UREDBA
O UTVRĐIVANJU PROGRAMA KREDITNE PODRŠKE ZA RAZVOJ RATARSTVA, VOĆARSTVA, VINOGRADARSTVA I POVRTARSTVA U 2011. GODINI KROZ SUBVENCIONISANJE DELA KAMATNE STOPE

("Sl. glasnik RS", br. 38/2011)

Član 1

Ovom uredbom utvrđuje se Program kreditne podrške za razvoj ratarstva, voćarstva, vinogradarstva i povrtarstva u 2011. godini kroz subvencionisanje dela kamatne stope, koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 2

Kreditna podrška kroz subvencionisanje dela kamatne stope koju banke naplaćuju korisnicima kredita koristi se radi podsticanja poljoprivredne proizvodnje, u skladu sa Uredbom o podsticanju poljoprivredne proizvodnje putem kreditne podrške kroz subvencionisanje dela kamatne stope u 2011. godini ("Službeni glasnik RS", br. 33/11 i 38/11 u daljem tekstu: Uredba), i uslovima utvrđenim ovom uredbom.

Član 3

Sredstva za sprovođenje ove uredbe za 2011. godinu obezbeđena su Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2011. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 101/10) u iznosu određenom posebnim aktom Vlade.

Sredstva za obaveze nastale sprovođenjem ove uredbe obezbeđuju se u budžetu Republike Srbije za godinu u kojoj te obaveze dospevaju i iz sredstava Fonda za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje u Republici po osnovu otplata kredita.

Član 4

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

PROGRAM KREDITNE PODRŠKE ZA RAZVOJ RATARSTVA, VOĆARSTVA, VINOGRADARSTVA I POVRTARSTVA U 2011. GODINI KROZ SUBVENCIONISANJE DELA KAMATNE STOPE

1. Ciljevi programa

Programom kreditne podrške za razvoj ratarstva, voćarstva, vinogradarstva i povrtarstva u 2011. godini kroz subvencionisanje dela kamatne stope (u daljem tekstu: Program) utvrđuju se posebni uslovi za ostvarivanje prava na kreditnu podršku kroz subvencionisanje dela kamatne stope koju banke naplaćuju korisnicima kredita za razvoj ratarstva, voćarstva, vinogradarstva i povrtarstva u 2011. godini (u daljem tekstu: kreditna podrška za razvoj biljne proizvodnje).

Kreditna podrška za razvoj biljne proizvodnje sprovodi se radi obezbeđivanja povoljnijih uslova za korišćenje kredita namenjenih razvoju biljne proizvodnje u 2011. godini u odnosu na tržišne, a u cilju unapređenja biljne proizvodnje, povećanja prosečnih prinosa po jedinici površine i opšteg nivoa konkurentnosti gazdinstava.

2. Korišćenje sredstava

Pravo na kreditnu podršku za razvoj biljne proizvodnje pod uslovima utvrđenim Uredbom imaju:

1) fizičko lice;

2) preduzetnik;

3) pravno lice.

Pravno lice ima pravo na kreditnu podršku za razvoj biljne proizvodnje ako je razvrstano u malo pravno lice u skladu sa zakonom kojim se uređuje računovodstvo i revizija, a zemljoradnička zadruga ako ima najmanje 10 članova zadruge koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava kao nosioci ili članovi deset različitih registrovanih poljoprivrednog gazdinstava koji se nalazi u aktivnom statusu.

Fizičko lice, preduzetnik i pravno lice iz stava 1. ovog odeljka (u daljem tekstu: korisnik) ostvaruju pravo na kreditnu podršku za razvoj biljne proizvodnje za nabavku:

1) semena i sadnog materijala;

2) svih vrsta mineralnog đubriva;

3) svih vrsta sredstava za zaštitu bilja.

Uz zahtev za korišćenje kreditne podrške za razvoj biljne proizvodnje podnosi se sledeća dokumentacija:

1) predračun za nabavku predmeta kredita predviđenih Programom;

2) izjava podnosioca zahteva sa podacima o površinama, strukturi biljne proizvodnje i parcelama na kojima se planira korišćenje predmeta kredita;

3) druga dokumentacija u skladu sa poslovnom politikom banke.

Korisnik posle puštanja kredita u tečaj, a najkasnije u roku od 30 dana od dana isporuke predmeta kredita dostavlja original ili overenu kopiju računa za nabavljeni predmet kredita i drugu dokumentaciju u skladu sa poslovnom politikom banke.

Korisnik ima obavezu da predmet kredita upotrebi u skladu sa njegovom namenom.

Korisnik iz stava 1. tačka 1) ovog odeljka ostvaruje pravo i na kreditnu podršku za razvoj biljne proizvodnje po hektaru zasejanih/zasađenih površina u periodu od 1. oktobra 2010. godine do 31. maja 2011. godine.

Najviši iznos koji korisnik kreditne podrške iz stava 7. ovog odeljka ostvaruje po hektaru zasejane/zasađene kulture određuje ministar nadležan za poslove poljoprivrede.

Uz zahtev za korišćenje kreditne podrške iz stava 7. ovog odeljka korisnik je dužan da dostavi izjavu datu pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću sa podacima o zasejanim/zasađenim površinama, parcelama i strukturi biljne proizvodnje (vrsti kulture).