ODLUKA
O GRAĐEVINSKOM ZEMLJIŠTU

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 12/2010, 26/2010 - dr. odluka i 15/2011)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se: pojam i vrste građevinskog zemljišta; uslovi i način uređivanja građevinskog zemljišta; postupak, uslovi i način otuđenja i davanja u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini; način i uslovi plaćanja zakupnine; postupak, uslovi i način raskida ugovora o zakupu i druga pitanja koja se odnose na uređivanje, upotrebu, unapređivanje i zaštitu građevinskog zemljišta na teritoriji grada Vranja (u daljem tekstu: grad).

Član 2

Obezbeđivanje uslova za uređivanje, upotrebu, unapređivanje i zaštitu građevinskog zemljišta, Grad Vranje ostvaruje preko JP "Direkcija za razvoj i izgradnju grada Vranja" (u daljem tekstu: Direkcija).

Obezbeđivanje uslova za uređivanje, upotrebu, unapređivanje i zaštitu građevinskog zemljišta obuhvata pripremu programa uređivanja građevinskog zemljišta, uređivanje građevinskog zemljišta, staranje o zaštiti, racionalnom i održivom korišćenju građevinskog zemljišta, kao i obavljanje drugih poslova, u skladu sa zakonom, ovom odlukom i drugim propisima.

Član 3

Uređivanje, otuđenje i davanje u zakup građevinskog zemljišta vrši se u skladu sa programom, koji donosi Skupština grada Vranja (u daljem tekstu: Skupština).

II POJAM I VRSTE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 4

Građevinsko zemljište jeste zemljište određeno zakonom i planskim dokumentom kao građevinsko, koje je predviđeno za izgradnju i redovno korišćenje objekata, kao i zemljište na kome su izgrađeni objekti u skladu sa zakonom i zemljište koje služi za redovnu upotrebu tih objekata.

Građevinsko zemljište se koristi prema nameni određenoj planskim dokumentom, na način kojim se obezbeđuje njegovo racionalno korišćenje, u skladu sa zakonom.

Član 5

Građevinsko zemljište može biti:

1) gradsko građevinsko zemljište;

2) građevinsko zemljište van granica gradskog građevinskog zemljišta.

Gradsko građevinsko zemljište jeste zemljište u građevinskom području naseljenog mesta koje je kao takvo određeno planskim dokumentom, koji se donosi za grad, u skladu sa zakonom.

Građevinsko zemljište van granica gradskog građevinskog zemljišta jeste zemljište u građevinskom području izvan naseljenog mesta koje je kao takvo određeno planskim dokumentom, koji se donosi za grad, u skladu sa zakonom.

Član 6

Građevinsko zemljište može biti izgrađeno i neizgrađeno.

Izgrađeno građevinsko zemljište je zemljište na kome su izgrađeni objekti u skladu sa zakonom, namenjeni za trajnu upotrebu.

Neizgrađeno građevinsko zemljište je zemljište na kome nisu izgrađeni objekti, na kome su izgrađeni objekti suprotno zakonu i zemljište na kome su izgrađeni samo objekti privremenog karaktera.

Član 7

Građevinsko zemljište može biti uređeno i neuređeno.

Uređeno građevinsko zemljište je zemljište koje je komunalno opremljeno za građenje, u skladu sa važećim planskim dokumentom, u skladu sa zakonom.

Član 8

Građevinsko zemljište može biti u svim oblicima svojine.

Građevinsko zemljište u javnoj svojini je u prometu, pod uslovima propisanim zakonom.

III UREĐIVANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 9

Uređivanje građevinskog zemljišta obuhvata njegovo pripremanje i opremanje.

Pripremanje građevinskog zemljišta obuhvata istražne radove, izradu geodetskih, geoloških i drugih podloga, izradu planske i tehničke dokumentacije, programa za uređivanje zemljišta, raseljavanje, rušenje objekata, saniranje terena i druge radove.

Opremanje gradskog građevinskog zemljišta obuhvata izgradnju objekata komunalne infrastrukture i izgradnju i uređenje površina javne namene.

Član 10

Za uređivanje građevinskog zemljišta plaća se naknada.

Naknadu za uređivanje građevinskog zemljišta plaća investitor.

Merila za obračun visine naknade za uređivanje građevinskog zemljišta na osnovu kriterijuma iz zakona, utvrđuju se posebnim aktom Skupštine.

Član 11

Finansiranje uređivanja građevinskog zemljišta obezbeđuje se iz sredstava ostvarenih od:

- zakupnine za građevinsko zemljište;

- naknade za uređivanje građevinskog zemljišta;

- otuđenja građevinskog zemljišta;

- konverzije prava korišćenja, odnosno prava zakupa u skladu sa zakonom; i

- drugih izvora u skladu sa zakonom.

IV OTUĐENJE I DAVANJE U ZAKUP GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA U JAVNOJ SVOJINI IZ NADLEŽNOSTI GRADA

Član 12

Građevinsko zemljište u javnoj svojini može se otuđiti ili dati u zakup, u skladu sa zakonom i ovom odlukom.

Građevinsko zemljište u javnoj svojini se otuđuje ili daje u zakup radi izgradnje, javnim nadmetanjem ili prikupljanjem pisanih ponuda javnim oglasom, po tržišnim uslovima, u skladu sa zakonom.

Građevinsko zemljište u javnoj svojini se otuđuje ili daje u zakup licu koje ponudi najveću cenu ili najviši iznos zakupnine za to zemljište, koja se naknadno ne može umanjiti, osim za slučajeve za koje je zakonom drukčije određeno.

Građevinsko zemljište u javnoj svojini može se otuđiti ili dati u zakup neposrednom pogodbom, u slučajevima propisanim zakonom i ovom odlukom.

Član 13

Građevinsko zemljište u javnoj svojini daje se u zakup kao neizgrađeno i uređeno.

