PRAVILNIK
O PREMERU I REGISTRU DRŽAVNE GRANICE

("Sl. glasnik RS", br. 44/2011)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se tehnički normativi, metode i način rada kod premera državne granice, sadržaj i način vođenja registra državne granice Republike Srbije.

Član 2

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:

1) "državna granica" je zamišljena vertikalna ravan koja se graničnom linijom prostire po Zemljinoj površini i odvaja prostor Republike Srbije, njegov kopneni deo, unutrašnje vode, vazdušni prostor i prostor ispod površine zemlje od prostora susednih država;

2) "granična linija" je obeležena ili zamišljena linija kojom se na Zemljinoj površini proteže državna granica;

3) "prelomna tačka granične linije" je jednoznačno određena tačka na graničnoj liniji;

4) "granična oznaka" je stabilizovana tačka na terenu koja direktno ili indirektno obeležava graničnu liniju;

5) "granična dokumenta" su dokumenta u kojima su sadržani podaci koji se odnose na državnu granicu u vezi sa njenim obeležavanjem, oblikom, veličinom i položajem graničnih oznaka (elaborat o državnoj granici, planovi, karte, atlasi, detaljan opis granične linije, zapisnici o izvršenim radovima i dr.).

Član 3

Položaj državne granice, koja je određena međunarodnim ugovorima, uređuje se graničnim dokumentima, izrađenim od strane međudržavnih komisija.

Poslove premera, označavanja, obnavljanja i održavanja graničnih oznaka i granične linije na državnoj granici i izradu elaborata o državnoj granici obavlja Republički geodetski zavod (u daljem tekstu: Zavod), u skladu sa Zakonom o državnom premeru i katastru ("Službeni glasnik RS", br. 72/09 i 18/10 - u daljem tekstu: Zakon) i Zakonom o zaštiti državne granice ("Službeni glasnik RS", broj 97/08), u saradnji sa drugim državnim organima i nadležnim organima susednih država.

Poslove vođenja registra državne granice obavlja Zavod u skladu sa Zakonom.

Član 4

Obeležavanje i premer državne granice vrši se na osnovu međunarodnih ugovora zaključenih sa susednim državama, i to obeležavanjem i premerom državne granice prema svakoj od susednih država posebno.

Obeležavanje i premer državne granice vrši se između tačaka susreta državnih granica (tromeđne tačke) koje su obeležene odgovarajućom graničnom oznakom i čiji položaj je određen na osnovu posebnog međunarodnog ugovora.

Radovima na obeležavanju i premeru državne granice rukovodi mešovita komisija za obnavljanje, obeležavanje i održavanje granične linije i graničnih oznaka na državnoj granici (u daljem tekstu: mešovita komisija), obrazovana na osnovu međunarodnog ugovora zaključenog sa susednom državom.

Član 5

Obeležavanje državne granice je postavljanje graničnih oznaka na terenu radi označavanja granične linije.

Tip, vrsta, dimenzija i oblik graničnih oznaka, kao i način njihove stabilizacije, određeni su međunarodnim ugovorima.

Član 6

Premer državne granice je geodetsko merenje graničnih tačaka i prikupljanje podataka o državnoj granici.

Podaci dobijeni geodetskim merenjem i prikupljanjem podataka o državnoj granici čine elaborat o državnoj granici, koji se izrađuje u dva primerka, od kojih po jedan za svaku stranu.

Premer državne granice vrši se geodetskim metodama i u skladu sa tehničkim normativima koji su određeni tehničkim uputstvima i odlukama mešovite komisije.

Ukoliko su tehnički normativi premera koji su definisani propisima u Republici Srbiji, strožiji od onih koje je odredila mešovita komisija, primenjuju se tehnički normativi premera Republike Srbije.

Član 7

Obnavljanje i održavanje graničnih oznaka jeste:

1) kontrola položaja graničnih oznaka;

2) popravljanje oštećenih graničnih oznaka;

3) bojenje i ispisivanje inicijala, brojki i drugih znakova na graničnim oznakama;

4) bojenje granične linije na putevima i mostovima;

5) postavljanje novih graničnih oznaka na neobeleženim prelomnim tačkama granične linije;

6) postavljanje novih graničnih oznaka na prelomnim tačkama granične linije koje su ranije bile u vodi;

7) postavljanje dopunskih graničnih oznaka na graničnoj liniji u cilju njene bolje preglednosti;

8) vraćanje graničnih oznaka na prvobitna mesta;

9) zamena oštećenih i uništenih graničnih oznaka i graničnih repera;

10) izmeštanje parnih i naizmeničnih graničnih oznaka na sigurna mesta;

11) postavljanje parnih ili naizmeničnih graničnih oznaka radi obeležavanja mesta uništenih graničnih oznaka na graničnoj liniji, koje se ne mogu postaviti na isto mesto;

12) dovođenje graničnih oznaka u vertikalni položaj;

13) dovođenje graničnih oznaka na propisanu visinu;

14) drugi poslovi koji obezbeđuju da granica ostane nepromenjena i bude dobro obeležena.

Održavanje granične linije jeste čišćenje pojasa uz graničnu liniju od drveća, žbunja i drugog rastinja koji smanjuju vidljivost graničnih oznaka i pravac protezanja granične linije.

Obnavljanje i održavanje državne granice vrši se periodično, a po potrebi i vanredno, u skladu sa međunarodnim ugovorima.

Član 8

Za svaku promenu u načinu označavanja granične linije, izvršenu u skladu sa odlukom mešovite komisije, sačinjava se zapisnik, vrši geodetsko merenje i izrađuje elaborat o izvršenim radovima, koji je sastavni deo elaborata o državnoj granici.

