PRAVILNIKO TEHNIČKIM ZAHTEVIMA U POGLEDU KVALITETA KOJE MORA DA ISPUNJAVA VOĆE KOJE SE SKLADIŠTI U JAVNOM SKLADIŠTU("Sl. glasnik RS", br. 44/2011) |
Ovim pravilnikom propisuju se tehnički zahtevi u pogledu kvaliteta koje mora da ispunjava voće u svežem ili poluprerađenom stanju koje se skladišti u javnom skladištu.
Voće iz stava 1. ovog člana jeste: malina (Rubus idaeus), kupina (Rubus caesius) i višnja (Prunus cerasus) - (u daljem tekstu: voćne vrste).
Javna skladišta iz stava 1. ovog člana jesu skladišta koja ispunjavaju uslove za skladištenje voćnih vrsta u skladu sa posebnim propisom (u daljem tekstu: hladnjače).
Pod tehničkim zahtevima koje moraju da ispunjavaju voćne vrste, u smislu ovog pravilnika, smatraju se zahtevi u pogledu kvaliteta koje moraju da ispunjavaju te vrste (u daljem tekstu: kvalitet voćnih vrsta).
2. Kvalitet voćnih vrsta koje se skladište u hladnjačama
a) Osnovni parametri i minimalni zahtevi kvaliteta voćnih vrsta
Osnovni parametri kvaliteta voćnih vrsta, koji se utvrđuju prilikom prijema voćnih vrsta u hladnjače, su:
1) stepen zrelosti plodova i prisustvo prezrelih plodova;
2) čvrstoća plodova i prisustvo nagnječenih i slepljenih plodova;
3) čistota i vlažnost površine ploda;
4) prisustvo ostataka sredstava za zaštitu bilja;
5) ukus i miris ploda i prisustvo stranih primesa;
6) oštećenost ploda;
7) prisustvo plesnivih i crvljivih plodova.
Prilikom prijema u hladnjaču, voćne vrste moraju da ispunjavaju minimalne zahteve kvaliteta.
Minimalni zahtevi kvaliteta voća za voćne vrste iz stava 2. ovog člana su da: je zrelo, sveže, da nije zaprljano, površinski vlažno i natrulo; ne sadrži ostatke sredstava za zaštitu bilja u količinama većim od maksimalno dozvoljenih; nema stran i neprijatan ukus i miris i da ne sadrži strane primese; nema naprslina, uboja niti oštećenja prouzrokovanih mehaničkim povredama, biljnim bolestima i štetočinama ako to nije ovim pravilnikom za pojedine vrste i klase voćnih vrsta drugačije određeno; nema plesnivih i crvljivih plodova.
Pored minimalnih zahteva kvaliteta iz stava 3. ovog člana, voćne vrste moraju ispunjavati i druge posebne zahteve propisane ovim pravilnikom, u zavisnosti od njihove vrste i klase.
b) Klase kvaliteta voćnih vrsta u svežem stanju
Određivanje klase kvaliteta voćnih vrsta u svežem stanju
Klase kvaliteta voćnih vrsta u svežem stanju su:
1) klasa ekstra;
2) klasa I;
3) klasa II.
Klasa voćnih vrsta iz stava 1. ovog člana utvrđuje se prema vrsti i sorti voća, stepenu zrelosti, krupnoći, odnosno težini, obliku, boji i ukusu plodova voćnih vrsta, odsustvu nedostataka i drugim karakteristikama morfološkog ili anatomskog i organoleptičkog karaktera.
U klasu ekstra razvrstavaju se plodovi visokokvalitetnih sorti, koji nemaju nikakve nedostatke u pogledu svojstava iz stava 2. ovog člana.
U klasu I razvrstavaju se plodovi visokokvalitetnih sorti, koji imaju neznatne nedostatke najvećim delom morfološko-fizičkog karaktera, koji im ne umanjuju vrednost u toku transporta i čuvanja.
U klasu II razvrstavaju se plodovi koji imaju manje nedostatke zbog kojih se ne mogu razvrstati u klasu I, ali ispunjavaju minimalne zahteve kvaliteta.
Klase kvaliteta maline u svežem stanju
Klase kvaliteta maline koje se skladište u hladnjačama su:
1) maline klase ekstra;
2) maline I klase;
3) maline II klase.
