ODLUKA

O USLOVIMA ZA DRŽANJE I ZAŠTITU DOMAĆIH I EGZOTIČNIH ŽIVOTINJA NA TERITORIJI GRADA SUBOTICE

("Sl. list grada Subotice", br. 33/2011)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom propisuju se uslovi i način držanja i zaštite domaćih i egzotičnih životinja na teritoriji Grada Subotice (u daljem tekstu: Grad).

Član 2

Domaće životinje, u smislu ove odluke su: psi, mačke, kunići, živina, kopitari, papkari, golubovi i pčele.

Egzotične životinje, u smislu ove odluke su: ukrasne i egzotične ptice i ukrasne i male egzotične životinje (u daljem tekstu: egzotične životinje).

Ukrasne ptice, u smislu ove odluke su: golubovi ukrasne, takmičarske i privredne rase.

Egzotične ptice, u smislu ove odluke su: papagaji (velike, srednje i male vrste), kanarinci i druge egzotične ptice koje nisu autohtone na teritoriji Republike Srbije.

Ukrasne životinje, u smislu ove odluke su: ukrasna živina (velike, srednje i male rase), plovke (guske i patke), kunići (velike, srednje, male i patuljaste rase) i druge ukrasne životinje koje se uzgajaju u izložbene svrhe.

Male egzotične životinje, u smislu stava 2. ovog člana su: terarijumske i akvarijumske životinje (zmije, gušteri, pauci, kornjače, ribice, insekti i sitni glodari) i druge životinje koje nisu autohtone na teritoriji Republike Srbije.

Član 3

Vlasnik ili držalac domaćih i egzotičnih životinja dužan je da obezbedi čuvanje i nadzor, negu, ishranu, higijenske uslove i lečenje domaćih i egzotičnih životinja, kao i da se držanjem domaćih i egzotičnih životinja ne zagađuje okolina i ne uznemiravaju treća lica.

II USLOVI I NAČIN DRŽANJA DOMAĆIH I EGZOTIČNIH ŽIVOTINJA

Član 4

Uslovi i način držanja domaćih i egzotičnih životinja zavise od:

1. vrste domaćih i egzotičnih životinja,

2. vrste stambenog objekta u kojem ili u čijem dvorištu držalac domaće odnosno egzotične životinje drži domaće odnosno egzotične životinje i

3. područja Grada u kome se stambeni objekat držaoca domaće odnosno egzotične životinje nalazi.

Član 5

Zavisno od vrste domaćih i egzotičnih životinja, uslovi i način držanja se razlikuje u odnosu na:

1. pse i mačke,

2. kuniće,

3. živinu,

4. kopitare i papkare,

5. golubove,

6. pčele i

7. egzotične životinje.

Član 6

U zavisnosti od vrste stambenog objekta u kojem ili u čijem dvorištu držalac drži domaće odnosno egzotične životinje, uslovi i način držanja razlikuju se u odnosu na to da li se radi o:

1. objektu višeporodičnog stanovanja bez dvorišta,

2. objektu višeporodičnog stanovanja (sa dva ili više stana) sa zajedničkim dvorištem,

3. objektu porodičnog stanovanja (sa jednim stanom) sa dvorištem.

Član 7

U pogledu broja kunića, živine, kopitara i papkara koji se mogu držati u dvorištu stambenog objekta u objektima za držanje domaćih životinja, režim držanja se razlikuje u zavisnosti od toga, da li se stambeni objekat nalazi na području naseljenih mesta Subotica i Palić ili na području ostalih naseljenih mesta na teritoriji Grada.

Član 8

Režimi držanja kunića, živine, kopitara i papkara na području naseljenog mesta Subotica i Palić utvrđuju se grafičkim prilogom "Karta zona za držanje domaćih životinja na teritoriji Grada Subotice" u obuhvatima urbanističkih zona odnosno blokova.

"Karta zona za držanje domaćih životinja na teritoriji Grada Subotice" (u daljem tekstu: Karta) je u prilogu ove odluke i čini njen sastavni deo (Prilog broj 1.).

