REŠENJE
O UTVRĐIVANJU PROGRAMA UNAPREĐENJA SOCIJALNE ZAŠTITE U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI U 2011. GODINI

("Sl. list AP Vojvodine", br. 10/2011)

I

Ovim rešenjem utvrđuje se Program unapređenja socijalne zaštite u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini u 2011. godini (u daljem tekstu: Program), mere i aktivnosti za podsticaj i razvoj postojećih i novih usluga socijalne zaštite, obim sredstava za sprovođenje ovog programa i način njihovog korišćenja.

II

Program iz tačke I ovog rešenja, čini njegov sastavni deo.

III

Ovo rešenje stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".

 

PROGRAM UNAPREĐENJA SOCIJALNE ZAŠTITE U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI U 2011. GODINI

I

Program unapređenja socijalne zaštite u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini u 2011. godini (u daljem tekstu: Program), obuhvata mere i aktivnosti za podsticaj i razvoj postojećih i novih usluga socijalne zaštite, obim sredstava za sprovođenje ovog Programa i način njihovog korišćenja.

II

Pokrajinskom skupštinskom odlukom o budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine za 2011. godinu ("Službeni list APV", broj 23/10), u okviru razdela Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju, ekonomska klasifikacija 463 - Transferi ostalim nivoima vlasti i Finansijskim planom Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju za 2011. godinu planirana su sredstva u iznosu od 15.000.000,00 dinara za realizaciju Programa.

III

Strategijom razvoja socijalne zaštite ("Službeni glasnik RS", broj 108/05), kao jedan od strateških pravaca razvoja reforme sistema socijalne zaštite utvrđeno je obezbeđenje kvalitetnih usluga u socijalnoj zaštiti.

Obezbeđenje kvalitetnih usluga, u skladu sa navedenom Strategijom podrazumeva: podsticanje razvoja raznovrsnih socijalnih usluga u zajednici, uvođenje novih usluga socijalne zaštite u okviru postojećih institucija i službi socijalne zaštite, izradu standarda i unapređenje kvaliteta usluga koje se pružaju u okviru institucija i službi socijalne zaštite, podržavanje i afirmaciju porodice kao najboljeg okvira zaštite ranjivih grupa i podsticanje razvoja hraniteljstva, usvojenja, usluga dnevnih centara, kućne nege i pomoći i drugih usluga socijalne zaštite, definisanje i povezivanje usluga različitih sektora i podsistema na svim nivoima i uvođenje efikasnog sistema žalbi.

IV

Sredstva planirana Pokrajinskom skupštinskom odlukom o budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine za 2011. godinu za realizaciju Programa koristiće se za finansiranje mera i aktivnosti ustanova socijalne zaštite koje pružaju usluge domskog smeštaja na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Cilj mera i aktivnosti koje se finansiraju je podsticaj i razvoj postojećih i novih usluga socijalne zaštite kojima se obezbeđuje pružanje adekvatne, kvalitetne usluge u skladu sa specifičnim potrebama korisnika putem unapređenja uslova života i bezbednosti korisnika poboljšanjem stanja objekata, nabavkom opreme i prevoznih sredstava.

V

Sredstva iz tačke II ovog Programa u ukupnom iznosu od 15.000.000,00 dinara dodeljuju se putem javnog konkursa ustanovama socijalne zaštite koje pružaju usluge domskog smeštaja čije je sedište na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine koji raspisuje Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju.

Javni konkurs iz stava 1. ove tačke sprovodi se u skladu sa Pravilnikom o postupku i kriterijumima za dodelu sredstava Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju za oblast socijalne politike i demografije broj: 129-401-802/2011 od 13. maja 2011. godine.

VI

Uslovi i način korišćenja sredstava iz tačke II ovog Programa utvrđuju se ugovorom koji korisnici sredstava dodeljenih po javnom konkursu zaključuju sa Pokrajinskim sekretarijatom za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju.

Isplatu sredstava iz tačke II ovog Programa vršiće Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju u skladu sa likvidnim mogućnostima budžeta Autonomne Pokrajine Vojvodine za 2011. godinu.