PRAVILNIK
O POSTUPKU PREISPITIVANJA ODLUKA PRVOG SASTAVA DRŽAVNOG VEĆA TUŽILACA I PRIMENI KRITERIJUMA I MERILA ZA OCENU STRUČNOSTI, OSPOSOBLJENOSTI I DOSTOJNOSTI

("Sl. glasnik RS", br. 36/2011)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Uvod

Član 1

Pravilnikom o postupku preispitivanja odluka prvog sastava Državnog veća tužilaca (u daljem tekstu: DVT) i primeni kriterijuma i merila za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti uređuje se postupak preispitivanja odluka prvog sastava Državnog veća tužilaca o prestanku funkcije javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca iz člana 130. stav 1. Zakona o javnom tužilaštvu ("Službeni glasnik RS", br. 116/08, 104/09 i 101/10), Odluke o izboru javnih tužilaca ("Službeni glasnik RS", broj 98/09), Odluke o izboru zamenika javnog tužioca ("Službeni glasnik RS", broj 106/09), Odluke o izboru zamenika javnih tužilaca ("Službeni glasnik RS", broj 111/09), odnosno Odluke o izboru zamenika javnog tužioca ("Službeni glasnik RS", broj 52/10) i Odluke o izboru zamenika javnog tužioca ("Službeni glasnik RS", broj 54/10), primeni kriterijuma i merila o stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti iz Pravilnika o kriterijumima i merilima za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti kandidata za nosioca javnotužilačke funkcije ("Službeni glasnik RS", broj 55/09).

Načela postupka preispitivanja

Član 2

Postupak preispitivanja je javan i sprovodi se na načelima kontradiktornosti, protivurečnosti, nepristrasnosti, pravičnosti, neposrednosti i zasnovan je na poštovanju ustavom zajemčenih sloboda i prava i zabrani svakog oblika diskriminacije.

U postupku preispitivanja posebno nije dozvoljeno neopravdano pravljenje razlike i nejednako postupanje u odnosu na nosioce javnotužilačke funkcije po osnovu starosne dobi, zanimanja bračnog partnera i mesta prebivališta.

Odluke DVT u postupku preispitivanja su objektivne i zasnovane na činjenicama utvrđenim u postupku shodno st. 1. i 2. ovog člana, a saglasno Zakonu o javnom tužilaštvu, Zakonu o izmenama i dopunama Zakona o javnom tužilaštvu, Pravilniku o kriterijumima i merilima za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti kandidata za nosioca javnotužilačke funkcije, Pravilniku o postupku preispitivanja odluke prvog sastava Državnog veća tužilaca i primeni kriterijuma i merila za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti, kao i drugih opštih pravnih akata i drugih propisa koji su se primenjivali pre 17.12.2009. godine.

Pokretanje, vođenje i pretpostavke postupka preispitivanja

Član 3

Stalni sastav DVT preispituje odluke prvog sastava DVT.

Postupak preispitivanja pokreće i vodi stalni sastav DVT.

Pre početka postupka preispitivanja članovi DVT, koji su učestvovali u radu prvog sastava DVT, odlučiće o načinu učešća u postupku preispitivanja.

Članovi prvog sastava DVT koji su učestvovali u radu prvog sastava DVT mogu se izuzeti iz dela ili celokupnog postupka preispitivanja.

Postupak preispitivanja zasniva se na pretpostavci da javni tužilac i zamenik javnog tužioca ispunjavaju kriterijume stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti u skladu sa Zakonom o javnom tužilaštvu i Pravilnikom o kriterijumima i merilima za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti kandidata za nosioca javnotužilačke funkcije.

U slučaju sumnje da neizabrani nosilac javnotužilačke funkcije ispunjava kriterijume stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti, DVT može da obori pretpostavku u postupku preispitivanja na osnovu dokaza.

Značenje izraza

Član 4

DVT je Državno veće tužilaca.

Neizabrani nosilac javnotužilačke funkcije je javni tužilac ili zamenik javnog tužioca kome je dana 31.12.2009. godine prestala javnotužilačka funkcija na osnovu člana 130. stav 1. Zakona o javnom tužilaštvu i koji je podneo žalbu iz člana 161. stav 4. Ustava RS, odnosno ustavnu žalbu Ustavnom sudu ili prigovor shodno članu 6. stav 4. u vezi stava 1. Zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom tužilaštvu.

