PRAVILNIK
O VISINI STIPENDIJE PROFESIONALNOM PRIPADNIKU VOJSKE SRBIJE ZA VREME ŠKOLOVANJA U INOSTRANSTVU

("Sl. glasnik RS", br. 101/2009 i 47/2011)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se visina stipendije profesionalnom pripadniku Vojske Srbije koji je upućen na školovanje u inostranstvo (u daljem tekstu: stipendist).

Član 2

Školovanje u inostranstvu, u smislu ovog pravilnika, obuhvata i usavršavanje (specijalizaciju), obuku, kurseve, seminare, stažiranje i ostale oblike nastave i konsultacije, saglasno potvrđenim međunarodnim ugovorima, odnosno planovima i programima međunarodne saradnje, kao i planovima Generalštaba Vojske Srbije, odnosno Ministarstva odbrane.

Član 3

Akt o upućivanju lica na školovanje u inostranstvo obavezno sadrži čin, zvanje, ime, prezime i matični broj lica koje se upućuje, stanje u službi lica, naziv države i mesto u koje se putuje, naziv škole i oblik školovanja na koje se lice upućuje, datum polaska na putovanje i datum povratka s putovanja, datum početka i završetka školovanja, napomenu o tome da li su obezbeđeni besplatan smeštaj i/ili ishrana, vrstu prevoznog sredstva kojim se putuje, pravo lica na prinadležnosti u vezi sa školovanjem, podatke o tome ko snosi troškove školovanja, ugovorne obaveze lica u vezi sa školovanjem i u kojoj jedinici će se lice voditi u kadrovskoj evidenciji.

Član 4

Za vreme provedeno u putu prilikom odlaska do mesta školovanja, kao i za vreme provedeno u putu prilikom povratka sa školovanja, stipendisti pripada dnevnica za službeno putovanje po propisima o naknadi putnih i drugih troškova za putovanje u inostranstvo vojnih lica i civilnih lica na službi u Vojsci Srbije (u daljem tekstu: propisi o naknadi troškova).

Za vreme školovanja koje traje duže od pet dana stipendisti pripada stipendija od prvog dana dolaska u mesto školovanja, bez obzira na to da li je školovanje u jednom mestu ili više mesta, odnosno u jednoj zemlji ili više zemalja.

Za vreme školovanja koje traje do pet dana, stipendisti pripada naknada troškova za službeno putovanje po propisima o naknadi troškova.

Član 5

Za vreme školovanja u inostranstvu stipendisti pripada, na ime stipendije, određeni procenat od dnevnice za službeno putovanje u zemlji u kojoj se školuje (u daljem tekstu: dnevnica), po propisima o naknadi troškova:

1) ako je obezbeđena besplatna ishrana - 10%;

2) ako nije obezbeđena besplatna ishrana - 40%;

3) ako je obezbeđen besplatan doručak ili večera - 30%;

4) ako je obezbeđen besplatan ručak - 20%;

5) ako su obezbeđena dva besplatna obroka - 15%.

Stipendisti se stipendija uvećava za iznos stvarno nastalih troškova za smeštaj (uključujući i doručak, ako se obavezno naplaćuje uz smeštaj), izuzev za smeštaj u hotelu prve kategorije (pet zvezdica), kad se naknađuju troškovi smeštaja do iznosa od 50% dnevnice. Kada je stipendisti obezbeđen besplatan smeštaj, stipendija se ne uvećava.

Ukoliko stipendisti nije obezbeđen besplatan prevoz za odlazak i povratak sa školovanja, stipendija se uvećava do visine stvarno nastalih troškova odlaska i povratka sa školovanja, u skladu sa vrstom prevoza određenim u aktu o upućivanju na školovanje.

Ukoliko je programom školovanja u inostranstvu predviđena promocija Republike Srbije, stipendisti se može uvećati stipendija do visine stvarno nastalih troškova organizacije promocije koji ne mogu biti viši od iznosa pet dnevnica za službeno putovanje u zemlji, odnosno u mestu školovanja.

Član 6

Na osnovu akta o upućivanju na školovanje stipendisti može da se isplati akontacija u visini procenjenih troškova najviše do visine četvoromesečnog iznosa stipendije, a ako školovanje traje manje od četiri meseca - za onoliko dana koliko školovanje traje.

