GODIŠNJI IZVEŠTAJ
O REALIZACIJI SPOLJNOTRGOVINSKOG PROMETA KONTROLISANE ROBE ZA 2009. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 45/2011)

 

I UVOD

Osnov za izradu Godišnjeg izveštaja o realizaciji spoljnotrgovinskog prometa kontrolisane robe1 za 2009. godinu (u daljem tekstu: Izveštaj) sadržan je u članu 28. stav 3. Zakona o spoljnoj trgovini naoružanjem, vojnom opremom i robom dvostruke namene2 (u daljem tekstu: Zakon) kojim je propisano da Godišnji izveštaj o realizaciji spoljnotrgovinskog prometa kontrolisane robe usvaja Vlada i o tome informiše Narodnu skupštinu. Ovaj izveštaj daje pregled izvoza i uvoza kontrolisane robe, u periodu od 1. januara do 31. decembra 2009. godine u skladu sa preporukama, standardima i pravilima ponašanja Evropske unije.

Zakonom iz 2005. godine izvršeno je usaglašavanje nacionalnog zakonodavstva sa međunarodnim propisima i standardima u ovoj oblasti. Osnovna izmena u odnosu na prethodna zakonska rešenja je bila što je, u skladu sa međunarodnom praksom, nadležnost u sprovođenju izvozne kontrole u ovoj oblasti prebačena sa vojnog (Ministarstvo odbrane) na civilni organ uprave (tadašnje Ministarstvo za međunarodne ekonomske odnose SCG). Novina je bila i uvođenje kontrole nad spoljnom trgovinom proizvoda dvostruke namene i uvođenje u zakon pojma "sveobuhvatne kontrole", koja predstavlja viši stepen kontrole robe, kao i veću transparentnost u postupku izdavanja dozvola.

Ovako uspostavljen sistem izvozne kontrole, definisan u svim svojim fazama Zakonom i pratećim propisima, predstavljao je značajan korak u procesu pristupanja EU. Ovo je posebno važno, imajući u vidu da je Republika Srbija tradicionalno veliki proizvođač i izvoznik oružja. U tom smislu je usvajanje nacionalnog zakonodavstva u ovoj oblasti predstavljalo napredak, a u cilju ostvarivanja i zaštite spoljnopolitičkih, bezbednosnih i odbrambenih interesa zemlje, međunarodnog kredibiliteta i integriteta i obezbeđenja poštovanja međunarodnih obaveza koje je Republika Srbija preuzela. Pravila ponašanja EU u izvozu oružja (EU Code of Conduct on Arms Export), ugrađena su u naše zakonodavstvo kroz podzakonski akt3, tako da je Republika Srbija, iako još uvek nije članica EU, uspostavila obavezu poštovanja zajednički usvojenih kriterijuma u EU. Pored toga, uvedena je, po prvi put, kontrola izvoza i uvoza robe dvostruke namene (Dual use Goods)4 i definisane su nacionalne kontrolne liste roba za koje je potrebna dozvola, a koje su u potpunosti usklađene sa relevantnim listama EU u ovoj oblasti.

Cilj kontrole spoljnotrgovinskog prometa robe dvostruke namene je borba protiv širenja oružja za masovno uništenje (OMU).

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SBUN) je 2004. godine usvojio Rezoluciju o neširenju oružja za masovno uništenje (Rezolucija SB 1540) kojom se širenje nuklearnog, biološkog i hemijskog oružja označava kao glavna pretnja međunarodnom miru i bezbednosti. Ovim dokumentom Savet bezbednosti poziva sve države članice UN da ispune svoje obaveze u vezi sa kontrolom naoružanja i/ili razoružanjem i spreče širenje svih vrsta oružja za masovno uništenje. U Rezoluciji se ističe obaveza svih država potpisnica da usvoje i primene delotvorne zakone i sprovedu ih u praksi kroz uspostavljanje domaćeg sistema kontrole u ovoj oblasti i preduzimanja mera za njihovu primenu.

Republika Srbija je uspostavila, u skladu sa Rezolucijom UN, efikasan sistem kontrole naoružanja, vojne opreme i robe dvostruke namene i odnosnih tehnologija, a njegovo unapređenje smatra jednim od svojih prioritetnih ciljeva. Ovo posebno ako se ima u vidu geografski položaj Republike Srbije, kao i latentna opasnost od međunarodnog terorizma. U tom smislu Republika Srbija stalno unapređuje sistem kontrole izvoza naoružanja vojne opreme i robe dvostruke namene, u skladu sa svojim međunarodnim obavezama.

U skladu sa međunarodnim preporukama, Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja Republike Srbije, u saradnji sa drugim nadležnim ministarstvima, nastoji da obezbedi potpunu transparentnost u oblasti spoljne trgovine kontrolisanom robom. Izveštaj se, posle usvajanja od strane Vlade Republike Srbije upućuje Narodnoj skupštini radi informisanja, a objavljuje se i u službenom glasilu, kao i na internet stranici Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja. Imajući u vidu karakter podataka koje Izveštaj sadrži precizno je izbalansiran i ustanovljen nivo njegove transparentnosti koji predstavlja kompromis između obaveze objavljivanja, sa jedne strane, i zaštite poslovnih interesa preduzeća, sa druge strane. Zbog toga su podaci iskazani zbirno, kako se ne bi, ni na koji način, ugrozila njihova poverljivost (dozvole za izvoz/uvoz NVO se izdaju pod oznakom "poverljivo").

Izveštaj sadrži informacije o politici izvozno-uvozne kontrole, nacionalnom zakonodavstvu, nacionalnim kontrolnim listama, kriterijumima za izdavanje dozvole, institucijama nadležnim u postupku izdavanja dozvole, međunarodnim obavezama, dosadašnjem iskustvu na polju izvozne kontrole, aktivnom učešću na seminarima i daljem unapređenju sistema kontrole, kao i statističke podatke koji su dati u Odeljcima.

Odeljci uz Izveštaj sadrže podatke, prikazane po tabelama, o licima koja su registrovana za obavljanje poslova spoljne trgovine kontrolisanom robom, odnosno koja su upisana u Registar koji se vodi u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja5, zatim o izdatim, odbijenim i oduzetim dozvolama, kao i o realizaciji spoljnotrgovinskog prometa kontrolisane robe za 2009. godinu.

Ovaj izveštaj ne sadrži informacije o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme u zemlji obzirom da je ta materija u nadležnosti Ministarstva odbrane.

Prilikom izrade Izveštaja poštovane su preporuke Evropske unije6 po pitanju forme i sadržine nacionalnog izveštaja, kako bi bio kompatibilan sa izveštajima u Evropskoj uniji7 i upotrebljiv u svrhu poređenja sa nacionalnim izveštajima zemalja u regionu i šire.

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja je sačinilo bazu podataka o spoljnotrgovinskom prometu kontrolisane robe i njegovoj realizaciji po izdatim dozvolama na osnovu podataka dobijenih od lica registrovanih za obavljanje ovih poslova. Naime, članom 27. Zakona propisana je obaveza preduzeća da dostavi podatke o izvršenom izvozu i uvozu kontrolisane robe, i to u roku od 15 dana od dana isteka roka važnosti dozvole. Ukoliko se u periodu važenja dozvole (godinu dana) posao ne realizuje, original neiskorišćene dozvole mora se vratiti nadležnom ministarstvu. Podaci na ovaj način prikupljeni ne moraju uvek biti sasvim precizni s obzirom na razlike u izveštajima lica i Uprave carina, a iz razloga što podatke o realizaciji izvoza i uvoza, privredna društva daju po brojevima iz nacionalnih kontrolnih listi8, a Uprava carina prema tarifnim brojevima po Zakonu o Carinskoj tarifi. Ne postoji usklađenost između tarifnih brojeva i brojeva iz nacionalnih kontrolnih lista9. Ako je predmet izvoza jedna od pet kategorija naoružanja (tenkovi, oklopna borbena vozila, artiljerija kalibra 75 mm, borbeni avioni, jurišni helikopteri) koja je bila na upotrebi u Ministarstvu odbrane, izvoznik je u obavezi da 30 dana pre realizacije izvoza o tačnom datumu, količinama i mestima izvoza obavesti Verifikacioni centar Uprave za međunarodnu vojnu saradnju Sektora za politiku odbrane.

Izvoznici odnosno uvoznici dostavljaju podatke o kategoriji robe iz kontrolne liste kao i njen opis, (broj iz nacionalne kontrolne liste), broju komada, krajnjoj upotrebi, finansijskoj vrednosti, zemlji izvoza odnosno uvoza i zemlji krajnjeg odredišta odnosno zemlji porekla. Vrednosni podaci iskazani su u USD, a za preračunavanje iznosa iz jedne valute u drugu korišćen je zvanični srednji kurs NBS na dan 31. decembra 2009. godine.

_____________
1 Pod kontrolisanom robom smatra se, u smislu člana 3. Zakona "naoružanje, vojna oprema i odnosne tehnologije, kao i roba dvostruke namene, uključujući softver i tehnologije, koja pored civilne može imati i vojnu namenu".
2 Zakon je donet 2005. godine, a objavljen je u "Službenom listu SCG", br. 7/05 i 8/05 - ispravka, i još uvek je na snazi. Zakonom o ministarstvima "Službeni glasnik RS", br. 65/08 i 36/09 - dr. zakon, propisana je nadležnost Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja u oblasti kontrole spoljne trgovine naoružanjem, vojnom opremom i robom dvostruke namene.
3 Videti Odluku o kriterijumima za izdavanje dozvole za izvoz naoružanja, vojne opreme i robe dvostruke namene ("Službeni list SCG", broj 11/05).
4 Roba dvostruke namene obuhvata širok dijapazon materijala, opreme i tehnologije koja može biti upotrebljena dvostruko, za razvoj oružja za masovno uništenje (OMU) sa jedne strane, i u civilne svrhe, sa druge strane. Ona se, kao takva vrlo teško kontroliše.
5 Čl. 11. i 12. Zakona.
6 U februaru 2006. godine je u organizaciji Evropske unije, Centra za kontrolu malog i lakog naoružanja u Jugoistočnoj Evropi (SEESAC) i Ambasade SAD u Beogradu (Program kontrole izvoza i granične bezbednosti EXBS) održan regionalni seminar pod nazivom "Godišnje izveštavanje zemalja Zapadnog Balkana u oblasti trgovine naoružanjem", sa ciljem uspostavljanja dogovora oko zajedničkog formata za izradu nacionalnog izveštaja i dalje podrške zemljama Zapadnog Balkana u izradi izveštaja.
7 Godišnji izveštaj EU, koji se zasniva na doprinosima koje su dale sve države članice, podnosi se Savetu i objavljuje u "C" seriji Službenog lista Evropske unije. Pored toga, svaka država članica koja izvozi opremu prema Zajedničkoj listi vojne opreme objavljuje nacionalni izveštaj o svom izvozu vojne opreme, pripremljen u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom, a koji sadrži informacije za Godišnji izveštaj EU o sprovođenju pravila ponašanja, kao što je propisano u Uputstvu za korisnike i u skladu sa operativnom odredbom 8 Pravila ponašanja Evropske unije o postupanju kod izvoza oružja. Države članice postavljaju kao jedan od prioriteta u bliskoj budućnosti neprekidno usklađivanje nacionalnih izveštaja, uključujući i statističke podatke, kako bi time dale svoj doprinos većoj homogenosti podataka koje treba uvrstiti u Godišnji izveštaj EU.
8 Primenjuju se nacionalne kontrolne liste naoružanja i vojne opreme i lista robe dvostruke namene, koje je utvrdila Vlada Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", broj 60/09).
9 U EU, takođe, postoji problem praćenja, naročito, robe dvostruke namene prema tarifnim oznakama odnosno korespodencije brojeva iz nacionalnih lista robe dvostruke namene sa tarifnim brojevima prema Carinskoj tarifi.

II NACIONALNO ZAKONODAVSTVO

U oblasti spoljne trgovine kontrolisanom robom, nacionalno zakonodavstvo koje se primenjuje čine:

1. Zakon o spoljnoj trgovini naoružanjem, vojnom opremom i robom dvostruke namene

2. Podzakonski akti

3. Ratifikovane međunarodne konvencije i sporazumi

4. Ostali propisi od uticaja na ovu oblast

1. Zakon o spoljnoj trgovini naoružanjem, vojnom opremom i robom dvostruke namene

Zakon o spoljnoj trgovini naoružanjem, vojnom opremom i robom dvostruke namene definiše pojam spoljne trgovine kontrolisanom robom, kao i način i uslove pod kojima se može vršiti, nadležnosti i proceduru izdavanja dozvola za izvoz i uvoz, transport i tranzit, posredovanje i vršenje usluga u spoljnotrgovinskom prometu. Pored toga, propisuje obavezu nadzora i kontrole nad realizacijom navedenih poslova. Zakon je usvojila Skupština Srbije i Crne Gore 17. februara 2005. godine, a primenjuje se od 31. marta iste godine.

Cilj Zakona je da se uspostavi državna kontrola u ovoj oblasti radi ostvarivanja i zaštite bezbednosnih, spoljnopolitičkih i ekonomskih interesa, međunarodnog kredibiliteta i integriteta i poštovanja međunarodnih obaveza koje je preuzela Republika Srbija.

Zakon predstavlja osnov za sveobuhvatnu kontrolu izvoza i uvoza naoružanja, vojne opreme i robe dvostruke namene i odnosnih tehnologija, propisuje obavezu registracije privrednih subjekata za obavljanje ovih poslova i proceduru izdavanja dozvola, definiše zadatke i ulogu nadležnih organa u vezi sa propisanom administrativnom procedurom, izričito zabranjuje spoljnu trgovinu, transport, tranzit i posedovanje nuklearnog, hemijskog ili biološkog oružja i sistema za njihovo lansiranje u skladu sa Rezolucijom SB UN 1540 i predviđa sankcije za njegovo kršenje.

Do donošenja Zakona trgovina i proizvodnja naoružanja i vojne opreme bila je regulisana jednim zakonom, a njegova implementacija u nadležnosti vojnih struktura. Nadležnost za obavljanje ovih aktivnosti je podeljena na taj način što je, spoljnotrgovinski promet naoružanja i vojne opreme, u skladu sa međunarodnom praksom i razvojem kontrole u ovoj oblasti, prešao u civilne strukture.

Razlozi za donošenje Zakona bili su:

- neophodnost stvaranja pravnog okvira za obezbeđenje civilne kontrole u ovoj oblasti i sprečavanje neželjenog izvoza i trgovine kontrolisanom robom,

- sprečavanje terorističkih i sličnih aktivnosti, koje postaju sve veća pretnja međunarodnoj zajednici,

- usklađivanje domaćeg zakonodavstva u ovoj oblasti sa zakonodavstvom EU,

- obezbeđivanje pravnog osnova za sprovođenja obaveza, pravila i procedura, utvrđenih međunarodnim sporazumima i konvencijama i uspostavljenim kontrolnim režimima u ovoj oblasti.

Donošenje zakonske regulative, usaglašene sa međunarodnim standardima, bio je preduslov za realizaciju izvoznih poslova naše namenske industrije.

2. Podzakonski akti

Podzakonskim aktima bliže se uređuju određena pitanja iz materije Zakona. U tom smislu, doneti su sledeći propisi:

1. Odluka o utvrđivanju Nacionalne kontrolne liste naoružanja i vojne opreme10 (usklađena sa Zajedničkom vojnom listom EU11 u skladu sa Pravilima ponašanja EU po pitanju izvoza oružja);

2. Odluka o utvrđivanju Nacionalne kontrolne liste robe dvostruke namene12 (usklađena sa Listom roba i tehnologija dvostruke namene EU);

3. Odluka o kriterijumima za izdavanje dozvola za izvoz naoružanja, vojne opreme i robe dvostruke namene13;

4. Pravilnik o načinu vođenja Registra lica koja mogu da obavljaju spoljnu trgovinu kontrolisanom robom14 i

5. Pravilnik o obrascu zahteva za izdavanje dozvole, obrascu dozvole i drugim obrascima dokumenata koji prate spoljnu trgovinu kontrolisanom robom ("Službeni glasnik RS", broj 96/07)15.

_______________
10 "Službeni glasnik RS", broj 60/09.
11 Zajednička vojna lista EU ima status političke obaveze u okviru Zajedničke spoljne i politike bezbednosti.
12 "Službeni glasnik RS", broj 60/09.
13 Objavljena u "Službenom listu SCG", broj 11/05 i usklađena sa EU Pravilima ponašanja u izvozu oružja - Code of Conduct on Arms Export.
14 U postupku sprovođenja ovlašćenja iz čl. 12. i 18. Zakona, ministar nadležnog ministarstva donosi Pravilnik ("Službeni list SCG", broj 12/05 i "Službeni glasnik RS", br. 73/06 i 96/07).
15 Pravilnik o obrascu zahteva za izdavanje dozvole, obrascu dozvole i drugim obrascima dokumenata koji prate spoljnu trgovinu kontrolisanom robom ("Službeni glasnik RS", broj 96/07).

2.1. Nacionalne kontrolne liste

Navedenim odlukama Vlade, donetim na osnovu člana 3. stav 2. Zakona, utvrđene su nacionalne kontrolne liste, i to:

- Nacionalna kontrolna lista naoružanja i vojne opreme, i

- Nacionalna kontrolna lista robe dvostruke namene.

Zakonom je propisano da Vlada može utvrditi i druge liste radi izvršavanja obaveza iz međunarodnih ugovora.

Osnovni cilj uspostavljanja nacionalnih kontrolnih lista i kontrola prometa roba koje su u njima sadržane jeste unapređenje regionalne i međunarodne bezbednosti radi postizanja što veće transparentnosti i odgovornosti u oblasti transfera konvencionalnog naoružanja i proizvoda i tehnologija dvostruke namene, kao i sprečavanje proliferacije oružja za masovno uništenje, sistema za njihovo lansiranje i pratećih materijala i tehnologija, odnosno preduzimanje mera i postupaka da kontrolisana roba ne dođe u posed terorista.