Odlukom o prestanku funkcije smatra se nastupanje zakonske posledice iz člana 130. Zakona o javnom tužilaštvu, za javne tužioce i zamenike javnog tužioca koji nisu izabrani u skladu sa Zakonom o javnom tužilaštvu.

Obrazloženom odlukom smatra se akt prvog sastava DVT koji sadrži elemente pojedinačnog pravnog akta sa obrazloženjem, donet povodom prestanka funkcije javnog tužioca ili zamenika javnog tužioca sa 31.12.2009. godine.

Punomoćnik neizabranog nosioca javnotužilačke funkcije je advokat koga neizabrani nosilac javnotužilačke funkcije ovlasti da zastupa njegove interese u postupku preispitivanja.

Dokumentacijom se smatra: prijava na konkurs za izbor nosioca javnotužilačke funkcije, podaci i mišljenja o kandidatu saglasno Pravilniku o kriterijumima i merilima za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti kandidata za nosioca javnotužilačke funkcije, ustavna žalba, žalba Ustavnom sudu iz člana 161. stav 4. Ustava RS, ustupljen predmet od Ustavnog suda, prigovor iz člana 6. stav 4. u vezi stava 1. Zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom tužilaštvu, s tim da DVT podatke o okončanom postupku za razrešenje koji je bio predviđen Zakonom o javnom tužilaštvu i u kome su utvrđeni razlozi za razrešenje ili o pravnosnažno okončanom postupku za kažnjivo delo koje ga čini nedostojnim javnotužilačke funkcije ili presudu kojom mu je izrečena kazna zatvora od 6 meseci zbog izvršenog krivičnog dela, pribavlja i nakon 17. decembra 2009. godine.

Dokumentacijom se smatraju podnesci i dokazi koje u postupku preispitivanja dostavio neizabrani nosilac javnotužilačke funkcije, odnosno pribavilo DVT, a koji se odnose isključivo na razjašnjenje činjenica koje su bile predmet razmatranja prvog sastava DVT do 17.12.2009. godine.

Pravilnikom se podrazumeva Pravilnik o kriterijumima i merilima za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti kandidata za nosioca javnotužilačke funkcije.

Pravilnikom o postupku preispitivanja se smatra Pravilnik o postupku preispitivanja odluke prvog sastava Državnog veća tužilaca i primeni kriterijuma i merila za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti.

II PROCESNI SUBJEKTI, UČESNICI I OVLAŠĆENJA

Procesni subjekti i učesnici u postupku

Član 5

Procesni subjekti su: DVT i neizabrani nosilac javnotužilačke funkcije.

Učesnici u postupku preispitivanja su: punomoćnik neizabranog nosioca javnotužilačke funkcije, posmatrači Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije (u daljem tekstu: UTS) i drugi posmatrači relevantnih institucija i organizacija (OEBS, EU, SE, Zaštitnik građana i dr.).

Predstavnicima EU, Saveta Evrope, OEBS, UTS, međunarodnih strukovnih udruženja, na njihov zahtev, DVT omogućava posmatranje postupka.

Predstavnicima drugih posmatrača DVT može na njihov zahtev omogućiti učešće u svojstvu posmatrača.

Neizabrani nosilac javnotužilačke funkcije u postupku preispitivanja učestvuje lično, sa punomoćnikom ili posredstvom punomoćnika.

Neizabrani nosilac javnotužilačke funkcije u postupku preispitivanja može angažovati (ovlastiti) samo jednog punomoćnika.

Ovlašćenja procesnih subjekata

Član 6

DVT pokreće postupak, vodi postupak i donosi odluku na osnovu Zakona o javnom tužilaštvu, Zakona o Državnom veću tužilaca, Zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom tužilaštvu, Pravilnika, Pravilnika o postupku preispitivanja, kao i drugih propisa koji su se primenjivali pre 17.12.2009. godine.

Neizabrani nosilac javnotužilačke funkcije ima pravo da se upozna sa predmetom, izvrši uvid u kompletnu dokumentaciju u svakoj fazi postupka preispitivanja, učestvuje u postupku preispitivanja, izjašnjava se pred stalnim sastavom DVT o navodima i odgovara na postavljena pitanja, daje primedbe, iznosi predloge, dostavlja podneske i dokumentaciju od značaja za odluku u postupku preispitivanja.