Režimi držanja kunića, živine, kopitara i papkara, u skladu sa Kartom, su sledeći:

1. zona zabrane (crvena zona),

2. zona prelaznog režima, do privođenja nameni (narandžasta zona),

3. zona u kojoj je dozvoljeno držanje kunića, živine, kopitara i papkara, u skladu sa ovom odlukom (zelena zona).

Urbanističke zone i blokovi sa njihovim granicama kao i režimi držanja kunića, živine, kopitara i papkara unutar istih navedeni su u dokumentu "Pregled urbanističkih zona i blokova na području naseljenih mesta Subotica i Palić prema Generalnom planu Subotica - Palić do 2020. godine sa režimom držanja kunića, živine, kopitara i papkara" (u daljem tekstu: Pregled zona) koji je u prilogu ove odluke i čini njen sastavni deo (Prilog broj 2.).

Član 9

U zoni zabrane (crvena zona) nije dozvoljeno držanje kopitara, papkara, kunića i živine.

U zoni prelaznog režima, do privođenja nameni (narandžasta zona), u objektima porodičnog stanovanja sa dvorištem, dozvoljeno je, do privođenja prostora nameni prema planskoj dokumentaciji, držanje kunića, živine, kopitara i papkara u postojećim objektima za držanje domaćih životinja, pod uslovima i na način propisan ovom odlukom, i to:

- kopitara - manje od 10 (deset) grla i njihov podmladak do 4 (četiri) meseca starosti,

- papkara - manje od 10 (deset) grla i njihov podmladak do 4 (četiri) meseca starosti,

- kunića - manje od 50 (pedeset) komada i

- živine - manje od 150 (stopedeset) komada.

U zoni u kojoj je dozvoljeno držanje (zelena zona), u objektima porodičnog stanovanja sa dvorištem, dozvoljeno je držanje kunića, živine, kopitara i papkara u objektima za držanje domaćih životinja, pod uslovima i na način propisan ovom odlukom, i to:

- kopitara - manje od 20 (dvadeset) grla, i njihov podmladak do 4 (četiri) meseca starosti,

- krupnih papkara (goveda) - manje od 20 (dvadeset) grla, i njihov podmladak do 4 (četiri) meseca starosti,

- sitnih papkara (svinje, ovce i koze) - manje od 100 (sto) grla, i njihov podmladak do 3 (tri) meseca starosti,

- kunića - manje od 350 (tristapedeset) komada,

- živine - manje od 350 (tristapedeset) komada i tovnih pilića manje od 350 (tristapedeset) komada.

Član 10

U građevinskom području naseljenih mesta Čantavir, Bačko Dušanovo, Višnjevac, Novi Žednik, Stari Žednik, Đurđin, Mišićevo, Bajmok, Donji Tavankut, Gornji Tavankut, Ljutovo, Mala Bosna, Hajdukovo, Šupljak, Bački Vinogradi, Kelebija i Bikovo, u zonama stanovanja srednjih gustina, u objektima porodičnog stanovanja sa dvorištem, mogu da se drže u objektima za držanje domaćih životinja, pod uslovima i na način propisan ovom odlukom kopitari manje od 20 (dvadeset) grla, i njihov podmladak do 4 (četiri) meseca starosti, krupni papkari (goveda) manje od 20 (dvadeset)) grla, i njihov podmladak do 4 (četiri) meseca starosti, sitni papkari (svinje, ovce i koze) manje od 100 (sto) grla - i njihov podmladak do 3 (tri) meseca starosti, kunići manje od 350 (tristapedeset) komada, živina manje od 350 (tristapedeset) komada i tovni pilići manje od 350 (tristapedeset) komada.

Član 11

U objektima porodičnog stanovanja sa dvorištem, ukoliko u dvorištu ne postoje objekti za držanje domaćih i egzotičnih životinja, mogu da se drže psi, mačke, golubovi i egzotične životinje, pod uslovima i na način propisan ovom odlukom.

Član 12

U objektima višeporodičnog stanovanja mogu da se drže: psi i mačke i egzotične životinje, pod uslovima i na način propisan ovom odlukom.

Član 13

Objekti za držanje domaćih i egzotičnih životinja, moraju redovno da se čiste i najmanje dva puta godišnje dezinfikuju.

