ODLUKA

O DAVANJU U ZAKUP POSLOVNIH PROSTORA

("Sl. list grada Subotice", br. 3/2010, 23/2010 i 32/2011)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Sadržina Odluke

Član 1

Ovom Odlukom uređuje se korišćenje poslovnih prostora kojima upravlja Grad Subotica (u daljem tekstu: Grad), a naročito:

- opšti uslovi davanja u zakup poslovnih prostora,

- način utvrđivanja visine zakupnine, odnosno naknade za korišćenje poslovnih prostora,

- nadležnosti organa Grada i drugih organizacija u sprovođenju ove Odluke,

- postupak davanja u zakup poslovnih prostora,

- postupak davanja na korišćenje poslovnih prostora,

- uređivanje međusobnih odnosa vezano za zakup, odnosno korišćenje poslovnih prostora i

- vršenje nadzora nad korišćenjem poslovnih prostora.

Pojam poslovnih prostora kojima upravlja Grad

Član 2

Pod poslovnim prostorima kojima upravlja Grad, u smislu člana 1. ove Odluke, podrazumevaju se poslovni prostori koji su u svojini Republike Srbije a na kojima je korisnik Grad (u daljem tekstu: poslovni prostor).

Pojam davanja u zakup odnosno davanja na korišćenje poslovnog prostora

Član 3

Davanje u zakup poslovnog prostora, u smislu ove Odluke, jeste ustupanje na korišćenje poslovnog prostora, u propisanom postupku od strane Grada kao zakupodavca (u daljem tekstu: zakupodavac) pravnom ili fizičkom licu kao zakupcu (u daljem tekstu: zakupac), za određenu zakupninu, u cilju obavljanja registrovane delatnosti u istom.

Davanje na korišćenje poslovnog prostora, u smislu ove Odluke, jeste ustupanje na korišćenje poslovnog prostora drugom korisniku sredstava u državnoj svojini, u propisanom postupku, od strane Grada kao davaoca poslovnog prostora na korišćenje (u daljem tekstu: davalac na korišćenje), sa ili bez naknade za korišćenje, u cilju obavljanja registrovane delatnosti u istom.

Drugi korisnici sredstava u državnoj svojini, u smislu stava 2. ovog člana su organi i organizacije Grada, javne službe (javna preduzeća i ustanove), druge organizacije i fondovi čiji je osnivač Grad i mesne zajednice.

Davanje na korišćenje poslovnog prostora korisniku vrši se u skladu sa ovom Odlukom.

Način korišćenja poslovnih prostora

Član 4

Organi i organizacije Grada dužni su da poslovne prostore koriste u skladu sa zakonom, prirodom i namenom tih sredstava.

Evidencija poslovnih prostora

Član 5

Grad je dužan da vodi posebnu evidenciju o poslovnim prostorima.

Evidenciju poslovnih prostora vodi Javno preduzeće "Direkcija za izgradnju Grada Subotice" Subotica, izuzev poslovnih prostora koji se nalaze u službenim zgradama Grada (Gradska kuća, Nova opština, objekti mesnih kancelarija) čiju evidenciju vodi Gradska uprava Grada.

Pojam poslovnog prostora odnosno zgrade

Član 6

Poslovni prostor, u smislu ove Odluke, je prostor koji se nalazi u poslovnoj ili u stambeno-poslovnoj zgradi i koji se sastoji od jedne ili više prostorija namenjenih za vršenje poslovne delatnosti koje, po pravilu, čine građevinsku celinu i imaju poseban ulaz.

Poslovnom zgradom, u smislu ove Odluke, smatra se zgrada namenjena za vršenje poslovne delatnosti, ako se u celini ili pretežnim delom koristi u tu svrhu.

Stambeno-poslovnom zgradom, u smislu ove Odluke, smatra se zgrada u kojoj postoje stanovi i poslovne prostorije, odnosno koja služi i za stanovanje i za vršenje poslovnih delatnosti.

Nadležni organi i organizacije

Član 7

U sprovođenju ove Odluke učestvuju sledeći organi Grada i organizacije:

- Gradsko veće Grada Subotice,

- Gradonačelnik,

- Komisija za poslovni prostor,

- Komisija za nadzor nad korišćenjem poslovnog prostora (u daljem tekstu: Komisija za nadzor),

- Javno preduzeće "Direkcija za izgradnju Grada Subotice" (u daljem tekstu: Direkcija) i

- Gradska uprava - služba nadležna za imovinsko-pravne poslove.

II OPŠTI USLOVI DAVANJA POSLOVNOG PROSTORA U ZAKUP

Predmet zakupa

Član 8

Predmet zakupa može biti poslovni prostor koji je uslovan za korišćenje kao poslovni prostor.

Pod uslovnošću, u smislu stava 1. ovog člana, podrazumeva se takvo građevinsko-tehničko stanje poslovnog prostora koje ispunjava minimalne standarde potrebne za obavljanje delatnosti za koju se poslovni prostor daje u zakup.

Poslovni prostor koji se izdaje u zakup po pravilu ima zaseban ulaz.

Izuzetno, predmet zakupa može biti i deo prostorije koji nema zaseban ulaz, ali ispunjava minimalne standarde za obavljanje određene delatnosti kao i druge zakonom propisane uslove.

Predmet zakupa može biti i kiosk ili drugi manji montažni objekat koji je u vlasništvu Grada.

Minimalni standardi iz stava 2. ovog člana utvrđuju se pravilnikom koji donosi Gradsko veće, na predlog Komisije za nadzor nad korišćenjem poslovnih prostora.

Izuzetno, u zakup se može dati i poslovni prostor koji nije uslovan za korišćenje kao poslovni prostor.

U slučaju iz stava 7. ovog člana mogu se prilikom donošenja odluke o raspisivanju oglasa za davanje u zakup poslovnog prostora utvrditi posebni uslovi za investiciono ulaganje zakupca u poslovni prostor radi dovođenja građevinsko-tehničkog stanja poslovnog prostora do uslovnosti, u skladu sa ovom Odlukom.

Korišćenje zajedničkih prostorija, uređaja i instalacija

Član 9

Ukoliko se zakupljeni poslovni prostor nalazi u poslovnoj ili u poslovno-stambenoj zgradi zakupac ima pravo da pored poslovnog prostora koji je predmet zakupa koristi i zajedničke prostorije, uređaje i instalacije u zgradi u kojoj se nalazi poslovni prostor, a koji su u neposrednoj funkciji korišćenja istog.

Namena poslovnog prostora

Član 10

Poslovni prostor se daje u zakup radi obavljanja određene delatnosti.

Delatnosti koje se u poslovnom prostoru mogu obavljati određuju se prilikom raspisivanja konkursa, odlukom Gradonačelnika, na predlog Komisije za poslovni prostor.

Zakupac je dužan da poslovni prostor koristi za obavljanje delatnosti radi kojeg je poslovni prostor uzeo u zakup za svo vreme trajanja ugovora o zakupu poslovnog prostora.

Ukoliko zakupac želi u toku trajanja zakupnog odnosa promeniti namenu poslovnog prostora, dužan je da za to pribavi prethodnu saglasnost zakupodavca.

Rešenje o davanju prethodne saglasnosti za promenu namene poslovnog prostora donosi Gradonačelnik, na predlog Komisije za poslovni prostor.

Ograničenja

Član 11

Zakupljeni poslovni prostor se ne može dati u podzakup.

Zakupac ne može u poslovnom prostoru obavljati bilo koju vrstu poslovno-tehničke saradnje.

Vreme trajanja zakupa

Član 12

Poslovni prostor se daje u zakup, po pravilu, na određeno vreme, na period do pet godina.

Izuzetno, poslovni prostor se može dati u zakup i na duži vremenski period, po posebnoj odluci Gradonačelnika, u skladu sa ovom Odlukom.

Obaveza polaganja sredstva obezbeđenja plaćanja

Član 13

Zakupac je u obavezi da prilikom zaključivanja ugovora o zakupu poslovnog prostora položi finansijski instrument za obezbeđenje plaćanja zakupnine u visini od četiri mesečne zakupnine u obliku avalirane menice.

Predaja poslovnog prostora

Član 14

Predaju poslovnog prostora zakupcu u posed vrši Komisija za nadzor.

O predaji poslovnog prostora sačinjava se zapisnik u kojem se konstatuje stanje poslovnog prostora (broj prostorija koji čine poslovni prostor, površina poslovnog prostora, opis stanja i sl.) i podaci vezani za snašanje troškova poslovnog prostora (stanje brojila i sl.).

Zakupac je dužan da otpočne korišćenje poslovnog prostora za obavljanje delatnosti radi kojeg je poslovni prostor uzeo u zakup najkasnije u roku od 30 dana od dana stupanja u posed poslovnog prostora.

Izuzetno, ukoliko je poslovni prostor dat u zakup pod uslovima iz člana 19. ove Odluke, otpočinjanje korišćenja poslovnog prostora može se odložiti najduže još dva meseca, odlukom Gradonačelnika, na predlog Komisije za poslovni prostor.

Pažnja dobrog domaćina

Član 15

Zakupac je dužan da za vreme trajanja zakupnog odnosa poslovni prostor koristi kao dobar domaćin.

Obaveza plaćanja zakupnine

Član 16

Zakupac je dužan da za zakupljeni poslovni prostor plaća zakupninu prema Cenovniku zakupodavca.

Obaveza plaćanja zakupnine nastaje danom preuzimanja poslovnog prostora.

Zakupnina se plaća mesečno, do 15-og u mesecu, za prethodni mesec, na osnovu računa.

U slučaju kašnjenja sa plaćanjem zakupac je dužan platiti zakonsku zateznu kamatu na osnovu obračuna zakupodavca.

Troškovi poslovnog prostora

Član 17

Zakupac je dužan da snosi troškove tekućeg održavanja poslovnog prostora kao i da uredno plaća troškove utrošene električne energije, vode, grejanja, odnošenja smeća, naknade za korišćenje građevinskog zemljišta, etažnu nadoknadu za poslovni prostor i druge troškove koji su vezani za korišćenje poslovnog prostora.

Obaveza plaćanja troškova vezanih za korišćenje poslovnog prostora započinje danom stupanja u posed poslovnog prostora.

Tekuće održavanje poslovnog prostora

Član 18

Zakupac je dužan da za vreme trajanja zakupnog odnosa vrši tekuće održavanje poslovnog prostora.

Investiciona ulaganja

Član 19

Zakupac može vršiti investiciono ulaganje u poslovni prostor (radovi na adaptaciji ili rekonstrukciji) u sledećim slučajevima:

1. odmah po zaključenju ugovora o zakupu poslovnog prostora, radi dovođenja građevinsko-tehničkog stanja prostora do uslovnosti u smislu člana 8. ove Odluke, u skladu sa posebnim uslovima iz Oglasa za davanje u zakup poslovnog prostora, i

2. u toku trajanja zakupa, u slučaju kada se ukaže potreba za vršenjem investicionog ulaganja, uz pribavljanje prethodne saglasnosti zakupodavca.

Investiciono ulaganje radi dovođenja poslovnog prostora do uslovnosti

Član 20

Kada je Odlukom o raspisivanju Oglasa za davanje u zakup poslovnog prostora predviđeno da se poslovni prostor daje u zakup kao neuslovan te da zakupac treba da izvrši investiciono ulaganje radi dovođenja građevinsko-tehničkog stanja poslovnog prostora do uslovnosti u smislu člana 8. ove Odluke, zakupac je dužan, u skladu sa posebnim uslovima iz Oglasa, pribaviti odgovarajuću projektno-tehničku dokumentaciju zajedno sa predmerom radova kao i sve zakonom propisane saglasnosti i dozvole, te da iste, zajedno sa ponudom - predračunom izvođača radova, preda Komisiji za nadzor.

Komisija za nadzor vrši upoređivanje podataka iz predmera radova sa utvrđenim minimalnim standardima potrebnim za obavljanje delatnosti za koju se poslovni prostor daje u zakup, kao i kontrolu cena iz ponude - predračuna izvođača radova pribavljanjem još najmanje dve ponude, te daje predlog Gradonačelniku za donošenje odluke o davanju saglasnosti za izvršenje investicionog ulaganja u poslovni prostor.

Odlukom Gradonačelnika o davanju saglasnosti za izvršenje investicionog ulaganja u poslovni prostor određuje se koji radovi i u kom obimu se mogu izvršiti na poslovnom prostoru i koji radovi i u kom obimu se mogu priznati zakupcu.

Zakupac ne može početi radove pre donošenja odluke o davanju saglasnosti za izvršenje investicionog ulaganja u poslovni prostor.

Nakon izvršenog investicionog ulaganja zakupac je dužan dostaviti Komisiji za nadzor konačnu situaciju odnosno račun izvođača radova, u originalu ili u fotokopiji.

Komisija za nadzor vrši proveru da li su radovi navedeni u konačnoj situaciji odnosno računu zaista izvedeni i daje predlog Gradonačelniku za donošenje odluke u vezi priznavanja izvršenog ulaganja.

Odluka Gradonačelnika o priznavanju izvršenog ulaganja sadrži:

- navođenje vrednosti ulaganja koja se kao izvršene usluge priznaju zakupcu,

- obavezu zakupca da za priznatu vrednost ulaganja ispostavi račun koji će uputiti Direkciji,

- obavezu Direkcije da na osnovu odluke Gradonačelnika i računa zakupca izvrši proknjiženje povećanja vrednosti poslovnog prostora,

- obavezu Direkcije da iznos iz računa zakupca isplati zakupcu u ratama, tako da visina rate bude najmanje 50% od iznosa zakupnine za taj poslovni prostor a najviše 100%, odnosno da otplata traje najduže do isteka ugovora o zakupu,

- obavezu Direkcije da u roku od 15 dana pripremi aneks ugovora o zakupu u skladu sa odlukom Gradonačelnika.

Odlukom Gradonačelnika mogu se priznati samo ona ulaganja zakupca koja su bila neophodna za dovođenje građevinsko-tehničkog stanja poslovnog prostora do uslovnosti u smislu člana 8. ove Odluke.

Odlukom Gradonačelnika mogu se priznati i troškovi koje je zakupac imao vezano za obavezu pribavljanja uslova (naknada za izradu odnosno za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova, zaštitarskih uslova, drugih propisanih uslova) kao i za izradu projekata (naknada usluge izrade projekata, naknada za kontrolu i dr.) a koji su bili neophodni za izvođenje radova na investicionom ulaganju radi dovođenja građevinsko-tehničkog stanja poslovnog prostora do uslovnosti, pod uslovom da se isti predaju u posed organu odnosno organizaciji Grada nadležnom za staranje o poslovnim prostorima.

Odlukom Gradonačelnika mogu se priznati ulaganja zakupca i troškovi iz stava 9. ovog člana ukupno do vrednosti koja odgovara vrednosti zakupnine u 100% iznosu računajući do isteka ugovora o zakupu, a najduže 5 godina.

Po osnovu izvršenog investicionog ulaganja zakupac ne može steći pravo susvojine ili pravo svojine na poslovnom prostoru.

Ukoliko zakupac jednostrano otkaže ugovor o zakupu poslovnog prostora kao i kada zakupodavac da jednostrani raskid ugovora u slučajevima iz člana 26. stav 1 tačka 1-6. ove Odluke, a pre isteka perioda za koji je određena otplata priznatog iznosa, zakupac gubi pravo na naplatu preostalog, neisplaćenog dela priznatog iznosa.

Investiciono ulaganje u toku trajanja zakupa

Član 21

Kada zakupac u toku trajanja zakupa, zbog ukazane potrebe želi izvršiti investiciono ulaganje u poslovni prostor, dužan je podneti zahtev radi pribavljanja prethodne saglasnosti za izvođenje radova.

U zahtevu zakupac je dužan opisati radove koje želi izvesti na poslovnom prostoru i dužan je priložiti odgovarajuću skicu - tehnički crtež.

Komisija za nadzor vrši kontrolu potrebe izvođenja opisanih radova i daje predlog Gradonačelniku za donošenje odluke o davanju načelne saglasnosti za izvršenje investicionog ulaganja u poslovni prostor.

Odlukom Gradonačelnika o davanju načelne saglasnosti za izvršenje investicionog ulaganja u poslovni prostor daje se načelna saglasnost zakupcu da u poslovni prostor može izvršiti investiciono ulaganje zbog navedenih potreba sa naznakom da će se po izvršenju radova moći priznati samo ulaganja koja su neophodna za dovođenje građevinsko-tehničkog stanja poslovnog prostora do uslovnosti u smislu člana 8. ove Odluke.

Zakupac je dužan za potrebe izvođenja radova za čije izvođenje je data načelna saglasnost pribaviti odgovarajuću projektno-tehničku dokumentaciju zajedno sa predmerom radova kao i sve zakonom propisane saglasnosti i dozvole, te da iste, zajedno sa ponudom - predračunom izvođača radova, preda Komisiji za nadzor.

Na dalji postupak u vezi priznavanja ulaganja zakupca primenjuju se odredbe člana 20. st. 1-11. ove Odluke.

Izvođenje radova u cilju uređenja enterijera

Član 22

Zakupac može izvesti određene radove na poslovnom prostoru u cilju uređenja enterijera shodno potrebama svoje delatnosti uz prethodno pribavljanje saglasnosti zakupodavca.

U zahtevu za davanje saglasnosti zakupac je dužan opisati radove koje želi izvesti na poslovnom prostoru i dužan je priložiti odgovarajuću skicu - tehnički crtež.

Komisija za nadzor razmatra zahtev i daje predlog Gradonačelniku za donošenje odluke o davanju saglasnosti za izvođenje radova na poslovnom prostoru u cilju uređenja enterijera.

Odluka Gradonačelnika kojom se daje saglasnost zakupcu da na poslovnom prostoru može izvesti radove u cilju uređenja enterijera sadrži i sledeće:

- da je zakupac dužan pribaviti sve zakonom propisane dozvole i saglasnosti,

- da ne sme da nanese štetu poslovnom prostoru,

- da sredstva utrošena na izvođenje radova padaju na teret zakupca,

- da je dužan o okončanju radova obavestiti pismenim putem Komisiju za nadzor i

- da je dužan po zahtevu zakupodavca 30 dana pre isteka zakupa poslovni prostor dovesti u stanje u kome ga je primio.

Komisija za nadzor vrši proveru da li su radovi čije izvođenje je odobreno zaista izvedeni.

Osnovi prestanka zakupa

Član 23

Zakup poslovnog prostora prestaje:

1. istekom vremena na koje je poslovni prostor dat u zakup

2. sporazumom zakupodavca i zakupca

3. jednostranim raskidom ugovora

4. jednostranim otkazom ugovora

5. usled prestanka odnosno smrti zakupca.

Istek vremena na koji je poslovni prostor dat u zakup

Član 24

Zakup poslovnog prostora prestaje istekom vremena na koje je poslovni prostor dat u zakup.

Ukoliko je zakupac poslovnog prostora zainteresovan da nastavi sa zakupom predmetnog poslovnog prostora, može najkasnije do 60 dana pre isteka ugovora o zakupu podneti Komisiji za poslovni prostor zahtev za produženje zakupa za naredni period od 5 godina.

O zahtevu odlučuje Gradonačelnik na predlog Komisije za poslovni prostor.

Komisija za poslovni prostor će prilikom razmatranja zahteva imati u vidu postupanje zakupca u skladu sa odredbama ugovora o zakupu (održavanje poslovnog prostora, uredno izmirenje obaveza i sl.).

Sporazumni prestanak zakupa

Član 25

Zakup poslovnog prostora može prestati sporazumom zakupodavca i zakupca.

Sporazum o prestanku ugovora o zakupu poslovnog prostora u ime zakupodavca zaključuje Gradonačelnik, na predlog Komisije za poslovni prostor.

Sporazumom iz stava 2. ovog člana ureduju se međusobni odnosi zakupodavca i zakupca u pogledu prava i obaveza nastalih iz zakupnog odnosa.