Ovlašćenja učesnika

Član 7

Punomoćnik neizabranog nosioca javnotužilačke funkcije ima pravo da se upozna sa predmetom, izvrši uvid u kompletnu dokumentaciju u svakoj fazi postupka preispitivanja, učestvuje u postupku, postavlja pitanja neizabranom nosiocu javnotužilačke funkcije, stavlja primedbe, iznosi predloge, dostavlja podneske i dokumentaciju od značaja za odluku u postupku preispitivanja.

Posmatrač Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, ima pravo da se upozna sa predmetom, izvrši uvid u kompletnu dokumentaciju, prisustvuje svim fazama postupka preispitivanja osim većanja i glasanja, preko predsedavajućeg Veća uz njegovu prethodnu saglasnost postavlja pitanja neizabranom nosiocu javnotužilačke funkcije, sačinjava izveštaj o toku postupka koji sadrži ocenu nepristrasnosti i objektivnosti rada i odluke DVT.

Posmatrač Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije izveštaj iz stava 2. ovog člana dostavlja DVT, UTS i drugim relevantnim domaćim i međunarodnim organizacijama i institucijama.

Posmatraču Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca nadležni tužilac mora odobriti odsustvo radi posmatranja, a vreme provedeno u posmatranju računa se kao vreme provedeno na radu.

Neizabrani nosilac javnotužilačke funkcije može da zahteva da se postupak preispitivanja sprovede bez prisustva posmatrača.

III TOK POSTUPKA

Javnost postupka preispitivanja

Član 8

Rad DVT u postupku preispitivanja je javan.

Neizabrani nosilac javnotužilačke funkcije može da zahteva isključenje javnosti u postupku preispitivanja.

Isključenje javnosti ne odnosi se na članove DVT, neizabranog nosioca javnotužilačke funkcije i punomoćnika.

Odluku o isključenju javnosti donosi DVT rešenjem, koje mora biti obrazloženo.

Ukoliko je javnost isključena učesnici postupka su dužni da podatke iz postupka čuvaju kao službenu tajnu.

Postupak preispitivanja

Član 9

Faze postupka preispitivanja su:

- početak postupka preispitivanja,

- formiranje predmeta i određivanje izvestioca,

- prikupljanje i dostavljanje dokumentacije,

- izveštaj izvestioca DVT,

- zasedanje DVT,

- pojedinačna odluka u postupku preispitivanja,

- okončanje postupka preispitivanja.

Početak postupka preispitivanja

Član 10

DVT donosi Odluku o postupku preispitivanja koju objavljuje u "Službenom glasniku RS", na oglasnoj tabli u službenim prostorijama DVT i na veb stranici DVT.

DVT u Odluci o postupku preispitivanja navodi listu neizabranih nosilaca javnotužilačke funkcije.

Nakon objavljivanja odluke, DVT dostavlja pojedinačno pismeni poziv sa povratnicom svim neizabranim nosiocima javnotužilačke funkcije sa liste da se u roku od 7 dana izjasne o tome da li žele da učestvuju u postupku preispitivanja.

Ukoliko se neizabrani nosilac javnotužilačke funkcije ne izjasni u roku iz stava 3. ovog člana, smatraće se da ne želi da se odluka prvog sastava DVT u odnosu na njega preispituje.

Formiranje predmeta i određivanje izvestioca

Član 11

DVT za svakog neizabranog nosioca javnotužilačke funkcije formira predmet koji dodeljuje izvestiocu u rad.

DVT predmeti se uzimaju u rad po azbučnom redu prezimena neizabranih nosilaca javnotužilačke funkcije.

Predmet se formira na osnovu dokumentacije kojom raspolaže DVT, a koju čini dokumentacija preuzeta od prvog sastava DVT; ustupljeni predmeti Ustavnog suda; predmeti po prigovoru u smislu člana 6. stav 4. u vezi stava 1. Zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom tužilaštvu i dokumentacija koju je dostavio neizabrani nosilac javnotužilačke funkcije ili punomoćnik neizabranog nosioca javnotužilačke funkcije.