Nacionalna kontrolna lista naoružanja i vojne opreme (naoružanje, vojna oprema i odnosne tehnologije) je usklađena sa EU Zajedničkom listom vojne opreme obuhvaćene Pravilima ponašanja Evropske unije o postupanju kod izvoza naoružanja.

Roba koja se nalazi na Nacionalnoj kontrolnoj listi naoružanja i vojne opreme (NKL NVO) obuhvata novo i polovno naoružanje i vojnu opremu, odnosno, robu koja je projektovana ili modifikovana za vojnu upotrebu. Kratak pregled proizvoda iz NKL NVO (prema brojevima od 1 do 23) je dat u Prilogu 1 (Izvod iz Nacionalne kontrolne liste naoružanja i vojne opreme) uz ovaj izveštaj.

Nacionalna kontrolna lista robe dvostruke namene (uključujući softver i tehnologije), koja pored civilne može imati i vojnu namenu je usklađena sa Listom roba i tehnologija dvostruke namene Evropske unije.

Kontrolna Lista roba i tehnologija dvostruke namene EU integriše liste svih različitih međunarodnih kontrolnih režima uključujući Vasenarski sporazum (Wassenaar Arrangement - WA), Režim kontrole raketne tehnologije (Missile Technology Control Regime - MTCR), Grupu nuklearnih snabdevača (Nuclear Suppliers Group - NSG), Australijsku grupu (The Australia Group - AG) i Konvenciju o hemijskom oružju (Chemical Weapons Convention - CWC)16. Lista ima fleksibilnu formu koja dozvoljava integraciju različitih novih međunarodnih kontrola i data je u Prilogu 2 (Struktura Liste robe dvostruke namene), uz ovaj izveštaj.

Određivanje broja iz nacionalne kontrolne liste zahteva dobro poznavanje sadržaja nacionalnih lista kontrolisanom robom, pogotovo liste robe dvostruke namene (Kategorije 0 - 9), kao i karakteristika i osobina same robe. Neophodno je najpre izvršiti prepoznavanje artikala u okviru programa oružja masovne destrukcije (nuklearno, hemijsko, biološko ili raketno oružje) što obuhvata širok spektar proizvoda i tehnologija. Ponekad se dešava da se jedan isti proizvod, u zavisnosti od krajnje upotrebe robe i/ili krajnjeg korisnika, kao i njegovih karakteristika, može naći na vojnoj ili listi robe dvostruke namene i odnosnih tehnologija.

Nacionalna kontrolna lista naoružanja i vojne opreme i Nacionalna kontrolna lista robe dvostruke namene, kao i ostala regulativa u ovoj oblasti, objavljene su na sajtu Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja17.

Klauzula, koja je u međunarodnoj zajednici poznata kao "Catch All" - "sveobuhvatna kontrola" regulisana je članom 4. Zakona i predviđa mogućnost kontrole robe koja nije obuhvaćena već propisanim nacionalnim kontrolnim listama, a koja se smatra kontrolisanom robom u slučaju kada lice koje namerava da izvrši spoljnotrgovinski promet dođe do saznanja od strane nadležnih organa ili ima razlog da misli da predmetna roba jeste ili može biti, u celini ili delimično, upotrebljena za razvoj, proizvodnju, manipulaciju, raspolaganje, održavanje, skladištenje, otkrivanje, detekciju, identifikaciju ili širenje hemijskog, biološkog ili nuklearnog naoružanja, ili drugih nuklearno-eksplozivnih naprava, ili za razvoj, proizvodnju, održavanje ili skladištenje raketa sposobnih da nose takvo naoružanje.

________________
16 O ovim režimima će biti reči kasnije
17 www.merr.gov.rs

3. Ratifikovane međunarodne konvencije i sporazumi

Republika Srbija je potpisnik međunarodnih sporazuma i konvencija o naoružanju, kontroli naoružanja i jačanju bezbednosnih mera, i to:

1. Konvencija o zabrani ili smanjenju upotrebe nekih vrsta konvencionalnog naoružanja koje bi moglo biti posebno opasno ili bi moglo imati nediskriminatorne posledice - tzv. nehumano naoružanje (CCW) - (SFRJ ratifikovala 1970, SRJ odobrila 2002. godine);

2. Sporazum o neširenju nuklearnog naoružanja (NPT) - (SFRJ ratifikovala 1970, SRJ odobrila 2002. godine);

3. Konvencija o zabrani razvoja, proizvodnje i skladištenja bakteriološkog (biološkog) i toksikološkog oružja i njegovog uništavanja (BWC) - (SFRJ ratifikovala 1973, SRJ odobrila 2001. godine);

4. Konvencija o zabrani razvoja, proizvodnje, skladištenja i upotrebe hemijskog oružja i o njihovom uništenju (CWC) - (SRJ ratifikovala 2000. godine);

5. Režim kontrole raketne tehnologije (MTCR) (Srbija i Crna Gora je februara 2004. godine unilateralno prihvatila, da se pridržava MTCR-a dokumenta "Oprema, softver i tehnologija", od 30. maja 2003. godine i Uputstva za važne transfere osetljivih projektila od 7. januara 1993. godine);

6. Sveobuhvatan sporazum o zabrani nuklearnog testiranja (SVTS) (Srbija i Crna Gora ratifikovala ovaj sporazum 2004. godine);

7. Konvencija o zabrani upotrebe, skladištenja, proizvodnje i prometa protivpešadijskih mina i njihovog uništenja - Otavska Konvencija o zabrani zemljišnih mina (Srbija i Crna Gora predala instrumente ratifikacije Generalnom sekretaru UN, septembra 2003. godine, a obaveze proistekle iz Konvencije su preuzete 1. marta 2004. godine);

8. Mere i instrumenti malog oružja i lakog naoružanja (SALW) - Dokument OEBS o malom oružju 2000, Dokument OEBS o skladištima konvencionalne municije 2003, Dokument OEBS o sertifikatima o krajnjem korisniku 2004, Dokument OEBS o trgovinskom posredovanju (brokeringu) 2004, Dokument OEBS o lakim prenosivim sistemima protivvazdušne odbrane 2003 (MANPADS), Regionalni plan za primenu Pakta stabilnosti 2001, Program akcije UN za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje nedozvoljene trgovine malim oružjem i lakim naoružanjem u svim njegovim aspektima (UN PoA SALW), Protokol UN protiv nezakonite proizvodnje i trgovine vatrenim oružjem i njegovim delovima, komponentama i municijom, kojim se dopunjava Konvencija UN protiv međunarodnog organizovanog kriminala (UN FP) 2006.

9. Bečki dokument o merama za jačanje poverenja i bezbednosti 1999 (CSBM);

10. Sporazum o podregionalnoj kontroli naoružanja u skladu sa Članom IV Aneksa 1B Dejtonskog sporazuma.

4. Ostali propisi od uticaja na ovu oblast

Pored Zakona, u pozitivnom zakonodavstvu Srbije, u oblasti spoljnotrgovinskog prometa kontrolisanom robom, primenjuju se i drugi zakoni, koji preciznije regulišu određena pitanja, značajna i od uticaja, za obavljanje spoljne trgovine u oblasti naoružanja. Ovu grupu zakona čine:

1. Zakon o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme ("Službeni list SRJ", broj 41/96 i "Službeni glasnik RS", broj 85/05);

2. Zakon o spoljnotrgovinskom poslovanju ("Službeni glasnik RS", broj 36/09);

3. Carinski zakon ("Službeni glasnik RS", broj 18/10);

4. Zakon o oružju i municiji ("Službeni glasnik RS", br. 9/92, 53/93, 67/93, 48/94, 44/98, 39/03, 85/05 i 101/05 - dr. zakon);

5. Zakon o zabrani razvoja, proizvodnje, skladištenja i upotrebe hemijskog oružja i o njegovom uništavanju ("Službeni glasnik RS", broj 36/09);

6. Zakon o prevozu opasnih materija ("Službeni list SFRJ", br. 27/90, 45/90 - ispravka i "Službeni list SRJ", br. 24/94, 28/96 - dr. zakon, 21/99, 44/99 i 68/02);

7. Zakon o zaštiti državne granice ("Službeni glasnik RS", broj 97/08).

Osim pomenutih, primenjuju se i: Zakon o eksplozivnim materijama, zapaljivim tečnostima i gasovima ("Službeni glasnik SRS", br. 44/77, 45/85 i 18/89 i "Službeni glasnik RS", br. 53/93, 67/93, 48/94 i 101/05); Zakon o proizvodnji i prometu otrovnih materija ("Službeni list SRJ", br. 15/95 i 28/96 i "Službeni glasnik RS", br. 37/02 i 101/05); Zakon o zaštiti od jonizujućih zračenja ("Službeni list SRJ", broj 46/96 i "Službeni glasnik RS", br. 85/05 i 101/05); Zakon o proizvodnji i prometu opojnih droga ("Službeni list SRJ", br. 46/96 i 37/02 i "Službeni glasnik RS", broj 101/05) i drugi zakoni koji regulišu pojedina pitanja vezana za ovu oblast.

III OSNOVA SISTEMA IZVOZNO-UVOZNE KONTROLE

Poslovi spoljne trgovine naoružanjem, vojnom opremom i robom dvostruke namene obavljaju se u tri faze:

1. Registrovanje lica (pravnih i fizičkih) za obavljanje poslova spoljne trgovine kontrolisanom robom;

2. Izdavanje individualnih dozvola za svaki konkretan posao;

3. Nadzor i kontrola spoljnotrgovinskih poslova.

1. Registracija

Spoljnu trgovinu kontrolisanom robom može da vrši fizičko i pravno lice, registrovano za obavljanje ove delatnosti kod nadležnog ministarstva, prema čl. 11. i 12. Zakona. Pravo za obavljanje spoljnotrgovinskog prometa stiče se, danom upisa lica u Registar, koji vodi nadležno ministarstvo18, i koje izdaje Rešenje o upisu sa rokom važenja od pet godina.

Način vođenja Registra lica koja mogu da obavljaju spoljnu trgovinu kontrolisanom robom, postupak registracije, potrebna dokumenta, kao i sadržina Registra bliže je uređen Pravilnikom o načinu vođenja Registra lica koja mogu da obavljaju spoljnu trgovinu kontrolisanom robom19.

______________
18 Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja.
19 U postupku sprovođenja svojih normativnih ovlašćenja iz čl. 12. i 18. Zakona, ministar nadležnog ministarstva donosi Pravilnik ("Službeni list SCG", broj 12/05 i "Službeni glasnik RS", br. 73/06 i 96/07).

2. Izdavanje dozvola

Shodno odredbi člana 14. Zakona "dozvola za obavljanje spoljne trgovine kontrolisanom robom je pisani dokument nadležnog ministarstva, kojim se licu, na osnovu propisanih kriterijuma, odobrava da obavi pojedinačni posao spoljne trgovine poznatom količinom i vrstom kontrolisane robe, pod uslovima utvrđenim ugovorom sa stranim partnerom, a po prethodno sprovedenoj, zakonom propisanoj proceduri, i uz dostavljanje svih propisanih dokumenata".

Pravilnikom o obrascu zahteva za izdavanje dozvole, obrascu dozvole i drugim obrascima dokumenata koji prate spoljnu trgovinu kontrolisanom robom20 definisana je forma zahteva za izdavanje dozvole i drugih obrazaca, kao i spisak dokumenata koje je neophodno podneti uz zahtev.

Pre odlučivanja o konkretnom zahtevu nadležno ministarstvo pribavlja saglasnost Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva odbrane, kao i mišljenje Ministarstva unutrašnjih poslova21. Nadležna ministarstva za poslove odbrane i spoljne politike u procesu odlučivanja u okviru njihove nadležnosti (davanje saglasnosti), imaju i pravo veta na izdavanje dozvole. U slučaju da oba ministarstva uskrate izdavanje dozvole, nadležno ministarstvo ne može izdati dozvolu, a, ako, svoju saglasnost uskrati samo jedno, konačnu odluku o izdavanju dozvole donosi Vlada.

Zakon propisuje izdavanje dozvola za izvoz i uvoz, naučnotehničku saradnju i proizvodnu kooperaciju, pribavljanje i ustupanje imovinskih prava po osnovu tehnologija u oblasti proizvodnje kontrolisane robe, pružanje intelektualnih i materijalnih usluga, zastupanje stranih firmi, posredovanje, reeksport, nekomercijalni izvoz i uvoz, kao i za robe koje nisu razvrstane na listi dvostruke namene, ali mogu biti upotrebljene za razvoj, proizvodnju, manipulaciju, raspolaganje, održavanje, skladištenje ili širenje oružja za masovno uništenje.

Nadležno ministarstvo može odbiti izdavanje dozvole ako izvoznik ili uvoznik ne ispunjavaju uslove propisane članom 25. Zakona.

Izdata dozvola se može oduzeti, u slučaju kada nadležno ministarstvo dođe do saznanja da je dozvola izdata na osnovu lažnih podataka, i u situaciji, kada se značajno menjaju uslovi prilikom izdavanja dozvole, kada lice, ili posao spoljne trgovine ugrožava bezbednosne, spoljnopolitičke i ekonomske interese zemlje, kada se lice ne pridržava uslova navedenih u dozvoli ili ih ne poštuje. Za moguću štetu prouzrokovanu oduzimanjem dozvole Republika Srbija nije odgovorna i nema nikakvih materijalnih obaveza po osnovu naknade štete (član 26. Zakona).

Nadležno ministarstvo, kada je u pitanju uvoz kontrolisane robe, izdaje i Sertifikat krajnjeg korisnika - End User Certificate. Sa druge strane, kada je u pitanju izvoz kontrolisane robe, nadležno ministarstvo proverava dostavljeni sertifikat krajnjeg korisnika, sa aspekta ispunjenosti uslova iz člana 16. Zakona (da nije stariji od 6 meseci, da sadrži sve neophodne elemente i da je preveden i prevod overen od strane ovlašćenog sudskog tumača). U saradnji sa ministarstvom nadležnim za spoljne poslove, diplomatskim putem proverava verodostojnost izdatih sertifikata krajnjeg korisnika (da li su izdati od strane ovlašćenih organa i institucija zemlje u koju se roba izvozi).

Za transport i tranzit naoružanja i vojne opreme neophodne su dozvole koje izdaju nadležni organi. Za transport kopnenim i vodenim putem dozvolu izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije, a dozvole za transport vazdušnim putem izdaje Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije, na osnovu prethodno izdate dozvole Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja za odobrenje konkretnog izvoza/uvoza i pribavljenih saglasnosti Ministarstva odbrane i Ministarstva spoljnih poslova.

Dozvole za tranzit predmeta naoružanja i vojne opreme ukoliko se obavlja kopnenim i/ili vodenim putem izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova po prethodno pribavljenim saglasnostima Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva odbrane, a ukoliko se tranzit obavlja vazdušnim putem, dozvole izdaje Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije, uz saglasnost Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva odbrane.

_______________
20 Pravilnik o obrascu zahteva za izdavanje dozvole, obrascu dozvole i drugim obrascima dokumenata koji prate spoljnu trgovinu kontrolisanom robom ("Službeni glasnik RS", broj 96/07).
21 U vreme postojanja državne zajednice SCG (31. mart 2005. - 5. jun 2006. godine) mišljenja su pribavljana od strane ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, odnosno Crne Gore, u zavisnosti od sedišta privrednog subjekta, podnosioca zahteva za izdavanje dozvole.

2.1. Kriterijumi za izdavanje dozvole

Odluka o kriterijumima za izdavanje dozvola za izvoz naoružanja, vojne opreme i robe dvostruke namene22 propisuje osam kriterijuma koji moraju da se razmotre i primene pre izdavanja dozvole. Ona je u potpunosti usklađena sa Pravilima ponašanja u izvozu oružja EU - EU Code of Conduct on Arms Export. Vlada Republike Srbije je 20. novembra 2008. godine usvojila zaključak o prihvatanju načela iz Kodeksa ponašanja Evropske unije.

Kriterijumi na osnovu kojih se izdaju dozvole za izvoz naoružanja, vojne opreme i robe dvostruke namene su:

1. poštovanje međunarodnih obaveza, naročito sankcija koje je izglasao SB UN, međunarodnih sporazuma o neširenju naoružanja, kao i drugih međunarodnih obaveza,

2. poštovanje ljudskih prava u zemlji koja je konačno odredište,

3. unutrašnja situacija u zemlji koja je krajnje odredište izvoza, u funkciji postojanja zategnutosti ili oružanih sukoba,

4. održavanje regionalnog mira, bezbednosti i stabilnosti,

5. nacionalna bezbednost države, kao i bezbednost prijateljskih zemalja,

6. ponašanje zemlje - kupca u odnosu na međunarodnu zajednicu, posebno njen stav prema terorizmu, priroda njenih savezništava i poštovanje međunarodnog prava,

7. postojanje rizika da će predmet izvoza otići u druge ruke u zemlji - kupcu ili ponovo biti izvezen pod nepoželjnim uslovima i

8. kompatibilnost izvoza oružja sa tehničkom i ekonomskom sposobnošću zemlje primaoca, uzimajući u obzir poželjnost, da zemlje realizuju svoje legitimne bezbednosne i odbrambene potrebe uz najmanju moguću upotrebu ljudskih i ekonomskih resursa za nabavku oružja.

Prema EU Pravilima ponašanja u izvozu oružja23 ukoliko zahtev sadrži elemente i podatke o kršenju prva 4 kriterijuma, zahtev za izdavanje dozvole se automatski odbija i o tome se obaveštavaju zemlje članice EU, a za kršenje kriterijuma 5-8 procenu vrše nadležne nacionalne institucije. Pravila su politički obavezujuća za države članice EU. Njihovom ugradnjom u nacionalno zakonodavstvo i doslednom primenom u proceduri izdavanja dozvola, Republika Srbija ispunjava zahteve EU za usklađivanje propisa u ovoj oblasti.

