PROGRAM

SISTEMATSKE DERATIZACIJE I DEZINSEKCIJE NA TERITORIJI GRADA SMEDEREVA ZA 2011. GODINU

("Sl. list grada Smedereva", br. 2/2011)

 

I ZNAČAJ DERATIZACIJE I DEZINSEKCIJE

Deratizacija i dezinsekcija predstavljaju važne mere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti. Ove higijensko-epidemiološke mere preduzimaju se u cilju uništavanja miševa, pacova i insekata, kao važnih činilaca u nastanku zaraznih bolesti.

Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 125/2004) definisano je da su preventivna deratizacija i dezinsekcija opšte higijensko-epidemiološke mere koje se sprovode u naseljenim mestima, na javnim površinama, u stambenim objektima, u sredstvima javnog saobraćaja, u objektima pod sanitarnim nadzorom i njihovoj neposrednoj okolini i drugim objektima u kojima se obavlja društvena, odnosno javna delatnost, a u cilju zaštite stanovništva od zaraznih bolesti.

1. DERATIZACIJA - podrazumeva suzbijanje glodara (pacova i miševa) u cilju svođenja njihovog broja na tolerantni nivo.

Suzbijanje i uništavanje glodara se sprovodi iz više razloga:

- zdravstvenih,

- ekonomskih,

- estetskih i

- zaštite životne sredine.

2. DEZINSEKCIJA - predstavlja skup mera i postupaka za suzbijanje insekata, vektora transmisivnih zaraznih bolesti i podrazumeva uništavanje komaraca, krpelja, bubašvaba i drugih insekata, koji nisu samo prenosioci bolesti, nego i izazivaju alergijske reakcije prilikom ujeda.

II CILJ PROGRAMA

U cilju sprečavanja i suzbijanja zaraznih bolesti koje se šire posredstvom glodara i insekata, donosi se program kojim se definišu površine i objekti gde će se sprovoditi deratizacija i dezinsekcija, vreme sprovođenja, učesnici u realizaciji programa, izvori i dinamika obezbeđivanja sredstava i praćenje sprovođenja.

III OBIM DERATIZACIJE

1. Sprovođenje sistematske deratizacije podrazumeva deratizaciju u stambenim objektima kolektivnog i individualnog stanovanja na celokupnoj teritoriji grada Smedereva, uključujući prigradska i seoska naselja: Jugovo, Badljevica, Binovac, Vodanj, Vranovo, Vrbovac, Vučak, Dobri Do, Drugovac, Kolari, Kulič, Landol, Lipe, Lugavčina, Lunjevac, Mala Krsna, Malo Orašje, Mihajlovac, Osipaonica, Petrijevo, Radinac, Ralja, Saraorci, Seone, Suvodol, Skobalj, Udovice, Šalinac i Orešac i to sledeći objekti:

- individualna domaćinstva

15.300 seoskih

 

19.100 gradskih

- srednje i osnovne škole

25 objekata

- predškolske ustanove

10 objekata

- ostale ustanove

50 objekata

- zdravstvene ustanove u gradu i selima

43 objekta

- zadruge po selima

10 objekata

- pekare

50 objekata

- ugostiteljski objekti

650 objekata

- kanalizaciona mreža (šahte)

2.500 komada

- gradska smetlišta

11 ha

- divlje deponije

4 - 5 ha

- zelene površine

18 ha

- zelene pijace

8,8 ha

- groblja

11 ha

- priobalje reke Dunav

2,3 km

- Tvrđava

11 ha

U zavisnosti od situacije na terenu broj šahti koji je određen Programom, može se povećati za 10%, ukoliko neko od korisnika ukaže na postojanje glodara u šahtama.

IV OBIM DEZINSEKCIJE

1. Suzbijanje krpelja (tri tretmana sa zemlje) na lokalitetima, u površini oko 50 hektara:

- priobalje Dunava (Veslački klub) i Jezave (Marina),

- Tvrđava,

- gradski parkovi,

- dvorišta škola i predškolskih ustanova,

- krug bolnice i zdravstvenih ambulanti,

- crkvena dvorišta i sportski tereni i

- dvorišta ostalih ustanova na teritoriji grada Smedereva.

