ODLUKA

O UTVRĐIVANJU NAKNADE ZA UREĐIVANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

("Sl. list grada Kraljeva", br. 20/2010 i 7/2011)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se kriterijumi i merila za utvrđivanje visine naknade za uređivanje građevinskog zemljišta i obavezni elementi ugovora kojim se uređuju međusobni odnosi u pogledu uređivanja građevinskog zemljišta.

Član 2

Grad Kraljevo poslove uređivanja građevinskog zemljišta, obračun i naplatu naknade za uređivanje građevinskog zemljišta poverava JP Direkciji za planiranje i izgradnju "Kraljevo" iz Kraljeva (u daljem tekstu: Direkcija).

Sredstva dobijena od naknade za uređivanje građevinskog zemljišta koriste se za uređivanje i pribavljanje građevinskog zemljišta i za izgradnju i održavanje objekata komunalne infrastrukture.

Član 3

Obaveza plaćanja naknade za uređivanje građevinskog zemljišta utvrđuje se prema fizičkim, odnosno pravnim licima investitorima na koje glasi pravnosnažna lokacijska dozvola, a koja grade novi objekat ili vrše rekonstrukciju, dogradnju odnosno nadogradnju postojećeg objekta ili promenu namene u skladu sa zakonom kojim se uređuje izgradnja objekata, na predmetnom građevinskom zemljištu.

Obaveza plaćanja naknade za uređivanje građevinskog zemljišta utvrđuje se i fizičkim i pravnim lica vlasnicima objekata izgrađenim ili rekonstruisanim bez građevinske dozvole u postupku legalizacije, a u skladu sa zakonom kojim se uređuje izgradnja objekata.

Lice koje vrši adaptaciju i rekonstrukciju objekta u okviru postojećeg gabarita legalno izgrađenog objekta i bez promene njegove namene, ne plaća naknadu za uređivanje građevinskog zemljišta.

Član 4

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta utvrđuje se prema zonama i nameni objekta.

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta pored kriterijuma iz stava 1. ovog člana određuje se i prema troškovima uređivanja građevinskog zemljišta (troškovi pripremanja i opremanja).

Član 5

Osnov za utvrđivanje granica zona je ekonomski, odnosno tržišni kriterijum vrednosti lokacije, gde je vrednost lokacije proporcionalna njenoj atraktivnosti i izuzetnosti, saobraćajnoj opsluženosti i pristupačnosti, obimu i raznolikosti ponude u okviru zone, broju korisnika koji je posećuju, posebnim pogodnostima za određenu namenu, stepena komunalne opremljenosti i sl.

Na području grada Kraljeva utvrđene su sledeće stambeno - poslovne zone:

1. Za područje Generalnog plana Kraljeva

ekstra + 6 zona

2. Za područje Plana generalne regulacije Mataruške Banje

4 zone

3. Za područje Plana generalne regulacije Ušća

4 zone

4. Za područje Plana generalne regulacije zaštitne zone kompleksa manastira Žiče

1 zona

5. Za područje Plana opšteg uređenja Ratine

1 zona

Za područje van navedenih u stavu 2. ovog člana utvrđuje se posebna zona za parcele koje se graniče sa državnim putevima I i II reda.

Za parcele koje se nalaze neposredno uz dole navedene saobraćajnice primenjuju se kriterijumi i merila utvrđeni za prvu višu zonu:

- Ulica 7 sekretara SKOJ-a do granice Generalnog plana,

- Ulica Đure Đakovića,

- Ibarska magistrala od granice građevinskog područja u Konarevu do građevinskog područja u Adranima,

- Karađorđeva ulica,

- Dositejeva ulica i dalje do granice građevinskog područja,

- Žička ulica od raskrsnice sa Ulicom Celjskom do Žičke reke,

- Ulica Dušana Popovića od raskrsnice sa Ulicom Proleterskom do Beranove ulice,

- Ulica Beranova do granice građevinskog područja,

- državni put prvog reda kroz Ratinu (Kraljevo - Kruševac),

- put za donju Ratinu prema Fabrici stočne hrane,

- put za Manastir Studenicu do granice građevinskog područja Ušće,

- državni put prvog reda za Rašku u granicama građevinskog područja Ušća,

- Ulica 7. jula u Ušću.

Prethodni stav se ne odnosi na parcele namenjene za izgradnju privredno - proizvodnih objekata.

Sastavni deo ove odluke je spisak stambeno - poslovnih zona sa opisom granica za Kraljevo, Matarušku Banju, Ušće, Žiču i Ratinu.

Pod granicom građevinskog zemljišta, u okviru koje se vrši naplata naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, podrazumeva se granica Generalnog plana ili drugog urbanističkog plana, ukoliko Generalni plan ne postoji.

Za prostor između granica stambeno-poslovnih zona utvrđenih ovom odlukom i granica odgovarajućeg urbanističkog plana primeniće se naknada utvrđena za VI stambeno - poslovnu zonu sa primenom koeficijenta 0,75.

Član 6

Namene objekta - građevinskog zemljišta za koje se utvrđuje naknada, u skladu sa zakonom kojim se uređuje izgradnja objekata, mogu biti: stanovanje, komercijalna delatnost, proizvodna delatnost i ostale namene.

1. stambeni objekti su: individualne porodične stambene zgrade (stambeni objekti na zasebnim parcelama sa najviše jednom stambenom jedinicom), višeporodične stambene zgrade i ostale stambene zgrade u nizu, stambeni prostor u stambeno-poslovnim zgradama, kao i prateći garažni prostor;

2. komercijalni objekti su: poslovni prostori - lokali, ugostiteljski objekti, hoteli, objekti komercijalnog karaktera iz oblasti: zdravstva, sporta, obrazovanja i dečijih ustanova, izložbeni saloni, administrativni objekti, trgovina, kladionice, kockarnice, video klubovi, banke, menjačnice, benzinske i gasne stanice, aerodromi sa pratećim objektima, kao i ostali objekti komercijalnog karaktera.

3. privredno proizvodni objekti su: industrija, građevinarstvo, skladišta, magacini, zanatstvo, javne garaže, garaže i prateći poslovni prostor - kancelarijski u privrednom, odnosno u proizvodnom objektu, pijace, TC, servisi, ATC i ostali energetski objekti;

4. ostali objekti su: objekti društvenog standarda (škole, fakulteti, dečije ustanove, ustanove socijalne zaštite, kao i objekti sporta, zdravstveni objekti, objekti kulture i svi komunalni objekti), objekti socijalnog stanovanja, svi verski objekti, svi vojni objekti.