Podaci o protezanju granične linije u novoj graničnoj dokumentaciji moraju biti usaglašeni sa podacima u izvornoj graničnoj dokumentaciji.

Član 9

Kontrolu kvaliteta i prijem radova na premeru, obeležavanju, obnavljanju i održavanju graničnih oznaka i granične linije na državnoj granici vrši mešovita komisija.

Kontrola kvaliteta izvršenih radova na obeležavanju, obnavljanju i održavanju graničnih oznaka i granične linije na državnoj granici vrši se vizuelno, dok se tačnost izvršenog premera državne granice proverava kontrolnim geodetskim merenjima na pojedinim graničnim oznakama.

Član 10

Prilikom izvođenja radova na premeru, obeležavanju, obnavljanju i održavanju graničnih oznaka i granične linije na državnoj granici, lica koja izvode radove moraju se pridržavati svih mera bezbednosti propisanih zakonom kojim je uređena oblast bezbednosti i zdravlja na radu.

Lica iz stava 1. ovog člana, za vreme izvođenja radova mogu da se kreću u graničnom pojasu, u skladu sa međunarodnim ugovorom i zakonom koji uređuje prelaženje državne granice i kretanje u graničnom pojasu.

Član 11

Registar državne granice Republike Srbije (u daljem tekstu: Registar) predstavlja bazu podataka o državnoj granici u koju se unose podaci iz elaborata o državnoj granici i drugih graničnih dokumenata.

Podaci iz graničnih dokumenata koji nisu u digitalnom obliku, pre preuzimanja u Registar, moraju biti prevedeni u digitalni oblik i pripremljeni za unos u Registar.

Član 12

Podaci u Registru razvrstavaju se po državnim granicama sa svakom od susednih država Republike Srbije.

Registar se sastoji iz osnovnog i posebnog dela.

Član 13

Osnovni deo Registra sadrži:

1) naziv državne granice;

2) jedinstveni broj, odnosno naziv granične oznake, prelomne tačke granične linije ili tačke geodetske osnove;

3) tip granične oznake, prelomne tačke granične linije ili tačke geodetske osnove;

4) naziv graničnih dokumenata u kojima se nalaze alfa-numerički podaci o položaju granične oznake, prelomne tačke granične linije ili tačke geodetske osnove (katalog geodetsko-topografskih podataka, opis protezanja granične linije, spisak koordinata, dopune i izmene podataka, i dr.);

5) nomenklatura lista u dokumentaciji iz tačke 4) ovog člana;

6) naziv graničnih dokumenata u kojima je grafički prikazan položaj granične oznake, prelomne tačke granične linije ili tačke geodetske osnove (karte, planovi, pregledne skice i dr.);

7) nomenklatura lista u dokumentaciji iz tačke 6) ovog člana;

8) koordinate granične oznake, prelomne tačke granične linije ili tačke geodetske osnove određene u državnom koordinatnom sistemu Republike Srbije (ETRS 89, elipsoid GRS 80, projekcija UTM34);

9) koordinate granične oznake, prelomne tačke granične linije ili tačke geodetske osnove određene u Gaus-Krigerovoj projekciji;

10) koordinate granične oznake, prelomne tačke granične linije ili tačke geodetske osnove određene u koordinatnom sistemu susedne države;

11) fotografije granične oznake, prelomne tačke granične linije ili tačke geodetske osnove;

12) podatak o pripadnosti granične oznake, prelomne tačke granične linije ili tačke geodetske osnove opštini i katastarskoj opštini.

Član 14

Poseban deo Registra sadrži:

1) kopije međunarodnih ugovora kojima je definisana državna granica Republike Srbije;

2) kopije međunarodnih ugovora kojima se regulišu pitanja obnavljanja, obeležavanja i održavanja granične linije i graničnih oznaka na državnoj granici Republike Srbije;

3) planove državne granice na kojima je grafički prikazan položaj graničnih oznaka, prelomnih tačaka granične linije i tačaka geodetske osnove, kao i objekata u neposrednoj blizini granične linije, sa potrebnim skicama detalja;

4) opise državne granice koji sadrže podatke o numeraciji graničnih oznaka, prelomnih tačaka granične linije i tačaka geodetske osnove, njihove koordinate, podatke o udaljenosti između susednih tačaka granične linije, kao i opis smera protezanja državne granice;

5) izmene i dopune dokumenata državne granice Republike Srbije;

6) kataloge sa podacima o tipu, vrsti, dimenzijama, obliku graničnih oznaka i načinima stabilizacije;

7) kopije zapisnika sa sednica međunarodnih komisija i sastanaka mešovitih stručnih grupa;

8) kopije uputstava za rad mešovitih stručnih grupa;

9) evidencije i zapisnike o izvršenim radovima, elaborate sa podacima merenja, rezultate obrade podataka merenja;

10) arhivske podatke o načinu obeležavanja i položaju graničnih oznaka nakon izvršene promene.

Član 15

Promene u Registru vrše se na osnovu graničnih dokumenata nastalih u postupku obnavljanja i održavanja državne granice, a posle njihovog stupanja na snagu.

Član 16

Izdavanje podataka iz Registra vrši se u skladu sa podzakonskim aktom kojim se uređuje čuvanje, izdavanje podataka i uvid u podatke iz nadležnosti Zavoda.

Član 17

Podaci o državnoj granici koje sadrži Registar provode se po službenoj dužnosti u registru prostornih jedinica.

Državna granica na svim topografskim planovima i kartografskim publikacijama koji se izrađuju u Republici Srbiji, prikazuje se na osnovu podataka koje sadrži Registar.

Član 18

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".