Raskid ugovora o zakupu

Član 26

Zakup poslovnog prostora može prestati jednostranim raskidom ugovora datog od strane zakupodavca u sledećim slučajevima:

1. ako zakupac promeni namenu poslovnog prostora bez prethodne saglasnosti zakupodavca (član 10.),

2. ako zakupac zakupljeni poslovni prostor u celini ili delimično izda u podzakup, ili ako u poslovnom prostoru obavlja bilo koju vrstu poslovno-tehničke saradnje (član 11.),

3. ako zakupac ne plaća uredno zakupninu i to: ako zakasni sa plaćanjem tri uzastopne mesečne zakupnine ili tri mesečne zakupnine u toku jedne kalendarske godine, ili ako ne isplati dve uzastopne mesečne zakupnine ili dve mesečne zakupnine u toku kalendarske godine, ili ako dva meseca uzastopno ili tri meseca u toku kalendarske godine plati samo deo računom utvrđenog iznosa zakupnine,

4. ako zakupac ne snosi troškove tekućeg održavanja, odnosno ne plaća uredno troškove vezane za korišćenje poslovnog prostora (član 17.),

5. ako zakupac izvrši investiciono ulaganje u poslovni prostor bez prethodne saglasnosti zakupodavca (član 19-21.),

6. ako zakupac izvede određene radove u cilju uređenja enterijera bez prethodne saglasnosti zakupodavca (član 22.).

Ukoliko zakupac u roku od pet dana po prijemu odluke o raskidu ugovora o zakupu poslovnog prostora u celosti izmiri dugovanu zakupninu sa pripadajućom zateznom kamatom i podnese zahtev za stavljanje van snage odluke, Gradonačelnik može, na predlog Komisije za poslovni prostor, da stavi van snage odluku o raskidu ugovora o zakupu poslovnog prostora.

Ukoliko posle izjavljenog raskida zakupac ne napusti poslovni prostor dužan je za svo vreme posedovanja istog plaćati naknadu u visini desetostruke zakupnine.

Otkaz ugovora o zakupu

Član 27

Zakup poslovnog prostora može prestati jednostranim otkazom ugovora datog od strane zakupodavca u sledećim slučajevima:

1. ako zakupac u roku od 30 dana od dana zaključenja ugovora o zakupu poslovnog prostora ne počne koristiti poslovni prostor ili ako tokom trajanja zakupnog odnosa neopravdano prestane koristiti poslovni prostor i ne koristi ga 30 dana ili više,

2. kada zakupodavac, odlukom Gradonačelnika, na predlog Komisije za poslovni prostor, utvrdi da je predmetni poslovni prostor potreban za obavljanje delatnosti iz nadležnosti Grada i

3. u drugim opravdanim slučajevima.

Zakupac može otkazati ugovor o zakupu poslovnog prostora kada ne želi dalje da koristi poslovni prostor.

Otkazni rok iznosi 30 dana i teče od dana prijema pismenog otkaza.

Ukoliko po isteku otkaznog roka zakupac ne napusti poslovni prostor dužan je za svo vreme posedovanja istog plaćati naknadu u visini desetostruke zakupnine.

Prestanak zakupa usled prestanka odnosno smrti zakupca

Član 28

Ukoliko nastupi prestanak odnosno smrt zakupca (prestanak pravnog lica, smrt fizičkog lica), prestanak ugovora o zakupu se utvrđuje odlukom Gradonačelnika, na predlog Komisije za poslovni prostor.

Povrat poslovnog prostora

Član 29

Po prestanku ugovora o zakupu poslovnog prostora zakupac je dužan poslovni prostor vratiti u stanju u kojem ga je primio, izuzev kada je uz saglasnost zakupodavca izvršeno investiciono ulaganje u poslovni prostor.

Kada su izvršeni radovi u cilju uređenja enterijera zakupodavac može zahtevati da se poslovni prostor vrati u stanje u kojem ga je zakupac primio.

Preuzimanje u posed poslovnog prostora od zakupca vrši Komisija za nadzor.

O preuzimanju poslovnog prostora sačinjava se zapisnik u kojem se konstatuje stanje poslovnog prostora i podaci vezani za snašanje troškova poslovnog prostora (stanje brojila i sl.).

III NAČIN UTVRĐIVANJA VISINE ZAKUPNINE

Elementi za utvrđivanje visine zakupnine

Član 30

Zakupnina za korišćenje poslovnog prostora utvrđuje se prema kvadratnom metru poslovnog prostora, mesečno, polazeći od tržišnih uslova pod kojima se vrši izdavanje poslovnog prostora na teritoriji Grada i polazeći od:

1. poslovne zone u kojoj se poslovni prostor nalazi (prometne pogodnosti lokacije prostora),

2. delatnosti za koju se poslovni prostor daje u zakup i

3. vrste poslovnog prostora (poslovni prostor koji se koristi kao prodajni ili kancelarijski prostor, magacinski prostor kao samostalni objekat, kiosk).

1. Poslovna zona u kojoj se poslovni prostor nalazi

Broj poslovnih zona

Član 31

U zavisnosti od prometne pogodnosti lokacije poslovnog prostora poslovni prostori se ovom Odlukom raspoređuju u 7 poslovnih zona.

Ekstra poslovna zona

Član 32

U ekstra poslovnu zonu razvrstavaju se poslovni prostori u zgradama koje se nalaze u sledećim ulicama odnosno na sledećim trgovima:

- Korzo,

- Matije Korvina od Korza do Vase Stajića,

- Štrosmajerova,

- Matka Vukovića do Trga žrtava fašizma,

- Petra Drapšina do Endrea Bajči Žilinskog,

- Rudić ulica,

- Dimitrija Tucovića,

- Maksima Gorkog od Braće Radića do Trga Lazara Nešića,

- Cara Dušana,

- Vladimira Nazora,

- Branislava Nušića,

- Trg Cara Jovana Nenada,

- Trg Slobode,

- Trg Republike,

- Ive Vojnovića,

- Braće Radića do Maksima Gorkog,

- Diskont centar "Buvljak".

I poslovna zona

Član 33

U I poslovnu zonu razvrstavaju se poslovni prostori u zgradama koje se nalaze u ulicama odnosno na trgovima:

- Trg Jakaba i Komora do Trga Sinagoge,

- Trg Sinagoge,

- Šandora Petefija do Trga Lajoša Košuta,

- Matije Gupca do Maksima Gorkog,

- Maksima Gorkog od Matije Gupca do Braće Radića,

- Petra Drapšina od Endrea Bajči Žilinskog,

- Endrea Bajči Žilinskog,

- Bledska,

- Albe Malagurskog,

- Age Mamužića,

- Matije Korvina do Vase Stajića,

- Vuka Karadžića do Vase Stajića,

- Vase Stajića do Đure Đakovića,

- Ištvana Sečenjija.

II poslovna zona

Član 34

U II poslovnu zonu razvrstavaju se poslovni prostori u zgradama koje se nalaze u ulicama odnosno na trgovima:

- Aleja Maršala Tita do Petra Lekovića,

- Žarka Zrenjanina do Trga Lajoša Košuta,

- Trg žrtava fašizma,

- Maksima Gorkog od Harambašićeve do Matije Gupca,

- Maksima Gorkog od Trga Lazara Nešića do Bose Miličević,

- Bose Miličević,

- Park Rajhl Ferenca,

- Đure Đakovića do Vase Stajića,

- Vase Stajića od Đure Đakovića do Bose Miličević,

- Vuka Karadžića od Vase Stajića do Pančevačke,

- Huge Badalica do Luke Sučića,

- Ive Lole Ribara,

- Prvomajska do ulice Esperanto,

- Poslovni centar "Autobuska stanica".

III poslovna zona

Član 35

U III poslovnu zonu razvrstavaju se poslovni prostori u zgradama koje se nalaze u sledećim ulicama odnosno na sledećim trgovima:

- Đure Đakovića od Vase Stajića do Zmaj Jovine,

- Zmaj Jovina od Đure Đakovića do Cara Lazara,

- Aleja maršala Tita od Petra Lekovića do Sep Ferenca,

- Harambašićeva,

- Zagrebačka,

- Preradovićeva,

- Braće Majera,

- Petra Lekovića,

- Tolstojeva,

- Arsenija Čarnojevića,

- Cara Lazara,

- Celovečka,

- Poslovni centar u ulici Partizanskih baza,

- Trg Lazara Nešića,

- Puškinov trg,

- Šenoina,

- Pavla Štosa,

- Ivana Gorana Kovačića,

- Braće Radića od Maksima Gorkog do Mirka Bogovića,

- Petefi Šandora od Trga žrtava fašizma do kraja,

- Žarka Zrenjanina od Trga Lajoša Košuta,

- Somborski put,

- Maksima Gorkog od Harambašićeve do kraja Romanijske,

- Matije Gupca od Maksima Gorkog do Mirka Bogovića,

- Poslovni centar u Banijskoj ulici,

- Poslovni centar na Majšanskom putu.

IV poslovna zona

Član 36

U IV poslovnu zonu razvrstavaju se poslovni prostori u zgradama koje se nalaze u sledećim ulicama odnosno na sledećim trgovima:

- Segedinski put do Puta Partizanskih baza,

- Put Partizanskih baza do Tesline,

- Kireški put do ulice Boška Buhe,

- Majšanski put do Koste Trifkovića,

- Senćanski put do Bajnatske,

- Braće Radića od Mirka Bogovića do Bajnatske,

- Jo Lajoša od početka do Nade Dimića,

- Pazinska,

- Beogradski put do Bajnatske,

- Karađorđev put do Praške,

- Bajski put do Trga Veselina Masleše,

- Trg Đure Salaja,

- Trg Veselina Masleše.

V poslovna zona

Član 37

U V poslovnu zonu razvrstavaju se poslovni prostori u zgradama koje se nalaze u ulicama odnosno na sledećim trgovima:

- na teritoriji svih gradskih mesnih zajednica osim ulica i trgova navedenih u čl. od 32. do 36. ove Odluke, na teritoriji Mesne zajednice "Bajmok", Mesne zajednice "Čantavir" i Mesne zajednice "Palić".

VI poslovna zona

Član 38

U VI poslovnu zonu razvrstavaju se poslovni prostori u zgradama koje se nalaze u ostalim vangradskim mesnim zajednicama i to:

- Bački Vinogradi,

- Bikovo,

- Đurđin,

- Hajdukovo,

- Kelebija,

- Mala Bosna,

- Novi Žednik,

- Stari Žednik,

- Šupljak,

- Tavankut.

Razvrstavanje u zavisnosti od stvarnog ulaza

Član 39

Poslovni prostori razvrstavaju se po zonama u zavisnosti od stvarnog ulaza u poslovni prostor, odnosno ulaza u zgradu u kojoj se poslovni prostor nalazi, ukoliko poslovni prostor nema direktan ulaz sa ulice.

