ODLUKA

O IZMENAMA I DOPUNAMA OSNIVAČKOG AKTA JAVNOG PREDUZEĆA "ŽELEZNICE SRBIJE"

("Sl. glasnik RS", br. 37/2011)

 

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Javno preduzeće "Železnice Srbije", organizuje se kao zatvoreno akcionarsko društvo, koje posluje u skladu sa propisima kojima se uređuje pravni položaj privrednih subjekata.

Prema Odluci o promeni pravne forme Javnog preduzeća "Železnice Srbije", Javno preduzeće "Železnice Srbije" menja pravnu formu iz pravne forme javnog preduzeća u pravnu formu zatvorenog akcionarskog društva i nastavlja da posluje pod punim poslovnim imenom AKCIONARSKO DRUŠTVO "ŽELEZNICE SRBIJE" BEOGRAD i skraćenim poslovnim imenom AD "ŽELEZNICE SRBIJE" BEOGRAD (u daljem tekstu: Društvo).

Član 2

Javno preduzeće "Železnice Srbije" sa sedištem u Beogradu, ul. Nemanjina br. 6, je pravni sledbenik preduzeća koja su osnivana radi obavljanja železničkog saobraćaja.

Železničko transportno preduzeće, Beograd je osnovano Rešenjem Saveznog izvršnog veća u Beogradu od 23. decembra 1953. godine i upisano u sudski registar, Rešenjem Fi. br. 59/54 od 6. februara 1954. godine.

Donošenjem Zakona o organizaciji jugoslovenskih železnica ovo preduzeće je podeljeno na pet novih preduzeća i Rešenjem suda Fi. br. 1247/61 od 19. avgusta 1961. godine, brisano je iz registra Železničko transportno preduzeće, Beograd.

Rešenjem Suda Fi. br. 2567/65 od 16. decembra 1965. godine upisano je Železničko transportno preduzeće, Beograd, koje je nastalo spajanjem železničkih transportnih preduzeća Beograd, Kraljevo i Novi Sad.

Ovo preduzeće je Rešenjem Fi. br. 501/74 od 1. marta 1974. godine konstituisano kao radna organizacija Železničko transportno preduzeće, Beograd, koja je brisana Rešenjem Fi. br. 2511/78 od 31. marta 1978. godine, usled podele na četiri radne organizacije: ŽTO Beograd, ŽTO Novi Sad, ŽTO Priština i ŽTO Titograd.

Organizovanje i konstituisanje radne organizacije, Železničko transportne organizacije Beograd, upisano je Rešenjem Fi. br. 3157/77 od 30. septembra 1977. godine, koja je usled organizovanja u Složenu organizaciju udruženog rada za železnički transport "Beograd", Beograd, brisana Rešenjem Fi. br. 1798/79 od 26. jula 1979. godine. Složena organizacija udruženog rada za železnički transport "Beograd", Beograd brisana je Rešenjem Suda Fi. br. 2130/84 od 31. oktobra 1984. godine.

SOUR ŽT "Beograd" - Železnička organizacija za prevoz "ŽP Beograd" brisana je Rešenjem Fi. br. 3199/83 od 31. decembra 1983. godine usled udruživanja sa RO "ŽEGEL Beograd", "Želvoz Beograd" i organizovanja i konstituisanja nove RO ŽTO "Beograd", Beograd.

Ova radna organizacija je brisana Rešenjem Fi. br. 40/90 od 11. januara 1990. godine usled osnivanja Javnog železničko-transportnog preduzeća "Beograd", sa punom odgovornošću.

Skupština Socijalističke Republike Srbije je na sednici Veća udruženog rada 28. decembra 1989. godine, uz saglasnost skupština socijalističkih autonomnih pokrajina donela Odluku o osnivanju Javnog železničko-transportnog preduzeća "Beograd" ("Službeni glasnik SRS", broj 59/89) kojom se osniva ovo preduzeće od postojećih železničko-transportnih organizacija "Beograd", Železničko-transportnog preduzeća "Novi Sad" i Železničko-transportne organizacije "Priština".

Zakonom o železnici ("Službeni glasnik RS", broj 38/91), koji je donela Narodna skupština Republike Srbije 26. juna 1991. godine, osnovano je Javno železničko transportno preduzeće "Beograd", sa punom odgovornošću, sa sedištem u Beogradu.