Iz spisa predmeta se izdvaja sva dokumentacija koju je prvi sastav DVT pribavio posle 17. decembra 2009, osim u slučajevima predviđenim ovim Pravilnikom.

Izvestilac je izborni član DVT iz reda javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca.

DVT sačinjava raspored izvestilaca po predmetima.

Prikupljanje i dostavljanje dokumentacije

Član 12

DVT pored dokumentacije kojom raspolaže, po potrebi, prikuplja dodatnu dokumentaciju do okončanja postupka preispitivanja, shodno ovom Pravilniku.

Naknadno pribavljenu dokumentaciju DVT dostavlja neizabranom nosiocu javnotužilačke funkcije i punomoćniku.

Neizabrani nosilac javnotužilačke funkcije i njegov punomoćnik mogu da predlože DVT da po službenoj dužnosti pribavi dokumentaciju od suštinskog značaja za utvrđivanje ili razjašnjenje činjeničnog stanja.

Ovlašćenja izvestioca DVT

Član 13

Izvestilac DVT proučava dokumentaciju i sačinjava izveštaj koji sadrži kratak prikaz stanja u spisima predmeta i čini sastavni deo predmeta.

Izveštaj mora da sadrži podatke o efikasnosti u postupanju shodno čl. 28. i 29. ovog pravilnika.

Izveštaj izvestioca DVT ne sadrži obrazloženu odluku.

Izvestilac DVT sačinjeni izveštaj dostavlja DVT zajedno sa predmetom.

Predlog izvestioca DVT

Član 14

Ukoliko na bazi podataka iz predmeta, u odnosu na pojedine neizabrane nosioce javnotužilačke funkcije, izvestilac DVT konstatuje da ne postoje razlozi za sumnju u stručnost, osposobljenost ili dostojnost, sačinjava listu sa predlogom da DVT na sednici, bez održavanja zasedanja, donese odluku o njihovom izboru.

Izvestilac DVT dužan je da predlog iz stava 1. ovog člana stavi ukoliko utvrdi da procenat efikasnosti u postupanju odgovara članu 5. st. 2. do 4. Pravilnika o kriterijumima i merilima za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti, odnosno ako utvrdi da su razlozi za niži procenat efikasnosti opravdani, a shodno članu 28. ovog pravilnika, a ne postoji sumnja u stručnost i dostojnost.

Ukoliko usvoji predlog izvestioca, DVT na sednici donosi odluku o izboru neizabranog nosioca javnotužilačke funkcije sa liste izvestioca, bez održavanja zasedanja.

Ukoliko DVT ne usvoji predlog izvestioca DVT zakazuje zasedanje.

Priprema zasedanja DVT

Član 15

Nakon prijema predmeta i izveštaja izvestioca, DVT zakazuje zasedanje i o datumu i vremenu održavanja zasedanja pismenim putem obaveštava neizabranog nosioca javnotužilačke funkcije i njegovog punomoćnika, kao i posmatrače UTS i druge prijavljene posmatrače, najkasnije 30 dana pre zakazanog zasedanja.

Zasedanju DVT prisustvuje neizabrani nosilac javnotužilačke funkcije i/ili ovlašćeni punomoćnik.

Ukoliko neizabrani nosilac javnotužilačke funkcije ne želi da prisustvuje zasedanju, ovlašćuje punomoćnika i o tome pismenim putem obaveštava DVT.

Nedolazak neizabranog nosioca javnotužilačke funkcije, koji ima punomoćnika, ne sprečava održavanje sednice, osim ukoliko je iz opravdanih razloga sprečen da prisustvuje sednici, a želi da prisustvuje sednici. Neizabrani nosilac je dužan da pre početka sednice navede razloge sprečenosti i da o tome dostavi dokaze.

Tok zasedanja DVT

Član 16

Predsednik (predsedavajući) otvara zasedanje i objavljuje predmet postupka preispitivanja.

Zasedanje počinje izlaganjem izveštaja izvestioca.

Neizabrani nosilac javnotužilačke funkcije ima pravo da se izjašnjava na navode izveštaja i na podatke iz dokumentacije, stavlja primedbe na iznete podatke i tok postupka preispitivanja i daje predloge DVT.

Članovi DVT obavljaju razgovor sa neizabranim nosiocem javnotužilačke funkcije na okolnosti činjenica sadržanih u izveštaju i dokumentaciji.