Namena objekata-zemljišta, koje nisu navedene u stavu 1. ovog člana utvrđuju se prema najsličnijoj nameni.

III NAKNADA ZA UREĐIVANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 7

Uređivanje građevinskog zemljišta obuhvata njegovo pripremanje i opremanje, i to:

- Pripremanje građevinskog zemljišta obuhvata istražne radove, izradu geodetskih, geoloških i drugih podloga, izradu planske i tehničke dokumentacije, Programa za uređivanje zemljišta, raseljavanje, rušenje objekata, saniranje terena i druge radove; Na područjima koja su bila izložena ratnim dejstvima, pored napred navedenih radova, vrši se i provera o postojanju zaostalih eksplozivnih sredstava, u skladu sa zakonom;

- Opremanje građevinskog zemljišta obuhvata izgradnju objekata komunalne infrastrukture i izgradnju i uređenje površina javne namene.

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta ne obuhvata troškove infrastrukture koje investitor posebno ugovara sa nadležnim preduzećima (elektrodistributivni objekti i mreže, TT objekti i mreže, kablovski distributivni sistem, toplifikacija, gasifikacija i dr.).

Radovi na izgradnji komunalnih objekata, u delu koji služe samo pojedinim stambenim zgradama ili objektima druge namene, u cilju povezivanja tih objekata sa odgovarajućim sistemima gradske komunalne infrastrukture, smatraju se sastavnim delovima objekata kojima služe, ne iskazuju se u okviru radova na uređivanju gradskog građevinskog zemljišta i nisu sadržani u naknadi za uređivanje građevinskog zemljišta.

Izvođenje i finansiranje ovih radova snose investitori iz člana 11. ove odluke.

Član 8

Visina naknade za uređivanje građevinskog zemljišta utvrđuje se na osnovu sledećih kriterijuma:

- stepena komunalne opremljenosti,

- godišnjih programa za uređivanje građevinskog zemljišta,

- urbanističke zone,

- namene i površine objekta.

Član 9

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta utvrđuje se prema funkcionalnom rangu mreže za čije finansiranje služi i odnosi se na: magistralnu i primarnu mrežu.

Član 10

Obračun naknade za uređivanje građevinskog zemljišta vrši se na osnovu troškova izgradnje infrastrukture prema funkcionalnom rangu i to:

- troškovi izgradnje magistralne mreže (objekti i radovi koji su od neposrednog uticaja na ukupan kapacitet i funkciju odgovarajućeg komunalnog sistema i imaju značaj za naseljeno mesto za područje gradskih opština),

- troškovi izgradnje primarne mreže (objekti i radovi koji opslužuju dva ili više stambenih blokova, postojećih ili planiranih, ili užih prostornih celina i druge namene i imaju značaj samo za određeni deo teritorije).

Uređivanje građevinskog zemljišta vrši se u skladu sa srednjoročnim i godišnjim Programom uređivanja građevinskog zemljišta.

Član 11

Neizgrađeno građevinsko zemljište koje nije opremljeno u smislu ove Odluke, a nalazi se u obuhvatu plana generalne regulacije, odnosno plana detaljne regulacije, može se komunalno opremiti i sredstvima fizičkih i pravnih lica.

Lice iz stava 1. ovog člana podnosi Direkciji predlog o finansiranju izgradnje komunalne infrastrukture.

Ako Direkcija utvrdi da je predmetna zona, odnosno lokacija u obuhvatu plana generalne regulacije, odnosno plana detaljne regulacije i da je podnosilac vlasnik, odnosno zakupac u smislu zakona kojim se uređuje izgradnja objekata građevinskog zemljišta sačiniće uslove o finansiranju izgradnje komunalne infrastrukture.

Član 12

Uslovi o finansiranju izgradnje komunalne infrastrukture naročito sadrže:

- podatke o lokaciji odnosno zoni,

- podatke iz urbanističkog plana i tehničke uslove za izgradnju komunalne infrastrukture,

- podatke iz programa uređivanja građevinskog zemljišta,

- granice lokacije koja se oprema sa popisom katastarskih parcela,

- rok izgradnje komunalne infrastrukture,

- obavezu jedinice lokalne samouprave kao investitora za pribavljanje lokacijske, građevinske i upotrebne dozvole, kao i obavezu da obezbedi i finansira stručni nadzor u toku izvođenja radova,

- obavezu vlasnika zemljišta, odnosno zakupca u smislu zakona kojim se uređuje izgradnja objekata da finansira izradu tehničke dokumentacije, stručne kontrole tehničke dokumentacije, izvođenje radova na izgradnje komunalne infrastrukture,

- obavezu vlasnika građevinskog zemljišta, odnosno zakupca u smislu zakona kojim se uređuje izgradnja objekata da izvrši izbor izvođača radova,

- obavezu predaje izgrađenih objekata komunalne infrastrukture i drugih objekata javne namene u svojinu grada Kraljeva,

- iznos stvarnih troškova izgradnje komunalne infrastrukture,

- visinu umanjenja naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, koju će ostvariti vlasnik zemljišta kao investitor objekta, koji će biti građen na toj lokaciji, odnosno zoni.

Član 13

Za objekte koji će se graditi na lokaciji, odnosno zoni koja se komunalno oprema sredstvima vlasnika, odnosno zakupca u smislu zakona kojim se uređuje izgradnja objekata naknada za uređivanje građevinskog zemljišta se umanjuje za stvarne troškove komunalnog opremanja, a najviše do 60% od visine naknade utvrđene prema merilima za obračun za tu lokaciju, odnosno zonu.

Naknada za uređenje građevinskog zemljišta se umanjuje i u drugim slučajevima kada je to predviđeno zakonom kojim se uređuje izgradnja objekata, pravilnicima donetim na osnovu zakona kojim se uređuje izgradnja objekata ili drugim podzakonskim aktima pod uslovima i na način određen ovim propisima.

Član 14

Ako vlasnik građevinskog zemljišta, odnosno zakupac u smislu zakona kojim se uređuje izgradnja objekata, prihvati uslove iz člana 12. Direkcija će zaključiti ugovor kojim se bliže uređuju odnosi vezani za finansiranje izgradnje komunalne infrastrukture.

Direkcija zaključuje sa vlasnikom građevinskog zemljišta, odnosno sa zakupcem u smislu zakona kojim se uređuje izgradnja objekata, ugovor u roku od 30 dana od dana donošenja odluke o prihvatanju predloga o finansiranju izgradnje komunalne infrastrukture sredstvima vlasnika.