Na sednici održanoj 28. oktobra 1991. godine Upravni odbor Javnog železničkog transportnog preduzeća "Beograd" je doneo Statut, kojim su uređene odredbe o: firmi i sedištu, predstavljanju i zastupanju, delatnosti Preduzeća, organizaciji, istupanju dela Preduzeća u pravnom prometu, organima, planiranju i poslovanju, statusnim promenama, odbrambenim pripremama i zaštiti, unutrašnjoj kontroli, poslovnoj tajni, zaštiti životne sredine, saradnji sa sindikatom.

Javno železničko transportno preduzeće "Beograd" je izvršilo usaglašavanje sa Zakonom o klasifikaciji delatnosti i o registru jedinica razvrstavanja i shodno tome delatnost preduzeća je upisana u Registar Suda, Rešenjem V-Fi. br. 9777/00 od 11. decembra 2000. godine.

U skladu sa Zakonom o klasifikaciji delatnosti i o registru jedinica razvrstavanja, Zakonom o odbrani i Zakonom o štrajku Upravni odbor Javnog železničkog transportnog preduzeća "Beograd" na sednici održanoj 1. juna 2000. godine doneo je Odluku o izmenama i dopunama Statuta Javnog železničkog transportnog preduzeća "Beograd".

Vlada Republike Srbije je, na osnovu Zakona o javnim preduzećima i obavljanju delatnosti od opšteg interesa, donela Odluku o osnivanju Javnog preduzeća za upravljanje javnom železničkom infrastrukturom i obavljanje javnog prevoza u železničkom saobraćaju ("Službeni glasnik RS", br. 78/04 i 19/05).

Rešenjem Agencije za privredne registre BD. 21829 od 17. maja 2005. godine brisano je Javno železničko transportno preduzeće "Beograd", sa potpunom odgovornošću Beograd, Nemanjina 6, usled osnivanja novog privrednog subjekta, Javnog preduzeća "Železnice Srbije".

Ovo Javno preduzeće registrovano je u Agenciji za privredne registre Rešenjem BD. 21754/05 od 17. maja 2005. godine pod poslovnim imenom: Javno preduzeće "Železnice Srbije", Beograd.

Upravni odbor Javnog preduzeća "Železnice Srbije" na sednici održanoj 6. maja 2005. godine doneo je Statut Javnog preduzeća "Železnice Srbije" kojim se uređuju pitanja od značaja za organizaciju i poslovanje Preduzeća, i to o: firmi i sedištu, delatnosti, unutrašnjoj organizaciji, pravnom položaju i odgovornosti za obaveze, zastupanju, sredstvima, organima, učešću zaposlenih u upravljanju i vršenju nadzora, raspodeli dobiti, javnosti rada i obaveštavanju zaposlenih, poslovnoj tajni, zaštiti životne sredine, opštim aktima i Kolektivnom ugovoru.

Na ovaj Statut Vlada Republike Srbije je dala saglasnost Rešenjem 05 broj 110-2866/2005 od 12. maja 2005. godine.

II PODACI O OSNIVAČU

Član 3

Osnivač Društva je Republika Srbija, koja se kao jedini akcionar upisuje kod Centralnog registra, depoa, kliringa i hartija od vrednosti (u daljem tekstu: Centralni registar) i za koju na osnovu zakonskog ovlašćenja osnivačka prava vrši Vlada, Beograd, Nemanjina broj 11 (u daljem tekstu: Osnivač).

III OBLIK I PRAVNA FORMA

Član 4

Društvo je pravno lice i ima pravo da zaključuje ugovore i preduzima druge poslove i pravne radnje u okviru svoje pravne i poslovne sposobnosti.

Član 5

Društvo se organizuje i posluje u pravnoj formi zatvorenog akcionarskog društva.

IV POSLOVNO IME I SEDIŠTE

Član 6

Društvo posluje pod punim poslovnim imenom: AKCIONARSKO DRUŠTVO "ŽELEZNICE SRBIJE" BEOGRAD.

Skraćeno poslovno ime Društva je: AD "ŽELEZNICE SRBIJE" BEOGRAD.

Član 7

Sedište Društva je: Beograd, Nemanjina 6.

Član 8

O promeni poslovnog imena i sedišta Društva odlučuje Skupština Društva, uz saglasnost Osnivača.

V ZAVISNA DRUŠTVA

Član 9

Društvo, uz saglasnost Osnivača osniva zavisna društva kapitala, i to:

1) društvo za obavljanje delatnosti upravljanja javnom železničkom infrastrukturom;

2) društvo za obavljanje delatnosti javnog prevoza putnika u železničkom saobraćaju i održavanje železničkih voznih sredstava u toj vrsti prevoza;

3) društvo za obavljanje delatnosti javnog prevoza robe u železničkom saobraćaju i održavanje železničkih voznih sredstava u toj vrsti prevoza;

4) društvo za obavljanje delatnosti upravljanja nepokretnostima i drugom imovinom Društva.

Kontrolno (matično) društvo i zavisna (podređena) društva čine AD "Železnice Srbije".

Posle osnivanja društava iz stava 1. ovog člana, a u funkciji upravljanja kapitalom, Društvo će, u funkciji kontrolnog (matičnog) društva obavljati poslove od zajedničkog interesa za zavisna (podređena) društva i korporativne poslove a naročito poslove korporativnih finansija, korporativnih investicija, korporativne strategije, korporativnih pravnih poslova, strateških poslova upravljanja ljudskim resursima i poslovi korporativnih nabavki.

VI PEČAT, ŠTAMBILJ I ZNAK DRUŠTVA

Član 10

Društvo ima pečat i štambilj.

Pečat Društva je okruglog oblika, prečnika 30 mm, na kome je ispisano poslovno ime i sedište Društva na srpskom jeziku, ćiriličkim pismom.

Tekst i izgled štambilja se određuje posebnom odlukom koju donosi Upravni odbor Društva.

Odluku o promeni teksta i izgleda pečata i štambilja donosi Upravni odbor Društva.

Upravni odbor odlučuje o broju štambilja Društva, kao i o načinu upotrebe i čuvanja pečata i štambilja Društva.

Član 11

Društvo ima znak.

Upravni odbor određuje izgled i sadržinu znaka Društva i odlučuje o promeni izgleda i sadržine znaka Društva.

VII DELATNOST

Član 12

Pretežna delatnost Društva je:

52.21 Uslužne delatnosti u kopnenom saobraćaju

Pored pretežne delatnosti Društvo, između ostalih, obavlja i sledeće delatnosti:

33.17 Popravka i održavanje druge transportne opreme

45.31 Trgovina na veliko delovima i opremom za motorna vozila

49.10 Železnički prevoz putnika, daljinski i regionalni

49.20 Železnički prevoz tereta

49.31 Gradski i prigradski kopneni prevoz putnika

52.10. Skladištenje

52.24. Manipulacija teretom

52.29 Ostale prateće delatnosti u saobraćaju

55.10 Hoteli i sličan smeštaj

55.90 Ostali smeštaj

68.10 Kupovina i prodaja vlastitih nekretnina

68.20 Iznajmljivanje vlastitih ili iznajmljenih nekretnina i upravljanje njima

64.20 Delatnost holding kompanija

71.12 Inženjerske delatnosti i tehničko savetovanje

71.20 Tehničko ispitivanje i analize

77.39 Iznajmljivanje i lizing ostalih mašina, opreme i materijalnih dobara

91.02 Delatnost muzeja, galerija i zbirki

Društvo obavlja i sve druge delatnosti, poslove i usluge u unutrašnjem i spoljnotrgovinskom prometu, dozvoljene zakonom.

VIII OSNOVNI KAPITAL

Član 13

Ukupan osnovni kapital Društva na dan 31. decembra 2010. godine iznosi 2.360.774.364,42 evra, što u skladu sa potvrdom Udruženja banaka Srbije, po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan 31. decembra 2010. godine iznosi 249.057.446.052,77 dinara.

Osnovni kapital Društva predstavlja osnovni kapital jedinog osnivača i akcionara Društva i to Republike Srbije, koja je akcionar i osnivač Društva sa 100% osnovnog kapitala.

Po osnovu svog uloga i srazmerno svom ulogu u Društvu, osnivač Republika Srbija stiče akcije Društva.

IX ODGOVORNOST U PRAVNOM PROMETU

Član 14

Za svoje obaveze u pravnom prometu Društvo odgovara celokupnom svojom imovinom.

X AKCIJE DRUŠTVA

Član 15

Osnovni kapital Društva je 100% akcijski kapital i podeljen je na 249.057.446 običnih akcija, pojedinačne nominalne vrednosti od 1.000 dinara, po jednoj akciji i ukupne nominalne vrednosti od 249.057.446.052,77 dinara.

Član 16

Akcije su obične (redovne) i upisuju se u knjigu akcionara.

Obične akcije koje se izdaju u skladu sa ovom odlukom, izdaju se, prenose i evidentiraju u obliku elektronskog zapisa u informacionom sistemu Centralnog registra, te će nositi ISIN broj i CFI kod koji će im biti dodeljen od strane Centralnog registra.

Član 17

Statutom Društva odrediće se ograničenja na prenos akcija, u skladu sa zakonom.

XI ORGANI DRUŠTVA

Član 18

Organi Društva su: Skupština, Upravni odbor i Izvršni odbor.

Član 19

Skupština je organ osnivača sa pravima i dužnostima u skladu sa zakonom.

Za Osnivača, kao jedinog akcionara Društva, ovlašćenja Skupštine vrši Vlada preko ovlašćenih predstavnika.

Član 20

Skupština Društva ima 11 članova.

Godišnja Skupština održava se najkasnije u roku od tri meseca od dana podnošenja Upravnom odboru finansijskih izveštaja za finansijsku godinu ili šest meseci nakon završetka poslovne godine.

Društvo može održavati i vanredne Skupštine, u skladu sa zakonom.

Radom Skupštine predsedava predsednik Skupštine.

Član 21

Skupština odlučuje o:

1) izmenama osnivačkog akta, u skladu sa zakonom;

2) donošenju i izmenama Statuta Društva;

3) donošenju i izmenama osnivačkih akata zavisnih društava;

4) statusnim promenama, promeni pravne forme u drugu formu privrednog društva i sticanju i raspolaganju imovinom velike vrednosti, u skladu sa zakonom;

5) raspodeli dobiti i pokriću gubitaka;

6) utvrđivanju tarife za javni prevoz putnika i robe;

7) usvajanju reda vožnje;

8) usvajanju poslovnog plana Društva;

9) usvajanju finansijskih izveštaja i izveštaja o poslovanju Društva, izveštaja revizora u vezi sa finansijskim izveštajima, kao i izveštaja Upravnog odbora;

10) politici naknada i nagradama članovima Upravnog odbora;

11) izboru i razrešenju članova Upravnog odbora Društva;

12) prestanku Društva;

13) izboru i razrešenju revizora;

14) pitanjima podnetim Skupštini na odlučivanje od strane Upravnog odbora;

15) donošenju opštih akata Društva, koje ne donose drugi organi Društva;

16) drugim pitanjima u skladu sa zakonom.

Odluku iz stava 1. tačka 1), 2), 3), 4), 6), 8), 9) i 12) ovog člana Skupština donosi uz saglasnost Osnivača.

Član 22

Upravni odbor sastoji se od sedam članova koje bira i razrešava Skupština.

Kandidate za članove Upravnog odbora predlaže akcionar.

Članovi Upravnog odbora, mogu biti i lica koja nisu zaposlena u Društvu.

Član 23

Predsednik Upravnog odbora je generalni direktor Društva.

Predsednik Upravnog odbora saziva i predsedava sednicama Upravnog odbora i odgovoran je za vođenje i čuvanje zapisnika sa sednica.

Do izbora predsednika Upravnog odbora, kao i u slučaju odsutnosti predsednika Upravnog odbora, sednicama predsedava član Upravnog odbora koga izaberu prisutni članovi odbora većinom glasova prisutnih članova.

Član 24

Upravni odbor nadležan je za odlučivanje o:

1) utvrđivanju predloga poslovnog plana Društva;

2) utvrđivanju predloga finansijskih i izveštaja o poslovanju Društva, kao i izveštaja revizora u vezi sa finansijskim izveštajima;

3) upravljanju razvojem Društva i strategijom razvoja Društva i nadzorom nad radom izvršnih direktora i administracije Društva;

4) utvrđivanju plana nabavki Društva;

5) davanju i opozivanju prokure;

6) utvrđivanju predloga odluka Skupštine i kontrole njihovog sprovođenja;

7) izboru i razrešenju izvršnih direktora, izboru i razrešenju zamenika generalnog direktora, odobravanju uslova ugovora koje Društvo zaključuje sa njima i utvrđivanju njihove naknade;

8) donošenju opštih akata Društva, propisanih zakonom ili drugim propisom, koji su u nadležnosti Upravnog odbora, a tiču se upravljanja i poslovođenja;

9) drugim pitanjima, u skladu sa zakonom i ovim osnivačkim aktom.

Pitanja iz delokruga Upravnog odbora utvrđena ovim osnivačkim aktom i zakonom mogu se preneti u delokrug Skupštine odlukom Skupštine, kao i odlukom Upravnog odbora, u skladu sa zakonom.

Član 25

Upravni odbor odgovara za svoj rad Skupštini.

Članu Upravnog odbora može prestati mandat ostavkom ili razrešenjem.

