ODLUKA
O USLOVIMA I NAČINU KORIŠĆENJA SLUŽBENIH VOZILA

("Sl. list AP Vojvodine", br. 19/2010 i 11/2011)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuju se uslovi i način korišćenja službenih vozila (putnički automobili, putnički kombiji i druga motorna vozila) za potrebe Skupštine i Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine, organa pokrajinske uprave, službi, uprava, direkcija, Pokrajinskog javnog pravobranilaštva Vojvodine i Pokrajinskog ombudsmana (u daljem tekstu: pokrajinski organi).

Član 2

Službena vozila se mogu koristiti pri obavljanju službenih poslova i zadataka na području Grada Novog Sada (lokalne vožnje) i van područja Grada Novog Sada.

Član 3

Uprava za zajedničke poslove pokrajinskih organa (u daljem tekstu: Uprava), stara se o racionalnom, namenskom i ekonomičnom korišćenju službenih vozila.

II USLOVI KORIŠĆENJA SLUŽBENIH VOZILA

Član 4

Korišćenje službenih vozila se utvrđuje kao:

- stalno korišćenje službenog vozila;

- korišćenje službenog vozila;

- korišćenje dežurnog službenog vozila.

Član 5

Pravo na stalno korišćenje službenog vozila imaju:

1. predsednik Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine,

2. predsednik Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine,

3. potpredsednik Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine,

4. potpredsednik Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine,

5. članovi Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine,

6. pokrajinski ombudsman,

7. direktor Uprave i

8. podsekretar.

 

Vozila visoke i visoke srednje klase mogu se koristiti isključivo za stalno korišćenje službenog vozila.

Kabinet predsednika Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine i Kabinet predsednika Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine, pored prava na korišćenje vozila iz stava 1. ovog člana, imaju pravo na stalno korišćenje još po dva službena vozila.

Član 6

Pravo na korišćenje službenog vozila imaju i:

- poslanici na stalnom radu u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine,

- starešine pokrajinskih organa koje postavlja ili imenuje Vlada ili Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine,

- sekretar Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine, sekretar Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine,

- zamenik starešine pokrajinskog organa, i pomoćnik starešine pokrajinskog organa u slučajevima kada realizuje službene poslove i zadatke u ime starešine pokrajinskog organa,

- ostali pokrajinski službenici i nameštenici, ukoliko koriste službeno vozilo zajedno sa licima iz alineja 1-4 ovog stava, ili po nalogu starešine organa.

Službeno vozilo može da se koristi i za protokolarne potrebe.

Član 7

Dežurno službeno vozilo se koristi za potrebe Kabineta predsednika Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine, Kabineta predsednika Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine i za potrebe izabranih, imenovanih i postavljenih lica u pokrajinskim organima.

Dežurno službeno vozilo se koristi isključivo pri obavljanju službenih poslova i zadataka na području Grada Novog Sada.

Način korišćenja dežurnog službenog vozila urediće Uprava, posebnim aktom.

III NAČIN KORIŠĆENJA SLUŽBENIH VOZILA

Član 8

Odobrenje za korišćenje službenog vozila daje direktor Uprave u pisanoj formi.

Odobrenje iz stava 1. ovog člana, daje se na osnovu Zahteva za korišćenje službenog vozila, koji u pisanoj formi podnosi starešina organa.

Zahtev za korišćenje službenog vozila za poslanike na stalnom radu u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine, po odobrenju šefa poslaničke grupe u pisanoj formi podnosi sekretar Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Zahtev za korišćenje službenog vozila sadrži: naziv organa, ime i prezime korisnika i njegovu funkciju, relaciju, vreme i datum polaska i povratka, kao i imena i prezimena putnika.

Bez znanja starešine organa, zabranjuje se prevoz putnika koji nisu navedeni u zahtevu, a kršenje ove odredbe, predstavlja težu povredu radne obaveze vozača.

Član 9

Na osnovu podnetih Zahteva za korišćenje službenog vozila, direktor Uprave utvrđuje prioritet u korišćenju službenog vozila korisnika iz člana 6. ove odluke.

Na osnovu prioriteta utvrđenog od strane direktora Uprave, šef Autoservisa izrađuje dnevni raspored korišćenja službenog vozila i rasporeda vozača.

Direktor Uprave posebnim aktom određuje vozača koji je odgovoran za zaduženo službeno vozilo.

Član 10

Službenim vozilom koji koristi lice iz člana 5. i 6. ove odluke, može da upravlja isključivo lice zaposleno u Upravi, na radnom mestu vozač motornog vozila (u daljem tekstu: vozač).