Punomoćnik ima pravo da postavlja pitanja neizabranom nosiocu javnotužilačke funkcije, stavlja primedbe na iznete podatke i tok postupka preispitivanja i daje predloge DVT.

Posmatrači imaju pravo da postavljaju pitanja neizabranom nosiocu javnotužilačke funkcije radi razjašnjenja činjenica shodno članu 7. stav 2. ovog pravilnika.

Odlaganje zasedanja i pauza u toku zasedanja

Član 17

Na predlog člana DVT, neizabranog nosioca javnotužilačke funkcije i njegovog punomoćnika, DVT može doneti odluku kojom odlaže zasedanje najduže 30 dana.

Odlaganje zasedanja subjekti i punomoćnik mogu predložiti zbog prikupljanja dokumentacije i drugih važnih razloga.

Nakon isteka roka od 30 dana zasedanje se nastavlja.

Član DVT, neizabrani nosilac javnotužilačke funkcije i njegov punomoćnik mogu tražiti pauzu u toku zasedanja u trajanju od 15 minuta.

Odlaganje zasedanja, pauza u toku zasedanja i završetak zasedanja konstatuju se u zapisniku.

Korišćenje dokumentacije

Član 18

DVT u postupku preispitivanja, prilikom utvrđivanja neke činjenice mora da navede izvor i datum pribavljanja dokumentacije što se konstatuje u zapisniku.

Završetak zasedanja

Član 19

Posle date završne reči neizabranog nosioca javnotužilačke funkcije i/ili ovlašćenog punomoćnika, DVT objavljuje da je zasedanje završeno.

Završna reč sadrži predlog odluke u postupku preispitivanja i kratko obrazloženje.

Donošenje odluke

Član 20

Nakon završetka zasedanja DVT se povlači na većanje i glasanje radi donošenja odluke u postupku preispitivanja.

Donetu odluku DVT usmeno saopštava neizabranom nosiocu javnotužilačke funkcije sa kratkim obrazloženjem istog dana, a najkasnije u roku od 3 dana od završetka zasedanja.

Većanje i glasanje

Član 21

Odluka u postupku preispitivanja donosi se većinom glasova prisutnih članova DVT u skladu sa Poslovnikom o radu DVT.

Većanje i glasanje je zatvoreno za javnost.

O većanju i glasanju DVT sačinjava se poseban zapisnik u kome se navodi kako je glasao svaki član DVT. Član veća može izdvojiti svoje mišljenje što se konstatuje u zapisniku.

Zapisnik o zasedanju

Član 22

Zapisnik DVT o zasedanju sadrži vreme početka i završetka zasedanja, tok zasedanja, izveštaj izvestioca, pitanja, odgovore, predloge i primedbe subjekata i učesnika u postupku preispitivanja, izvođenje dokaza, odlaganje zasedanja, pauze i odluku u postupku preispitivanja.

Pismeni otpravak

Član 23

Pismeni otpravak odluke u postupku preispitivanja DVT dostavlja neizabranom nosiocu javnotužilačke funkcije u roku od osam dana od dana objavljivanja odluke u postupku preispitivanja.

Odluka DVT mora biti obrazložena.

U obrazloženju odluke kojom se potvrđuje prestanak javnotužilačke funkcije, DVT će obavezno dati ocenu dokaza izvedenih tokom postupka preispitivanja.

Odluka DVT

Član 24

DVT odluku zasniva na dokumentaciji sadržanoj u predmetu.

DVT odluku u postupku preispitivanja ne može da zasniva isključivo na obrazloženoj odluci.

Vrste odluka u postupku preispitivanja

Član 25

DVT donosi odluku o izboru neizabranog nosioca javnotužilačke funkcije za zamenika javnog tužioca na jednu od funkcija na koju je konkurisao ukoliko u postupku preispitivanja utvrdi da neizabrani nosilac javnotužilačke funkcije ispunjava kriterijume iz Pravilnika.

DVT donosi odluku kojom potvrđuje prestanak javnotužilačke funkcije neizabranog nosioca javnotužilačke funkcije ukoliko u postupku preispitivanja utvrdi da nosilac javnotužilačke funkcije ne ispunjava jedan ili više od kriterijuma iz Pravilnika.

