ODLUKA
O POSTAVLJANJU PRIVREMENIH OBJEKATA NA TERITORIJI GRADA ČAČKA

("Sl. list grada Čačka", br. 5/2011)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom propisuju se uslovi i način postavljanja, korišćenja i uklanjanja privremenih objekata na teritoriji grada Čačka (u daljem tekstu: grad).

Član 2

Privremeni objekat u smislu ove odluke je manji montažni objekat (kiosk, bašta ugostiteljskog objekta, bilbord, reklamni pano, tezga i drugi pokretni mobilijar), autobusko stajalište, objekat sportske namene, objekat za izvođenje zabavnih programa, objekat na vodi i vodnom zemljištu koji se postavlja na površinama iz člana 3. ove Odluke i koji na tom zemljištu može postojati privremeno do privođenja planiranoj nameni, do isteka roka zakupa zemljišta ili nastupanja drugih okolnosti.

Član 3

Privremeni objekti mogu se postavljati na:

1) prostoru određenom planskim dokumentom za uređenje ili izgradnju javnih objekata ili javnih površina za koje se utvrđuje opšti interes i javnim površinama (ulice, trgovi, parkovi i dr.),

2) građevinskom zemljištu u javnoj svojini grada,

3) vodi i vodnom zemljištu.

II USLOVI ZA POSTAVLJANJE PRIVREMENIH OBJEKATA

Kiosk

Član 4

Kiosk je tipski objekat za pružanje usluga (trgovinskih, ugostiteljskih, zanatskih, komunalnih i dr.) koji se postavlja u već izgrađenom finalnom obliku, a po potrebi se može demontirati i premestiti.

Lokacije za postavljanje kioska na površinama javne namene i tip kioska, utvrđuju se Programom koji donosi Gradsko veće grada Čačka, na predlog gradske uprave nadležne za poslove urbanizma, a koji izrađuje JP "Gradac" Čačak.

Bašte ugostiteljskih objekata

Član 5

Bašta ugostiteljskog objekta (letnja i zimska bašta) je montažno-demontažni objekat, otvorenog ili zatvorenog tipa u funkciji ugostiteljske delatnosti koja se obavlja u tom objektu, u toku cele godine.

Bašta se ne može postaviti u funkciji ugostiteljske delatnosti koja se obavlja u kiosku.

Član 6

Bašte na trotoarima postavljaju se tako da:

- širina trotoara namenjena za kretanje pešaka bude najmanje 1,6 m,

- širina trotoara kod ulica sa visokim intezitetom kretanja pešaka bude najmanje 2,5m,

- površina namenjena kretanju pešaka kod bašta dužih od 6,0 m i onih koje su postavljene u neposrednoj blizini stajališta javnog gradskog prevoza, pešačkog prelaza i raskrsnice bude široka najmanje 2,0 m.

- ivica bašte bude udaljena od ivice kolovoza najmanje 30 cm.

- ivica bašte bude posebno obeležena.

Član 7

Bašte u pešačkim zonama i na trgovima postavljaju se tako da površine za kretanje pešaka budu široke najmanje 3,0 m.

Član 8

Bašte se ne mogu postavljati na sledećim javnim površinama:

- u zoni raskrsnice, ukoliko ometaju preglednost raskrsnice,

- u širini pešačkih prelaza i udaljenosti manjoj od 2,0 m od pešačkog prelaza,

- na stajalištima javnog gradskog prevoza,

- u širini kolskog i pešačkog ulaza u zgradu ili dvorište,

- na trasi protivpožarnog puta.

Član 9

Bašte se postavljaju tako da dužina bašte bude u dužini ugostiteljskog objekta ili maksimalno u dvostrukoj površini ugostiteljskog objekta.

Izuzetno, dužina bašte može prelaziti dužinu ugostiteljskog objekta, pod uslovom da postoji saglasnost korisnika stambenog ili poslovnog prostora ispred kojeg se bašta postavlja.

Član 10

Zabranjeno je postavljanje zvučnika i pojačala radi izvođenja muzičkog ili drugog programa, kao i postavljanje dodatnih izvora svetlosti, u baštama ugostiteljskih objekata.