Vlasnik ili držalac kopitara, papkara, kunića i živine i egzotičnih životinja mora da poseduje potvrdu ovlašćene organizacije o redovnoj dezinfekciji objekata iz stava 1. ovog člana.

Član 14

Vlasnik ili držalac kopitara, papkara, kunića, živine i egzotičnih životinja dužan je da redovno uklanja životinjske otpatke (stajsko đubrivo, osoka) i da postupa tako da se ne ugrožava zdravlje ljudi i ne zagađuje životna sredina.

Član 15

U objektima porodičnog stanovanja sa dvorištem vlasnik ili držalac kopitara, papkara, kunića, živine i egzotičnih životinja dužan je da skladišti slamu, seno, kukuruzovinu i ostale biljne ostatke, najmanje deset metara od stambenog ili poslovnog objekta na susednoj parceli.

Član 16

U dvorištu objekta porodičnog stanovanja u kojima se drže domaće životinje, objekti za skladištenje poljoprivrednih proizvoda koji služe za ishranu domaćih životinja (čardaci, silosi, ambari) moraju biti udaljeni najmanje 10 metara od stambenog ili poslovnog objekta na susednoj parceli.

Član 17

Prostor za skladištenje iz člana 15. ove odluke i objekat za skladištenje iz člana 16. ove odluke, moraju se najmanje dva puta godišnje deratizovati.

Vlasnik objekta i prostora iz stava 1. ovog člana, mora da poseduje potvrdu o izvršenoj deratizaciji.

1. Psi i mačke

Član 18

U objektima višeporodičnog stanovanja bez dvorišta, u jednom stanu, može se držati jedan pas i jedna mačka i njihov podmladak najduže do 2 (dva) meseca starosti.

Izuzetno, u objektima višeporodičnog stanovanja bez dvorišta, može se u jednom stanu, uz pismenu saglasnost većine stanara ili skupštine zgrade, držati najviše dva psa i dve mačke i njihov podmladak najduže do 2 (dva) meseca starosti.

Član 19

U objektima višeporodičnog stanovanja bez dvorišta nije dozvoljeno držanje pasa i mačaka na balkonu, terasi ili lođi, na tavanu, u podrumu, šupi, vrtnoj bašti ili drugoj zajedničkoj prostoriji, kao i uvođenje pasa i mačaka u liftove.

Član 20

Na teritoriji Grada nije dozvoljeno držanje, izvođenje i šetanje pasa rase pitbul terijer.

Član 21

U objektima porodičnog stanovanja sa dvorištem, mogu da se drže najviše dva psa i dve mačke i njihov podmladak najduže do 4 (četiri) meseca starosti.

Član 22

U objektima porodičnog stanovanja sa dvorištem, psi moraju da se drže u ograđenom prostoru u odgovarajućoj kućici ili na način koji će sprečiti nekontrolisani izlazak iz dvorišta na javne površine i u susedno dvorište.

Ograđeni prostor odnosno kućica za držanje psa mora da bude udaljen od stambenog objekta u susednom dvorištu najmanje pet metara.

Član 23

U objektima višeporodičnog stanovanja sa zajedničkim dvorištem, psi mogu da se drže pod uslovima i na način propisan u članu 18. ove odluke, samo ako postoji saglasnost većine korisnika zajedničkog dvorišta.

Zabrana iz člana 19. ove odluke odnosi se i na držanje pasa i mačaka u objektima višeporodičnog stanovanja sa zajedničkim dvorištem.

Član 24

Vlasnik ili držalac psa može da izvodi psa samo na povocu.

Povodac iz stava 1. ovog člana ne može da bude duži od 2 (dva) metra.

Veliki psi (šarplaninci, dobermani, doge, nemački ovčari i sl.) mogu da se izvode samo sa zaštitnom korpom na njušci i na povocu koji ne može da bude duži od 1 (jednog) metra.

Član 25

Vlasnik ili držalac psa je dužan da u objektima porodičnog stanovanja, na ulaznim vratima, odnosno na kapiji, na vidnom mestu istakne natpis: "čuvaj se psa".

