ODLUKA

O BORAVIŠNOJ TAKSI

("Sl. list Grada Zrenjanina", br. 9/2011)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se obveznici, visina, olakšice, rokovi i način plaćanja boravišne takse za boravak u ugostiteljskim objektima za smeštaj na teritoriji grada Zrenjanina.

Član 2

Boravišnu taksu plaća lice za svaki dan boravka u ugostiteljskom objektu za smeštaj, izvan svog prebivališta.

Ugostiteljskim objektom za smeštaj u smislu ove odluke smatra se: hotel, motel, turističko naselje, kamp, pansion, hostel, prenoćište, odmaralište, kuća, apartman, soba, seosko turističko domaćinstvo, lovačka koliba, lovačka kuća, lovačka vila i drugi objekti za pružanje usluge smeštaja.

Član 3

Visina boravišne takse utvrđuje se u iznosu od 70 dinara dnevno.

Član 4

Boravišnu taksu ne plaćaju:

1) deca do sedam godina starosti;

2) lica upućena na banjsko i klimatsko lečenje odnosno specijalizovanu rehabilitaciju od strane nadležne lekarske komisije;

3) osobe sa invaliditetom sa telesnim oštećenjem od najmanje 70%, vojni invalidi od prve do pete grupe, civilni invalidi rata od prve do pete grupe, slepa lica, lica obolela od distrofije i srodnih mišićnih i neuromišićnih oboljenja, paraplegije i kvadriplegije, cerebralne i dečje paralize i multipleks skleroze, osobe ometene u razvoju, osobe obolele od maligne bolesti, insulin zavisne šećerne bolesti, psihoze, epilepsije, hemofilije, trajne hronične bubrežne insuficijencije na dijalizi, osobe koje se leče u vezi sa HIV infekcijom, tuberkulozom, cističnom fibrozom, autoimunim sistemskim bolestima, kao i pratilac navedenih osoba;

4) učenici i studenti koji organizovano borave u ugostiteljskom objektu za smeštaj radi izvođenja sportsko-rekreativnih i drugih aktivnosti po programu ministarstva nadležnog za poslove prosvete, studenti koji organizovano borave u ugostiteljskom objektu za smeštaj radi izvođenja obavezne nastave u skladu sa nastavnim planom obrazovne ustanove, kao i učesnici republičkih i regionalnih takmičenja u znanju i veštinama;

5) strani državljani koji su po međunarodnim konvencijama i sporazumima oslobođeni plaćanja takse;

6) lica koja neprekidno borave u objektu za smeštaj duže od 30 dana.

Boravišnu taksu umanjenu za 50% plaćaju lica od sedam do petnaest godina starosti.

Lica iz stava 1. ovog člana ne plaćaju boravišnu taksu ako podnesu dokaz da su ispunjeni uslovi iz stava 1. ovog člana (članska karta, potvrda škole, odnosno obrazovne ustanove, uput lekarske komisije i drugo).

Član 5

Naplatu boravišne takse vrše subjekti koji pružaju usluge smeštaja, kao i Javno preduzeće "Turistički centar grada Zrenjanina", odnosno turistička agencija, privredni subjekat ili drugo pravno lice registrovano za obavljanje privredne delatnosti preko kojih fizička lica, na osnovu ugovora, pružaju ugostiteljske usluge u domaćoj radinosti, odnosno u seoskom turističkom domaćinstvu (u daljem tekstu: davalac smeštaja).

Davalac smeštaja naplaćuje boravišnu taksu istovremeno sa naplatom usluge smeštaja.

Ako davalac smeštaja ne naplati boravišnu taksu, dužan je da na svoj teret uplati iznos nenaplaćene boravišne takse.

Član 6

Davalac smeštaja dužan je da u računu za uslugu smeštaja posebno iskaže iznos boravišne takse, kao i da navede osnov oslobađanja od plaćanja ili umanjenja iznosa boravišne takse, u skladu sa članom 4. ove odluke.

Član 7

Sredstva od naplaćene boravišne takse davalac smeštaja uplaćuje u roku od pet dana po isteku svakih petnaest dana u mesecu.

Član 8

Sredstva od naplaćene boravišne takse prihod su budžeta Grada Zrenjanina i uplaćuju se na uplatni račun broj 840-714552843-83, a koriste se za obezbeđivanje informativno-propagandnog materijala kojim se promovišu turističke vrednosti i kulturno nasleđe grada Zrenjanina, obezbeđivanje turističke signalizacije i za rad turističko-informativnog centra.

Član 9

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši Služba za poresku upravu Gradske uprave grada Zrenjanina.

Član 10

U pogledu načina utvrđivanja boravišne takse, obračunavanja, zastarelosti, naplate, rokova za plaćanje, obračuna kamate i ostalog što nije posebno propisano ovom odlukom shodno se primenjuju odredbe zakona kojim se uređuje poreski postupak i poreska administracija.

Član 11

Novčanom kaznom od 50.000 do 1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1) davalac smeštaja ne naplati boravišnu taksu istovremeno sa naplatom usluge smeštaja (član 5. stav 2. ove odluke);

2) davalac smeštaja u računu za uslugu smeštaja ne iskaže posebno iznos boravišne takse i ne navede osnov oslobađanja ili umanjenja iznosa boravišne takse (član 6);

3) davalac smeštaja ne uplati sredstva boravišne takse u propisanom roku (član 7).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 2.500 do 75.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 5.000 do 250.000 dinara.

Član 12

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o boravišnoj taksi ("Službeni list opštine Zrenjanin", br. 7/07 i "Službeni list grada Zrenjanina", br. 32/08 i 33/08 - ispravka).

Član 13

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zrenjanina".