Član 26

Upravni odbor održava najmanje četiri redovne sednice godišnje, od kojih jednu najkasnije dva meseca pre godišnje Skupštine.

Pored redovnih sednica Upravni odbor može održavati i vanredne sednice koje saziva predsednik Upravnog odbora po sopstvenoj inicijativi ili na zahtev jedne trećine članova Upravnog odbora.

Član 27

Izvršni odbor ima pet članova.

Generalni direktor Društva je predsednik Izvršnog odbora.

Članove Izvršnog odbora bira Upravni odbor na predlog generalnog direktora, u skladu sa zakonom.

Članovi Izvršnog odbora su izvršni direktori u Društvu.

Delokrug Izvršnog odbora uključuje sprovođenje odluka Upravnog odbora i sva pitanja povezana sa vođenjem poslova i tekućim poslovima Društva, osim pitanja koja su u nadležnosti Upravnog odbora i Skupštine.

Član 28

Generalni direktor zastupa i potpisuje Društvo, bez posebnog punomoćja.

U odsustvu ili sprečenosti generalnog direktora, Društvo zastupa zamenik generalnog direktora.

Zamenika generalnog direktora bira Upravni odbor, na predlog generalnog direktora.

Društvo, pored generalnog direktora i zamenika generalnog direktora, mogu zastupati i drugi članovi Upravnog odbora, odnosno Izvršnog odbora koje odlukom ovlasti Upravni odbor.

Član 29

Društvo ima revizora čiji su položaj i ovlašćenja propisani zakonom kojim se uređuje računovodstvo i revizija.

XII AKTA I DOKUMENTA DRUŠTVA

Član 30

U Društvu se vodi knjiga akcionara sa podacima i na način propisan zakonom.

Član 31

U Društvu se vodi knjiga odluka.

U knjigu odluka se unose odluke koje donosi Skupština, Upravni odbor i Izvršni odbor.

Član 32

Akti Društva su statut, pravilnici, poslovnici, drugi opšti akti i odluke kojima se na opšti način uređuju određena pitanja.

Izmene i dopune statuta, pravilnika, poslovnika, drugih opštih akata i odluka vrše se na način i po postupku koji su zakonom ili drugim propisima određeni za njihovo donošenje.

Član 33

Društvo je dužno da čuva sve akte i dokumente u skladu sa zakonom kojim se uređuje pravni položaj privrednih društava.

XIII DUŽNOST ČUVANJA POSLOVNE TAJNE

Član 34

Članovi Upravnog odbora, Izvršnog odbora, zastupnici Društva i članovi Skupštine, u smislu zakona kojim se uređuje pravni položaj privrednih društava, kao i lica koja imaju ugovorna ovlašćenja da upravljaju poslovima Društva, obavezni su da čuvaju poslovnu tajnu.

Poslovnom tajnom smatraju se one informacije i dokumenta koje organi Društva proglase poslovnom tajnom.

XIV TRAJANJE I PRESTANAK DRUŠTVA

Član 35

Društvo je osnovano na neodređeno vreme, a prestaje u slučajevima i pod uslovima propisanim zakonom.

XV ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Član 36

Društvo je, pri obavljanju delatnosti, dužno da se stara o zaštiti životne sredine, spomenicima kulture i dobrima tehničke kulture, u skladu sa zakonom i drugim propisima.

XVI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 37

Organizacioni i pravni status privrednih društava čiji je osnivač Javno preduzeće "Železnice Srbije" i privrednih društava čiji su osnivači pravni prethodnici Javnog preduzeća "Železnice Srbije", odrediće se u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 38

Skupština Društva će u roku od šest meseci od dana objavljivanja ove odluke osnovati zavisna društva kapitala iz člana 9. stav 1. ove odluke.

Posebnim aktom Vlade urediće se prenošenje svojinskih i drugih imovinskih prava na Društvo, u skladu sa zakonom.

Član 39

Do izbora predsednika Upravnog odbora AD "ŽELEZNICE SRBIJE" BEOGRAD, ovlašćenja generalnog direktora Društva vršiće generalni direktor Javnog preduzeća "Železnice Srbije" Milovan Marković iz Beograda, JMBG 2401954770011, a koji će izvršiti i sudsku overu ove odluke.

Do izbora Upravnog odbora AD "ŽELEZNICE SRBIJE" BEOGRAD, ovlašćenja Upravnog odbora Društva, vršiće Upravni odbor Javnog preduzeća "Železnice Srbije ", Beograd.

Član 40

Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".