ODLUKA

O OBRAZOVANJU STRUČNE SLUŽBE ZAŠTITNIKA GRAĐANA GRADA PANČEVA

("Sl. list grada Pančeva", br. 13/2011)

Član 1

Ovom odlukom obrazuje se Stručna služba Zaštitnika građana grada Pančeva (u daljem tekstu: Stručna služba) radi obavljanja stručnih, administrativno-tehničkih poslova od značaja za ostvarivanje nadležnosti Zaštitnika grada Pančeva (u daljem tekstu: Zaštitnik građana), uređuju se organizacija i rad Stručne službe, kao i druga pitanja od značaja za njen rad.

Stručna služba organizuje se i vrši poslove iz svog delokruga kao jedinstvena služba.

Član 2

Stručnom službom rukovodi šef Stručne službe koji organizuje i obezbeđuje rad Stručne službe i za svoj rad odgovara Zaštitniku građana i njegovom zameniku.

Zaštitnik građana postavlja i razrešava šefa Stručne službe i odlučuje o zasnivanju i prestanku radnog odnosa zaposlenih u Stručnoj službi.

Za šefa Stručne službe može biti postavljeno lice koje ima završen pravni fakultet, da ispunjava uslove za rad u organima lokalne samouprave i najmanje pet godina radnog iskustva u struci.

Član 3

Organizacija i sistematizacija poslova u Stručnoj službi uređuje se Pravilnikom o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji Stručne službe Zaštitnika građana grada Pančeva (u daljem tekstu: Pravilnik), koji donosi Zaštitnik građana uz saglasnost Gradskog veća grada Pančeva.

Pored akta iz stava 1. ovog člana Zaštitnik građana donosi i druga akta o načinu rada i izvršavanju poslova u Stručnoj službi.

Član 4

Zaštitnik građana može odlučiti da pojedinim stručnim saradnicima poveri određena ovlašćenja koja će vršiti u njegovo ime.

Član 5

Radno vreme Stručne službe određuje Zaštitnik građana posebnom odlukom.

Član 6

Prava i dužnosti poslodavca u Stručnoj službi vrši Zaštitnik građana, kao lice koje rukovodi organom.

Član 7

Za zakonito i blagovremeno izvršavanje poslova zaposleni odgovaraju Zaštitniku građana, njegovom zameniku i šefu Stručne službe.

Pored zaposlenih u Stručnoj službi, ugovorno se mogu angažovati i druga lica u cilju pružanja ekspertskih, prevodilačkih, tehničkih, marketinških i drugih usluga, u skladu sa potrebama obavljanja poslova iz nadležnosti Zaštitnika građana.

Član 8

Raspoređivanje zaposlenih u Stručnoj službi vrši Zaštitnik građana u skladu sa Pravilnikom.

Zaposleni u Stručnoj službi stiču zvanja u skladu sa zakonom.

O pravima, obavezama i odgovornostima šefa Stručne službe i zaposlenih odlučuje Zaštitnik građana u skladu sa aktom kojim su uređena prava, obaveze i odgovornosti postavljenih lica i zaposlenih u Gradskoj upravi grada Pančeva.

Član 9

U pogledu prava iz radnog odnosa koja nisu uređena ovom odlukom, na postavljena i zaposlena lica u Stručnoj službi primenjuju se odredbe zakona i posebnog kolektivnog ugovora koji se primenjuje na zaposlene u organima lokalne samouprave.

Član 10

Sredstva za rad Zaštitnika građana i Stručne službe obezbeđuju se u budžetu grada Pančeva.

Obim i strukturu sredstava iz stava 1. ovog člana predlaže Zaštitnik građana.

Godišnji iznos sredstava za rad Zaštitnika građana treba da omogući njegovo delotvorno i efikasno ostvarivanje funkcije.

Član 11

Za obračun i isplatu plate šefa Stručne službe primenjuje se osnovica za obračun i isplatu plata postavljenih lica.

Na zaposlene u Stručnoj službi primenjuje se osnovica i koeficijenti za zaposlene u Gradskoj upravi grada Pančeva.

Plate, naknade i druga primanja šefa Stručne službe i zaposlenih određuju se kao za postavljena i zaposlena lica u Gradskoj upravi grada Pančeva.

Član 12

Zaštitnik građana je odgovoran za preuzimanje obaveza, njihovu verifikaciju, izdavanje naloga za plaćanje, koje treba izvršiti iz sredstava Zaštitnika građana, kao i za izdavanje naloga za uplatu sredstava koja pripadaju budžetu grada Pančeva.

Zaštitnik građana je odgovoran za zakonitu, namensku, ekonomičnu i efikasnu upotrebu budžetskih sredstava.

Zahteve i druge akte za isplatu sredstava iz budžeta Grada za finansiranje poslova iz nadležnosti Zaštitnika građana, potpisuje Zaštitnik građana ili lice koje on ovlasti.

Član 13

Finansijske poslove, poslove iz oblasti radnih odnosa i poslove javnih nabavki za potrebe Zaštitnika građana obavljaju nadležne osnovne organizacione jedinice Gradske uprave grada Pančeva.

Član 14

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva."