ODLUKA

O POSTAVLJANJU MANJIH MONTAŽNIH OBJEKATA NA JAVNIM POVRŠINAMA

("Sl. list grada Kraljeva", br. 17/2009 i 7/2011)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom propisuju se postupak i uslovi za postavljanje i uklanjanje manjih montažnih objekata na javnim površinama na teritoriji grada Kraljeva.

Član 2

Javne površine u smislu ove odluke su: kolovozi, trotoari, trgovi, pešačke staze i biciklističke staze, površine oko autobuskih i železničkih stanica, autobuska i taksi stajališta i parkirališta, javne zelene površine, parkovi, skverovi, park šume, kej-obala i druge izgrađene površine namenjene za javno korišćenje.

Član 3

Manji montažni objekti koji se mogu postavljati na javnim površinama u smislu ove odluke su:

1) letnje bašte,

2) bilbordi, svetleće reklame, reklamne table, reklamni panoi i uređaji za slikovno ili zvučno obaveštavanje ili oglašavanje,

3) tende i perde,

4) pokretne tezge,

5) splavovi i restorani na vodi,

6) drugi objekti, uređaji i aparati.

Član 4

Za korišćenje javnih površina za postavljanje bilborda i svetlećih reklama (siti lajtova) plažnih barova i pokretnih tezgi koje se daju po Programu plaća se naknada-zakupnina u korist budžeta grada Kraljeva.

Za korišćenje javnih površina za postavljanje letnjih bašti, reklamnih tabli, reklamnih panoa i uređaja za slikovno ili zvučno obaveštavanje i oglašavanje, pokretnih tezgi, splavova i restorana na vodi i drugih objekata, uređaja i aparata plaća se lokalna komunalna taksa u skladu sa posebnom odlukom.

II POSTAVLJANJE OBJEKATA I UREĐAJA

Član 5

Objekti i uređaji iz člana 3. ove odluke mogu se postavljati u skladu sa uslovima utvrđenim ovom odlukom.

LETNJE BAŠTE

Član 6

Letnja bašta (u daljem tekstu: bašta) ugostiteljskog, poslastičarskog ili pekarskog objekta je montažno-demontažni objekat otvorenog tipa u funkciji delatnosti koja se obavlja u objektu.

Član 7

Baštu mogu formirati pravna lica i preduzetnici koji obavljaju ugostiteljsku, poslastičarsku ili pekarsku delatnost.

Član 8

Bašta se formira iznošenjem stolova i stolica na javnu površinu pod uslovima i na način propisan ovom odlukom.

Bašta u ulicama: Omladinskoj, Miloša Velikog, Toplice Milana, Cara Lazara, IV kraljevački bataljon, na Trgu Srpskih ratnika i Trgu Vojske, može imati stolice, stolove i suncobrane sa postoljem koje ne oštećuje podlogu.

Bašta van ulica iz stava 2. ovog člana može imati i zastirku ili montažni podijum maksimalne visine 15 cm i može biti ograđena lako pokretljivim montažno-demontažnim elementima, cvetnim i sličnim dekoracijama, do visine stolova. Svi elementi bašte moraju biti postavljeni unutar prostora određenog površinom bašte.

Član 9

Bašta se može formirati ispred svog ugostiteljskog, poslastičarskog ili pekarskog objekta i to:

- na trotoaru, pod uslovom da se obezbedi minimalna slobodna širina trotoara od 1,6m, odnosno 2m na mestima gde je povećana frekvencija pešaka i da se obezbedi minimalna udaljenost od ivice kolovoza ili parkirališta od 0,5m,

- ispred hotela "Turist" i restorana "Pariz" u postojećoj površini ograđenoj zelenom ogradom, a ispred drugih ugostiteljskih objekata na Trgu Srpskih ratnika pod uslovom da se ostavi slobodan prolaz od najmanje 2m širine,

- na ulicama gde je zabranjen saobraćaj za motorna vozila, pod uslovom da se obezbedi nesmetan prolaz vozilima za komunalno održavanje grada i drugim vozilima za hitne intervencije, nesmetan prilaz izlozima sa obe strane ulice, nesmetan prolaz pešaka u širini od najmanje 3 m, i najmanje 1,5m između 2 bašte, a na osnovu skice zauzeća javne površine za formiranje bašte koju sačinjavaju ovlašćena lica organa Gradske uprave nadležnog za komunalne poslove,

- na drugim javnim površinama pod uslovom da se ne ugrožava prolaz pešaka i prilaz izlozima.

Uslove za formiranje bašte iz prethodnog stava utvrđuje organ Gradske uprave nadležan za komunalne poslove.

Član 10

U cilju nesmetanog korišćenja javnih površina zabranjeno je formiranje bašte:

- na uličnim šahtama vodovoda i kanalizacije i javnim hidrantima,

- na uređenim zelenim površinama,

- na površinama koje predstavljaju protivpožarni put,

- u pasažima zgrada, na parkiralištima i stepeništima koja povezuju javne površine,

- na trotoaru i drugim površinama gde se ne može obezbediti minimalna slobodna širina od najmanje 1,6m, odnosno 2 m na mestima gde je povećana frekvencija pešaka,

- u trouglu preglednosti na raskrsnicama i

- na drugim javnim površinama gde se, po oceni nadležnog organa, ometa normalno korišćenje javnih površina, prolaz pešaka, prilaz izlozima, prolaz vozilima za komunalno održavanje grada i drugim vozilima za hitne intervencije.

Član 11

Izuzetno, bašta se može postaviti u trouglu preglednosti na raskrsnicama pod uslovom je režim saobraćaja u raskrsnici tako uređen da se postavljanjem bašte ne ugrožava bezbednost saobraćaja.

Uslov iz prethodnog stava utvrđuje organ Gradske uprave nadležan za poslove saobraćaja.

Član 12

Za objekte koji su udaljeni od ulice ili druge javne površine, a imaju prilaz tim površinama, može se odobriti formiranje bašte ako udaljenost bašte od objekta nije veća od 30 m, pod uslovima da se ne ometa prilaz drugim objektima, ne zaklanjaju izlozi, ne ugrožava normalno korišćenje i obavljanje delatnosti drugih korisnika.

Uslove iz prethodnog stava utvrđuje organ Gradske uprave nadležan za komunalne poslove.

Član 13

Bašte se u toku godine mogu formirati u periodu od 01. aprila do 31. oktobra.

Član 14

Zahtev za formiranje bašte u ulicama gde je zabranjen prolaz vozila podnosi se u periodu od 01. marta do 20. marta u godini za koju se podnosi zahtev organu Gradske uprave nadležnom za komunalne poslove, o čemu ovaj organ blagovremeno obaveštava zainteresovana pravna lica i preduzetnike putem sredstava javnog informisanja.

Po zahtevu podnetom nakon isteka roka iz stava 1. ovog člana može se odlučivati ukoliko za to postoje uslovi.

Uslove iz prethodnog stava utvrđuje organ Gradske uprave nadležan za komunalne poslove.

Član 15

Bašte se formiraju na osnovu odobrenja organa Gradske uprave nadležnog za komunalne poslove.

Odobrenje iz prethodnog stava izdaje se za period koji ne može biti kraći od 30 dana.

Član 16

Uz zahtev za izdavanje odobrenja za formiranje bašte prilaže se:

- dokaz o obavljanju delatnosti,

- skica površine koja se zauzima (sa tačnim merama koje definišu baštu), overena i potpisana od strane podnosioca zahteva, izuzev za letnje bašte iz člana 9. stav 1. alineja 3,

- dokaz o uplati novčanih obaveza ili dokaz o uplati depozita koji podrazumeva polaganje novčanog iznosa ili neopozive prvoklasne bankarske garancije.

Ako se za potrebe depozita polaže neopoziva prvoklasna bankarska garancija, takva garancija neopozivo ističe najkasnije 30.11. u godini za koju se podnosi zahtev. Dokaz o uplati novčanih obaveza, odnosno depozita iznosi 30 dinara po 1m2 dnevno za period korišćenja.

Član 17

Odobrenje za zauzeće javne površine radi formiranja bašte sadrži:

- precizno mesto i površinu koja se zauzima sa tačnim merama koje definišu baštu,

- vreme korišćenja javne površine,

- uslove korišćenja javne površine i način formiranja bašte i

- obavezu korisnika javne površine da, nakon isteka odobrenog roka, ukloni formiranu baštu i površinu vrati u prvobitno stanje.

Član 18

Odobrenje za postavljanje bašte prestaje da važi pre isteka vremena za koje je izdato:

- ako se bašta ne postavi u skladu sa uslovima navedenim u odobrenju i drugim propisanim uslovima i

- ako lice kome je dato odobrenje prestane da obavlja delatnost u poslovnom objektu ili prostoriji ispred koje je postavljena bašta.

Član 19

Lice koje je dobilo odobrenje za postavljanje bašte dužno je da:

- baštu postavi u skladu sa izdatim odobrenjem,

- baštu ukloni sa javne površine po isteku odobrenog perioda,

- baštu ukloni i pre isteka odobrenog perioda,

- u slučaju izmene namene javne površine ili ako se izvode neophodni radovi na rekonstrukciji, održavanju i postavljanju komunalnih objekata ili uređaja ili same javne površine,

- u hitnim slučajevima i

- u drugim slučajevima koji se ne mogu predvideti,

4) baštu ukloni nakon prestanka važenja odobrenja shodno članu 18. ove odluke.

Član 20

Ovom odlukom izričito je zabranjeno:

- postavljanje bašte bez odobrenja nadležnog organa,

- postavljanje bašte suprotno izdatom odobrenju i

- postavljanje u bašti roštilja, šank-pulta.

Član 20a

Plažni bar je vrsta letnje bašte, odnosno montažno-demontažni objekat otvorenog tipa u funkciji delatnosti koja se obavlja u objektu.

