ODLUKA

O RADNOM VREMENU U TRGOVINI, UGOSTITELJSTVU, TURIZMU, ZANATSTVU I DRUGIM USLUŽNIM DELATNOSTIMA NA TERITORIJI GRADA POŽAREVCA

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 4/2009, 9/2009 i 3/2011)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se raspored, početak i završetak radnog vremena u trgovinskoj, ugostiteljskoj i zanatskoj delatnosti, poslovnicama turističkih agencija, autobuskoj i železničkoj stanici, pijacama, apotekama, bankama odnosno ekspoziturama poslovnih banaka koje posluju po tekućim računima i štednim ulozima građana, blagajnama i inkasantnim službama javnih preduzeća, gradovima Požarevcu, Kostolcu i seoskim naseljima.

Član 2

Radno vreme se utvrđuje prema potrebama građana, potrošača, korisnika usluga, kao i drugih subjekata.

Utvrđeno radno vreme je obavezno za sve subjekte bilo da je reč o društvenom ili privatnom sektoru, osim u slučaju predviđenog članom 9. stavom 5. i članom 13. ove odluke.

Član 3

Raspored, početak i završetak radnog vremena mora biti istaknut na uočljiv način na ulazu ili drugom pogodnom mestu poslovnog objekta i mora se poštovati.

Radno vreme mora da traje najmanje 8 sati i to u vremenu koje je istaknuto na poslovnom objektu.

Ukoliko ima više objekata, poslovođa ili drugo ovlašćeno lice, po isteku radnog vremena, dužno je da istakne obaveštenje o dežurnom objektu iz svoje delatnosti za vreme državnih praznika.

II RADNO VREME PO DELATNOSTIMA

Član 4

Trgovinski objekti za prodaju prehrambenih proizvoda mogu biti otvoreni svakog dana, subotom i nedeljom od 4,00 do 24,00 sata.

Za prodavnice prehrambenih proizvoda-dragstore određuje se radno vreme od 00 do 24 sata.

Član 5

U trgovinskim objektima za prodaju ne prehrambenih proizvoda utvrđuje se svakog radnog dana radno vreme od 6,00 do 22,00 sata, subotom i nedeljom od 6,00 do 18,00 sati.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, sledeći prodajni objekti ne prehrambenih proizvoda mogu biti otvoreni:

- sve robne kuće, svakog radnog dana od 6,00 do 22,00 sati, a subotom i nedeljom od 8,00 do 18,00 sati,

- prodavnice butan gasa u bocama, stovarišta građevinskog i drugog materijala, druge metalne robe, auto delova, poljoprivredne apoteke i drugi slični poslovni objekti, svakog radnog dana od 6,00 do 22,00 sata, a subotom i nedeljom od 6,00 do 18,00 sati,

- benzinske stanice u gradovima i seoskim naseljima 00,00 do 24,00 sata.

Član 6

Prodavnice novina, časopisa, duvana i sl. (kiosci) mogu biti otvorene svakog radnog dana, subotom i nedeljom od 00,00 do 24,00 sata.

Član 7

Zanatske radnje i servisi i to: zanatske radnje, frizerske, kozmetičarske, pedikirske radnje, servisi za popravku uređaja u domaćinstvu, servisi za popravku, održavanje i pranje motornih vozila, mogu biti otvoreni svakog dana od 6,00 do 22,00 sata.

Samostalne pekarske i poslastičarske radnje mogu biti otvorene svakog radnog dana, subotom i nedeljom od 00,00 do 24,00 sata.

Član 8

Za igraonice tipa: zabavne igre na računarima, simulatorima, video automatima, fliperima i drugim sličnim napravama, koje se stavljaju u pogon uz pomoć novca ili žetona, kao i pikado, bilijar i druge slične igre, u kojima se učestvuje uz naplatu, a u kojima učesnik ne može ostvariti dobitak u novcu, stvarima, uslugama ili pravima, već pravo na jednu ili više besplatnih igara iste vrste, kao i za bioskope, video klubove i bilijar klubove radno vreme je od 7,00 do 24,00 sata, a petkom, subotom i u dane državnog praznika od 7,00 do 01,00 sata.

Član 9

Za ugostiteljske objekte utvrđuje se sledeće radno vreme:

- hoteli, moteli i prenoćišta neprekidno, a restorani organizovani pri ovim objektima mogu biti otvoreni od 7,00 do 24,00 sata, a petkom, subotom, državnim praznikom i u vreme letnjeg i zimskog raspusta od 7,00 do 02,00 sata;

- ugostiteljski objekti tipa: mlečni restoran, ćevabdžinica, picerija, kiosci i slični objekti za pripremu brze hrane i prodaju bezalkoholnih pića mogu biti otvoreni od 6,00 do 24,00 sata, a petkom, subotom, u dane državnog praznika i za vreme letnjeg i zimskog raspusta od 6,00 do 02,00 sata;

- ugostiteljski objekti tipa: mlečni restoran, ćevabdžinica, picerija, kiosci i slični objekt koji vrše isključivo šaltersku prodaju brze hrane i bezalkoholnih pića mogu biti otvoreni svakog radnog dana, subotom i nedeljom od 00,00 do 24,00 sata;