Prilikom razmatranja zahteva za izdavanje dozvole za izvoz, pored navedenih kriterijuma, uzimaju se u obzir i:

a) potencijalni efekti države na ekonomski, finansijski i komercijalni interes, uključujući i dugoročni interes u uspostavljanju stabilnih i demokratskih odnosa sa trgovinskim partnerima;

b) potencijalni efekti na odnose države sa zemljom u koju se vrši izvoz;

v) potencijalni efekti na transformaciju i oživljavanje namenske industrije i

g) potencijalni efekti na ukupni privredni razvoj države.

Ispunjenost kriterijuma procenjuju ministarstva koja su uključena u administrativnu proceduru izdavanja dozvole, svako prema svojoj nadležnosti, na osnovu kojih daju saglasnost odnosno mišljenje da li dozvolu treba izdati ili ne.

_______________
22 Odluka je doneta na osnovu člana 3. stav 2. Zakona i objavljena u "Službenom listu SCG", broj 11/05.
23 Ova Pravila (ili Kodeks) su usvojena u junu 1998. godine. Čine ih osam kriterijuma. Sve države članice EU složile su se da će primenjivati Pravila ponašanja po pitanju izvoza oružja prilikom razmatranja zahteva za izvoz robe iz usvojene Zajedničke liste vojne opreme EU. Pravila ponašanja takođe imaju za cilj da poboljšaju razmenu informacija između država članica i da doprinesu boljem razumevanju njihovih politika izvozne kontrole. U junu 2000. godine ova pravila su proširena i na robu dvostruke namene (Regulativa EK 1334) kada je poznato ili se sumnja da je krajnji korisnik ili krajnja upotreba te robe u vojne svrhe.

2.2. Nadležne institucije u procesu izdavanja dozvole

Prema članu 9. Zakona, spoljna trgovina kontrolisanom robom, vrši se na osnovu dozvole koju izdaje nadležno ministarstvo. Shodno odredbama Zakona o ministarstvima dozvolu za obavljanje poslova spoljne trgovine kontrolisanom robom izdaje Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja. Pre odlučivanja po zahtevu za izdavanje dozvole za obavljanje spoljne trgovine kontrolisanom robom, u smislu odredaba Zakona, nadležno ministarstvo razmatra kredibilitet podnosioca zahteva, kao i ekonomske i tehnološke aspekte podnetog zahteva.

Shodno odredbama Zakona, u postupku izdavanja dozvola učestvuju i: Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo odbrane i Ministarstvo unutrašnjih poslova. Oni, u okviru svojih nadležnosti, u postupku donošenja odluka o izdavanju dozvole za spoljnu trgovinu kontrolisanom robom, razmatraju zahtev, vrše proveru podataka navedenih u njemu i daju saglasnost odnosno mišljenje da li treba da se izda dozvola.

Uloga svakog ministarstva precizno je definisana čl. 21., 22. i 23. Zakona.

3. Nadzor i kontrola

Nadležno ministarstvo vrši nadzor i kontrolu obavljanja spoljnotrgovinskog prometa kontrolisanom robom u skladu sa odredbama Zakona, a u saradnji sa Ministarstvom odbrane, Ministarstvom spoljnih poslova, Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom finansija - Uprava carina, organima bezbednosno-obaveštajnih službi i dr. Carinski organi, organi bezbednosno-obaveštajnih službi i inspekcijski organi, sprovode stalnu kontrolu u okviru zakonskih ovlašćenja, o čemu dostavljaju Izveštaj nadležnom ministarstvu24.

Carinsku kontrolu vrši Uprava carina i tromesečno obaveštava nadležno ministarstvo o realizaciji izdatih dozvola.

Na osnovu člana 38. Zakona, tokom vršenja carinske kontrole kontrolisane robe koja je predmet spoljne trgovine, carinski organi mogu, u okviru svojih nadležnosti, ograničiti, zaustaviti, oduzeti ili obustaviti transport kontrolisane robe, o čemu moraju da obaveste nadležno ministarstvo.

Obaveze carinskih organa u sprovođenju odredaba Zakona, propisane su Pravilnikom o obavezama carinskih organa u spoljnoj trgovini naoružanjem, vojnom opremom i robom dvostruke namene25.

Na osnovu ovog pravilnika, carinski organi prilikom davanja odobrenja za stavljanje kontrolisane robe u odgovarajući carinski postupak, dužni su da utvrde da li je uz jedinstvenu carinsku ispravu priložena dozvola izdata od strane nadležnog ministarstva i da li podaci iz dozvole o obavljanju spoljne trgovine kontrolisanom robom odgovaraju podacima iz JCI i stvarnom stanju robe.

Takođe, carinski organi, prilikom davanja odobrenja za stavljanje robe u carinski postupak tranzita kontrolisane robe kopnenim i vodenim putem, dužni su da utvrde da li je uz JCI priloženo odobrenje Ministarstva unutrašnjih poslova RS. U slučaju tranzita kontrolisane robe vazdušnim putem, potrebno je odobrenje organa nadležnog za vazdušni saobraćaj.

Shodno članu 4. gore pomenutog pravilnika, carinski organi će privremeno zadržati kontrolisanu robu, ako utvrde:

- da uz JCI nije priložena odgovarajuća dozvola ili odobrenje;

- da podaci navedeni u JCI ne odgovaraju podacima navedenim u dozvoli odnosno odobrenju;

- da stvarno stanje robe ne odgovara podacima navedenim u dozvoli, odnosno odobrenju.

O prekidu carinskog postupka i privremenom zadržavanju robe carinski organ je dužan da odmah obavesti nadležno ministarstvo, uz navođenje razloga zbog kojih je to učinjeno. Međutim, sama kontrola spoljnotrgovinskog prometa, tranzita i skladištenja kontrolisane robe, sprovodi se na način propisan Pravilnikom o načinu sprovođenja radnji i mera u postupku kontrole prihvaćene deklaracije26.

Ministarstvo unutrašnjih poslova vrši kontrolu i nadzor prevoza i tranzita naoružanja i vojne opreme, oružja i municije i eksplozivnih materija, preko državne granice i na teritoriji Republike Srbije, u drumskom i železničkom saobraćaju, a u skladu sa odredbama sledećih zakonskih propisa:

- Zakon o zaštiti državne granice27;

- Zakon o prevozu opasnih materija28;

- Zakon o oružju i municiji29;

- Zakon o eksplozivnim materijama, zapaljivim tečnostima i gasovima30;

- Uredba o prevozu naoružanja i vojne opreme31;

- Uredba o prevozu opasnih materija u drumskom i železničkom saobraćaju32.

Transport naoružanja i vojne opreme obavlja se uz naoružanu pratnju, shodno čl. 31. Zakona i čl. 9. Uredbe o prevozu naoružanja i vojne opreme.

Značajno je istaći, da lica (fizička i pravna) koja se bave spoljnom trgovinom, transportom ili tranzitom kontrolisane robe imaju Zakonom propisanu obavezu, da organima nadležnim za nadzor i kontrolu, omoguće uvid u svim fazama prometa, transporta, tranzita i skladištenja. U slučaju nestanka ili oštećenja robe, kod lica koje učestvuje u spoljnoj trgovini kontrolisanom robom, ili koje nabavlja i čuva tu robu, propisana je, obaveza prijavljivanja, oštećenja ili nestanka te robe nadležnom ministarstvu, u roku od 24 sata, od nestanka ili oštećenja. Lice, koje obavlja spoljnotrgovinski promet kontrolisane robe (uvoznik, izvoznik, posrednik, vlasnik ili drugi korisnik), dužno je da obavezno čuva dokumentaciju o prometu ovom robom, najmanje deset godina.

U nadležnom ministarstvu, shodno odredbama Zakona, formirana je i uspostavljena sopstvena baza podataka. Baza podataka sadrži podatke o izdatim, odbijenim i oduzetim dozvolama, kao i podatke o registrovanim licima za obavljanje spoljnotrgovinskog prometa kontrolisanom robom i izvršenim kontrolama u registrovanim privrednim subjektima.

______________
24 Ako je predmet izvoza jedna od pet kategorija naoružanja (tenkovi, oklopna borbena vozila, artiljerija kalibra 75 mm, borbeni avioni, jurišni helikopteri) koja je bila na upotrebi u Ministarstvu odbrane, inspekciju izvoza imaju pravo da izvrše i predstavnici Strana u Sporazumu o podregionalnoj kontroli naoružanja u skladu sa Članom IV Aneksa 1 B Dejtonskog mirovnog sporazuma.
25 "Službeni glasnik RS", broj 67/05.
26 "Službeni glasnik RS", broj 53/04.
27 "Službeni glasnik RS", broj 97/08.
28 "Službeni list SFRJ", br. 27/90, 45/90 - ispravka i "Službeni list SRJ", br. 24/94, 28/96 - dr. zakon, 21/99, 44/99 i 68/02.
29 "Službeni glasnik RS", br. 9/92, 53/93, 67/93, 48/94, 44/98, 39/03, 85/05 i 101/05 - dr. zakon.
30 "Službeni glasnik RS", br. 44/77, 45/85, 18/89 i "Službeni glasnik RS", br. 53/93, 67/93, 48/94 i 101/05.
31 "Službeni list SRJ", broj 54/97.
32 "Službeni glasnik RS", broj 53/02.

IV REPUBLIKA SRBIJA U MEĐUNARODNOM SISTEMU IZVOZNE KONTROLE

U procesu podizanja državnih kapaciteta za što efikasnije sprovođenje sistema izvozne kontrole, donošenja i primenu propisa u ovoj oblasti, tokom prethodnih godina se odvijala izuzetno uspešna međunarodna saradnja.

1. Međunarodna saradnja u toku 2009. godine

U organizaciji i uz finansijsku podršku više ministarstava Vlade SAD (Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva odbrane, Ministarstva trgovine, Ministarstva energetike), Evropske unije (EU), Nemačke (BAFA), UNDP SEESAC, instituta SIPRI u 2009. godini je organizovano učešće predstavnika nadležnih institucija Republike Srbije na brojnim seminarima i radionicama u zemlji i inostranstvu:

1. Kurs o izdavanju dozvola za spoljno-trgovinski promet oružja, vojne opreme i proizvoda dvostruke namene, sa specifičnim osvrtom na ulogu posrednika u ovakvoj trgovini i kontrolu prometa, pod originalnim nazivom "Brokering Course" - Beč, Austrija, februar 2009. godine. Organizator: Vlada Sjedinjenih Američkih Država, EXBS program (Export and Border Security Program) Američke ambasade u Beogradu.

2. Kurs o Analizi krajnje upotrebe i krajnjeg korisnika transfera strateških predmeta (ASCOT) u vezi spoljno-trgovinskog prometa oružja, vojne opreme i robe dvostruke namene, a u cilju povećanja kapaciteta zemlje da se spreči rizik od nelegalnih transfera. Originalan naziv kursa je "End Use / End User Analysis of Strategic Commodity Transfers (ASCOT)" - Podgorica, Crna Gora, februar 2009. godine. Organizator: Vlada Sjedinjenih Američkih Država, EXBS program Američke ambasade u Beogradu.

3. Seminar u organizaciji OPCW u vezi sa odredbama Konvencije o zabrani hemijskog oružja (CWC) za članove nacionalnog tela za primenu CWC u vezi sa deklaracijama koje se dostavljaju OPCW - Rakitje kod Zagreba, Hrvatska, februar 2009. godine. Učešće je uzelo 30-40 učesnika iz Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Češke Republike, Hrvatske, Nemačke, Grčke, Mađarske, Italije, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Poljske, Rumunije, Srbije, Slovačke, Slovenije, Turske i Ukrajine.

4. Ažuriranje Nacionalnog profila za upravljanje hemikalijama, razvoj procene nacionalnih kapaciteta za Strateški pristup međunarodnom upravljanju hemikalijama i održavanje seminara o uspostavljanju nacionalnih prioriteta za Strateški pristup međunarodnom upravljanju hemikalijama u Srbiji - "SAICM projekat" - IV faza projekta (završna) - Beograd, februar 2009. godine. Organizator: Ministarstvo za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja Republike Srbije i EU.

5. Pripremni sastanak za međuresorni seminar o istragama i procesuiranju prekršaja zakona o izvoznim kontrolama, Beograd, april 2009. godine, u organizaciji instituta SIPRI iz Švedske i Uprave carina Republike Srbije.

6. Međuresorni seminar o istragama i procesuiranju prekršaja zakona o izvoznim kontrolama, Beograd, april 2009. godine, pod pokroviteljstvom EU u organizaciji instituta SIPRI iz Švedske i Uprave carina Republike Srbije.

7. Akademija o izvoznoj kontroli u SAD, Atina, Džordžija, april 2009. godine u organizaciji i pod pokroviteljstvom EXBS programa (Export and Border Security Program) Američke ambasade u Beogradu.

8. Regionalni sastanak, Beograd, april 2009. godine u UNDP SEESAC u vezi sa inicijativom o regionalnom izveštavanju o izvozu oružja. Prisustvovali su i predstavnici izvozno-uvozne kontrole Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije. Dogovoren je seminar o izradi regionalnog izveštaja o izvozu oružja u skladu sa nacionalnim izveštajima za 2007. godinu.

9. Seminar o izdavanju dozvola za spoljnu trgovinu naoružanjem, vojnom opremom i robom dvostruke namene - napredni kurs, Miločer, Crna Gora, maj 2009. godine. Seminaru su pored predstavnika Republike Srbije prisustvovali i predstavnici izvozno-uvozne kontrole Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije. Obuka je nastavak osnovnog kursa, koji je održan za svaku od četiri zemlje učesnice posebno, tokom prethodnih godina.

10. EXBS program (Export and Border Security Program) Američke ambasade u Beogradu je organizovao međunarodnu Konferenciju o sistemu TRACKER u Varšavi, Poljska, maj 2009. godine. Na Konferenciji su bile prisutne delegacije iz 19 zemalja TRACKER korisnika. Konferenciji je prisustvovalo oko 200 učesnika iz oko 60 zemalja - govorilo se o unapređenju i novim karakteristikama Tracker sistema, o svim pogodnostima i/ili problemima sa kojima se susreću razne zemlje koje koriste ovaj sistem za elektronsko izdavanje dozvola. Domaćin Konferencije je Agencija za kontrolu izvoza Vlade Poljske, a Poljska je zemlja koja ima najbolje rezultate i iskustvo u primeni i korišćenju Tracker sistema.

11. U okviru COARM (EU radne grupe za izvoz oružja) održan je seminar o izvoznoj kontroli oružja za region JIE u organizaciji Ministarstva spoljnih poslova Češke Republike, kao predsedavajuće zemlje u EU - Tirana, Albanija, jun 2009. godine. Prisutni su bili predstavnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Srbije.

12. Deseta međunarodna konferencija o kontroli izvoza - Istanbul, Turska jun 2009. godine, sa 200 učesnika iz preko 60 država, predstavnika državnih institucija, međunarodnih i nevladinih organizacija. Organizator: Vlada Sjedinjenih Američkih Država, EXBS program (Export and Border Security Program) Američke ambasade u Beogradu.

13. Seminar o regionalnom izveštavanju - Bečići, Crna Gora, jula 2009. godine u organizaciji i pod pokroviteljstvom UNDP SEESAC uz prisustvo - predstavnika Albanije, Crne Gore, BIH i Makedonije, kada je utvrđen format za godišnje izveštavanje o izvozu oružja u regionu JIE.

14. Poseta delegacije Republike Srbije BAFA-i u okviru EU Pilot projekta u vezi sa donošenjem novog zakona o spoljnoj trgovini naoružanjem, vojnom opremom i robom dvostruke namene - Ešborn, Frankfurt, Nemačka, jul 2009. godine.

15. Jednodnevni seminar za privredu pod nazivom "Izvozna kontrola naoružanja, vojne opreme i robe dvostruke namene", Beograd, 15. oktobar 2009. godine, pod pokroviteljstvom SEESAC UNDP i u organizaciji ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja. Seminaru je prisustvovalo oko 170 učesnika i to: predstavnici namenske industrije, registrovana preduzeća za spoljnotrgovinski promet kontrolisanom robom, kao i predstavnici firmi čije je poslovanje potencijalno vezano za robu dvostruke namene, predstavnici relevantnih ministarstava, naučnih instituta i privredne komore.

16. Akademija o izvoznoj kontroli u SAD, Atina, Džordžija, novembar 2009. godine u organizaciji i pod pokroviteljstvom EXBS programa (Export and Border Security Program) Američke ambasade u Beogradu.

2. Dalje aktivnosti

U cilju daljeg unapređenja izvozne kontrole neophodna je i u narednom periodu pomoć međunarodne zajednice i intenziviranje međuresorske saradnje svih institucija u primeni propisa iz ove oblasti, kao i edukacija predstavnika privrede.

Za dalje unapređenje sistema izvozno-uvozne kontrole potrebno je:

- potpuno usaglašavanje domaćih propisa sa propisima EU,

- intenziviranje aktivnosti za pristupanje međunarodnim sporazumima i kontrolnim režimima,

- ažuriranje Nacionalnih kontrolnih lista, odnosno njihovo usklađivanje sa najnovijim listama EU,

- izvršavanje preuzetih obaveza koje proističu iz članstva Republike Srbije u UN, kao i brojnih međunarodnih rezolucija, preporuka i drugih dokumenata na planu sprečavanja proliferacije oružja za masovno uništavanje i borbe protiv terorizma,

- jačanje regionalne saradnje,

- nastavak učešća u projektima EU,

- održavanje seminara i edukacije domaće privrede i vladinog sektora o izvoznoj kontroli kontrolisane robe.

V STATISTIČKI PREGLED

Odeljak 1/09:

Spisak lica koja su registrovana za spoljnotrgovinski promet naoružanja, vojne opreme i robe dvostruke namene u 2009. godini

U 2009. godini u Registar koji vodi Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja je upisano 27 novih privrednih subjekata ovlašćenih da obavljaju poslove spoljne trgovine kontrolisanom robom.

Posmatrajući registrovane privredne subjekte prema obliku vlasništva kapitala, na dan 31. decembra 2009. godine, preovlađuje privatna vlasnička struktura sa 85,19%, mešovita sa 11,11%, i preduzeća u državnom vlasništvu sa 3,7%.

