PRAVILNIK

O TEHNIČKIM ZAHTEVIMA U POGLEDU KVALITETA KOJE MORA DA ISPUNJAVA VOĆE KOJE SE SKLADIŠTI U JAVNOM SKLADIŠTU

("Sl. glasnik RS", br. 44/2011)

1. Uvodna odredba

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se tehnički zahtevi u pogledu kvaliteta koje mora da ispunjava voće u svežem ili poluprerađenom stanju koje se skladišti u javnom skladištu.

Voće iz stava 1. ovog člana jeste: malina (Rubus idaeus), kupina (Rubus caesius) i višnja (Prunus cerasus) - (u daljem tekstu: voćne vrste).

Javna skladišta iz stava 1. ovog člana jesu skladišta koja ispunjavaju uslove za skladištenje voćnih vrsta u skladu sa posebnim propisom (u daljem tekstu: hladnjače).

Pod tehničkim zahtevima koje moraju da ispunjavaju voćne vrste, u smislu ovog pravilnika, smatraju se zahtevi u pogledu kvaliteta koje moraju da ispunjavaju te vrste (u daljem tekstu: kvalitet voćnih vrsta).

2. Kvalitet voćnih vrsta koje se skladište u hladnjačama

a) Osnovni parametri i minimalni zahtevi kvaliteta voćnih vrsta

Član 2

Osnovni parametri kvaliteta voćnih vrsta, koji se utvrđuju prilikom prijema voćnih vrsta u hladnjače, su:

1) stepen zrelosti plodova i prisustvo prezrelih plodova;

2) čvrstoća plodova i prisustvo nagnječenih i slepljenih plodova;

3) čistota i vlažnost površine ploda;

4) prisustvo ostataka sredstava za zaštitu bilja;

5) ukus i miris ploda i prisustvo stranih primesa;

6) oštećenost ploda;

7) prisustvo plesnivih i crvljivih plodova.

Prilikom prijema u hladnjaču, voćne vrste moraju da ispunjavaju minimalne zahteve kvaliteta.

Minimalni zahtevi kvaliteta voća za voćne vrste iz stava 2. ovog člana su da: je zrelo, sveže, da nije zaprljano, površinski vlažno i natrulo; ne sadrži ostatke sredstava za zaštitu bilja u količinama većim od maksimalno dozvoljenih; nema stran i neprijatan ukus i miris i da ne sadrži strane primese; nema naprslina, uboja niti oštećenja prouzrokovanih mehaničkim povredama, biljnim bolestima i štetočinama ako to nije ovim pravilnikom za pojedine vrste i klase voćnih vrsta drugačije određeno; nema plesnivih i crvljivih plodova.

Pored minimalnih zahteva kvaliteta iz stava 3. ovog člana, voćne vrste moraju ispunjavati i druge posebne zahteve propisane ovim pravilnikom, u zavisnosti od njihove vrste i klase.

b) Klase kvaliteta voćnih vrsta u svežem stanju

Određivanje klase kvaliteta voćnih vrsta u svežem stanju

Član 3

Klase kvaliteta voćnih vrsta u svežem stanju su:

1) klasa ekstra;

2) klasa I;

3) klasa II.

Klasa voćnih vrsta iz stava 1. ovog člana utvrđuje se prema vrsti i sorti voća, stepenu zrelosti, krupnoći, odnosno težini, obliku, boji i ukusu plodova voćnih vrsta, odsustvu nedostataka i drugim karakteristikama morfološkog ili anatomskog i organoleptičkog karaktera.

U klasu ekstra razvrstavaju se plodovi visokokvalitetnih sorti, koji nemaju nikakve nedostatke u pogledu svojstava iz stava 2. ovog člana.

U klasu I razvrstavaju se plodovi visokokvalitetnih sorti, koji imaju neznatne nedostatke najvećim delom morfološko-fizičkog karaktera, koji im ne umanjuju vrednost u toku transporta i čuvanja.

U klasu II razvrstavaju se plodovi koji imaju manje nedostatke zbog kojih se ne mogu razvrstati u klasu I, ali ispunjavaju minimalne zahteve kvaliteta.

Klase kvaliteta maline u svežem stanju

Član 4

Klase kvaliteta maline koje se skladište u hladnjačama su:

1) maline klase ekstra;

2) maline I klase;

3) maline II klase.

