PROGRAM

PRAĆENJA KVALITETA ZEMLJIŠTA NA TERITORIJI GRADA SMEDEREVA ZA 2011. GODINU

("Sl. list grada Smedereva", br. 2/2011)

 

I OSNOVE PROGRAMA

Zemljište je tanak rastresiti površinski sloj zemljine kore i dinamičan prirodni resurs. Ubraja se u uslovno obnovljive resurse s obzirom na dugotrajne procese nastanka i razvoja.

Zemljište se odlikuje plodnošću, odnosno prisustvom supstanci (vode, mineralnih i organskih materija, kiseonika) koje su neophodne za rast i razviće biljaka i obezbeđuje najveći procenat hrane za čovečanstvo. Iz tog razloga neophodno je održavati njegove funkcije i kvalitet.

II CILJ KONTROLE

Degradacija zemljišta se može definisati kao skup procesa uzrokovanih čovekovom aktivnošću, koji smanjuju sadašnji i budući potencijal zemljišta kao uslov opstanka živog sveta na našoj planeti.

U cilju formiranja baze podataka o stepenu zagađenja, kao i vrstama prisutnih polutanata neophodna je kontrola i ispitivanje zemljišta.

III OBIM KONTROLE I LOKACIJE

Program praćenja kvaliteta zemljišta obuhvata uzorkovanje i analiziranje zemljišta (5 uzoraka poljoprivrednog zemljišta i 5 uzoraka nepoljoprivrednog zemljišta) na navedenim lokalitetima. Uzorci poljoprivrednog zemljišta biće uzeti sa površina poljoprivrednog područja grada - voćnjaka, njiva, povrtnjaka, pašnjaka, vinograda i drugih kultura u neposrednoj blizini potencijalnih zagađivača.

Uzorci nepoljoprivrednog zemljišta biće uzeti sa lokacija:

- zemljište u blizini vodoizvorišta u Šalincu;

- zemljište oko zdravstvenih objekata;

- zemljište u blizini benzinskih pumpi;

- zemljište sa rekreativnih, parkovskih površina i dečijih igrališta;

- zemljište pored JKP "Vodovod" u Šalinačkoj ulici.

IV PARAMETRI KONTROLE KVALITETA ZEMLJIŠTA

U uzorcima zemljišta ispitivaće se: pH - vrednost (kiselost), sulfati kao sumpor, fosfati kao fosforpentoksid, suva materija, sadržaj vode, ukupan sadržaj azota, ukupni hrom.

U uzorcima zemljišta bi se ispitivala koncentracija mikroelemenata i teških metala (Pb, As, Cu, Ni, Cd, Hg i Zn).

Potrebno je u uzorcima zemljišta kontrolisati polihlorovane bifenile (PCB), policiklične aromatične ugljovodonike (PAH) i pesticide.

V IZVEŠTAVANJE O REZULTATIMA MERENJA

Ovlašćena organizacija je u obavezi da prilikom dostavljanja izveštaja prikaže metodologiju uzorkovanja, mernu opremu i metodologiju obrade podataka.

Rezultati će biti prikazani tabelarno, grafički i tekstualno objašnjeni, sa zaključkom o stanju na lokacijama koje su utvrđene Programom. Tumačenje rezultata ispitivanja vršiće se u skladu sa važećom zakonskom regulativom.

VI MERE ZA REALIZACIJU PROGRAMA

Realizacija Programa praćenja kvaliteta zemljišta na teritoriji grada Smedereva za 2011. godinu obuhvata dve faze:

I faza - Donošenje Programa praćenja kvaliteta zemljišta na teritoriji grada Smedereva za 2011. godinu od strane Gradskog veća grada Smedereva;

II faza - Izbor ovlašćene stručne organizacije za realizaciju Programa i potpisivanje ugovora.

VII IZVORI FINANSIRANJA

Monitoring zemljišta na mernim mestima određenim ovim Programom, finansiraće se iz sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine ("Službeni list grada Smedereva", broj 9/2010), razdeo 4, glava 4.4., funkcija 560, pozicija 120, konto 424 - usluge očuvanja životne sredine, predviđenih Odlukom o budžetu Grada Smedereva za 2011. godinu ("Službeni list grada Smedereva", broj 9/2010).

VIII

Ovaj Program stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Smedereva".