Član 15

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta obračunava se prema 1 m2 bruto površine objekta, odnosno prostora koji se gradi.

Obračun bruto površina iz člana 6. ove odluke vrši se po JUS-u U. C2.100 2002 ("Službeni list SRJ", broj 32/02).

U postupcima legalizacije naknada za uređivanje građevinskog zemljišta obračunava se prema 1 m2 neto korisne površine porodičnih stambenih objekata i stanova u stambenim zgradama.

Član 16

Visina naknade za uređivanje građevinskog zemljišta utvrđuje se prema sledećim tabelama:

KRALJEVO

Namena objekta - zemljišta

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta bod/m2

Stambeno-poslovna zona

 

Ekstra

I

II

III

IV

V

VI

1

Stambeni objekti

25

19

13

8

5

4

3

2

Komercijalni objekti

54

45

38

19

11

8

5

3

Privredno-proizvodni objekti

37

29

22

9

7

6

3

4

Ostali objekti

8

7

5

3

2

1

1

MATARUŠKA BANJA

Namena objekta - zemljišta

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta bod/m2

Stambeno-poslovna zona

 

I

II

III

IV

1

Stambeni objekti

11

6

3

2

2

Komercijalni objekti

25

18

11

6

3

Privredno-proizvodni objekti

19

11

9

5

4

Ostali objekti

6

5

2

1

UŠĆE

Namena objekta - zemljišta

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta bod/m2

Stambeno-poslovna zona

 

I

II

III

IV

1

Stambeni objekti

7

5

4

2

2

Komercijalni objekti

19

15

7

5

3

Privredno-proizvodni objekti

11

7

6

4

4

Ostali objekti

4

3

2

1

KOMPLEKS MANASTIRA ŽIČA

Namena objekta - zemljišta

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta bod/m2

1

Stambeni objekti

4

2

Komercijalni objekti

8

3

Privredno-proizvodni objekti

6

4

Ostali objekti

1

RATINA

Namena objekta - zemljišta

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta bod/m2

1

Stambeni objekti

4

2

Komercijalni objekti

8

3

Privredno-proizvodni objekti

6

4

Ostali objekti

1

Bodom se smatra dinarska protivvrednost srednjeg kursa jednog eura objavljenog od strane Narodne banke Srbije na dan stupanja na snagu ove odluke.

Visina naknade za uređivanje građevinskog zemljišta za objekte koji se grade na katastarskim parcelama koje se graniče sa državnim putevima I i II reda (član 5. stav. 3. ove odluke) utvrđuje se kao za VI stambeno - poslovnu zonu Kraljeva korigovane sa koeficijentom 0,50.

Član 17

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta obračunata po ovoj odluci ne plaća se za izgradnju stanova i objekata gde je investitor grad ili gde su investitori direktni i indirektni korisnici budžeta grada Kraljeva.

Član 18

Investitor koji ruši postojeći legalno izgrađen objekat i gradi novi, u skladu sa planskim aktima, plaća naknadu za razliku u površini između objekta koji gradi i legalno izgrađenog objekta koji se ruši.

Investitor je obavezan da podnese jedan od dokaza o legalnosti objekta (list nepokretnosti, odgovarajuću potvrdu izdatu od strane Republičke geodetske uprave - Odeljenje u Kraljevu, građevinsku dozvolu, upotrebnu dozvolu, tapiju, akt nadležne službe da je objekat građen u periodu kada za njegovu izgradnju nije bilo potrebno izdavanje građevinske dozvole ili dokaz o plaćenoj naknadi za uređivanje građevinskog zemljišta).

Ukoliko navedene isprave ne sadrže podatke o površini objekta, ista se utvrđuje na osnovu akta nadležne službe/Odeljenja ili tehničke dokumentacije koja je sastavni deo građevinske dozvole, kopije plana ili uviđaja na licu mesta od strane ovlašćenog lica gradske uprave.

Član 19

Visina naknade utvrđena ovom odlukom koriguje se sledećim koeficijentima:

1. Koeficijent 0,25

- rekreativno - sportski objekti i objekti zabave i razonode na "otvorenom" prostoru;

- otvorene terase u funkciji poslovnih objekata;

- otvoreni prostori (interne i pristupne saobraćajnice) u okviru skladišta, stovarišta i objekata magacina i benzinskih i gasnih postrojenja.

2. Koeficijent 0,50:

- nadstrešnice, otvorena skladišta, pijace i sl.;

- otvoreni bazeni i otvoreni sportski tereni uz stambeni objekat;

- natkrivene terase u funkciji poslovnog objekta;

- objekti uz stambeno - poslovne objekte (ostave, kotlarnice, letnje kuhinje i drugo);

- pomoćne prostorije u suterenu, podrumski prostor i garažni prostor u stambenim objektima.

3. Koeficijent 0,75:

- poslovni prostor u podrumskoj etaži i garažni prostor u poslovnim i privredno-proizvodnim objektima;

- pretvaranje zajedničkih prostorija u stan (perionice, sušionice, suterenski i tavanski prostor i sl.).

4. Koeficijent 1,50:

- benzinske i gasne stanice: ukupna površina objekata - stanice, nadstrešnice i površine pod rezervoarima;

- stambeni i komercijalni objekti kod kojih je spratna visina veća od 4,5 m, uključujući i njihove prateće objekte, ukoliko se grade na istoj građevinskoj parceli (magacini, skladišta, garaže, kancelarijski prostor i sl.).

Za uređenje zelenih površina u skladu sa glavnim projektom ne plaća se naknada.

Član 20

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta u postupcima legalizacije uređuje se zakonom koji uređuje izgradnju objekata, pravilnicima koji uređuje izgradnju objekata odnosno legalizaciju i na osnovu drugih podzakonskih akata kojima se uređuju postupci legalizacije.

Član 21

(Brisan)

Član 22

U slučaju promene namene prostora investitor plaća naknadu u visini pozitivne razlike u ceni između postojeće i nove namene prostora.

Nije dozvoljeno izvršiti promenu namene pasaža.

Nije dozvoljeno izvršiti promenu namene garaža, osim u postupcima legalizacije, u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji, pri čemu je vlasnik dužan da izvrši doplatu za svako ukinuto i nedostajuće parking - garažno mesto, kao i za promenu namene garažnog prostora.