2. Suzbijanje komaraca

- U okviru larvicidnog tretmana vršiće se tri tretmana iz vazduha na površini od 800 ha i tri tretmana sa zemlje na površini od 30 ha. Tretiraće se sledeće lokacije: Ada, priobalje Dunava do iza Kovinskog mosta, naselje Orešac, deo Godominskog polja kanalima, Jugovo, priobalje Velike Morave, Šalinačka i Radinačka jezera, kanal Jezave, zabarene površine u seoskom i gradskom području.

- Adulticidni tretman komaraca na površini oko 7.450 hektara, dva tretmana iz vazduha i 50 ha sa zemlje na lokalitetima:

Grad Smederevo, Smederevska ada, Jugovo i Orešac i širi pojas urbanog naselja uz Dunav, Lipe, Vranovo, Mala Krsna, Skobalj, Osipaonica, Lugavčina, Saraorci, Kulič, Šalinac, Radinac, Vučak, Seone, Udovice, Petrijevo, Landol, Vodanj, Ralja, Vrbovac, Mihajlovac, Dobri Do, Kolari, Suvodol, Drugovac, Badljevica, Malo Orašje, Binovac i Lunjevac.

Realizacija sistematske deratizacije i dezinsekcije na ovim površinama i objektima finansiraće se iz sredstava predviđenih Odlukom o budžetu grada Smedereva za 2011. godinu ("Službeni list grada Smedereva", broj 9/2010) - sredstva gradonačelnika, razdeo 2, funkcija 530, pozicija 73, konto 424 - specijalizovane usluge.

- Suzbijanje komaraca:

 

larvicidni tretman

2.000.000,00 dinara

adulticidni tretman

5.000.000,00 dinara

- Deratizacija

3.800.000,00 dinara

- Suzbijanje krpelja

150.000,00 dinara

 

10.950.000,00 dinara

 

V MERE ZA REALIZACIJU PROGRAMA

Sprovođenje sistematske deratizacije i uništavanje krpelja i komaraca obuhvata primenu hemijskih, mehaničkih i bioloških sredstava za suzbijanje štetnih vrsta glodara, krpelja i komaraca. O tome koja će vrsta, tip i količina sredstava biti upotrebljena, predlog daje ovlašćena organizacija kojoj budu povereni poslovi deratizacije i dezinsekcije, u skladu sa važećim zakonskim propisima.

Ovlašćena organizacija se obavezuje da:

- izvrši pripremne radove u smislu obaveštavanja stanovništva grada Smedereva o akciji deratizacije i dezinsekcije na teritoriji grada Smedereva, putem plakatiranja i preko sredstava javnog informisanja,

- posebno pismeno obavesti udruženje pčelara o akciji suzbijanja komaraca na teritoriji grada Smedereva,

- stručno i kvalitetno obavi akcije deratizacije i dezinsekcije na teritoriji grada Smedereva na ugovorenoj površini,

- primeni preparate navedene u ponudi u dovoljnim količinama,

- neće ugroziti zdravlje ljudi niti ekološki narušiti čovekovu sredinu,

- u svemu postupi po primedbama ovlašćenog lica naručioca.

Da bi deratizacija i dezinsekcija bile što uspešnije, moraju biti sinhronizovane po planu i programu za celu teritoriju grada u odnosu na vreme, prostor izvođenja, metodologiju i izbor preparata.

Mere dezinsekcije imaju preventivni karakter. Preventivne mere se odnose na aktivnosti koje se preduzimaju radi remećenja uslova koji pogoduju održavanju, razmnožavanju i rasejavanju različitih vrsta artropoda (insekata).

VI DINAMIKA SPROVOĐENJA PROGRAMA

Izvođenje preventivne deratizacije i uništavanje krpelja i komaraca obuhvata tri faze:

I faza - donošenje Programa od strane Gradskog veća grada Smedereva i odobrenje gradonačelnika za finansiranje navedenog Programa.

II faza - Raspisivanje javnih konkursa za izbor izvođača za sprovođenje sistematske deratizacije i dezinsekcije i potpisivanje ugovora.

III faza - Nadzor i kontrola sprovođenja akcije sistematske deratizacije i dezinsekcije sprovodiće se od strane samog izvođača i od strane nadležne inspekcijske službe.

Realizacija Programa sistematske deratizacije i dezinsekcije odvijaće se u skladu sa Operativnim planom koji dostavlja izvođač.

VII

Ovaj Program stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Smedereva".