Član 11

Elementi bašte ne smeju biti fiksirani za javnu površinu zavrtnjima, ankerovanjem ili na neki drugi način.

Dimenzije i težina elemenata bašte, kao i njihova međusobna veza moraju biti takvi da omogućavaju brzo montažu, demontažu i uklanjanje.

Član 12

Letnja bašta se postavlja u periodu od 01. marta do 01. novembra tekuće godine.

Letnju baštu čine stolovi, stolice, suncobrani i odgovarajući lako pokretljivi montažno-demontažni elementi.

Elementi letnje bašte iz stava 2. ovog člana, uračunavaju se u ukupnu površinu koju zauzima letnja bašta.

U okviru letnje bašte može da se:

1) postavi montažno-demontažna ograda visine 0,80m izgrađena od drveta ili metala i žardinjere sa ukrasnim biljkama,

2) postavi podijum od drveta ili legure metala visine do 0,16m,

3) postavi odgovarajući broj suncobrana,

4) zadrži montažno-demontažna krovna konstrukcija, pod uslovom da je postavljena u prethodnom periodu u skladu sa odobrenjem za postavljanje zimske bašte

Izuzetno, u Ul Gradsko šetalište, letnje bašte sadrže samo stolove, stolice i suncobrane odnosno mobilne nadstrešnice.

Član 13

Zimska bašta se postavlja na period od 01. novembra tekuće godine do 01. marta naredne godine.

Zimska bašta je montažno-demontažni objekat drvene, metalne odnosno PVC konstrukcije, koja se mora uklopiti tako da se oblikom i materijalom uklopi u neposredno okruženje.

Elementi zimske bašte iz stava 3. ovog člana, uračunavaju se u ukupnu površinu koju zauzima zimska bašta.

Zimske bašte ne mogu se postavljati u ulicama Gradsko šetalište, Kuželjeva i Župana Stracimira.

Bilbordi

Član 14

Bilbordi su montažne konstrukcije koje se postavljaju na teritoriji grada i namenjeni su za obavljanje delatnosti reklamiranja i javnog oglašavanja.

Bilbordi i prostor oko njih se moraju održavati čisto i uredno, a troškove održavanja snosi zakupac.

Bilbordi se mogu osvetljavati na način kojim se ne remeti bezbedno odvijanje saobraćaja i kretanje pešaka. Ukoliko su bilbordi osvetljeni, rasvetna tela moraju biti ispravna, a prikazi bez oštećenja.

Lokacije za postavljanje bilborda utvrđuju se na mestima gde neće ugrožavati saobraćaj, a u skladu sa Programom koji donosi Gradsko veće grada Čačka, na predlog gradske uprave nadležne za poslove urbanizma, a koji izrađuje JP "Gradac" Čačak.

Reklamni panoi i druge reklamne oznake

Član 15

Reklamni panoi su privremeni objekti na kojima se vrši reklamiranje određene delatnosti, proizvoda i slično.

Reklamni panoi mogu se postaviti na prilaznim putevima i javnim površinama, na mestima gde neće ugrožavati saobraćaj i kretanje pešaka i narušavati estetski izgled grada.

Reklamne oznake su: plakat, nalepnica, elektronski displej, svetleća slova, laserski prikaz, mural, odnosno transparent (platneni, PVC i sl), balon i drugi reklamni natpisi.

Reklamni panoi i reklamne oznake mogu se postavljati na stubovima i drugim sličnim objektima, stubovima i objektima infrastrukture, krovovima i kalkanskim zidovima objekata, odnosno zidovima bez otvora, između objekata, ogradama i drugim sličnim objektima.

Reklamni panoi i druge reklamne oznake se mogu osvetljavati na način kojim se ne remeti bezbedno odvijanje saobraćaja. Ukoliko su reklamni panoi osvetljeni, rasvetna tela moraju biti ispravna, a prikazi bez oštećenja.

Reklamiranje na objektima iz stava 1. ovog člana, može se obavljati tokom cele godine, s tim što se rešenje može izdati na maksimalno godinu dana.

