ODLUKA

O LOKALNIM KOMUNALNIM TAKSAMA

("Sl. list grada Kraljeva", br. 24/2009 i 7/2011)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uvodi se lokalna komunalna taksa za korišćenje prava, predmeta i usluga na teritoriji grada Kraljeva, utvrđuju obveznici, visina, olakšice, rokovi, način plaćanja i kontrola lokalne komunalne takse.

Član 2

Obveznik lokalne komunalne takse jeste korisnik prava, predmeta i usluga za čije je korišćenje ovom odlukom propisano plaćanje lokalne komunalne takse.

Član 3

Obaveza plaćanja lokalne komunalne takse nastaje danom početka korišćenja prava, predmeta ili usluge za čije je korišćenje ovom odlukom propisano plaćanje lokalne komunalne takse.

Obaveza plaćanja lokalne komunalne takse traje dok traje korišćenje prava predmeta ili usluge.

Član 4

Lokalna komunalna taksa ne plaća se za korišćenje prava, predmeta i usluga od strane državnih organa i organizacija, organa i organizacija lokalne samouprave i u drugim slučajevima utvrđenim Taksenom tarifom, koja je sastavni deo ove odluke.

II LOKALNE KOMUNALNE TAKSE

Član 5

Lokalna komunalna taksa plaća se za:

1. isticanje firme na poslovnom prostoru;

2. isticanje i ispisivanje firme van poslovnog prostora na objektima i prostorima koji pripadaju lokalnoj samoupravi (kolovozi, trotoari, zelene površine, bandere i sl.);

3. držanje motornih drumskih i priključnih vozila, osim poljoprivrednih vozila i mašina;

4. korišćenje vitrina radi izlaganja robe van poslovnih prostorija;

5. držanje restorana i drugih ugostiteljskih i zabavnih objekata na vodi;

6. držanje kućnih i egzotičnih životinja na teritoriji grada Kraljeva;

7. korišćenje prostora na javnim površinama ili ispred poslovnih prostorija u poslovne svrhe, osim radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti;

8. držanje sredstava za igru (zabavne igre);

9. držanje muzičkih uređaja i priređivanje muzičkog programa u ugostiteljskim objektima;

10. korišćenje reklamnih panoa;

11. korišćenje slobodnih površina za kampove, postavljanje šatora ili druge objekte privremenog korišćenja;

12. korišćenje obale u poslovne i bilo koje druge svrhe;

13. zauzeće javne površine građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova.

Lokalne komunalne takse iz tačke 1-6. utvrđuju se u godišnjem iznosu, a iz tačke 7-13. utvrđuju se u dnevnom iznosu.

Lokalna komunalna taksa se plaća prilikom izdavanja odobrenja za korišćenje prava, predmeta ili usluga za koje se plaća taksa, registracije predmeta i vakcinacije životinja a na osnovu rešenja nadležnog organa određenog za utvrđivanje i naplatu javnih prihoda u skladu sa zakonom i ovom odlukom.

Član 6

U pogledu načina utvrđivanja lokalne komunalne takse, obračuna naplate, rokova za plaćanje, obračuna kamate, zastarelosti, nepodnošenja prijave za plaćanje lokalne komunalne takse i ostalog što nije posebno propisano ovom odlukom, shodno se primenjuju odredbe zakona kojim se utvrđuje porez na dohodak građana i Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Član 7

Firma u skladu sa zakonom, je svaki istaknuti naziv ili ime koje upućuje na to da pravno ili fizičko lice obavlja određenu delatnost.

Ako se na jednom poslovnom objektu nalazi više istaknutih firmi istog obveznika, taksa se plaća samo za jednu firmu.

Za svaku firmu istaknutu van poslovnog objekta, plaća se taksa za svaku istaknutu firmu.

Član 8

Visina, olakšice, rokovi i način plaćanja lokalne komunalne takse utvrđeni su Taksenom tarifom, koja je sastavni deo ove odluke.

Član 9

Naplata lokalne komunalne takse se vrši preko nadležnih organa Gradske uprave grada Kraljeva i drugih pravnih lica, na način utvrđen ovom odlukom.

Član 10

Obveznici lokalne komunalne takse koja se utvrđuje u godišnjem iznosu dužni su da podnesu prijavu za utvrđivanje obaveza po osnovu lokalne komunalne takse nadležnom organu, pre početka korišćenja prava, predmeta i usluga, odnosno najkasnije u roku od 15 dana od dana početka korišćenja prava, predmeta i usluga za koje je uvedena lokalna komunalna taksa, osim obveznika iz člana 5. tačka 3. i 6.

