PRAVILNIK
O POSTUPKU I KRITERIJUMIMA ZA DODELU SREDSTAVA POKRAJINSKOG SEKRETARIJATA ZA ZDRAVSTVO, SOCIJALNU POLITIKU I DEMOGRAFIJU ZA OBLAST SOCIJALNE POLITIKE I DEMOGRAFIJE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 7/2011)

Član 1

Ovim Pravilnikom utvrđuje se postupak i kriterijumi za dodelu sredstava obezbeđenih u budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine u okviru razdela Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju (u daljem tekstu: Sekretarijat), za oblast socijalne politike i demografije.

Član 2

Sredstva iz člana 1. ovog Pravilnika dodeljuju se:

1. Centrima za socijalni rad, ustanovama socijalne zaštite i udruženjima građana za realizaciju posebnih oblika socijalne zaštite utvrđenih Pokrajinskom uredbom o posebnim oblicima socijalne zaštite u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini ("Službeni list APV", broj 17/02 i 18/09 - izmena naziva akta),

2. Centrima za socijalni rad i ustanovama socijalne zaštite za realizaciju mera i aktivnosti za podsticaj i razvoj postojećih i novih usluga socijalne zaštite utvrđenih Programom unapređenja socijalne zaštite u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini,

3. Udruženjima građana za finansiranje ili sufinansiranje programskih aktivnosti i projekata i funkcionalne rashode, kojima se doprinosi zaštiti, unapređenju socijalno-ekonomskog i društvenog položaja, rehabilitaciji i socijalizaciji invalida, lica u stanju socijalne potrebe i lica kojima je potrebna posebna društvena podrška, zaštiti dece, unapređenju dečijeg stvaralaštva, poboljšanju uslova za zadovoljenje osnovnih potreba dece i brigu o porodici, podsticaju rađanja dece i unapređenju demografskog razvoja i populacione politike.

Član 3

Sredstava iz člana 1. ovog Pravilnika mogu biti dodeljena ustanovama socijalne zaštite čije je sedište na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine i udruženjima građana upisanim u registar kod nadležnog organa za programske aktivnosti i projekte koji se realizuju na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Sredstva iz člana 1. ovog Pravilnika ne dodeljuju se: fizičkim licima, indirektnim korisnicima budžeta Autonomne Pokrajine Vojvodine, privrednim subjektima i drugim korisnicima čije je finansiranje uređeno aktima koje donosi ili na njih daje saglasnost Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine ili Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Član 4

Dodela sredstava iz člana 1. ovog Pravilnika vrši se putem javnog konkursa koji raspisuje Sekretarijat najmanje jednom godišnje.

Javni konkurs iz stava 1. ovog člana objavljuje se u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine", u javnom glasilu koje pokriva celu teritoriju Autonomne Pokrajine Vojvodine i na Internet stranici Sekretarijata w.w.w.zdravstvo.vojvodina.gov.rs.

Član 5

Javni konkurs iz člana 2. ovog Pravilnika sadrži podatke o aktu na osnovu koga se raspisuje javni konkurs, visini ukupnih sredstava koja se dodeljuju po javnom konkursu, konkursnom zadatku koji je predmet javnog konkursa i roku za njegov završetak, krugu mogućih učesnika na javnom konkursu, načinu i roku za podnošenje prijava na javni konkurs, kriterijumima za ocenu prijava, obaveznoj dokumentaciji koja se podnosi uz prijavu i druge podatke koji su od važnosti za sprovođenje javnog konkursa.

Član 6

Prijava na javni konkurs se podnosi na obrascu prijave čiju sadržinu utvrđuje Sekretarijat u jednom primerku.

Uz prijavu iz stava 1. ovog člana prilaže se sledeća obavezna dokumentacija: fotokopija potvrde o registraciji kod nadležnog organa i fotokopija potvrde o poreskom identifikacionom broju.

Neblagovremene i nepotpune prijave, prijave koje nisu podnete od ovlašćenih lica, prijave koje nisu podnete na propisanom obrascu i prijave koje nisu predmet javnog konkursa neće se razmatrati.