2. Delatnost za koju se poslovni prostor daje u zakup

Način određivanja delatnosti

Član 40

Delatnost za koju se poslovni prostor daje u zakup određuje se shodno Zakonu o klasifikaciji delatnosti i Uredbi o Klasifikaciji delatnosti.

Delatnosti za koje se poslovni prostori mogu dati u zakup određuju se unutar sledećih sektora:

1. Sektor C PRERAĐIVAČKA INDUSTRIJA

2. Sektor D SNABDEVANJE ELEKTRIČNOM ENERGIJOM, GASOM, PAROM I KLIMATIZACIJA

3. Sektor E SNABDEVANJE VODOM; UPRAVLJANJE OTPADNIM VODAMA, KONTROLISANJE PROCESA UKLANJANJA OTPADA I SLIČNE AKTIVNOSTI

4. Sektor F GRAĐEVINARSTVO

5. Sektor G TRGOVINA NA VELIKO I TRGOVINA NA MALO; POPRAVKA MOTORNIH VOZILA I MOTOCIKALA

6. Sektor H SAOBRAĆAJ I SKLADIŠTENJE

7. Sektor I USLUGE SMEŠTAJA I ISHRANE

8. Sektor J INFORMISANJE I KOMUNIKACIJE

9. Sektor K FINANSIJSKE DELATNOSTI I DELATNOST OSIGURANJA

10. Sektor L POSLOVANJE NEKRETNINAMA

11. Sektor M STRUČNE, NAUČNE, INOVACIONE I TEHNIČKE DELATNOSTI

12. Sektor N ADMINISTRATIVNE I POMOĆNE USLUŽNE DELATNOSTI

13. Sektor O DRŽAVNA UPRAVA I ODBRANA; OBAVEZNO SOCIJALNO OSIGURANJE

14. Sektor P OBRAZOVANJE

15. Sektor Q ZDRAVSTVENA I SOCIJALNA ZAŠTITA

16. Sektor R UMETNOST; ZABAVA I REKREACIJA

17. Sektor S OSTALE USLUŽNE DELATNOSTI

18. Sektor T DELATNOST DOMAĆINSTVA KAO POSLODAVCA; DELATNOST DOMAĆINSTAVA KOJA PROIZVODE ROBU I USLUGE ZA SOPSTVENE POTREBE

19. Sektor U DELATNOST EKSTERITORIJALNIH ORGANIZACIJA I TELA.

Ograničenje za ekstra poslovnu zonu

Član 41

U ekstra poslovnoj zoni se poslovni prostor ne može dati u zakup za obavljanje delatnosti kockanja i klađenja.

Način utvrđivanja zakupnine kada se u poslovnom prostoru obavljaju dve ili više delatnosti

Član 42

U poslovnom prostoru u kojem se obavljaju dve ili više različitih delatnosti zakupnina se utvrđuje prema delatnosti za koju je utvrđena najviša cena zakupa.

3. Vrste poslovnog prostora

Vrste poslovnog prostora

Član 43

Visina zakupnine utvrđuje se i u zavisnosti od toga da li se poslovni prostor koristi kao prodajni ili kancelarijski prostor ili je u pitanju magacinski prostor kao samostalni objekat.

Ukoliko se poslovni prostor nalazi u kiosku koje je vlasništvo Grada, zakupnina se određuje posebno.

4. Cenovnik

Donošenje Cenovnika

Član 44

Iznos mesečne zakupnine za m2 poslovnog prostora po poslovnim zonama, vrstama delatnosti i vrsti poslovnog prostora utvrđuje se Cenovnikom koji donosi Skupština grada posebnim rešenjem.

Prilikom donošenja Cenovnika posebno će se odrediti zakupnina za poslovni prostor koji se koristi za stare zanate, umetničke zanate i domaću radinost, a prema propisima koji određuju koji poslovi se smatraju starim zanatima, umetničkim zanatima odnosno domaćom radinošću.

Izmena Cenovnika

Član 45

U slučaju izmene Cenovnika ili donošenja novog Cenovnika zakupci se o novom iznosu zakupnine obaveštavaju dostavom računa o zakupnini.

Zakupnina kao izvorni javni prihod

Član 46

Sredstva ostvarena od zakupnine za poslovni prostor na kome je korisnik Grad, izvorni su prihod budžeta Grada.

5. Umanjenje zakupnine

Umanjenje po osnovu položaja poslovnog prostora u zgradi

Član 47

Zakupnina utvrđena prema Cenovniku može se umanjiti u zavisnosti od položaja poslovnog prostora u zgradi.

Ukoliko se poslovni prostor nalazi u dvorištu, u suterenu, podrumu, na spratu ili u potkrovlju, iznosi mesečne zakupnine po kvadratnom metru umanjuju se:

- za 15% u ekstra poslovnoj zoni,

- za 15% u I i II poslovnoj zoni i

- za 20% u III, IV, V i VI poslovnoj zoni.

Galerija

Član 48

Za galerije koje su postojale u momentu davanja poslovne prostorije u zakup, zakupnina se računa u visini od 70% važeće zakupnine po metru kvadratnom za taj deo prostora.

Izuzetno, zakupac koji u poslovnom prostoru sam postavi montažnu galeriju, nema obavezu plaćanja zakupnine za taj deo prostora.

Utvrđivanje posebne zakupnine

Član 49

Za pojedine neprofitabilne delatnosti od posebnog značaja za Grad može se Cenovnikom utvrditi posebna zakupnina.

Za javna preduzeća i ustanove čiji osnivač je Grad Cenovnikom se može utvrditi posebna zakupnina.

Član 49a

Ukoliko se u neposrednoj blizini poslovnog prostora vrše građevinski radovi čiji investitor je Grad Subotica, a usled kojih je ozbiljno otežan dosadašnji način poslovanja zakupca, na zahtev zakupca, za vreme trajanja građevinskih radova, može se umanjiti zakupnina najviše do 50% od zakupnine utvrđene prema Cenovniku.

Zahtev za umanjenje zakupnine podnosi se Komisiji za poslovni prostor.

Komisija za poslovni prostor razmatra zahtev i predlaže Gradonačelniku donošenje odluke o umanjenju zakupnine.

Odluka o umanjenju zakupnine obavezno sadrži procenat umanjenja zakupnine i period za koji važi umanjenje.

IV ORGANI ZA SPROVOĐENJE OVE ODLUKE

Gradsko veće

Član 50

Gradsko veće:

- imenuje predsednika i članove Komisije za nadzor,

- na predlog Komisije za nadzor donosi pravilnik kojim se utvrđuju minimalni standardi potrebni za obavljanje delatnosti za koju se poslovni prostor daje u zakup i

- na predlog Komisije za poslovni prostor odlučuje o prigovorima uloženim protiv odluke Gradonačelnika, u smislu člana 65. stav 4. i 10. i člana 71. stav 4. i 10. ove Odluke.

Gradonačelnik

Član 51

Gradonačelnik:

- donosi odluku o raspisivanju oglasa za davanje u zakup poslovnih prostora,

- donosi odluku o određivanju zakupca poslovnog prostora odnosno o davanju u zakup poslovnog prostora, i o davanju na korišćenje poslovnog prostora,

- donosi odluku o stavljanju van snage odluke o određivanju zakupca, u skladu sa članom 65. stav 8. i članom 71. stav 8. ove Odluke,

- donosi odluku o davanju načelne saglasnosti na ulaganje u poslovni prostor,

- donosi odluku o davanju saglasnosti na ulaganje u poslovni prostor,

- donosi odluku o priznavanju izvršenog ulaganja u poslovni prostor,

- donosi odluku o davanju saglasnosti za izvođenje radova u cilju uređenja enterijera u poslovnom prostoru,

- donosi odluku o davanju prethodne saglasnosti na promenu namene poslovnog prostora,

- donosi odluku o umanjenju zakupnine, u skladu sa članom 49a ove odluke,

- donosi odluku o odobrenju prelaska prava zakupa na članove porodičnog domaćinstva, odnosno na suosnivača ortačke radnje, u skladu sa članom 73. ove Odluke,

- donosi odluku o odobrenju prelaska prava zakupa sa jednog pravnog lica - zakupca na drugo pravno lice, u skladu sa članom 74. ove Odluke,

- donosi odluku o odobrenju zamene poslovnog prostora, u skladu sa članom 75. ove Odluke,

- donosi odluku o produženju zakupa za narednih pet godina, u skladu sa članom 24. stav 3. ove Odluke,

- donosi odluku o raskidu, odnosno o otkazu ugovora o zakupu poslovnog prostora,

- donosi odluku o stavljanju van snage odluke o raskidu ugovora o zakupu poslovnog prostora, u skladu sa članom 26. stav 2. ove Odluke i

- donosi odluku o unosu poslovnog prostora u evidenciju, o promeni podataka u evidenciji i o brisanju iz evidencije poslovnog prostora.

Odluke iz alineja 1-3. i 8-16. stava 1. ovog člana Gradonačelnik donosi na predlog Komisije za poslovni prostor, a odluke iz alineja 4-7. na predlog Komisije za nadzor.

Komisija za poslovni prostor

Član 52

Komisiju za poslovni prostor imenuje Skupština grada Subotice na mandatni period od četiri godine.

Komisija za poslovni prostor ima predsednika, zamenika predsednika i tri člana.