Maline klase ekstra

Član 5

Maline klase ekstra obuhvataju plodove malina visokokvalitetnih sorti. Plodovi moraju biti celi, čisti, sveži na izgled, zdravi bez ikakvih nedostataka, ujednačeni po zrelosti, dovoljno čvrsti da mogu izdržati rukovanje i transport. Plodovi moraju biti bez stranih primesa i bez čašica. U jedinici pakovanja prečnik ploda ne sme biti ispod 15 mm, a najviše 10% plodova može biti sa prečnikom koji je manji od 15 mm ali nije manji od 12 mm.

Plodovi maline moraju da ispunjavaju zahteve kvaliteta, i to da: su zreli i čvrsti, nema prezrelih, nagnječenih i slepljenih plodova, nisu površinski vlažni, nema plesnivih plodova.

Maline klase I

Član 6

Maline klase I obuhvataju sorte dobrog kvaliteta, plodova ujednačenih po veličini, boji i zrelosti. Tolerišu se izvesna odstupanja u pogledu razvijenosti i krupnoće plodova, ali plodovi ne smeju biti prezreli. Može biti 5% plodova sa čašicom i 5% plodova sa mehaničkim povredama, a najmanji prečnik ploda mora biti 12 mm. Dozvoljava se do 10% plodova sa prečnikom koji je manji od 12 mm ali nije manji od 10 mm.

Plodovi maline moraju da ispunjavaju zahteve kvaliteta, i to da: su zreli i čvrsti; prezrelih, nagnječenih i slepljenih plodova ima najviše do 2%; nisu površinski vlažni; nema plesnivih plodova.

Maline klase II

Član 7

Malina klase II obuhvata plodove malina koji ne ispunjavaju zahteve iz člana 6. ovog pravilnika, a koji moraju ispunjavati minimalne zahteve kvaliteta iz člana 2. stav 3. ovog pravilnika, kao i plodove koji nisu svenuli.

Za malinu klase II toleriše se manja neujednačenost plodova po krupnoći i zrelosti. U jedinici pakovanja može biti do 10% plodova sa čašicom i do 5% plodova sa mehaničkim povredama koje ne umanjuju upotrebnu vrednost proizvoda.

Klase kvaliteta kupine u svežem stanju

Član 8

Klase kvaliteta kupine koje se skladište u hladnjačama su:

1) kupine klase ekstra;

2) kupine klase I;

3) kupine klase II.

Kupine klase ekstra

Član 9

Kupine klase ekstra moraju biti dovoljno zrele, ujednačene po krupnoći i boji, bez čašice, čiste, zdrave i bez nedostataka. Toleriše se da u jedinici pakovanja do 5% mase plodova ne ispunjava zahteve propisane za ovu klasu, ali moraju ispunjavati zahteve propisane za sledeću nižu klasu.

Plodovi kupine moraju da ispunjavaju zahteve kvaliteta, i to da: su zreli i čvrsti; nema prezrelih, nagnječenih i slepljenih plodova; nisu površinski vlažni; nema plesnivih plodova.

Kupine klase I

Član 10

Kupine klase I moraju biti dobro razvijene, ujednačene krupnoće, dobrog kvaliteta, dovoljno zrele i bez čašice. Ne tolerišu se prezreli, uveli ili mehanički jače oštećeni plodovi.

Plodovi kupine moraju da ispunjavaju zahteve kvaliteta, i to da: su zreli i čvrsti; prezrelih, nagnječenih i slepljenih plodova ima najviše do 2%; nisu površinski vlažni; nema plesnivih plodova.

Kupine klase II

Član 11

Kupine klase II moraju biti zdrave, čiste i potpuno zrele, sa manjim nedostacima u pogledu oblika ploda. U jedinici pakovanja toleriše se do 20% mase prezrelih plodova i do 10% mase plodova sa čašicom.

Klase kvaliteta višnje u svežem stanju

Član 12

Klase kvaliteta višnje koje se skladište u hladnjači su:

1) višnje klase ekstra;

2) višnje klase I;

3) višnje klase II.

Višnje klase ekstra

Član 13

Višnje klase ekstra obuhvataju plodove višnje najboljih sorti, bez nedostataka i ujednačene po zrelosti i krupnoći, s tim da nisu previše meki, odnosno prezreli i sa prosečnom masom ploda koja nije manja od 5,5 grama.

Plodovi višnje moraju da ispunjavaju zahteve kvaliteta, i to da: su zreli i čvrsti; nema prezrelih, nagnječenih i slepljenih plodova; nisu površinski vlažni; nema plesnivih plodova.

Višnje klase I

Član 14

Višnje klase I obuhvataju plodove tipične za sortu, bez nedostataka, s tim što se tolerišu odstupanja po krupnoći, boji i kvalitetu. Dozvoljava se do 2% plodova oštećenih parazitima i mehaničkim povredama, koji ne umanjuju upotrebnu vrednost plodova.

