ODLUKA
O USLOVIMA I NAČINU IZDAVANJA I PRODAJE KRATKOROČNIH HARTIJA OD VREDNOSTI

("Sl. glasnik RS", br. 45/2011)

1. Ovom odlukom utvrđuju se uslovi pod kojima Narodna banka Srbije izdaje kratkoročne hartije od vrednosti, kao i način plasmana (prodaje) i isplate tih hartija.

2. Narodna banka Srbije, u skladu sa utvrđenim ciljevima monetarne politike, a na osnovu analize ostvarenih i projektovanih monetarnih kretanja, izdavaće kratkoročne hartije od vrednosti - blagajničke zapise Narodne banke Srbije (u daljem tekstu: blagajnički zapisi).

3. Blagajnički zapisi su dematerijalizovane hartije od vrednosti i registruju se kao elektronski zapisi na računu hartija od vrednosti u Centralnom registru, depou i kliringu hartija od vrednosti (u daljem tekstu: Centralni registar).

4. Blagajnički zapisi glase na ime.

Blagajnički zapisi izraženi su u dinarima.

Rok dospeća blagajničkih zapisa je do 366 dana od dana njihovog izdavanja.

5. Guverner Narodne banke Srbije (u daljem tekstu: guverner) ili lice koje on ovlasti, na osnovu ove odluke, donosi pojedinačne odluke o izdavanju blagajničkih zapisa, kojima se naročito utvrđuju: oznaka emisije blagajničkih zapisa i ukupan nominalni iznos emisije, pojedinačni nominalni iznos, datum izdavanja blagajničkih zapisa, datum i rok dospeća blagajničkih zapisa, kao i visina kamatne stope, odnosno način utvrđivanja kamatne stope ili cene blagajničkih zapisa.

Pojedinačne odluke o izdavanju blagajničkih zapisa objavljuju se na Internet prezentaciji Narodne banke Srbije.

6. Narodna banka Srbije prodavaće blagajničke zapise na aukcijama, u skladu sa odlukom kojom se uređuju uslovi i način na koji Narodna banka Srbije sprovodi operacije na otvorenom tržištu, osim ako pojedinačnom odlukom o izdavanju blagajničkih zapisa nije drukčije određeno.

7. Kupci blagajničkih zapisa na primarnom i na sekundarnom tržištu hartija od vrednosti mogu biti samo banke osnovane u skladu sa zakonom kojim se uređuju banke.

Trgovina blagajničkim zapisima može se obavljati zaključno s radnim danom koji prethodi danu dospeća blagajničkih zapisa.

8. Banke ne mogu podneti blagajničke zapise na naplatu pre isteka roka njihovog dospeća.

Narodna banka Srbije može, na osnovu odluke guvernera ili lica koje on ovlasti, otkupiti blagajničke zapise i pre roka njihovog dospeća - u zavisnosti od tekućih monetarnih kretanja i stanja likvidnosti bankarskog sistema, s tim što se blagajnički zapisi otkupljuju po kamatnoj stopi koju utvrđuje guverner ili lice koje on ovlasti.

Narodna banka Srbije dostaviće svim bankama obaveštenje o prevremenom otkupu blagajničkih zapisa, s podacima iz odluke iz stava 2. ove tačke.

9. Narodna banka Srbije će na dan dospeća blagajničkih zapisa njihovim zakonitim imaocima isplatiti nominalnu vrednost naznačenu na blagajničkim zapisima.

10. Registracija emisije, prenos sa emisionog na vlasnički račun, isplata i isknjižavanje blagajničkih zapisa, kao i kliring i saldiranje obaveza i potraživanja po osnovu transakcija s blagajničkim zapisima - vrše se u skladu s propisima Centralnog registra.

11. Danom primene ove odluke prestaje da važi Odluka o uslovima i načinu na koji Narodna banka Srbije izdaje i prodaje kratkoročne hartije od vrednosti ("Službeni glasnik RS", broj 116/2006).

12. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS", a primenjuje se od 1. jula 2011. godine.