ODLUKA

O ZAŠTITI SPOMENIKA PRIRODE "BELI DUD U BELOM BLATU"

("Sl. list Grada Zrenjanina", br. 9/2011)

Član 1

Ovom Odlukom stavlja se pod zaštitu stablo belog duda (Morus alba L.) u Belom Blatu kao spomenik prirode pod imenom "Beli dud u Belom Blatu" i svrstava se u značajno prirodno dobro, odnosno prirodno dobro III kategorije (u daljem tekstu: Spomenik prirode "Beli dud u Belom Blatu").

Član 2

Stablo "Belog duda u Belom Blatu" stavlja se pod zaštitu radi očuvanja vrednog primerka ove vrste, stogodišnje starosti i impozantnih dendrometrijskih karakteristika.

Spomenik prirode "Beli dud u Belom Blatu" nalazi se u naselju Belo Blato, u ulici Ive Lole Ribara ispred kuće broj 17 na području grada Zrenjanina, na delovima kat. parc. br. 252 i 178 KO Belo Blato, površine 78,50 m2.

Granicu Spomenika prirode "Beli dud u Belom Blatu" čini projekcija krošnje duda na zemlju čiji je prečnik 10,00 m, pri čemu je centar zamišljenog kruga njegovo deblo.

Zaštitnu zonu predstavlja prsten u širini od 5,00 m računajući od granice spomenika prirode površine 235,50 m2.

Član 3

Dendometrijske karakteristike Spomenika prirode "Beli dud u Belom Blatu" su:

1. Visina stabla

9,00 m

2. Visina debla do prvih grana

2,45 m

3. Obim debla

475 cm

4. Prečnik krošnje

16,00 m

5. Starost se procenjuje na

120 god.

Član 4

Za Spomenik prirode "Beli dud u Belom Blatu" ustanovljava se režim zaštite III stepena i propisuju uslovi i mere zaštite kojima se:

1. ZABRANJUJE:

- seča zaštićenog stabla, lomljenje grana, kidanje lišća, oštećenje kore ili preduzimanje radova koji bi mogli ugroziti opstanak stabla,

- izvođenje zemljanih radova koji bi mogli da oštete podzemni deo biljke ili ugroze njen normalan rast i razvoj,

- izvođenje građevinskih radova,

- prevođenje vazdušnih elektro i telefonskih vodova preko zaštićenog prostora,

- bacanje i deponovanje smeća i svih otpadaka i drugih materija i predmeta,

- paljenje vatre ispod krošnje i u neposrednoj blizini stabla.

2. OBEZBEĐUJE:

- redovno uklanjanje suvih grana, korova i podrasta,

- stalno praćenje zdravstvenog stanja stabla i preduzimanje mera zaštite od bolesti i štetočina,

- praćenje prisustva mineralnih i organskih materija u zemljištu i regulisanje njihovog optimalnog sadržaja,

- primena mera sanacije i konzervacije kao i uređenje okolnog prostora pod uslovima koje utvrđuje organizacija nadležna za poslove zaštite prirode,

- prezentacija dobra i edukacija u cilju spoznaje prirodnih vrednosti Spomenika prirode "Beli dud u Belom Blatu".

Član 5

Zaštita i razvoj Spomenika prirode "Beli dud u Belom blatu" sprovodi se prema Planu upravljanja.

Plan iz stava 1. ovog člana sadrži naročito:

1. prikaz glavnih prirodnih i stvorenih vrednosti, kao i prirodnih resursa,

2. ocenu stanja zaštićenog prirodnog dobra,

3. pregled konkretnih aktivnosti, delatnosti i procesa koji predstavljaju faktor ugrožavanja,

4. dugoročne ciljeve zaštite, očuvanja i unapređenja i održivog razvoja,

5. analizu i ocenu uslova za ostvarivanje tih ciljeva,

6. prioritetne aktivnosti i mere na zaštiti, održavanju, praćenju stanja i unapređenju vrednosti zaštićenog prirodnog dobra,

7. prostornu identifikaciju planskih namena i režima korišćenja zemljišta,

8. aktivnosti na promociji vrednosti,

9. oblike saradnje i partnerstva sa lokalnim stanovništvom i drugim vlasnicima i korisnicima nepokretnosti,

10. aktivnosti i mere na sprovođenju plana sa dinamikom i subjektima realizacije plana upravljanja i način ocene uspešnosti njegove primene,

11. finansijska sredstva i druge materijalne pretpostavke za izvršavanje poverenih poslova u upravljanju i način njihovog obezbeđenja.

Plan iz stava 1. ovog člana donosi se na period od pet godina, a ostvaruje se godišnjim programom koji sadrži zadatke i poslove koji se realizuju u tekućoj godini, dinamiku njihovog izvršenja i visinu potrebnih sredstava.

Na Plan, na koji je prethodno pribavljeno mišljenje Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, saglasnost daje Gradska uprava - Odeljenje nadležno za poslove zaštite životne sredine.

Član 6

O spomeniku prirode "Beli dud u Belom blatu" stara se JKP "Čistoća i zelenilo" Zrenjanin (u daljem tekstu: upravljač) koji je dužan da čuva i održava zaštićeno stablo u skladu sa propisanim merama zaštite, da u slučaju nastalih promena koje mogu uništiti zaštićeno stablo ili oštetiti njegova svojstva, odmah obavesti Pokrajinski zavod za zaštitu prirode Srbije i Gradsku upravu - Odeljenje nadležno za poslove zaštite životne sredine.

Izveštaj o ostvarivanju godišnjeg programa za prethodnu godinu i godišnji program za narednu godinu, upravljač dostavlja nadležnom organu do 15. decembra tekuće godine, a izveštaj o ostvarivanju Plana upravljanja najkasnije 60 dana pre isteka roka za koji je plan donet.

O predlogu plana upravljanja, upravljač je dužan da obavesti javnost. Obaveštenje javnosti podrazumeva javni uvid u predloženi Plan.

Javni uvid organizuje upravljač i traje 30 dana.

Član 7

Upravljač u obavljanju poslova zaštite i razvoja Spomenika prirode "Beli dud u Belom Blatu" obezbeđuje obeležavanje prirodnog dobra i unutrašnji red i mir u skladu sa članom 4. ove Odluke.

Član 8

Sredstva za zaštitu i razvoj Spomenika prirode "Beli dud u Belom Blatu" obezbeđuju se iz sredstava Gradske uprave grada Zrenjanina, iz sredstava budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine, iz sredstava obezbeđenih za realizaciju programa, planova i projekata u oblasti zaštite prirode, iz donacija, poklona, pomoći i iz drugih izvora u skladu sa zakonom.

Član 9

Upravljač je u obavezi da postojeći srednjoročni Program zaštite i razvoja usaglasi sa ovom odlukom najkasnije u roku od tri meseca od dana donošenja ove odluke.

Član 10

Donošenjem ove odluke, prestaje da važi Odluka o zaštiti spomenika prirode "Beli dud u Belom blatu" ("Službeni list opštine Zrenjanin, broj 09/06).

Član 11

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zrenjanina".