Plodovi višnje moraju da ispunjavaju zahteve kvaliteta, i to da: su zreli i čvrsti; prezrelih, nagnječenih i slepljenih plodova ima najviše do 2%; nisu površinski vlažni; nema plesnivih plodova.

Višnje klase II

Član 15

Višnje klase II obuhvataju plodove dobrog kvaliteta sa manjim nedostacima u pogledu razvijenosti, oblika i boje. Dozvoljava se do 5% plodova oštećenih parazitima, mehaničkim i drugim povredama.

v) Kategorije kvaliteta voćnih vrsta u poluprerađenom stanju

Pojam

Član 16

Voćne vrste u poluprerađenom stanju (u daljem tekstu: smrznute voćne vrste) jesu proizvodi dobijeni smrzavanjem svežih posebno pripremljenih plodova voća ili delova voća na temperaturi od -30ºC ili nižoj.

Temperatura u središtu jedinice pakovanja smrznute voćne vrste mora da bude -15ºC ili niža.

Posle odmrzavanja smrznute voćne vrste moraju da sadrže svoje prvobitne glavne sastojke i svojstva.

Određivanje kategorije kvaliteta smrznutih voćnih vrsta (malina i kupina)

Član 17

Kategorije kvaliteta smrznutih voćnih vrsta (maline i kupine) određuju se u zavisnosti od toga da li su plodovi celi, pojedinačni ili u delovima ploda i međusobno slepljeni.

Kategorije kvaliteta smrznutih voćnih vrsta iz stava 1. ovog člana, koje se mogu upisati u robni zapis su:

1) kategorija "rolend" kod maline i kategorija "konfitura" kod kupine;

2) kategorija "polublok";

3) kategorija "blok";

4) kategorija "griz".

Kategorije kvaliteta smrznutih voćnih vrsta (malina i kupina)

Član 18

Kategorija "rolend" kod maline obuhvata smrznutu malinu koja u jedinici pakovanja sadrži najmanje 80% mase pojedinačnih celih smrznutih plodova.

Kategorija "konfitura" obuhvata smrznutu kupinu koja u jedinici pakovanja sadrži najmanje 80% mase pojedinačnih celih smrznutih plodova, sa najmanje 80% crnih plodova i najviše 20% tamno crvenih plodova.

Kategorija "polublok" obuhvata smrznute voćne vrste (malina i kupina) koje u jedinici pakovanja sadrži najmanje 50% do 80% mase pojedinačnih celih smrznutih plodova.

Kategorija "blok" obuhvata smrznute voćne vrste (malina i kupina) koje u jedinici pakovanja sadrži manje od 50% mase pojedinačnih celih smrznutih plodova.

Kategorija "griz" obuhvata smrznute voćne vrste (malina i kupina) koje se sastoje od delova smrznutih plodova, a u pakovanju se nalazi u rastresitom stanju.

Određivanje kategorije kvaliteta smrznute voćne vrste (višnja)

Član 19

Kategorije kvaliteta smrznute voćne vrste - višnje određuju se u zavisnosti od toga da li su plodovi sa košticom ili bez koštice.

Kategorije kvaliteta smrznute voćne vrste - višnje, koje se mogu upisati u robni zapis, su:

1) kategorija "sa košticom";

2) kategorija "bez koštice".

Kategorija "sa košticom" obuhvata opranu i zamrznutu višnju bez nečistoća.

Kategorija "bez koštica" obuhvata opranu, iskoštičanu i zamrznutu višnju bez nečistoća.

g) Kvalitet kao uslov za skladištenje

Član 20

Ako smrznute voćne vrste ne ispunjavaju zahteve u pogledu kvaliteta ovog pravilnika, ne mogu se skladištiti u hladnjači.

3. Očuvanje kvaliteta voćnih vrsta koje se skladište u hladnjačama

Član 21

Smrznute voćne vrste koje se stavljaju u promet posle skladištenja u hladnjačama, u odmrznutom stanju moraju da ispunjavaju zahteve u pogledu kvaliteta, tako da:

1) su zdrave, čiste i bez stranih primesa;

2) da su boja, aroma i ukus svojstveni vrsti, odnosno sorti voća od koga je smrznuto voće proizvedeno;

3) nemaju stran miris i ukus;

4) da količina pesticida i sredstava za zaštitu bilja mora biti u skladu sa odredbama propisa o maksimalno dozvoljenim količinama pesticida u životnim namirnicama.

4. Završna odredba

Član 22

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".