Obveznici lokalne komunalne takse koja se utvrđuje u dnevnom iznosu dužni su da podnesu prijavu za utvrđivanje obaveza po osnovu lokalne komunalne takse nadležnom organu, pre početka korišćenja prava, predmeta i usluga. Obveznik lokalne komunalne takse dužan je da svaku nastalu promenu prijavi nadležnom organu u roku od 15 dana od dana nastanka promene.

U slučaju da obveznik ne podnese prijavu u navedenim rokovima, nadležni organ će doneti rešenje na osnovu akta organa koji vrši upis u registar, kao i na osnovu podataka drugih nadležnih organa.

Član 11

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrše nadležne inspekcije i službe Gradske uprave grada Kraljeva.

III KAZNENE ODREDBE

Član 12

Obveznik lokalne komunalne takse koji pre dobijanja rešenja nadležnog organa počne sa korišćenjem prava, predmeta ili usluga, za čije je korišćenje propisano plaćanje lokalne komunalne takse ovom odlukom, odnosno ne podnese prijavu u rokovima propisanim ovom odlukom i Taksenom tarifom, kazniće se za prekršaj i to:

- pravno lice novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 500.000,00 dinara;

- odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 do 25.000,00 dinara;

- preduzetnik novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 250.000,00 dinara;

- fizičko lice novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 do 10.000,00 dinara.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 13

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o lokalnim komunalnim taksama ("Službeni list opštine Kraljevo", broj 10/04 i 10/05).

Član 14

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva", a primenjivaće se od 1. januara 2010. godine.

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o lokalnim komunalnim taksama

("Sl. list grada Kraljeva", br. 7/2011)

Član 3

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".

 

TAKSENA TARIFA

Tarifni broj 1.

Za isticanje firme na poslovnom prostoru taksa se utvrđuje u godišnjem iznosu, i to:

a) Kraljevo

- Ekstra zona

38.400,00 dinara

- Prva zona

30.000,00 dinara

- Druga zona

24.000,00 dinara

- Treća zona

18.000,00 dinara

- Četvrta zona

12.000,00 dinara

- Peta zona

9.000,00 dinara

- Šesta zona

7.440,00 dinara

b) Mataruška Banja

- Prva zona

18.000,00 dinara

- Druga zona

12.000,00 dinara

- Treća zona

9.000,00 dinara

- Četvrta zona

7.440,00 dinara

- Ostala naseljena mesta

7.440,00 dinara

Za delatnost bankarstva, osiguranja imovine i lica, trgovine naftom i naftnim derivatima, telekomunikacija (fiksna i mobilna telefonija), poštanskih usluga, elektroprivrede i priređivanja igara na sreću (kladionice, tombole, loto, kockarnice i dr.) plaća se lokalna komunalna taksa u iznosu od 96.000,00 dinara, bez obzira u kojoj je zoni istaknuta firma na poslovnom prostoru.

Taksa na firmu umanjuje se:

1. Pravnim licima koja su prema Zakonu o računovodstvu i reviziji ("Službeni glasnik RS", broj 46/06), razvrstana u srednja ili mala pravna lica, i to:

a) za srednja pravna lica

20%

b) za mala pravna lica

30%

2. Preduzetnicima i advokatskim kancelarijama za 50%.

3. Preduzetnicima koji obavljaju delatnost na tezgama za 70%. Ukoliko obveznik istovremeno obavlja delatnost na dve ili više međusobno povezanih tezgi, lokalnu komunalnu taksu plaća za isticanje firme na jednoj tezgi, a ukoliko istovremeno obavlja delatnost na dve ili više međusobno nepovezanih tezgi, lokalnu komunalnu taksu za isticanje firme plaća za dve tezge.

Zone po ovom tarifnom broju utvrđene su u skladu sa Odlukom o kriterijumima i merilima za utvrđivanje zakupnine i naknade za uređivanje građevinskog zemljišta ("Službeni list opštine Kraljevo", broj 20/04 i 7/07).

Plaćanje takse na firmu vrši se mesečno u visini 1/12 godišnjeg iznosa takse i to do 15-og u mesecu za prethodni mesec na osnovu zaduženja iz rešenja nadležnog Odeljenja za poresku administraciju Gradske uprave grada Kraljeva.