Plažni bar može formirati pravno lice i preduzetnik koji obavlja ugostiteljsku delatnost.

Plažni bar je uređen prostor koji se formira postavljanjem stolova, stolica, ležaljki, suncobrana ili tendom i pokretnom opremom potrebnom za usluge točenja pića (šank, sudopera, rezervoar za prijem otpadnih voda iz sudopere i slično), pokretnih WC kabina i sl.

Član 20b

Plažni bar se postavlja u skladu sa Programom za postavljanje plažnih barova za period od 01. aprila do 31. oktobra.

Program iz prethodnog stava sadrži naročito: lokacije za postavljanje plažnih barova, broj, vrstu, izgled, uslove, način postavljanja i korišćenja istih, postupak davanja javne površine u zakup i dr.

Program iz stava 1. ovog člana donosi Gradsko veće na predlog JP Direkcija za planiranje i izgradnju "Kraljevo".

Član 20v

Na plažni bar primenjuju se odredbe člana 18. stav 1. alineja 1, člana 19. i člana 20. ove odluke.

REKLAMNE TABLE, BILBORDI I SVETLEĆE REKLAME (SITI-LAJT)

Član 21

Reklamne table, reklamni panoi, uređaji za slikovno ili zvučno obaveštavanje ili oglašavanje, bilbordi i svetleće reklame (siti-lajtovi) mogu se postavljati na državnom putu, odnosno pored tog puta na udaljenosti od sedam metara, odnosno na opštinskom putu i pored tog puta na udaljenosti od pet metara, mereno sa spoljne strane od ivice kolovoza.

Član 22

Bilbord je reklamni pano koji se postavlja na javnu površinu, maksimalne veličine panoa 5 x 4m koji služi za reklamiranje i pružanje usluga reklame u poslovne svrhe.

Svetleća reklama (siti-lajt) je reklamni pano koji se postavlja na javnu površinu prosvetljen iznutra u noćnim satima, maksimalne veličine panoa 1,20 x 1,80m.

Bilborde i svetleće reklame (siti-lajtove) mogu postaviti pravna lica i preduzetnici.

Član 23

Odobrenje za postavljanje reklamnih tabli, reklamnih panoa i uređaja za slikovno ili zvučno obaveštavanje ili oglašavanje (u daljem tekstu: reklamne table), kao i za postavljanje bilborda i svetlećih reklama (siti-lajtova) na javnom putu, odnosno pored tog puta, čiji je upravljač JP Direkcija za planiranje i izgradnju "Kraljevo" iz Kraljeva (u daljem tekstu: Direkcija) i dr. javnim površinama, izdaje Direkcija, u skladu sa ovom odlukom.

Direkcija je dužna da odluči po zahtevu za izdavanje odobrenja iz stava 1. ovog člana u roku od 8 dana od dana podnošenja zahteva.

Protiv akata iz stava 1. ovog člana može se izjaviti žalba Gradskom veću grada Kraljeva (u daljem tekstu: Gradsko veće).

Član 24

Odobrenje za postavljanje reklamnih tabli može se izdati pravnom licu i preduzetniku.

Lica iz stava 1. ovog člana dužna su da reklamne table održavaju u ispravnom stanju.

Član 25

Uz zahtev za izdavanje odobrenja za postavljanje reklamnih tabli podnosi se:

- dokaz o obavljanju delatnosti,

- skica zauzeća javne površine (sa dimenzijama reklame i pozicijom mesta gde se postavlja) overena i potpisana od strane podnosioca zahteva,

- dokaz o uplati novčanih obaveza (gradska i republička administrativna taksa i komunalna taksa).

Član 26

Bilbordi i svetleće reklame (siti-lajtovi) postavljaju se u skladu sa Programom postavljanja bilborda i svetlećih reklama (u daljem tekstu: Program) i Pravilnikom o tehničkim uslovima za postavljanje bilborda i svetlećih reklama (u daljem tekstu: Pravilnik) na period do pet godina.

Član 27

Za postavljanje bilborda i svetlećih reklama plaća se mesečna naknada-zakupnina čiji početni iznos utvrđuje gradonačelnik grada Kraljeva (u daljem tekstu: Gradonačelnik) na predlog Odeljenja za poresku administraciju, uz prethodno pribavljeno mišljenje Gradskog veća.

Član 28

Program i Pravilnik donosi Gradsko veće grada Kraljeva (u daljem tekstu: Gradsko veće).

Programom se precizno utvrđuje mesto (opis lokacije), veličina, broj panoa na pojedinim lokacijama i izgled panoa sa konstrukcijom.

Pravilnik sadrži tehničke uslove za postavljanje bilborda i svetlećih reklama (siti-lajtova) sa uslovima za priključenje na električnu mrežu, kao i druge podatke značajne za izradu i postavljanje bilborda i svetlećih reklama (siti-lajtova).

Član 29

Javna površina može se privremeno zauzeti radi postavljanja bilborda i svetlećih reklama (siti-lajtova) od strane pravnih lica i preduzetnika na osnovu zakona i ove odluke i to putem prikupljanja pisanih zatvorenih ponuda.