Član 23

Investitori koji grade, dograđuju ili nadgrađuju stambene i stambeno - poslovne objekte, na građevinskoj parceli dužni su da (u objektu ili parceli) izgrade parking mesto po principu jedno parking mesto na jedan stan, odnosno jedno parking mesto po lokalu do 70 m2 poslovnog prostora, a u slučaju veće površine poslovnog prostora, po jedno parking mesto do svakih narednih 30 m2 poslovnog prostora, a za ostale namene u skladu sa urbanističkim planom, odnosno normativima za određenu vrstu objekata.

Član 24

Investitori koji na već uređenoj lokaciji ne mogu da obezbede potreban broj parking mesta (PM), (dogradnja, rekonstrukcija, promena namene postojećeg prostora, izgradnja, rekonstrukcija i dogradnja objekata u pešačkim zonama i građevinskim parcelama na kojima je planom predviđena zauzetost parcele veća od 80%, kao i drugim slučajevima koji se ne mogu predvideti kod izdavanja lokacijske dozvole - obezbeđenja i zaštite susednih objekata, javnih površina, komunalne infrastrukture, saobraćajnica i vodotoka i sl.) dužni su da za svako nedostajuće parking mesto (PM) plate iznos utvrđen u tabeli.

NAKNADA ZA NEDOSTAJUĆA PARKING MESTA (bod/PM)

 

STAMBENO - POSLOVNA ZONA

Ekstra

I

II

III

IV

V

VI

Kraljevo

8.000

6.000

3.000

3.000

2.000

1.000

1.000

Mataruška Banja

-

3.000

2.000

1.000

1.000

-

-

Ušće

-

2.000

1.000

1.000

1.000

-

-

Žiča

-

 

 

 

 

1.000

-

Ratina

-

 

 

 

 

1.000

-

Utvrđeni iznos naknade javni je prihod budžeta grada Kraljeva i obračunavaće se i plaćati od strane investitora kao naknada za uređivanje građevinskog zemljišta.

Sredstva ostvarena po ovom osnovu usmeravaju se Programom uređivanja građevinskog zemljišta za izgradnju i uređenje javnih parkinga i garaža.

Član 25

Odredbe članova 22, 23. i 24. odnose se i na objekte izgrađene ili dograđene bez građevinske dozvole, osim za porodične stambene objekte, stanove dobijene nadziđivanjem u stambenim zgradama, kao i stanove dobijene rekonstrukcijom - podelom postojećih stambenih prostora, čija je neto korisna površina do 100 m2, gde se naknada za nedostajuće parking mesto umanjuje za 80% u odnosu na naknadu utvrđenu u tabeli u članu 24. ove odluke.

Član 26

Naknada obračunata po ovoj odluci plaća se jednokratno ili u ratama.

U slučaju plaćanja jednokratno, obveznik ima pravo na umanjenje naknade za 25% uplatom pre zaključenja ugovora.

Investitor koji otpočne plaćanje naknade u ratama, a zatim uplatu preostalog iznosa naknade izvrši odjednom ima pravo na umanjenje naknade za 20% na preostali nedospeli iznos, a što će se definisati ugovorom.

Član 27

1. U slučaju plaćanja na rate, investitori koji grade komercijalne i stambene objekte višeporodične stambene izgradnje na dan zaključenja ugovora plaćaju prvu ratu u visini od 25% od obračunate naknade. Preostali iznos investitori plaćaju u najviše 18 jednakih mesečnih rata, s tim da mesečna rata ne može biti niža od obračunate naknade za 20 m2 prostora, a kod stambeno - poslovnih objekata naknada za 20 m2 prostora se obračunava prema srednjoj vrednosti naknade po 1 m2 za ceo objekat;

2. U slučaju plaćanja na rate investitori koji grade proizvodne, porodične (individualne) stambene i ostale objekte pre zaključivanja ugovora plaćaju prvu ratu 15% od obračunate naknade. Preostali iznos investitori plaćaju u najviše 36 mesečnih rata, s tim da mesečna rata ne može biti niža od obračunate naknade za 5 m2 prostora, osim za objekte porodične stambene izgradnje, u kom slučaju rata ne može biti niža od obračunate naknade za 3 m2 prostora;

3. Vlasnici porodičnih stambenih objekata izgrađenih, dograđenih ili rekonstruisanih bez građevinske dozvole plaćaju obračunatu naknadu u najviše 90 jednakih mesečnih rata, s tim da mesečna rata ne može biti niža od obračunate naknade za 1 m2 stambenog prostora prema mestu gde se objekat nalazi.

4. Vlasnici ostalih izgrađenih, dograđenih ili rekonstruisanih objekata bez građevinske dozvole plaćaju naknadu kao za izgradnju novih objekata.

Prva rata plaća se pre zaključenja ugovora.

Član 28

Ako investitor plaća naknadu na rate, broj rata utvrđuje se, u zavisnosti od visine obračunatog iznosa, na sledeći način:

1. KOMERCIJALNI I STAMBENI OBJEKTI VIŠEPORODIČNE STAMBENE IZGRADNJE

do 20.000 bodova

6 rata

do 41.000 bodova

12 rata

preko 41.000 bodova

18 rata

2. PROIZVODNI, PORODIČNI STAMBENI I OSTALI OBJEKTI

do 200 bodova

6 rata

do 700 bodova

12 rata

do 1.400 bodova

24 rata

do 2.000 bodova

30 rata

preko 2.000 bodova

36 rata

3. PORODIČNI STAMBENI OBJEKTI IZGRAĐENI BEZ GRAĐEVINSKE DOZVOLE

do 200 bodova

10 rata

do 400 bodova

18 rata

do 700 bodova

30 rata

do 1.000 bodova

42 rata

do 1.400 bodova

54 rata

do 1.600 bodova

66 rata

do 2.000 bodova

78 rata

preko 2.000 bodova

96 rata

Kod plaćanja naknade u ratama rata se obavezno usklađuje sa Indeksom potrošačkih cena u Republici Srbiji, prema objavljenim podacima nadležne organizacije za poslove vođenja statistike.

Prilikom ugovaranja obračunava se revalorizovana cena koja važi u mesecu zaključenja ugovora.

Do objavljivanja podataka za prethodni mesec kod obračuna naknade koristi se cena koja je važila u prethodnom mesecu.

Za docnju u otplati duga obračunava se zakonska zatezna kamata.

U slučaju da investitor kasni više od 10 (deset) dana sa uplatom dospele rate, Direkcija je dužna da investitoru dostavi pismenu opomenu po kojoj je on dužan da postupi u roku od 15 (petnaest) dana od prijema opomene.

Ukoliko investitor ni u ovom roku ne uplati dospelu ratu, Direkcija će naplatiti svoje potraživanje aktiviranjem bankarske garancije.

