ODLUKA
O MERAMA ZA ZAŠTITU OD BUKE U ŽIVOTNOJ SREDINI

("Sl. list grada Subotice", br. 33/2011)

 

I OPŠTA ODREDBA

Član 1

Ovom odlukom vrši se akustičko zoniranje naseljenih mesta na teritoriji Grada Subotice i propisuju se mere zabrane i ograničenja buke u životnoj sredini, u skladu sa zakonom.

II AKUSTIČKO ZONIRANJE

Član 2

U skladu sa urbanističkim planovima (generalni urbanistički plan, plan generalne regulacije, plan detaljne regulacije) na teritoriji Grada Subotice područja naseljenih mesta razvrstavaju se u sledeće zone:

Zona

Namena prostora

Maksimalni dozvoljen nivo buke u dB (A)

za dan i veče

za noć
(od 22,00 do 6,00 časova)

1.

Područja za odmor i rekreaciju, bolničke zone i oporavilišta, kulturno-istorijski lokaliteti, veliki parkovi

50

40

2.

Turistička područja, kampovi i školske zone

50

45

3.

Čisto stambena područja

55

45

4.

Poslovno-stambena područja, trgovačko-stambena područja i dečja igrališta

60

50

5.

Gradski centar, zanatska, trgovačka, administrativno-upravna zona sa stanovima, zona duž autoputeva, magistralnih i gradskih saobraćajnica

65

55

6.

Industrijska, skladišna i servisna područja i transportni terminali bez stambenih zgrada

Na granici ove zone buka ne sme prelaziti graničnu vrednost u zoni sa kojom se graniči

Granična vrednost indikatora buke data u tabeli u stavu 1. ovog člana, se odnosi na ukupnu buku koja potiče iz svih izvora buke na posmatranoj lokaciji.

III MERE ZABRANE I OGRANIČENJA BUKE U ŽIVOTNOJ SREDINI

Član 3

Izvori buke moraju se upotrebljavati i održavati tako da buka ne prelazi dozvoljeni nivo u sredini u kojoj čovek boravi.

Ne mogu se koristiti bilo kakvi uređaji, mehanička oprema bez obzira na lokaciju (klima uređaji, ventilatori, kopresori, hidrofori, grejne pumpe i sl.) ako stvaraju buku veću od one koja je propisana ovom odlukom.

Član 4

Zabranjeno je koristiti svaki izvor buke čiji najviši merodavni nivo emitovan u otvoreni prostor životne sredine prelazi vrednost maksimalnih dozvoljenih nivoa iz člana 2. ove odluke.

Član 5

Izvori buke mogu se koristiti ako imaju isprave o podacima i izmerenom nivou buke dB(A) pri propisanim uslovima korišćenja i održavanja u određenim zonama.

Pravno lice ili preduzetnik koje je vlasnik, odnosno korisnik izvora buke, dužno je da na propisan način obezbedi merenje buke i izradu izveštaja o merenju buke i da snosi troškove merenja buke.

Član 6

Merenje buke vrši se u skladu sa propisima koji uređuju ovu oblast.

Član 7

Merenje buke u zonama iz člana 2. ove odluke vršiće se prema ukazanoj potrebi na osnovu procene inspektora za zaštitu životne sredine o potrebi za merenjem.

Merenje buke će se izvršiti na osnovu pismenog zahteva građana a po nalogu inspektora ako postoji osnovana sumnja da buka prelazi dozvoljene vrednosti dB(A).

Merenje buke vršiće organizacija koja je ovlašćena od ministarstva nadležnog za zaštitu životne sredine.

Član 8

Troškove merenja buke iz člana 8. ove odluke snosi imalac izvora, ukoliko ona prelazi nivo propisan ovom odlukom, a ukoliko je nivo u dozvoljenim granicama, troškovi merenja buke padaju na teret budžeta.

IV NADZOR

Član 9

Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši inspektor za zaštitu životne sredine Grada Subotice.

Član 10

Komunalna policija, u skladu sa zakonom, u okviru poslova komunalne policije, vrši kontrolu nad primenom odredaba ove odluke.

U vršenju poslova komunalne policije, pored ovlašćenja propisanih zakonom, komunalni policajac je ovlašćen da obavesti drugi nadležni organ da preduzme mere iz svoje nadležnosti.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 11

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o merama za zaštitu od buke ("Službeni list Opštine Subotica", br. 13/96 i 31/02).

Član 12

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Subotice".