Lokacije za postavljanje reklamnih panoa na stubovima i objektima infrastrukture utvrđuju se Programom koji donosi Gradsko veće, na predlog gradske uprave nadležne za poslove urbanizma, a koji izrađuje JP "Gradac" Čačak.

Reklamne vitrine

Član 16

Reklamne vitrine su zastakljene montažne konstrukcije fiksirane uz stambeno-poslovne ili poslovne objekte i služe izlaganju robe i reklamnog materijala.

Reklamne vitrine se mogu osvetljavati na način kojim se ne remeti bezbedno odvijanje saobraćaja i kretanje pešaka. Ukoliko su reklamne vitrine osvetljene, rasvetna tela moraju biti ispravna, a izložena roba bez oštećenja.

Reklamiranje u objektima iz stava 1. ovog člana, može se obavljati tokom cele godine, s tim što se rešenje može izdati na maksimalno godinu dana.

Rashladni uređaji

Član 17

Rashladni uređaj za prodaju industrijskog sladoleda i kremova može da se postavi na javnoj površini pod uslovom da ga čini jedna rashladna komora.

Uz objekat namenjen prodaji prehrambene robe mogu se postaviti rashladni uređaji za prodaju industrijskog sladoleda i kremova i prodaju osvežavajućih napitaka, u zavisnosti od veličine prostora ispred objekta.

Rashladni uređaji moraju biti postavljeni tako da ne ometaju kretanje pešaka i ne ugrožavaju bezbednost saobraćaja.

Pult-tezga za izlaganje i prodaju robe ispred prodajnog objekta

Član 18

Pult-tezga za izlaganje i prodaju robe ispred prodajnog objekta je montažna konstrukcija postavljena uz poslovni objekat za prodaju robe iz poslovnog objekta.

Pult-tezga može da zauzme najviše jedan metar od spoljnog zida poslovnog objekta iz stava 1. ovog člana, a u dužini uličnog fronta objekta, pri čemu se mora obezbediti slobodan prostor za kretanje pešaka, širine najmanje 1,60 m.

Prodaja proizvoda u objektima iz stava 1. ovog člana, može se obavljati tokom cele godine, s tim što se rešenje može izdati na maksimalno godinu dana.

Pult-tezga za prodaju robe

Član 19

Pult-tezga za prodaju robe je samostalni, tipski, otvoreni, lako pokretni objekat za izlaganje i prodaju robe, čija bruto površina ne može biti veća od 3,0 m2.

Prodaja robe u objektima iz stava 1. ovog člana, može se obavljati u praznične i pretpraznične dane ili najduže 7 dana.

Aparati

Član 20

Aparati za točenje sladoleda, kokice, krofnice, kestenje, kukuruz, kikiriki i slično su tipski, lako pokretni objekti otvorenog tipa za pečenje i prodaju napred navedenih proizvoda, čija bruto površina sa kućištem aparata i manipulativnim prostorom ne može biti veća od 2.0 m2.

Prodaja proizvoda u objektima iz stava 1. ovog člana, može se obavljati tokom cele godine, a rešenje se može izdati na maksimalno godinu dana.

Objekti za zabavu

Član 21

Objekti za zabavu su zabavni park, cirkus, aparati za zabavu koji čine jedan ili više različitih objekata osnovne namene (vrteške, vozići, autići i sl., cirkuska šatra) sa pomoćnim objektima (blagajna, objekti za smeštaj osoblja, držanje životinja i sl.) i svi drugi pokretni objekti za priređivanje sportskih, kulturnih, marketinških ili izložbenih manifestacija, koji se postavljaju u finalnom obliku ili sklapaju od gotovih elemenata i koriste sezonski ili u toku cele godine.

Sportski objekti

Član 22

Sportski objekat je objekat sportske namene (balon hale, sportski tereni, klizališta, veštačke stene i sl.) koji se formira od gotovih elemenata, a izuzetno može imati pomoćne montažne objekte (blagajna, smeštaj rekvizita i sl.), a koristi se sezonski ili u toku cele godine.

