UREDBA

O USLOVIMA I NAČINU KORIŠĆENJA SREDSTAVA ZA REGRESIRANJE OSIGURANJA ŽIVOTINJA, USEVA I PLODOVA U 2011. GODINI

("Sl. glasnik RS", br. 39/2011)

Član 1

Ovom uredbom uređuju se uslovi i način korišćenja sredstava za regresiranje osiguranja životinja, useva i plodova u 2011. godini (u daljem tekstu: sredstva za regresiranje osiguranja).

Član 2

Pravo na korišćenje sredstava za regresiranje osiguranja životinja i površina pod biljnim kulturama prijavljenim u 2011. godini ima fizičko lice nosilac komercijalnog poljoprivrednog gazdinstava koje je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava (u daljem tekstu: Registar) u skladu sa Pravilnikom o načinu i uslovima upisa i vođenja Registra poljoprivrednih gazdinstava, obrascima zahteva za upis i obnovu registracije i priloga, dokumentaciji koja se prilaže uz zahtev, načinu čuvanja podataka, kao i o uslovima za pasivni status poljoprivrednog gazdinstva ("Službeni glasnik RS", br. 111/09, 21/10, 89/10 i 22/11).

Član 3

Nosilac komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva iz člana 2. ove uredbe ima pravo na korišćenje sredstava za regresiranje osiguranja u iznosu od 40% od visine premije osiguranja bez uračunatog poreza na premiju neživotnog osiguranja, ako je kod društva za osiguranje osigurao:

1) životinje od rizika koji su propisani uslovima osiguravajućih društava;

2) useve i plodove od rizika umanjenja prinosa.

Ako je na osnovu Uredbe o podsticanju poljoprivredne proizvodnje putem kreditne podrške kroz subvencionisanje dela kamatne stope u 2011. godini ("Službeni glasnik RS", br. 33/11 i 38/11) premija osiguranja plaćena od strane Ministarstva poljoprivrede, trgovine šumarstva i vodoprivrede (u daljem tekstu: Ministarstvo) ta polisa osiguranja ne može biti osnov za ostvarivanje sredstava iz stava 1. ovog člana.

Član 4

Zahtev za korišćenje sredstava za regresiranje osiguranja podnosi se Ministarstvu finansija - Uprava za trezor (u daljem tekstu: Uprava) od 15. juna do 31. oktobra 2011. godine, prema mestu upisa poljoprivrednog gazdinstva u Registar.

Zahtev iz stava 1. ovog člana podnosi se na Obrascu - Zahtev za isplatu sredstava za regresiranje osiguranja životinja, useva i plodova u 2011. godini, koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 5

Uz zahtev iz člana 4. ove uredbe podnosi se overena kopija polise osiguranja izdata od strane društva za osiguranje kod koga je podnosilac zahteva osiguran u periodu od 1. novembra 2010. godine do 31. oktobra 2011. godine, kao i potvrda o izvršenom plaćanju ukupne premije osiguranja.

Ako je fizičko lice nosilac komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva zaključilo ugovor o proizvodnji sa organizatorom proizvodnje koji je osigurao useve u njegovo ime i za njegov račun, to lice podnosi potvrdu izdatu od strane društva za osiguranje kod koga je osiguran, kao i potvrdu o izvršenom plaćanju ukupne premije osiguranja.

Član 6

Uprava, u saradnji sa nadležnim organima, sprovodi postupak utvrđivanja ispunjenosti uslova za ostvarivanje prava na korišćenje sredstava za regresiranje osiguranja, upoređivanjem podataka iz zahteva, priloženih dokumenata i podataka iz Registra, i ako utvrdi istovetnost podataka ispostavlja nalog za prenos sredstava po osnovu regresiranja osiguranja na namenski račun poljoprivrednog gazdinstva kod banke.

Član 7

Sredstva za regresiranje osiguranja isplaćuju se po redosledu podnošenja zahteva, do iznosa utvrđenog posebnim aktom koji je donela Vlada.

Član 8

Novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice - nosilac komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva ako je pravo na korišćenje sredstava za regresiranje osiguranja ostvarilo na osnovu neistinitih podataka iz čl. 4. i 5. ove uredbe.

Član 9

Sprovođenje ove uredbe nadzire Ministarstvo.

Član 10

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

(Ime i prezime nosioca poljoprivrednog gazdinstva, prebivalište - mesto, ulica i broj)

BPG

 

JMBG

 

 

 

MINISTARSTVO FINANSIJA
UPRAVA ZA TREZOR
FILIJALA ___________________________

 

ZAHTEV
ZA ISPLATU SREDSTAVA ZA REGRESIRANJE OSIGURANJA ŽIVOTINJA, USEVA I PLODOVA U 2011. GODINI

Saglasno odredbama Uredbe o uslovima i načinu korišćenja sredstava za regresiranje osiguranja životinja, useva i plodova u 2011. godini, podnosim zahtev za korišćenje sredstava za regresiranje i prilažem:

1) overenu kopiju polise osiguranja ili potvrdu

Naziv društva za osiguranje

Polisa ili potvrda

Plaćena premija bez poreza

Broj

Datum

Iznos

Datum

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2) original potvrdu o ukupno plaćenoj premiji, broj _____ od _____ 20__. godine.

Sredstva po osnovu regresiranja osiguranja, preneti na namenski račun gazdinstva, upisan u Registar poljoprivrednih gazdinstava.

Izjavljujem da sam, posle popunjavanja, Zahtev pročitao i da su navedeni podaci tačni.

U ______________, _____________ 2011. godine

 

 

(Potpis podnosioca zahteva)

 

UPRAVA ZA TREZOR

 

Zahtev broj:

Datum prijema:

Regres isplaćen    __________________
2011. god. Dinara:

Obradio:

Kontrolisao: