UPUTSTVO

ZA SPROVOĐENJE AUKCIJSKE KUPOVINE/PRODAJE HARTIJA OD VREDNOSTI

("Sl. glasnik RS", br. 46/2011)

Opšte odredbe

1. Ovim uputstvom bliže se uređuju operativna pitanja u vezi sa sprovođenjem poslova - transakcija aukcijske kupovine/prodaje hartija od vrednosti između Narodne banke Srbije i banaka, u skladu sa Odlukom o uslovima i načinu sprovođenja operacija na otvorenom tržištu (u daljem tekstu: Odluka).

2. Poslovi iz tačke 1. ovog uputstva odnose se na organizovanje i sprovođenje standardnih i brzih aukcija hartija od vrednosti (repo transakcije i trajne transakcije), i to na:

1) dostavljanje saopštenja bankama o održavanju aukcije hartija od vrednosti;

2) dostavljanje ponuda banaka za kupovinu/prodaju hartija od vrednosti;

3) obradu ponuda banaka i zaključivanje posebnog ugovora o kupovini/prodaji hartija od vrednosti;

4) plaćanje i prenos hartija od vrednosti po osnovu zaključenih transakcija kupovine i prodaje hartija od vrednosti.

3. Poslovi iz tačke 2. odredbe od 1) do 3) ovog uputstva obavljaju se po pravilu preko veb platforme "Monetarne operacije Narodne banke Srbije" (u daljem tekstu: veb platforma), a mogu se obavljati i preko elektronske pošte (mejla) ili telefaksa.

4. Radi obavljanja kupovine/prodaje hartija od vrednosti preko veb platforme, banka je dužna da Narodnoj banci Srbije dostavi Internet protokol adresu (IP adresa), i to na Obrascu 1.

Pored podataka iz stava 1. ove tačke, banka je dužna da Narodnoj banci Srbije dostavi spisak lica koja su ovlašćena da u ime i za račun banke pristupaju veb platformi i da dostavljaju ponude za kupovinu/prodaju hartija od vrednosti, zaključuju ugovore i obavljaju druge poslove u vezi sa ovom kupovinom/prodajom, sa specimenima njihovih potpisa, kao i druge podatke utvrđene na Obrascu 1.

Banka je dužna da o svakoj promeni podataka iz st. 1. i 2. ove tačke odmah obavesti Narodnu banku Srbije.

Saopštenje o aukciji

5. Na osnovu odluke o organizovanju aukcije hartija od vrednosti (u daljem tekstu: odluka o aukciji), Narodna banka Srbije, po pravilu, jedan radni dan pre dana održavanja standardne aukcije, odnosno na dan održavanja brze aukcije bankama dostavlja saopštenje o održavanju aukcije, koje naročito sadrži: redni broj aukcije, datum i vreme održavanja aukcije, vrstu hartija od vrednosti, vrstu aukcije, vrstu transakcije, rok za dostavljanje ponuda banaka i dr.

Saopštenje iz stava 1. ove tačke dostavlja se preko veb platforme i mejlom, a obaveštenje o održavanju aukcije može se objaviti i na stranicama Narodne banke Srbije na elektronskim servisima (Rojters servisu i Blumberg servisu).

Dostavljanje ponuda banaka

6. Banka koja namerava da učestvuje na aukciji, u vremenu utvrđenom u odluci o aukciji, Narodnoj banci Srbije dostavlja preko veb platforme ponudu za kupovinu/prodaju hartija od vrednosti (u daljem tekstu: ponuda), koja sadrži osnovne elemente prema vrsti transakcije i vrsti aukcije i druge elemente iz odluke o aukciji.

Banka u ponudu unosi podatke o količini hartija od vrednosti i podatke o kamatnoj stopi, a u slučaju repo transakcije u kojoj banka prodaje hartije od vrednosti - banka unosi i ISIN brojeve hartija od vrednosti koje prodaje u skladu sa odlukom o aukciji.

Na aukciji na kojoj se obavljaju trajne transakcije, banka u ponudu može uneti podatak o količini hartija od vrednosti i podatak o ceni - ako je takva mogućnost predviđena odlukom o aukciji.

Izuzetno od stava 1. ove tačke, ako zbog tehničkih problema u radu veb platforme banka ne može ponudu dostaviti na način iz tog stava - dostavlja je mejlom, na mejl adresu operacije.trziste@nbs.rs, odnosno telefaksom na broj telefaksa +38111333-8207 (ako ponudu iz tehničkih razloga nije moguće dostaviti mejlom). Ponudu koja se dostavlja telefaksom i mejlom mora potpisati ovlašćeno lice banke.

7. Ponude koje nisu dostavljene u vremenu utvrđenom u odluci o aukciji ne uzimaju se u obradu.

Ako je u skladu sa Odlukom produžen rok za prijem ponuda banaka, Narodna banka Srbije obavestiće banke o tom produženju preko veb platforme (ako je tehnički moguće) i mejlom.

8. Banka može izmeniti ili otkazati ponudu, i to u vremenu koje je u odluci o aukciji utvrđeno za dostavljanje ponuda.

Izmena i otkazivanje ponuda vrši se na način koji je tačkom 6. ovog uputstva utvrđen za dostavljanje ponuda.

9. Banka je odgovorna za ispravnost i tačnost ponude.

Narodna banka Srbije neće primiti u obradu ponudu koja je neblagovremeno dostavljena ili sadrži nepotpune podatke, kao i ako nisu ispunjeni drugi uslovi propisani za dostavljanje ponude.

Obrada ponuda i poseban ugovor

10. Ponude se obrađuju u skladu sa Odlukom, uključujući i rangiranje ponuda i raspoređivanje hartija od vrednosti po bankama.

11. Poseban ugovor o kupovini/prodaji hartija od vrednosti između Narodne banke Srbije i banke (u daljem tekstu: poseban ugovor) smatra se zaključenim u trenutku kad Narodna banka Srbije u potpunosti ili delimično prihvati ponudu banke i punovažan je bez potpisa ugovornih strana.

Osnovni elementi posebnog ugovora utvrđeni su na Obrascu 2 i Obrascu 2a - za repo transakcije i na Obrascu 3 - za trajne transakcije.

12. Banci čija je ponuda potpuno ili delimično prihvaćena Narodna banka Srbije dostavlja poseban ugovor, po pravilu, preko veb platforme.

Ako zbog tehničkih problema u radu veb platforme banci nije moguće dostaviti poseban ugovor na način iz stava 1. ove tačke - Narodna banka Srbije taj ugovor banci dostavlja mejlom, odnosno telefaksom ako ga iz tehničkih razloga nije moguće dostaviti mejlom.

Izvršenje obaveza

13. Narodna banka Srbije i banka izvršiće svoje obaveze u skladu s posebnim ugovorom, kao i okvirnim ugovorom o kupovini/prodaji hartija od vrednosti.

14. Kliring i saldiranje obaveza i potraživanja u hartijama od vrednosti i novcu po osnovu kupoprodajnih transakcija hartijama od vrednosti zaključenih u skladu sa Odlukom i ovim uputstvom - vrši se na način utvrđen propisima Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti, na osnovu naloga za prenos hartija od vrednosti i naloga za plaćanje koje tom registru dostavljaju banka, odnosno Narodna banka Srbije.

Kupac i prodavac hartija od vrednosti, radi ispunjavanja uslova za kliring i saldiranje iz stava 1. ove tačke - na datum kupovine i datum reotkupa hartija od vrednosti izvršavaju svoje novčane obaveze i obaveze po osnovu prenosa hartija od vrednosti, u skladu sa zaključenim posebnim ugovorom.

15. Prihode iz hartija od vrednosti koje su predmet repo transakcije banke uplaćuju na račun Narodne banke Srbije "Primarna emisija po osnovu operacija na otvorenom tržištu" (PE po osnovu OOT), broj računa 908-88107-79, koji je otvoren u RTGS sistemu, u rokovima utvrđenim Odlukom.

Uplata prihoda iz stava 1. ove tačke vrši se elektronskom porukom MT 103 ili MT 202, po SWIFT standardu, s pozivom na broj odobrenja 6-020400-000000000, preko RTGS sistema, u skladu s propisima Narodne banke Srbije kojima se uređuje obavljanje platnog prometa.

16. Ako obaveze po osnovu zaključenih transakcija kupovine i prodaje hartija od vrednosti dospevaju na neradni dan - izvršiće se prvog radnog dana nakon dana dospeća tih obaveza.