Komisija za poslovni prostor ima sledeće nadležnosti:

- predlaže Gradonačelniku donošenje odluke o raspisivanju oglasa za davanje u zakup poslovnih prostora,

- vrši sve poslove u sprovođenju postupka javnog nadmetanja i prikupljanja pismenih ponuda,

- predlaže Gradonačelniku donošenje odluke o određivanju zakupca poslovnog prostora, odnosno o davanju u zakup poslovnog prostora, o davanju na korišćenje poslovnog prostora i o stavljanju van snage odluke o određivanju zakupca, u skladu sa članom 65. stav 8. i članom 71. stav 8. ove Odluke,

- predlaže Gradonačelniku donošenje odluke o davanju prethodne saglasnosti na promenu namene poslovnog prostora,

- predlaže Gradonačelniku donošenje odluke o produženju zakupa za narednih pet godina, u skladu sa članom 24. stav 3. ove Odluke,

- predlaže Gradonačelniku donošenje odluke o raskidu, odnosno o otkazu ugovora o zakupu poslovnog prostora i o stavljanju van snage odluke o raskidu ugovora o zakupu poslovnog prostora, u skladu sa članom 26. stav 2. ove Odluke,

- predlaže Gradonačelniku donošenje odluke o umanjenju zakupnine, u skladu sa članom 49a ove odluke,

- predlaže Gradonačelniku donošenje odluke o odobrenju prelaska prava zakupa na članove porodičnog domaćinstva, odnosno na suosnivača ortačke radnje, u skladu sa članom 73. ove Odluke,

- predlaže Gradonačelniku donošenje odluke o odobrenju prelaska prava zakupa sa jednog pravnog lica - zakupca na drugo pravno lice, u skladu sa članom 74. ove Odluke,

- predlaže Gradonačelniku donošenje odluke o odobrenju zamene poslovnog prostora, u skladu sa članom 75. ove Odluke,

- predlaže Gradonačelniku donošenje odluke o unosu poslovnog prostora u evidenciju, o promeni podataka u evidenciji i o brisanju iz evidencije poslovnog prostora,

- predlaže Gradskom veću donošenje odluke o uloženom prigovoru, u smislu člana 65. stav 4. i 10. i člana 71. stav 4. i 10. ove Odluke i

- po nalogu Gradonačelnika vrši i druge poslove u vezi sprovođenja ove Odluke.

Komisija za nadzor nad korišćenjem poslovnih prostora

Član 53

Komisiju za nadzor nad korišćenjem poslovnih prostora (u daljem tekstu: Komisija za nadzor) imenuje Gradsko veće na mandatni period od četiri godine.

Komisija za nadzor ima predsednika i dva člana.

Predsednika Komisije za nadzor predlaže Gradonačelnik, jednog člana predlaže Direkcija, a jednog člana Gradska uprava iz reda stručnih lica iz oblasti građevinarstva.

Komisija za nadzor:

- vrši primopredaju poslovnog prostora i sačinjava zapisnik o istoj,

- predlaže Gradskom veću utvrđivanje minimalnih standarda potrebnih za obavljanje delatnosti za koju se poslovni prostor daje u zakup,

- predlaže Gradonačelniku donošenje odluke o davanju načelne saglasnosti na ulaganje u poslovni prostor, o davanju saglasnosti na ulaganje u poslovni prostor, o priznavanju izvršenog ulaganja u poslovni prostor i o davanju saglasnosti za izvođenje radova u cilju uređenja enterijera u poslovnom prostoru,

- vrši nadzor nad korišćenjem poslovnih prostora u pogledu zakupca, delatnosti koja se u poslovnom prostoru obavlja, veličine i strukture poslovnog prostora, održavanosti poslovnog prostora, izvršenih ulaganja i dr.,

- o izvršenom nadzoru sačinjava zapisnik i, po potrebi, dostavlja isti na dalji postupak nadležnom organu odnosno organizaciji,

- vrši i druge poslove vezane za nadzor nad korišćenjem poslovnih prostora u skladu sa ovom Odlukom, odnosno na osnovu posebnog naloga Gradonačelnika ili Gradskog veća.

Javno preduzeće "Direkcija za izgradnju Grada Subotice"

Član 54

Javno preduzeće "Direkcija za izgradnju Grada Subotice" vrši sledeće poslove:

- vodi evidenciju o poslovnim prostorima (vrši unos poslovnog prostora u evidenciju, promene na poslovnom prostoru u pogledu adresnog podatka, površine, strukture, i dr. i brisanje iz evidencije)

- vodi evidenciju o zakupu poslovnih prostora (osnov korišćenja, podaci o zakupcu, vreme na koje je izdat, visina zakupnine, umanjenja, priznata ulaganja i dr.)

- priprema nacrt ugovora o zakupu poslovnog prostora

- vrši zaduživanje zakupaca sa zakupninom

- prati naplatu zakupnine

- priprema dokumentaciju potrebnu za prinudnu naplatu duga po osnovu neplaćene zakupnine

- priprema nacrte akata koje donosi Komisija za nadzor

- vrši i druge poslove vezane za evidenciju poslovnog prostora i za zaduživanje zakupaca.

Služba Gradske uprave nadležna za imovinsko-pravne poslove

Član 55

Služba Gradske uprave nadležna za imovinsko-pravne poslove vrši sledeće poslove:

- vodi stručne i administrativno-tehničke poslove vezane za rad Komisije za poslovni prostor

- priprema nacrte akata koje donosi Komisija za poslovni prostor i Gradonačelnik

- dostavlja odluku Gradonačelnika o određivanju zakupca poslovnog prostora i o otkazu ugovora o zakupu poslovnog prostora Republičkoj direkciji za imovinu Republike Srbije radi pribavljanja saglasnosti

- priprema dokumentaciju potrebnu za prinudno iseljenje zakupca i dostavlja nadležnoj službi Gradske uprave

- vrši i druge poslove koji su u vezi sa radom Komisije za poslovni prostor, u skladu sa ovom Odlukom, odnosno na osnovu posebnog naloga Gradonačelnika ili Gradskog veća.

V POSTUPAK DAVANJA U ZAKUP POSLOVNIH PROSTORA

Načini davanja poslovnog prostora u zakup

Član 56

Poslovni prostor daje se u zakup:

- putem javnog nadmetanja i

- prikupljanjem pismenih ponuda.

Donošenje odluke

Član 57

Odluku o načinu davanja u zakup poslovnog prostora donosi Gradonačelnik, na predlog Komisije za poslovni prostor.

Komisija za poslovni prostor donošenje odluke predlaže na osnovu informacije o raspoloživim, odnosno upražnjenim poslovnim prostorima koje dobija od Direkcije.

1. Davanje u zakup poslovnog prostora putem javnog nadmetanja

Oglas o javnom nadmetanju

Član 58

Javno nadmetanje raspisuje se oglasom, koji se objavljuje na oglasnoj tabli organa Grada, u "Službenom listu Grada Subotice", u listu "Subotičke novine" i "Magyar Szó" i u sredstvima javnog informisanja, na jezicima koji su, shodno odredbama Statuta Grada, u službenoj upotrebi u Gradu.

Javno nadmetanje će se održati najranije po isteku 8 dana od dana objavljivanja oglasa o javnom nadmetanju.

Oglas o javnom nadmetanju sadrži naročito:

- podatke o poslovnom prostoru (u kojoj poslovnoj zoni se nalazi, kojoj mesnoj zajednici pripada, adresa, broj prostorija koje čine poslovni prostor i korisna površina poslovnog prostora);

- delatnost za čije obavljanje se daje poslovni prostor u zakup;

- vreme na koje se poslovni prostor daje u zakup;

- početni iznos za sticanje statusa zakupca;

- visinu iznosa jemstva koje se uplaćuje, rok za njegovu uplatu i broj uplatnog računa;

- sredstvo obezbeđenja;

- mesto i vreme održavanja nadmetanja;

- druge potrebne podatke.

Prijava na oglas

Član 59

Na javnom nadmetanju mogu da učestvuju pravna lica i fizička lica koja su kod nadležnog organa registrovana za obavljanje zakonom dozvoljene delatnosti (u daljem tekstu: preduzetnik), a koja se pismeno prijave do dana utvrđenog oglasom.

Prijava treba da sadrži:

- sve podatke o podnosiocu prijave (poslovno ime privrednog društva, njegovo sedište i ime i prezime zastupnika, odnosno ime i prezime preduzetnika, njegov matični broj i adresa, naziv radnje, odnosno odgovarajućeg oblika poslovanja - kancelarija, biro, servis, agencija, i sl., i adresa radnje)

- sve podatke o poslovnom prostoru za koji se prijava podnosi

- delatnost koja će se u poslovnom prostoru obavljati

- izjavu da priznaje da je predmetni poslovni prostor uslovan i da će poslovni prostor preuzeti u viđenom stanju.

Uz prijavu učesnik je dužan priložiti:

- kompletan akt o izvršenoj registraciji u Registru za privredne subjekte, sa svim prilozima;

- overeni izvod iz statuta ili drugog odgovarajućeg akta vezano za delatnost učesnika;

- urednu punomoć za lice koje će zastupati pravno lice ili preduzetnika na javnom nadmetanju;

- dokaz o uplati oglasom predviđenog iznosa jemstva.

Zabrana

Član 60

U javnom nadmetanju ne mogu učestvovati predsednik, zamenik predsednika i članovi Komisije za poslovni prostor.

Uslovi za održavanje javnog nadmetanja

Član 61

Javno nadmetanje će se održati i kada mu pristupi samo jedan učesnik pod uslovom da prihvati početni iznos za sticanje statusa zakupca.

Javno nadmetanje

Član 62

Postupak javnog nadmetanja vodi predsednik Komisije za poslovni prostor ili ovlašćeni član Komisije, a izuzetno, po posebnoj odluci Komisije za poslovni prostor, postupak javne nabavke može da vodi i stručno lice zaposleno u Gradskoj upravi (u daljem tekstu: ovlašćeno lice).

Javno nadmetanje otvara ovlašćeno lice i utvrđuje ko je podneo prijave, ko je od podnosilaca prijava prisutan, da li ima urednu punomoć - ovlašćenje da učestvuje u javnom nadmetanju i da li je uplatio oglasom predviđen iznos jemstva.

Ovlašćeno lice objavljuje početni iznos za sticanje statusa zakupca i utvrđuje visinu licitacionog koraka.

Licitacioni korak se utvrđuje u visini koja mora biti viša od prethodno ponuđenog iznosa za najmanje 10% od početnog iznosa za sticanje statusa zakupca.

Nakon objavljivanja početnog iznosa za sticanje statusa zakupca i utvrđivanja visine licitacionog koraka ovlašćeno lice poziva učesnike da daju svoje ponude iznosa.

Učesnik javnog nadmetanja dužan je da javno i glasno kaže koji iznos nudi i u ime kojeg ponuđača.

Ovlašćeno lice pita tri puta da li neko daje više od najvećeg prethodno ponuđenog iznosa i konstatuje posle trećeg poziva koji je najveći iznos ponuđen i ime ponuđača.