Maline klase ekstra
Maline klase ekstra obuhvataju plodove malina visokokvalitetnih sorti. Plodovi moraju biti celi, čisti, sveži na izgled, zdravi bez ikakvih nedostataka, ujednačeni po zrelosti, dovoljno čvrsti da mogu izdržati rukovanje i transport. Plodovi moraju biti bez stranih primesa i bez čašica. U jedinici pakovanja prečnik ploda ne sme biti ispod 15 mm, a najviše 10% plodova može biti sa prečnikom koji je manji od 15 mm ali nije manji od 12 mm.
Plodovi maline moraju da ispunjavaju zahteve kvaliteta, i to da: su zreli i čvrsti, nema prezrelih, nagnječenih i slepljenih plodova, nisu površinski vlažni, nema plesnivih plodova.
Maline klase I
Maline klase I obuhvataju sorte dobrog kvaliteta, plodova ujednačenih po veličini, boji i zrelosti. Tolerišu se izvesna odstupanja u pogledu razvijenosti i krupnoće plodova, ali plodovi ne smeju biti prezreli. Može biti 5% plodova sa čašicom i 5% plodova sa mehaničkim povredama, a najmanji prečnik ploda mora biti 12 mm. Dozvoljava se do 10% plodova sa prečnikom koji je manji od 12 mm ali nije manji od 10 mm.
Plodovi maline moraju da ispunjavaju zahteve kvaliteta, i to da: su zreli i čvrsti; prezrelih, nagnječenih i slepljenih plodova ima najviše do 2%; nisu površinski vlažni; nema plesnivih plodova.
Maline klase II
Malina klase II obuhvata plodove malina koji ne ispunjavaju zahteve iz člana 6. ovog pravilnika, a koji moraju ispunjavati minimalne zahteve kvaliteta iz člana 2. stav 3. ovog pravilnika, kao i plodove koji nisu svenuli.
Za malinu klase II toleriše se manja neujednačenost plodova po krupnoći i zrelosti. U jedinici pakovanja može biti do 10% plodova sa čašicom i do 5% plodova sa mehaničkim povredama koje ne umanjuju upotrebnu vrednost proizvoda.
Klase kvaliteta kupine u svežem stanju
Klase kvaliteta kupine koje se skladište u hladnjačama su:
1) kupine klase ekstra;
2) kupine klase I;
3) kupine klase II.
Kupine klase ekstra
Kupine klase ekstra moraju biti dovoljno zrele, ujednačene po krupnoći i boji, bez čašice, čiste, zdrave i bez nedostataka. Toleriše se da u jedinici pakovanja do 5% mase plodova ne ispunjava zahteve propisane za ovu klasu, ali moraju ispunjavati zahteve propisane za sledeću nižu klasu.
Plodovi kupine moraju da ispunjavaju zahteve kvaliteta, i to da: su zreli i čvrsti; nema prezrelih, nagnječenih i slepljenih plodova; nisu površinski vlažni; nema plesnivih plodova.
Kupine klase I
Kupine klase I moraju biti dobro razvijene, ujednačene krupnoće, dobrog kvaliteta, dovoljno zrele i bez čašice. Ne tolerišu se prezreli, uveli ili mehanički jače oštećeni plodovi.
Plodovi kupine moraju da ispunjavaju zahteve kvaliteta, i to da: su zreli i čvrsti; prezrelih, nagnječenih i slepljenih plodova ima najviše do 2%; nisu površinski vlažni; nema plesnivih plodova.
Kupine klase II
Kupine klase II moraju biti zdrave, čiste i potpuno zrele, sa manjim nedostacima u pogledu oblika ploda. U jedinici pakovanja toleriše se do 20% mase prezrelih plodova i do 10% mase plodova sa čašicom.
Klase kvaliteta višnje u svežem stanju
Klase kvaliteta višnje koje se skladište u hladnjači su:
1) višnje klase ekstra;
2) višnje klase I;
3) višnje klase II.
Višnje klase ekstra
Višnje klase ekstra obuhvataju plodove višnje najboljih sorti, bez nedostataka i ujednačene po zrelosti i krupnoći, s tim da nisu previše meki, odnosno prezreli i sa prosečnom masom ploda koja nije manja od 5,5 grama.
Plodovi višnje moraju da ispunjavaju zahteve kvaliteta, i to da: su zreli i čvrsti; nema prezrelih, nagnječenih i slepljenih plodova; nisu površinski vlažni; nema plesnivih plodova.
Višnje klase I
Višnje klase I obuhvataju plodove tipične za sortu, bez nedostataka, s tim što se tolerišu odstupanja po krupnoći, boji i kvalitetu. Dozvoljava se do 2% plodova oštećenih parazitima i mehaničkim povredama, koji ne umanjuju upotrebnu vrednost plodova.