Taksu na firmu ne plaćaju državni organi, organi lokalne samouprave, javna komunalna preduzeća i druga javna preduzeća čiji je osnivač grad Kraljevo, ustanove i organizacije iz oblasti kulture, obrazovanja, fizičke kulture, zdravstva, dečje i socijalne zaštite i druge organizacije koje se isključivo bave pružanjem humanitarnih pomoći, tradicionalne verske i organizacije koje rade sa invalidima i hendikepiranim licima, udruženja građana i sportske organizacije, kao ni takseni obveznici iz oblasti umetničkih i starih zanata, odnosno domaće radinosti, utvrđeni Pravilnikom o određivanju poslova koji se smatraju umetničkim i starim zanatima, odnosno poslovima domaće radinosti ("Službeni glasnik RS", broj 21/05).

Za vreme trajanja privremene odjave delatnosti, obveznik komunalne takse ne plaća komunalnu taksu po ovom Tarifnom broju.

Taksa po ovom Tarifnom broju plaća se na uplatni račun javnih prihoda broj 840-716111843-35.

Tarifni broj 2.

Za isticanje i ispisivanje firmi van poslovnog prostora, na objektima i prostorima koji pripadaju gradu (kolovozi, trotoari, zelene površine, bandere i sl.) utvrđuje se lokalna komunalna taksa u godišnjem iznosu i to:

1. područje Kraljeva

18.000,00 dinara

2. područje Mataruške Banje

12.000,00 dinara

3. ostala mesta

6.000,00 dinara

Taksu iz ovog tarifnog broja, srazmerno vremenu korišćenja jednokratno, plaća pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice, čija se firma ističe i ispisuje van poslovnog prostora na objektima i prostorima koji pripadaju gradu u postupku izdavanja odobrenja od strane Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti Gradske uprave grada Kraljeva.

Taksa po ovom Tarifnom broju plaća se na uplatni račun javnih prihoda broj 840-716112843-42.

Tarifni broj 3.

Za držanje motornih i priključnih vozila, osim poljoprivrednih vozila i mašina, utvrđuje se lokalna komunalna taksa u godišnjem iznosu, i to:

1. teretna vozila

 

prema najvećoj dozvoljenoj masi i to:

 

- do 3,5 tone nosivosti

1.500,00 dinara

- preko 3,5 do 8 tona

3.000,00 dinara

- preko 8 do 12 tona

4.500,00 dinara

- preko 12 tona

6.000,00 dinara

   

2. vozila za prevoz putnika

 

- laki autobus (kombi)

2.000,00 dinara

- teški autobus

4.000,00 dinara

   

3. priključna vozila

 

prema najvećoj dozvoljenoj masi i to:

 

- do 0,75 tona

300,00 dinara

- preko 0,75 do 3,5 tone nosivosti

700,00 dinara

- preko 3,5 do 10 tona

1.500,00 dinara

- preko 10 tona

2.500,00 dinara

   

4. specijalna vozila

 

- za specijalna vozila

1.500,00 dinara

   

5. putnički automobili i kombi vozila prema radnoj zapremini i to:

 

- do 900 cm3

300,00 dinara

- preko 900 do 1350 cm3

450,00 dinara

- preko 1350 do 1800 cm3

1.000,00 dinara

- preko 1800 do 2500 cm3

2.000,00 dinara

- preko 2500 do 3150 cm3

2.500,00 dinara

- preko 3150 cm3

4.000,00 dinara

   

6. mopedi, motocikli, tricikli i četvorocikli

 

prema radnoj zapremini i to:

 

- do 50 cm3

200,00 dinara

- preko 50 do 250 cm3

300,00 dinara

- preko 250 do 800 cm3

1.000,00 dinara

- preko 800 cm3

1.500,00 dinara

   

7. traktori i motokultivatori prema snazi motora i to:

 

- do 25 KS

300,00 dinara

- preko 25 do 45 KS

700,00 dinara

- preko 45 do 63 KS

800,00 dinara

- preko 63 KS

1.000,00 dinara

- za motokultivatore

150,00 dinara

   

8. radne mašine i tegljači

 

- za radne mašine i tegljače

1.500,00 dinara

Taksa iz ovog tarifnog broja plaća se u godišnjem iznosu u postupku registracije motornog vozila.

Naplatu takse po ovom tarifnom broju vrši organ državne uprave nadležan za registraciju vozila u toku postupka registracije.

Ne plaća se taksa iz ovog tarifnog broja za poljoprivredna vozila i mašine koje se registruju i koriste isključivo za sopstvene potrebe u poljoprivredi.

Taksa po ovom Tarifnom broju plaća se na uplatni račun javnih prihoda broj 840-714513843-04.

Tarifni broj 4.

Za korišćenje vitrina radi izlaganja robe van poslovnih prostorija utvrđuje se lokalna komunalna taksa u godišnjem iznosu od 3.600,00 dinara po vitrini.

