ODLUKA

O SADRŽINI DOKUMENATA I DOKAZA KOJI SE PODNOSE UZ ZAHTEV ZA IZDAVANJE DOZVOLE ZA RAD BANKE ZA POSEBNE NAMENE

("Sl. glasnik RS", br. 43/2011)

1. Ovom odlukom bliže se propisuje sadržina dokumenata i dokaza koji se podnose Narodnoj banci Srbije uz zahtev za izdavanje dozvole za rad banke za posebne namene.

Dokumenti i dokazi koji se podnose uz zahtev za izdavanje dozvole za rad banke za posebne namene

2. Agencija za osiguranje depozita (u daljem tekstu: Agencija) podnosi Narodnoj banci Srbije zahtev za davanje dozvole za rad banke za posebne namene, uz koji dostavlja:

1) osnivački akt ove banke;

2) statut ove banke;

3) dokaz da je na privremeni račun kod Narodne banke Srbije uplaćen novčani deo osnivačkog kapitala;

4) imena predloženih članova upravnog i izvršnog odbora ove banke i podatke o njihovoj kvalifikaciji, iskustvu i poslovnoj reputaciji.

3. Osnivački akt iz tačke 2. odredba pod 1) ove odluke jeste odluka Upravnog odbora Agencije o osnivanju banke za posebne namene i sadrži:

1) puno ime i sedište Agencije;

2) poslovno ime banke za posebne namene koje mora da sadrži reči "nova" i "banka", kao i njeno sedište;

3) rok na koji se osniva banka za posebne namene koji nije duži od dve godine i mogućnost za produženje tog roka u skladu sa zakonom kojim se uređuju stečaj i likvidacija banaka i društava za osiguranje;

4) iznos ukupnog osnivačkog kapitala banke za posebne namene u novčanom i nenovčanom obliku i rok za njegovu uplatu;

5) prava, obaveze i odgovornosti Agencije kao osnivača banke za posebne namene;

6) broj akcija banke za posebne namene i njihovu nominalnu vrednost kod prvog izdavanja;

7) poslove iz člana 4. Zakona o bankama (u daljem tekstu: Zakon) koje banka za posebne namene može da obavlja;

8) način pokrića gubitaka banke za posebne namene;

9) prava i obaveze Agencije u slučaju statusnih promena banke za posebne namene;

10) uslove pod kojima banka za posebne namene nastavlja da radi kao banka u skladu sa Zakonom, odnosno pod kojima prestaje da postoji u skladu sa zakonom;

11) ukupni ili procenjeni iznos troškova u vezi sa osnivanjem banke za posebne namene;

12) popis imovine (prava i obaveza) banke kojoj je oduzeta dozvola za rad koja se prenosi na banku za posebne namene;

13) druge elemente, odnosno podatke.

Uz odluku iz stava 1. ove tačke dostavlja se i predlog programa aktivnosti banke za posebne namene za period na koji je osnovana, kao i predlog poslovne politike i predlog strategije te banke.

Odluku iz stava 1. ove tačke mora potpisati predsednik Upravnog odbora Agencije i mora biti overena pečatom Agencije, u njoj moraju biti navedeni mesto i datum njenog potpisivanja, a listovi ove odluke moraju biti povezani na način koji onemogućava njihovo naknadno vađenje i zamenu.

4. Statut banke za posebne namene sadrži:

1) organizaciju i način poslovanja ove banke;

2) pitanja o kojima odlučuje skupština ove banke;

3) pitanja o kojima odlučuju drugi organi ove banke, sastav i postupak odlučivanja ovih organa, kao i mandat njihovih članova;

4) mere i odgovornost organa ove banke za obezbeđenje likvidnosti i solventnosti;

5) prava, obaveze i odgovornost članova upravnog i izvršnog odbora ove banke i drugih lica s posebnim ovlašćenjima i odgovornostima utvrđenih statutom te banke;

6) ovlašćenje za potpisivanje i zastupanje ove banke;

7) način vršenja unutrašnje kontrole i unutrašnje revizije ove banke;

8) podatke i isprave koji se smatraju poslovnom tajnom ove banke i način postupanja s tim podacima i ispravama;

9) druge elemente, odnosno podatke.