Član 29

Zaključenje ugovora i plaćena ukupna naknada za uređivanje građevinskog zemljišta po završnom obračunu, predstavlja jedan od uslova za dobijanje upotrebne dozvole, osim u postupcima legalizacije.

Član 30

Prilikom obračuna naknade za uređivanje građevinskog zemljišta za izgradnju objekata stranih ulagača, na prava i obaveze stranih ulagača primenjuju se odredbe Zakona o stranim ulaganjima.

Član 31

Ako investitor plaća naknadu u ratama dužan je da Direkciji dostavi instrumente obezbeđenja plaćanja:

- fizička lica: kada grade ili su izgradila porodične stambene objekte, hipoteku u dvostrukom iznosu od ugovorene naknade u korist Direkcije;

- ostali investitori bankarsku garanciju, sa klauzulama "bez prigovora" i naplativu "na prvi poziv", sa uključenjem valorizacije i troškova u garanciju ili hipoteku u korist Direkcije u dvostrukom iznosu od ugovorene naknade.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 32

Međusobni odnosi investitora i Direkcije, u pogledu naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, uslova i načina plaćanja, uređuju se ugovorom u skladu sa ovom odlukom i Odlukom o građevinskom zemljištu.

Ugovor o naknadi za uređivanje građevinskog zemljišta sadrži naročito:

- iznos naknade za uređivanje koji je obračunat na osnovu kriterijuma i merila iz ove odluke;

- rok u kome je investitor dužan da plati naknadu;

- naknada štete za slučaj docnje;

- dinamika plaćanja naknade za uređivanje građevinskog zemljišta;

- iznos bankarske garancije kao sredstva obezbeđenja u slučaju plaćanja naknade na rate kao i uslovi za aktiviranje bankarske garancije;

- eventualne obaveze investitora za izgradnju nedostajućih elemenata infrastrukture;

- postupak i uslovi za izmenu i raskid ugovora.

 

Član 33

Investitori koji ne ostvare pravo na izgradnju, imaju pravo na povraćaj naknade u visini uplaćenog iznosa po dinamici po kojoj su vršili plaćanje.

Član 34

Visina naknade za uređivanje građevinskog zemljišta utvrđena ovom odlukom usklađuje se sa valutnim rastom kada se promeni kurs dinara u odnosu na euro za više od 3% u odnosu na utvrđeni kurs.

Novousklađena vrednost boda stupa na snagu trećeg dana od promene kursa dinara u odnosu na euro za više od 3%.

Član 35

Na sve zahteve za ugovaranje naknade za uređenje građevinskog zemljišta, do stupanja na snagu ove Odluke primenjivaće se odredbe Odluke o kriterijumima i merilima za utvrđivanje zakupnine i naknade za uređivanje građevinskog zemljišta ("Službeni list opštine Kraljevo", broj 20/04 i 7/07), odnosno ove odluke ukoliko je povoljnija za podnosioca zahteva - investitora.

Član 36

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o kriterijumima i merilima za utvrđivanje zakupnine i naknade za uređivanje građevinskog zemljišta ("Službeni list opštine Kraljevo", broj 20/04 i 7/07).

Član 37

 

SPISAK STAMBENO POSLOVNIH JEDINICA SA GRANICAMA

A) KRALJEVO

EKSTRA STAMBENO - POSLOVNA ZONA

Obuhvata sledeće prostorne jedinice: 21, 22. i 23.

I STAMBENO POSLOVNA ZONA obuhvata sledeće prostorne jedinice: prostorna jedinica 15 (do ulica Olge Milutinović i Skopljanske na zapadu) 16, 17, 18, 19, 20, 24, 25, 26, 27, 28. i 29;

II STAMBENO POSLOVNA ZONA obuhvata sledeće jedinice: 14, deo prostorne jedinice 15. (do ulice Olge Milutinović i Skopljanske na istoku), 35, 36, 37 (do granica kat. parcela broj 3499/3 i 3499/1 na istoku), deo prostorne jedinice 30. (do industrijskog koloseka na severu), 50, 51., i deo prostorne jedinice 57. (do "bedema" na jugu) i 58. (do "bedema" na jugu);

III STAMBENO POSLOVNA ZONA obuhvata prostorne jedinice: 4, 5, 9, 10, 11, 12, 13, deo prostorne jedinice 30. do industrijskog koloseka iza Grdičke kose, 31. (do industrijskog koloseka severno od aerodroma), 32, 33, 34, 37 (do granice kat. parcele broj 3499/1 i 3499/3 na zapadu), 38, 49, 52, 56 i 57;

IV STAMBENO POSLOVNA ZONA obuhvata prostorne jedinice: deo prostorne jedinice 2 (do starog čačanskog puta na severu), 3, 39, do pruge Kraljevo - Stalać, 43, 47, 48, 54. i 55;

V STAMBENO POSLOVNA ZONA deo prostorne jedinice 2. (do starog čačanskog puta na jugu i granice građevinskog područja na severu), 6. deo prostorne jedinice 7. (od granice prostorne jedinice 6. i 7. zapadnom granicom kat. parcele broj 336 do puta kat. parcele broj 1885 istim do zapadne kat. parcele broj 1880 kojom ide do puta kat. parcele broj 1879/16, a zatim istočnom granicom kat. parcele broj 1879/24 i putem kat. parcele broj 1876/1 do puta Kraljevo - Čačak pravo kao severoistoku do kat. parcele broj 1830 do granice građevinskog područja, deo prostorne jedinice 31, 40, 41, 42, 44, 45. i 46, deo prostorne jedinice 58, 59. i 60, deo prostorne jedinice 39 od raskrsnice puta Kraljevo - Kragujevac i pruge Kraljevo - Stalać na istok;

VI STAMBENO POSLOVNA ZONA obuhvata prostorne jedinice: deo prostorne jedinice 1. (do granice građevinskog područja), deo prostorne jedinice 7. i deo prostorne jedinice 2. (prostor građevinskog područja sa leve i desne strane puta kat. parcela broj 813 KO Jarčujak).

B) MATARUŠKA BANJA

I STAMBENO POSLOVNA ZONA obuhvata 63, 65. i 66. prostornu jedinicu;

II STAMBENO POSLOVNA ZONA obuhvata 64, 67. i 74. prostornu jedinicu;

III STAMBENO POSLOVNA ZONA obuhvata 60, 61, 61, 71, 72, 73. i 75. prostornu jedinicu;

IV STAMBENO POSLOVNA ZONA obuhvata 68, 69. i 70. prostornu jedinicu.