Autobuska stajališta

Član 23

Autobusko stajalište je posebno izgrađena i označena javna površina uz kolovoz javnog puta ili priključena na kolovoz javnog puta namenjena za zaustavljanje vozila, koja moraju da imaju nadstrešnicu i korpu za otpatke.

Autobuska stajališta moraju da budu obeležena propisanim saobraćajnim znakom i da imaju istaknut naziv i izvod iz reda vožnje.

Na autobuskom stajalištu mogu se postavljati reklamni panoi, klupe za sedenje i kiosci a u skladu sa Programom koji donosi Gradsko veće grada Čačka, na predlog gradske uprave nadležne za poslove urbanizma, a koji izrađuje JP "Gradac" Čačak.

Privremeni objekat na vodi i vodnom zemljištu

Član 24

Privremeni objekti na vodi i vodnom zemljištu su objekti koji se mogu postavljati na vodi i vodnom zemljištu kao što su: splavovi, ugostiteljski objekti na vodi, splav kućice za odmor, privremeni objekti na vodnom zemljištu (plaže i sl.).

Član 25

Odobrenje za postavljanje privremenog objekta na vodi i vodnom zemljištu izdaje organ uprave nadležan za poslove urbanizma, na zahtev zainteresovanog lica.

Uz zahtev za izdavanje odobrenja za postavljanje plovnog objekta, zainteresovano lice, pored dokumentacije iz člana 34. ove odluke, podnosi i saglasnost nadležne vodoprivredne organizacije.

II POSTUPAK DODELE LOKACIJA

Član 26

Program postavljanja manjih montažnih objekata - kioska, bilborda i reklamnih panoa na stubovima i objektima infrastrukture, donosi Gradsko veće grada Čačka, na predlog gradske uprave nadležne za poslove urbanizma, a koji izrađuje JP "Gradac" Čačak.

Program izgradnje i postavljanja privremenih objekata iz stava 1. ovog člana se donosi za period od pet godina.

Član 27

Program izgradnje i postavljanja montažnih objekata sadrži tekstualni deo i grafičke priloge.

Tekstualni deo sadrži:

- opis lokacije i njenu površinu;

- tip, veličinu i namenu montažnih objekata i

- osnovne karakteristike materijala za izgradnju i spoljnji izgled objekta.

Grafički deo sadrži grafički prikaz lokacije, potrebne grafičke priloge i druge podatke od značaja za pripremanje tehničke dokumentacije.

Član 28

Gradsko veće grada Čačka, raspisuje javni konkurs radi prikupljanja ponuda za dodelu lokacija za postavljanje montažnih objekata.

Izuzetno, manje montažne objekte za pružanje komunalnih usluga postavljaju javna preduzeća čiji je osnivač grad Čačak, bez javnog konkursa a u skladu sa odobrenjem organa uprave nadležnog za poslove urbanizma.

Član 29

Građevinsko zemljište u javnoj svojini i površine javne namene, daje Gradsko veće grada Čačka u zakup na određeno vreme do privođenja planiranoj nameni radi postavljanja privremenih objekata, a najduže na 5 (pet) godina, na način i u postupku propisanom Odlukom o građevinskom zemljištu.

U ugovoru o zakupu kojim se regulišu prava i obaveze u vezi davanja zemljišta na privremeno korišćenje, mora biti navedena namena planiranog objekta prema vrsti poslovne delatnosti koja će se u objektu obavljati, kao i odredba da korisnik zemljišta ne može promeniti namenu bez saglasnosti organa koji je izdao odobrenje za postavljanje montažnog objekta. Namena objekta se određuje u skladu sa Programom.

U ugovoru takođe mora biti navedeno da u slučaju da se izmeni namena objekta bez odobrenja nadležnog organa, prestaje pravo korišćenja na zemljištu na kome je objekat postavljen.

Promenu namene privremenog objekta odobrava rešenjem organ koji je izdao odobrenje za postavljanje objekta, na osnovu prethodne saglasnosti Gradskog veća grada Čačka, u okviru Programa postavljanja privremenih objekata.

Promena namene privremenog objekta neće se odobriti ukoliko bi se na taj način ugrozilo mirno korišćenje susednih objekata ili narušila ambijentalna ili urbanistička celina okoline.

