ODLUKA
O BLIŽIM USLOVIMA I MAKSIMALNIM VISINAMA ULAGANJA IMOVINE DOBROVOLJNOG PENZIJSKOG FONDA, KAO I NAČINU ULAGANJA TE IMOVINE U INOSTRANSTVU

("Sl. glasnik RS", br. 43/2011)

1. Ovom odlukom utvrđuju se bliži uslovi i maksimalne visine ulaganja imovine dobrovoljnog penzijskog fonda (u daljem tekstu: fond), kao i način ulaganja imovine fonda u inostranstvu.

2. Imovina fonda može se bez ograničenja ulagati u dužničke hartije od vrednosti koje izdaju Narodna banka Srbije i Republika Srbija, kao i u dužničke hartije od vrednosti koje izdaju autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave u Republici Srbiji i druga pravna lica uz garanciju Republike Srbije.

3. Imovina fonda može se ulagati do sledećih iznosa:

1) ukupno do 50% imovine fonda u:

- dužničke hartije od vrednosti koje izdaju autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave u Republici Srbiji, izuzev hartija iz tačke 2. ove odluke,

- dužničke hartije od vrednosti koje u Republici Srbiji izdaju međunarodne finansijske institucije čiji je Republika Srbija član,

- dužničke hartije od vrednosti koje u inostranstvu izdaju međunarodne finansijske institucije,

- dužničke hartije od vrednosti koje izdaju strane države ili strana pravna lica s minimalnim kreditnim rejtingom "A", koji su agencije za procenu boniteta Standard&Poor’s i Fitch-IBCA utvrdile s najmanje "A", odnosno Moody’s s najmanje "A2",

- hipotekarne obveznice koje se izdaju na teritoriji Republike Srbije,

- dužničke hartije od vrednosti koje izdaju pravna lica sa sedištem u Republici Srbiji kojima se trguje na organizovanom tržištu u Republici Srbiji, izuzev hartija iz tačke 2. ove odluke,

- kratkoročne dužničke hartije od vrednosti koje izdaju ili za koje garantuju banke sa sedištem u Republici Srbiji u skladu sa zakonom kojim se uređuje tržište kapitala;

2) ukupno do 40% imovine fonda u:

- akcije koje izdaju pravna lica sa sedištem u Republici Srbiji kojima se trguje na organizovanom tržištu u Republici Srbiji,

- akcije stranih pravnih lica koje su listirane i kojima se trguje na berzanskim tržištima država članica Evropske unije, odnosno OECD-a;

3) ukupno do 35% imovine fonda - u novčane depozite u bankama sa sedištem u Republici Srbiji osnovanim u skladu sa zakonom kojim se uređuju banke;

4) ukupno do 5% imovine fonda - u investicione jedinice otvorenih investicionih fondova kojima upravljaju društva za upravljanje investicionim fondovima (u daljem tekstu: društvo za upravljanje) sa sedištem u Republici Srbiji, odnosno u državama članicama Evropske unije i OECD-a;

5) ukupno do 10% imovine fonda u:

- depozitne potvrde koje izdaju banke sa sedištem u Republici Srbiji,

- depozitne potvrde koje izdaju banke sa sedištem u državama članicama Evropske unije, odnosno OECD-a na osnovu deponovanih hartija od vrednosti iz člana 31. stav 1, tač. 3, 4. i 7. Zakona o dobrovoljnim penzijskim fondovima i penzijskim planovima (u daljem tekstu: Zakon);

6) ukupno do 5% imovine fonda - u nepokretnosti na teritoriji Republike Srbije.

Ukupno ulaganje imovine fonda u inostranstvu po svim osnovama ne može preći iznos od 10% imovine fonda.

4. Dužničke hartije od vrednosti koje izdaju autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave u Republici Srbiji bez garancije Republike Srbije, a u koje se ulaže imovina fonda - moraju ispunjavati sledeće uslove:

- da je nominalna vrednost emisije ovih hartija najmanje 500.000.000 dinara;

- da se tim hartijama trguje na organizovanom tržištu, odnosno da je u prospektu ili u obaveštenju o izdavanju hartija od vrednosti jasno izražena namera podnošenja zahteva za uključivanje na organizovano tržište ako se emituju primarnom emisijom;

- da su autonomne pokrajine, odnosno jedinice lokalne samouprave u Republici Srbiji otvorila račun sa isključivom namenom za otplatu duga po osnovu tih hartija na kome se u svakom trenutku nalazi iznos potreban za izmirivanje obaveza po osnovu ovih hartija za period od narednih godinu dana;

- da je kreditni rejting tih hartija koji su agencije za procenu boniteta Standard&Poor’s i Fitch-IBCA, odnosno Moody’s utvrdile najmanje na nivou kreditnog rejtinga Republike Srbije.