Prema poreklu osnivačkog kapitala lica upisanih u Registar, na dan 31. decembra 2009. godine preovlađuje domaći kapital sa 62,96%, učešće mešovitog kapitala iznosi 25,93% i stranog kapitala 11,11%.

Prema veličini lica u 2009. godini po kriterijumu utvrđenom Zakonom o računovodstvu i reviziji ("Službeni glasnik RS", br. 46/06 i 111/09) u Registar je upisano šest velikih, sedam srednjih i 14 malih privrednih subjekata. Njihovi procentualni udeli u ukupnom broju upisanih subjekata registracije iznose: 22,22% velikih, 25,93% srednjih i 51,85% malih.

Radi boljeg uvida u stanje Registra lica koja mogu da obavljaju spoljnu trgovinu kontrolisanom robom značajno je istaći da je od početka primene Zakona o spoljnoj trgovini naoružanjem, vojnom opremom i robom dvostruke namene (31. mart 2005. godine), do kraja 2009. godine u Registar upisano ukupno 155 privrednih subjekata (prvi 20. aprila 2005., poslednji 18. decembra 2009. godine). Od tog broja u 2005. godini upisano je 78 (22 registrovano za obavljanje spoljne trgovine naoružanjem i vojnom opremom, 7 za robu dvostruke namene i 49 za naoružanje, vojnu opremu i robu dvostruke namene), u 2006. godini 15 (1 za naoružanje i vojnu opremu, 3 za robu dvostruke namene i 11 za naoružanje, vojnu opremu i robu dvostruke namene), u 2007. godini 13 (2 za naoružanje i vojnu opremu, 6 za robu dvostruke namene i 5 za naoružanje, vojnu opremu i robu dvostruke na) u 2008. godini 22 (2 za naoružanje i vojnu opremu, 9 za robu dvostruke namene i 11 za naoružanje, vojnu opremu i robu dvostruke namene) i u 2009. godini 27 privrednih subjekata (3 za naoružanje i vojnu opremu, 11 za robu dvostruke namene i 13 za naoružanje, vojnu opremu i robu dvostruke namene).

Odeljak 2/09:

Podaci o izdatim izvoznim dozvolama za NVO, prema destinaciji izvoza, razvrstano prema NKL NVO

Za izvoz naoružanja i vojne opreme u 2009. godini je izdato 360 dozvola, u ukupnoj vrednosti od 467,02 mil. USD.

Prema broju izdatih dozvola, najatraktivnije su sledeće destinacije: Pakistan (28), SAD (27), Bugarska (24), Crna Gora (22), Jordan (17), Bosna i Hercegovina (14), Makedonija (14), Sveti Kits i Nevis (13), Ujedinjeno Kraljevstvo (11) i Belgija (10). Za ovih 10 destinacija je izdato 180 dozvola što čini polovinu ukupno izdatih dozvola za izvoz NVO (50%).

NVO su izvezeni kupcima u 58 zemalja, gde su posrednici u trgovini učestvovali kod izvoza oružja i vojne opreme u 7 zemalja (odnosno svaka osma destinacija nije predstavljala i zemlju krajnjeg korisnika).

Vrednosno gledano, najznačajnije izvozne destinacije su bile: SAD (245,64 mil. USD), Irak (62,12 mil. USD), Italija (22,06 mil. USD), Belgija (19,71 mil. USD), Bugarska (15,63 mil. USD), Kenija (15,12 mil. USD), Kipar (9,32 mil. USD), Nemačka (6,10 mil. USD), Egipat (5,83 mil. USD), Sveti Kits i Nevis (5,76 mil. USD), Crna Gora (5,33 mil. USD), Bangladeš (4,76 mil. USD) i Libija (4,26 mil. USD). Ukupna vrednost zaključenih spoljnotrgovinskih poslova izvoza, prema izdatim dozvolama za prvih 13 destinacija iznosi 421,64 mil. USD što čini 90,3% vrednosti izdatih dozvola NVO u 2009. godini.

Odeljak 3/09:

Podaci o izdatim uvoznim dozvolama za NVO, prema destinaciji uvoza, razvrstano prema NKL NVO

Za uvoz naoružanja i vojne opreme u 2009. godini je izdato 182 dozvole, u ukupnoj vrednosti od 111,26 mil. USD.

Najveći broj izdatih dozvola se odnosio na uvoz iz: Bosne i Hercegovine (35), Nemačke (20), Austrije (16), Bugarske (15), Ruske Federacije (13), Belgije (9), SAD (8), od 29 zemalja iz kojih je vršen uvoz. Broj uvoznih dozvola, izdatih za gore navedenih 7 zemalja, iznosi 116, što čini 63,7% od ukupno izdatih uvoznih dozvola i ukazuje na veliku koncentraciju uvoza iz malog broja zemalja.

Vrednosno gledano, najvažnije uvozne destinacije su: Ruska Federacija (26,19 mil. USD), Bosna i Hercegovina (20,35 mil. USD), Izrael (19,60 mil. USD), Francuska (19,15 mil. USD), Nemačka (7,91 mil. USD) i Bugarska (6,66 mil. USD), što čini 89,75% vrednosti svih izdatih dozvola i pokazuje još veću koncentraciju uvoza (iz četiri zemlje). Uvoz naoružanja iz Ruske Federacije čini 23,5%, Bosne i Hercegovine 18,3%, Izraela 17,6% i iz Francuske 17,2% posmatrajući ukupnu vrednost izdatih uvoznih dozvola. Uvoz je ostvaren iz 29 zemalja u 2009. godini, a posrednici su učestvovali pri uvozu sa 14 destinacija.

Odeljak 4/09:

Podaci o izdatim izvoznim dozvolama za RDN, prema destinaciji izvoza, razvrstano prema NKL RDN

Za izvoz robe dvostruke namene u 2009. godini je izdata 1 dozvola, u vrednosti od ukupno 0,57 mil. USD.

Odeljak 5/09:

Podaci o izdatim uvoznim dozvolama za RDN, prema destinaciji uvoza, razvrstano prema NKL RDN

Za uvoz robe dvostruke namene u 2009. godini je izdato ukupno 33 dozvole, u vrednosti od ukupno 5,24 mil. USD.

Najveći broj izdatih dozvola se odnosio na uvoz iz: Bosne i Hercegovine (6), Češke Republike (6), Bugarske (3), Nemačke (3) i Slovenije (3).

Vrednosno gledano, najvažnije uvozne destinacije su: Bosna i Hercegovina (2,21 mil. USD), Mađarska (0,93 mil. USD), Bugarska (0,62 mil. USD), Slovenija (0,54 mil. USD), što čini 82% vrednosti izdatih dozvola i pokazuje veliku koncentraciju uvoza (iz četiri zemlje). Najveći uvoz robe dvostruke namene u Srbiju je bio iz Bosne i Hercegovine.

Odeljak 6/09:

Podaci o realizaciji izvoza po izdatim izvoznim dozvolama za NVO, prema destinaciji izvoza, razvrstano prema NKL NVO

Ukupna realizacija izvoza NVO u 2009. godini je iznosila 145,50 mil. USD, i to: 124,68 mil. USD po izdatim dozvolama za izvoz NVO u 2009. godini i 20,82 mil. USD po izdatim dozvolama za izvoz NVO u 2008. godini sa rokom važenja i realizacijom u 2009. godini.

Ukupna realizacija izvoza NVO u 2009. godini iznosi 31,15% ukupno odobrenog izvoza u iznosu od 467,02 mil. USD.

Najveća vrednost u realizaciji izvoza je ostvarena izvozom u: Irak (63,90 mil. USD), SAD (26,76 mil. USD), Crnu Goru (5,58 mil. USD), Bugarsku (4,54 mil. USD), Belgiju (4,44 mil. USD), Tajland (2,79 mil. USD), Barbados (2,71 mil. USD), Indoneziju (2,61 mil. USD), Češku Republiku (2,38 mil. USD), Kipar (2,13 mil. USD) i Rumuniju (2,06 mil. USD).

Odeljak 7/09:

Podaci o realizaciji uvoza po izdatim uvoznim dozvolama za NVO, prema destinaciji uvoza, razvrstano prema NKL NVO

Ukupna realizacija uvoza NVO u 2009. godini je iznosila 66,12 mil. USD, i to: 54,58 mil. USD po izdatim dozvolama za uvoz NVO u 2009. godini i 11,54 mil. USD po izdatim dozvolama za uvoz NVO u 2008. godini sa rokom važenja i realizacijom u 2009. godini.

Ukupna realizacija uvoza NVO u 2009. godini iznosi 59,42% ukupno odobrenog uvoza u iznosu od 111,26 mil. USD.

Najveća vrednost u realizaciji uvoza NVO u 2009. godini je ostvarena uvozom iz: Francuske (17,92 mil. USD), Izraela (16,43 mil. USD), Ruske Federacije (14,20 mil. USD), Bosne i Hercegovine (7,40 mil. USD) i Bugarske (3,87 mil. USD).

Odeljak 8/09:

Podaci o realizaciji izvoza po izdatim izvoznim dozvolama za RDN, prema destinaciji izvoza, razvrstano prema NKL RDN

Realizacija izvoza po izdatoj dozvoli za izvoz RDN, u 2009. godini je iznosila 0,57 mil. USD, što iznosi 100% odobrenog izvoza.

Odeljak 9/09:

Podaci o realizaciji uvoza po izdatim uvoznim dozvolama za RDN, prema destinaciji uvoza, razvrstano prema NKL RDN

Realizacija uvoza po izdatim dozvolama za uvoz RDN, u 2009. godini je iznosila 1,29 mil. USD, što iznosi oko 24,62% odobrenog uvoza u iznosu od 5,24 mil. USD.

Najveća vrednost u realizaciji uvoza RDN u 2009. godini je ostvarena uvozom iz: Slovenije (0,54 mil. USD), Češke Republike (0,22 mil. USD), Bosne i Hercegovine (0,14 mil. USD) i Austrije (0,12 mil. USD).

Odeljak 10/09:

Podaci o odbijenim zahtevima za izvoz NVO, prema destinaciji izvoza, razvrstano prema NKL NVO

Odbijeno je 6 zahteva za izvoz naoružanja i vojne opreme u 2009. godini, u ukupnoj vrednosti od 18,23 mil. USD, zbog nepotpune dokumentacije podnosioca zahteva.

Prema kriterijumima koji su propisani Odlukom o kriterijumima za izdavanje dozvola za izvoz naoružanja, vojne opreme i robe dvostruke namene33 i koja je u potpunosti usklađena sa Pravilima ponašanja u izvozu oružja EU - EU Code of Conduct on Arms Export, nije bilo odbijenih zahteva za izvoz NVO.

Odeljak 11/09:

Podaci o odbijenim zahtevima za uvoz NVO, prema destinaciji uvoza, razvrstano prema NKL NVO

Odbijen je jedan zahteva za uvoz naoružanja i vojne opreme u 2009. godini, u ukupnoj vrednosti od 0,47 mil. USD, zbog nepotpune dokumentacije podnosioca zahteva.

Odeljak 12/09:

Podaci o odbijenim zahtevima za izvoz RDN, prema destinaciji izvoza, razvrstano prema NKL RDN

Nije bilo odbijenih zahteva za izvoz robe dvostruke namene u 2009. godini.

Odeljak 13/09:

Podaci o odbijenim zahtevima za uvoz RDN, prema destinaciji uvoza, razvrstano prema NKL RDN

Nije bilo odbijenih zahteva za uvoz robe dvostruke namene u 2009. godini.

______________
33 Odluka je doneta na osnovu člana 3. stav 2. Zakona i objavljena u "Službenom listu SCG", broj 11/05.

Grafikon br. 1: Broj izdatih dozvola za NVO

 

godina

uvoz

izvoz

2005*

59

274

2006

100

300

2007

135

372

2008

176

343

2009

182

360

 

 

Grafikon br. 2: Vrednost izdatih dozvola za NVO [mil. USD]

 

godina

uvoz

izvoz

2005*

4,93

176,45

2006

12,52

346,33

2007

57,60

300,00

2008

129,18

580,69

2009

111,26

467,02

 

 

* Za 2005. godinu pregledom je obuhvaćen samo deo dozvola izdatih od 31. marta (do kada je Ministarstvo za međunarodne ekonomske odnose Srbije i Crne Gore preuzelo nadležnost od Ministarstva odbrane) do kraja godine.

Grafikon br. 3: Najveće uvozne destinacije NVO

Grafikon br. 4: Najveće izvozne destinacije NVO

 

 

Grafikon br. 5: Broj izdatih dozvola za RDN

 

godina

uvoz

izvoz

2005

10

0

2006

9

1

2007

13

1

2008

27

0

2009

33

1

 

 

Grafikon br. 6: Vrednost izdatih dozvola za RDN [mil. USD]

 

godina

uvoz

izvoz

2005

0.223

0

2006

0.288

0.092

2007

0.81

0.061

2008

3.68

0

2009

5.24

0.57

 

 

* Za 2005. godinu pregledom je obuhvaćen samo deo dozvola izdatih od 31. marta (od kada je Ministarstvo za međunarodne ekonomske odnose Srbije i Crne Gore preuzelo nadležnost od Ministarstva odbrane) do kraja godine.

 

Prilog 1

IZVOD IZ NACIONALNE KONTROLNE LISTE NAORUŽANJA I VOJNE OPREME

1. Oružje i automatsko naoružanje kalibra 12,7 mm (kalibar 0,5 inča) ili manjeg, dodatna oprema i posebno konstruisane komponente za njih

2. Naoružanje ili oružje kalibra većeg od 12,7 mm (kalibar 0,50 inča), lanseri, oprema i specijalno konstruisani delovi za njih

3. Municija i specijalno konstruisane komponente za oružja regulisana tač. 1., 2. ili 12.

4. Bombe, torpeda, rakete, projektili i odgovarajuća oprema i dodaci posebno konstruisani za vojnu upotrebu i posebno konstruisane komponente za njih

5. Oprema za upravljanje vatrom i odgovarajuća oprema za davanje uzbune i upozorenje, kao i odgovarajući sistemi i oprema za mere protivelektronskog dejstva, specijalno projektovani za vojnu upotrebu sa specijalno projektovanim odgovarajućim delovima i priborom

6. Kopnena vozila i njihovi delovi posebno konstruisani ili modifikovani za vojnu upotrebu

7. Visokotoksične materije, suzavci, odgovarajuća oprema, delovi, materijali i tehnologija

8. Vojni eksplozivi i goriva, uključujući pogonska goriva i slične materije

9. Ratni brodovi, specijalna mornarička oprema i pribor i komponente specijalno projektovane za vojnu upotrebu

10. Avioni, bespilotne letelice, vazduhoplovni motori i avionska oprema, oprema i komponente specijalno projektovani ili modifikovani za vojnu upotrebu

11. Elektronska oprema i njene komponente posebno projektovani za vojne primene, koji nisu navedeni u listi na nekom drugom mestu

12. Oružani sistemi koji ispaljuju projektile velike brzine i kinetičke energije i odgovarajuća oprema i specijalno konstruisane komponente za njih

13. Oklopna ili zaštitna oprema i sastavne komponente

14. Specijalizovana oprema za vojnu obuku ili simulaciju vojnih scenarija kao i komponente i dodaci posebno projektovani za nju

15. Oprema za formiranje slike ili oprema za protivmere i za nju namenski projektovane komponente i dodaci

16. Otkivci, livovi i ostali poluproizvodi čije korišćenje u proizvodima koji podležu kontroli može da se identifikuje pomoću sastava materijala, geometrije ili funkcije, i koji su specijalno projektovani za bilo koji proizvod obuhvaćen tač. 1. - 4. i tač. 6, 9, 10, 12. ili 19.

17. Raznovrsna oprema, materijali i dokumentacija, kao i odgovarajuće specijalno projektovane komponente

18. Oprema i tehnologija za proizvodnju proizvoda datih u ovoj listi

19. Sistemi oružja sa usmerenom energijom (DEW - directed energy weapon systems), modeli za njihovo ispitivanje, oprema za njih ili za borbu protiv njih, kao i specijalno projektovane komponente za njih

20. Kriogenična i superprovodljiva oprema, kao i specijalno projektovane komponente i prateći dodaci za nju

21. Softver

22. Tehnologija u skladu sa opštom tehnološkom napomenom o tehnologiji liste za razvoj, proizvodnju ili korišćenje kontrolisane robe navedene u ovoj listi, osim tehnologije obuhvaćene tač. 7. i 18.

23. Bezbednosna i paravojna oprema.

 

Prilog 2

STRUKTURA LISTE ROBE DVOSTRUKE NAMENE

Lista roba i tehnologija dvostruke namene podeljena je u 10 tehničkih kategorija koje su dalje podeljene u pet grupa.

Svaka roba sa liste se obeležava oznakom koju čine: broj tehničke kategorije (0-9), grupa (A-E) i broj međunarodnog kontrolnog režima koji kontroliše predmetnu robu.

Tehničke kategorije:

0 - Nuklearni materijali, proizvodni kapaciteti i oprema

1 - Materijali, hemikalije, "mikro-organizmi" i "toksini"

2 - Obrada materijala

3 - Elektronika

4 - Kompjuteri

5 - Bezbednost telekomunikacija i sredstava informacija

6 - Senzori i laseri

7 - Navigacija i vazduhoplovna elektronika

8 - Pomorstvo

9 - Pogonski sistemi, svemirske letelice i odgovarajuća oprema

Grupe:

A - Oprema, sklopovi i komponente

B - Proizvodnja i oprema za testiranje

C - Materijali

D - Softver

E - Tehnologija

Multilateralne i unilateralne kontrole:

000-099 - Vasenarski sporazum

100-199 - Režim kontrole tehnologije projektila

200-299 - Grupa nuklearnih snabdevača

300-399 - Australijska grupa

400-499 - Konvencija o hemijskom oružju

500-599 - Rezervisano

600-699 - Rezervisano

700-799 - Rezervisano

800-899 - Rezervisano

900-999 - Unilateralne kontrole

Odeljak 1/09

Spisak lica koja su registrovana za spoljnotrgovinski promet naoružanja, vojne opreme i robe dvostruke namene u 2009. godini

 

Red. br.

Naziv lica

Sedište lica

1.

GALENIKA FITOFARMACIJA AD

BEOGRAD

2.

MIL GROUP DOO

BEOGRAD

3.

UČA INTERNATIONAL DOO

VRŠAC

4.

FARMALOGIST DOO

BEOGRAD

5.

TELCOM DOO

BEOGRAD

6.

AD RUDNIK I FLOTACIJA RUDNIK

RUDNIK

7.

CPS-CAD PROFESSIONAL SYSTEMS DOO

BEOGRAD

8.

TERI ENGINEERING DOO

BEOGRAD

9.

PREDUZEĆE NOVOS DOO

BEOGRAD

10.

SIMPO-DEKOR DOO

VRANJE

11.

SUPER HUNT DOO

LAJKOVAC

12.

NEOCHIMIKI DOO

BEOGRAD

13.

CENTROHEM DOO

STARA PAZOVA

14.

PUPIN TELECOM DATACOM DOO

BEOGRAD

15.

JUGOELEKTRO TAD

BEOGRAD

16.

DAM-MONT DOO

STENJEVAC, Dvorište

17.

AGENCIJA ZA KONTROLU LETENJA SRBIJE I CRNE GORE DOO

BEOGRAD

18.

SUPER TANE DOO

SREMSKA KAMENICA

19.

DOO PROTECT ENG

UMKA

20.

JUVELA DOO

BEOGRAD

21.

TORDA ZVEZDA DOO

GORNJI MILANOVAC

22.

KRUPNIK DOO

BEOGRAD

23.

SORINA DOO

SREMSKA KAMENICA

24.

MRG EXPORT-IMPORT DOO

BEOGRAD

25.

IRITEL AD BEOGRAD

BEOGRAD

26.

MERIDIAN COMMUNICATIONS DOO

BEOGRAD

27.

RUDNIK OLOVA I CINKA VELIKI MAJDAN DOO

LJUBOVIJA, Uzovnica

Odeljak 1.1/09

Spisak lica koja su registrovana za spoljnotrgovinski promet naoružanja, vojne opreme i robe dvostruke namene od 2005. do 2009. godine.

Red. br.

Naziv lica

Sedište lica

1.

JUGOIMPORT-SDPR JP

BEOGRAD

2.

ZASTAVA ORUŽJE DP

KRAGUJEVAC

3.

METEOR-STILL DOO

KRAGUJEVAC

4.

KRUŠIK AD

VALJEVO

5.

INTERATIONAL CG DP

BEOGRAD

6.

MILAN BLAGOJEVIĆ-NAMENSKA

LUČANI

7.

PROIZVODNJA MILE DRAGIĆ DOO

ZRENJANIN

8.

BETRAM EKSPORT-IMPORT DOO

BEOGRAD

9.

MOL COMMERCE DP

BEOGRAD

10.

KIPAL EKSPORT DOO

BEOGRAD

11.

MIKRO DOO

BEOGRAD

12.

BELOM DOO

BEOGRAD

13.

PRVA ISKRA NAMENSKA PROIZVODNJA AD

BARIČ

14.

PRVI PARTIZAN

UŽICE

15.

TURBO COMMERCE DOO

BEOGRAD

16.

ALBA TRADE INTERNATIONAL DOO

BEOGRAD

17.

COFIS Export-import DOO

BEOGRAD

18.

FAP-TRANSPORT DOO

PRIBOJ

19.

PMC Inženjering DOO

BEOGRAD

20.

NB I.N.A.T DOO

KRAGUJEVAC

21.

REMONT-REMPROM DOO

ČAČAK

22.

YUCONSUP DOO

BEOGRAD

23.

BULLET DOO

BEOGRAD

24.

OMNICO SYSBI DOO

BEOGRAD

25.

SLOBODA AD

ČAČAK

26.

ATOM ELEKTRONIC DOO

BEOGRAD

27.

ACORDA INTERNATIONAL DOO

BEOGRAD

28.

TRAJAL KORPORACIJA

KRUŠEVAC

29.

YUGIT COMPANY DOO

BEOGRAD

30.

ASTRA ITB DOO

BEOGRAD

31.

J.N.J Export-Import DOO

BEOGRAD

32.

ELEKTRO INTEREX DOO

BEOGRAD

33.

PATRIMONS DOO

BEOGRAD

34.

METEL DOO

NOVI SAD

35.

GIM DOO

BEOGRAD

36.

CAN-YU DOO

BEOGRAD

37.

ČAJAVEC DOO

BEOGRAD

38.

DDA-KOMERC DOO

LESKOVAC

39.

JUGOHEMIJA AD

BEOGRAD

40.

TENEX&BOLDRINI DOO

SUBOTICA

41.

KOMET-TIM 93 OD

ČAČAK

42.

DOO ORAO

BEOGRAD

43.

TROFEJ COMERCE DOO

BEOGRAD

44.

TP LEMAX ŠABAC

ŠABAC

45.

AUTORING BALKAN DOO

BEOGRAD

46.

SR ALEKS ARMOR

BEOGRAD

47.

INTER STYLE COMPANY

BEOGRAD

48.

Livnica preciznih odlivaka AD

ADA

49.

UNI GLOBAL

BEOGRAD

50.

CALYPSO GROUP DOO

BEOGRAD

51.

KRUPEKS DOO

BEOGRAD

52.

IMK 14. Oktobar AD

KRUŠEVAC

53.

EVACO INTERNATIONAL DOO

ZEMUN

54.

G2 MITCHELL ARMS DOO

BEOGRAD

55.

RTC DOO

BEOGRAD

56.

ARSENAL CO DOO

BEOGRAD

57.

BALKAN NUNTER DOO

BEOGRAD

58.

BOOM COMPANY DOO

BEOGRAD

59.

BAPS DOO

ZRENJANIN

60.

MAG ETROL DOO

BEOGRAD

61.

LIVONA DOO

BEOGRAD

62.

CAPRIOLO DOO

BAČKA TOPOLA

63.

JOMIL DOO

BEOGRAD

64.

HUBERTUS DOO

ADA

65.

SAVIHEM DOO

BEOGRAD

66.

SSB International Inter Trade DOO

BEOGRAD

67.

ELEKTRONSKO ODELJENJE DOO

BEOGRAD

68.

GROF MBM DOO

PETROVAC NA MLAVI

69.

RUTEL DOO

BEOGRAD

70.

VIZUS DOO

BEOGRAD

71.

SNAJPER DOO

BEOGRAD

72.

METALIJA Export Import DOO

BEOGRAD

73.

PAMPERO DOO

BEOGRAD

74.

PRODUCT COMEX

BEOGRAD

75.

OZMO COMPANY SZR

BEOGRAD

76.

PUPIN-TELEKOM AD

BEOGRAD

77.

TRANSJUG DOO

BEOGRAD

78.

BONUM INŽENJERING DOO

BEOGRAD

79.

TRION DOO

BEOGRAD

80.

MELVALE CORPORATION DOO

BEOGRAD

81.

S.G. PROMET DOO

SREMSKA MITROVICA

82.

ZAŠTITA PLUS DOO

BEOGRAD

83.

CATENA NET DOO

BEOGRAD

84.

PROANALYTICA DOO

BEOGRAD

85.

HUBERTUS DOO - VRŠAC

VRŠAC

86.

IVEX DOO

BEOGRAD

87.

CPR IMPEX DOO

BEOGRAD

88.

DEX DOO

BEOGRAD

89.

CHORTAN Co DOO

BEOGRAD

90.

GALEB AVIATION DOO

BEOGRAD

91.

UNIVERZAL-HOLDING AD

BEOGRAD

92.

ELMONT-ENGINEERING DOO

BEOGRAD

93.

TISAB DOO

BEOGRAD

94.

BS-ITAL C.O. d.o.o.

BEOGRAD

95.

AS-CHEMY d.o.o.

NOVI SAD

96.

GLOBUS d.o.o

BEOGRAD

97.

SPORT DOO

UŽICE

98.

General Trading and Marketing Company d.o.o.

BEOGRAD

99.

ADRIATIC STIFADO d.o.o.

BEOGRAD

100.

TEHNOREMONT d.o.o.

TEMERIN

101.

DOO SUR TEC

ČAČAK

102.

TIGAR TEHNIČKA GUMA d.o.o.

PIROT

103.

TELEGROUP d.o.o.

BEOGRAD

104.

LENS DOO

BEOGRAD

105.

IMTEL RTV A.D.

BEOGRAD

106.

BIN COMMERCE DOO

BEOGRAD

107.

AC - OPREMA DOO

BEOGRAD

108.

EI - OPEK AD

NIŠ

109.

DOO BEL SYSTEMS

BEOGRAD

110.

BMA TRADING DOO

BEOGRAD

111.

VEMUS AUTOCOMMERCE DOO

BEOGRAD

112.

NETSET GLOBAL SOLUTIONS DOO

BEOGRAD

113.

MITEC DOO

BEOGRAD

114.

SARTING DOO

BEOGRAD

115.

IBIS - INSTRUMENTS DOO

BEOGRAD

116.

AVIO GAMMA - PLUS DOO

BEOGRAD

117.

GRAND MOTORS DOO

BEOGRAD

118.

INEKS - LORIS AD

BEOGRAD

119.

MTT INFIZ DOO

BEOGRAD

120.

MILOVIĆ - UNIVERZAL DOO

VRBAS

121.

DEMAX EXPORT IMPORT DOO

BEOGRAD

122.

DIPEKS DOO

BEOGRAD

123.

HARDER DIGITAL DOO

BEOGRAD

124.

PARTIZAN ARMS DOO

BEOGRAD

125.

VALMEKS DOO

BEOGRAD

126.

AGROPROGRES AD

BEOGRAD

127.

INSTITUT ZA NUKLEARNE NAUKE VINČA

BEOGRAD

128.

KORPORACIJA INDUSTRIJA POLIESTER AD

PRIBOJ

129.

GALENIKA FITOFARMACIJA AD

BEOGRAD

130.

MIL GROUP DOO

BEOGRAD

131.

UČA INTERNATIONAL DOO

VRŠAC

132.

FARMALOGIST DOO

BEOGRAD

133.

TELCOM DOO

BEOGRAD

134.

AD RUDNIK I FLOTACIJA RUDNIK

RUDNIK

135.

CPS-CAD PROFESSIONAL SYSTEMS DOO

BEOGRAD

136.

TERI ENGINEERING DOO

BEOGRAD

137.

PREDUZEĆE NOVOS DOO

BEOGRAD

138.

SIMPO-DEKOR DOO

VRANJE

139.

SUPER HUNT DOO

LAJKOVAC

140.

NEOCHIMIKI DOO

BEOGRAD

141.

CENTROHEM DOO

STARA PAZOVA

142.

PUPIN TELECOM DATACOM DOO

BEOGRAD

143.

JUGOELEKTRO TAD

BEOGRAD

144.

DAM-MONT DOO

STENJEVAC, Dvorište

145.

AGENCIJA ZA KONTROLU LETENJA SRBIJE I CRNE GORE DOO

BEOGRAD

146.

SUPER TANE DOO

SREMSKA KAMENICA

147.

DOO PROTECT ENG

UMKA

148.

JUVELA DOO

BEOGRAD

149.

TORDA ZVEZDA DOO

GORNJI MILANOVAC

150.

KRUPNIK DOO

BEOGRAD

151.

SORINA DOO

SREMSKA KAMENICA

152.

MRG EXPORT- IMPORT DOO

BEOGRAD

153.

IRITEL AD BEOGRAD

BEOGRAD

154.

MERIDIAN COMMUNICATIONS DOO

BEOGRAD

155.

RUDNIK OLOVA I CINKA VELIKI MAJDAN DOO

LJUBOVIJA, Uzovnica

 

Odeljak 2/09

Izdate izvozne dozvole naoružanja i vojne opreme1

 

Odeljak 2/09 Izdate izvozne dozvole naoružanja i vojne opreme

 

DESTINACIJA

BROJ IZDATIH DOZVOLA

BROJ IZ NKL NVO

VREDNOST2 (USD)

OPIS ROBE

KOLIČINA (U JEDINICI MERE)

ZEMLJA KRAJNJEG KORISNIKA

TIP KRAJNJEG KORISNIKA3

1.

Alžir

5

3; 1; 8

654.485,50

Transport; Granata; Metak; Automatska puška; Mina; Barut

19066 KD; 30 KG

Alžir

v

2.

Australija

3

3

733.545,39

Municija; zrna

2590000 KD

Australija

c

3.

Austrija

5

1; 4; 3

420.209,62

puškomitraljez; Automatska puška; Dimna kutija; Deaktiviran puškomitraljez; praškava patrona; Mitraljez; pištolj; Deaktiviran automat

17780 KD

Austrija

c; v

4.

Bangladeš

4

4; 2; 18; 3

4.761.183,59

usluga; Udarna kapisla; Protivtenk. durbin; Panoramska sprava; Metak; Kapisla; Usporač E-97; Nareznica za perlovanje; Probojac za pertlovanje; držač osnovnog tela; držač inicijalne kapisle

1970061 KD

Bangladeš

v

5.

Barbados

2

3

2.708.600,00

Mina; Metak

8900 KD

Kamerun

v

6.

Bahami

1

8

56.044,44

Pirotehnička smeša

86 KG

Rumunija

c

7.

Bahrein

3

13; 1

726.259,80

zaštitni panel; Automatska puška; balistički prsluk; šlem; pištolj

2430 KD

Bahrein

v

8.

Belgija

10

3

19.705.418,77

Granata; Municija; Kapislirana čaura; zrna

59692260 KD

Belgija; Rumunija

v; c

9.

Bosna i Hercegovina

14

1; 3; 6; 8

2.081.194,31

pištolj; Municija; lovački karabin; Oklopni transporter; Usluga; Inicijalna kapisla; Rezervni delovi; Barutno punjenje, Sklop padobran sa bakljom; Kapisla; čaura; Revolver; Heksogen

5935865 KD; 100 KG

Bosna i Hercegovina

c; v

10.

Bugarska

24

1; 2; 3; 8; 5

15.629.451,05

lovački karabin; Mehanizam za okidanje; zaštitni prsten prednjeg nišana; Usluga; Mina; Sklopovi protivten. raketnog lansera; Pogonsko punjenje; Barut; Barutno punjenje; Municija; Automatski bacač granate; Metak; puškomitraljez; Mitraljez; pištolj; Automatska puška; Doboš za laki puškomitraljez; Link M13 za municiju; Flegmatizovani Heksogen; Smesa sa odloženim dejstvom; Smeša MGS-54

7299601 KD; 308800 KG

Bugarska; Egipat

c; v

11.

Gvatemala

2

3; 1

382.662,26

lovački karabin; Revolver; pištolj; pištolj; Municija

1333158 KD

Gvatemala

c

12.

Danska

1

1

10.664,70

lovački karabin

21 KD

Danska

c

13.

Egipat

9

22; 8; 4; 3; 1

5.826.435,37

Usluga; Pirotehnička smeša; Metak; Pogonsko punjenje; Automatska puška; Delovi za PVO sisteme; Municija; Raketa

665 GN; 6150 KD

Egipat; Ujedinjeni Arapski Emirati

v

14.

Izrael

8

1; 3; 16

2.120.478,33

Usluga; precizni odlivci od legure na bazi kobalta; čaura; Metak; pištolj; Automatska puška; Magacin; Pribor za čišćenje pištolja

8861281 KD

Ruanda; Burkina Faso; Izrael; Šri Lanka; Niger; Angola

v; c

15.

Indonezija

8

1; 3

1.041.214,66

Podcevni bacač granata; Municija; članak za av. Top; Automatska puška; optički nišan; Dalekometna puška

50292 KD

Indonezija

v

16.

Irak

8

1; 4; 2; 5; 3; 18

62.123.265,64

Rezervni delovi; Balist. računar za uprav. vatrom za minobacač; Artiljerijski kompas; lovački karabin; Automatska puška; Municija; Metak; pištolj; Set rezervnih delova za minobacač; minobacač; Dimna mina; Uređaj za rektifikaciju minobacača; Bomba; Mitraljez; mašina za nizanje redenika; ručni bacač granata; pištolj; Mina; Mina; Rezervna cev; Navođena raketa

40 GN; 462880 KD

Irak

v

17.

Italija

6

3; 1; 4

22.058.309,40

Metak; Kapislirana čaura; Nekapislirana čaura; Municija; lovački karabin; zrna; Dimna kutija; upaljač; pištolj; puška; Poluautomatski karabin

177987242 KD

Italija

c; v

18.

Jordan

17

3; 1

3.644.227,13

lovački karabin; Metak; Redenici; Laki puškomitraljez; puškomitraljez; Automatska puška; pištolj; Municija; Magacin; optički nišan; Tromblonska mina; punjač redenika; Dalekometna puška; Rezervni delovi; Nosač optičkog nišana; puška

3557727 KD

Avganistan; Irak; Jordan; Istočni Timor; Kongo; Sjedinjene Američke Države

v

19.

Južna Afrika

5

1

116.786,14

Dalekometna puška; punjač redenika; Mitraljez; lovački karabin; pištolj; Ocevljeni mehanizam; Redenici

276 KD

Gana; Južna Afrika; Uganda

v; c

20.

Kanada

6

1; 3

797.706,69

upaljač; konvertovana puška za neubojitu municiju za obuku; Automatska puška; Projektil; Kompletan nelaborisan metak; Metak

5615 KD

Kanada

c; v

21.

Kenija

1

2; 6; 5

15.116.692,50

Usluga; pribor, alat i delovi za artiljerijsko oruđe; samohodni artiljerijski top; Logističko vozilo za dostavu municije; baterijski sistem za upravljanje vatrom

2; 6 GN; 9 KD

Kenija

v

22.

Kina

2

4

2.079.004,20

Odsek pogonske grupe-laborisan; Glava za samonavođenje; IC koordinator; Pokretač krmila; Odsek krmila; Komora za stvaranje gasova

620 KD

Vijetnam

v

23.

Kina (Hong Kong)

4

4; 1

1.264.521,73

pištolj; Rezervna sijalica; Senzor odseka krmila; Ispitni sto

962 KD

Vijetnam; Pakistan

v; c

24.

Kipar

6

2; 1

9.323.292,10

Usluga; Automatska puška; Rez. delovi za PAT; Rez. delovi za HAUBICU; Rezervni delovi

45870 KD

Kipar; Libija; Ekvatorijalna Gvineja

v

25.

Kostarika

4

1

80.967,77

Revolver; pištolj; Okvir za pištolj

294 KD

Kostarika

c

26.

Liban

1

4

32.000,00

upaljač

1000 KD

Liban

v

27.

Libija

4

13; 1; 10

4.256.828,00

Usluga; šlem; balistička ploča; Automatska puška; balistički prsluk; Pilot. padobran

21020 KD

Libija

v; c

28.

Mađarska

3

6; 8

1.699.810,13

Rezervni delovi; Barut

5132 KD 100000 KG

Češka; Mađarska; Bosna i Hercegovina

v; c

29.

Makedonija

14

3; 7; 4; 1; 17; 8

965.798,47

Elementi za vežbaonu minu; lovački karabin; pištolj; Metak; Municija; Municija; Automatska puška; Dalekometna puška; Revolver; Kabanica zaštitna; zaštitna maska; Rezervni delovi; Usluga; Mina; vežbaoni upaljač; Topovski udar; Dimni uložak; zaštitni kombinezon; zaštitna kecelja; filter; Odelo filtrirajuće zaštitno; Kazan za uništavanje pešadijske municije; zaštitne čarape; zaštitne rukavice; Amonijum Perhlorat

400 GN; 354021 KD; 800 PR; 10 T

Makedonija

v; c

30.

Namibija

2

3; 1

193.581,29

pištolj; Nekapislirana čaura; zrna; municija

774100 KD

Namibija

c

31.

Nemačka

8

1; 3

6.096.828,88

zrna; municija; čaura; lovački karabin; Nekapislirana čaura; Magacin; Poluautomatski karabin

21198009 KD

Nemačka

c; v

32.

Novi Zeland

1

3

240.841,20

Municija

684000 KD

Novi Zeland

c

33.

Norveška

1

3

195.900,46

municija; zrna; Nekapislirana čaura

490000 KD

Norveška

c

34.

Pakistan

28

1; 3; 4; 8

1.301.351,12

Elektronski tempirni upaljač; Magacin; Komplet generatora gasa za granatu; pištolj; Raketni motor; Barut; Metak; upaljač; Municija; Bojeva glava za granatu; pištolj

123894 KD

Pakistan

c; v

35.

Panama

3

3;4

1.231.859,18

vežbaona mina; Mina; čaura; Izbačna poluga

1000 GN; 360870 KD

Kenija; Izrael

v; c

36.

Paragvaj

2

3

386.667,96

Municija

2420000 KD

Paragvaj

c

37.

Poljska

3

5; 1

182.935,30

Usluga; lovački karabin; Komplet kablova za sistem za stabiliz. tenka; Ploča; Ručica; Rele; Promenljivi otpornik; Vertikalna jedinica-davač

1106 KD

Egipat; Poljska

v; c

38.

Rumunija

6

3; 8

3.242.828,00

Celuloidne školjke laborisane sa barutom; Barut

170000 KD; 241500 KG

Rumunija

c

39.

Sv. Kits i Nevis

13

3; 1; 8

5.760.392,71

Municija; Mitraljez; Automatska puška; Adapter za Mitraljez M84; minobacačka punjenja; Snajperska puška; pištolj; Pogonsko punjenje; Detonator; Barut

13112852 KD; 13850 KG

Austrija; Kamerun; Ekvatorijalna Gvineja; Nigerija; Izrael; Belgija

c; v

40.

Singapur

1

7

69.407,10

NBC maska

700 KD

Šri Lanka

c

41.

Sjedinjene Američke Države

27

1; 3; 23

245.635.818,88

lovački karabin; pištolj; Inertna mina; Presek mina; Mina; puška; Metak; Mitraljez; Dalekometna puška; Magacin; Municija; Kapislirana čaura; Nekapislirana čaura; zrna; Okvir za pištolj; Mina; minobacač; Okvir; Poluautomatski karabin; Rezervni delovi; Montaža za optiku za pušku

1393076404 KD

Sjedinjene Američke Države; Avganistan; Ekvador; Meksiko; Kanada

c; v

42.

Slovačka Republika

4

3; 1

527.820,17

Automatski bacač granate; čaura; Snajperska puška; municija

2810402 KD

Slovačka Republika

v; c

43.

Slovenija

6

1; 3

1.116.016,51

lovački karabin; Automatska puška; pištolj; Cev M70; Municija; Mehanizam za okidanje; Karabin; Ocevljeni mehanizam; puškomitraljez

6698001 KD

Slovenija

c; v

44.

Tajland

8

3

3.106.556,60

Metak; municija

75530 KD

Tajland

v

45.

Turska

1

4

69.018,00

Model protivtenkovskog projektila

1 KD

Turska

v

46.

Ujedinjeni Arapski Emirati

2

10; 4

727.581,84

Raketa; Helikopter

193 KD

Gvineja; Ujedinjeni Arapski Emirati

c; v

47.

Ujedinjeno Kraljevstvo

11

3; 10; 1

2.213.967,69

vežbaona sredstva kratkog dometa; puška; Delovi avio motora; municija; Mina; zrna; Nekapislirana čaura; Bojno oružje-staro

500 GN; 1202504 KD

Liberija; Ujedinjeno Kraljevstvo; Katar; Brazil

v; c

48.

Ukrajina

1

3

21.994,72

municija

74000 KD

Ukrajina

c

49.

Urugvaj

2

3; 8

898.940,00

municija; Barut

4000000 KD; 8800 KG

Čile

c

50.

Filipini

1

3

571.502,00

Municija

2929600 KD

Filipini

v

51.

Finska

1

3

30.852,39

zrna

395000 KD

Finska

v

52.

Francuska

4

1; 2; 3

2.389.117,66

lovački karabin; Nekapislirana čaura; zrna; Municija; Automatska puška; Magacin; Podcevni bacač granata

11050535 KD

Francuska

c; v

53.

Holandija

3

13

1.113.675,00

Komplet panela za prsluk (prednji i zadnji); Uložak za zaustav. puščane municije; zaštitni prsluk

4000 KD

Holandija

c

54.

Hrvatska

8

1; 3

430.587,13

Municija; Nekapislirana čaura; lovački karabin; Metak; pištolj; zrna; Revolver

1820841 KD

Hrvatska

c; v

55.

Crna Gora

22

8; 4; 3; 7; 10; 1; 13; 2

5.327.155,17

komplet za piropatronu; Bomba dimna; Municija; Mitraljez; balistički prsluk; Štit balistički; Uložak dimni; Topovski udar; vežbaona električna kapisla; Ogrtač zaštitni; Lični pribor za dekontaminaciju; Rezervni delovi; Bomba; Specijalna puška; zaštitna maska; Podcevni bacač granata; Automatska puška; Filter gasni; zaštitni prsluk; Kapisla; Lansirno ručna bomba; Filter NBC; Metak; Hemijski metak; Raketno gorivo; zaštitne rukavice

550 GN; 3759579 KD; 3960 KG; 50 PR

Crna Gora; Filipini; Avganistan; Irak; Izrael

v

56.

Češka Republika

5

1; 3

1.546.493,67

Mina; Automatska puška; Mitraljez; vežbaona tromblonska mina; municija

55567 KD

Češka Republika; Kamerun

v; c

57.

Čile

1

18

1.434.332,72

mašine i oprema; usluga; Dokumentacija

 

Čile

c

58.

Švajcarska

2

3; 8

297.617,07

municija; Barut

866000 KD; 3000 KG

Švajcarska

c

59.

Španija

3

3

239.425,76

Municija; zrna; Nekapislirana čaura

1474900 KD

Španija

c

 

UKUPNO

360

 

467.018.123,86

 

 

 

 

________________
1 U periodu od 1. januara 2009. godine do 31. decembra 2009. godine (privremeni izvoz nije prikazan)
2 Vrednost iskazana u USD (preračunata po zvaničnom srednjem kursu NBS na dan 31. decembra 2009. godine).
3 Tip krajnjeg korisnika: v - vojni; c - civilni.

 

Odeljak 3/09

Izdate uvozne dozvole naoružanja i vojne opreme1

 

Odeljak 3/09 Izdate uvozne dozvole naoružanja i vojne opreme

 

DESTINACIJA

BROJ IZDATIH DOZVOLA

BROJ IZ NKL NVO

VREDNOST2 (USD)

OPIS ROBE

KOLIČINA (U JEDINICI MERE)

ZEMLJA POREKLA

TIP KRAJNJEG KORISNIKA3

1.

Austrija

16

1; 3; 18

814.847,23

pištolj; puška; taktičko postolje; lovački karabin; Produžna cev; Lasersko svetlo; taktičko svetlo; Futrola; Sigurnosne futrole; Okvir; Municija; optički nišan; Poluautomatski pištolj; Kundak; taktički rukohvat; Magacin; praškava patrona; Lamp adapter; Laserski adapter; Opitna cev; Revolver; Podkundak; taktički rukobran; torba; Remen; Triangi kundak; Spojnica magacina; opitna cev; Crvena tačka; Postolje; Gornje hvatište; Metak; čaura

200 GN; 90284 KD

Austrija; Nemačka

v; c

2.

Belgija

9

3; 1; 8

4.477.952,31

Municija; Postolje; Mitraljez; Etalon municija; puška; Kontrolnik čeonog zazora; Link M13 za municiju; Delovi, alat, kontrolnici; pištolj; oružje; Barut

18417261 KD; 176000 KG

Belgija; Srbija

v; c

3.

Bosna i Hercegovina

35

6; 22; 10; 11; 5; 3; 2; 16

20.351.372,38

Usluga; Rezervni delovi; Delovi avio motora; Komplet uređaji za grupnu kriptozaštitu; nišanska sprava; Nekapislirana čaura; Pojačnik; Inicijalna kapisla; Detonatorska kapisla; Aluminijumski otkovak; Detonator; Rez. delovi za HAUBICU; optički nišan; Panoramska sprava; zrna; Kapislirana čaura; upravljačka kutija; motori za borbena vozila; Kvadrant KM 21; Metak; Otkovak; Elektro upaljač; Protivtenk. durbin; Projektil

21 GN; 300 GR; 312521130 KD

Bosna i Hercegovina; Srbija

v

4.

Bugarska

15

5; 16; 3; 6; 8

6.663.539,08

optički nišan; Otkovak; Metak; Automobil KAMAZ 63501-1069; Pokretna autor. radionica; Metalni prsten; Klingerit prsten; Pripala; Membrana; Mlaznica; Rešetka; Kapislirana čaura; Kabl; Projektil; Kapisla; Automobil KAMAZ 43118; Mina; Link M13 za municiju; nišanska sprava; Flegmatzovani oktogen

5 GN; 1335487 KD; 18500 KG

Bugarska; Ruska Federacija

v; c

5.

Grčka

2

1; 17

40.487,48

pištolj; izolacioni materijali; osnovna boja; ksilen, donji sloj; završni sloj; Boje i premazi - agens za čišćenje

7 KD; 213 LT

Italija, Sjedinjene Američke Države; Grčka

c; v

6.

Danska

1

23

8.610,00

Uređaj za privremeno onesposobljavanje

10 KD

Tajvan

v

7.

Egipat

2

3; 4; 2

42.377,50

Municija; Mina; minobacač

562 KD

Srbija; Egipat

v

8.

Izrael

5

11; 1

19.597.159,72

Rezervni delovi; Oprema mob. sistema radiorelejnih veza; Oprema dual wavelength laser pointer

105 KD

Izrael

v

9.

Italija

6

1; 13; 4; 6

856.538,79

puška; Revolver; lovački karabin; Lična zaštitna oprema; Uređaj; Terensko vozilo; optički nišan; Okvir; Komplet cev za kombinovanu pušku; Komb. lovačka puška

609 KD

Italija

c; v

10.

Kanada

2

8

220,00

Barut

3100 KG

Kanada

v

11.

Kina

1

8

51.000,00

Amonijum Perhlorat

10 T

Kina

c

12.

Makedonija

2

4

117.428,77

Navođena raketa; Dimna kutija

6228 KD

Makedonija

v

13.

Nemačka

20

1; 3; 13; 7; 11

7.913.956,79

Rezervna cev; municija; Udarna glava; lovački karabin; Zatvarač za lovački karabin; Kundak; Ukrasne ploče za lovački karabin; puška; Magacin; balističko ćebe; šlem; Sprej hemijski; Okvir; Komb. lovačka puška; Kit za čišćenje; Stanica za radio izviđanje; Automatska puška: držač kaiša; Sprej za samoodbranu; Metak; pištolj; Konverziona jedinica; podesivni okidač; Remen; Poluautomatski karabin; Prednji deo usadnika; Brzi nišan; taktička montaža za poluaut. karabin

12207 KD

Nemačka; Švedska; Srbija

c; v

14.

Norveška

1

2

12.478,91

nišanska sprava

1 KD

Norveška

v

15.

Portugalija

4

1

107.988,54

lovački karabin

95 KD

Belgija

c

16.

Rumunija

2

3; 2

17.017,23

delovi nišan, sprava za top; zrna; Kapislirana čaura

708 KD

Rumunija

v

17.

Ruska Federacija

13

10;1;2;4

26.186.581,77

Usluga; roba NVO; lovački karabin; Crevo; Cevi i otkovci za samohodni top; Automatski karabin MP-161; Komb. lovačka puška; Vođene rakete; Automatski pištolj MP-446; Mobilni komplet; Delovi za PVO sisteme; oprema za remont; Imovina prema specif.; Prema specifikaciji

3077 KD

Ruska Federacija; Ukrajina

v; c

18

Sv. Kits i Nevis

1

2

16.942,23

delovi nišan. sprava za top

8 GN

Rumunija

v

19.

Sjedinjene Američke Države

8

1; 15; 13

193.447,00

Kundak; L. Band converter; Q Band converter; Snajperska puška; puška; Keramičke ploče; Dvonožac; Magacin

224 KD

Sjedinjene Američke Države

c; v

20.

Slovačka Republika

1

18

1.264.560,00

Dokumentacija; Linija za pakovanje granata; Linija za transport, pripremu i dopremu eksploziva; Linija za punjenje; Linija za mehaničko čišćenje granata; Linija za završno čišćenje i kalibraciju

1 GN; 7 KD

Slovačka Republika

v

21.

Slovenija

4

3; 1; 8

60.490,90

Revolver; Metak; Barut

60001 KD; 1550 KG

Finska; Sjedinjene Američke Države; Slovenija

v

22.

Ujedinjeno Kraljevstvo

3

15; 3; 1

34.734,58

Q. Band converter; municija; Upotrebljavano sportsko oružje

5800026 KD

Ujedinjeno Kraljevstvo

v; c

23.

Ukrajina

2

3

830,429,10

čaura

40524 KD

Ukrajina

v

24.

Finska

1

1

376.781,54

optika; Snajperska puška; prigušivač; Magacin

204 KD

Finska

v

25.

Francuska

6

11; 21; 10; 3

19.154.144,00

Usluga; Konfiguracija MAS 20; Dokumentacija; Oprema; Softverska licenca; Radio uređaji; punjači baterija; Komplet za programiranje sa kablovima; Softver za takt. terminal; Kabl; Rezervni delovi; Link M13 za municiju

780 GN; 20002468 KD

Francuska; Francuska, Belgija, Nemačka

v

26.

Hrvatska

3

1; 3

234.549,93

Metak; puška; pištolj

801801 KD

Srbija; Hrvatska

v; c

27.

Crna Gora

7

14; 3; 1; 4; 8

1.057.777,91

Simulator leta; Municija; Metak; Projektil; Barut; upaljač; puška; Topovska kapisla; Flegmatizator; Amonijum Perhlorat

1 GN; 441035 KD; 100 KG

Srbija; Švedska; Ruska Federacija; Bosna i Hercegovina; Crna Gora

v

28.

Češka Republika

7

1; 3

753.640,34

lovački karabin; pištolj; Rezervna cev; Komb. lovačka puška; Pištolj; municija; Cev za pištolj; Set komb. lov. puška sa rez. cevima; čelična presovana rondela

278845 KD

Češka Republika

c; v

29.

Švajcarska

3

1

23.026,36

lovački karabin; Tricijumske cevčice; pištolj

26003 KD

Nemačka; Švajcarska

v

 

UKUPNO

182

 

111.260.080,40

 

 

 

 

________________
1 U periodu od 1. januara 2009. godine do 31. decembra 2009. godine (privremeni izvoz nije prikazan)
2 Vrednost iskazana u USD (preračunata po zvaničnom srednjem kursu NBS na dan 31. decembra 2009. godine)
3 Tip krajnjeg korisnika: v - vojni; c - civilni

 

Odeljak 4/09

Izdate izvozne dozvole robe dvostruke namene1

 

 

DESTINACIJA

BROJ IZDATIH DOZVOLA

BROJ IZ NKL RDN

VREDNOST2 (USD)

OPIS ROBE

KOLIČINA (U JEDINICI MERE)

ZEMLJA KRAJNJEG KORISNIKA

TIP KRAJNJEG KORISNIKA3

1.

Čile

1

1B115

565.298,01

Sečka "giljotina"; Rotaciona sečka

2 KD

Čile

c

 

UKUPNO

1

 

565.298,01

 

 

 

 

_______________
1 U periodu od 1. januara 2009. godine do 31. decembra 2009. godine (privremeni izvoz nije prikazan)
2 Vrednost iskazana u USD (preračunata po zvaničnom srednjem kursu NBS na dan 31. decembra 2009. godine)
3 Tip krajnjeg korisnika: v - vojni; c - civilni

 

Odeljak 5/09

Izdate uvozne dozvole robe dvostruke namene1

 

 

DESTINACIJA

BROJ IZDATIH DOZVOLA

BROJ IZ NKL RDN

VREDNOST2 (USD)

OPIS ROBE

KOLIČINA (U JEDINICI MERE)

ZEMLJA POREKLA

TIP KRAJNJEG KORISNIKA3

1.