Opis prostornih jedinica objavljen je u "Službenom listu opštine Kraljevo", broj 16/98 i 3/02.

V) UŠĆE

I STAMBENO POSLOVNA ZONA

Granica počinje od ušća reke Studenice u Ibar, ide na jug do kat. parcele broj 8958/6, zatim na zapad južnom stranom iste, nastavlja južnom stranom kat. parcele broj 8959/5, 9858/2, 8941, 8940, istočnom stranom kat. parcele broj 8937/1, 8935/2, 8946 i dolazi do kat. parcele broj 8948, istu preseca prema JZ do tromeđa kat. parcela broj 8949/1, 8948 i 8954/1 i ide na jugozapad, jugoistok stranama kat. parcela broj 8949/1, 8949/2, 8950, 8951, 8952/1, 8952/2 i dolazi do starog puta za Baljevac, preseca isti i ide na severozapad, jugoistok, granicama kat. parcela broj 8930, 8912/3, 8912/2, 8934/4, 8934/1, južnom i istočnom stranom kat. parcela broj 8791/1 i 8793 do kat. parcele broj 8776/1 i dolazi do reke Studenice, istu preseca i kat. parcela broj 8651 i dolazi do tromeđa kat. parcela broj 8654, 8653 i puta za Studenicu, isti preseca i ide dalje na sever do južne strane kat. parcele broj 8628, zatim skreće na istok južnim stranama kat. parcele broj 8628, 8631/1, 8635 i 8637, jugoistočnim stranama kat. parcela broj 8638/7, 8638/11, 8638/8 i severozapadnim stranama kat. parcela broj 8638/9 i 8638/10, preseca put Kraljevo - Ušće i izlazi na reku Ibar, a zatim ide na jug do ušća reke Studenice.

II STAMBENO POSLOVNA ZONA

1. Granica počinje od tromeđe starog puta za Baljevac, kat. parcele broj 8952/2 i 8952 ide na severoistok i severozapad stranama kat. parcele broj 8952, 8953, 8954/3 i 8954/1, preseca kat. parcelu broj 8948 skreće na jugoistok severnom stranom kat. parcela broj 8959 i 8952, dolazi do puta kat. parcele broj 8956 i njime skreće na jug do kat. parcele broj 8955, zatim na jugozapad južnim stranama kat. parcela broj 8965/1, 8965/2, 8989, 8991, 8995, 8994, 8898 i 8899, ide na sever, severoistočnim stranama kat. parcela broj 8893, 8905, 8906, 8826, 8829, 8830, zatim putem kat. parcele broj 9021 do kat. parcele broj 8751/1 čijom južnom stranom ide na sever do kat. parcele broj 8747 koju preseca i izlazi na reku Studenicu kojom nastavlja nizvodno do kat. parcela broj 8755/1 gde skreće na jug zapadnom granicom kat. parcela broj 8755/1, preseca put 9221/1 nastavlja zapadnom granicom kat. parcela broj 8776/1, dolazi do kat. parcele broj 8788/3, severnom granicom ide na zapad do kat. parcele broj 8793, nastavlja na jug istočnim granicama kat. parcele broj 8793 i 8791/1 do kat. parcela broj 9834/1, skreće na zapad do kat. parcele broj 8910/2, skreće na jug istočnim granicama kat. parcele broj 8910/2, 8912, 8913, 8914 i 8929/2 i dolazi do početne tačke.

2. Granica počinje od granica građevinskog područja ide zapadnom granicom kat. parcele broj 3211 ka jugu, južnom granicom kat. parcele broj 3223, na istoku, zapadnom granicom kat. parcele broj 3221 skreće ka jugu, te južnom granicom skreće ka istoku, seče put 3246, zapadnom granicom kat. parcele broj 3245, skreće na jug do puta Ušće - Raška kojim skreće na zapad do raskrsnice sa starim putem, ovim ide na jugoistok, seče ka jugu kat. parcele broj 3457 i zapadnim granicama kat. parcelu broj 3319, 3320 i 3323 dolazi do korita reke Ibar kojim nizvodno ide do granice građevinskog područja, istom skreće na istok do granice kat. parcele broj 2497 i istom na jug do polazne tačke.

III TREĆA STAMBENO POSLOVNA ZONA

Granica počinje od preseka puta Ušće - Raška sa prugom kojim nastavlja na zapad do raskrsnice sa starim putem kat. parcele broj 3361 kojim ide ka jugoistoku, seče ka jugu kat. parcelu broj 3457 i zapadnim granicama kat. parcele broj 3319, 3320, 3322, 3323 i dolazi do korita reke Ibar kojim nizvodno ide do severne granice kat. parcele broj 8958/7, istom na zapad do preseka sa granicom kat. parcele broj 8958/5 čijom zapadnom stranom ide na sever do kat. parcele broj 8958/4 skreće na zapad i istom ide na sever do kat. parcele broj 8958/2, ide ka zapadu južnim granicama kat. parcela broj 8942, 8941, 8940, 8937/1, 8935 i 8946 do granice 8948 skreće na jug i jugoistočnom granicom kat. parcele broj 8954/1 i ide do kat. parcele broj 8954/2, nastavlja granicom kat. parcele broj 8954/3 i 8953 ka jugozapadu do kat. parcela broj 8962, skreće ka jugoistoku do puta kat. parcele broj 8967, kojim skreće ka jugozapadu, južnim granicama kat. parcele broj 8965/1, 8965/2, 8989 i 8991, do granica kat. parcele broj 8995, skreće na jug do kat. parcele broj 8996, čijom severnom granicom ide na zapad, nastavlja granicom kat. parcele broj 8998 na zapad do puta Baljevac, preseca isti i nastavlja južnom, zatim zapadnom granicom kat. parcele broj 8898, nastavlja istočnom granicom kat. parcele broj 8893, 8846, 8905, 8906, 8826, 8829 i 8830 i dolazi do puta kat. parcele broj 9021 kojim nastavlja na sever do kat. parcele broj 8751/1, čijom jugozapadnom granicom ide 8747, koju preseca i izlazi na reku Studenicu, gde nastavlja nizvodno do tromeđe reke Studenice sa kat. parcelom broj 8755/2 i 8755/1, zatim skreće na sever gde preseca kat. parcelu broj 8651 i 8652, zatim nastavlja na sever zapadnom granicom kat. parcele broj 8653, izlazi na put za Studenicu koji preseca i dolazi do tromeđa puta za Studenicu sa kat. parcelom broj 8625 i 8628, gde nastavlja južnim granicama kat. parcele broj 8625, 8625/3, 8619/3, 8619/2, 8619/1, 8618/1 i 8618/2 preseca put 8583 i ide na sever zapadnom granicom 2790: 2790/1 i 2789, do granice građevinskog područja, kojom nastavlja na zapad do kat. parcele broj 2606/1, gde nastavlja na jug istočnim granicama kat. parcele broj 2906/1, 2906/2, 2913/2 i 2912 preseca kat. parcele broj 8533 nastavlja zapadnim granicama kat. parcele broj 3012/1, 3011 preseca kat. parcelu broj 3030 i izlazi na reku Studenicu ide uzvodno do reke Radušem gde skreće na jug uzvodno do granice građevinskog područja, kojim nastavlja na istok do tromeđa puta kat. parcela broj 8537, 8554 i 4972, gde skreće putem kat. parcele broj 8537 na sever do kat. parcele broj 3223, gde skreće na istok severnim granicama kat. parcele broj 4950, 4951 i 4963 do kat. parcele broj 3218, zatim nastavlja jugozapadno granicama kat. parcele broj 2318 i 4989 dolazi do granice građevinskog područja, kojom nastavlja na jugoistok do magistralnog puta Kraljevo - Raška, kojim skreće na severozapad do preseka puta tj. do početne tačke.