Izuzetno od stava 1. ove tačke, imovina fonda može se uložiti u dužničke hartije od vrednosti koje izdaju autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave u Republici Srbiji koje ne ispunjavaju uslov iz alineje druge tog stava, odnosno ako nemaju utvrđen rejting agencije za procenu boniteta iz stava 1, alineja četvrta, ove tačke, i to ukupno do 5% imovine fonda.

5. Imovina fonda može se ulagati u dužničke hartije od vrednosti koje izdaju strane države i dužničke hartije od vrednosti koje međunarodne finansijske institucije izdaju u inostranstvu - ako te hartije imaju kreditni rejting koji su agencije za procenu boniteta Standard&Poor’s i Fitch-IBCA utvrdile s najmanje "A", odnosno Moody’s s najmanje "A2".

6. Imovina fonda može se ulagati u dužničke hartije od vrednosti koje izdaju pravna lica sa sedištem u inostranstvu pod uslovom da se ovim hartijama trguje na berzanskom tržištu u tim državama i da je njihov kreditni rejting koji su agencije za procenu boniteta Standard and Poor’s i Fitch-IBCA utvrdile s najmanje "A", odnosno Moody’s s najmanje "A2".

7. Hipotekarne obveznice koje se izdaju na teritoriji Republike Srbije, a u koje se ulaže imovina fonda - moraju ispunjavati sledeće uslove:

- da je njihov izdavalac banka;

- da je nominalna vrednost emisije tih obveznica najmanje 500.000.000 dinara;

- da je odnos između tržišne vrednosti založene nepokretnosti na koju su ove obveznice izdate i samih obveznica najmanje 1,5 : 1.

8. Dužničke hartije od vrednosti koje izdaju pravna lica sa sedištem u Republici Srbiji, izuzev hartija iz tačke 2. ove odluke, koje ispunjavaju uslov da se njima trguje na organizovanom tržištu u Republici Srbiji, odnosno da je u prospektu jasno izražena namera podnošenja zahteva za uključivanje na organizovano tržište ako se emituju primarnom emisijom - moraju ispunjavati i uslov da je njihov kreditni rejting rangiran na način utvrđen u tački 4. stav 1, alineja četvrta, ove odluke.

Izuzetno od stava 1. ove tačke, imovina fonda može se uložiti u dužničke hartije od vrednosti koje izdaju pravna lica sa sedištem u Republici Srbiji čiji rejting nisu utvrdile agencije za procenu boniteta iz tačke 5. ove odluke, i to ukupno do 5% imovine fonda.

9. Akcije pravnih lica sa sedištem u Republici Srbiji u koje se ulaže imovina fonda moraju ispunjavati sledeće uslove:

- da se njima trguje metodom kontinuiranog trgovanja na berzi;

- da je minimalno vreme poslovanja izdavaoca tih akcija dve godine;

- da je njihova tržišna kapitalizacija u slobodnom prometu, izračunata u skladu sa aktima berze, najmanje 100.000.000 dinara.

10. Imovina fonda može se uložiti u akcije stranih pravnih lica koje su listirane i kojima se trguje na berzanskim tržištima država članica Evropske unije, odnosno OECD-a pod sledećim uslovima:

- da je sedište ovih pravnih lica u tim državama;

- da su ove akcije najmanje godinu dana uvršćene u službenu kotaciju berze (listing) u tim državama;

- da tržišna kapitalizacija tih akcija iznosi najmanje 300.000.000 evra.

11. U novčane depozite kod jedne banke ili više međusobno povezanih banaka može se ulagati najviše 5% imovine fonda.

Imovina fonda ne može se ulagati u novčane depozite kod kastodi banke i kod banke koja je osnivač društva za upravljanje fondom, odnosno kod banke koja je direktno povezano lice sa osnivačem tog društva.

12. Otvoreni investicioni fond kojim upravlja društvo za upravljanje sa sedištem u Republici Srbiji, a u čije investicione jedinice fond može da ulaže svoju imovinu - mora ispunjavati sledeće uslove:

- da neto imovina otvorenog investicionog fonda iznosi najmanje jednu milijardu dinara;

- da otvorenim investicionim fondom ne upravlja društvo za upravljanje koje je lice iz člana 33. tačka 5. Zakona;

- da investiciona politika otvorenog investicionog fonda isključivo predviđa ulaganja koja zadovoljavaju uslove za ulaganje propisane investicionom politikom fonda čija se imovina ulaže.

13. Otvoreni investicioni fondovi kojima upravljaju društva za upravljanje sa sedištem u državama članicama Evropske unije, odnosno OECD-a, a u čije investicione jedinice fond može da ulaže svoju imovinu, moraju ispunjavati sledeće uslove:

- da neto imovina otvorenog investicionog fonda iznosi najmanje 100.000.000 evra;

- uslove iz tačke 12, alineje druga i treća, ove odluke;

- da društvo za upravljanje, odnosno otvoreni investicioni fond kojim upravlja društvo za upravljanje nije registrovan u ofšor zonama.

14. Depozitne potvrde koje izdaju banke sa sedištem u Republici Srbiji, a u koje se ulaže imovina fonda - moraju da glase na akcije, a te akcije moraju da ispunjavaju uslove propisane ovom odlukom.

15. Depozitne potvrde koje izdaju banke sa sedištem u državama članicama Evropske unije, odnosno OECD-a, a u koje se ulaže imovina fonda - moraju da glase na hartije od vrednosti koje ispunjavaju uslove propisane tač. 5, 6. i 10. ove odluke.

16. Imovina fonda može se uložiti u nepokretnosti na teritoriji Republike Srbije, u skladu sa Zakonom, isključivo radi davanja tih nepokretnosti u zakup i ostvarivanja prihoda po tom osnovu.

17. Ulaganjem u investicione jedinice otvorenog investicionog fonda iz tač. 12. i 13. ove odluke fond može steći najviše 10% neto imovine otvorenog investicionog fonda.

U investicione jedinice jednog ili više otvorenih investicionih fondova iz tač. 12. i 13. ove odluke kojima upravlja isto društvo za upravljanje može se ulagati najviše 2% imovine fonda.

18. Imovina fonda ne može se ulagati u finansijske derivate.

19. Imovinom fonda ne mogu se zauzimati nepokrivene kratke pozicije (short selling).

20. Imovina fonda ne može se davati u zajam, niti društvo za upravljanje, za račun fonda, može pozajmljivati sredstva od drugih lica.

21. Društvo za upravljanje fondom redovno, prilikom svake značajne promene uslova investiranja, a najmanje jednom u tri godine, vrši reviziju svoje investicione politike.

Pri utvrđivanju načina sprovođenja načela ulaganja imovine fonda u investicionoj politici tog fonda u skladu s članom 30. stav 3. tačka 1. Zakona, društvo za upravljanje fondom naročito navodi: ciljeve ulaganja imovine fonda koje tom politikom namerava da ostvari; vrste i visine ulaganja sredstava u portfoliju; kvantitativno određen nivo kreditnog i tržišnog rizika koji je spremno da preuzme za svaku vrstu ulaganja i za portfolio u celini, kao i rizika likvidnosti fonda; metode koje je koristilo pri određivanju nivoa pomenutih rizika; opis postupka donošenja investicionih odluka.

Ciljevi ulaganja imovine fonda iz stava 2. ove tačke treba da budu jasno i razumljivo određeni, iskazani u apsolutnim ili relativnim iznosima u odnosu na reperne vrednosti (benchmark), kao i vremenski određeni.

22. Društvo za upravljanje fondom dužno je da svoje postojeće akte donete u skladu sa Odlukom o maksimalnim visinama ulaganja imovine dobrovoljnog penzijskog fonda, kao i uslovima i načinu ulaganja te imovine u inostranstvu ("Službeni glasnik RS", br. 63/2007, 67/2007, 111/2009 i 34/2010) uskladi sa odredbama ove odluke do 1. oktobra 2011. godine.

23. Društvo za upravljanje fondom dužno je da portfolio fonda kojim upravlja uskladi sa odredbama ove odluke do 1. novembra 2011. godine, osim s tačkom 11. stav 2. te odluke, s kojom je dužno da ovaj portfolio uskladi do 31. decembra 2011. godine.

24. Danom početka primene ove odluke prestaje da važi Odluka o maksimalnim visinama ulaganja imovine dobrovoljnog penzijskog fonda, kao i uslovima i načinu ulaganja te imovine u inostranstvu ("Službeni glasnik RS", br. 63/2007, 67/2007, 111/2009 i 34/2010), osim tačke 4. te odluke, koja prestaje da važi danom stupanja na snagu ove odluke.

25. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS" i primenjuje se od 1. oktobra 2011. godine, osim tačke 3. stav 1. odredbe pod 3), 4) i 6), tačke. 4. i tač. od 11. do 17. te odluke, koje se primenjuju od dana stupanja na snagu ove odluke.