Član 26

Lica mlađa od 14 (četrnaest) godina ne mogu da izvode psa iz člana 24. stav 3. ove odluke.

Član 27

Psi mogu da se izvode na javne površine određene aktom Gradskog veća.

Član 28

Psi mogu slobodno da se kreću pod kontrolom vlasnika ili držaoca, na površinama koje su određene za izvođenje pasa aktom iz člana 27. ove odluke.

Psi iz člana 24. stav 3. ove odluke mogu slobodno da se kreću pod kontrolom vlasnika ili držaoca na površinama iz stava 1. ovog člana samo sa zaštitnom korpom na njušci.

Član 29

Ako pas ili mačka zaprljaju stepenište ili druge zajedničke prostorije u objektima višeporodičnog stanovanja, javnu površinu kao i zajedničko dvorište objekata višeporodičnog stanovanja, vlasnik ili držalac je dužan da bez odlaganja zaprljanu površinu očisti, opere, odnosno dezinfikuje.

Član 30

Vlasnik ili držalac psa ili mačke dužan je da obezbedi vakcinisanje psa odnosno mačke protiv besnila kao i njihovo obeležavanje i registrovanje, u skladu sa posebnim propisom.

2. Kunići

Član 31

U dvorištu objekta porodičnog i višeporodičnog stanovanja, u objektu za držanje domaćih životinja, u ograđenom prostoru ili kavezu, mogu da se drže kunići.

Objekat za držanje domaćih životinja, kao i pod u ograđenom prostoru ili kavezu iz stava 1. ovog člana, mora da bude izgrađen od tvrdog materijala koji može da se čisti i dezinfikuje.

U objektu za držanje domaćih životinja, ograđenom prostoru ili kavezu iz stava 1. ovog člana, mogu da se drže najviše dva kunića na jednom kvadratnom metru.

Ako dvorište, odnosno objekat za držanje domaćih životinja koristi više vlasnika ili korisnika, kunići se mogu držati pod uslovima i na način propisan ovom odlukom, samo ako se s tim saglasi većina vlasnika odnosno korisnika zajedničkog dvorišta, odnosno objekta za držanje domaćih životinja.

3. Živina

Član 32

U dvorištu objekta porodičnog i višeporodičnog stanovanja, u objektu za držanje domaćih životinja, u ograđenom prostoru ili kavezu, može da se drži živina i druge pernate životinje.

Objekat za držanje domaćih životinja, kao i pod u ograđenom prostoru ili kavezu iz stava 1. ovog člana mora da bude izgrađen od tvrdog i vodonepropusnog materijala koji može da se čisti i dezinfikuje.

Objekat za držanje domaćih životinja, ograđen prostor ili kavez iz stava 1. ovog člana mora da bude udaljen najmanje 5 (pet) metara od najbližeg stambenog ili poslovnog objekta na istoj parceli i 8 (osam) metara od najbližeg stambenog ili poslovnog objekta na susednoj parceli.

U objektu za držanje domaćih životinja, ograđenom prostoru ili kavezu iz stava 1. ovog člana može da se drži najviše 4(četiri) komada živine na jednom kvadratnom metru.

Ako dvorište, odnosno objekat za držanje domaćih životinja koristi više vlasnika ili korisnika, živina se može držati pod uslovima i na način propisan ovom odlukom, samo ako se s tim saglasi većina vlasnika, odnosno korisnika zajedničkog dvorišta, odnosno objekta za držanje domaćih životinja.

4. Kopitari i papkari

Član 33

U dvorištu objekta porodičnog stanovanja, kopitari i papkari mogu da se drže u objektima za držanje domaćih životinja.

Posebno izgrađen objekat iz stava 1. ovog člana mora da bude osvetljen, sa prirodnom ventilacijom, vratima okrenutim prema dvorištu i povezan sa jamom za osoku.

Izuzetno, u letnjim mesecima kopitari i papkari mogu da se drže i ispod nadstrešnice pod uslovom da se obezbedi odvođenje nečistoće i vode u jamu za osoku.

Jama za osoku mora da bude od betona ili drugog vodonepropusnog materijala sa poklopcem i sa dnom ispod nivoa đubrišta.

