ODLUKA
O IZRADI PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE SLIVA AKUMULACIJE "GRUŽA"

("Sl. glasnik RS", br. 44/2011)

1. Pristupa se izradi Prostornog plana područja posebne namene sliva akumulacije "Gruža" (u daljem tekstu: Prostorni plan).

2. Cilj donošenja Prostornog plana je utvrđivanje koncepcije, planskih rešenja, režima i uslova korišćenja, organizacije, uređenja i zaštite prostora sliva akumulacije "Gruža"; racionalno korišćenje i očuvanje prirodnih resursa; zaštita i unapređenje životne sredine, prirodnih i nepokretnih kulturnih dobara; valorizacija komparativnih pogodnosti područja za razvoj i prostorni, saobraćajni, privredni i drugi oblici integracije područja sa okruženjem.

3. Područje Prostornog plana obuhvata prostor površine oko 548 km2 na teritoriji gradova Kragujevca i Čačka i opština Gornji Milanovac i Knić i to: na teritoriji grada Kragujevca cele katastarske opštine Kamenica, Ljubičevac, Ramaća, Rogojevac i Stragari; na teritoriji grada Čačka cele katastarske opštine Bresnica, Vujetinci i Ostra; na teritoriji opštine Gornji Milanovac cele katastarske opštine Belo Polje, Vraćevšnica, Donja Crnuća, Lipovac, Prnjavor, Gornja Crnuća, Gornja Vrbava, Grabovica, Donja Vrbava, Jablanica, Nevade i Svračkovci; na teritoriji opštine Knić cele katastarske opštine Bečevica, Borač, Brestovac, Žunje, Konjuša, Kusovac, Ljuljaci, Oplanić, Radmilović, Toponica, Rasković, Bumbarevo Brdo, Bare, Brnjica, Guncati, Dragušica, Dubrava, Zabojnica, Kikojevac, Knić, Kneževac, Pajsijević i Pretoke.

Područje Prostornog plana dato je na grafičkom prikazu, koji je odštampan uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

4. Prostorni plan sadrži: polazne osnove za izradu plana; ocenu postojećeg stanja (SWOT analiza); posebno obeležavanje građevinskog područja sa granicama područja; delove teritorije za koje je predviđena izrada urbanističkog plana; ciljeve, principe i operativne ciljeve prostornog razvoja područja posebne namene; koncepciju prostornog razvoja područja posebne namene; koncepciju i propoziciju zaštite, uređenja i razvoja prirode i prirodnih sistema; koncepciju i propozicije u odnosu na eventualne demografsko-socijalne probleme; prostorni razvoj funkcije posebne namene, distribuciju aktivnosti i upotrebu zemljišta; prostorni razvoj saobraćaja, infrastrukturnih sistema i povezivanje sa drugim mrežama; pravila uređenja i građenja i druge elemente regulacije za delove teritorije u obuhvatu plana za koje nije predviđena izrada urbanističkog plana; mere zaštite, uređenja i unapređenja prirodnih i kulturnih dobara; mere zaštite životne sredine; mere i instrumenti za ostvarivanje prostornog plana područja posebne namene i prioritetnih planskih rešenja; i mere za sprovođenje prostornog plana posebne namene.

Sastavni deo Prostornog plana čini elaborat o zonama sanitarne zaštite izvorišta i Strateška procena uticaja Prostornog plana na životnu sredinu.

5. Nosilac izrade Prostornog plana je Republička agencija za prostorno planiranje.

Nosilac izrade Prostornog plana dužan je da obezbedi pribavljanje mišljenja, uslova i saglasnosti nadležnih organa i organizacija propisanih zakonom, kao i da osigura saradnju i usaglašavanje stavova sa svim relevantnim subjektima planiranja.

6. Ministarstva, posebne organizacije, javna preduzeća i ustanove nadležne za poslove zaštite životne sredine, rudarstva, zaštite prirode i spomenika kulture, infrastrukture, energetike, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i drugi zainteresovani organi i organizacije, dostaviće u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke sve raspoložive podatke, uslove i dokumentaciju iz delokruga svoga rada nosiocu izrade Prostornog plana.

7. Rok za izradu Prostornog plana je 12 meseci od dana objavljivanja ove odluke u "Službenom glasniku Republike Srbije".

8. Sredstva za izradu Prostornog plana obezbeđena su Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2011. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 101/10) u okviru Razdela 19 - Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, Glava 19.4 Republička direkcija za vode, Ekonomska klasifikacija 423 - Usluga po ugovoru.

9. Nacrt Prostornog plana biće izložen na javni uvid u trajanju od 30 dana u zgradama skupština gradova Kragujevca i Čačka i zgradama skupština opština Gornji Milanovac i Knić.

U toku javnog uvida sprovešće se stručna rasprava o nacrtu Prostornog plana sa naučnim institucijama, ustanovama i javnim preduzećima i drugim zainteresovanim preduzećima, društvima i asocijacijama sa teritorija opština iz stava 1. ove tačke.

10. Odluka o izradi strateške procene uticaja Prostornog plana područja posebne namene sliva akumulacije "Gruža" na životnu sredinu ("Službeni glasnik RS", broj 27/11) je sastavni deo ove odluke.

11. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Grafički prikaz područja prostornog plana