5. Agencija dostavlja dokaz da je na privremeni račun kod Narodne banke Srbije uplaćen novčani deo osnivačkog kapitala banke za posebne namene, kao i dokaz da su nenovčana sredstva, ako ih ima, preneta u osnivački kapital ove banke.

6. Uz spisak imena lica predloženih za članove upravnog i izvršnog odbora banke za posebne namene, Agencija dostavlja predlog odluke, odnosno odluku o njihovom imenovanju i podatke o njihovoj kvalifikaciji, iskustvu i poslovnoj reputaciji, koje dokazuje u skladu sa odlukom o sprovođenju odredaba Zakona koje se odnose na davanje preliminarnog odobrenja za osnivanje banke i dozvole za rad banke i saglasnosti Narodne banke Srbije, kao i na utvrđivanje kriterijuma za određivanje prvoklasne banke.

Dokumenti i dokazi koji se podnose uz zahtev za produženje roka na koji je osnovana banka za posebne namene

7. Agencija podnosi Narodnoj banci Srbije zahtev za davanje saglasnosti da se rok na koji je osnovana banka za posebne namene produži u skladu sa zakonom kojim se uređuju stečaj i likvidacija banaka i društava za osiguranje, najkasnije 60 dana pre isteka tog roka, uz koji dostavlja:

- odluku Upravnog odbora Agencije o produženju roka na koji je osnovana ova banka, koja sadrži i razloge za to produženje;

- potvrdu Agencije da su u toku ili treba da otpočnu pregovori s potencijalnim sticaocem/ sticaocima vlasništva u ovoj banci ili s potencijalnim preuzimaocem/preuzimaocima imovine i obaveza te banke;

- druge dokumente i dokaze za koje Narodna banka Srbije oceni da su potrebni.

Narodna banka Srbije će rešenjem dati saglasnost iz stava 1. ove tačke ako:

- banka za posebne namene nakon proteka roka u kome je dužna da svoje poslovanje uskladi sa odredbama Zakona, visinu svog kapitala održava u skladu s propisanim minimalnim iznosom i propisane pokazatelje poslovanja održava u okviru propisanih limita i

- ako su u toku ili treba da otpočnu pregovori s potencijalnim sticaocem/sticaocima vlasništva u banci za posebne namene ili s potencijalnim preuzimaocem/preuzimaocima imovine i obaveza ove banke.

O zahtevu iz stava 1. ove tačke Narodna banka Srbije odlučuje u roku od 15 dana od dana prijema urednog zahteva.

Nastavak poslovanja banke za posebne namene kao banke u skladu sa Zakonom

8. U toku poslovanja banke za posebne namene, Agencija može da proda sve akcije ove banke, nakon čega ta banka nastavlja da posluje kao banka u skladu sa Zakonom.

Sticalac/sticaoci vlasništva u banci za posebne namene dužan je da Narodnoj banci Srbije podnese zahtev za davanje prethodne saglasnosti za sticanje vlasništva u toj banci u smislu stava 1. ove tačke, u skladu sa Zakonom i odredbama odluke iz tačke 6. ove odluke.

Zahtev iz stava 2. ove tačke podnosi se najkasnije 60 dana pre isteka perioda na koji je banka za posebne namene osnovana, odnosno perioda za koji je prvobitni rok produžen.

Narodna banka Srbije će, u roku od 30 dana od dana dostavljanja urednog zahteva iz stava 2. ove tačke, rešenjem dati prethodnu saglasnost iz tog stava ako su ispunjeni uslovi propisani Zakonom i odlukom iz tačke 6. ove odluke.

9. Banka koja nastavlja da posluje kao banka u skladu sa Zakonom dužna je da svoje poslovanje, organizaciju i akte uskladi u roku od 60 dana od dana prijema saglasnosti iz tačke 8. ove odluke, kao i da dokaze o upisu odgovarajućih promena u registar privrednih subjekata dostavi Narodnoj banci Srbije u roku od sedam dana od dana izvršenog upisa.

10. Dokumentacija i dokazi propisani ovom odlukom dostavljaju se u originalu ili u overenoj kopiji.

11. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".