Službenim vozilom koje koristi lice iz člana 5. Odluke, može da upravlja isključivo vozač koji ima isto prebivalište kao i korisnik službenog vozila. Ukoliko takvo lice ne postoji u Upravi, službenim vozilom može da upravlja vozač koji ima prebivalište u istoj opštini u kojoj ima prebivalište i korisnik službenog vozila. Ukoliko u Upravi ne postoji zaposleni vozač koji ispunjava ove uslove, angažovaće se za obavljanje poslova vozača na određeno vreme lice koje ispunjava jedan od ova dva uslova.

Vozač koji upravlja vozilom koje koristi lice iz člana 5. Odluke, može da vozi lica iz člana 6. ove odluke, samo u izuzetnim prilikama, ukoliko Uprava nema na raspolaganju ni jednog drugog slobodnog vozača.

Pokrajinski službenici koji obavljaju poslove inspekcije i nadzora, kao i drugi pokrajinski službenici i nameštenici na osnovu pisane saglasnosti starešine organa, koji poseduju odgovarajuću vozačku dozvolu, mogu da upravljaju službenim vozilom srednje i niže klase, ako službeni zadaci to nalažu.

Svaki vozač odgovara za zaduženo službeno vozilo.

Ukoliko više korisnika istog dana službeno putuju na istoj relaciji, direktor Uprave, radi racionalnog korišćenja, stavlja na raspolaganje tim korisnicima jedno službeno vozilo, s tim da korisnici dogovorom utvrđuju čas polaska i povratka.

Na osnovu utvrđenog rasporeda, šef Autoservisa izdaje putni nalog za službeno vozilo vozaču.

Ukoliko korisnik službenog vozila posle podnetog Zahteva za korišćenje službenog vozila odustane od korišćenja vozila, dužan je da o tome odmah obavesti direktora Uprave.

Član 11

Vozač službenog vozila je u obavezi da po okončanju prevoza, službeno vozilo vrati u Autoservis i preda ključeve vozila šefu Autoservisa, to jest, licu koje on ovlasti.

Izuzetno, vozač službenog vozila nije u obavezi da službeno vozilo vrati u Autoservis, ako se prebivalište korisnika nalazi van teritorije Grada Novog Sada.

Korisnik službenog vozila je dužan da po okončanju korišćenja službenog vozila, svojim potpisom overi putni nalog za službeno vozilo i snosi svu odgovornost za tačnost unetih podataka.

IV KORIŠĆENJE PUTNIČKOG KOMBIJA I VOZILA EKONOMSKOG VOZNOG PARKA

Član 12

Pravo na korišćenje putničkog kombija kojim upravlja isključivo vozač zaposlen u Upravi, imaju poslanici u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine, članovi Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine i zaposleni u pokrajinskim organima, kada je na isto mesto radi obavljanja službenih poslova i zadataka, neophodno prevoziti više korisnika.

Putnički kombi se može koristiti za potrebe sindikalne organizacije pokrajinskih organa.

Član 13

Direktor Uprave utvrđuje prioritet i raspoređuje korišćenje putničkog kombija na osnovu podnetog zahteva.

Član 14

Dostavnim vozilima, kamionima i ostalim motornim vozilima iz ekonomskog voznog parka Uprave, upravljaju vozači.

U izuzetnim slučajevima, službenim vozilima iz stava 1. ovog člana, mogu da upravljaju i lica zaposlena u Upravi, koja odredi direktor Uprave.

Član 15

Evidenciju o korišćenju službenih vozila vodi šef Autoservisa, na osnovu putnih naloga za službeno vozilo koje dobija od vozača i korisnika usluga iz člana 5. i 6. ove odluke, po završetku svake vožnje.

Postupak i način vođenja evidencije korišćenja službenih vozila, urediće Uprava posebnim aktom.

Član 16

Na osnovu evidencije iz člana 15. ove odluke, direktor Uprave dužan je da dva puta mesečno sačini izveštaj o korišćenju službenih vozila.

Izveštaj sadrži podatke o korisnicima, broju pređenih kilometara, utrošku goriva, iznosu naknade, kao i druge podatke.

Izveštaj iz stava 1. ovog člana, dostavlja se Komisiji za raspored i opremanje službenih zgrada i poslovnih prostorija.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 17

Stupanjem na snagu ove odluke, prestaje da važi Odluka o uslovima i načinu korišćenja službenih vozila ("Službeni list APV", broj 5/06).

Član 18

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine", a primenjivaće se 01. novembra 2010. godine.

 

Samostalni član Odluke o izmeni i dopuni
Odluke o uslovima i načinu korišćenja službenih vozila

("Sl. list AP Vojvodine", br. 11/2011)

Član 4

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine". ("Sl. list AP Vojvodine", br. 19/2010 i 11/2011)