ODLUKA

O IZRADI PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE HIDROELEKTRANA BRODAREVO 1 I 2 NA RECI LIM

("Sl. glasnik RS", br. 46/2011)

1. Pristupa se izradi Prostornog plana područja posebne namene hidroelektrana Brodarevo 1 i 2 na reci Lim (u daljem tekstu: Prostorni plan).

2. Cilj donošenja Prostornog plana je utvrđivanje dugoročne koncepcije razvoja, organizacije, uređenja, zaštite i korišćenja područja Prostornog plana; racionalno korišćenje i očuvanje poljoprivrednog zemljišta, vodnih i ostalih prirodnih resursa; razvoj, izgradnja i rekonstrukcija infrastrukturnih sistema i objekata javnih službi; razvoj mreže naselja; razvoj i razmeštaj sekundarnih i tercijarnih delatnosti na planskom području; obezbeđenje saobraćajne, ekonomske, socijalne i drugih oblika integracije planskog područja i šireg okruženja; zaštita i unapređenje životne sredine, zaštita prirodnih i nepokretnih kulturnih dobara i zaštita biodiverziteta.

3. Područje Prostornog plana obuhvata deo administrativnog područja opština Prijepolje i Sjenica, i to: na teritoriji opštine Prijepolje sledeće KO: Bare, Brodarevo, Gostun, Gračanica, Grobnice, Divci, Donji Stranjani, Zavinograđe, Zastup, Kruševo, Milakovići, Miljevići, Potkrš i na teritoriji opštine Sjenica sledeće KO: Zahumsko i Krajinovice.

Područje Prostornog plana dato je na grafičkom prikazu, koji je odštampan uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

4. Prostorni plan sadrži: polazne osnove za izradu plana; obuhvat i opis granica područja prostornog plana; granice celina i podcelina posebne namene; obaveze, uslove i smernice iz Prostornog plana Republike Srbije i drugih razvojnih dokumenata; skraćeni prikaz i ocenu postojećeg stanja (potencijali, ograničenja, SWOT analiza); principe, ciljeve i opštu koncepciju prostornog razvoja područja posebne namene; principe prostornog razvoja; opšte i operativne ciljeve prostornog razvoja; opštu koncepciju razvoja područja posebne namene; regionalni aspekt razvoja područja posebne namene i funkcionalne veze i međuodnosi sa okruženjem; principe i propozicije zaštite, uređenja i razvoja prirode i prirodnih sistema; uticaj posebne namene na demografske i socijalne procese i sisteme; uticaj na ekonomiju i privredne sisteme; prostorni razvoj saobraćaja, infrastrukturnih sistema i povezivanje sa infrastrukturnim sistemima od značaja za Republiku Srbiju; mere zaštite životne sredine i predela; mere zaštite, uređenja i unapređenja prirodnih i kulturnih dobara; namenu prostora i bilans površina posebne namene; pravila upotrebe zemljišta, pravila uređenja i građenja; mere i instrumente za ostvarivanje prostornog plana područja posebne namene i prioritetnih planskih rešenja, odnosno strateško razvojnih projekata za prvu etapu sprovođenja; mere za sprovođenje prostornog plana područja posebne namene.

Sastavni deo Prostornog plana čini i Strateška procena uticaja na životnu sredinu.

5. Nosilac izrade Prostornog plana je Republička agencija za prostorno planiranje.

Nosilac izrade Prostornog plana dužan je da obezbedi pribavljanje mišljenja, uslova i saglasnosti nadležnih organa i organizacija propisanih zakonom, kao i da osigura saradnju i usaglašavanje stavova sa svim relevantnim subjektima planiranja.

6. Ministarstva, posebne organizacije, javna preduzeća i ustanove nadležne za poslove poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, saobraćaja, telekomunikacija, energetike, ekonomije i regionalnog razvoja, turizma, zaštite životne sredine i prostornog planiranja, zaštite spomenika kulture, zaštite prirode, kao i drugi zainteresovani organi i organizacije, dostaviće u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke bez naknade, sve raspoložive podatke, uslove i dokumentaciju iz delokruga rada nosiocu izrade Prostornog plana.

Nadležni organ, odnosno organizacija ustupiće postojeće kopije topografskog i katastarskog plana, odnosno digitalne zapise, odnosno katastar podzemnih instalacija, odnosno ortofoto snimke, nosiocu izrade Prostornog plana, bez naknade u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

7. Rok za izradu Prostornog plana je šest meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

8. Sredstva za izradu Prostornog plana obezbediće Reservoir Capital Corporation, REV d.o.o.

9. Nacrt Prostornog plana biće izložen na javni uvid u trajanju od 30 dana u zgradi skupštine opštine Prijepolje i Sjenica.

10. Odluka o izradi strateške procene uticaja Prostornog plana područja posebne namene hidroelektrana Brodarevo 1 i 2 na reci Lim na životnu sredinu ("Službeni glasnik RS", broj 27/11) je sastavni deo ove odluke.

11. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Grafički prikaz područja Prostornog plana