126.619

257

Vojnomedicinska akademija

871.764

23.593

322.296

322.225

55.474

389.117

50.678

29.425

 

4.836

2.059.736

258

Apoteka Beograd

 

 

 

 

 

 

 

 

5.105.946

1.129.812

3.976.134

XXVI

Beograd

24.937.707

941.921

5.000.597

5.697.240

471.717

5.640.368

568.407

828.605

5.668.770

1.538.867

48.216.465

259

Zdravstveni centar Gnjilane

332.251

2.605

15.737

7.281

 

2.009

 

 

 

 

359.883

260

Apoteka Gnjilane

30.754

293

917

 

 

 

 

 

37.719

 

69.683

XXVII

Gnjilane

363.005

2.898

16.654

7.281

 

2.009

 

 

37.719

 

429.566

261

Dom zdravlja Gračanica, Priština

519.554

 

27.499

4.159

 

16.617

 

 

16.448

 

584.277

262

Dom zdravlja Donja Gušterica, Lipljan

315.101

 

17.165

3.092

 

13.791

 

 

4.699

 

353.848

263

Dom zdravlja Kosovo Polje

139.809

 

8.308

1.902

 

2.042

 

 

7.049

 

159.110

264

Dom zdravlja Obilić

174.049

 

7.204

3.119

 

3.801

 

 

4.699

 

192.872

265

Dom zdravlja Štrpce

262.454

 

13.639

3.694

 

7.083

 

 

11.749

 

298.619

266

Kliničko-bolnički centar Priština

952.562

 

32.340

16.576

 

6.908

 

3.504

 

 

1.011.890

267

Zdravstveni centar Prizren

163.373

 

3.166

 

 

 

 

 

1.253

 

167.792

268

Apoteka Prizren

10.223

 

71

 

 

 

 

 

 

 

10.294

269

Dom zdravlja Dragaš

23.748

 

181

 

 

 

 

 

 

 

23.929

270

Zdravstveni centar Peć

114.222

 

3.221

 

 

 

 

 

1.253

 

118.696

271

Specijalna bolnica za plućne bolesti Peć

15.497

 

71

 

 

 

 

 

 

 

15.568

272

Apoteka Peć

5.957

 

71

 

 

 

 

 

 

 

6.028

273

Zdravstveni centar Đakovica

20.147

 

181

 

 

 

 

 

 

 

20.328

274

Dom zdravlja Istok

40.965

 

3.035

 

 

 

 

 

753

 

44.753

275

Specijalna bolnica za rehabilitaciju Istok

19.483

 

181

 

 

 

 

 

 

 

19.664

276

Dom zdravlja Priština

339.797

 

1.946

 

 

 

 

 

 

 

341.743

277

Apoteka Priština

8.863

 

64

 

 

 

 

 

322

 

9.249

XXVIII

Gračanica

3.125.804

 

118.343

32.542

 

50.242

 

3.504

48.225

 

3.378.660

A

SVEGA

86.310.891

2.460.803

14.816.905

13.697.554

1.042.086

12.062.115

2.763.659

2.161.780

24.372.669

5.772.187

153.916.275

278

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Bukovička Banja" Aranđelovac

23.389

669

3.291

102

 

66

 

2.303

 

65

29.755

279

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Gamzigrad"

10.278

160

1.468

 

 

1.389

 

86

 

28

13.353

280

Specijalna bolnica za progresivne mišićne i neuromišićne bolesti Novi Pazar

52.888

1.198

11.433

5.886

 

4.898

 

5.748

 

275

81.776

281

Specijalna bolnica za lečenje i rehabilitaciju "Merkur" Vrnjačka Banja

15.520

346

4.197

2.059

 

1.159

 

1.352

 

 

24.633

282

Specijalna bolnica za nespecifične plućne bolesti "Sokobanja"

143.501

2.258

13.090

10.670

 

5.672

 

6.710

 

1.159

180.742

283

Institut za lečenje i rehabilitaciju "Niška Banja", Niš

135.694

4.536

18.952

9.658

1.113

16.753

 

6.902

 

2.276

191.332

284

Specijalna bolnica za bolesti štitaste žlezde i bolesti metabolizma "Zlatibor" - Čajetina

10.018

162

2.266

10

 

105

 

164

 

 

12.725

B

SVEGA RH

391.288

9.329

54.697

28.385

1.113

30.042

 

23.265

 

3.803

534.316

V

UKUPNO

86.702.179

2.470.132

14.871.602

13.725.939

1.043.199

12.092.157

2.763.659

2.185.045

24.372.669

5.775.990

154.450.591

285

ZZZR "ŽELEZNICE SRBIJE"

406.693

14.246

42.518

10.380

 

10.462

 

 

28.197

27.002

485.494

G

SVEGA ZU VAN PMZU

406.693

14.246

42.518

10.380

 

10.462

 

 

28.197

27.002

485.494

Sledeći