Učesnik koji je ponudio najveći iznos, potpisuje izjavu da je ponudio najveći iznos sa naznakom visine iznosa koji je obavezan uplatiti odmah po održanom javnom nadmetanju, a najkasnije u roku od 24 časa od završenog nadmetanja.

Jemstvo ostalih učesnika koji nisu uspeli na javnom nadmetanju, po završetku nadmetanja vraća se tim učesnicima isti dan, izuzev učesniku koji je ponudio sledeći najveći iznos.

Ukoliko učesnik koji je ponudio najveći iznos u roku utvrđenom u stavu 8. ovog člana uplati iznos koji je ponudio, jemstvo se vraća i učesniku koji je ponudio sledeći najveći iznos.

Ukoliko učesnik koji je ponudio najveći iznos u roku utvrđenom u stavu 8. ovog člana ne uplati iznos koji je ponudio, gubi pravo na sticanje statusa zakupca i gubi uplaćeno jemstvo, a Komisija za poslovni prostor utvrđuje učesnika koji je ponudio sledeći najveći iznos i pismeno ga obaveštava sa pozivom da u roku od 24 časa od prijema obaveštenja izvrši uplatu ponuđenog iznosa.

Učesnik koji je ponudio sledeći najveći iznos dužan je da iznos koji je ponudio uplati u roku od 24 časa od prijema obaveštenja od strane Komisije za poslovni prostor.

Ukoliko ni učesnik koji je ponudio sledeći najveći iznos u roku utvrđenom u stavu 10. ovog člana ne uplati iznos koji je ponudio, gubi pravo na sticanje statusa zakupca i gubi uplaćeno jemstvo, odnosno smatra se da je odustao od svoje ponude i da javno nadmetanje nije uspelo.

Ponavljanje postupka

Član 63

Ukoliko javnom nadmetanju ne pristupi ni jedan učesnik ili ukoliko javno nadmetanje ne uspe u smislu člana 62. stav 13. ove Odluke, postupak javnog nadmetanja će se ponoviti u roku koga odredi Gradonačelnik, na predlog Komisije za poslovni prostor.

Zapisnik o radu Komisije za poslovni prostor

Član 64

O radu Komisije za poslovni prostor tokom sprovođenja postupka javnog nadmetanja vodi se zapisnik.

Odluka o određivanju zakupca

Član 65

Po završetku javnog nadmetanja i po utvrđivanju da je izvršena uplata iznosa koji je ponuđen od strane učesnika koji je ponudio najveći iznos, Komisija za poslovni prostor sačinjava predlog Gradonačelniku radi donošenja odluke o određivanju zakupca.

Odluka Gradonačelnika o određivanju zakupca se dostavlja svim učesnicima javnog nadmetanja.

Protiv odluke Gradonačelnika o određivanju zakupca učesnici javnog nadmetanja mogu uložiti prigovor u roku od 8 dana od dana prijema odluke.

O prigovoru odlučuje Gradsko veće, na predlog Komisije za poslovni prostor.

Odluka Gradskog veća doneta po prigovoru je konačna.

Nakon konačnosti odluke o određivanju zakupca, zakupac je dužan najkasnije u roku od 30 dana od dana konačnosti odluke pristupiti zaključenju ugovora o zakupu, u skladu sa ovom Odlukom.

Zakupac koji u roku utvrđenom u prethodnom stavu ne zaključi ugovor o zakupu, gubi status zakupca i gubi celokupan iznos uplaćen za sticanje prava zakupca.

U slučaju iz prethodnog stava Gradonačelnik, na predlog Komisije za poslovni prostor, donosi odluku o stavljanju van snage odluke o određivanju zakupca.

Protiv odluke Gradonačelnika o stavljanju van snage odluke o određivanju zakupca zakupac može uložiti prigovor u roku od 8 dana od dana prijema odluke.

O prigovoru odlučuje Gradsko veće, na predlog Komisije za poslovni prostor. Odluka Gradskog veća doneta po prigovoru je konačna.

2. Davanje u zakup poslovnog prostora putem prikupljanja pismenih ponuda

Oglas o prikupljanju pismenih ponuda

Član 66

Postupak prikupljanja pismenih ponuda raspisuje se oglasom, koji se objavljuje na oglasnoj tabli organa Grada, u "Službenom listu grada Subotice", u listu "Subotičke novine" i "Magyar Szó" i u sredstvima javnog informisanja, na jezicima koji su, shodno odredbama Statuta Grada, u službenoj upotrebi u Gradu.

Otvaranje pismenih ponuda će se održati najranije po isteku 8 dana od dana objavljivanja oglasa o prikupljanju pismenih ponuda.

Oglas o prikupljanju pismenih ponuda sadrži naročito:

- podatke o poslovnom prostoru (u kojoj poslovnoj zoni se nalazi, kojoj mesnoj zajednici pripada, adresa, broj prostorija koje čine poslovni prostor i korisna površina poslovnog prostora);

- delatnost za čije obavljanje se daje poslovni prostor u zakup;

- vreme na koje se poslovni prostor daje u zakup;

- početni iznos za sticanje statusa zakupca;

- visinu iznosa jemstva koje se uplaćuje, rok za njegovu uplatu i broj uplatnog računa;

- rok za podnošenje pismenih ponuda;

- mesto i vreme otvaranja pismenih ponuda;

- druge potrebne podatke.

Ponuda

Član 67

Na oglas o prikupljanju pismenih ponuda mogu da se prijave pravna i fizička lica koja su kod nadležnog organa registrovana za obavljanje zakonom dozvoljene delatnosti (u daljem tekstu: preduzetnik), a koja Komisiji za poslovni prostor u zatvorenoj koverti podnesu pismenu ponudu.

Ponuda treba da sadrži:

- sve podatke o podnosiocu prijave (poslovno ime privrednog društva, njegovo sedište i ime i prezime zastupnika, odnosno ime i prezime preduzetnika, njegov matični broj i adresa, naziv radnje, odnosno odgovarajućeg oblika poslovanja - kancelarija, biro, servis, agencija, i sl., i adresa radnje);

- sve podatke o poslovnom prostoru za koji se ista podnosi;

- delatnost koja će se obavljati;

- izjavu da priznaje da je predmetni poslovni prostor uslovan i da će poslovni prostor preuzeti u viđenom stanju;

- iznos koji se nudi na ime sticanja statusa zakupca.

Uz ponudu učesnik je dužan priložiti:

- kompletan akt o izvršenoj registraciji u Registru za privredne subjekte, sa svim prilozima;

- overeni izvod iz statuta ili drugog odgovarajućeg akta vezano za delatnost učesnika;

- dokaz o uplati oglasom predviđenog iznosa jemstva.

Otvaranje pismenih ponuda

Član 68

Na dan i u čas otvaranja pismenih ponuda, Komisija za poslovne prostore utvrđuje koliko je ponuda primljeno i da li su predate u određenom roku.

Otvaranju pismenih ponuda mogu prisustvovati zakonski zastupnici podnosioca pismenih ponuda ili ovlašćeni punomoćnici.

Otvaranje se sprovodi bez obzira na broj primljenih ponuda.

Ponude koje su podnete posle oglašenog roka, ponude u nezatvorenom omotu i ponude koje ne sadrže sve predviđene podatke i priloge ili su podaci dati suprotno objavljenim uslovima, neće se uzimati u obzir.

Utvrđivanje najpovoljnijeg ponuđača

Član 69

Po otvaranju, ponude se pojedinačno razmatraju i utvrđeno stanje se konstatuje i unosi u zapisnik.

Nakon otvaranja svih ponuda Komisija za poslovni prostor utvrđuje najpovoljnijeg ponuđača (koji je ponudio najveći iznos) i pismeno ga obaveštava sa pozivom da u roku od 24 časa od prijema obaveštenja izvrši uplatu ponuđenog iznosa.

Najpovoljniji ponuđač je dužan da iznos koji je ponudio uplati u roku od 24 časa od prijema obaveštenja od strane Komisije za poslovni prostor.

Jemstvo ostalih ponuđača se nakon utvrđivanja najpovoljnijeg ponuđača vraća ponuđačima, izuzev ponuđaču koji je ponudio sledeći najveći iznos.

Ukoliko najpovoljniji ponuđač u roku utvrđenom u stavu 3. ovog člana uplati iznos koji je ponudio, jemstvo se vraća i ponuđaču koji je ponudio sledeći najveći iznos.

Ukoliko najpovoljniji ponuđač u roku utvrđenom u stavu 3. ovog člana ne uplati iznos koji je ponudio, gubi pravo na sticanje statusa zakupca i gubi uplaćeno jemstvo, a Komisija za poslovni prostor utvrđuje sledećeg najpovoljnijeg ponuđača i pismeno ga obaveštava sa pozivom da u roku od 24 časa od prijema obaveštenja izvrši uplatu ponuđenog iznosa.

Sledeći najpovoljniji ponuđač je dužan da iznos koji je ponudio uplati u roku od 24 časa od prijema obaveštenja od strane Komisije za poslovni prostor.

Ukoliko ni sledeći najpovoljniji ponuđač u roku utvrđenom u stavu 5. ovog člana ne uplati iznos koji je ponudio, gubi pravo na sticanje statusa zakupca i gubi uplaćeno jemstvo.

Postupak u slučaju postojanja istih ponuda

Član 70

U slučaju da se u postupku otvaranja ponuda utvrdi da dve ili više ponuda sadrže iste ponuđene iznose, ponuđači će biti pismeno obavešteni o tome da je potrebno da u nastavku postupka odnosno u daljem roku od 3 dana od momenta prijema obaveštenja, ponude nove veći iznos od već ponuđenog, u protivnom će se smatrati da je odustao od podnete ponude.

Nakon otvaranja novopristiglih ponuda Komisija za poslovni prostor utvrđuje najpovoljnijeg ponuđača.

Postupak iz ovog člana ponavljaće se sve dok jedan od ponuđača ne ponudi najveći iznos, kada će se postupak javnog otvaranja ponuda privesti kraju u skladu sa članom 69. ove Odluke.

Odluka o određivanju zakupca

Član 71

Nakon što Komisija za poslovni prostor utvrdi najpovoljnijeg ponuđača i utvrdi da je ponuđeni iznos od strane najpovoljnijeg ponuđača uplaćen, podnosi predlog Gradonačelniku radi donošenja odluke o određivanju zakupca.

Odluka Gradonačelnika o određivanju zakupca se dostavlja svim ponuđačima.

Protiv odluke Gradonačelnika o određivanju zakupca ponuđači mogu uložiti prigovor u roku od 8 dana od dana prijema odluke.

O prigovoru odlučuje Gradsko veće, na predlog Komisije za poslovni prostor.

Odluka Gradskog veća doneta po prigovoru je konačna.

Nakon konačnosti odluke o određivanju zakupca, zakupac je dužan najkasnije u roku od 30 dana od dana konačnosti odluke pristupiti zaključenju ugovora o zakupu, u skladu sa ovom Odlukom.

Zakupac koji u roku utvrđenom u stavu 6. ovog člana ne zaključi ugovor o zakupu, gubi status zakupca i gubi celokupan iznos uplaćen za sticanje prava zakupca.

U slučaju iz stava 7. ovog člana Gradonačelnik, na predlog Komisije za poslovni prostor, donosi odluku o stavljanju van snage odluke o određivanju zakupca.

Protiv odluke Gradonačelnika o stavljanju van snage odluke o određivanju zakupca zakupac može uložiti prigovor u roku od 8 dana od dana prijema odluke.

O prigovoru odlučuje Gradsko veće, na predlog Komisije za poslovni prostor.

Odluka Gradskog veća doneta po prigovoru je konačna.

Zapisnik o radu Komisije za poslovni prostor

Član 72

O radu Komisije za poslovni prostor tokom sprovođenja postupka prikupljanja pismenih ponuda, vodi se zapisnik.

3. Prelazak prava zakupa

Prelazak prava zakupa na članove porodičnog domaćinstva, odnosno na suosnivača

Član 73

U slučaju kada zakupac - privatni preduzetnik prestane da koristi poslovni prostor usled gubitka poslovne sposobnosti, odlaska u penziju ili zbog smrti, Gradonačelnik može, na predlog Komisije za poslovni prostor, odobriti prelazak prava zakupa na članove porodičnog domaćinstva (bračni drug, deca, roditelji i unuci) odnosno na suosnivača ortačke radnje, pod uslovom da nastave obavljanje iste delatnosti, odnosno da zakupac i suosnivač obavljaju istu delatnost zajedno u trajanju od najmanje 2 godine.

Zahtev za prelazak prava zakupa u slučajevima iz stava 1. ovog člana podnosi se Komisiji za poslovni prostor u roku od 15 dana od dana nastupanja tih okolnosti.

Prelazak prava zakupa na drugo pravno lice istog osnivača

Član 74

Na zahtev zakupca - pravnog lica, Gradonačelnik može, na predlog Komisije za poslovni prostor, odobriti prelazak prava zakupa sa tog pravnog lica - zakupca na drugo pravno lice, pod uslovom da su osnovani od strane istog osnivača koji je jedini osnivač tih pravnih lica i pod uslovima iz ugovora o zakupu poslovnog prostora.

4. Zamena poslovnog prostora

Uslovi odobravanja zamene poslovnog prostora

Član 75

U slučaju kada zakupci traže zamenu poslovnog prostora, Gradonačelnik može, na predlog Komisije za poslovni prostor, odobriti zamenu pod uslovom da su poslovni prostori čija zamena se traži iste namene, približno iste površine i nalaze se u istoj poslovnoj zoni.

VI POSTUPAK DAVANJA NA KORIŠĆENJE POSLOVNIH PROSTORA

Uslovi i postupak davanja na korišćenje poslovnih prostora

Član 76

Drugim korisnicima sredstava u državnoj svojini iz člana 3. stav 3. ove Odluke (u daljem tekstu: korisnik) poslovni prostor se daje na korišćenje na osnovu podnetog zahteva.

Poslovni prostor se daje korisniku na korišćenje, po pravilu, na neodređeno vreme.

Korisnik podnosi zahtev za davanje na korišćenje poslovnog prostora Komisiji za poslovni prostor.

Zahtev iz stava 3. ovog člana sadrži: podatke o poslovnom prostoru koji je korisniku potreban (veličina, struktura, lokacija i dr.), delatnost za čije obavljanje se traži poslovni prostor, vreme na koje se traži, i dr.

Uz zahtev se prilaže overena kopija registracije korisnika.

Komisija za poslovni prostor razmatra zahtev i predlaže Gradonačelniku donošenje odluke.

Odluka Gradonačelnika o davanju na korišćenje poslovnog prostora korisniku sadrži:

- podatke o poslovnom prostoru koji se daje na korišćenje (adresa, poslovna zona, površina, broj prostorija i dr.),

- delatnost za koju se poslovni prostor daje na korišćenje,

- vreme na koje se poslovni prostor daje na korišćenje,

- naznačenje da li se poslovni prostor daje na korišćenje sa ili bez naknade za korišćenje,

- obavezu zakupca da najkasnije u roku od 30 dana od dana preuzimanja odluke pristupi zaključenju ugovora o korišćenju, u skladu sa ovom Odlukom.

Shodna primena

Član 77

Na korišćenje poslovnog prostora od strane korisnika shodno se primenjuju odredbe ove Odluke koje uređuju opšte uslove davanja poslovnog prostora u zakup (čl. 8-29.) i odredbe koje uređuju način utvrđivanja visine zakupnine (čl. 30-49.), osim odredaba iz člana 8. stav 7., člana 12., člana 13., člana 14. stav 4. i člana 20. ove Odluke.

VII UREĐIVANJE MEĐUSOBNIH ODNOSA VEZANO ZA ZAKUP ODNOSNO KORIŠĆENJE POSLOVNOG PROSTORA

Ugovor o zakupu poslovnog prostora

Nacrt ugovora o zakupu poslovnog prostora

Član 78

Na osnovu konačne odluke o određivanju zakupca, odnosno o davanju u zakup poslovnog prostora, stručna služba Direkcije priprema nacrt ugovora o zakupu poslovnog prostora.

Ugovor o zakupu poslovnog prostora u ime Grada kao zakupodavca potpisuje Gradonačelnik.

Sadržina ugovora o zakupu poslovnog prostora

Član 79

Ugovor o zakupu poslovnog prostora sadrži naročito:

- sve podatke o poslovnom prostoru (adresa, poslovna zona, površina, broj prostorija i dr.),

- delatnost za koju se poslovni prostor daje u zakup,

- podaci o aktu na osnovu kojeg se ugovor zaključuje,

- zabranu izdavanja u podzakup,

- zabranu obavljanja u poslovnom prostoru bilo kojeg vida poslovno-tehničke saradnje,

- vreme na koje se prostor izdaje u zakup,

- obavezu zakupca da prilikom zaključivanja ugovora o zakupu poslovnog prostora položi finansijski instrument za obezbeđenje plaćanja zakupnine u visini od četiri mesečne zakupnine u obliku avalirane menice,

- obavezu zakupca da za korišćenje poslovnog prostora počev od dana preuzimanja poslovnog prostora plaća zakupninu u skladu sa važećim Cenovnikom, sa naznakom iznosa zakupnine po m2,

- da zakupac zakupninu plaća na osnovu dostavljenih računa, mesečno, do 15-og u mesecu, za prethodni mesec,

- da je zakupac obavezan u slučaju kašnjenja u plaćanju zakupnine platiti zakonsku zateznu kamatu,

- da se prilikom promene visine zakupnine zakupac se o promeni zakupnine obaveštava putem fakture,

- da zakupac u toku trajanja zakupa nema pravo da promeni ugovorom utvrđenu namenu poslovnog prostora bez prethodne saglasnosti zakupodavca,

- da zakupac sam snosi troškove tekućeg održavanja poslovnog prostora kao i troškove utrošene električne energije, vode, grejanja, odnošenja smeća, naknade za korišćenje građevinskog zemljišta, etažnu naknadu za poslovni prostor i dr.,

- da zakupac može vršiti investiciono ulaganje u poslovni prostor u skladu sa posebnim uslovima iz Oglasa za davanje u zakup poslovnog prostora, pod uslovima i po postupku predviđenim u članu 20. ove Odluke, odnosno u toku trajanja zakupa, uz pribavljanje prethodne saglasnosti zakupodavca, pod uslovima i po postupku predviđenim u članu 21. ove Odluke, stim da radove ne može početi pre dobijanja saglasnosti, da po osnovu izvršenog investicionog ulaganja ne može steći pravo susvojine ili pravo svojine na poslovnom prostoru, i da ukoliko zakupac jednostrano otkaže ugovor o zakupu poslovnog prostora pre isteka perioda za koji je određena otplata priznatog iznosa, gubi pravo na naplatu preostalog, neisplaćenog dela priznatog iznosa,

- da ukoliko se zakupcu, u skladu sa ovom Odlukom, prizna određena vrednost investicionog ulaganja, da će se tada, u skladu sa odlukom o priznavanju izvršenog ulaganja zaključiti aneks ugovora o zakupu,

- da zakupac može izvesti određene radove na poslovnom prostoru u cilju uređenja enterijera shodno potrebama svoje delatnosti uz prethodno pribavljanje saglasnosti zakupodavca i pod uslovima predviđenim u članu 22. ove Odluke,

- da se prilikom primopredaje poslovnog prostora (predaja i vraćanje) sačinjava zapisnik o stanju u kome se poslovni prostor nalazi,

- da je zakupac dužan posle izjavljenog raskida ili po isteku otkaznog roka - ukoliko ne napusti poslovni prostor, za sve vreme posedovanja istog, plaćati naknadu u visini desetostruke zakupnine,

- da je zakupac upoznat da nadzor nad korišćenjem poslovnog prostora vrši Komisija za nadzor te da su članovi komisije ovlašćeni da ulaze u sve delove poslovnog prostora koji je dat u zakup radi kontrole u pogledu zakupca, delatnosti koja se u poslovnom prostoru obavlja, veličine i strukture poslovnog prostora, održavanosti poslovnog prostora, izvršenih ulaganja i dr.,

- da je zakupac upoznat sa odredbama ove Odluke.

Ugovor o davanju na korišćenje poslovnog prostora

Nacrt ugovora o davanju na korišćenje poslovnog prostora

Član 80

Na osnovu odluke o davanju na korišćenje poslovnog prostora stručna služba Direkcije priprema nacrt ugovora o davanju na korišćenje poslovnog prostora.