Taksu po ovom tarifnom broju plaća korisnik vitrine srazmerno vremenu korišćenja, u jednokratnom godišnjem iznosu u postupku izdavanja odobrenja od strane Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti Gradske uprave grada Kraljeva.

Taksa po ovom Tarifnom broju plaća se na uplatni račun javnih prihoda broj 840-714573843-36.

Tarifni broj 5.

Za držanje restorana i drugih ugostiteljskih i zabavnih objekata na vodi utvrđuje se lokalna komunalna taksa u godišnjem iznosu od 24.000,00 dinara.

Taksu iz ovog tarifnog broja plaća pravno ili fizičko lice koje drži restoran ili drugi ugostiteljski ili zabavni objekat na vodi, mesečno u visini 1/12 godišnjeg iznosa takse i to do 15-og u mesecu za prethodni mesec, na osnovu zaduženja iz rešenja nadležnog Odeljenja za poresku administraciju Gradske uprave grada Kraljeva.

Takseni obveznik iz ovog tarifnog broja je dužan da prijavi držanje restorana i drugih ugostiteljskih i zabavnih objekata na vodi nadležnom organu - Odeljenju za poresku administraciju Gradske uprave grada Kraljeva, u roku od 15 dana pre otpočinjanja delatnosti.

Taksa po ovom Tarifnom broju plaća se na uplatni račun javnih prihoda broj 840-714576843-57.

Tarifni broj 6.

Za držanje kućnih i egzotičnih životinja na području grada Kraljeva, plaća se lokalna komunalna taksa pojedinačno u godišnjem iznosu od 200,00 dinara.

Lokalnu komunalnu taksu iz ovog Tarifnog broja plaća vlasnik ili držalac životinja.

Lokalna komunalna taksa iz ovog Tarifnog broja naplaćuje se prilikom vakcinacije životinja protiv besnila od strane odgovarajuće veterinarske ustanove.

Taksa iz ovog Tarifnog broja ne plaća se za pse koje koriste slepa lica kao vodiče.

Taksa po ovom Tarifnom broju plaća se na uplatni račun javnih prihoda broj 840-714571843-22.

Tarifni broj 7.

Za korišćenje prostora na javnim površinama ili ispred poslovnih prostorija u poslovne svrhe, osim radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti, utvrđuje se lokalna komunalna taksa dnevno za 1 m2 zauzetog prostora po stambeno-poslovnim zonama određenih Odlukom o kriterijumima i merilima za utvrđivanje zakupnine i naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, i to:

a) Kraljevo

- Ekstra zona

25,00 dinara

- Prva zona

18,00 dinara

- Druga zona

15,00 dinara

- Treća zona

10,00 dinara

- Četvrta zona

8,00 dinara

- Peta zona

6,00 dinara

- Šesta zona

4,00 dinara

b) Mataruška Banja

- Prva zona

10,00 dinara

- Druga zona

8,00 dinara

- Treća zona

6,00 dinara

- Četvrta zona

4,00 dinara

c) Ušće

- Prva zona

8,00 dinara

- Druga zona

6,00 dinara

- Treća zona

4,00 dinara

- Četvrta zona

2,00 dinara

Za zauzeće javnih površina za priređivanje zabavnih igara putem dečjih automobila, obračunava se komunalna taksa 1,5 m2 zauzete površine po 1 dečjem automobilu.

Za zauzeće javnih površina radi prezentacije i privremene prodaje određenih proizvoda, utvrđuje se lokalna komunalna taksa u iznosu od 150,00 dinara po 1 m2 dnevno.

Lokalna komunalna taksa utvrđena ovim tarifnim brojem plaća se u postupku izdavanja odobrenja od strane Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti Gradske uprave grada Kraljeva, srazmerno vremenu korišćenja.

Taksa po ovom Tarifnom broju plaća se na uplatni račun javnih prihoda broj 840-741531843-77.

Tarifni broj 8.

Za držanje sredstava za igru utvrđuje se lokalna komunalna taksa po aparatu za zabavne igre (fliperi, bilijari, video-igre i slično) dnevno u iznosu od 25,00 dinara.

Takseni obveznik iz ovog tarifnog broja je držalac sredstava za zabavne igre i istu plaća srazmerno vremenu držanja sredstava za igru do 15-og u mesecu za prethodni mesec, po rešenju nadležnog organa - Odeljenja za lokalnu poresku administraciju Gradske uprave grada Kraljeva.