Đubrište za stajnjak mora da bude izgrađeno od betona ili drugog vodonepropusnog materijala.

Dno đubrišta za stajnjak mora da bude izgrađeno u nagibu ka sabirnom kanalu - kineti za sakupljanje oceđene vode iz stajnjaka, a sabirni kanal mora da se uliva u jamu za osoku.

Član 34

Broj grla kopitara i papkara koji mogu da se drže u objektima za držanje domaćih životinja ili ispod nadstrešnice, zavisi od vrste kopitara ili papkara:

1. goveda, konji, magarci, mazge i mule - po jedno grlo na prvih 10 (deset) kvadratnih metara, a na svakih sledećih 5 (pet) kvadratnih metara još po jedno grlo,

2. ovce i koze - po jedno grlo na svaka 2 (dva) kvadratna metra.

Izuzetno, prostor za držanje teladi (goveče do šestog meseca starosti) kao i prostor za držanje svinja, mora da odgovara uslovima koji su propisani pravilnikom kojim se propisuju bliži uslovi za dobrobit životinja u pogledu prostora za životinje, prostorija i opreme u objektima u kojima se drže, donetim na osnovu Zakona o dobrobiti životinja ("Službeni glasnik RS", br. 41/09).

Član 35

Objekat za držanje domaćih životinja iz člana 34. ove odluke mora da bude udaljen od najbližeg stambenog ili poslovnog objekta na istoj parceli najmanje 10 (deset) metara, a od najbližeg stambenog ili poslovnog objekta na susednoj parceli najmanje 15 (petnaest) metara.

Nadstrešnica iz člana 34. ove odluke mora da bude udaljena od najbližeg stambenog ili poslovnog objekta na istoj parceli najmanje 15 (petnaest) metara, a od najbližeg stambenog ili poslovnog objekta na susednoj parceli najmanje 20 (dvadeset) metara.

Član 36

Đubrište i jama za osoku iz člana 33. stav 4. i 5. ove odluke mora da bude udaljena, a od najbližeg stambenog ili poslovnog objekta na susednoj parceli najmanje 15 (petnaest) metara.

Jama za osoku i đubrište iz člana 33. stav 4. i 5. ove odluke moraju redovno da se čiste.

Jama za osoku ne može da se priključi na javnu kanalizaciju.

Član 37

Goveda, ovce i koze mogu se izvoditi preko javnih površina na ispašu na sopstveno poljoprivredno zemljište ili na javne površine na kojima nije zabranjena ispaša.

Vlasnik odnosno držalac goveda, ovaca i koza, koji izvodi stado na ispašu dužan je da obezbedi održavanje higijene na javnim površinama preko kojih stado prolazi.

5. Golubovi

Član 38

U objektima porodičnog stanovanja na području naseljenih mesta Subotica i Palić može da se drži najviše 100 (sto) golubova i to u posebnoj prostoriji na tavanu, ograđenom prostoru ili kavezu u dvorištu.

U objektima porodičnog stanovanja na području ostalih naseljenih mesta može da se drži najviše 350 (tristapedeset) golubova u posebnoj prostoriji na tavanu, ograđenom prostoru ili kavezu u dvorištu.

Objekti za držanje golubova iz stava 1. i 2. ovog člana moraju redovno da se čiste i najmanje dva puta godišnje dezinfikuju.

Podovi objekata za držanje golubova iz stava 1. i 2. ovog člana moraju da budu izgrađeni od vodonepropusnog materijala.

Vlasnik ili držalac golubova mora da poseduje potvrdu ovlašćene veterinarske službe o redovnoj dezinfekciji objekata iz stava 1. i 2. ovog člana.

Ako objekte porodičnog stanovanja koristi više vlasnika ili korisnika, golubovi mogu da se drže pod uslovima i na način propisan ovom odlukom, samo ako se s tim saglase većina vlasnika, odnosno korisnika.

