PROGRAM

KONTROLE KVALITETA VAZDUHA NA TERITORIJI GRADA SMEDEREVA ZA 2011. GODINU

("Sl. list grada Smedereva", br. 2/2011)

 

I OSNOVE PROGRAMA

Lokalna mreža mernih mesta uspostavlja se radi praćenja kvaliteta vazduha na nivou jedinice lokalne samouprave. Praćenje kvaliteta vazduha vrši se u cilju zaštite zdravlja ljudi, vegetacije i prirodnih ekosistema.

Odeljenje za urbanizam, izgradnju i komunalne delatnosti - Odsek za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Smedereva dužno je da podatke o rezultatima monitoringa kvaliteta vazduha javno objavljuje i dostavlja Agenciji za zaštitu životne sredine. Kontrola nivoa zagađujućih materija u vazduhu vrši se fiksnim merenjem nivoa zagađujućih materija u lokalnoj mreži mernih stanica i mernih mesta na lokacijama za:

1) kontinualna merenja i

2) povremena merenja.

II LOKALNA MREŽA MERNIH MESTA

Lokalna mreža mernih mesta za praćenje kvaliteta vazduha u Smederevu uspostavlja se ovim Programom, a čine je merna mesta za merenje sadržaja teških metala (olovo, arsen, kadmijum, nikl, hrom, mangan i gvožđe) u suspendovanim česticama RM10 i sadržaj policikličnih aromatičnih ugljovodonika (RAN) u suspendovanim česticama RM10 (piren i benzo(a)piren) vršiće se na dva merna mesta:

1. Ralja i

2. Centar za kulturu u Smederevu,

jednom nedeljno za period od godinu dana u skladu sa Ugovorom o pružanju usluge merenja nivoa zagađujućih materija u vazduhu broj 400-4324/2010-13 od 27.09.2010. godine zaključenog između grada Smedereva i Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

III MERNA MESTA U OKVIRU DRŽAVNE MREŽE ZA PRAĆENJE KVALITETA VAZDUHA

Agencija za zaštitu životne sredine i grad Smederevo su odredili četiri lokacije na kojima su postavljene automatske merne stanice za praćenje i izveštavanje o kvalitetu vazduha. To su lokacije:

• "Carina" gde se prati koncentracija osnovnih zagađujućih materija sumpor-dioksid (SO2), azot-dioksid (NO2), azot monoksid (NO), ukupni oksidi azota (NOx), ugljen-monoksid (CO),

• "Ralja", "Radinac" i "Centar" gde merenja obuhvataju još i suspendovane čestice (PM10, PM2.5, PM1).

Na sve četiri stanice prikazuju se i meteorološki parametri: brzina vetra, pravac vetra, temperatura vazduha, relativna vlažnost vazduha i atmosferski pritisak.

Državnom mrežom mernih mesta za kontrolu kvaliteta vazduha na kojima se mere osnovne zagađujuće materije (čađ, sumpor-dioksid (SO2), azot-dioksid (NO2) i taložne materije) obuhvaćene su dve lokacije u centru grada, tamo gde je najveća gustina naseljenosti i to:

1. Gimnazija i

2. Zdravstveni centar "Sveti Luka".

Ispitivanje radi Zavod za javno zdravlje Požarevac, kao ovlašćena preventivna zdravstvena ustanova. Izbor mernih mesta, uzorkovanje i metode korišćene za identifikaciju zagađujućih materija, analize i interpretacija rezultata ispitivanja su u skladu sa važećom zakonskom regulativom.

IV MERENJA POSEBNE NAMENE

Jedinica lokalne samouprave donosi odluku o merenjima posebne namene kada postoji osnovana sumnja da je došlo do zagađenja vazduha koje može narušiti zdravlje ljudi i/ili životnu sredinu.

V OBRADA I ANALIZA PODATAKA I IZVEŠTAVANJE O REZULTATIMA KONTROLE KVALITETA VAZDUHA

Obezbeđivanje kvaliteta podataka

Tumačenje rezultata ispitivanja vršilo bi se u skladu sa Zakonom o zaštiti vazduha ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 36/2009) i Uredbom o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 11/2010 i 75/2010).

Sva merenja, obradu i analizu podataka, proveru validnosti rezultata dobijenih merenjem i/ili uzimanjem uzoraka i interpretaciju rezultata vrši ovlašćena stručna organizacija koja je akreditovana kao laboratorija za ispitivanje, odnosno koja ispunjava propisane uslove za merenje svih navedenih zagađujućih materija i koja poseduje dozvolu nadležnog ministarstva da vrši monitoring vazduha.

Stručna organizacija koja vrši monitoring vazduha stara se o primeni adekvatnih metoda ispitivanja, održavanju mernih mesta, mernih instrumenata sa pratećom opremom, opreme za prijem i prenos podataka radi obezbeđenja zahteva u pogledu kvaliteta podataka koji se koriste za ocenjivanje kvaliteta vazduha.

Na osnovu višegodišnjih rezultata merenja nivoa zagađujućih materija, vršila bi se analiza u cilju praćenja prostorne i vremenske raspodele zagađujućih materija i utvrđivanje trenda koncentracija određenih polutanata u vazduhu.

Redovno izveštavanje

Izveštaje o izvršenim merenjima, odnosno o rezultatima kontrole kvaliteta vazduha u okviru Lokalne mreže mernih mesta, stručna organizacija dostavlja Odeljenju za urbanizam, izgradnju i komunalne delatnosti - Odseku za zaštitu životne sredine.

Prilikom dostavljanja izveštaja biće opisana metodologija uzorkovanja, merna oprema i metodologija obrade podataka. Rezultati će biti prikazani tabelarno, grafički i tekstualno objašnjeni, sa zaključkom o stanju aerozagađenja na predviđenim lokacijama.

O podacima o kvalitetu vazduha iz državne i lokalne mreže mernih mesta, javnost će se redovno obaveštavati putem elektronskih i štampanih medija, odnosno putem interneta, u skladu sa zakonom.

VI MERE ZA REALIZACIJU PROGRAMA

Realizacija Programa kontrole kvaliteta vazduha na teritoriji grada Smedereva za 2011. godinu je već započeta sklapanjem Ugovora o pružanju usluge merenja nivoa zagađujućih materija u vazduhu broj 400-4324/2010-13 od 27.09.2010. godine zaključenog između grada Smedereva i Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd i ova aktivnost je preneta iz prethodne godine.

VII IZVORI FINANSIRANJA

Monitoring aerozagađenja na mernim mestima određenim ovim Programom finansiraće se iz sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine, razdeo 4, glava 4.4., funkcija 560, pozicija 120, konto 424 - usluge očuvanja životne sredine, predviđenih Odlukom o budžetu grada Smedereva za 2011. godinu ("Službeni list grada Smedereva", broj 9/2010).

VIII

Ovaj Program stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Smedereva".