Plodovi višnje moraju da ispunjavaju zahteve kvaliteta, i to da: su zreli i čvrsti; prezrelih, nagnječenih i slepljenih plodova ima najviše do 2%; nisu površinski vlažni; nema plesnivih plodova.
Višnje klase II
Višnje klase II obuhvataju plodove dobrog kvaliteta sa manjim nedostacima u pogledu razvijenosti, oblika i boje. Dozvoljava se do 5% plodova oštećenih parazitima, mehaničkim i drugim povredama.
v) Kategorije kvaliteta voćnih vrsta u poluprerađenom stanju
Pojam
Voćne vrste u poluprerađenom stanju (u daljem tekstu: smrznute voćne vrste) jesu proizvodi dobijeni smrzavanjem svežih posebno pripremljenih plodova voća ili delova voća na temperaturi od -30ºC ili nižoj.
Temperatura u središtu jedinice pakovanja smrznute voćne vrste mora da bude -15ºC ili niža.
Posle odmrzavanja smrznute voćne vrste moraju da sadrže svoje prvobitne glavne sastojke i svojstva.
Određivanje kategorije kvaliteta smrznutih voćnih vrsta (malina i kupina)
Kategorije kvaliteta smrznutih voćnih vrsta (maline i kupine) određuju se u zavisnosti od toga da li su plodovi celi, pojedinačni ili u delovima ploda i međusobno slepljeni.
Kategorije kvaliteta smrznutih voćnih vrsta iz stava 1. ovog člana, koje se mogu upisati u robni zapis su:
1) kategorija "rolend" kod maline i kategorija "konfitura" kod kupine;
2) kategorija "polublok";
3) kategorija "blok";
4) kategorija "griz".
Kategorije kvaliteta smrznutih voćnih vrsta (malina i kupina)
Kategorija "rolend" kod maline obuhvata smrznutu malinu koja u jedinici pakovanja sadrži najmanje 80% mase pojedinačnih celih smrznutih plodova.
Kategorija "konfitura" obuhvata smrznutu kupinu koja u jedinici pakovanja sadrži najmanje 80% mase pojedinačnih celih smrznutih plodova, sa najmanje 80% crnih plodova i najviše 20% tamno crvenih plodova.
Kategorija "polublok" obuhvata smrznute voćne vrste (malina i kupina) koje u jedinici pakovanja sadrži najmanje 50% do 80% mase pojedinačnih celih smrznutih plodova.
Kategorija "blok" obuhvata smrznute voćne vrste (malina i kupina) koje u jedinici pakovanja sadrži manje od 50% mase pojedinačnih celih smrznutih plodova.
Kategorija "griz" obuhvata smrznute voćne vrste (malina i kupina) koje se sastoje od delova smrznutih plodova, a u pakovanju se nalazi u rastresitom stanju.
Određivanje kategorije kvaliteta smrznute voćne vrste (višnja)
Kategorije kvaliteta smrznute voćne vrste - višnje određuju se u zavisnosti od toga da li su plodovi sa košticom ili bez koštice.
Kategorije kvaliteta smrznute voćne vrste - višnje, koje se mogu upisati u robni zapis, su:
1) kategorija "sa košticom";
2) kategorija "bez koštice".
Kategorija "sa košticom" obuhvata opranu i zamrznutu višnju bez nečistoća.
Kategorija "bez koštica" obuhvata opranu, iskoštičanu i zamrznutu višnju bez nečistoća.
g) Kvalitet kao uslov za skladištenje
Ako smrznute voćne vrste ne ispunjavaju zahteve u pogledu kvaliteta ovog pravilnika, ne mogu se skladištiti u hladnjači.
3. Očuvanje kvaliteta voćnih vrsta koje se skladište u hladnjačama
Smrznute voćne vrste koje se stavljaju u promet posle skladištenja u hladnjačama, u odmrznutom stanju moraju da ispunjavaju zahteve u pogledu kvaliteta, tako da:
1) su zdrave, čiste i bez stranih primesa;
2) da su boja, aroma i ukus svojstveni vrsti, odnosno sorti voća od koga je smrznuto voće proizvedeno;
3) nemaju stran miris i ukus;
4) da količina pesticida i sredstava za zaštitu bilja mora biti u skladu sa odredbama propisa o maksimalno dozvoljenim količinama pesticida u životnim namirnicama.
Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".