Ako putovanje ne započne u roku od tri dana od datuma koji je naveden u aktu o upućivanju na školovanje, stipendista je dužan da isplaćenu akontaciju vrati narednog dana od isteka tog roka.

U slučaju da organizator isplati određenu sumu stipendisti, pored prinadležnosti sadržanih u aktu iz člana 3. ovog pravilnika, neophodno je da stipendista donese potvrdu izdatu od strane organizatora o isplaćenom iznosu i nameni isplaćenih sredstava.

Član 7

Po povratku sa školovanja u inostranstvu stipendista sastavlja pismenu izjavu u vezi sa školovanjem u inostranstvu radi obračuna troškova i dostavlja je organu koji isplaćuje troškove školovanja, najkasnije u roku od sedam dana od dana kad je putovanje završeno.

Uz pismenu izjavu prilažu se odgovarajući dokazi o postojanju i visini troškova školovanja (karte za prevoz, račun za smeštaj, račun za putne isprave, račun za troškove nastale u vezi sa promocijom Republike Srbije i dr.).

Ukoliko se za određene troškove koji se navode u izjavi ne dostave dokazi, troškovi se ne mogu priznati.

Ako je u dokumentu o nastanku troškova iskazan iznos u nacionalnoj valuti u kojoj nije utvrđena dnevnica za tu zemlju, za obračun i priznavanje izdataka uz dokument prilaže se i pismeni dokaz o kursu nacionalne valute u odnosu na valutu u kojoj je utvrđena dnevnica za tu zemlju u periodu boravka stipendiste u toj zemlji. Ako se pismeni dokaz o kursu nacionalne valute ne priloži uz dokument o obračunu putnih troškova, izdaci po tom dokumentu se ne priznaju.

Ako se obračunom iz stava 1. ovog člana utvrdi da je isplaćena akontacija manja od obračunatih troškova, razlika do iznosa troškova utvrđenih obračunom, uz saglasnost stipendiste, može se isplatiti na tekući račun stipendiste u dinarskoj protivvrednosti po zvaničnom prodajnom kursu Narodne banke Srbije.

Član 8

Stipendista je dužan da, u roku od 15 dana od početka školovanja, organu koji mu isplaćuje stipendiju dostavi pismenu izjavu o ishrani i smeštaju za vreme školovanja, prema uslovima iz člana 5. st. 1. i 2. ovog pravilnika.

O svakoj promeni u vezi sa ishranom, stanovanjem i troškovima za vreme školovanja u inostranstvu stipendista dostavlja pismenu izjavu organu iz stava 1. ovog člana u roku od 15 dana od dana nastanka promene.

Izjave iz st. 1. i 2. ovog člana dostavljaju se preko izaslanstva odbrane ili ambasade Republike Srbije.

Član 9

Ako je iznos stipendije koju prima stipendista upućen na školovanje u inostranstvo po pozivu i na teret međunarodne ili strane organizacije manji od iznosa koji bi mu pripadao po odredbama ovog pravilnika, stipendisti ne pripada razlika.

Član 10

Stipendisti ne pripada stipendija za dane kada je obavezan:

1) da svoj semestralni raspust (godišnji odmor) ili drugo odobreno odsustvo provede u Srbiji;

2) da iz službenih razloga privremeno boravi u Republici Srbiji.

Obaveza iz stava 1. tačka 1) ovog člana utvrđuje se aktom o upućivanju na školovanje.

Kada putuje iz zemlje školovanja u Republiku Srbiju i iz Republike Srbije u zemlju školovanja iz razloga u vezi sa stavom 1. ovog člana, stipendisti se nadoknađuju stvarni troškovi prevoza, prevoznim sredstvom koje je odobreno.

Za dane dok boravi u Republici Srbiji stipendisti ne pripada stipendija.

Član 11

Za lica kojima je školovanje u inostranstvu počelo pre stupanja na snagu ovog pravilnika visina stipendije se utvrđuje prema propisima koji su važili do stupanja na snagu ovog pravilnika.

Član 12

Ovaj pravilnik, po dobijanju saglasnosti Vlade, stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".