PRAVILNIK
O ORGANIZACIJI RADA DOKTORA MEDICINE ZA STRUČNO UTVRĐIVANJE VREMENA I UZROKA SMRTI UMRLIH VAN ZDRAVSTVENE USTANOVE I IZDAVANJE POTVRDE O SMRTI

("Sl. list grada Kragujevca", br. 14/2010 i 14/2011)

Član 1

Ovim Pravilnikom uređuje se organizacija, način rada i druga pitanja od značaja za obezbeđivanje rada doktora medicine za stručno utvrđivanje vremena i uzroka smrti umrlih van zdravstvene ustanove i izdavanje potvrde o smrti na teritoriji grada Kragujevca (u daljem tekstu - lekar mrtvozornik).

Član 2

Lekare mrtvozornike iz člana 1. ovog Pravilnika, određuje nadležni organ Grada, u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

Za efikasno organizovanje poslova mrtvozorstva, lekari mrtvozornici određuju koordinatora.

Međusobna prava i obaveze Grada i lekara mrtvozornika, regulišu se ugovorom kojim se određuje pravo lekara mrtvozornika i koordinatora na nadoknadu za obavljeni posao.

Član 3

Sredstva za nadoknadu lekara mrtvozornika obezbeđuju se u budžetu Grada.

Nadoknada za rad lekara mrtvozornika utvrđuje se u zavisnosti od toga da li je u pitanju slučaj utvrđivanja:

- prirodne smrti u naseljenim mestima na teritoriji grada Kragujevca u okviru zone A zonskog sistema u gradskom saobraćaju;

- prirodne smrti u naseljenim mestima na teritoriji grada Kragujevca van zone A zonskog sistema u gradskom saobraćaju;

- smrti po pozivu nadležne organizacione jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova RS - Policijske uprava Kragujevac (u daljem tekstu: Policijska uprava);

- smrti u vremenu od 22.00 do 6.00 časova narednog dana (rad noću).

Član 4

Lekari mrtvozornici utvrđuju vreme i uzrok smrti lica koja su umrla van zdravstvene ustanove na teritoriji grada Kragujevca.

Uže područje teritorije Grada na kojem lekar mrtvozornik obavlja preglede umrlih i izdaje potvrde o smrti određuje koordinator uz saglasnost lekara mrtvozornika i o utvrđenom teritorijalnom rasporedu obaveštava nadležnu Gradsku upravu i zdravstvene ustanove.

Član 5

Utvrđivanje vremena i uzroka smrti i izdavanje potvrde o smrti lekar mrtvozornik vrši po pozivu Doma zdravlja Kragujevac, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kragujevac, Zastava - Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika doo Kragujevac - u restrukturiranju, Policijske uprave, ili lica koje je po zakonu dužno da prijavi činjenicu smrti (član porodice ili druga lica sa kojima je umrli živeo, odnosno lica u čijem je stanu smrt nastupila, tj. lice koje je prvo za smrt saznalo).

Lekar mrtvozornik je dužan da u roku od 12 sati od primljenog poziva izvrši neposredan pregled umrlog lica, utvrdi vreme i uzrok smrti i izda potvrdu o smrti.

Član 6

Za utvrđivanje vremena i uzroka smrti lica, po pozivu Policijske uprave, koordinator u dogovoru sa lekarima mrtvozornicima utvrđuje raspored pripravnosti, koji dostavlja Policijskoj upravi, najkasnije poslednjeg dana u mesecu za naredni mesec.

Raspored pripravnosti iz stava I ovog člana, važi i za utvrđivanje vremena i uzroka smrti u vremenu od 22.00 do 6.00 časova narednog dana i isti se dostavlja nadležnoj zdravstvenoj ustanovi, najkasnije poslednjeg dana u mesecu za naredni mesec.

Tokom perioda pripravnosti lekar mrtvozornik je dužan da bude neprekidno dostupan i da se odmah odazove pozivu.

U slučaju sprečenosti da obavlja svoj posao, lekar mrtvozornik je dužan da blagovremeno obavesti koordinatora u cilju obezbeđivanja zamene.

O ovoj promeni kooridinator obaveštava Policijsku upravu, odnosno zdravstvenu ustanovu.

Član 7

Lekar mrtvozornik je dužan da bez odlaganja o smrtnom slučaju obavesti Policijsku upravu, ako:

- nije u mogućnosti da utvrdi identitet umrlog lica;

- pregledom umrlog lica utvrdi povrede ili na drugi način posumnja u nasilnu smrt;

- na osnovu raspoloživih medicinskih činjenica nije moguće utvrditi uzrok smrti.

U slučajevima iz stava 1. ovog člana lekar mrtvozornik neće izdati potvrdu o smrti dok nadležni sud ne donese odluku u vezi sa obdukcijom.

Član 8

Prilikom utvrđivanja vremena i uzroka smrti, lekar mrtvozornik je dužan da se koristi dostignućima savremene medicinske nauke i raspoloživom medicinskom dokumentacijom o lečenju umrlog lica.

Nakon neposrednog pregleda i utvrđivanja smrti, lekar mrtvozornik ispituje okolnosti pod kojima je smrt nastupila i utvrđuje vreme i uzrok smrti.

Lekar mrtvozornik prikuplja relevantne podatke od članova porodice odnosno drugih prisutnih osoba koji iste mogu da pruže.

Član 9

Lekar mrtvozornik ne sme da izda potvrdu o smrti pre proteka 3 časa od trenutka smrti.

Nakon što je utvrdio vreme i uzrok smrti lekar mrtvozornik popunjava izjavu za dobijanje dozvole za sahranjivanje i potvrdu o smrti.

Izjava za dobijanje dozvole za sahranjivanje se izdaje licima koja su po zakonu dužna da prijave činjenicu smrti u cilju dobijanja dozvole za sahranjivanje od matičara matičnog područja grada Kragujevca u čijem sastavu je naseljeno mesto gde je smrt nastupila.

Lekar mrtvozornik je dužan da uredno i čitko popuni potvrdu o smrti i izda je u tri primerka, pri čemu jedan primerak zadržava za sebe, a dva primerka dostavlja matičaru matičnog područja grada Kragujevca u čijem sastavu je naseljeno mesto gde je smrt nastupila, u cilju upisa činjenice smrti u matičnu knjigu umrlih.

Član 10

Umrlo lice može se sahraniti, po pravilu 24 do 48 sati od nastanka smrti, a nakon što je smrt utvrđena od strane lekara mrtvozornika i izdata potvrda o smrti, u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

U slučajevima kada se izvrši sahrana lica bez poziva lekara mrtvozornika i izdate potvrde o smrti, upis u matičnu knjigu umrlih se može izvršiti na osnovu pravnosnažne odluke nadležnog suda.

Član 11

Lekari mrtvozornici su dužni da mesečno podnose izveštaj o svom radu nadležnoj Gradskoj upravi i to najkasnije do 5-og u mesecu za prethodni mesec.

Lekari mrtvozornici su dužni da uredno evidentiraju sve slučajeve utvrđivanja vremena i uzroka smrti lica umrlih van zdravstvene ustanove kroz Protokol umrlih, koji se vodi u nadležnoj Gradskoj upravi i zdravstvenoj ustanovi.

Član 12

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".