Ugovor o davanju na korišćenje poslovnog prostora u ime Grada kao davaoca na korišćenje potpisuje Gradonačelnik.

Sadržina ugovora o davanju na korišćenje poslovnog prostora

Član 81

Ugovor o davanju na korišćenje poslovnog prostora sadrži naročito:

- sve podatke o poslovnom prostoru (adresa, poslovna zona, površina, broj prostorija i dr.),

- delatnost za koju se poslovni prostor daje na korišćenje,

- podaci o aktu na osnovu kojeg se ugovor zaključuje,

- zabranu izdavanja u podzakup,

- zabranu obavljanja bilo kojeg vida poslovno-tehničke saradnje,

- vreme na koje se prostor daje na korišćenje,

- obavezu korisnika da za korišćenje poslovnog prostora plaća naknadu, u skladu sa važećim Cenovnikom, sa naznakom iznosa naknade po m2,

- da korisnik naknadu plaća na osnovu dostavljenih računa, mesečno, do 15-og u mesecu, za prethodni mesec,

- da je korisnik obavezan u slučaju kašnjenja u plaćanju naknade platiti zakonsku zateznu kamatu,

- da se prilikom promene visine naknade korisnik o promeni naknade obaveštava putem fakture,

- da korisnik u toku trajanja korišćenja nema pravo da promeni ugovorom utvrđenu namenu poslovnog prostora bez prethodne saglasnosti davaoca na korišćenje,

- da korisnik sam snosi troškove tekućeg održavanja poslovnog prostora kao i troškove utrošene električne energije, vode, grejanja, odnošenja smeća, naknade za korišćenje građevinskog zemljišta, etažnu naknadu za poslovni prostor i dr.,

- da korisnik može vršiti investiciono ulaganje u poslovni prostor u toku trajanja ugovora, uz pribavljanje prethodne saglasnosti davaoca na korišćenje, pod uslovima i po postupku predviđenim u članu 21. ove Odluke, stim da radove ne može početi pre dobijanja saglasnosti i da po osnovu izvršenog investicionog ulaganja ne može steći pravo susvojine ili pravo svojine na poslovnom prostoru,

- da korisnik može izvesti određene radove na poslovnom prostoru u cilju uređenja enterijera shodno potrebama svoje delatnosti uz prethodno pribavljanje saglasnosti davaoca na korišćenje i pod uslovima predviđenim u članu 22. ove Odluke,

- da se prilikom primopredaje poslovnog prostora (preuzimanje i vraćanje) sačinjava zapisnik o stanju u kome se poslovni prostor nalazi,

- da je korisnik upoznat sa odredbama ove Odluke.

VIII VRŠENJE NADZORA NAD KORIŠĆENJEM POSLOVNIH PROSTORA

Nadležni organ

Član 82

Nadzor nad korišćenjem poslovnih prostora vrši Komisija za vršenje nadzora nad korišćenjem poslovnih prostora.

Kontrolu nad korišćenjem poslovnih prostora Komisija za nadzor može vršiti ukoliko su prisutna najmanje dva člana Komisije za nadzor.

Članovi Komisije za nadzor poslove nadzora vrše na osnovu rešenja o imenovanju koje sadrži ovlašćenja iz člana 53. i 85. ove Odluke.

Ovlašćenja Komisije za nadzor

Član 83

U vršenju nadzora nad korišćenjem poslovnog prostora članovi Komisije za nadzor ovlašćeni su da ulaze u sve delove poslovnog prostora koji je dat u zakup odnosno na korišćenje radi kontrole u pogledu zakupca, delatnosti koja se u poslovnom prostoru obavlja, veličine i strukture poslovnog prostora, održavanosti poslovnog prostora, izvršenih ulaganja i dr.

Ukoliko Komisija za nadzor utvrdi da zakupac odnosno korisnik poslovnog prostora ne koristi poslovni prostor u skladu sa odredbama člana 15. i 18. ove Odluke, sačinjava zapisnik i ovlašćen je da zapisnikom naloži zakupcu odnosno korisniku da korišćenje poslovnog prostora uskladi sa odredbama ove Odluke i ugovora o zakupu poslovnog prostora odnosno ugovora o davanju na korišćenje poslovnog prostora.

Ukoliko Komisija za nadzor utvrdi da zakupac odnosno korisnik poslovnog prostora ne koristi poslovni prostor u skladu sa odredbama čl. 9, 13, 18, 19. i 20. ove Odluke, sačinjava zapisnik i dostavlja ga na dalji postupak nadležnom organu odnosno organizaciji.

IX PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Prestanak važenja ranije Odluke

Član 84

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o davanju u zakup poslovnih prostorija na kojima je korisnik Opština Subotica ("Službeni list Opštine Subotica", br. 38/01, 17/02, 19/02 - ispr., 36/02, 52/03).

Obaveza primene Odluke za Društvo sa ograničenom odgovornošću za upravljanje turističkim prostorom "Park Palić" Palić

Član 85

Društvo sa ograničenom odgovornošću za upravljanje turističkim prostorom "Park Palić" Palić (u daljem tekstu: Društvo), kojem su Odlukom Skupštine grada Subotice broj I-00-011-2/2010 od 18. januara 2010. godine ("Službeni list Grada Subotice", br. 1/2010) povereni poslovi upravljanja objektima i poslovnim prostorima u zoni nadležnosti Društva koji su u državnoj svojini sa pravom korišćenja Grada Subotice i sa pravom korišćenja JP "Palić-Ludaš", odnosno u svojini Grada, obavezno je da pri vršenju poslova upravljanja ovim objektima i poslovnim prostorima pridržava se odredaba ove Odluke, pri čemu Društvo ima sva prava i obaveze koje su ovom Odlukom propisane za Direkciju.

Rok za imenovanje Komisije za nadzor

Član 86

Komisiju za nadzor nad korišćenjem poslovnih prostora iz člana 53. ove Odluke Gradsko veće će obrazovati u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Rok za donošenje pravilnika

Član 87

Pravilnik kojim se utvrđuju minimalni standardi iz stava 2. člana 8. ove Odluku Gradsko veće će doneti u roku od 3 meseca od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Do donošenja pravilnika iz stava 1. ovog člana u postupcima davanja saglasnosti za izvođenje radova na investicionom ulaganju i na uređenju enterijera kao i u postupcima radi priznavanja izvršenog ulaganja u poslovni prostor primenjivaće se odredbe Pravilnika o načinu utvrđivanja vrednosti ulaganja u poslovni prostor ("Službeni list Opštine Subotica", br. 16/01, 25/01, 2/02 i 7/04), ukoliko nisu u suprotnosti sa odredbama ove Odluke.

Započeti postupci

Član 88

Postupak radi pribavljanja saglasnosti za izvođenje radova na investicionom ulaganju u poslovni prostor i na uređenju enterijera koji je započet do dana stupanja na snagu ove Odluke a u kojem nije doneto rešenje, okončaće se po odredbama ove Odluke.

Postupak radi priznavanja izvršenog ulaganja u poslovni prostor, koji su započeti do dana stupanja na snagu ove Odluke a u kojima nije doneto rešenje, okončaće se po postupku prema odredbama ove Odluke.

Usklađivanje važećih ugovora o zakupu poslovnog prostora sa odredbama ove Odluke

Član 89

Zakupci poslovnog prostora koji na dan stupanja na snagu ove Odluke imaju ugovor o zakupu poslovnog prostora zaključen na neodređeno vreme, nastavljaju sa korišćenjem poslovnog prostora u skladu sa tim ugovorom, stim da će im se u roku od 6 meseci od dana stupanja na snagu ove Odluke ponuditi zaključenje novog ugovora, u skladu sa ovom Odlukom.

Ukoliko zakupac iz stava 1. ovog člana u roku od 30 dana od dana dostavljanja novog ugovora o zakupu poslovnog prostora ne vrati Direkciji potpisani ugovor, smatraće se da ne želi dalje da koristi poslovni prostor po novim uslovima, te će mu se otkazati ugovor o zakupu poslovnog prostora.

Zakupci poslovnog prostora koji na dan stupanja na snagu ove Odluke imaju ugovor o zakupu poslovnog prostora zaključen na određeno vreme, nastavljaju sa korišćenjem poslovnog prostora do isteka ugovora, stim da će im se u roku od 6 meseci od dana stupanja na snagu ove Odluke ponuditi zaključenje aneksa ugovora, u skladu sa ovom Odlukom.

Ukoliko zakupac iz stava 3. ovog člana u roku od 30 dana od dana dostavljanja aneksa ugovora o zakupu poslovnog prostora ne vrati Direkciji potpisani aneks ugovora, smatraće se da ne želi dalje da koristi poslovni prostor po novim uslovima, te će mu se otkazati ugovor o zakupu poslovnog prostora.

Prenos poslovnih prostora iz evidencije Gradske uprave u evidenciju Direkcije

Član 90

Poslovni prostori koji se na dan stupanja na snagu ove Odluke nalaze u evidenciji osnovnih sredstava koja se vodi kod Gradske uprave (izuzev poslovnih prostora koji se nalaze u službenim zgradama Grada shodno članu 5. ove Odluke), preneće se u evidenciju kod Direkcije u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Prenos u evidenciju kod Direkcije u smislu stava 1. ovog člana podrazumeva:

1) isknjiženje poslovnih prostora iz knjigovodstvene evidencije osnovnih sredstava u knjigovodstvu Gradske uprave i uknjiženje istih u knjigovodstvenu evidenciju osnovnih sredstava u knjigovodstvu Direkcije,

2) isknjiženje potraživanja i obaveza po osnovu zakupa za poslovne prostore koji se prenose iz knjigovodstvene evidencije Gradske uprave i uknjiženje istih u knjigovodstvenu evidenciju Direkcije i

3) obavezu nadležnih službi Gradske uprave (služba nadležna za imovinsko-pravne poslove i služba nadležna za opštu upravu i zajedničke poslove) da dostave Direkciji fotokopiju svih dokumenata koji se odnose na prenete poslovne prostore i na zakup odnosno korišćenje prenetih poslovnih prostora.

Rešenje o isknjiženju poslovnih prostora i potraživanja i obaveza i nalog za uknjiženje u evidenciju Direkcije donosi Gradonačelnik na predlog Komisije za poslovni prostor.

Stupanje na snagu i primena Odluke

Član 91

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Subotice".