Oglas o dodeli mesta putem prikupljanja zatvorenih ponuda raspisuje gradonačelnik na predlog Direkcije, a postupak sprovodi komisija od pet članova koju imenuje gradonačelnik.

Administrativne poslove za komisiju obavlja organ Gradske uprave nadležan za komunalne poslove.

Član 30

Oglas za dodelu mesta putem prikupljanja ponuda objavljuje se u lokalnom ili nekom dnevnom listu, a može se objaviti i u elektronskim medijima.

Rok za podnošenje prijava na objavljeni oglas ne može biti kraći od 15 dana od dana objavljivanja oglasa.

Član 31

Oglas o prikupljanju ponuda sadrži naročito podatke o mestu postavljanja bilborda i svetlećih reklama (siti-lajtova), vreme korišćenja i uslove za postavljanje, početni iznos naknade-zakupnine, obavezu učesnika da uplati garantni iznos, način i rok obaveštavanja učesnika o vremenu i mestu otvaranja ponuda.

Član 32

Ponude se, u zatvorenim omotima, podnose Odeljenju za urbanizam, građevinarstvo i stambeno - komunalne delatnosti sa naznakom "Za oglas za postavljanje bilborda, odnosno svetlećih reklama (siti-lajtova) - ne otvarati" i to preko pošte ili predajom na pisarnici Gradske uprave grada Kraljeva.

Pravo učešća imaju sva pravna lica i preduzetnici.

Član 33

Predsednik i članovi komisije nemaju pravo učešća na oglasu, odnosno nemaju pravo na dodelu lokacije za postavljanje bilborda i svetlećih reklama (siti-lajtova).

Član 34

Pre otvaranja prispelih ponuda, komisija utvrđuje broj dostavljenih ponuda, blagovremenost istih, kao i broj prisutnih učesnika, odnosno njihovih punomoćnika.

Predsednik komisije dužan je da utvrdi identitet prisutnih lica preko ličnih isprava i da ih upozna sa postupkom sprovođenja oglasa.

Otvaranje ponuda vrši predsednik komisije, a potom sve učesnike upoznaje sa ponudama.

O radu komisije vodi se zapisnik.

Član 35

Po isteku roka za podnošenje ponuda ne može se podnositi nova niti dopunjavati ili menjati već podneta ponuda.

Prisutni učesnici, odnosno njihovi punomoćnici, imaju pravo da zahtevaju da se njihove primedbe na rad komisije unesu u zapisnik.

Član 36

Po otvaranju prispelih ponuda komisija utvrđuje redosled prvenstva tj. najpovoljniju ponudu za svako mesto, bez prisustva zainteresovanih lica.

Najpovoljniji ponuđač je učesnik koji je ponudio da plati najveći mesečni iznos naknade-zakupnine za korišćenje javne površine.

Član 37

Ukoliko najpovoljniji ponuđač odustane od ponude do konačnosti odluke o dodeli mesta za postavljanje bilborda i svetlećih reklama (siti-lajtova), mesto će se dodeliti sledećem najpovoljnijem ponuđaču prema redosledu prvenstva koji je utvrdila komisija, a u skladu sa ovom odlukom.

Najpovoljniji ponuđač koji je odustao od ponude do konačnosti odluke nema pravo na povraćaj položenog garantnog iznosa.

Član 38

Ukoliko u predviđenom roku ne pristigne ni jedna ponuda postupak će se ponoviti u roku od 15 dana.

Ako se putem ponovljenog javnog oglasa ne dodele sva mesta predviđena po Programu, preostala mesta dodeliće se neposrednom pogodbom, po početnoj ceni naknade-zakupnine.

Član 39

Nakon okončanja postupka utvrđivanja najpovoljnijih ponuda komisija sačinjava predlog odluke o dodeli mesta za postavljanje bilborda i svetlećih reklama (siti-lajtova) i zajedno sa zapisnikom o radu dostavlja gradonačelniku, u roku od 15 dana.

Gradonačelnik donosi odluku o dodeli mesta za postavljanje bilborda i svetlećih reklama (siti-lajtova) u roku od 15 dana od dana dostavljanja predloga od strane komisije.

Učesnik oglasa ima pravo prigovora na Odluku o dodeli mesta u roku od osam dana od dana dostavljanja odluke. Prigovor se podnosi gradonačelniku.

Po podnetom prigovoru gradonačelnik odlučuje u roku od 15 dana.

Član 40

Odluka o dodeli mesta za korišćenje javne površine radi postavljanja bilborda i svetlećih reklama (siti-lajtova) dostavlja se učesnicima oglasa.

Učesnik oglasa kome nije dodeljena lokacija za bilbord ili svetleću reklamu (siti-lajt) obavestiće se o povraćaju uplaćenog garantnog iznosa.

Član 41

Odluka o dodeli mesta za korišćenje javne površine radi postavljanja bilborda i svetlećih reklama (siti-lajtova) dostavlja se Direkciji radi zaključenja ugovora o korišćenju javne površine.

