ODLUKA

O OVLAŠĆENJU ODELJENJA ZA UTVRĐIVANJE, NAPLATU I KONTROLU JAVNIH PRIHODA GRADSKE UPRAVE GRADA JAGODINA DA OBAVLJA POSLOVE PRINUDNE NAPLATE NAKNADE ZA KORIŠĆENJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

("Sl. glasnik grada Jagodina", br. 4/2011)

Član 1

Ovlašćuje se Odeljenje za utvrđivanje, naplatu i kontrolu javnih prihoda Gradske uprave grada Jagodina da u skladu sa Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji obavlja poslove prinudne naplate naknade za korišćenje građevinskog zemljišta na osnovu podataka koje utvrđuje i evidentira JP Direkcija za izgradnju grada.

Član 2

Postupak prinudne naplate podrazumeva izdavanje opomene i rešenja o prinudnoj naplati, ukoliko obveznik naknade ne izmiri obavezu u roku od pet dana od dana prijema opomene, u istom roku ne podnese zahtev za odlaganje plaćanje duga ili prigovor - zahtev za rešenje spornih pitanja u vezi duga.

Član 3

Ukoliko po opomeni, obveznik naknade podnese prigovor - zahtev za raspravljanje spornih pitanja - zahtev i opomena se dostavljaju JP Direkcija za izgradnju grada.

Član 4

Obavezuje se JP Direkcija za izgradnju grada da Odeljenju za utvrđivanje naplatu i kontrolu javnih prihoda dostavlja periodično, a najmanje dva puta godišnje, podatke na osnovu kojih se pokreće postupak prinudne naplate i to:

- pun naziv i adresu pravnog lica, PIB, ako je obveznik pravno lice,

- ime, prezime i adresu fizičkog lica i JMB ako je obveznik fizičko lice,

- adresu objekta ili zemljišta za koje je utvrđena obaveza (svojina, zakup ili drugi osnov po Odluci o naknadi za korišćenje građevinskog zemljišta),

- iznos dospele a neizmirene i naplative obaveze naknade za korišćenje građevinskog zemljišta na dan preseka stanja, sa knjigovodstvenim stanjem i obračunom kamate, potpisano od strane ovlašćenog lica. (Naplativa obaveza podrazumeva da obveznik naknade nije u postupku stečaja, likvidacije, restrukturiranja, da nije brisan iz registra APR i sl. - kada je u pitanju pravno lice),

- da posle izdavanja opomene, a pre rešenja o prinudnoj naplati, u slučaju prigovora obveznika raspravi sva sporna pitanja u vezi vrste i iznosa naknade u smislu člana 71. stav 2. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji i u roku od pet dana od dana prijema prigovora, dostavi Odeljenju izveštaj radi obustave ili nastavka postupka prinudne naplate.

Član 5

Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Jagodina".