IV ČETVRTA STAMBENO POSLOVNA ZONA

1. Od preseka tačke kat. parcele broj 3211 i granice građevinskog zemljišta ide na jug zapadnom granicom kat. parcele broj 3223 do kat. parcele broj 3221, skreće na jug do kat. parcele broj 3220 i nastavlja na istok do preseka sa putem kat. parcele broj 3246, zapadnom granicom kat. parcele broj 3245 ide na jug do puta Ušće - Raška, kojim nastavlja do granice građevinskog područja, granicom građevinskog područja nastavlja na sever do kat. parcele broj 3211.

2. Granica počinje od tromeđa kat. parcele broj 3223, 4350 i puta kat. parcele broj 8637 kojim ide na jug do granice građevinskog područja kojom nastavlja jugozapadnim granicama kat. parcele broj 4989 gde nastavlja jugozapadnim granicama kat. parcele broj 4989, 3218, 3219, 3220, 3221, 4749 i 3223 do puta kat. parcele broj 8537.

3. Granica počinje od preseka granica građevinskog područja sa kat. parcelom broj 2789 ide na jug severozapadnim granicama kat. parcele broj 2789, 2790/1, 2790 do puta 8583, koji preseca i nastavlja zapadnom granicom kat parcele broj 8618/2 do kat. parcele broj 8601, gde skreće na istok južnim granicama kat. parcele broj 8618/2, 8618/1, 8619/1, 8619/2, 8619/3 i 8619/4 do kat. parcele broj 8619/4 do kat. parcele broj 8625/3 i nastavlja na istok južnom granicom kat. parcele broj 8625, 8628, 8631, 8637, 8638/7, 8638/11, 8638/8, 8638/9 i 8638/10 dolazi do granice građevinskog područja kojom nastavlja na zapad do početne tačke kat. parcele broj 2789.

4. Od preseka granice građevinskog područja sa kat. parcelom broj 2904 ide na jug severoistočno granicama kat. parcele broj 2906/1, 2906/2, 2913 i 2912, do puta za Studenicu preseca isti i nastavlja zapadnim granicama kat. parcele broj 3012 i 3011 do kat. parcele broj 3030 koju preseca i izlazi na reku Studenicu kojom skreće uzvodno do reke Raduše, gde skreće na jug uzvodno do granice građevinskog područja kojom nastavlja do kat. parcele broj 2934.

KOMPLEKS MANASTIRA ŽIČA

Polazna tačka opisa granice Plana zaštitne zone kompleksa manastira Žiča, je od parcele kp br. 838/1 KO Kruševica. Granica ide prema istoku severnim međama parcela 838/2, 839/2, pa nastavlja prema severoistoku, zapadnom međom kp br. 839/8. Dalje se pruža prema istoku severnim međama parcela 840; 839/4; 869/4; 869/1; 859/7; 858; 853; 851; 850; 845/2; 845/3; odakle se spušta jugoistočnom granicom parcela 845/3; 846 i 847 do Žičkog puta. Granica seče put i nastavlja jugoistočnom granicom parcela 896/5; 896/1 i 892 gde skreće prema zapadu južnom međom parcele 899/1 KO Kruševica. Prema jugu nastavlja istočnim međama parcela 902/12; 902/11; 906/1 i 906/2. Ka istoku granica ide severnim međama parcela 909/6; 909/9; 908/4; 908/5; 908/8 pa se spušta ka jugu istočnom međom kp br. 909/11 do lokalnog puta.

Ovim putem ide ka zapadu do ukrštanja sa putem 967, pa putem kp 967 ide prema jugu do puta kp 2568/1. Granica dalje ide prema severu putem 2568/1 do ukrštanja sa putem 997/2. Ovde se lomi pa ide prema jugozapadu putem 997/2 i južnim međama parcela 994/3; 999/5; 999/4; 999/3; 999/1 i 1000 do puta 2569. Ovim putem ide prema jugu do kp 1059/3 i 1059/4; 1059/5; čijom južnom međom dolazi do Žičke reke. Niz reku se spušta prema severu do puta kp br. 1071 gde prelazi reku i skreće ka zapadu, pa putem 1071 dolazi do puta 835 koji je i granica između KO Kruševice i KO Gotovac. Granica pojasa tu ulazi u KO Gotovac i ide prema severozapadu putem kp 835, pa južnim međama kp br. 235/1; 236; 251/1; 252/1; 253/2 seče put 834/1 do parcele 225. Dalje nastavlja ka zapadu, pa ka severu zapadnom međom parcele 225. Do puta kp br. 224 kojim skreće prema zapadu do puta kp br. 151/1 gde skreće prema severu do Žičkog puta. Prelazi Žički put i stiže do uređenog potoka kp br. 23 čijom desnom stranom nastavlja do ušća u reku Ibar. Dalje nastavlja desnom obalom reke Ibar do parcele kp br. 38 gde izlazi iz KO Gotovac a ulazi u KO Kruševica. Nastavlja prema severu zapadnim međama parcela 804/2; 804/1, pa se vraća prema istoku severnim međama parcela 804/5; 804/4; 806/2; 806/1; 808; 809/1; 810/1; 811/4; 811/1; 812/1; 813; 814/1; 814/3; 814/2; 818 do Žičke reke. Prelazi reku i dalje prema jugoistoku ide putem 259 pa putem 837/2 dolazi do početno opisane tačke na parceli kp br. 838/1.