Član 42

Nakon završenog postupka po oglasu sa najpovoljnijim ponuđačima, Direkcija zaključuje ugovor o korišćenju javne površine u skladu sa odredbama ove odluke.

Ugovor iz stava 1. ovog člana naročito sadrži:

- ime, naziv lica (zakupca) kom je dodeljeno mesto za postavljanje bilborda i svetlećih reklama (siti-lajtova),

- iznos mesečne naknade-zakupnine i obavezu zakupca da naknadu-zakupninu plaća do 5-og u mesecu za tekući mesec,

- precizno označenje mesta na kome se postavljaju bilbordi i svetleće reklame (siti-lajtovi),

- rok u kome se daje javna površina radi postavljanja bilborda i svetlećih reklama (siti-lajtova),

- obavezu zakupca da ukloni bilbord i svetleću reklamu (siti-lajt) kada to zahteva izvođenje građevinskih ili drugih radova i kada to zahteva nadležni organ,

- obavezu zakupca da avansira troškove uklanjanja bilborda i svetleće reklame (siti-lajta),

- saglasnost zakupca da se visina naknade-zakupnine usklađuje na osnovu rešenja gradonačelnika u slučajevima kada je rast cena na malo veći od 5%,

- saglasnost ugovornih strana da se ugovor o zakupu može raskinuti pisanom izjavom sa otkaznim rokom od 30 dana.

Član 43

Ugovor o zakupu zakupodavac može raskinuti jednostranom izjavom bez pisane opomene sa otkaznim rokom od 30 dana ako:

- zakupac zadocni sa isplatom dve mesečne naknade-zakupnine uzastopno ili tri puta u istoj kalendarskoj godini i

- zakupac odbije da plati naknadu-zakupninu u skladu sa uvećanjem cene koju odredi gradonačelnik.

Član 44

Uz zahtev za izdavanje odobrenja za postavljanje bilborda i svetlećih reklama (siti-lajtova) podnosi se:

- ugovor o korišćenju javne površine,

- dokaz o uplati novčanih obaveza koje prethode izdavanju odobrenja i

- dokaz o uplati avansa za troškove uklanjanja bilborda i svetlećih reklama (siti-lajtova), kao i druge potrebne dokaze.

Član 45

Direkcija vodi sve potrebne evidencije o aktima koje je donela u skladu sa ovom odlukom, a koji se odnose na korišćenje javne površine.

Direkcija dostavlja izdata odobrenja komunalnoj inspekciji Gradske uprave, stara se o blagovremenom i ažurnom plaćanju naknade-zakupnine i vrši druge poslove u skladu sa ovom odlukom.

Član 46

Lice koje je dobilo odobrenje za postavljanje reklamnih tabli, bilborda i svetlećih reklama (siti-lajtova) na javnoj površini dužno je da:

1) reklamnu tablu, bilbord ili svetleću reklamu (siti-lajt) postavi u skladu sa uslovima datim u odobrenju,

2) da ukloni reklamnu tablu, bilbord ili svetleću reklamu (siti-lajt) sa javne površine po isteku odobrenog perioda kao i

3) da ukloni reklamnu tablu pre isteka odobrenog perioda u slučaju:

- izmene namene javne površine ili izvođenja neophodnih radova na rekonstrukciji, održavanju i postavljanju komunalnih objekata ili uređaja ili same javne površine,

- u hitnim slučajevima i

- u drugim slučajevima koji se ne mogu predvideti.

Član 47

Ovom odlukom izričito je zabranjeno:

- postavljanje reklamnih tabli bez odobrenja nadležnog organa ili suprotno izdatom odobrenju,

- postavljanje bilborda i svetlećih reklama (siti-lajtova) bez odobrenja nadležnog organa ili suprotno izdatom odobrenju i

- oštećivanje reklamnih tabli, bilborda i svetlećih reklama (siti-lajtova).

TENDA I PERDA

Član 48

Tenda je slobodno stojeća konstrukcija sa odgovarajućim zastorom sa namenom za zaštitu od sunca i kiše.

Odobrenje za postavljanje tende može se izdati samo imaocu odobrenja za postavljanje letnje bašte, osim u ulicama navedenim u članu 8. stav 2. ove odluke.

Odobrenje za postavljanje tende izdaje organ Gradske uprave nadležan za komunalne poslove, u postupku izdavanja odobrenja za formiranje letnje bašte.

Član 49

Tenda se može postaviti na javnim površinama u gabaritima bašte pod uslovom da se obezbedi slobodna visina od nivelete pešačkog trotoara najmanje 2,5 m.

Član 50

Perda je konzolna konstrukcija sa odgovarajućim zastorom koja se postavlja na fasadu zgrade iznad zidnog otvora, sa namenom za zaštitu od sunca i kiše.

Član 51

Podnosilac zahteva za izdavanje odobrenja za postavljanje perde je pravno ili fizičko lice koje je vlasnik, odnosno korisnik objekta ili poslovnog prostora u objektu na čiju fasadu se postavlja perda.

