ODLUKA

O POSTUPKU KONTROLE MENJAČKIH POSLOVA

("Sl. glasnik RS", br. 43/2011)

1. Ovom odlukom propisuju se postupak kontrole menjačkih poslova koju Narodna banka Srbije vrši kod banaka i ovlašćenih menjača i uslovi za donošenje rešenja iz člana 39. stav 3. Zakona o deviznom poslovanju (u daljem tekstu: Zakon).

Kontrolom iz stava 1. ove tačke utvrđuje se da li se menjački poslovi obavljaju u skladu sa zakonom, propisima donetim na osnovu zakona i zaključenim ugovorom o obavljanju menjačkih poslova (u daljem tekstu: ugovor).

2. Pojmovi banka, ovlašćeni menjač, privredni subjekt, ovlašćenje i menjačko mesto, u smislu ove odluke, imaju značenje utvrđeno Zakonom i odlukom Narodne banke Srbije kojom se propisuju uslovi i način obavljanja menjačkih poslova.

3. Kontrola menjačkih poslova kod banaka, izdavanje naloga za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti i preduzimanje mera prema bankama, kao i rokovi za izvršavanje tih naloga i trajanje tih mera, vrše se u skladu s propisom kojim se utvrđuju bliži uslovi i način vršenja kontrole Narodne banke Srbije nad bankama.

4. Kontrolu menjačkih poslova kod ovlašćenih menjača vrše ovlašćeni radnici Narodne banke Srbije koji za to poseduju službenu legitimaciju (u daljem tekstu: ovlašćeni radnik), koju stavljaju na uvid zaposlenima kod ovlašćenog menjača.

5. Kontrola obavljanja menjačkih poslova vrši se:

1) posredno - kontrolom podataka, izveštaja i druge dokumentacije koje su ovlašćeni menjači dužni da dostavljaju Narodnoj banci Srbije, odnosno kojima Narodna banka Srbije raspolaže;

2) neposredno - kontrolom obavljanja menjačkih poslova na samom menjačkom mestu, kao i uvidom u poslovne knjige i drugu dokumentaciju.

Ovlašćeni menjač je dužan da u postupku kontrole ovlašćenom radniku omogući uvid u menjačko poslovanje, da mu stavi na raspolaganje tražene podatke i dostavi potrebnu dokumentaciju.

6. Ako u vršenju kontrole posumnja da su efektivni strani novac, čekovi i gotovina u dinarima upotrebljeni za izvršenje krivičnog dela ili prekršaja ili su tome namenjeni, ili su nastali izvršenjem krivičnog dela ili prekršaja - ovlašćeni radnik će ih privremeno oduzeti i o oduzetim sredstvima izdati potvrdu.

Ovlašćeni radnik će s privremeno oduzetim efektivnim stranim novcem, čekovima i gotovinom u dinarima postupiti na način utvrđen članom 55. Zakona, a Narodna banka Srbije će istovremeno nadležnim organima podneti krivičnu prijavu, odnosno zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

7. Ako ovlašćeni menjač ne omogući ovlašćenom radniku da vrši kontrolu, uključujući i privremeno oduzimanje efektivnog stranog novca, čekova i gotovine u dinarima iz tačke 6. ove odluke - Narodna banka Srbije doneće rešenje o privremenom obustavljanju obavljanja menjačkih poslova na tom menjačkom mestu, i to u periodu do 30 radnih dana, i ovo će rešenje ovlašćeni menjač vidno istaknuti na tom menjačkom mestu.

Ovlašćeni menjač je dužan da odmah, a najkasnije narednog radnog dana od dana donošenja rešenja iz stava 1. ove tačke, svu efektivu koja se nalazi na kontrolisanom menjačkom mestu proda banci s kojom ima zaključen ugovor, a dinare uplati na svoj tekući račun, kao i da dokaz o izvršenju ovih radnji dostavi organizacionoj jedinici Narodne banke Srbije u čijem je delokrugu kontrola menjačkih poslova.

Ovlašćeni menjač koji s Narodnom bankom Srbije ima zaključen ugovor o korišćenju aplikativnog softvera dužan je da odmah, a najkasnije narednog radnog dana od dana prodaje efektive i uplate dinara iz stava 2. ove tačke, sve identifikacione kartice za rad na kontrolisanom menjačkom mestu neposrednom dostavom preda najbližoj organizacionoj jedinici Narodne banke Srbije.

Ako ovlašćeni menjač ne postupi na način iz st. 2. i 3. ove tačke, Narodna banka Srbije doneće rešenje o oduzimanju ovlašćenja ovlašćenom menjaču za kontrolisano menjačko mesto.