Odluka kojom DVT neizabranom nosiocu javnotužilačke funkcije potvrđuje prestanak javnotužilačke funkcije smatra se odlukom DVT o prestanku funkcije i neizabrani nosilac javnotužilačke funkcije ima pravo na žalbu Ustavnom sudu u roku od 30 dana od dana dostavljanja odluke, shodno članu 98. Zakona o javnom tužilaštvu.

Odluka DVT o broju zamenika javnih tužilaca ("Službeni glasnik RS", broj 43/09 i 24/10) ne utiče na vrstu odluke i broj odluka u postupku preispitivanja.

Okončanje postupka preispitivanja

Član 26

Postupak o preispitivanju DVT okončava Odlukom o izabranim nosiocima javnotužilačke funkcije.

Odluka o izabranim nosiocima javnotužilačke funkcije objavljuje se u "Službenom glasniku RS", na oglasnoj tabli u službenim prostorijama DVT i na veb stranici DVT.

IV PRIMENA KRITERIJUMA I MERILA ZA OCENU STRUČNOSTI, OSPOSOBLJENOSTI I DOSTOJNOSTI

Uopšte o primeni kriterijuma i merila za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti

Član 27

Pretpostavka stručnosti za neizabrane nosioce javnotužilačke funkcije se može oboriti ukoliko DVT na osnovu dokaza utvrdi da neizabrani nosilac javnotužilačke funkcije ne poseduje opšte stručno znanje i posebna znanja koja su od značaja za vršenje javnotužilačke funkcije, saglasno Pravilniku.

Pretpostavka osposobljenosti za neizabrane nosioce javnotužilačke funkcije se može oboriti ukoliko DVT na osnovu dokaza o efikasnosti u postupanju utvrdi da neizabrani nosilac javnotužilačke funkcije ne ispoljava sposobnost u primeni stručnih znanja i preduzimanja procesnih radnji i ne iskazuje profesionalne veštine, odnosno na osnovu drugih definisanih merila utvrdi da ne ispoljava analitičko mišljenje, sposobnost pravničkog rasuđivanja i donošenja odluka, umešnost obrazlaganja pravnih stavova, kvalitet pisanog i usmenog izražavanja, sposobnosti komuniciranja i sposobnost za timski rad, saglasno Pravilniku.

Pretpostavka dostojnosti za neizabrane nosioce javnotužilačke funkcije obara se isključivo na osnovu dokaza podobnih da se koriste u sudskom postupku i iz kojih proističe da je neizabrani nosilac javnotužilačke funkcije ispoljenim ponašanjem grubo kršio lični ugled i ugled javnotužilačke funkcije što je dovelo do teškog narušavanja ugleda nosioca javnotužilačke funkcije ili teškog narušavanja poverenja javnosti u javno tužilaštvo.

Grubim kršenjem ličnog ugleda i ugleda javnotužilačke profesije, smatra se:

- ako je utvrđeno da je koristio javnotužilačku funkciju za pribavljanje neopravdanih koristi za sebe ili druge osobe,

- ako je utvrđeno da je donosio odluke kojima se uporno i očigledno krše pravila postupka u cilju neopravdanog povlašćivanja ili diskriminisanja stranaka i učesnika u postupku,

- ako je utvrđeno da se učestalo upuštao u neprimerene odnose sa strankama u postupku ili njihovim punomoćnicima,

- ako je utvrđeno da je u dužem periodu i u više navrata u cilju pribavljanja materijalne koristi obavljao aktivnosti koje su u zakonu određene kao nespojive sa javnotužilačkom funkcijom,

- ako je utvrđeno da je odavao podatke koji se smatraju službenom tajnom do kojih je došao u vršenju funkcije,

- ako je utvrđeno da je učestalo i očigledno postupao sa pristrasnošću i predrasudama u obavljanju javnotužilačke funkcije zbog rase, pola, etničkog porekla, nacionalne pripadnosti, seksualne orijentacije ili društvenog ili ekonomskog statusa stranke ili učesnika u postupku.

Pretpostavka dostojnosti obara se i na osnovu okončanog postupka za razrešenje koji je bio predviđen Zakonom o javnom tužilaštvu i u kome su utvrđeni razlozi za razrešenje ili na osnovu pravnosnažno okončanog postupka za kažnjivo delo koje ga čini nedostojnim javnotužilačke funkcije ili presude kojom mu je izrečena kazna zatvora od 6 meseci i više zbog izvršenog krivičnog dela.