Član 30

U zonama kod kojih je prostornim, odnosno urbanističkim planom utvrđena ambijentalna ili neka druga zaštita, ne može se odobravati izgradnja ili postavljanje privremenog objekta, osim ako je takav objekat neophodan za funkcionisanje javnih službi.

III POSTUPAK IZDAVANJA ODOBRENJA

Član 31

Postavljanje kioska, bilborda i reklamnih panoa na stubovima i objektima infrastrukture odobrava rešenjem organ uprave nadležan za poslove urbanizma.

Član 32

Uz zahtev za izdavanje rešenja o odobrenju iz člana 31. ove Odluke investitor je dužan da priloži:

- kopiju plana parcele koja nije starija od 6 meseci;

- dokaz o registraciji za obavljanje određenje delatnosti

- idejni projekat, odnosno prospekt proizvođača sa potrebnom tehničkom dokumentacijom, odnosno skica;

- ugovor o regulisanju obaveza vezanih za davanje zemljišta u zakup;

- saglasnost elektrodistributivne organizacije za priključak na elektroenergetsku mrežu;

- saglasnost JKP "Vodovod" za priključak na vodovodnu i kanalizacionu mrežu.

Član 33

Rešenje o odobrenju za postavljanje privremenog objekta iz člana 32. ove odluke, pored ostalog sadrži:

- lokaciju na kojoj se objekat postavlja;

- tip, veličinu i namenu privremenog objekta;

- rok izgradnje ili postavljanja;

- obaveze investitora da ukloni privremeni objekat sa lokacije o svom trošku bez prava na nadoknadu i obezbeđivanje druge lokacije, u slučaju privođenja zemljišta nameni po urbanističkom planu ili u slučaju nastupanja drugih okolnosti zbog kojih se predmetna lokacija mora preurediti ili istekom roka utvrđenog ugovorom o davanju zemljišta u zakup, odnosno istekom 5 (pet) godina od dana zaključenja ugovora o zakupu.

Član 34

Uz zahtev za izdavanje rešenja o odobrenju za postavljanje privremenih objekata, osim objekata iz člana 31. ove Odluke, organu uprave nadležnom za poslove urbanizma, podnosi se:

- rešenje o odobrenju za postavljanje kioska,

- rešenje o upisu u odgovarajući registar nadležnog organa za obavljanje delatnosti;

- kopija plana parcele na kojoj se postavlja objekat;

- idejno rešenje reklamnog panoa, letnje bašte i sportskih objekata;

- situacioni prikaz,

- ugovor zaključen sa JP "Gradac" o korišćenju javne površine,

- ugovor zaključen sa stambenom zgradom za korišćenje fasade zgrade odnosno saglasnost vlasnika posebnog dela u poslovnoj zgradi i

- dokaz o uplaćenoj komunalnoj taksi.

Član 35

Odobrenje iz člana 34. ove Odluke sadrži:

- bliže opisanu lokaciju s pozivom na broj kat. parcele na kojoj će se delatnost obavljati;

- način postavljanja, oblik i veličinu pokretnih objekata sa rokom postavljanja;

- način održavanja prostora;

- obavezu uklanjanja nakon isteka roka;

- situacioni prikaz postavljanja objekta;

- potvrđen primerak idejnog rešenja reklamnog panoa ili letnje bašte, od strane nadležnog organa.

VI KORIŠĆENJE PRIVREMENIH OBJEKATA

Član 36

Korisnik objekta je dužan da privremene objekte koristi u skladu sa rešenjem organa nadležnog za poslove urbanizma i da prostor oko objekta održava u urednom i ispravnom stanju.

Član 37

Zabranjeno je:

- postavljati privremeni objekat bez odobrenja nadležnog organa ili protivno odobrenju nadležnog organa i odobrenoj dokumentaciji;

- vršiti zamenu odobrenog i izgrađenog privremenog objekta drugim privremenim objektom bez odobrenja nadležnog organa;

- vršiti promenu namene privremenog objekta bez odobrenja nadležnog organa.

