ODLUKA

O DODATNOJ ZAŠTITI TRUDNICA I PORODILJA NA TERITORIJI GRADA ZAJEČARA

("Sl. list grada Zaječara", br. 10/2011)

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuju se dodatni oblici zaštite trudnica i porodilja na teritoriji grada Zaječara (u daljem tekstu: grad), koje obezbeđuje Grad radi podsticanja i rađanja dece.

Član 2

Dodatni oblici zaštite utvrđeni ovom Odlukom su:

1. Naknada zaposlenoj trudnici za vreme privremene sprečenosti za rad zbog bolesti ili komplikacija u vezi sa trudnoćom.

2. Pravo na jednokratno novčano davanje nezaposlenoj porodilji.

3. Pravo na jednokratno novčano davanje zaposlenoj porodilji.

Dodatne oblike zaštite iz stava 1. ovog člana ostvaruje zaposlena trudnica, odnosno nezaposlena i zaposlena porodilja sa prebivalištem na teritoriji grada prijavljenim do 5. maja 2011. godine.

Dodatne oblike zaštite iz stava 1. ovog člana ostvaruje zaposlena trudnica, odnosno nezaposlena i zaposlena porodilja sa statusom interno raseljenog lica sa Kosova i Metohije, sa boravištem na teritoriji grada Zaječara do 5. maja 2011. godine.

Član 3

Naknada za vreme privremene sprečenosti za rad zbog bolesti ili komplikacija u vezi sa trudnoćom zaposlenoj trudnici pripada u visini razlike između iznosa naknade zarade koju ostvaruje iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja do punog iznosa osnova naknade zarade.

Prenos sredstava za namene iz stava 1. ovog člana vrši organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove finansija na način i u rokovima predviđenim sporazumom koji zaključuju Grad i Republički zavod za zdravstveno osiguranje.

Član 4

Pravo na jednokratno novčano davanje ima nezaposlena porodilja za svako rođeno dete, u iznosu od 40.000,00 dinara, u okviru sredstava obezbeđenih u budžetu grada Zaječara za tu namenu.

Pravo iz stava 1. ovog člana ostvaruje se na osnovu zahteva podnetog u roku od tri meseca od dana porođaja.

O pravu iz stava 1. ovog člana odlučuje organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove socijalne zaštite.

Član 5

Pravo na jednokratno novčano davanje ima zaposlena porodilja čiji je ukupni mesečni prihod po članu porodice, uključujući novorođeno dete-decu, ostvaren u periodu od šest meseci, koji prethode mesecu u kome je podnet zahtev, manji od 12.000,00 dinara.

Član 6

Način ostvarivanja dodatnih oblika zaštite utvrđenih ovom Odlukom, bliže se uređuje aktom Gradskog veća grada Zaječara.

Član 7

Sredstva za isplatu dodatnih oblika zaštite utvrđenih ovom Odlukom obezbeđuju se iz budžeta grada Zaječara.

Član 8

Nadzor nad sprovođenjem ove Odluke vrši organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove socijalne zaštite.

Prelazne i završne odredbe

Član 9

Gradsko veće grada Zaječara doneće akt iz člana 6. ove Odluke u roku od 15 dana od dana zaključenja sporazuma iz stava 2. člana 3. ove Odluke.

Član 10

Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Sl. listu grada Zaječara", a odredbe člana 3. ove Odluke primenjivaće se počev od isplate naknade zarade za maj mesec ove godine izvršene na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.