ODLUKA

O GEOGRAFSKOM INFORMACIONOM SISTEMU GRADA ZRENJANINA

("Sl. list Grada Zrenjanina", br. 9/2011)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuju se uslovi uvođenja, organizacije izrade i funkcionisanja Geografskog informacionog sistema grada Zrenjanina (u daljem tekstu: GIS), međusobni odnosi delova sistema i način pružanja usluga korisnicima, odnosno drugim pravnim i fizičkim licima, u skladu sa Strategijom uspostavljanja infrastrukture prostornih podataka u Republici Srbiji za period 2010. do 2012. godine koju je donela Vlada Republike Srbije na sednici 28.10.2010. godine.

Član 2

GIS predstavlja sistem za prikupljanje, obradu, analizu, upravljanje, prikazivanje i održavanje prostorno orijentisanih i drugih informacija i podataka, koji su ranije bili čuvani u analognom i digitalnom obliku.

Osnovni cilj uspostavljanja GIS-a je dobijanje pouzdanog zajedničkog informacionog sistema na nivou lokalne samouprave, koji će služiti kao alat za efikasnije, ekonomičnije i modernije upravljanje gradskim resursima.

Član 3

Osnivač i vlasnik GIS-a je grad Zrenjanin (u daljem tekstu: Grad).

Poslove u vezi sa GIS-om obavljaju Komisija za praćenje realizacije Geografskog informacionog sistema grada Zrenjanina (u daljem tekstu: Komisija za GIS) i Radna grupa za organizaciju izrade Geografskog informacionog sistema (GIS-a) grada Zrenjanina (u daljem tekstu: Radna grupa za GIS).

Član 4

Komisiju za GIS obrazuje Skupština grada Zrenjanina.

Komisiju za GIS čine pet članova.

Najmanje dva člana Komisije za GIS su predstavnici Gradske uprave grada Zrenjanina, a ostali članovi su iz redova zaposlenih u javnim preduzećima i ustanovama koji u profesionalnom i stručnom smislu ispunjavaju uslove za obavljanje ovih poslova.

Pod profesionalnim i stručnim kvalitetima podrazumeva se stečeno obrazovanje u oblasti geodezije, prostornog planiranja, geografije, elektrotehnike, građevinarstva, arhitekture, mašinstva, saobraćaja, matematike, informatike i organizacionih nauka kao i stečena iskustva u radu na GIS-u.

Komisija za GIS je telo koje je zaduženo da u procesu uvođenja, organizovanja i funkcionisanja GIS-a ima konsultativnu i savetodavnu ulogu.

Član 5

Komisija za GIS obavlja sledeće poslove:

- prati i sprovodi Strategiju razvoja GIS-a grada Zrenjanina;

- koordinira rad Gradske uprave, javnih preduzeća, ustanova i drugih članova sistema na lokalnom i republičkom nivou u sprovođenju GIS-a;

- prati funkcionisanje i razvoj GIS-a i predlaže mere za njegovo poboljšanje;

- predlaže opšte i posebne uslove za pristupanje sistemu koji su sastavni deo ugovora o pristupanju;

- donosi preporuke, uputstva i odluke u vezi postupanja javnih preduzeća, ustanova i drugih članova sistema, koja su obavezujuće za sva pravna lica čiji je osnivač Grad;

- predlaže Gradonačelniku da naloži pravnom licu čiji je osnivač Grad, da informacije i podatke kojima raspolaže stavi na raspolaganje Radnoj grupi za GIS odnosno da preporuči pravnom licu čiji je osnivač Grad da pristupi GIS-u;

- izrađuje godišnji Program GIS-a u skladu sa Strategijom razvoja GIS-a grada Zrenjanina.

Član 6

Radna grupa za GIS obrazuje se rešenjem Gradonačelnika.

Zadaci Radne grupe za GIS utvrđeni su rešenjem o obrazovanju.

Član 7

Stručne i administrativne poslove za potrebe Komisije za GIS i Radne grupe za GIS obavlja Odeljenje za informacione i komunikacione tehnologije.

Član 8

Funkcionisanje i razvoj GIS-a finansira se iz sredstava grada Zrenjanina, u skladu sa usvojenom Strategijom razvoja GIS-a grada Zrenjanina na osnovu godišnjeg Programa koji priprema i predlaže Radna grupa za GIS.

II POSEBNE ODREDBE

Član 9

GIS-a čine sledeći segmenti: hardver, softver, podaci, administratori, članovi sistema, korisnici sistema, metode i procedure.

Hardver je fizičko računarsko okruženje u kome GIS radi.

Softver obezbeđuje funkcije i alate neophodne za prikupljanje, obradu, analizu, upravljanje, prikazivanje i održavanje podataka o prostoru.

