ZAKLJUČAK
O POKRETANJU INICIJATIVE ZA USKLAĐIVANJE ODREDABA ZAKONA O NACIONALNIM SAVETIMA NACIONALNIH MANJINA I ZAKONA O KULTURI

("Sl. list grada Subotice", br. 33/2011)

I

Pokreće se inicijativa za usklađivanje odredaba Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina ("Službeni glasnik RS", br. 72/09) sa odredbama Zakona o kulturi ("Službeni glasnik RS", br. 72/09), u vezi sa odredbama Zakona koje regulišu učešće nacionalnih saveta nacionalnih manjina u upravljanju ustanovama kulture za koje je izmenama akta o osnivanju utvrđeno da su od posebnog značaja za očuvanje, unapređenje i razvoj kulturne posebnosti i očuvanje nacionalnog identiteta nacionalnih manjina.

Odredbama Zakona o kulturi utvrđeno je da kod organa upravljanja, kada više nacionalnih saveta nacionalnih manjina daje predlog za člana upravnog odbora, predlog zajednički podnose svi zainteresovani saveti nacionalnih manjina. Odredbama Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina predviđeno je da ako više nacionalnih saveta utvrdi da je neka ustanova u oblasti kulture od posebnog značaja za očuvanje, unapređenje i razvoj posebnosti i očuvanje nacionalnog identiteta nacionalne manjine, nacionalni saveti imenuju po jednog člana upravnog odbora.

U cilju otklanjanja neusaglašenosti odredbi navedenih zakona podnosi se ova inicijativa sa zahtevom za hitno rešavanje.

II

Ovaj zaključak dostaviti Vladi Republike Srbije, Ministarstvu kulture i Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu radi daljeg postupanja.

III

Ovaj zaključak objaviti u "Službenom listu Grada Subotice".