6. Pčele

Član 39

Držanje pčela, odnosno postavljanje košnica, dozvoljeno je na otvorenom prostoru, izvan naseljenog mesta, na udaljenosti najmanje 100 (sto) metara od najbližeg stambenog ili poslovnog objekta, objekta za držanje domaćih životinja i javnih puteva, pri čemu ulaz u košnice ne sme biti okrenut prema ovim objektima.

Na izgrađenim parcelama sa objektima individualnog stanovanja i porodičnim stambenim zgradama, mogu se u dvorištu držati pčelinjaci do 50 (pedeset) košnica u periodu izvan ispaše, pod uslovom da su udaljeni najmanje 10 (deset) metara od stambenog objekta, objekta za držanje životinja i objekata za snabdevanje vodom, a ulaz u košnici ne sme biti okrenut prema ovim objektima.

7. Egzotične životinje

Član 40

U objektima višeporodičnog stanovanja, u stanovima, mogu da se drže egzotične životinje u broju i na način kojim se treća lica ne ometaju u mirnom korišćenju stanova.

U dvorištu objekta porodičnog stanovanja mogu da se drže egzotične životinje u objektima za držanje egzotičnih životinja ili u kavezima u dvorištu.

III MERE ZABRANE

Član 41

Zabranjeno je:

1. zlostavljanje i napuštanje domaćih životinja;

2. hvatanje i uklanjanje domaćih životinja, osim od strane ovlašćenog preduzeća;

3. ostavljanje leševa uginulih domaćih životinja i njihovih delova na javnim površinama, šumskim površinama i kanalima i na poljoprivrednom zemljištu;

4. sahranjivanje uginulih domaćih životinja i njihovih delova van mesta određenog za tu svrhu;

5. uvođenje domaćih životinja u službene prostorije, sredstva javnog saobraćaja, dečija igrališta ili na druga javna mesta određena posebnim propisima;

6. šišanje pasa na javnim površinama;

7. pojenje domaćih životinja na javnim česmama i bunarima namenjenim za vodosnabdevanje građana;

8. samostalno zbrinjavanje i hranjenje pasa i mačaka lutalica na javnim površinama, u zajedničkim prostorijama i dvorištima objekata višeporodičnog stanovanja.

Zabrana iz stava 1. tačka 5. ovog člana ne odnosi se na pse - vodiče za slepe i na službene pse policije.

IV NADZOR

Član 42

Nadzor nad primenom ove odluke vrši sekretarijat Gradske uprave nadležan za komunalne poslove i poljoprivredu.

Poslove inspekcijskog nadzora nad sprovođenjem ove odluke obavlja sekretarijat Gradske uprave nadležan za inspekcijsko-nadzorne poslove putem komunalnog inspektora.

U vršenju inspekcijskog nadzora komunalni inspektor je ovlašćen da:

1. donese rešenje o otklanjanju nedostatka ili rešenje o zabrani držanja domaćih životinja kada se nedostaci ne mogu otkloniti pod pretnjom prinudnog izvršenja;

2. pokrene postupak prinudnog oduzimanja domaće životinje ukoliko vlasnik ili držalac ne postupi u skladu sa rešenjem o zabrani držanja domaće životinje ili ne otuđi domaću životinju u ostavljenom roku;

3. pokrene prekršajni postupak protiv vlasnika ili držaoca domaće životinje ukoliko ne postupi u skladu sa rešenjem iz tačke 1. i 2. ovog stava;

4. izda nalog ovlašćenom preduzeću da ukloni izgubljenog i napuštenog psa ili mačku kao i uginulu domaću ili egzotičnu životinju sa javne površine;

5. izda nalog ovlašćenom preduzeću da oduzme psa ili mačku u postupku prinudnog izvršenja;

6. izriče novčane kazne na licu mesta za prekršaje po ovoj odluci;

7. obavlja i druge poslove u skladu sa ovom odlukom i drugim propisima.

Žalba na rešenje iz stava 1. tačka 1. i 2. ovog člana ne odlaže izvršenje rešenja.

Član 43

Komunalna policija, u skladu sa zakonom, u okviru poslova komunalne policije, vrši kontrolu nad primenom odredaba ove odluke.