Podnosilac zahteva za izdavanje odobrenja za postavljanje perde dužan je da priloži dokaz o vlasništvu na objektu ili o zakupu objekta.

Odobrenje za postavljanje perde izdaje organ Gradske uprave nadležan za poslove urbanizma.

Član 52

Ako se tenda ili perda postavljaju na javnoj površini koja je obuhvaćena režimom zaštite graditeljskog nasleđa, podnosilac zahteva za izdavanje odobrenja dužan je da priloži i prethodnu saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Kraljeva.

Član 53

Ovom odlukom izričito je zabranjeno:

- postavljanje tendi i perdi bez odobrenja nadležnog organa,

- postavljanje tendi i perdi suprotno izdatom odobrenju.

Član 54

Druge vrste slobodno stojećih nadstrešnica ne mogu se postavljati na javnim površinama kao samostalni objekti.

POKRETNE TEZGE

Član 55

Pokretne tezge su montažne konstrukcije koje se mogu postavljati na javnim površinama za izlaganje, reklamiranje i prodaju robe.

Pokretna tezga na javnoj površini može da zauzima najviše 2m2.

Radi obavljanja delatnosti iz stava 1. ovog člana može se odobriti privremeno zauzeće javne površine za:

1. postavljanje rashladnih vitrina ispred poslovnog objekta koji je registrovan za prodaju proizvoda sadržanih u rashladnoj vitrini, osim ulicama: Omladinskoj, Miloša Velikog, Toplice Milana i na Trgu Srpskih ratnika,

2. postavljanje tezgi, vitrina i sl. za izlaganje neprehrambene robe van poslovnih prostorija,

3. postavljanje pokretnih tezgi za povremenu prodaju ukrasa, čestitki, cveća, jelki, bižuterije i drugih prigodnih poklona povodom obeležavanja Nove godine, Božića i 8. marta i drugih praznika u skladu sa uslovima koje propiše gradonačelnik,

4. postavljanje pokretnih aparata za prodaju kokica, semenki, kestenja, kikirikija, industrijski pakovanog sladoleda,

5. uslužno čišćenje obuće,

6. prodaja knjiga, novina, časopisa, odnosno kolporterska prodaja novina,

7. prodaja lozova, srećki, kartica, listića i kupona igara na sreću,

8. prodaju slika,

9. druge namene koje odredi Gradsko veće svojom odlukom.

Odobrenje za postavljanje pokretnih tezgi iz stava 3. tačke 4, 6, 7. i 8. ovog člana izdaje se po Programu koji donosi Gradsko veće, na predlog Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno komunalne delatnosti.

Član 56

Odobrenje za postavljanje pokretnih tezgi izdaje organ Gradske uprave nadležan za komunalne poslove, na zahtev zainteresovanog lica.

Odobrenje iz stava 1. ovog člana izdaje se za period koji ne može biti duži od jedne godine.

Član 57

Odobrenje za postavljanje pokretnih tezgi sadrži:

- mesto i površinu koja se zauzima,

- vreme korišćenja javne površine,

- uslove korišćenja javne površine,

- obaveze korisnika pokretne tezge da nakon isteka odobrenog roka pokretnu tezgu ukloni i površinu vrati u prvobitno stanje.

Član 58

Uz zahtev za izdavanje odobrenja za postavljanje pokretnih tezgi, podnosi se:

- dokaz o obavljanju delatnosti,

- skica zauzeća javne površine (sa pozicijom mesta gde se postavlja) overena i potpisana od strane podnosioca zahteva, osim za pokretne tezge koje se postavljaju u skladu sa Programom,

- dokaz o uplati novčanih obaveza (gradska i republička administrativna taksa i komunalna taksa), ili dokaz o uplati depozita koji podrazumeva polaganje novčanog iznosa ili neopozivu prvoklasnu bankarsku garanciju.

Ako se za potrebe depozita polaže neopoziva prvoklasna bankarska garancija, takva garancija neopozivo ističe najkasnije 30.11. u godini na koju se odnosi podneti zahtev. Dokaz o uplati novčanih obaveza odnosno depozita je na iznos komunalne takse za period zauzeća javne površine.

Član 59

Odobrenje za postavljanje pokretnih tezgi na javnim površinama prestaje da važi pre isteka vremena za koje je izdato:

- ako se pokretna tezga ne postavi u skladu sa uslovima navedenim u odobrenju i drugim propisanim uslovima i

- ako lice kome je dato odobrenje prestane da obavlja delatnost za koju je odobrenje izdato.

Član 60

Lice koje je dobilo odobrenje za postavljanje pokretne tezge na javnoj površini dužno je da:

1) pokretnu tezgu postavi u skladu sa uslovima datim u odobrenju,

2) ukloni pokretnu tezgu sa javne površine po isteku odobrenog perioda kao i

3) ukloni pokretnu tezgu pre isteka odobrenog perioda u slučaju:

- izmene namene javne površine ili izvođenja neophodnih radova na rekonstrukciji, održavanju i postavljanju komunalnih objekata ili uređaja ili same javne površine,

- u hitnim slučajevima i

- u drugim slučajevima koji se ne mogu predvideti,

4) pokretnu tezgu ukloni nakon prestanka važenja odobrenja shodno članu 59. ove odluke.

