PROGRAM
MONITORINGA, PRAĆENJA STANJA I PROGNOZA AEROPOLENA NA TERITORIJI GRADA NIŠA ZA 2011/12. GODINU

("Sl. list grada Niša", br. 27/2011)

 

I - OSNOVE PROGRAMA

Na neophodnost monitoringa polena suspendovanog u vazduhu ukazala je Svetska zdravstvena organizacija (WHO) zvaničnim zaključcima sastanka na temu "Phenology and Human Health: Allergic Disorders" koji je održan u Rimu 2003. godine. WHO potvrđuje da je aeropolen bitan uzročnik alergijskih reakcija tokom poslednjih 50 godina a rezultati monitoringa aeropolena omogućavaju proučavanje, prevenciju, dijagnostikovanje, pa i lečenje polenskih alergija (WHO, 2003).

U našoj zemlji na osnovu Zakona o zaštiti životne sredine, član 3. tačka 11, polen može da se okarakteriše kao zagađivač vazduha, zbog negativnog i štetnog uticaja na ljude.

Način da se pomogne osobama alergičnim na polen, koji je preporučen od strane (WHO), je organizovanje i sprovođenje kontinuiranog merenja koncentarcije polena u vazduhu kao i informisanje korisnika obolelih i stručne javnosti putem medija.

II - CILJ PROGRAMA

Cilj Programa je:

1. uspostavljanje mernog mesta za aeropolen za Niš i okolinu

2. sprovođenje merenja koncentracije polena kontinuiranom volumetrijskom metodom preporučenom od strane IAA, (Internacionalna asocijacija aerobiologa)

3. praćenje stanja, prognoza i redovno informisanje javnosti u cilju prevencije alergijskih bolesti

4. obezbeđivanje kontinuiteta u formiranju baze podataka aeropolena za izradu "kalendara polena"

5. uključivanje Grada Niša u sistem Aeropalinološke mreže Srbije.

Merni intervali

Merenje aeroalergenog polena vrši se svakodnevno tokom sezone cvetanja biljaka. Koncentracija polena se izražava kao broj polenovih zrna u kubnom metru vazduha (PZ/m3). Metoda definiše kontinuiran rad klopke za polen tokom sedam dana. Nakon zamene nosača uzorka, sakupljen polen se analizira u Laboratoriji, a rezultati čine osnovu za izradu izveštaja o stanju polena. Analizom podataka uz korišćenje meteoroloških podataka i prognostičkih sistema, javnosti se daje izveštaj o stanju i prognoza polena za naredni period.

U okviru godišnjeg intervala (od februara do novembra meseca) u biogeografskim uslovima u kojima se nalazi Srbija, u Nišu su definisane tri sezone:

1. Sezona cvetanja drveća;

2. Sezona cvetanja trava i

3. Sezona cvetanja korova.

Merni lokalitet

Za potrebe merenja aeroalergenog polena biće određeno merno mesto, sa obezbeđenim tehničkim uslovima za instaliranje merne stanice i nesmetanim pristupom ovlašćenom licu za očitavanje podataka.

Način i dinamika realizacije Programa "Monitoring, praćenje stanja i prognoza aeropolena u Nišu"

1. postavljanje aparata "klopke za polen" i uspostavljanje mernog mesta u Nišu;

2. sprovođenje merenja koncentracije polena kontinuiranom volumetrijskom metodom preporučenom od strane IAA, (Internacionalna asocijacija aerobiologa);

3. laboratorijske obrada uzoraka i analiza rezultata dnevnih koncentracija polena.

Informisanje javnosti u cilju prevencije alergijskih bolesti podrazumeva:

• izradu i postavljanje sedmodnevnog izveštaja na internet stranicu;

• izradu i dostavljanje sedmodnevnih numeričkih i opisnih izveštaja o stanju i prognozi aeropolena, naručiocu;

• izradu i dostavljanje mesečnih izveštaja o stanju aeropolena, naručiocu;

• izradu godišnjeg izveštaja stanja i godišnjeg kalendara aeroalergenog polena na teritoriji grada Niša, sa predlogom mera;

• Informisanje o servisu "lični polen dnevnik";

• Distribuciju informacija potencijalnim korisnicima;

• Izrada preparata i atlasa najvažnijih tipova alergenog polena;

• Dostupnost informacija javnosti preko internet prezentacije laboratorije za palinologiju (www.nspolen.com).

III - MERE ZA REALIZACIJU PROGRAMA

Realizacija Programa monitoringa praćenja stanja i prognoza aeropolena na teritoriji grada Niša za 2011/12. godinu, obuhvata tri faze:

I faza - Donošenje Programa "Monitoringa praćenja stanja i prognoza aeropolena na teritoriji Grada Niša" za 2011/12. godinu, od strane Gradskog veća Grada Niša;

II faza - Izbor organizacije za realizaciju Programa i potpisivanje ugovora;

III faza - Realizacija Programa od strane izabrane organizacije.

IV - IZVORI FINANSIRANJA

Program praćenja i prognoze aeropolena finansiraće se iz sredstava (deo), predviđenih Odlukom o budžetu za 2011. godinu iz sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine ("Službeni list Grada Niša", br. 92/10), razdeo 3; glava 3.8.; funkcija 560; pozicija 216, ekonomska klasifikacija 424 - specijalizovane usluge, u iznosu, 1.000.000,00 od ukupno namenjene aproprijacije u iznosu od 52.922.000,00 dinara.

Program objaviti u "Službenom listu Grada Niša".