U vršenju poslova komunalne policije, pored ovlašćenja propisanih zakonom, komunalni policajac je ovlašćen da:

- izrekne mandatnu kaznu;

- podnese prijavu nadležnom organu za učinjeno krivično delo;

- podnese zahtev za vođenje prekršajnog postupka;

- obavesti drugi nadležni organ da preduzme mere iz svoje nadležnosti.

V KAZNENE ODREDBE

Član 44

Novčanom kaznom od 50.000,00 dinara do 1.000.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1. dozvoli da se domaća ili egzotična životinja drži u njegovim službenim prostorijama suprotno odredbama ove odluke;

2. ne postupi po rešenju komunalnog inspektora iz člana 42. stav 3. tačka 1. ove odluke;

3. ne omogući komunalnom inspektoru da izvrši inspekcijski nadzor u skladu sa odredbama ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 2.500,00 dinara do 75.000,00 dinara odgovorno lice u pravnom licu.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 5.000,00 dinara do 250.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana može se izreći novčana kazna na mestu izvršenja prekršaja (mandatna kazna) u iznosu od:

- za pravno lice

10.000,00 dinara

- za odgovorno lice u pravnom licu

1.000,00 dinara

- za preduzetnika

3.000,00 dinara

Član 45

Novčanom kaznom od 2.500,00 dinara do 75.000,00 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako:

1. ne postupa sa domaćim i egzotičnim životinjama u skladu sa članom 3. ove odluke;

2. drži kuniće, živinu, kopitare i papkare protivno članu 8. i 9. ove odluke;

3. drži kuniće, živinu, kopitare i papkare protivno članu 10. ove odluke;

4. objekte za držanje domaćih i egzotičnih životinja ne čisti redovno, odnosno ne dezinfikuje najmanje dva puta godišnje (član 13. stav 1.);

5. ne uklanja redovno životinjske otpatke (stajsko đubrivo, osoka), odnosno postupa tako da se ugrožava zdravlje ljudi ili zagađuje životna sredina (član 14.);

6. skladišti slamu, seno, kukuruzovinu i ostale biljne ostatke na udaljenosti manje od deset metara od stambenog ili poslovnog objekta na susednoj parceli (član 15.);

7. skladišti poljoprivredne proizvode koji služe za ishranu domaćih životinja u objektima (čardaci, silosi, ambari) koji su udaljeni od stambenog i poslovnog objekta na susednoj parceli manje od 10 metara (član 16.);

8. ne vrši deratizaciju prostora za skladištenje slame, sena, kukuruzovine ili ostalih biljnih ostataka, odnosno objekta za skladištenje poljoprivrednih proizvoda, koji služe za ishranu domaćih životinja (čardaci, silosi, ambari) najmanje dva puta godišnje (član 17.);

9. u objektima višeporodičnog stanovanja bez dvorišta drži psa ili mačku suprotno članu 18. i 19. ove odluke;

10. drži, izvodi ili šeta psa rase pitbul terijer (član 20.);

11. u dvorištu objekta porodičnog stanovanja sa dvorištem drži psa ili mačku suprotno članu 21. ove odluke;

12. u dvorištu objekta porodičnog stanovanja sa dvorištem drži psa ili mačku suprotno članu 22. ove odluke;

13. u zajedničkom dvorištu objekta višeporodičnog stanovanja drži psa bez saglasnosti većine korisnika zajedničkog dvorišta (član 23. stav 1.) ili drži psa ili mačku suprotno članu 23. stav 2. ove odluke;

14. izvodi i šeta psa suprotno članu 24. ove odluke;

15. ne istakne natpis "čuvaj se psa" u skladu sa članom 25. ove odluke;

16. dozvoli da lice mlađe od 14 godina izvodi u šetnju njegovog psa suprotno članu 26. ove odluke;

17. izvodi psa na javne površine suprotno članu 28. ove odluke;

18. ne postupi u skladu sa članom 29. ove odluke;

19. ne obezbedi vakcinisanje psa odnosno mačke u skladu sa članom 30. ove odluke;

20. drži kuniće suprotno članu 31. ove odluke;

21. drži živinu i druge pernate životinje suprotno članu 32. ove odluke;