Austrija

2

1C350

178.152,08

Dimethulamine; Natrijum fluorid

100150 KG

Nemačka; Španija

c

2.

Bosna i Hercegovina

6

3A232

2.205.953,07

Elekt. detonatori; Elektro upaljač; Detonatorska kapisla; Detonatori

976400 KD

Bosna i Hercegovina

c

3.

Bugarska

3

1C239; 1C350

624.298,00

praškasti eksploziv; Natrijum Cijanid

417500 KG

Bugarska; Gruzija

c

4.

Mađarska

1

1C239

932.613,00

Emeh AN; Emulgit LWC Al; Emulgit 82 GP

700000 KG

Mađarska

c

5.

Nemačka

3

1C350

7.264,72

Dietilaminoetil hporid hidrohlorid; Sodijum Cijanid, Natrijum cijanid; Natrijum fluorid

100 GR; 250 KG

Ujedinjeno Kraljevstvo; Nemačka

c

6.

Singapur

1

6A002

146.000,00

fiberoptika; mikrokanalna ploča

1650 KD

Kina

c

7.

Slovenija

3

1B115; 1C002b4a

544.927,44

Rotaciona sečka; Sečka "giljotina"; Aluminijum šipka

2 KD; 58090 KG

Slovenija

c

8.

Holandija

3

1C350

10,428,74

Sodium fluorid, Natrijum fluorid; Trietanolamin

500 GR; 5001 KG

Španija; Nemačka

c

9.

Hrvatska

3

1C002b4a; 1C350; 3A232

238.829,40

Al. Profil; Amonijum bifluorid; Niskoenergetska impulsna cevčica

10000 KG; 2500000 MD

Hrvatska; Holandija

c

10.

Češka Republika

6

3A232; 1C350

223.490,00

Elekt. detonatori; Natrijum Cijanid; Trietanolamin; Sodijum Cijanid, Natrijum cijanid

24800 KD; 10000 KG; 64 TN

Češka Republika; Poljska

c

11.

Švajcarska

2

1C450; 1C239

123.896,51

BEZAFLAM SFM; Pentaerythrittetranitrate

20300 KG

Nemačka; Švajcarska

c

 

UKUPNO

33

 

5.235.852,97

 

 

 

 

_______________
1 U periodu od 1. januara 2009. godine do 31. decembra 2009. godine (privremeni izvoz nije prikazan).
2 Vrednost iskazana u USD (preračunata po zvaničnom srednjem kursu NBS na dan 31. decembra 2009. godine)
3 Tip krajnjeg korisnika: v - vojni; c - civilni.

 

Odeljak 6/09

Izvoz naoružanja i vojne opreme (realizacija)1

 

 

DESTINACIJA

BROJ IZDATIH DOZVOLA

BROJ IZ NKL NVO

VREDNOST2 (USD)

VREDNOST IZVOZA3 (USD)

OPIS ROBE

ZEMLJA KRAJNJEG KORISNIKA

TIP KRAJNJEG KORISNIKA4

1.

Alžir

5

3; 1; 8

654.485,50

1.228.400,50*

Transport; municija; Metak; Granata; Mina; Automatska puška; Barut

Alžir

v

2.

Australija

3

3

733.545,39

341.538,98

Municija; zrna

Australija

c

3.

Austrija

5

1;4;3

420.209,62

309.197,72

puškomitraljez; Automatska puška; Dimna kutija; Deaktiviran puškomitraljez; praškava patrona; Mitraljez; pištolj; Deaktiviran automat

Austrija

c; v

4.

Bangladeš

4

4; 2; 18; 3

4.761.183,59

357.442,83*

usluga; komponente za minu; Kapisla; Protivtenk. durbin; Panoramska sprava; Usporač E-97; Nareznica za perlovanje; Probojac za pertlovanje; Udarna kapisla; držač inicijalne kapisle; municija; mina; dokumentacija; držač osnovnog tela; Metak

Bangladeš

v

5.

Barbados

2

3

2.708.600,00

2.708.600,00

Mina; Metak

Kamerun

v

6.

Bahami

1

8

56.044,44

56.044,44

Pirotehnička smeša

Rumunija

c

7.

Bahrein

3

13; 1

726.259,80

726.259,80

zaštitni panel; Automatska puška; balistički prsluk; šlem; pištolj

Bahrein

v

8.

Belgija

10

3

19.705.418,77

4.443.329,83*

municija; Granata; Kapislirana čaura; zrna

Belgija; Rumunija

v; c

9.

Bosna i Hercegovina

14

1; 3; 6; 8

2.081.194,31

682.661,76*

čaura; Municija; lovački karabin; Sklop padobran sa bakljom; Usluga; pištolj; Kapisla; Oklopni transporter; Rezervni delovi; barut; Inicijalna kapisla; Barutno punjenje; Revolver; Heksogen

Bosna i Hercegovina

c; v

10.

Bugarska

24

1; 2; 3; 8; 5

15.629.451,05

4.542.322,03*

Municija; pištolj; Automatska puška; lovački karabin; Doboš za laki puškomitraljez; Mitraljez; Automatski bacač granate; Barut; Link M13 za municiju; Barutno punjenje; Mina; puškomitraljez; Sklopovi protivten. raketnog lansera; zaštitni prsten prednjeg nišana; Mehanizam za okidanje; Usluga; Metak; Pogonsko punjenje; Smesa sa odloženim dejstvom; Flegmatizovani Heksogen; Smeša MGS-54; smeša sa odloženim dejstvom

Bugarska; Egipat

c; v

11.

Gvatemala

2

3; 1

382.662,26

249.050,00

lovački karabin; Revolver; pištolj; pištolj; Municija

Gvatemala

c

12.

Danska

1

1

10.664,70

4.282,26

lovački karabin

Danska

c

13.

Egipat

9

22; 8; 4; 3; 1

5.826.435,37

813.315,46

Usluga; Pirotehnička smeša; Metak; Pogonsko punjenje; Automatska puška; Delovi za PVO sisteme; Municija; Raketa

Egipat; Ujedinjeni Arapski Emirati

v

14.

Izrael

8

1; 3;16

2.120.478,33

1.695.286,00*

Usluga; čaura; Metak; municija; pištolj; precizni odlivci od legure na bazi kobalta; Magacin; Automatska puška; Pribor za čišćenje pištolja

Burkina Faso; Ruanda; Izrael; Šri Lanka; Niger; Angola

v; c

15.

Indonezija

8

1; 3

1.041.214,66

2.607.388,66*

Dalekometna puška; municija; članak za av. Top; Automatska puška; optički nišan; Podcevni bacač granata

Indonezija

v

16.

Irak

8

1; 4; 2; 5; 3; 18

62.123.265,64

63.902.923,62*

Rezervni delovi; minobacač; pištolj; Mina; Municija; Dimna mina; Navođena raketa; ručni bacač granata; Set rezervnih delova za minobacač; pištolj; Balist. računar za uprav. vatrom za minobacač; Artiljerijski kompas; Metak; Uređaj za rektifikaciju minobacača; mine; lovački karabin; Mitraljez; mašina za nizanje redenika; Rezervna cev; Mina; Bomba; Automatska puška

Irak

v

17.

Italija

6

3; 1;4

22.058.309,40

497.723,63*

Metak; lovački karabin; Dimna kutija; upaljač; puška; Kapislirana čaura; pištolj; Poluautomatski karabin; zrna; Nekapislirana čaura; municija; čaura

Italija

c; v

18.

Jordan

17

3; 1

3.644.227,13

1.594.931,00

lovački karabin; Metak; Redenici; Laki puškomitraljez; puškomitraljez; Automatska puška; pištolj; Municija; Magacin; optički nišan; Tromblonska mina; punjač redenika; Dalekometna puška; Rezervni delovi; Nosač optičkog nišana; puška

Avganistan; Irak; Jordan; Istočni Timor; Kongo; Sjedinjene Američke Države

v

19.

Južna Afrika

5

1

116.786,14

331.486,71*

municija; Redenici; pištolj; Ocevljeni mehanizam; lovački karabin; punjač redenika; Mitraljez; Dalekometna puška

Gana; Uganda; Južna Afrika

v; c

20.

Kanada

6

1; 3

797.706,69

4.850,00*

magacin; automat; upaljač; Automatska puška; konvertovana puška za neubojitu municiju za obuku; Projektil; Metak; Kompletan nelaborisan metak

Kanada

c; v

21.

Kenija

1

2; 6; 5

15.116.692,50

0,00

Usluga; pribor, alat i delovi za artiljerijsko oruđe; samohodni artiljerijski top; Logističko vozilo za dostavu municije; baterijski sistem za upravljanje vatrom

Kenija

V

22.

Kina

2

4

2.079.004,20

0,00

Odsek pogonske grupe-laborisan; Glava za samonavođenje; IC koordinator; Pokretač krmila; Odsek krmila; Komora za stvaranje gasova

Vijetnam

V

23.

Kina (Hong Kong)

4

4; 1

1.264.521,73

76.250,00

pištolj; Rezervna sijalica; Senzor odseka krmila; Ispitni sto

Vijetnam; Pakistan

v; c

24.

Kipar

6

2; 1

9.323.292,10

2.133.677,52

Usluga; Automatska puška; Rez. delovi za PAT; Rez. delovi za HAUBICU; Rezervni delovi

Kipar; Libija; Ekvatorijalna Gvineja

V

25.

Kostarika

4

1

80.967,77

23.660,21*

pištolj; Okvir za pištolj; Revolver

Kostarika

C

26.

Kuvajt5

-

-

-

74.666,00*

usluga; balistički vizir

Kuvajt

V

27.

Liban

1

4

32.000,00

32.000,00

upaljač

Liban

V

28.

Libija

4

13; 1; 10

4.256.828,00

1.920.185,00*

Usluga; Pilot. padobran; balistički prsluk; balistička ploča; automat; šlem; Automatska puška

Libija

v; c

29.

Mađarska

3

6; 8

1.699.810,13

295.355,95

Rezervni delovi; Barut

Češka Republika; Mađarska; Bosna i Hercegovina

v; c

30.

Makedonija

14

3; 7; 4; 1; 17; 8

965.798,47

848.415,65*

Elementi za vežbaonu minu; zaštitni kombinezon; Topovski udar; Metak; pištolj; Revolver; Municija; lovački karabin; Municija; zaštitna kecelja; Mina; Odelo filtrirajuće zaštitno; Kabanica zaštitna; Rezervni delovi; Kazan za uništavanje pešadijske municije; zaštitna maska; pištolj; Dimni uložak; Automatska puška; Dalekometna puška; Usluga; filter; vežbaoni upaljač; zaštitne čarape; zaštitne rukavice; Amonijum Perhlorat

Makedonija

v; c

31

Namibija

2

3; 1

193.581,29

190.992,68

pištolj; Nekapislirana čaura; zrna; municija

Namibija

c

32.

Nemačka

8

1; 3

6.096.828,88

831.049,29

zrna; municija; čaura; lovački karabin; Nekapislirana čaura; Magacin; Poluautomatski karabin

Nemačka

c; v

33.

Novi Zeland

1

3

240.841,20

0,00

Municija

Novi Zeland

c

34.

Norveška

1

3

195.900,46

195.900,46

municija; zrna; Nekapislirana čaura

Norveška

c

35.

Pakistan

28

1; 3; 4; 8

1.301.351,12

378.730,73*

Elektronski tempirni upaljač; pištolj; Bojeva glava za granatu; Komplet generatora gasa za granatu; upaljač; Raketni motor; pištolj; Barut; Magacin; municija; Metak

Pakistan

v; c

36.

Panama

3

3; 4

1.231.859,18

971.469,18

vežbaona mina; Mina; čaura; Izbačna poluga

Kenija; Izrael

v; c

37.

Paragvaj

2

3

386.667,96

0,00

Municija

Paragvaj

c

38.

Poljska

3

5; 1

182.935,30

184.962,30*

Usluga; Komplet kablova za sistem za stabiliz. tenka; Ploča; lovački karabin; Vertikalna jedinica-davač; Promenljivi otpornik; Ručica; delovi za haubicu; Rele

Egipat; Poljska

v; c

39.

Rumunija

6

3; 8

3.242.828,00

2.045.480,50*

Celuloidne školjke laborisane sa barutom; Barut

Rumunija

c

40.

Sv. Kits i Nevis

13

3; 1; 8

5.760.392,71

1.671.779,38*

Adapter za Mitraljez M84; Municija; Automatska puška; Pogonsko punjenje; Mitraljez; Snajperska puška; minobacačka punjenja; pištolj; Detonator; Barut

Kamerun; Nigerija; Izrael; Austrija; Ekvatorijalna Gvineja; Belgija

c; v

41.

Singapur

1

7

69.407,10

69.407,10

NBC maska

Šri Lanka

c

42.

Sjedinjene Američke Države

27

1; 3; 23

245.635.818,88

26.761.350,40*

tehnička pomoć; komponente za minu; alati i dodatni materijal; dokumentacija; pribor; spiralne tube za pakovanje; Okvir za pištolj; lovački karabin; Montaža za optiku za pušku; Metak; municija; Dalekometna puška; drveni sanduci; pištolj; Mina; Magacin; Okvir; Inertna mina; Kapislirana čaura; Nekapislirana čaura; Mina; minobacač; Presek mina; zrna; Poluautomatski karabin; puška; Mitraljez; Rezervni delovi

SAD; Meksiko; Kanada; Avganistan; Ekvador

c; v

43.

Slovačka Republika

4

3; 1

527.820,17

490.120,48

Automatski bacač granate; čaura; Snajperska puška; municija

Slovačka Republika

v; c

44.

Slovenija

6

1; 3

1.116.016,51

836.344.84

lovački karabin; Automatska puška; pištolj; Cev M70; Municija; Mehanizam za okidanje; Karabin; Ocevljeni mehanizam; puškomitraljez

Slovenija

c; v

45

Tajland

8

3

3.106.556,60

2.794.254,00

Metak; municija

Tajland

v

46.

Turska

1

4

69.018,00

69.018,00

Model protivtenkovskog projektila

Turska

v

47.

Ujedinjeni Arapski Emirati

2

10; 4

727.581,84

375.516,84

Raketa; Helikopter

Gvineja; Ujedinjeni Arapski Emirati

c; v

48.

Ujedinjeno Kraljevstvo

11

3; 10; 1

2.213.967,69

2.024.566,48

vežbaona sredstva kratkog dometa; puška; Delovi avio motora; municija; Mina; zrna; Nekapislirana čaura; Vojno oružje-staro

Liberija; Ujedinjeno Kraljevstvo; Katar; Brazil

v; c

49.

Ukrajina

1

3

21.994,72

0,00

municija

Ukrajina

c

50.

Urugvaj

2

3;8

898.940,00

1.917.505,00*

municija; granata; Barut

Čile

v; c

51.

Filipini

1

3

571.502,00

280.690,00

Municija

Filipini

v

52.

Finska

1

3

30.852,39

30.852,39

zrna

Finska

v

53.

Francuska

4

1; 2; 3

2.389.117,66

548.356,58

lovački karabin; Nekapislirana čaura; zrna; Municija; Automatska puška; Magacin; Podcevni bacač granata

Francuska

c; v

54.

Holandija

3

13

1.113.675,00

230.783,80

Komplet panela za prsluk (prednji i zadnji); Uložak za zaustav. puščane municije; zaštitni prsluk

Holandija

c

55.

Hrvatska

8

1; 3

430.587,13

476.971,05*

municija; zrna; Metak; Nekapislirana čaura; pištolj; Revolver; lovački karabin

Hrvatska

c; v

56.

Crna Gora

22

8; 4; 3; 7; 10; 1; 13; 2

5.327.155,17

5.583.189,35*

komplet za piropatronu; Metak; Hemijski metak; Bomba dimna; Ogrtač zaštitni; Lični pribor za dekontaminaciju; Lansirno ručna bomba; Bomba; Uložak dimni; mitraljez; municija; bacač granata; Specijalna puška; Filter NBC; Štit balistički; Rezervni delovi; balistički prsluk; Kapisla; Filter gasni; Automatska puška; Podcevni bacač granata; zaštitni prsluk; Topovski udar; vežbaona električna kapisla; zaštitna maska; Raketno gorivo; zaštitne rukavice

Crna Gora; Filipini; Irak; Avganistan; Izrael

v

57.

Češka Republika

5

1; 3

1.546.493,67

2.380.302,86*

Mina; Automatska puška; pištolj; automat; puška; vežbaona tromblonska mina; Mitraljez; municija

Češka Republika; Kamerun

v; c

58.

Čile

1

18

1.434.332,72

1.634.332,72*

mašine i oprema; dokumentacija; usluga; tehnička pomoć

Čile

c

59.

Švajcarska

2

3; 8

297.617,07

27.590,40

municija; Barut

Švajcarska

c

60.

Španija

3

3

239.425,76

0,00

Municija; zrna; Nekapislirana čaura

Španija

c

 

UKUPNO

360

 

467.018.123,86

145.502.762,33

 

 

 

_______________
1 U periodu od 1. januara 2009. godine do 31. decembra 2009. godine (privremeni izvoz nije prikazan). Podaci o realizaciji su dobijeni od izvoznika.
2 Vrednost iskazana u USD (preračunata po zvaničnom srednjem kursu NBS na dan 31. decembra 2009. godine).
3 Isto. Zvezdica(*) uz konkretan iznos (brojčanu vrednost) označava da ona sadrži i vrednost realizacije po dozvolama izdatim u 2008. godini sa rokom važenja u 2009. godini
4 Tip krajnjeg korisnika: v - vojni; c - civilni
5 Za ovu destinaciju nije bilo izdatih dozvola u 2009. godini. Prikazana je samo realizacija po dozvoli koja je izdata u 2008. godini, sa rokom važenja u 2009. godini. Svi ostali podaci su obuhvaćeni izveštajem za 2008. godinu

 

Odeljak 7/09

Uvoz naoružanja i vojne opreme (realizacija)1

 

Odeljak 7/09 Uvoz naoružanja i vojne opreme (realizacija)

 

DESTINACIJA

BROJ IZDATIH DOZVOLA

BROJ IZ NKL NVO

VREDNOST2 (USD)

VREDNOST UVOZA3 (USD)

OPIS ROBE

ZEMLJA POREKLA

TIP KRAJNJEG KORISNIKA4

1.