Radnim danima smatraju se dani u kojima se izvršavaju međubankarska plaćanja kod Narodne banke Srbije u skladu s propisima kojima se uređuje rad RTGS sistema i kliring sistema Narodne banke Srbije.

17. Ako su hartije od vrednosti koje su predmet kupovine/prodaje u smislu ovog uputstva izražene u jednoj valuti, a plaćanje tih hartija ugovoreno u drugoj valuti - njihove cene obračunavaju se po zvaničnom srednjem kursu za ugovorenu valutu na datum kupovine.

18. Poslovne procese utvrđene ovim uputstvom obavlja Sektor za monetarne operacije - Odeljenje za operacije na otvorenom tržištu.

19. Obrasci iz ovog uputstva odštampani su uz to uputstvo i njegov su sastavni deo.

Završne odredbe

20. Danom stupanja na snagu ovog uputstva prestaju da važe Operativna pravila za sprovođenje Odluke o uslovima i načinu na koji Narodna banka Srbije sprovodi operacije na otvorenom tržištu ("Službeni glasnik RS", br. 116/2006 i 125/2007).

21. Ovo uputstvo objavljuje se u "Službenom glasniku RS" i stupa na snagu 1. jula 2011. godine.

Obrazac 1

Podaci koji se odnose na Internet protokol, adresu banke i lica koja su ovlašćena da u ime i za račun banke obavljaju poslove u vezi sa kupovinom/prodajom deviza

POSLOVNO IME I SEDIŠTE BANKE

Mesto i datum:

1.

Za obavljanje aukcijske kupovine/prodaje hartija od vrednosti s Narodnom bankom Srbije preko veb platforme "Monetarne operacije Narodne banke Srbije".

 

IP adresa u koju će biti natovane stanice banke:

 

____________________________________________________

 

Napomena za IT banke: Ova adresa treba da bude među prvih 30 adresa iz Vama dodeljene C klase. Isključivo sa te adrese i po portu 443 (HTTP) biće vidljiv server na strani Narodne banke Srbije, koji se nalazi na adresi 10.16.10.71, a na kojoj će raditi predmetna aplikacija.

2.

Razmena svih obaveštenja i informacija u vezi s kupovinom/prodajom hartija od vrednosti s Narodnom bankom Srbije, uključujući i dostavljanje ponuda za tu kupovinu/prodaju (u slučajevima kada se ponude mogu dostaviti mejlom ili telefaksom) - obavljaće se preko sledeće mejl adrese, odnosno telefaksa:

 

Jedna opšta mejl adresa:

 

Broj telefaksa:

______________________

 

________________

(preporuka: dostaviti adresu koja ne glasi na ime i prezime, već je opšteg tipa)

 

 

3.

Lica koja su ovlašćena da u ime i za račun banke pristupaju veb platformi, dostavljaju ponude za kupovinu/prodaju hartija od vrednosti, zaključuju ugovore i obavljaju druge poslove u vezi s kupovinom/prodajom hartija od vrednosti s Narodnom bankom Srbije:

 

ime i prezime

potpis

mejl adresa

broj telefona

1.

 

 

 

2.

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

Predsednik Izvršnog odbora
(ime i prezime)
___________________________
(potpis)

 

Član Izvršnog odbora
(ime i prezime)
________________________
(potpis)

 

Pečat Banke

 

Obrazac 2

Elementi posebnog ugovora za reverznu repo transakciju - repo prodaju HoV

Mesto i datum

POSEBAN UGOVOR Br.

Poslovno ime i sedište banke:
Zamena posebnog ugovora br.*
Broj ponude banke:
Vrsta transakcije: reverzna repo transakcija - repo prodaja HoV
Broj aukcije:
Datum održavanja aukcije:
Vrsta HoV:
Valuta HoV:
Nominalna vrednost po komadu:
Ročnost transakcije u danima:
Datum i vreme uplate sredstava:
Datum reotkupa:
Valuta transakcije:
Devizni kurs:

Rb.