Ključne komponente GIS softvera su:

- alati za unos i obradu prostornih informacija;

- sistemi za upravljanje bazama podataka;

- alati za podršku prostornim upitima, analizama i vizuelizaciji;

- grafički korisnički interfejs za jednostavno korišćenje alata.

Podaci u digitalnom obliku su rasterski, vektorski i alfanumerički.

Administratori sistema su tehnička lica koja razvijaju i održavaju sistem.

Članovi sistema su javna preduzeća, ustanove i druga pravna lica, koja su sa Gradom zaključila ugovor o pristupanju GIS-u.

Korisnici sistema su pravna i fizička lica koja koriste raspoložive podatke GIS-a.

Metode čine planovi i pravila funkcionisanja GIS-a.

Procedure su utvrđena pravila postupanja u okviru GIS-a.

Član 10

Pod aktivnostima u formiranju, funkcionisanju i razvoju GIS-a podrazumevaju se: unos podataka, obrada, upravljanje, upiti i analize, vizuelizacija, izveštavanje i distribucija.

Unos podataka podrazumeva postojanje istih u odgovarajućem digitalnom formatu. Postupak prevođenja podataka u odgovarajući format naziva se konverzija, pri čemu se postupak konverzije iz analognog u digitalni oblika naziva digitalizacija.

Obrada je određeni vid dorade u cilju prilagođavanja unetih podataka sistemu.

Upravljanje podrazumeva manipulaciju podacima - organizovanje, uređivanje i održavanje baze podataka.

Upiti i analize predstavljaju proces kojim se od postojećih podataka unetih u sistem, specijalnim postupcima dobijaju izvedene informacije koje su predmet analize.

Vizuelizacija i izveštavanje podrazumeva vizuelno prikazivanje dobijenih rezultata upita u digitalnoj ili analognoj formi i njihovo tumačenje.

Distribucija je kretanje podataka između članova GIS-a, pravnih i fizičkih lica - korisnika sistema i sl.

Član 11

Pod članovima sistema podrazumevaju se sva javna preduzeća, ustanove i druga pravna lica koja sa Gradom zaključe ugovor o pristupanju sistemu.

Odluku o prijemu u sistem donosi Komisija za GIS, na osnovu zaključka pravnog lica o pristupanju ili na predlog Radne grupe za GIS.

Odluka je osnov za zaključenje ugovora o pristupanju sistemu i sadrži uslove pod kojima se ugovor zaključuje.

Ugovor o pristupanju GIS-u potpisuju Gradonačelnik i ovlašćeno lice pravnog lica koje je podnelo zahtev za pristupanje sistemu.

Član 12

Korisnici GIS-a su pravna i fizička lica, koja imaju potrebu da pristupaju bazama podataka i koriste raspoložive informacije u okviru delatnosti koju obavljaju.

Korisnici GIS-a podnose zahtev za pristup bazama podataka i korišćenje raspoloživih informacija (u daljem tekstu: zahtev).

U zahtevu Korisnici GIS-a navode delatnost koju obavljaju, vrstu potrebnih podataka i vremenski period korišćenja.

Odluku o zahtevu donosi Radna grupa za GIS.

Radna grupa za GIS može tražiti dopunu zahteva podacima koji su od značaja za donošenje ove odluke.

Fizička lica mogu biti korisnici GIS-a uz potvrdu da u okviru određene institucije (škole, fakulteti, instituti, naučne ustanove i sl.) obavljaju poslove za koje su im potrebni podaci (seminarski, diplomski i naučni radovi i slično) uz saglasnost Radne grupe za GIS.

Član 13

Poseban vid korišćenja GIS-a je mogućnost da se na WEB prezentaciji GIS-a označi lokacija zainteresovanog pravnog lica, sa osnovnim podacima (adresa, brojevi telefona, WEB adresa i drugo).

Član 14

Naknada za korišćenje podataka sadržanih u GIS-u Grada i za označavanje lokacije zainteresovanog pravnog lica na WEB prezentaciji GIS-a utvrđuju se aktom kojim se utvrđuju naknade za rad organa Gradske uprave.

III ZAVRŠNE ODREDBE

Član 15

Izuzetno od odredbi člana 11. ove Odluke, JP "Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina", JKP "Vodovod i kanalizacija", JKP "Gradska toplana", JKP "Čistoća i zelenilo", JKP "Pijace i parkinzi", JP "Gradska stambena agencija", JP "Turistički centar grada Zrenjanina" i Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin postaju članovi sistema danom stupanja na snagu ove Odluke.

Sa članovima sistema iz stava 1. ovog člana, ugovori o pristupanju GIS-u zaključiće se u roku od 30 dana od stupanja na snagu ove Odluke.

Član 16

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zrenjanina".