Austrija

16

1; 3; 18

814.847,23

204.755,01*

pištolj; lovački karabin; Kundak; Poluautomatski pištolj; Crvena tačka; Postolje; čaura; Gornje hvatište; Futrola; Okvir; taktičko svetlo; Lasersko svetlo; optički nišan; Produžna cev; Magacin; Podkundak; Laserski adapter; Lamp adapter; taktičko postolje; taktički rukohvat; puška; praškava patrona; Municija; Revolver; Triangi kundak; Opitna cev; delovi za pištolj; Remen; konverzioni komplet i cev; Sigurnosne futrole; pištolj; Metak; opitna cev; puška, pištolj; Spojnica magacina; taktički rukobran; torba

Austrija; Nemačka; Belgija; Sjedinjene Američke Države

v; c

2.

Belgija

9

3; 1; 8

4.477.952,31

1.675.248,52*

oružje; Municija; Kontrolnik čeonog zazora; Postolje; Link M13 za municiju; Mitraljez; Delovi, alat, kontrolnici; puška; pištolj; Etalon municija; Barut

Belgija; Srbija

v; c

3.

Bosna i Hercegovina

35

6; 22; 10; 11; 5; 3; 2; 16

20.351.372,38

7.401.965,04*

Rezervni delovi; Usluga; Delovi avio motora; Komplet uređaji za grupnu kriptozaštitu; nišanska sprava; Inicijalna kapisla; telo projektila; Rez. delovi za HAUBICU; optički nišan; municija; Metak; Detonatorska kapisla; Pojačnik; motori za borbena vozila; Nekapislirana čaura; Otkovak: Kvadrant KM 21; Detonator; Aluminijumski otkovak; upravljačka kutija; motor; zrna; Kapislirana čaura; Elektro upaljač; Panoramska sprava; Protivtenk. durbin; Projektil

Bosna i Hercegovina; Srbija

V

4.

Bugarska

15

5; 16; 3; 6; 8

6.663.539,08

3.867.556,58*

optički nišan; Otkovak; Kapislirana čaura; Klingerit prsten; Metalni prsten; Link M13 za municiju; Mina; clanci za municiju; Metak; Membrana; Kapisla; nišanska sprava; Rešetka; Mlaznica; Projektil; Kabl; Pripala; Automobil KAMAZ 63501-1069; Automobil KAMAZ 43118; Pokretna autor. radionica; municija; Flegmatzovani oktogen

Bugarska; Ruska Federacija

v; c

5.

Grčka

2

1; 17

40.487,48

5.098,48

pištolj; izolacioni materijali; osnovna boja; ksilen, donji sloj; završni sloj; Boje i premazi - agens za čišćenje

Italija, Sjedinjene Američke Države; Grčka

c; v

6.

Danska

1

23

8.610,00

8.610,00

Uređaj za privremeno onesposobljavanje

Tajvan

v

7.

Egipat

2

3; 4; 2

42.377,50

42.377,50

Municija; Mina; minobacač

Srbija; Egipat

v

8.

Izrael

5

11; 1

19.597.159,72

16.433.115,00

Rezervni delovi; Oprema mob. sistema radiorelejnih veza; Oprema; dual wavelength laser pointer

Izrael

v

9.

Italija

6

1; 13; 4; 6

856.538,79

752.534,66*

Revolver; Uređaj; lovački karabin; puška; Terensko vozilo; optički nišan; Okvir; Lična zaštitna oprema; Komb. lovačka puška; Komplet cev za kombinovanu pušku

Italija

c; v

10.

Kanada

2

8

220,00

188,33

Barut

Kanada

v

11.

Kina

1

8

51.000,00

0,00

Amonijum Perhlorat

Kina

c

12.

Kipar5

-

-

-

1.163,97*

puška

 

 

13.

Makedonija

2

4

117.428,77

117.428,77

Navođena raketa; Dimna kutija

Makedonija

v

14.

Nemačka

20

1; 3; 13; 7; 11

7.913.956,79

1.695.576,40*

puška; Magacin; Kit za čišćenje; Rezervna cev; Zatvarač za lovački karabin, Ukrasne ploče za lovački karabin; Kundak; Udarna glava; Remen; lovački karabin; delovi za pušku; pištolj; municija; Stanica za radio izviđanje; balističko ćebe; šlem; Sprej hemijski; Okvir; Komb. lovačka puška; podesivni okidač; Konverziona jedinica; Metak; Poluautomatski karabin; taktička montaža za poluaut. karabin; Brzi nišan; pištolj; Sprej za samoodbranu; Prednji deo usadnika; držač kaiša; Automatska puška

Nemačka; Švedska; Srbija

c; v

15.

Norveška

1

2

12.478,91

0,00

nišanska sprava

Norveška

v

16.

Portugalija

4

1

107.988,54

34.078,46*

lovački karabin; puška

Belgija

c

17.

Rumunija

2

3; 2

17.017,23

16.942,23

delovi nišan. sprava za top; zrna; Kapislirana čaura

Rumunija

v

18.

Ruska Federacija

13

10; 1; 2; 4

26.186.581,77

14.196.535,04*

Usluga; roba NVO; Delovi za PVO sisteme; motor; puška; avion; lovački karabin; Cevi i otkovci za samohodni top; Automatski karabin MP-161; Komb. lovačka puška; Mobilni komplet; Crevo; Vođene rakete; Automatski pištolj MP-446; pištolj; Prema specifikaciji; Imovina prema specif.; oprema za remont

Ruska Federacija; Ukrajina

v; c

19.

Sv. Kits i Nevis

1

2

16.942,23

0,00

delovi nišan. sprava za top

Rumunija

v

20.

Sjedinjene Američke Države

8

1; 15; 13

193.447,00

258.349,00*

municija; puška; Magacin; električni šok pištolj; ocevljeni mehanizmi; Dvonožac; Q. Band converter; Keramičke ploče; L. Band converter; ketridž za električni šok pištolj; Snajperska puška; Kundak

Sjedinjene Američke Države

c; v

21.

Slovačka Republika

1

18

1.264.560,00

0,00

Dokumentacija; Linija za lakovanje granata; Linija za transport, pripremu i dopremu eksploziva; Linija za punjenje; Linija za mehaničko čišćenje granata; Linija za završno čišćenje i kalibraciju

Slovačka Republika

v

22.

Slovenija

4

3; 1; 8

60.490,90

39.009,52

Revolver; Metak; Barut

Finska; Sjedinjene Američke Države; Slovenija

v

23

Ujedinjeno Kraljevstvo

3

15; 3; 1

34.734,58

17.695,67*

Q. Band converter; municija; Upotrebljavano sportsko oružje; puška

Ujedinjeno Kraljevstvo

v; c

24

Ukrajina

2

3

830.429,10

244.947,88

čaura

Ukrajina

v

25.

Finska

1

1

376.781,54

282.478,42

optika; Snajperska puška; prigušivač; Magacin

Finska

v

26.

Francuska

6

11; 21; 10; 3

19.154.144,00

17.915.508,75*

Usluga; Radio uređaji; Kabl; Softver za takt. terminal; punjači baterija; Oprema; Dokumentacija; Komplet za programiranje sa kablovima; Konfiguracija MAS 20; Softverska licenca; softver za taktički terminal; Rezervni delovi; Link M13 za municiju

Francuska, Belgija, Nemačka

v

27.

Hrvatska

3

1; 3

234.549,93

120.406,23

Metak; puška; pištolj

Srbija; Hrvatska

v; c

28.

Crna Gora

7

14; 3; 1; 4; 8

1.057.777,91

614.795,63

Simulator leta; Municija; Metak; Projektil; Barut; upaljač; puška; Topovska kapisla; Flegmatizator; Amonijum Perhlorat

Srbija; Švedska; Ruska Federacija; Bosna i Hercegovina; Crna Gora

v

29.

Češka Republika

7

1; 3

753.640,34

153.610,56*

pištolj; lovački karabin; Komb. lovačka puška; municija; Rezervna cev; oprema NVO; Set komb. lov. puška sa rez. cevima; čelična presovana rondela; Pištolj; Cev za pištolj

Češka Republika

c; v

30.

Švajcarska

3

1

23.026,36

20.094,88

lovački karabin; Tricijumske cevčice; pištolj

Nemačka; Švajcarska

v

 

UKUPNO

182

 

111.260.080,40

66.120.070,50

 

 

 

_______________
1 U periodu od 1. januara 2009. godine do 31. decembra 2009. godine (privremeni izvoz nije prikazan). Podaci o realizaciji su dobijeni od izvoznika.
2 Vrednost iskazana u USD (preračunata po zvaničnom srednjem kursu NBS na dan 31. decembar 2009. godine)
3 Isto. Zvezdica(*) uz konkretan iznos (brojčanu vrednost) označava da ona sadrži i vrednost realizacije po dozvolama izdatim u 2008. godini sa rokom važenja u 2009. godini
4 Tip krajnjeg korisnika: v - vojni; c - civilni
5 Za ovu destinaciju nije bilo izdatih dozvola u 2009. godini. Prikazana je samo realizacija po dozvoli koja je izdata u 2008. godini, sa rokom važenja u 2009. godini. Svi ostali podaci su obuhvaćeni izveštajem za 2008. godinu

 

Odeljak 8/09

Izvoz robe dvostruke namene (realizacija)1

 

 

DESTINACIJA

BROJ IZDATIH DOZVOLA

BROJ IZ NKL RDN

VREDNOST2 (USD)

VREDNOST IZVOZA3 (USD)

OPIS ROBE

KOLIČINA (U JEDINICI MERE)

ZEMLJA KRAJNJEG KORISNIKA

TIP KRAJNJEG KORISNIKA4

1.

Čile

1

1B115

565.298,01

565.298,01

Sečka "giljotina"; Rotaciona sečka

2 KD

Čile

C

UKUPNO

1

 

565.298,01

565.298,01

 

 

 

 

_______________
1 U periodu od 1. januara 2009. godine do 31. decembra 2009. godine (privremeni izvoz nije prikazan). Podaci o realizaciji su dobijeni od izvoznika.
2 Vrednost iskazana u USD (preračunata po zvaničnom srednjem kursu NBS na dan 31. decembra 2009. godine).
3 Isto.
4 Tip krajnjeg korisnica: v - vojni; c - civilni.

 

Odeljak 9/09

Uvoz robe dvostruke namene (realizacija)1

 

 

DESTINACIJA

BROJ IZDATIH DOZVOLA

BROJ IZ NKL RDN

VREDNOST2 (USD)

VREDNOST UVOZA3 (USD)

OPIS ROBE

KOLIČINA (U JEDINICI MERE)

ZEMLJA POREKLA

TIP KRAJNJEG KORISNIKA4

1.

Austrija

2

1C350

178.152,08

123.051,46

Dimethulamine; Natrijum fluorid

100150 KG

Nemačka; Španija

c

2.

Bosna i Hercegovina

6

3A232

2.205.953,07

141.544,50

Elekt. Detonatori; Elektro upaljač; Detonatorska kapisla; Detonatori

976400 KD

Bosna i Hercegovina

c

3.

Bugarska

3

1C239; 1C350

624.298,00

42.000,00

praškasti eksploziv; Natrijum Cijanid

417500 KG

Bugarska; Gruzija

c

4.

Mađarska

1

1C239

932.613,00

23.997,90

Emeh AN; Emulgit LWC Al; Emulgit 82 GP

700000 KG

Mađarska

c

5.

Nemačka

3

1C350

7.264,72

7.264,72

Dietilaminoetil hlorid hidrohlorid; Sodijum Cianid, Natrijum cijanid; Natrijum fluorid

100 GR; 250 KG

Ujedinjeno Kraljevstvo; Nemačka

c

6.

Singapur

1

6A002

146.000,00

0,00

fiberoptika; mikrokanalna ploča

1650 KD

Kina

c

7.

Slovenija

3

1B115; 1C002b4a

544.927,44

544.927,44

Rotaciona sečka; Sečka "giljotina"; Aluminijum šipka

2 KD; 58090 KG

Slovenija

c

8.

Holandija

3

1C350

10,428,74

46,42

Sodium fluorid, Natrijum fluorid; Trietanolamin

500 GR; 5001 KG

Španija; Nemačka

c

9.

Hrvatska

3

1C002b4a; 1C350; 3A232

238.829,40

101.891,49

Al. Profil; Amonijum bifluorid; Niskoenergetska impulsna cevčica

10000 KG; 2500000 MD

Hrvatska; Holandija

c

10

Češka Republika

6

3A232; 1C350

223.490,00

215.083,55

Elekt. Detonatori; Natrijum Cijanid; Trietanolamin; Sodijum Cianid, Natrijum cijanid

24800 KD; 10000 KG; 64 TN

Češka Republika; Poljska

c

11.

Švajcarska

2

1C450; 1C239

123.896,51

91.422,03

BEZAFLAM SFM; Pentaerythrittetranitrate

20300 KG

Nemačka; Švajcarska

c

 

UKUPNO

33

 

5.235.852,97

1.291.229.51

 

 

 

 

_______________
1 U periodu od 1. januara 2009. godine do 31. decembra 2009. godine (privremeni uvoz nije prikazan). Podaci o realizaciji su dobijeni od uvoznika.
2 Vrednost iskazana u USD (preračunata po zvaničnom srednjem kursu NBS na dan 31. decembra 2009. godine).
3 Isto.
4 Tip krajnjeg korisnika: v - vojni; c - civilni.

 

Odeljak 10/09

Odbijeni zahtevi za izvoz naoružanja i vojne opreme1

 

 

DESTINACIJA

BROJ ODBIJENIH ZAHTEVA

BROJ IZ NKL NVO

VREDNOST2 (USD)

OPIS ROBE

KOLIČINA (U JEDINICI MERE)

ZEMLJA KRAJNJEG KORISNIKA

TIP KRAJNJEG KORISNIKA3

1.

Kipar

4

1; 3; 2

4.913.600,00

Snajperska puška; Mitraljez; Mina; Ručni bacač granata; Automatski bacač granata.

21450 KD

Jemen

v

2.

Libija

1

1

13.250.000,00

Automat M92

50000 KD

Libija

v

3.

Pakistan

1

4

66.676,80

Raketa 122mm

16 KD

Pakistan

v

 

UKUPNO

6

 

18.230.276,80

 

 

 

 

Odbijeno je 6 zahteva za izvoz naoružanja i vojne opreme u 2009. godini i to zbog nepotpune dokumentacije podnosioca zahteva.

Prema kriterijumima koji su propisani Odlukom o kriterijumima za izdavanje dozvola za izvoz naoružanja, vojne opreme i robe dvostruke namene4 i koja je u potpunosti usklađena sa Pravilima ponašanja u izvozu oružja EU (EU Code of Conduct on Arms Export), nije bilo odbijenih zahteva za izvoz NVO.

_______________
1 U periodu od 1. januara 2009. godine do 31. decembra 2009. godine (privremeni izvoz nije prikazan). Podaci o realizaciji su dobijeni od izvoznika.
2 Vrednost iskazana u USD (preračunata po zvaničnom srednjem kursu NBS na dan 31. decembra 2009. godine).
3 Tip krajnjeg korisnika: v - vojni; c - civilni
4 Odluka je doneta na osnovu člana 3. stav 2. Zakona i objavljena u "Službenom listu SCG", broj 11/05.

 

Odeljak 11/09

Odbijeni zahtevi za uvoz naoružanja i vojne opreme1

 

 

DESTINACIJA

BROJ ODBIJENIH ZAHTEVA

BROJ IZ NKL NVO

VREDNOST2 (USD)

OPIS ROBE

KOLIČINA (U JEDINICI MERE)

ZEMLJA POREKLA

TIP KRAJNJEG KORISNIKA3

1.

Bosna i Hercegovina

1

4

46.982,72

Rezervni delovi za RTS PVO

28 KD

Ruska Federacija

v

 

UKUPNO

1

 

46.982,72

 

 

 

 

Odbijen je jedan zahtev za uvoz naoružanja i vojne opreme u 2009. godini zbog nepotpune dokumentacije podnosioca zahteva.

_______________
1 U periodu od 1. januara 2009. godine do 31. decembra 2009. godine (privremeni izvoz nije prikazan). Podaci o realizaciji su dobijeni od uvoznika.
2 Vrednost iskazana u USD (preračunata po zvaničnom srednjem kursu NBS na dan 31. decembra 2009. godine).
3 Tip krajnjeg korisnika: v - vojni; c - civilni.

 

Odeljak 12/09

Odbijeni zahtevi za izvoz robe dvostruke namene

 

DESTINACIJA

BROJ ODBIJENIH ZAHTEVA

BROJ IZ NKL RDN

VREDNOST (USD)

OPIS ROBE

KOLIČINA (U JEDINICI MERE)

ZEMLJA KRAJNJEG KORISNIKA

TIP KRAJNJEG KORISNIKA

 

 

 

 

 

 

 

 

UKUPNO

 

 

 

 

 

 

 

U 2009. godini nije bilo odbijenih zahteva za izvoz robe dvostruke namene.

 

Odeljak 13/09

Odbijeni zahtevi za uvoz robe dvostruke namene

 

DESTINACIJA

BROJ ODBIJENIH ZAHTEVA

BROJ IZ NKL RDN

VREDNOST (USD)

OPIS ROBE

KOLIČINA (U JEDINICI MERE)

ZEMLJA POREKLA

TIP KRAJNJEG KORISNIKA

 

 

 

 

 

 

 

 

UKUPNO

 

 

 

 

 

 

 

U 2009. godini nije bilo odbijenih zahteva za uvoz robe dvostruke namene.