8. O izvršenoj kontroli iz tačke 5. ove odluke sastavlja se zapisnik (u daljem tekstu: zapisnik o kontroli), čiji se jedan primerak dostavlja ovlašćenom menjaču. Ovlašćeni menjač može staviti primedbe na zapisnik o kontroli u roku od pet radnih dana od dana prijema tog zapisnika.

Narodna banka Srbije proverava primedbe date na zapisnik o kontroli i ako utvrdi da su one delimično ili u celosti osnovane - sačinjava dopunu zapisnika o kontroli, i to najkasnije u roku od pet radnih dana od dana prijema tih primedaba.

Ovlašćeni menjač može staviti primedbe na dopunu zapisnika o kontroli - u roku od tri radna dana od dana prijema te dopune.

9. Ako ovlašćeni menjač primedbe na zapisnik o kontroli ne dostavi u ostavljenom roku ili dostavljenim primedbama osnovano ne ospori nalaz iz tog zapisnika - guverner Narodne banke Srbije ili lice koje on ovlasti doneće rešenje kojim će naložiti da se utvrđene nepravilnosti otklone odmah, a najkasnije u roku od tri radna dana od dana dostavljanja ovog rešenja.

10. Ovlašćeni menjač je dužan da o izvršenju naloga iz rešenja iz tačke 9. ove odluke pismeno obavesti Narodnu banku Srbije, i to najkasnije narednog dana od dana utvrđenog za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti iz tog rešenja.

Narodna banka Srbije proverava izvršenje naloga iz rešenja iz stava 1. ove tačke i o tome sastavlja službenu belešku. Ako proverom utvrdi da su izvršeni svi nalozi iz ovog rešenja, Narodna banka Srbije doneće zaključak o obustavi postupka. U suprotnom, Narodna banka Srbije doneće rešenje o oduzimanju ovlašćenja ovlašćenom menjaču za kontrolisano menjačko mesto ili za sva menjačka mesta.

11. Narodna banka Srbije doneće rešenje o oduzimanju ovlašćenja ovlašćenom menjaču i u slučaju:

- da je ovlašćenje dato na osnovu neistinitih podataka;

- da ovlašćeni menjač prestane da ispunjava uslove za obavljanje menjačkih poslova predviđene odlukom Narodne banke Srbije kojom se propisuju uslovi i način obavljanja menjačkih poslova;

- da vlasnik, odnosno osnivač privrednog subjekta, odnosno direktor privrednog subjekta, odnosno direktor osnivača privrednog subjekta i radnik koji će neposredno obavljati menjačke poslove budu osuđeni za krivična dela protiv privrede, imovine, života i tela, protiv javnog reda i mira i pravnog saobraćaja;

- da ovlašćeni menjač ne počne da radi u roku od 30 dana od dana prijema rešenja o izdavanju ovlašćenja;

- da su kod ovlašćenog menjača više puta u toku dve godine na istom menjačkom mestu utvrđene iste nepravilnosti.

12. Rešenje o oduzimanju ovlašćenja iz tač. 7, 10. i 11. ove odluke Narodna banka Srbije dostavlja banci, odnosno bankama u roku od tri radna dana od dana njegovog donošenja.

13. Ako Narodna banka Srbije ovlašćenom menjaču koji ima više menjačkih mesta donese rešenje o oduzimanju ovlašćenja iz tač. 10. i 11. ove odluke za jedno ili više menjačkih mesta - ovlašćeni menjač je dužan da svu efektivu s tog menjačkog mesta/tih menjačkih mesta i svu gotovinu prenese na menjačko mesto koje nastavlja da radi.

Ovlašćeni menjač kome Narodna banka Srbije donese rešenje o oduzimanju ovlašćenja iz tač. 10. i 11. ove odluke za sva menjačka mesta, dužan je da svu efektivu s tih menjačkih mesta proda banci i svu gotovinu uplati na svoj tekući račun odmah posle prestanka poslovanja.

Ovlašćeni menjač je dužan da Narodnoj banci Srbije dostavi dokaze da je izvršio obaveze iz stava 1, odnosno 2. ove tačke, a dužan je i da za menjačka mesta za koja je Narodna banka Srbije donela rešenje o oduzimanju ovlašćenja iz tač. 10. i 11. ove odluke Narodnoj banci Srbije vrati ta ovlašćenja.

14. Ako ovlašćeni menjač kome je doneto rešenje o oduzimanju ovlašćenja iz tač. 10. i 11. ove odluke koristi softver Narodne banke Srbije, dužan je da Narodnoj banci Srbije vrati identifikacione kartice za rad.

15. Postupci kontrole započeti do dana stupanja na snagu ove odluke okončaće se prema odredbama te odluke.

16. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o postupku kontrole obavljanja menjačkih poslova ("Službeni glasnik RS", br. 67/2006 i 118/2007).

17. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".