Nominalna vrednost

Kupovna vrednost

Kamatna stopa (%)

Reotkupna vrednost

 

 

 

 

 

Ukupno:

 

 

*

 

Specifikacija HoV:

Redni broj

 

 

 

ISIN broj HoV

 

 

 

Broj komada

 

 

 

Procenat uvećanja (%)

 

 

 

Kupovna cena po komadu

 

 

 

Kamatna stopa (%)

 

 

 

Reotkupna cena po komadu

 

 

 

Nominalna vrednost

 

 

 

Kupovna vrednost

 

 

 

Reotkupna vrednost

 

 

 

Ukupno za sve ISIN brojeve:

 

Nominalna vrednost

 

Kupovna vrednost

 

Reotkupna vrednost

 

 

*popunjava se u slučaju sporazumnog raskida ugovora
NAPOMENA: nominalna, kupovna i reotkupna vrednost obračunavaju se na osnovu nominalne, kupovne i reotkupne cene po komadu i broja prihvaćenih komada hartija od vrednosti.
Obaveze iz ovog posebnog ugovora proizlaze iz odluke kojom se uređuju uslovi i način sprovođenja operacija na otvorenom tržištu i propisa Narodne banke Srbije za sprovođenje te odluke, kao i okvirnog repo ugovora.
Za rešavanje sporova nadležan je sud u Beogradu.

Obrazac 2a

Elementi posebnog ugovora za repo transakciju - repo kupovinu HoV

Mesto i datum

POSEBAN UGOVOR Br.

Poslovno ime i sedište banke:
Zamena posebnog ugovora br.*
Broj ponude banke:
Vrsta transakcije: repo transakcija - repo kupovina HoV
Broj aukcije:
Datum održavanja aukcije:
Valuta aukcije:
Ročnost transakcije u danima:
Datum i vreme uplate sredstava:
Datum reotkupa:
Valuta transakcije:
Devizni kurs:

Rb.

Nominalna vrednost

Kupovna vrednost

Kamatna stopa (%)

Reotkupna vrednost

 

 

 

 

 

Ukupno:

 

 

*

 

Specifikacija HoV:

Redni broj

 

 

 

Vrsta HoV

 

 

 

ISIN broj HoV

 

 

 

Valuta HoV

 

 

 

Nominalna vrednost po komadu

 

 

 

Broj komada

 

 

 

Procenat umanjenja (%)

 

 

 

Kupovna cena po komadu

 

 

 

Kamatna stopa (%)

 

 

 

Reotkupna cena po komadu

 

 

 

Kupovna vrednost

 

 

 

Reotkupna vrednost

 

 

 

Ukupno za sve ISIN brojeve:

 

Nominalna vrednost

 

Kupovna vrednost

 

Reotkupna vrednost

 

 

*popunjava se u slučaju sporazumnog raskida ugovora
NAPOMENA: nominalna, kupovna i reotkupna vrednost obračunavaju se na osnovu nominalne, kupovne i reotkupne cene po komadu i broja prihvaćenih komada hartija od vrednosti.
Obaveze iz ovog posebnog ugovora proizlaze iz odluke kojom se uređuju uslovi i način sprovođenja operacija na otvorenom tržištu i propisa Narodne banke Srbije za sprovođenje te odluke, kao i okvirnog repo ugovora.
Za rešavanje sporova nadležan je sud u Beogradu.

Obrazac 3

Elementi posebnog ugovora za trajnu kupovinu/prodaju HoV

Mesto i datum

POSEBAN UGOVOR Br.

Poslovno ime i sedište banke:
Broj ponude banke:
Vrsta transakcije: trajna kupovina/ prodaja HoV
Broj aukcije:
Datum održavanja aukcije:
Vrsta HoV i ISIN broj:
Valuta HoV:
Nominalna vrednost po komadu:
Preostala ročnost HoV u danima:
Datum i vreme uplate sredstava:
Valuta transakcije:
Devizni kurs:

Rb.

Prihvaćen broj komada HoV

Ukupna nominalna vrednost

Kamatna stopa (%)

Prihvaćena cena
po komadu

Ukupna cena

 

 

 

 

 

 

Ukupno:

 

 

*

*

 

Obaveze iz ovog posebnog ugovora proizlaze iz odluke kojom se uređuju uslovi i način sprovođenja operacije na otvorenom tržištu i propisa Narodne banke Srbije za sprovođenje te odluke, kao i okvirnog ugovora o trajnoj kupoprodaji hartija od vrednosti.
Za rešavanje sporova nadležan je sud u Beogradu.