22. drži kopitare i papkare suprotno čl. 33-36. ove odluke;

23. izvodi goveda, ovce odnosno koze na javne površine na kojima je ispaša zabranjena, protivno članu 37. stav 1. ove odluke;

24. ne održava higijenu na javnim površinama preko kojih goveda, ovce odnosno koze prolaze prilikom izvođenja na ispašu, u skladu sa članom 37. stav 2. ove odluke;

25. drži golubove suprotno članu 38. ove odluke;

26. drži pčele suprotno članu 39. ove odluke;

27. drži egzotične životinje suprotno članu 40. ove odluke;

28. postupa sa domaćim životinjama suprotno članu 41. ove odluke;

29. ne postupi po rešenju komunalnog inspektora iz člana 42. stav 3. tačka 1. ove odluke;

30. ne omogući komunalnom inspektoru da izvrši inspekcijski nadzor u skladu sa odredbama ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana fizičkom licu se može izreći novčana kazna na mestu izvršenja prekršaja (mandatna kazna) u iznosu od 1.000,00 dinara.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 46

Javno komunalno preduzeće "Čistoća i zelenilo" Subotica predložiće javne površine radi donošenja akta iz člana 27. ove odluke u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 47

Vlasnik ili držalac domaćih životinja je dužan da način držanja domaćih životinja uskladi sa odredbama ove odluke u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

Isto tako, vlasnik ili držalac kunića, živine, kopitara i papkara na području naseljenog mesta Subotica i Palić koji svoj objekat porodičnog stanovanja sa dvorištem ima u urbanističkoj zoni koja je na Karti i u Pregledu zona označena kao Urbanistička zona 1 - "CENTAR 1", Urbanistička zona 2 - "CENTAR 2", Urbanistička zona 3 - "CENTAR 3", Urbanistička zona 4 - "BAJNAT" i Urbanistička zona 5 - "PROZIVKA", dužan je da držanje ovih domaćih životinja uskladi sa odredbama ove odluke u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

Izuzetno, vlasnik ili držalac kunića, živine, kopitara i papkara na području naseljenog mesta Subotica i Palić koji svoj objekat porodičnog stanovanja sa dvorištem ima u urbanističkoj zoni koja na Karti i u Pregledu zona pripada crvenoj zoni, ali je izvan područja opisanog u stavu 2. ovog člana, dužan je da držanje ovih domaćih životinja uskladi sa odredbama ove odluke u roku od dve godine od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 48

Odredbe ove odluke koje se odnose na broj pasa koji se mogu držati ne odnose se na pravna i fizička lica koja u vršenju svoje redovne delatnosti koriste psa u cilju fizičkog obezbeđenja službenih prostorija i objekata - pogona, skladišta i sl. (službeni psi).

Član 49

Odredbe ove odluke ne odnose se na pravna lica, preduzetnike i fizička lica koji se bave gajenjem domaćih životinja odnosno uzgojem, a na koje se primenjuju posebni propisi.

Član 50

Odredbe ove odluke koje se odnose na utvrđene zone u pogledu režima držanja kunića, živine, kopitara i papkara će se jednom godišnje, na predlog stručne službe Gradske uprave zadužene za poslove poljoprivrede, preispitati.

Član 51

Predmeti u postupku inspekcijskog nadzora započeti pre stupanja na snagu ove odluke, okončaće se prema odredbama odluke koja je važila u momentu pokretanja postupka.

Član 52

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o uslovima za držanje i zaštitu domaćih životinja na teritoriji Opštine Subotica ("Službeni list Opštine Subotica", br. 16/96, 27/98, 4/99, 29/99, 13/2000 i 30/2001).

Član 53

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Subotice".

Napomene

Karta zona za držanje domaćih životinja na teritoriji grada Subotice (Prilog broj 1.) i Pregled urbanističkih zona i blokova na području naseljenih mesta Subotica i Palić prema Generalnom planu Subotica - Palić do 2020. godine sa režimom držanja kunića, živine, kopitara i papkara (Prilog broj 2.), koji su sastavni delovi ove odluke, objavljeni su u "Sl. listu grada Subotice", br. 33/2011, str. 81 - 88.