Takseni obveznik iz ovog tarifnog broja je dužan da prijavi držanje sredstava za igru nadležnom organu - Odeljenju za lokalnu poresku administraciju Gradske uprave grada Kraljeva, pre započinjanja korišćenja sredstava za igru.

Prijava sadrži podatke o taksenom obvezniku, adresi, vrsti, marki, tipu i serijskom broju aparata i vremenu držanja sredstava za igru.

Taksa po ovom Tarifnom broju plaća se na uplatni račun javnih prihoda broj 840-714572843-29.

Tarifni broj 9.

Za držanje muzičkih uređaja i priređivanje muzičkog programa u ugostiteljskim objektima utvrđuje se lokalna komunalna taksa od 500,00 dinara dnevno.

Taksu iz ovog tarifnog broja plaća pravno lice odnosno preduzetnik koji u ugostiteljskom objektu drži muzičke uređaje i priređuje muzički program.

Taksa se plaća mesečno i to do 15-og u mesecu za prethodni mesec, po rešenju nadležnog poreskog organa.

Takseni obveznik iz ovog tarifnog broja je dužan da prijavi držanje muzičkih uređaja i priređivanje muzičkog programa nadležnom organu - Odeljenju za lokalnu poresku administraciju Gradske uprave grada Kraljeva, pre započinjanja priređivanja muzičkog programa.

Prijava sadrži podatke o taksenom obvezniku, adresi, mestu priređivanja muzičkog programa i broju dana za koji se priređuje muzičko program.

Taksa po ovom Tarifnom broju plaća se na uplatni račun javnih prihoda broj 840-714421843-39.

Tarifni broj 10.

Za korišćenje reklamnih panoa i slično utvrđuje se lokalna komunalna taksa u dnevnom iznosu i to:

1. područje Kraljeva

50,00 dinara

2. područje Mataruške Banje

30,00 dinara

3. ostala mesta

10,00 dinara

Taksu iz ovog tarifnog broja plaćaju pravna i fizička lica koja ističu reklame, objave i oglase.

Naplatu takse vrši Odeljenje za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti Gradske uprave grada Kraljeva u postupku izdavanja odobrenja.

Ne plaćaju taksu po ovom tarifnom broju obveznici koji organizuju i reklamiraju nekomercijalne, kulturne, humanitarne i sportske priredbe.

Taksa po ovom Tarifnom broju plaća se na uplatni račun javnih prihoda broj 840-714431843-12.

Tarifni broj 11.

Za korišćenje slobodnih površina za kampove, postavljanje šatora ili druge objekte privremenog korišćenja, utvrđuje se lokalna komunalna taksa u dnevnom iznosu od 10,00 dinara za 1 m2 zauzete površine.

Taksu iz ovog tarifnog broja plaća lice koje koristi prostor za kampovanje srazmerno vremenu korišćenja, a naplatu takse vrši davalac usluge.

Taksa po ovom Tarifnom broju plaća se na uplatni račun javnih prihoda broj 840-741533843-91.

Tarifni broj 12.

Za korišćenje obale u poslovne ili bilo koje druge svrhe, utvrđuje se lokalna komunalna taksa dnevno za 1 m2 zauzete površine u visini od 15,00 dinara.

Taksu iz ovog tarifnog broja plaća korisnik zauzete površine i to mesečno do 15-og u mesecu za prethodni mesec, po zaduženju iz rešenja nadležnog organa - Odeljenja za lokalnu poresku administraciju Gradske uprave grada Kraljeva.

Takseni obveznik iz ovog tarifnog broja je dužan da prijavi korišćenje obale u poslovne ili bilo koje druge svrhe nadležnom organu - Odeljenju za lokalnu poresku administraciju Gradske uprave grada Kraljeva, pre početka korišćenja, a na osnovu dobijenog odobrenja za korišćenje obale.

Taksa po ovom Tarifnom broju plaća se na uplatni račun javnih prihoda broj 840-741541843-50.

Tarifni broj 13.

Za zauzeće javne površine građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova, utvrđuje se lokalna komunalna taksa dnevno po 1 m2 u iznosu od 25,00 dinara.

Taksa se plaća u postupku izdavanja odobrenja za zauzeće javne površine od strane Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti Gradske uprave grada Kraljeva.

Takseni obveznik iz ovog tarifnog broja je dužan da prijavi zauzeće javne površine nadležnom Odeljenju Gradske uprave grada Kraljeva, pre zauzeća javne površine.

Prijava sadrži naziv taksenog obveznika, adresu, mesto, vreme zauzeća javne površine i površinu zauzeća.

Taksa po ovom Tarifnom broju plaća se na uplatni račun javnih prihoda broj 840-741535843-08.