Građevinsko zemljište u javnoj svojini može se dati u zakup i kao neizgrađeno zemljište koje nije uređeno, ako učesnik u postupku javnog nadmetanja, odnosno prikupljanja ponuda javnim oglasom prihvati propisane uslove za uređivanje zemljišta sadržane u javnom oglasu i ugovorom preuzme obavezu da o svom trošku izvrši komunalno opremanje građevinskog zemljišta.

Rok za privođenje nameni zemljišta iz stava 1. i 2. ovog člana je tri godine od dana zaključivanja ugovora o zakupu građevinskog zemljišta.

Rok trajanja zakupa građevinskog zemljišta iz stava 1. i 2. ovog člana je najduže 60 godina.

Po isteku roka iz stava 4. ovog člana, zakupac predaje građevinsko zemljište gradu Vranju, oslobođeno od lica i stvari, bez prava na naknadu za izgrađeni objekat i uložena sredstva za opremanje građevinskog zemljišta, osim u slučaju davanja građevinskog zemljišta u zakup neposrednom pogodbom radi ispravke granica susednih katastarskih parcela.

Član 14

Postupak otuđenja ili davanja javnog građevinskog zemljišta u zakup sprovodi Komisija za otuđenje ili davanje u zakup građevinskog zemljišta iz nadležnosti Grada (u daljem tekstu: Komisija), koju imenuje Skupština.

Komisija ima predsednika, četiri člana i sekretara.

O radu Komisije se vodi zapisnik.

Stručne i administrativne poslove za Komisiju vrši Direkcija i sekretar Komisije.

Komisiju zakazuje predsednik Komisije, na inicijativu Direkcije ili nadležne organizacione jedinice Gradske uprave, u skladu sa Poslovnikom Komisije.

Po okončanom postupku iz nadležnosti Komisije, zapisnik Komisije sa odgovarajućim predlogom dostavlja se organizacionoj jedinici Gradske uprave, u roku od osam dana od dana održane sednice Komisije.

Član 15

Po sprovedenom postupku javnog nadmetanja, prikupljanja ponuda ili neposredne pogodbe, Skupština donosi rešenje o otuđenju građevinskog zemljišta ili rešenje o davanju građevinskog zemljišta u zakup, koje se dostavlja Direkciji i Gradskom javnom pravobranilaštvu, u roku od pet dana od dana donošenja rešenja.

Rešenje iz stava 1. ovog člana, dostavlja se svim učesnicima u postupku javnog nadmetanja, odnosno prikupljanja ponuda preko nadležne organizacione jedinice Gradske uprave.

Rešenje iz stava 1. ovog člana, kao i druge akte koje na osnovu ove odluke donosi Skupština, priprema nadležna organizaciona jedinica Gradske uprave i dostavlja nadležnom organu Grada u formi nacrta.

Član 16

Rešenje o otuđenju, odnosno davanju građevinskog zemljišta u zakup sadrži:

- podatke o licu kome se građevinsko zemljište otuđuje, odnosno daje u zakup;

- opis i bliže podatke o građevinskom zemljištu - građevinskoj parceli, odnosno kompleksu i objektu koji se gradi;

- iznos cene otuđenja, odnosno iznos zakupnine;

- jedinični iznos naknade za uređivanje građevinskog zemljišta;

- rok plaćanja cene otuđenja, odnosno zakupnine;

- rok trajanja zakupa i privođenja građevinskog zemljišta nameni;

- obavezu lica kome se građevinsko zemljište otuđuje, odnosno daje u zakup i Direkcije da zaključe ugovor o otuđenju, odnosno zakupu građevinskog zemljišta, u skladu sa zakonom i ovom odlukom;

- pravnu pouku učesniku javnog nadmetanja, odnosno prikupljanja ponuda da protiv rešenja može pred nadležnim sudom pokrenuti upravni spor u roku od 30 dana od dana dostavljanja rešenja, kao i gradskom javnom pravobraniocu da u istom roku može podneti tužbu nadležnom sudu.

Član 17

Na osnovu pravosnažnog rešenja iz člana 16. ove odluke, lice kome se građevinsko zemljište otuđuje, odnosno daje u zakup i Direkcija zaključuju ugovor o otuđenju, odnosno zakupu građevinskog zemljišta u roku od 30 dana od dana dostavljanja rešenja o otuđenju, odnosno davanju građevinskog zemljišta u zakup.

Ugovor o otuđenju, odnosno zakupu građevinskog zemljišta (u daljem tekstu: ugovor o otuđenju, odnosno zakupu) sadrži naročito:

- podatke o katastarskoj parceli;

- podatke o nameni i veličini objekta;

- podatke o ceni otuđenja, odnosno visini zakupnine;

- rok trajanja zakupa;

- rok i način plaćanja naknade za uređenje zemljišta, u skladu sa gradskom odlukom;

- rok privođenja građevinskog zemljišta nameni;

- uslove za uređenje, ako se daje u zakup neuređeno građevinsko zemljište;

- prava i obaveze u slučaju da se ne izvrše obaveze iz ugovora o otuđenju, odnosno zakupu;

- način rešavanja sporova;

- postupak i uslovi za izmenu ugovora o otuđenju, odnosno zakupu;

- druga prava i obaveze.

Potpisi ugovorača na ugovoru o otuđenju, odnosno zakupu overavaju se u sudu, a troškovi padaju na teret lica kome se građevinsko zemljište otuđuje, odnosno na teret zakupca.

Otuđenje, odnosno pravo zakupa upisuje se u javnoj evidenciji nepokretnosti.

Direkcija u pisanoj formi obaveštava sve učesnike u postupku javnog nadmetanja, odnosno prikupljanja ponuda o zaključenju ugovora o otuđenju, odnosno zakupu, u roku od pet dana od dana potpisivanja ugovora o otuđenju, odnosno zakupu građevinskog zemljišta.

Realizaciju odredaba ugovora prati Direkcija.

Član 18

U slučaju da lice kome je otuđeno, odnosno dato u zakup građevinsko zemljište, svojom krivicom ne pristupi zaključenju ugovora o otuđenju, odnosno zakupu u roku iz člana 17. stav 1. ove odluke, Skupština donosi rešenje o stavljanju van snage rešenja o otuđenju, odnosno davanju građevinskog zemljišta u zakup.

Predlog za donošenje rešenja iz stava 1. ovog člana, Direkcija podnosi organizacionoj jedinici Gradske uprave koja, po sprovedenom postupku, dostavlja nacrt rešenja Komisiji.

Komisija ceni osnovanost nacrta rešenja i zapisnik sa odgovarajućim predlogom dostavlja organizacionoj jedinici Gradske uprave, u roku od osam dana od dana održane sednice Komisije.

Zapisnik potpisuje predsednik i svi prisutni članovi komisije.

Lice iz stava 1. ovog člana nema pravo na povraćaj uplaćenog depozita po javnom oglasu o javnom nadmetanju, odnosno prikupljanju ponuda, a eventualno data bankarska garancija će se naplatiti.

Otuđenje, odnosno davanje građevinskog zemljišta u javnoj svojini u zakup - javnim nadmetanjem

Član 19

Građevinsko zemljište u javnoj svojini se otuđuje, odnosno daje u zakup javnim nadmetanjem, ako planirana bruto površina (po JUS-u) objekta, odnosno objekta koji treba da se gradi, prelazi 5.000 metara kvadratnih.

Odluku o raspisivanju oglasa za javno nadmetanje radi otuđenja, odnosno davanje u zakup građevinskog zemljišta iz stava 1. ovog člana, donosi Upravni odbor Direkcije.

Rok za podnošenje prijava za javno nadmetanje ne može biti kraći od 30 dana od dana javnog oglašavanja.

Javno nadmetanje može se održati najranije 35 dana od dana javnog oglašavanja.

Član 20

Javni oglas o javnom nadmetanju sadrži naročito:

1) opis i bliže podatke o građevinskoj parceli, odnosno kompleksu zemljišta;

2) stepen komunalne opremljenosti građevinske parcele, odnosno kompleksa zemljišta;

3) uslove za izgradnju na građevinskoj parceli, odnosno kompleksu (namena objekta, spratnost, površina objekta u m2 i drugo);

4) rok trajanja zakupa;

5) početnu cenu otuđenja zemljišta, odnosno početni iznos zakupnine;

6) rok plaćanja cene otuđenja, odnosno zakupnine;

7) rok privođenja zemljišta nameni;

8) obavezu podnosioca prijave da uplati depozit od 10% početne cene otuđenja, odnosno početnog iznosa zakupnine na depozitni račun ili položi licitacionu bankarsku garanciju za ozbiljnost prijave, radi učestvovanja u postupku, u visini od 10% početne cene otuđenja, odnosno početnog iznosa zakupnine, sa rokom važnosti do 90 dana od dana davanje prijave (u daljem tekstu: bankarska garancija);

9) naknadu o obavezi lica kome se otuđuje, odnosno daje građevinsko zemljište u zakup, da prilikom zaključenja ugovora o otuđenju, odnosno zakupu, dostavi jedan od instrumenata obezbeđenja plaćanja cene otuđenja, odnosno zakupnine, u skladu sa zakonom i ovom odlukom;

10) naznaku o obavezi lica kome se otuđuje, odnosno daje građevinsko zemljište u zakup, da sa nadležnim preduzećima ugovori i plati troškove za infrastrukturu (Elektrodistribucija, PTT...), toplifikaciju, gasifikaciju i drugo;

11) obaveštenje o dokumentaciji koja se mora priložiti prilikom podnošenja prijave za javno nadmetanje;

12) naziv organa kome se podnosi prijava;

13) rok za podnošenje prijava;

14) mesto i vreme održavanja javnog nadmetanja;

15) naznaku da podnosioci neblagovremene i nepotpune prijave neće moći da učestvuju u postupku javnog nadmetanja;

16) druge podatke, u skladu sa zakonom, ovom odlukom i Poslovnikom Komisije.

Javni oglas se objavljuje u dnevnom listu koji se distribuira na celoj teritoriji Republike Srbije.

Član 21

Prijava za učešće u javnom nadmetanju dostavlja se Komisiji za otuđenje ili davanje u zakup građevinskog zemljišta grada Vranja, u zatvorenoj koverti sa vidljivom naznakom na koju lokaciju se odnosi i ko je podnosilac prijave, najkasnije do kraja radnog vremena poslednjeg dana isteka roka za podnošenje prijava.

Ukoliko se poslednji dan za podnošenje prijava pada u neradni dan, kao poslednji dan se računa prvi naredni radni dan.

Prijavu za učešće u postupku javnog nadmetanja ne mogu podneti predsednik niti bilo koji član Komisije.

Član 22

Prijava pravnog lica sadrži: naziv, sedište i broj telefona i mora biti potpisana od strane ovlašćenog lica i overena pečatom. Uz prijavu pravnog lica se prilaže izvod iz registra privrednih subjekata nadležnog organa i potvrda o poreskom identifikacionom broju.

Prijava fizičkog lica sadrži: ime i prezime, adresu, matični broj i broj telefona i mora biti potpisana, a ako je lice privatni preduzetnik uz prijavu se prilaže izvod iz registra nadležnog organa i potvrda o poreskom identifikacionom broju.

Uz prijavu se podnosi kopija isprave o uplati depozita, odnosno bankarska garancija.

Učesnik u javnom nadmetanju u prijavi daje izjavu da prihvata uslove iz javnog oglasa.

Prijava je nepotpuna ako ne sadrži propisane podatke, ako nisu priložene isprave, odnosno izjave propisane stavom 1, 2, 3. i 4. ovog člana, odnosno ako ne sadrži ove podatke predviđene javnim oglasom ili su podaci dati suprotno objavljenim uslovima.

Član 23

Uslovi za sprovođenje postupka javnog nadmetanja ispunjeni su i ako javnom nadmetanju pristupi samo jedan učesnik, odnosno njegov ovlašćeni zastupnik, s tim što se cena otuđenja, odnosno zakupnina utvrđuje u početnom iznosu.

Ukoliko javno nadmetanje ne uspe, postupak oglašavanja se ponavlja po isteku roka od najmanje 15 dana od dana neuspelog javnog nadmetanja.

Član 24

Predsednik Komisije otvara sednicu Komisije, saopštava podatke o lokaciji i početni iznos cene otuđenja, odnosno zakupnine građevinskog zemljišta.

Predsednik Komisije konstantuje koliko je prijava primljeno i po redosledu prispeća javno otvara i čita ceo tekst prijave.

Komisija utvrđuje ko su podnosioci prijave, ko je od podnosioca prijava prisutan sa ovlašćenjem da učestvuje u postupku javnog nadmetanja i koje su prijave neblagovremene, odnosno nepotpune.

Predsednik Komisije konstantuje da podnosilac neblagovremene ili nepotpune prijave, odnosno lice koje nema uredno ovlašćenje podnosioca blagovremene i potpune prijave, ne može učestvovati u postupku javnog nadmetanja.

Ukoliko podnosilac blagovremene i potpune prijave ne pristupi javnom nadmetanju smatraće se da je odustao od prijave.

Predsednik Komisije objavljuje početak javnog nadmetanja i poziva učesnike da daju svoje ponude iznosa cene otuđenja, odnosno zakupnine.

Učesnik javnog nadmetanja dužan je da jasno i glasno kaže koji iznos cene otuđenja, odnosno zakupnine nudi.

Predsednik Komisije pita tri puta da li neko daje više od najvećeg prethodnog ponuđenog iznosa i posle trećeg poziva, konstantuje koji je najveći ponuđeni iznos i ime ponuđača.

Učesnik koji je ponudio najveći iznos potpisuje izjavu sa naznakom visine iznosa.

Zapisnik Komisije o toku sednice sprovođenja postupka javnog nadmetanja potpisuje predsednik Komisije, svi prisutni članovi Komisije i svi prisutni podnosioci prijava.

Potom predsednik Komisije objavljuje da je javno nadmetanje završeno.

Svi prisutni podnosioci prijava imaju pravo uvida u podnete prijave.

Postupak javnog nadmetanja je javan i mogu da prisustvuju sva zainteresovana lica.

Poslovnikom Komisije bliže se uređuje način rada i odlučivanja Komisije.

Otuđenje, odnosno davanje građevinskog zemljišta u javnoj svojini u zakup prikupljanjem ponuda javnim oglasom

Član 25

Građevinsko zemljište u javnoj svojini se otuđuje, odnosno daje u zakup prikupljanjem ponuda javnim oglasom ako planirana bruto površina (po JUS-u) objekta, odnosno objekta koji treba da se gradi, ne prelazi 5.000 metara kvadratnih.

Odluku o raspisivanju javnog oglasa za prikupljanje ponuda radi otuđenja, odnosno davanje u zakup građevinskog zemljišta iz stava 1. ovog člana, donosi Upravni odbor Direkcije.

Javni oglas se objavljuje u dnevnom listu koji se distribuira na celoj teritoriji Republike Srbije ili u lokalnom listu.

Rok za prikupljanje ponuda ne može biti kraći od 30 dana od dana javnog oglašavanja.

Otvaranje ponuda može se održati najranije 35 dana od dana javnog oglašavanja.

Član 26

Uslovi za sprovođenje postupka prikupljanja ponuda javnim oglasom su ispunjeni i ukoliko se na javni oglas prijavi samo jedan učesnik, u kom slučaju se građevinsko zemljište otuđuje, odnosno daje u zakup pod uslovom da je učesnik ponudio najmanju početnu cenu otuđenja, odnosno najmanje početni iznos zakupnine.

Ukoliko dva ili više učesnika ponude isti iznos cene otuđenja, odnosno iznos zakupnine, Komisija će tražiti da u novom roku, od tri dana, učesnici dostave dodatnu ponudu o ceni otuđenja, odnosno iznosu zakupnine za građevinsko zemljište.

Ako postupak prikupljanja ponuda javnim oglasom ne uspe, postupak javnog oglašavanja se ponavlja po isteku roka od najmanje 15 dana od dana zakazanog za otvaranje ponuda.

Član 27

Odredbe člana 20. stav 1, 21, 22. i 24. stav 1, 2, 3, 4, 10, 12, 13. i 14. ove odluke shodno se primenjuju u postupku otuđenja, odnosno davanja građevinskog zemljišta u javnoj svojini u zakup prikupljanjem ponuda javnim oglasom.

Otuđenje, odnosno davanje u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini neposrednom pogodbom

Član 28

Građevinsko zemljište se može otuđiti, odnosno dati u zakup neposrednom pogodbom, u slučaju:

- izgradnje objekata za potrebe obavljanja poslova iz nadležnosti državnih organa i organizacija, organa jedinica teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, kao i drugih objekata u javnoj svojini;

- pribavljanja građevinske dozvole, vlasniku bespravno sagrađenog objekta, koji je zahtev podneo u rokovima propisanim zakonom, ako je izgradnja tog objekta u skladu sa uslovima predviđenim zakonom o planiranju i izgradnji;

- ispravke granica susednih katastarskih parcela;

- formiranja građevinske parcele, u skladu sa zakonom;

- otuđenja ili davanja u zakup građevinskog zemljišta po ceni, odnosno zakupnini koja ja manja od tržišne cene, odnosno zakupnine, ili otuđenja, odnosno davanja u zakup građevinskog zemljišta bez naknade, uz prethodno pribavljenu saglasnost Vlade Republike Srbije, u skladu sa zakonom;

- sporazumnog davanja zemljišta ranijem vlasniku nepokretnosti koje je bilo predmet eksproprijacije, u skladu sa propisima o eksproprijaciji.

Član 29

Zahtev za otuđenje, odnosno davanje u zakup građevinskog zemljišta neposrednom pogodbom podnosi se nadležnoj organizacionoj jedinici Gradske uprave.

Po obradi predmeta, organizaciona jedinica Gradske uprave pribavlja od Poreske uprave Ministarstva finansija Republike Srbije podatak o visini cene otuđenja, odnosno zakupnine i jediničnom iznosu naknade za uređivanje građevinskog zemljišta. Podnosilac zahteva je dužan da u roku od osam dana od dana prijema obaveštenja o visini cene otuđenja, odnosno zakupnine dostavi pisanu izjavu da prihvata plaćanje cene otuđenja, odnosno zakupnine građevinskog zemljišta. U slučaju da se podnosilac zahteva u navedenom roku ne izjasni ili ne prihvati plaćanje cene otuđenja, odnosno zakupnine građevinskog zemljišta, smatraće se da je odustao od podnetog zahteva.

Zahtev iz stava 1. ovog člana, sa pisanom izjavom podnosioca zahteva da prihvata plaćanje cene otuđenja, odnosno zakupnine, organizaciona jedinica Gradske uprave dostavlja Komisiji.

Komisija ceni osnovanost zahteva i zapisnik sa odgovarajućim predlogom dostavlja organizacionoj jedinici Gradske uprave, u roku od osam dana od dana održane sednice Komisije.

Zapisnik potpisuje predsednik i svi prisutni članovi Komisije.

V CENA GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA I ZAKUPNINA

Član 30

Cenu građevinskog zemljišta, odnosno zakupninu za građevinsko zemljište plaća lice kome je građevinsko zemljište otuđeno, odnosno dato u zakup u postupcima utvrđenim ovom odlukom.

Početni iznos cene otuđenja ili zakupnine utvrđuje se u visini tržišne vrednosti po metru kvadratnom građevinskog zemljišta, prema proceni Poreske uprave Ministarstva finansija Republike Srbije, koja može biti uvećana za iznos sredstava koje je Direkcija uložila u opremanje građevinskog zemljišta.

Visinu iznosa uloženih sredstava iz stava 2. ovog člana utvrđuje Upravni odbor Direkcije prilikom donošenja Odluke o raspisivanju javnog oglasa za prikupljanje ponuda radi otuđenja ili davanja u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini.

Član 31

Lice kome je građevinsko zemljište otuđeno javnim nadmetanjem, odnosno prikupljanjem ponuda, dužno je da isplati utvrđenu cenu građevinskog zemljišta u roku od 15 dana od dana zaključenja ugovora o otuđenju.

Lice kome je građevinsko zemljište dato u zakup javnim nadmetanjem, odnosno prikupljanjem ponuda, zakupninu može platiti u celosti (jednokratnom uplatom) u roku od 15 dana od dana zaključenja ugovora o zakupu, ili u ratama.

U slučaju plaćanja zakupnine jednokratnom uplatom, zakupac ima pravo na umanjenje zakupnine za 10%.

Umanjenje od 5% ima i zakupac koji plaćanje vrši u ratama u slučaju jednokratnog plaćanja preostalih nedospelih rata, a na iznos nedospelih rata do 12 meseci.

U slučaju plaćanja zakupnine u ratama, zakupac vrši plaćanje na sledeći način:

- u roku od godinu dana, od dana zaključenja ugovora o zakupu, ostvaruju pravo na umanjenje od 5%. Ovako obračunatu zakupninu, zakupac je dužan da plati na sledeći način: prvu ratu u visini od 30% utvrđene zakupnine, u roku od 15 dana od dana zaključenja ugovora o zakupu, a preostali iznos obračunate zakupnine u 11 jednakih mesečnih rata;

- u roku od 36 meseci, bez prava na umanjenje. Obračunatu zakupninu, zakupac je dužan da plati na sledeći način: pravu ratu u visini od 30% utvrđene zakupnine, u roku od 15 dana od dana zaključenja ugovora o zakupu, a preostali iznos obračunate zakupnine u 35 jednakih mesečnih rata;

- u roku od 60 meseci za individualne stambene objekte, čiji su vlasnici fizička lica, kao i za individualne stambene objekte, čiji su vlasnici fizička lica u postupku naknadnog pribavljanja odobrenja za izgradnju i upotrebne dozvole (legalizacija) u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji, bez prava na umanjenje. Obračunatu zakupninu zakupac je dužan da plati na sledeći način: prvu ratu u visini od 30% utvrđene zakupnine, u roku od 15 dana od dana zaključenja ugovora o zakupu, a preostali iznos obračunate zakupnine u 59 jednakih mesečnih rata.

Rate i i zakupnina će se usklađivati prema zvanično objavljenom pokazatelju indeksa potrošačkih cena Zavoda za statistiku Republike Srbije, za period od ugovorenog obračuna zakupnine do poslednjeg dana u mesecu, a uplaćuje se do petnaestog u narednom mesecu.

Za period kašnjenja u plaćanju, zakupcu se obračunava zatezna kamata u skladu sa Zakonom o visini stope zatezne kamate.

Radi obezbeđivanja plaćanja zakupnine, zakupac je dužan da, prilikom zaključenja ugovora o zakupu, dostavi jedan od instrumenata obezbeđivanja plaćanja: neopozivu bankarsku garanciju "bez prigovora" i naplativu "na prvi poziv"; menice; neopozivo ugovorno ovlašćenje ili drugi instrument obezbeđivanja koji se odredi pri ugovaranju, a u skladu sa propisima, odnosno dostavi dokaz o pravu svojine na nekoj nepokretnosti i saglasnost za stavljanje hipoteke na istu. Naplata instrumenata obezbeđivanja će se vršiti u korist propisanih uplatnih računa.

Lice kome je građevinsko zemljište otuđeno, odnosno dato u zakup neposrednom pogodbom, dužno je da plati cenu otuđenja, odnosno iznos zakupnine, jednokratnom uplatom, u roku od 15 dana od dana zaključenja ugovora o otuđenju, odnosno zakupu građevinskog zemljišta.

Član 32

Na način izmirivanja obaveza na ime zakupnine u smislu odredbe člana 31. ove odluke, ne utiče faznost izgradnje objekata na građevinskom zemljištu datom u zakup.

Član 33

Zakupci koji su dobili građevinsko zemljište u zakup neposrednom pogodbom, u postupku naknadnog pribavljanja odobrenja za izgradnju i upotrebne dozvole (legalizacija) za individualne stambene objekte i koji ugovorom o zakupu nisu imali obavezu plaćanja zakupnine, u skladu sa ranije važećim propisima, ukoliko vrše promenu namene postojećeg objekta, odnosno ukoliko dogradnjom, nadgradnjom, rekonstrukcijom ili izgradnjom menjaju namenu ili pretvaraju individualni stambeni objekat u kolektivno stambeni objekat, dužni su da plaćaju zakupninu u skladu sa odredbama ove odluke i drugih gradskih propisa.

U slučaju iz stava 1. ovog člana, po pribavljanju pravosnažnog odobrenja za izgradnju, investitor i Direkcija zaključuju aneks ugovora o zakupu.

Član 34*

(Prestao da važi)

Član 35

Direkcija nema obavezu plaćanja zakupnine za građevinsko zemljište koje se daje u zakup za izgradnju stanova i poslovnog prostora za raseljavanje za potrebe Direkcije, koji služe za pripremanje građevinskog zemljišta za izgradnju objekata infrastrukture i pripremanje lokacije.

Ugovor iz stava 1. ovog člana zaključuje, u ime Grad Vranje, Gradsko javno pravobranilaštvo i Direkcija.

VI DAVANJE U ZAKUP GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA U JAVNOJ SVOJINI NA ODREĐENO VREME RADI POSTAVLJANJA MONTAŽNIH OBJEKATA

Član 36

Na građevinskom zemljištu u javnoj svojini mogu se postavljati montažni objekti, u skladu sa planom.

Plan naročito sadrži:

1) katastarske podatke i prostorna obeležja površine sa konkretnim lokacijama za postavljanje montažnih objekata;

2) urbanističke i tehničke uslove za postavljanje montažnih objekata;

3) vrstu i namenu montažnih objekata sa optimalnim rokom za postavljanje po svakoj lokaciji;

4) način, postupak i vreme davanja u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini.

Član 37

Građevinsko zemljište u javnoj svojini daje se u zakup javnim nadmetanjem, odnosno prikupljanjem ponuda, u skladu sa ovom odlukom i drugim gradskim propisima.

Član 38

Postavljanje montažnih objekata po osnovu zakupa građevinskog zemljišta u javnoj svojini, u skladu sa odredbama ove odluke, bliže se uređuje posebnom odlukom Skupštine i drugim gradskim propisima.

VII RASKID UGOVORA O ZAKUPU GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 39

Ugovor o zakupu može raskinuti (jednostrano ili obostrano) pre isteka ugovorenog roka, u slučaju:

- ako zakupac odustane od izgradnje na građevinskom zemljištu koje mu je dato u zakup;

- ako zakupac, do prijave početka izvođenja radova, ne plati zakupninu u visini šest dospelih mesečnih rata;

- ako zakupac ne koristi dato građevinsko zemljište za potrebe izgradnje već za druge namene;

- ako zakupac ne privede građevinsko zemljište nameni u ugovorenom roku, i

- u drugim slučajevima u skladu sa zakonom.

Član 40

Predlog za raskid ugovora o zakupu građevinskog zemljišta podnosi se nadležnoj organizacionoj jedinici Gradske uprave.

Predlog mogu podneti Direkcija, zakupac građevinskog zemljišta i gradski javni pravobranilac.

Po obradi predloga, organizaciona jedinica Gradske uprave isti dostavlja Komisiji za procenu ispunjenosti uslova za prestanak prava otuđenja, odnosno zakupa građevinskog zemljišta.

Komisija ima predsednika i najmanje dva člana, koju imenuje izvršni organ Grada (Gradonačelnik ili Gradsko veće).

Komisija ceni osnovanost predloga i zapisnik sa odgovarajućim predlogom dostavlja se organizacionoj jedinici Gradske uprave, u roku od osam dana od dana održane sednice Komisije, radi sačinjavanja predloga rešenja.

Po predlogu iz stava 5. ovog člana, izvršni organ Grada donosi rešenje kojim se daje saglasnost Direkciji da raskine ugovor o zakupu građevinskog zemljišta, u određenom roku.

Na osnovu rešenja iz stava 6. ovog člana, Direkcija i zakupac građevinskog zemljišta, zaključuju sporazumni raskid ugovora o zakupu građevinskog zemljišta.

U slučaju da zakupac građevinskog zemljišta i Direkcija ne zaključe sporazumni raskid ugovora o zakupu građevinskog zemljišta, u roku utvrđenim rešenjem iz stava 6. ovog člana, Direkcija je obavezna da sa zakupcem građevinskog zemljišta otkaže ugovor o zakupu, u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima.

Potpisi ugovorača na ugovoru o raskidu ugovora o zakupu građevinskog zemljišta overavaju se u sudu, a troškovi padaju na teret zakupca građevinsko zemljište.

Član 41

Zakupac sa kojim je raskinut ugovor o zakupu građevinskog zemljišta ima obavezu da, o svom trošku, izvrši brisanje prava zakupa u javnoj evidenciji nepokretnosti i da dokaz o istom dostavi Direkciji, posle čega ima pravo na povraćaj uplaćenog iznosa na ime zakupnine u nominalnom iznosu, umanjenom za srazmerni deo iznosa zakupnine za period držanja građevinskog zemljišta u zakupu.

Zakupac sa kojim je raskinut ugovor o zakupu je dužan da građevinsko zemljište vrati u prvobitno stanje i da Direkciji nadoknadi eventualno nastalu štetu.

Član 42

Ugovor o otuđenju građevinskog zemljišta može se raskinuti pod uslovima, na način i po postupku za raskid ugovora o zakupu, ako zakonom i drugim propisima nije drukčije određeno.

VIII OSTALE ODREDBE O ZAKUPU

Član 43

Ako se promeni vlasnik objekta koji je izgrađen na građevinskom zemljištu u javnoj svojini, koji se koristi po osnovu ugovora o zakupu, izmeniće se ugovor o zakupu, tako što će na mesto dotadašnjeg zakupca stupiti novi vlasnik objekta, na način i pod uslovima propisanim ovom odlukom.

Zahtev za izmenu ugovora o zakupu Direkciji dostavlja novi vlasnik objekta, odnosno posebnog fizičkog dela objekta. Uz zahtev za izmenu ugovora, novi vlasnik dostavlja ugovor o kupovini objekta, odnosno posebnog fizičkog dela objekta koji je sudski overen i potvrdu poreske uprave da je po tom ugovoru izmiren porez na ime prenosa apsolutnih prava.

Direkcija u roku od 30 dana od dana prijema zahteva, zaključuje sa novim vlasnikom objekta ugovor o zakupu, koji se overava kod sudskog organa.

Ako se promena vlasništva odnosi samo na posebni fizički deo objekta, Direkcija u istom roku kao u prethodnom stavu, zaključuje novi ugovor sa dotadašnjim zakupcem i novim vlasnikom posebnog fizičkog dela objekta, koji se takođe overava kod sudskog organa.

Član 44

U slučaju kad je ugovor o zakupu zaključen sa više zakupaca, svaki zakupac, u toku roka za izgradnju objekta, može u pisanoj formi da izjavi da želi da raskine ugovor o zakupu u odnosu na svoj deo prava i obaveza koja će u celini preuzeti ostali zakupci.

Predlog za raskid ugovora o zakupu u odnosu na svoj deo prava i obaveza, zakupac podnosi Direkciji zajedno sa pisanim saglasnostima ostalih zakupaca i izjavama da u celini preuzimaju njegova prava i obaveze iz ugovora o zakupu.

Predlog iz stava 2. ovog člana Direkcija dostavlja nadležnoj organizacionoj jedinici Gradske uprave.

Na postupanje po predlogu iz stava 2. ovog člana shodno se primenjuje odredba člana 40. stav 3. i 5. ove odluke.

Na osnovu predloga iz stava 2. ovog člana, izvršni organ Grada donosi rešenje kojim se daje saglasnost Direkciji da u roku od 30 dana od dana dostavljanja rešenja zakupcima, sa zakupcima zaključi aneks ugovora o zakupu, kojim će se sa ugovornom stranom koja odustaje od zakupa raskinuti ugovor o zakupu u odnosu na njegov deo prava i obaveza, koja u celini preuzima zakupac koji nastavlja pravo zakupa.

U skladu sa rešenjem iz stava 5. ovog člana Direkcija i zakupci zaključuju aneks ugovora o zakupu u roku od 30 dana od dana dostavljanja istog zakupcima.

Član 45

Zakupcu se, na njegov zahtev i uz njegovu saglasnost, može odrediti još jedan ili više zakupaca na građevinskom zemljištu datom u zakup, na način i u postupku davanja građevinskog zemljišta u zakup utvrđenim ovom odlukom, pod uslovom da su sve ugovorene dospele obaveze zakupca izmirene.

Početni iznos zakupnine, kod uvođenja još jednog ili više zakupaca iz stava 1. ovog člana, predstavlja iznos izlicitirane, odnosno ponuđene zakupnine u postupku davanja građevinskog zemljišta u zakup, valorizovan koeficijentom valorizacije prema zvaničnom objavljenom pokazatelju indeksa potrošačkih cena Zavoda za informatiku i statistiku Republike Srbije, do dana donošenja odluke Upravnog odbora Direkcije o javnom oglašavanju javnog nadmetanja, odnosno prikupljanja ponuda.

U postupku određivanja novog zakupca, javno nadmetanje, odnosno otvaranje ponuda, može se održati najranije deset dana od dana objavljivanja javnog oglasa.

Član 46

Građevinsko zemljište na idealnom delu građevinske parcele može se dati u zakup javnim oglašavanjem radi izgradnje, u skladu sa odredbama ove odluke, pod uslovom da takvu inicijativu kod Direkcije, odnosno nadležne organizacione jedinice Gradske uprave, pokrenu korisnici preostalog idealnog dela građevinske parcele.

Korisnici iz stava 1. ovog člana su raniji sopstvenici, odnosno lica na koja je raniji sopstvenik preneo pravo korišćenja, u skladu sa zakonom.

Uz inicijativu se prilaže saglasnost korisnika za pokretanje i sprovođenje postupka javnog oglašavanja za davanje građevinskog zemljišta u zakup i saglasnost za zaključenje ugovora o zakupu između Direkcije i lica kome se građevinsko zemljište daje u zakup.

Član 47

Zakupac građevinskog zemljišta ima pravo i obavezu da na građevinskom zemljištu datom u zakup, izgradi planirani objekat, na kome stiče pravo svojine i da objekat i građevinsko zemljište koristi u skladu sa njihovom namenom.

Po realizaciji prava zakupa - izgradnji objekta na građevinskom zemljištu datom u zakup, pribavljanju rešenja o dozvoli za upotrebu objekta i potvrde Direkcije o isplati ukupne zakupnine, pravo zakupa u korist određenog zakupca će se brisati iz javne evidencije nepokretnosti, a u teretnom listu će se upisati postojanje ugovora o zakupu i rok trajanja, bez određenog titulara nosioca prava zakupa, jer svaki vlasnik objekta ima pravo da građevinsko zemljište koristi po osnovu zakupa.

Član 48

Prilikom prometa prava na objektu ili delu objekta, za koji je izdato rešenje o dozvoli za upotrebu, a koji je izgrađen na građevinskom zemljištu datom u zakup, zakupac je dužan da ugovor o prometu objekta dostavi Direkciji, u roku od 15 dana od dana sudske overe ugovora, u cilju zaključenja ugovora o ustupanju ugovora o zakupu ili pristupanju ugovoru o zakupu, po kome bi sticalac objekta ili dela objekta stupio na mesto zakupca iz osnovnog ugovora o zakupu sa preuzimanjem svih prava i obaveza iz istog, odnosno pristupio istom.

Odredba stava 1. ovog člana primenjuje se sve do isplate ukupne zakupnine.

Član 49

Zakupnina i naknada za uređivanje građevinskog zemljišta, po osnovu zaključenih ugovora, predstavljaju prihod Grada i uplaćuju se na odgovarajući račun Grada.

Depozit uplaćen na depozitni račun u postupku javnog oglašavanja, po zaključenju ugovora o zakupu, kao deo zakupnine, prenosi se na odgovarajući račun Grada.

Prihodi po osnovu naknade za uređivanje građevinskog zemljišta predstavljaju namenska sredstva za finansiranje programa uređivanja građevinskog zemljišta i izgradnje kapitalnih objekata grada i pripadaju Direkciji.

Uplaćeni depozit ili bankarska garancija, od strane učesnika u postupku davanja građevinskog zemljišta u zakup, a kojima isto nije dato u zakup, vraća se najkasnije u roku od trideset dana od dana održane sednice Komisije.

Član 50

Organizaciona jedinica Gradske uprave, nadležna za izdavanje građevinske dozvole obavezna je da dostavi Direkciji pravnosnažnu građevinsku dozvolu u roku od 15 dana od dana pravnosnažnosti.

IX KONVERZIJA PRAVA KORIŠĆENJA U PRAVO SVOJINE NA GRAĐEVINSKOM ZEMLJIŠTU

Član 51

Konverzija prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu vrši se bez naknade i uz naknadu, u skladu sa zakonom.

Konverzija prava korišćenja u pravo svojine, bez naknade

Član 52

Gradu Vranju, koji je upisan kao nosilac prava korišćenja na neizgrađenom i izgrađenom zemljištu u državnoj svojini u javnoj knjizi o evidenciji nepokretnosti i pravima na njima, danom stupanja na snagu Zakona o planiranju i izgradnji prestaje pravo korišćenja na tim nepokretnostima i prelazi u pravo javne svojine grada Vranja, bez naknade.

Član 53

Pravnim licima čiji je osnivač grad Vranje, koja su upisana kao nosioci prava korišćenja na neizgrađenom i izgrađenom zemljištu u državnoj svojini, danom stupanja na snagu Zakona o planiranju i izgradnji prestaje pravo korišćenja na tim nepokretnostima i prelazi u pravo javne svojine osnivača, bez naknade.

Član 54

Licima koja su upisana kao nosioci prava korišćenja na izgrađenom zemljištu u državnoj svojini u javnoj knjizi o evidenciji nepokretnosti i pravima na njima, prestaje pravo korišćenja na građevinskom zemljištu i prelazi u pravo svojine, bez naknade, na način i po postupku propisanim zakonom.

Član 55

Vlasnicima objekata ili vlasnicima posebnih fizičkih delova objekata, izgrađenim na građevinskom zemljištu za koje je zaključen ugovor o zakupu radi izgradnje na rok od preko 50 godina, utvrđuje se pravo svojine na građevinskom zemljištu srazmerno površini posebnih fizičkih delova čiji su vlasnici, bez naknade, na način i po postupku propisanim zakonom.

Član 56

Lica koja su ostvarila pravo zakupa na ostalom građevinskom neizgrađenom zemljištu u državnoj svojini, u skladu sa odredbama ranije važećeg zakona, a po završetku izgradnje objekta prodali trećem licu posebne fizičke delove objekta, ostaju u obavezi da zakupninu plaćaju po važećem ugovoru o zakupu.

Konverzija prava korišćenja u pravo svojine, uz naknadu

Član 57

Konverzija prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu, uz naknadu, vrši se u slučajevima, pod uslovima i na način utvrđenim zakonom i propisima donetim na osnovu zakona.

X NADZOR

Član 58

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove građevinskog zemljišta.

XI ZAVRŠNE ODREDBE

Član 59

Na pitanja koja nisu regulisana ovom odlukom neposredno se primenjuju odredbe zakona i drugih propisa kojima se uređuje oblast građevinskog zemljišta.

Član 60

Za ugovore o zakupu građevinskog zemljišta zaključene do dana stupanja na snagu ove odluke, zakupci mogu da nastave plaćanje zakupnine kako je to ugovorom predviđeno ili do zaključenjem aneksa ugovora o zakupu, preostali nedospeli ugovoreni iznos zakupnine plate u skladu sa odredbama ove odluke.

Član 61

Postupci davanja građevinskog zemljišta u zakup pokrenuti do dana stupanja na snagu ove odluke, nastaviće se i rešavati po propisima koji su važili do dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 62

Izvršni organ Grada imenuje Komisiju za procenu ispunjenosti uslova za prestanak prava otuđenja, odnosno zakupa građevinskog zemljišta, u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 63

Komisija za otuđenje ili davanje građevinskog zemljišta u zakup, koja je imenovana u skladu sa ranije važećom odlukom, nastavlja sa radom prema ovoj odluci, do prestanka mandata, prema skupštinskom rešenju o imenovanju iste.

Komisija iz stava 1. ovog člana, donosi Poslovnik o radu Komisije u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 64

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o građevinskom zemljištu ("Službeni glasnik Pčinjskog okruga", broj 23/03, 7/04 i 29/08).

Član 65

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Vranja".

Napomene

* Odredbe člana 34. Odluke o građevinskom zemljištu ("Sl. glasnik grada Vranja", br. 12/2010) prestale su da važe 9. oktobra 2010. godine, danom stupanja na snagu Odluke o kriterijumima i merilima za utvrđivanje i obračun naknade za uređivanje građevinskog zemljišta i zakupnine za zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini ("Sl. glasnik grada Vranja", br. 26/2010).