Član 38

Investitor privremenog objekta dužan je da ukloni objekat sa lokacije o svom trošku, bez prava na nadoknadu i prava na obezbeđenje nove lokacije u slučaju privođenja zemljišta nameni po urbanističkom planu, u slučaju nastupanja drugih okolnosti zbog kojih se predmetna lokacija mora preurediti ili u slučaju isteka roka utvrđenog ugovorom o zakupu zemljišta, a najduže po isteku roka od 5 godina od dana zaključenja ugovora o zakupu, bez mogućnosti produžavanja istog.

Član 39

Ukoliko zakupac zemljišta ne ukloni objekat sa lokacije po isteku roka zakupa, JP "Gradac" Čačak je dužno da u roku od 15 dana podnese zahtev nadležnoj inspekciji Gradske uprave za inspekcijski nadzor grada Čačka za uklanjanje objekta.

VII NADZOR

Član 40

Nadzor nad primenom odredaba ove Odluke vrši komunalna inspekcija i komunalna policija Gradske uprave za inspekcijski nadzor grada Čačka.

Komunalni inspektor će doneti rešenje kojim će naložiti uklanjanje objekta o trošku investitora u slučaju da:

- investitor postupi suprotno zabrani iz člana 37. Odluke;

- nastupe okolnosti određene članom 38. Odluke;

- objekat izgubi građevinsku vrednost ili je sklon padu ili se ne koristi prema utvrđenoj nameni duže od 60 dana.

VIII KAZNENE ODREDBE

Član 41

Novčanom kaznom od 100.000 do 1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

- postupi protivno odredbi člana 10. ove Odluke;

- postupi protivno odredbi člana 37. ove Odluke;

- privremeni objekat ne ukloni u slučajevima predviđenim u članu 38. Odluke, odnosno ne ukloni privremeni objekat po nalogu nadležnog organa (član 40. stav 2. Odluke);

- ne postupi po rešenju nadležnog inspektora.

Novčanom kaznom od 5.000 do 75.000 dinara kazniće se za prekršaj iz prethodnog stava i odgovorno lice u pravnom licu.

Član 42

Novčanom kaznom od 5.000 do 75.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako:

- postupi protivno odredbi člana 10. ove Odluke;

- postupi protivno odredbi člana 37. ove Odluke;

- privremeni objekat ne ukloni u slučajevima predviđenim u članu 38. Odluke, odnosno ne ukloni privremeni objekat po nalogu nadležnog organa (član 40. stav 2. Odluke).

- ne postupi po rešenju nadležnog inspektora.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i preduzetnik novčanom kaznom od 10.000 do 250.000 dinara.

Član 43

Novčanom kaznom od 20.000 dinara kazniće se na mestu izvršenja pravno lice ako postupi suprotno odredbama člana 10. i 37. ove odluke.

Novčanom kaznom od 10.000. dinara kazniće se na mestu izvršenja preduzetnik ako učini prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Novčanom kaznom od 3.000 dinara kazniće se na mestu izvršenja fizičko lice i odgovorno lice u pravnom licu, ako učini prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Novčanu kaznu na mestu izvršenja naplaćuje komunalni policajac.

IX PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 44

Zahtev za izgradnju i postavljanje montažnih objekata, podneti pre stupanja na snagu ove Odluke, koji nisu pravosnažno rešeni do stupanja na snagu ove Odluke, rešiće se po odredbama ove Odluke.

Odredbe ove Odluke odnose se i na korišćenje i raspolaganje montažnim objektima izgrađenim ili postavljenim po ranije važećim propisima.

Član 45

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaju da važe:

- Odluka o privremenim objektima ("Sl. list opštine Čačak", broj 4/04, 11/04, 5/05);

- U Odluci o komunalnom redu i opštem uređenju ("Sl. list opštine Čačak", broj 12/2002 - prečišćen tekst, 1/2003, 9/2003 i 11/2004) odredbe člana 57. stav 1., odredbe člana 58. do 62.

Član 46

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Sl. listu grada Čačka".

Napomene

Redakcija je zadržala numeraciju odeljaka kako su oni objavljeni u "Sl. listu grada Čačka", br. 5/2011.