Posebno o postupku za preispitivanju neizabranog zamenika javnog tužioca

Član 28

Osnovanost sumnje u osposobljenost neizabranog zamenika javnog tužioca, DVT utvrđuje tako što se u postupku preispitivanja, na osnovu podataka dostavljenih prvom sastavu DVT pre 17. decembra 2009. godine, u skladu sa članom 5. st. 2. do 4. Pravilnika o kriterijumima i merilima za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti kandidata za nosioca javnotužilačke funkcije, utvrđuje procenat efikasnosti u postupanju neizabranog zamenika javnog tužioca.

Kada je procenat efikasnosti neizabranog nosioca javnotužilačke funkcije niži od proseka iz člana 5. st. 2. do 4. Pravilnika o kriterijumima i merilima za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti kandidata za nosioca javnotužilačke funkcije, DVT će na zahtev neizabranog nosioca javnotužilačke funkcije, ceniti opravdanost razloga za niži procenat efikasnosti u postupanju.

Kada se utvrde da su razlozi za niži procenat efikasnosti u postupanju opravdani, smatraće će se da je neizabrani nosilac javnotužilačke funkcije ispunio uslove iz člana 5. st. 2. do 4. Pravilnika o kriterijumima i merilima za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti kandidata za nosioca javnotužilačke funkcije.

Posebno o postupku za preispitivanje neizabranog javnog tužioca

Član 29

Stručnost i osposobljenost neizabranog javnog tužioca može da se ospori samo ukoliko DVT na osnovu dokaza utvrdi da neizabrani javni tužilac nije pokazao opštu sposobnost rukovođenja javnim tužilaštvom, sposobnost ostvarivanja nadzora, sposobnost unapređivanja rada javnog tužilaštva i sposobnost upravljanja u kriznim situacijama.

Ukoliko su javnom tužiocu bili dodeljeni predmeti u rad, DVT će, shodno članu 28. ovog pravilnika, kao i shodno članu 102. Pravilnika o upravi u javnom tužilaštvu ("Službeni glasnik RS", broj 77/04), procenat efikasnosti u postupanju javnog tužioca utvrditi po pravilima koja važe za zamenike javnog tužioca.

Konačna ocena stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti utvrdiće se nakon zajedničke primene kriterijuma i merila koja važe za javne tužioce i zamenike javnih tužilaca kada je to shodno stavu 2. moguće, imajući u vidu odredbe člana 20. stav 2. Pravilnika o kriterijumima i merilima za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti kandidata za nosioca javnotužilačke funkcije ("Službeni glasnik RS", broj 55/09).

Neizabrani javni tužilac ne može biti predložen za javnog tužioca u postupku preispitivanja ukoliko su na funkcije javnog tužioca za koje je konkurisao izabrani drugi javni tužioci.

Posebno o postupku za preispitivanje odluke o predlogu za izbor javnih tužilaca i odluke o izboru na stalnu funkciju zamenika javnih tužilaca

Član 30

DVT u postupku preispitivanja utvrđuje razloge koji potvrđuju sumnju u ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti pojedinih nosilaca javnotužilačke funkcije, odnosno koji potvrđuju povredu postupka u donošenju odluke o izboru pojedinog zamenika javnog tužioca ili predloga za izbor pojedinog javnog tužioca i zamenika javnog tužioca koji se prvi put bira, nakon čega može pokrenuti postupak za razrešenje shodno članu 7. stav 2. Zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom tužilaštvu, samo ukoliko na osnovu dokaza utvrdi da je nosilac javnotužilačke funkcije pravnosnažno osuđen za krivično delo koje ga čini nedostojnim za obavljanje javnotužilačke funkcije ili na kaznu zatvora od šest meseci ili da je u odnosu na njega okončan disciplinski postupak predviđen Zakonom o javnom tužilaštvu kao osnov za razrešenje.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Primena odredbi

Član 31

Odredbe ovog pravilnika će se primenjivati samo u postupku preispitivanja odluka prvog sastava DVT u skladu sa čl. 6. i. 7. Zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom tužilaštvu ("Službeni glasnik RS", broj 101/10) a najkasnije do 31.12.2011. godine.

Član 32

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".