- restorani, kafane, krčme, kafeterija, gostionica, bar (sneg bar, kafe bar, aperitiv i dr.) ekspres restorani, kafe poslastičarnica i drugi slični ugostiteljski objekti mogu biti otvoreni od 6,00 do 24,00 sata, a petkom, subotom, u dane državnog praznika i za vreme letnjeg i zimskog raspusta od 6,00 do 02,00 sata;

- diskoteke mogu biti otvorene radnim danom od 17,00 do 24,00 sata, a petkom, subotom, u dane državnog praznika i za vreme letnjeg i zimskog raspusta od 17,00 do 04,00 sata;

- ugostiteljski objekti tipa: noćni bar, noćni klub i densing bar mogu biti otvoreni svakog radnog dana od 20,00 do 01,00 sati, a petkom, subotom i u dane državnog praznika od 22,00 do 04,00 sata.

Ugostiteljski objekti i letnje bašte iz stava 1. ovog člana koji se nalaze u sklopu, odnosno unutar objekta kolektivnog stanovanja mogu biti otvoreni od 7,00 do 24,00 sata.

Za ugostiteljske objekte iz stava 1. ovog člana nije dozvoljena upotreba i korišćenje muzičkih programa, kojima se remeti javni red i mir, a u cilju zaštite građana od buke u granicama većim od zakonom propisanih.

U letnjim baštama ugostiteljskih objekata zabranjeno je izvođenje muzičkih programa uživo i postavljanje i upotreba uređaja za reprodukciju zvuka.

U slučaju organizovanja zatvorenih proslava (svadbi, ispraćaja, maturskih svečanosti i drugih proslava) koje organizuju registrovane organizacije, objekti mogu raditi duže od propisanog radnog vremena, a najduže do 04,00 sata, pod uslovom da vlasnik odnosno korisnik ugostiteljskog objekta najkasnije 48 sata pre organizovanja proslave blagovremeno prijavi proslavu Komunalnoj inspekciji Gradske uprave grada Požarevca, koja o datoj saglasnosti obaveštava MUP - Policijsku upravu u Požarevcu i Turističku inspekciju.

Odobrenje za organizovanje zatvorenih proslava u objektima i letnjim baštama koji se nalaze u sklopu, odnosno unutar objekata kolektivnog stanovanja ne mogu se izdavati.

Član 10

Apoteke mogu biti otvorene svakog radnog dana, subotom i nedeljom od 00,00 do 24,00 sata.

Član 11

Radno vreme propisano članovima 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10. i 19. ove odluke, po odluci preduzeća, pravnog lica i preduzetnika, može biti organizovano kao jednokratno ili dvokratno, pod uslovom da privredni subjekt tako utvrđeno radno vreme istakne na vidnom mestu poslovnog objekta, uz strogo pridržavanje.

Član 12

Za ekspoziture banaka koje posluju sa tekućim računima i štednim ulozima građana i menjačnice, utvrđuje se radno vreme svakog radnog dana od 8,00 do 20,00 sati, a subotom od 8,00 do 14,00 sati, dok dežurne ekspoziture nedeljom mogu da rade od 8,00 do 13,00 sati.

Poslovnice turističkih agencija i turističkih biroa mogu biti otvorene svakog radnog dana od 8,00 do 20,00 sati, a subotom od 8,00 do 14,00 sati.

Član 13

Na Autobuskoj stanici biletarnice rade od 4,30 do 20,30 sati, dok čekaonice od 4,00 do 21,00 sata.

Biletarnica i informacije na Železničkoj stanici rade od 5,30 do 22,00 sata, dok čekaonice neprekidno.

Član 14

Radno vreme prodavnica i zanatskih radnji u okviru gradskih zelenih pijaca uskladiće se sa radnim vremenom pijaca.

Član 15

Blagajne i inkasanti JKP "Vodovod i kanalizacija", JKP "Komunalne službe", od 7,00 do 19,00 sati, a subotom od 7,00 do 12,00 sati; JP "Toplifikacija" od 7,00 do 19,00 sati, a subotom od 8,00 do 12,00 sati; JP Direkcija za izgradnju grada Požarevca od 8,00 do 14,00 sati i ED "Elektromorava" Požarevac od 6,30 do 19,00 sati, a subotom od 8,00 do 12,00 sati.

Član 16

Gradsko veće grada Požarevca u opravdanim slučajevima (izuzetne sportske, kulturne i druge manifestacije) kada se očekuje veći priliv posetilaca u gradovima i naseljenim mestima na teritoriji Grada Požarevca, svojim aktom može odrediti drugačiji raspored početka i završetka radnog vremena za pojedine poslovne objekte i radnje iz člana 4. do člana 14. ove odluke.

Član 17

Izuzetno, ugostiteljski objekti mogu biti zatvoreni jedan dan u nedelji prema odluci ugostiteljskog objekta, odnosno osnivača radnje, pod uslovom da je u toku svih radnih dana obezbeđeno normalno pružanje usluga.

Član 18

Uoči dana državnog praznika kada se ne radi dva, odnosno tri dana poslovni objekti i radnje moraju biti otvoreni i to:

- prodavnice prehrambenih i ne prehrambenih proizvoda, radnje za pružanje zanatskih usluga, ekspoziture banaka, servisi i druge radnje do 18,00 sati, a uoči novogodišnjih praznika do 16,00 sati.

Ako dan uoči praznika pada u nedelju toga dana radno vreme poslovnih objekata i radnji biće kao nedeljom. U tom slučaju poslovni objekti će biti otvoreni subotom u vreme određeno prethodnim stavom.

Član 19

Na dan praznika kada se ne radi jedan dan, prodavnice ne prehrambenih proizvoda mogu biti zatvorene.

Na dan državnog praznika, dežurne prodavnice, samousluge i svi privredni subjekti koji odluče da rade na dan državnog praznika, mogu biti otvoreni od 6,00 do 22,00 sata.

Na dan državnog praznika kada se ne radi dva dana, dežurne prodavnice, samousluge i svi drugi privredni objekti koji će biti otvoreni i drugog dana, mogu raditi od 6,00 do 22,00 sata, uključujući i prodavnice na pijacama.

III RADNO VREME U VANREDNIM PRILIKAMA

Član 20

Radno vreme u vanrednim prilikama i u slučaju proglašene opšte nestašice električne energije u delatnostima propisanim ovom odlukom, usklađuje se merama za prevazilaženje određenog stanja, a prema odluci nadležnog organa za proglašenje vanrednog stanja.

Član 21

Kad zbog specifičnosti uslova poslovanja nije moguće obavljati delatnost i poslove iz člana 1. ove odluke, u vreme trajanja prekida isporuke električne energije radno vreme se mora uskladiti sa redosledom i načinom isporuke električne energije.

Član 22

Kod nastupanja elementarnih i drugih većih nepogoda nije moguće obavljati pojedine delatnosti i poslove iz člana 1. ove odluke, iste se neće obavljati dok takve okolnosti traju.

Član 23

Gradonačelnik grada Požarevca svojim aktom određuje koji poslovni objekat i radnje i u kom vremenu moraju biti otvoreni kad nastupe okolnosti iz člana 20, 21. i 22. ove odluke.

Izmenjen raspored, početak i završetak radnog vremena, u skladu sa aktom Gradonačelnika grada Požarevca iz stava 1. ovog člana, mora biti istaknut na ulazu ili drugom vidnom mestu poslovnog objekta ili radnje i mora se poštovati.

IV NADZOR I KAZNENE ODREDBE

Član 24

Nadzor nad primenom odredbi ove odluke vrši Komunalna inspekcija i Komunalna policija Gradske uprave grada Požarevca, ako posebnim propisom nije data nadležnost drugom inspekcijskom organu.

U slučaju nepoštovanja radnog vremena objekata po ovoj odluci, svaki građanin ima pravo da podnese pismenu prijavu ili prijavi prekršaj pozivom na dežurni telefon u Komunalnoj inspekciji i Komunalnoj policiji Gradske uprave grada Požarevca.

Član 25

Ako se odredi radno vreme suprotno ovoj odluci ili objekat radi duže od radnog vremena propisanog ovom odlukom, ako ugostiteljski objekat upotrebi i koristi muzički program kojima se remeti javni red i mir i ako se u letnjim baštama ugostiteljskih objekata se izvodi muzički program uživo, postave i upotrebe uređaji za reprodukciju zvuka kazniće se za prekršaj:

1. Osnivač radnje (preduzetnik) novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 do 250.000,00 din.;

2. Poslovođa radnje novčanom kaznom u iznosu od 1.500,00 do 10.000,00 dinara;

3. Pravno lice novčanom kaznom u iznosu od 25.000,00 do 500.000,00 dinara i

4. Odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 2.500,00 do 25.000,00 dinara.

Osnivaču radnje (preduzetniku), odnosno pravnom licu, koji postupaju protivno ovoj odluci izrećiće se zaštitna mera u prekršajnom postupku zabrane vršenja delatnosti u trajanju od šest meseci do godine dana.

Novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 dinara kazniće se odgovorno lice, ako pijanom gostu služi alkoholno piće, a novčanom kaznom 25.000,00 dinara kazniće se odgovorno lice na licu mesta koje služi alkoholno piće maloletnom licu ispod 18 godina.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 26

Ovlašćuje se Gradonačelnik grada Požarevca, da posebnim aktom utvrdi način i uslove za sprovođenje ove odluke.

Član 27

Sva pravna lica i preduzetnici dužni su da u roku od osam dana od dana stupanja na snagu ove odluke, usklade radno vreme sa odredbama iste.

Član 28

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o radnom vremenu u trgovini, ugostiteljstvu, turizmu, zanatstvu i drugim uslužnim delatnostima na teritoriji opštine Požarevac ("Službeni glasnik opštine Požarevac", br. 5/2006 i 11/2006).

Član 29

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Požarevca".