Neće se razmatrati prijave podnosilaca kojima su dodeljivana sredstva Sekretarijata koji nisu u roku dostavili izveštaj o namenskom utrošku sredstava sa dokumentacijom ili tražili saglasnost za produženje roka za realizaciju projekta.

Član 7

Postupak javnog konkursa za dodelu sredstava u oblasti socijalne politike i demografije sprovodi Komisija koju obrazuje pokrajinski sekretar za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju.

Komisija iz stava 1. ovog člana ima tri člana, radi i odlučuje u punom sastavu i o svom radu vodi zapisnik. Komisija odluke donosi većinom od ukupnog broja članova.

Član 8

Prispele prijave na javni konkurs Komisija razmatra u pogledu ispunjenosti uslova da li sadržaj prijave odgovara predmetu javnog konkursa.

Za prijave prispele na javni konkurs za koje Komisija utvrdi da ispunjavaju uslov iz stava 1. ovog člana vrši se procena prema sledećim kriterijumima:

- postojanje jasno formulisanih ciljeva i ciljne grupe,

- postojanja povezanosti ciljeva i aktivnosti,

- postojanje kapaciteta i iskustva podnosioca prijave za realizaciju aktivnosti iz prijave na javni konkurs,

- procena ekonomičnosti budžeta,

- usklađenosti predloženog budžeta sa planiranim aktivnostima,

- procene održivosti,

- procene doprinosa unapređenju položaja i zaštite ciljne grupe,

- procene efekata realizacije podnetih prijava na javni konkurs na kvalitet socijalne zaštite stanovništva i doprinosa daljem razvoju sistema socijalne zaštite, odnosno prevazilaženju nepovoljne demografske situacije i unapređenju društvene brige o deci u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini.

Član 9

Komisija nakon razmatranja i procene prijava prispelih na javni konkurs sačinjava obrazloženi predlog za dodelu sredstava po javnom konkursu.

O dodeli sredstava odlučuje rešenjem pokrajinski sekretar za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju u skladu sa likvidnim mogućnostima budžeta.

Rešenje iz stava 2. ovog člana je konačno.

Na osnovu rešenja iz stava 2. ovog člana Sekretarijat i korisnik sredstava zaključuju ugovor kojim se regulišu međusobna prava i obaveze ugovornih strana.

Za zaključivanje ugovora kojim se preuzimaju obaveze čija je vrednost veća od pet miliona dinara Sekretarijat je dužan da pribavi pravno mišljenje Pokrajinskog javnog pravobranilaštva Vojvodine, a na zahtev pokrajinskog organa nadležnog za poslove finansija i za ugovore kojima se vrši preuzimanje obaveza čija je vrednost manja od pet miliona dinara.

Član 10

Sekretarijat prenosi dodeljena sredstva na račun primaoca u skladu sa likvidnim mogućnostima budžeta Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Član 11

Sredstva dodeljena po javnom konkursu korisnici mogu koristiti isključivo za namene za koje su dodeljena i u obavezi su da izvrše povraćaj neutrošenih sredstava. Ukoliko bude utvrđeno da korisnik sredstava dodeljenih po javnom konkursu nije koristio sredstva namenski, Sekretarijat zadržava pravo da zatraži povraćaj prenetih sredstava sa zakonskom zateznom kamatom.

Sredstva iz stava 1. ovog člana podležu kontroli budžetske inspekcije Autonomne Pokrajine Vojvodine i korisnik sredstava dodeljenih po javnom konkursu dužan je da budžetskoj inspekciji omogući nesmetanu kontrolu namenskog i zakonitog korišćenja sredstava.

Član 12

Korisnici sredstava dodeljenih po javnom konkursu su dužni da kod svih javnih publikacija i objavljivanja o aktivnostima koje se finansiraju po javnom konkursu navedu da je u finansiranju istih učestvovala Autonomna Pokrajina Vojvodina Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju.

Korisnici sredstava iz stava 1. ovog člana dužni su da Sekretarijatu podnesu izveštaj o korišćenju sredstava, najkasnije u roku od 15 dana od roka utvrđenog za realizaciju sa dokumentacijom o namenskom korišćenju istih overenom od strane odgovornih lica.

Član 13

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".