Član 61

Odobrenje za postavljanje pokretnih tezgi na javnim površinama koje koriste i kojima upravljaju druga pravna lica izdaje nadležni organ pravnog lica po postupku propisanom posebnim propisima i aktima tih pravnih lica.

Član 62

Ovom odlukom izričito je zabranjeno:

- postavljanje pokretnih tezgi bez odobrenja nadležnog organa,

- postavljanje pokretnih tezgi suprotno izdatom odobrenju.

SPLAVOVI I RESTORANI NA VODI

Član 63

Splavovi i restorani na vodi mogu se postavljati na rečnim tokovima na teritoriji grada Kraljeva.

Splavovi i restorani na vodi postavljaju se prema Programu, koji donosi Gradsko veće, na predlog Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno - komunalne delatnosti Gradske uprave grada Kraljeva u saradnji sa Direkcijom.

Programom se definiše površina, uslovi za priključenje na komunalnu infrastrukturu, delatnost koja se može obavljati i sl.

Član 64

Lokacije za postavljanje splavova i restorana na vodi izdaju se putem javnog oglasa u skladu sa zakonom. Oglas se objavljuje u sredstvima javnog informisanja. Organ Gradske uprave nadležan za komunalne poslove raspisuje oglas, utvrđuje kriterijume, sprovodi oglas i sačinjava predlog odluke o dodeli mesta i isti dostavlja gradonačelniku koji donosi odluku o dodeli.

Na osnovu odluke o dodeli mesta organ Gradske uprave nadležan za komunalne poslove izdaje odobrenje za postavljanje splavova i restorana na vodi, uz prethodno pribavljenu vodoprivrednu saglasnost od nadležne vodoprivredne organizacije.

Za držanje restorana i drugih ugostiteljskih i zabavnih objekata na vodi plaća se komunalna taksa saglasno posebnoj odluci.

Član 65

Ovom odlukom izričito je zabranjeno:

- postavljanje splava i restorana na vodi bez odobrenja nadležnog organa ili suprotno izdatom odobrenju,

- pomeranje splava i restorana na vodi sa mesta koje je određeno u odobrenju na drugo mesto,

- proširenje gabarita splavova i restorana na vodi i drugih radnji koje menjaju izgled splava i restorana na vodi.

DRUGI OBJEKTI I UREĐAJI

Član 66

Odobrenje se može izdati za postavljanje i drugih objekata i uređaja (telefonske govornice, poštanske sandučiće i slično).

Odobrenjem će se utvrditi način, mesto i uslovi postavljanja.

III UKLANJANJE MANJIH MONTAŽNIH OBJEKATA I DRUGIH PREDMETA I STVARI SA JAVNIH POVRŠINA

Član 67

Lice kome je izdato odobrenje za postavljanje manjeg montažnog objekta na javnoj površini dužno je da odmah, a najkasnije u roku od tri dana od dana prestanka važenja odobrenja, objekat ukloni sa javne površine.

Licu koje postavi manji montažni objekat na javnoj površini bez odobrenja nadležnog organa ili suprotnom izdatom odobrenju i licu koje ne ukloni manji montažni objekat sa javne površine nakon prestanka važenja odobrenja, komunalni inspektor će naložiti da odmah, a najkasnije u roku od tri dana objekat ukloni sa javne površine.

Ukoliko se ne postupi po rešenju komunalnog inspektora sprovešće se postupak prinudnog uklanjanja manjeg montažnog objekta sa javne površine na teret vlasnika-korisnika.

Član 68

Ovom odlukom poslovi na uklanjanju manjih montažnih objekata iz člana 3. ove odluke poveravaju se JKP "Čistoća" iz Kraljeva.

Uklonjeni predmeti i stvari smeštaju se u sabirni centar u krugu JKP "Čistoća".

Uklonjeni predmeti i stvari mogu se preuzeti od strane vlasnika nakon izmirenja troškova uklanjanja, odvoženja i čuvanja.

Član 69

Ukoliko nakon isteka roka od šest meseci od dana smeštaja u JKP "Čistoća" predmeti i stvari iz člana 68. ove odluke ne budu preuzeti od strane vlasnika i pored posebnog poziva, isti se stavljaju na raspolaganje JKP "Čistoća".

Ako je vlasnik nepoznat, upućuje mu se poziv javnim oglasom da u roku od 30 dana preuzme predmete i stvari, a nakon isteka roka predmeti i stvari se stavljaju na raspolaganje JKP "Čistoća".

IV NADZOR

Član 70

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši Gradska uprava grada Kraljeva preko komunalnih i građevinskih inspektora.

U vršenju poslova inspekcijskog nadzora komunalni i građevinski inspektor imaju pravo i dužnost da postupaju u skladu sa zakonskim ovlašćenjima i ovlašćenjima iz ove odluke.