RATINA

Granica počinje od tromeđe magistralnog puta M-5 Kraljevo - Kruševac sa kat. parcelama br. 1103/1 i kp. br. 1088 (seoski put) sve KO Ratina. Ide na jug zapadnom granicom navedenog puta kp. br. 1088 do tromeđe sa kp. br. 1103/1 i kp. br. 1091/107, odakle skreće na zapad severnom granicom kp. br. 1091/107 do tromeđe sa kp. br. 1103/1 i 1091/145. Dalje skreće na jug i ide zapadnim granicama kp. br. 1091/107; 1091/123; 1091/124; 1091/125; 1091/142; 1091/164; 1091/163; 1091/106 i 1091/105 i izlazi na seoski put kp. br. 2043, preseca ga i nastavlja njegovom južnom stranom na istok do četvoromeđe sa kp. br. 1823; 1822 i 1258. Dalje nastavlja na jug zapadnom stranom kp. br. 1258 do njenog kraja pa produžava na istok južnom granicom kp. br. 1258; 1259/2; 1259/1, do tromeđe sa kp. 1286 i 1263. Skreće na sever istočnom granicom 1259/1 do tromeđe sa kp. 1262 i 1263. Dalje produžava na istok južnom granicom kp. br. 1262 do tromeđe sa kp. 1263 i 1266. Nastavlja na istok preko kp. 1266 pravo na tromeđu sa kp. 1267 i 1269. Produžava južnom granicom kat. parcela 1267; 1268; 1273; 1275 i 1309 i izlazi na put kp. br. 1292. Nastavlja dalje na istok južnom stranom puta kp. br. 1292 do naspram tromeđe sa kp. 1303 i 1299. Tu ga preseca i ide na tromeđu sa kp. br. 1303 i 1299 pa nastavlja na severoistok istočnom granicom kp. br. 1303 i 1301. Produžava na istok južnom granicom kp. br. 1302/1; 1314; 1315; 1318 do puta kp. br. 1319. Skreće na sever granicom kp. 1318 sa putem 1319 do naspram tromeđe puta sa kp. br. 1329/1 i 1330/1, preseca ga i nastavlja na istok severnom granicom kp. br. 1336 pa preseca kp. br. 1338/1; 1337/1 i izlazi na tromeđu 1337/1; 1342/1 i 1342/2, pa produžava severnom granicom kp. 1342/2 do puta kp. br. 1344. Tu skreće na jug zapadnom granicom puta preseca Ratinsku reku i izlazi na granicu sa parcelama 1653 i 1654, a zatim desnom granicom reke do granice parcela 1619 i 1614, dalje produžava na jugoistok južnom granicom kat. parcela 1614; 1615 i 1610 i dolazi do seoskog puta kp. br. 1586. Produžava na jug južnom stranom navedenog puta do naspram tromeđe sa kat. parcelama 1570 i 1568. Tu ga preseca i dolazi na navedenu tromeđu i produžava na sever zapadnom granicom kp. 1570 pa zapadnom granicom kp. 1564/12; 1564/3 i 1564/5 do tromeđe sa kp. 1566/1 i 1566/2. Tu skreće na istok južnom granicom kp. 1566/2 do kp. 1565/2 odakle skreće na severoistok istočnom stranom kp. br. 1566/2 izlazi na magistralni put Kraljevo - Kruševac, preseca ga i izlazi na tromeđu sa kp. br. 1536/1 i 1538/2. Produžava na sever zapadnim granicama kp. br. 1536/1, 1536/2, 1534, 1526/2, 1523, 1520/1, 1520/4 izlazi na put kp. br. 1514 i izlazi na tromeđu sa kp. br. 1514 i 1515, pa produžava na severoistok istočnom granicom kat. parcela 1514 i 1513 pa skreće na zapad severnom granicom kp. br. 1513 do kp. 1508/2 pa skreće na severoistok istočnom granicom kp. br. 1509 i 1507/2 dolazi na put kp. br. 1502 preseca ga i njegovom zapadnom granicom vraća se na jugozapad do granice sa kp. br. 1500/6. Tu skreće na zapad i ide severnom granicom kp. br. 1500/6 i 1500/4 do kp. 1500/2. Tu skreće na zapad severnom granicom 1500/2 i izlazi na put kp. br. 1497 koga obuhvata u celini, prelazi preko Ratinske reke i obuhvata put kp. br. 609 do granice sa putem kp. br. 700 koga obuhvata u celini, preseca put kp. br. 2042 i izlazi na tromeđu sa kp. br. 772/3 i 772/20. Nastavljana zapad severnom stranom kp. br. 772/20 i 772/19 pa skreće na jugoistok zapadnom granicom kp. br. 772/19; 772/9; 772/8; 772/7; 772/6 i 772/5 i dolazi do granice sa kp. br. 1411/2, odakle skreće na zapad severnom granicom 1411/2 i 1400, preseca kp. br. 1409 pa nastavlja severnom granicom kp. br. 1407/5 do kraja gde skreće na jug zapadnom stranom 1407/5 i 1407/4 do kp. br. 1407/1. Zatim nastavlja na zapad severnom granicom 1407/1; 1401/13; 1401/1; 1401/12; 1401/10; 1402/2; 1392 do puta 1027, a zatim severnom granicom puta 1027 izlazi na zapadnu ivicu puta kp. br. 2041 i istom skreće na jugozapad do granice sa kp. br. 948. Tu skreće na zapad i ide severnom granicom kp. br. 948, 985 i 986 pa se spušta na jug zapadnom granicom kp. br. 986 pa produžava na zapad severnom granicom kp. br. 983/3, preseca potok Sovljak kp. br. 2024. Produžava na zapad severnom granicom kp. br. 973/3 i 972/1 do kp. br. 970/5. Dalje produžava na sever istočnom granicom kp. br. 970/5; 970/10; 970/9; 970/11; 970/12 i 970/13 do kp. br. 970/1, odakle skreće na zapad i ide severnom granicom kp. br. 970/13 i ide do puta kp. br. 2035 čijom istočnom granicom produžava na sever do puta kp. br. 930 pa njegovom severnom i zapadnom granicom dolazi do magistralnog puta Kraljevo - Kruševac, preseca ga i njegovom južnom granicom ide na istok do puta kp. br. 1088 odakle je granica i počela.

Član 38

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".

Napomene

Redakcija je zadržala numeraciju odeljaka kako su oni objavljeni u "Sl. listu grada Kraljeva", br. 20/2010 i 7/2011.