Protiv rešenja komunalnog i građevinskog inspektora može se izjaviti žalba Gradskom veću grada Kraljeva u roku od 15 dana od dana prijema rešenja.

Žalba na rešenje ne odlaže izvršenje rešenja.

Član 71

Komunalni i građevinski inspektor je dužan da pokrene prekršajni postupak protiv pravnih i fizičkih lica i preduzetnika zbog nepoštovanja odredbi ove odluke.

V KAZNENE ODREDBE

Član 72

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 do 1.000.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice:

1) ako u bašti postavi roštilj, šank-pult (član 20. alineja 3.),

2) ako postavi reklamnu tablu bez odobrenja nadležnog organa ili suprotno uslovima iz izdatog odobrenja (član 47. alineja 1.),

3) ako postavi bilbord i svetleću reklamu (siti-lajt) bez odobrenja nadležnog organa ili suprotno uslovima iz izdatog odobrenja (član 47. alineja 2),

4) ako reklamnu tablu, bilbord i svetleću reklamu ne ukloni sa javne površine po isteku odobrenog perioda (član 46. stav 1. tačka 2.),

5) ako bilbord i svetleću reklamu ne ukloni sa javne površine u slučaju jednostranog raskida ugovora (član 43.),

6) ako oštećuje reklamnu tablu, bilbord ili svetleću reklamu (siti-lajt) (član 47. alineja 3.),

7) ako postavi tendu ili perdu bez odobrenja nadležnog organa (član 53. alineja 1.),

8) ako tendu ili perdu postavi suprotno uslovima iz izdatog odobrenja (član 53. alineja 2.),

9) ako postavi splav ili restoran na vodi bez odobrenja nadležnog organa ili suprotno uslovima iz izdatog odobrenja (član 65. alineja 1.),

10) ako pomeri splav ili restoran na vodi sa mesta koje je određeno u odobrenju na drugo mesto (član 65. alineja 2.),

11) ako vrši proširenje gabarita splava ili restorana na vodi i preduzima druge radnje koje menjaju izgled splava ili restorana (član 65. alineja 3.),

12) ako postavi drugi manji montažni objekat ili uređaj bez odobrenja nadležnog organa (član 66.),

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu i fizičko lice novčanom kaznom u iznosu od 2.500,00 do 75.000,00 dinara.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 250.000,00 dinara.

Član 73

Novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice i preduzetnik:

1) ako postavi baštu bez odobrenja nadležnog organa (član 20. alineja 1.),

2) ako postavi baštu suprotno uslovima iz izdatog odobrenja (član 20. alineja 2.),

3) ako baštu ne ukloni sa javne površine po isteku odobrenog perioda (član 19. stav 1. tačka 2.),

4) ako baštu ne ukloni sa javne površine i pre isteka odobrenog perioda (član 19. stav 1. tačka 3. i 4.),

5) ako plažni bar ne ukloni sa javne površine po isteku odobrenog perioda (član 19. stav 1. alineja 2.),

6) ako plažni bar ne ukloni i pre isteka odobrenog perioda (član 19. stav 1. alineja 3, 4, 5. i 6.),

7) ako plažni bar ne postavi u skladu sa uslovima navedenim u odobrenju i drugim propisanim uslovima (član 18. stav 1. alineja 1.),

8) ako pokretnu tezgu postavi bez odobrenja nadležnog organa (član 62. alineja 1.),

9) ako pokretnu tezgu postavi suprotno uslovima iz izdatog odobrenja (član 62. alineja 2.),

10) ako pokretnu tezgu ne ukloni po isteku odobrenog perioda (član 60. stav 1. tačka 2.),

11) ako pokretnu tezgu ne ukloni i pre isteka odobrenog perioda (član 60. stav 1. tačka 3. i 4.).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 2.500,00 dinara.

Novčanu kaznu iz stava 1. i 2. ovog člana naplaćuje na licu mesta komunalni inspektor.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 74

Program za postavljanje bilborda i svetlećih reklama (siti-lajtova), splavova i restorana na vodi i pokretnih tezgi, po odredbama ove odluke, doneće se u roku od 60 dana od dana donošenja ove odluke.

Član 75

Pravilnik o tehničkim uslovima za postavljanje bilborda i svetlećih reklama (siti-lajtova) doneće se u roku od 60 dana od dana donošenja ove odluke.

Član 76

Danom stupanja na snagu ove odluke, prestaje da važi Odluka o postavljanju manjih montažnih objekata na javnim površinama ("Službeni list opštine Kraljevo", broj 7/07), član 54. stav 1. tačke 1, 2, 3, 4, 5, 6. i 7. i članovi od 90. do 98. Odluke o komunalnom uređenju ("Službeni list opštine Kraljevo", broj 10/98, 21/98 i 15/99) i Program postavljanja bilborda i svetlećih reklama (siti-lajtova) u gradu Kraljevu i prilazima gradu Kraljevu iz 2001. godine.

Član 77

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".