REŠENJE
O UTVRĐIVANJU PROGRAMA MERA ZA UNAPREĐENJE POLJOPRIVREDE PUTEM SAVETODAVNOG RADA POLJOPRIVREDNIH STRUČNIH SLUŽBI AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE U 2011. GODINI

("Sl. list AP Vojvodine", br. 11/2011)

I

Ovim Rešenjem utvrđuje se Program mera za unapređenje poljoprivrede putem savetodavnog rada poljoprivrednih stručnih službi Autonomne Pokrajine Vojvodine u 2011. godini, obim sredstava za sprovođenje ovog programa i način njihovog korišćenja.

II

Program iz tačke I ovog Rešenja, čini njegov sastavni deo.

III

Ovo rešenje objaviće se u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".

 

PROGRAM MERA
ZA UNAPREĐENJE POLJOPRIVREDE PUTEM SAVETODAVNOG RADA POLJOPRIVREDNIH STRUČNIH SLUŽBI AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE U 2011. GODINI

I

Programom mera za unapređenje poljoprivrede putem savetodavnog rada poljoprivrednih stručnih službi Autonomne Pokrajine Vojvodine u 2011. godini utvrđuju se savetodavni poslovi u poljoprivredi uz pomoć kojih se poljoprivrednim proizvođačima omogućuje da na osnovu različitih informacija i saveta donesu pravilne odluke na osnovu kojih će ostvariti bolje prinose u poljoprivrednoj proizvodnji i bolje upravljati svojim gazdinstvom. Sve navedeno će doprineti povećanju kvaliteta i visini prinosa, uz očuvanje životne sredine i prirodnih resursa, na osnovu čega se stvaraju bolji uslovi za život i rad na selu.

II

Nosioci poslova sa područjem delovanja, u okviru Programa mera iz tačke I, su sledeći:

1. "PSS Poljoprivredna stanica" d.o.o. Novi Sad, područje delovanja opštine: Novi Sad, Bač, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Sremski Karlovci, Temerin, Titel i Žabalj;

2. "PSS Vršac" d.o.o. Vršac, područje delovanja opštine: Vršac, Bela Crkva, Plandište i Kovin;

3. "PSS Bačka Topola" d.o.o. Bačka Topola, područje delovanja opštine: Bačka Topola i Mali Iđoš;

4. "PSS Ruma" d.o.o. Ruma, područje delovanja opštine: Ruma, Irig i Inđija;

5. "PSS Sombor" d.o.o. Sombor, područje delovanja opštine: Sombor, Apatin i Odžaci;

6. PDS Institut "Tamiš" Pančevo, područje delovanja opštine: Pančevo, Alibunar, Kovačica i Opovo;

7. "PSS Senta" d.o.o. Senta, područje delovanja opštine: Senta, Ada, Kanjiža i Čoka;

8. "PSS Subotica" ad Subotica, područje delovanja opština: Subotica;

9. "PSS Vrbas" d.o.o. Vrbas, područje delovanja: Vrbas, Kula, Srbobran i Bečej;

10. "PSS Zrenjanin" d.o.o. Zrenjanin, područje delovanja opštine: Zrenjanin, Žitište, Sečanj, Nova Crnja i Novi Bečej;

11. "Poljoprivredna stanica" d.o.o. Kikinda, područje delovanja opštine: Kikinda i Novi Kneževac;

12. "PSS Sremska Mitrovica" d.o.o. Sremska Mitrovica, područje delovanja opštine: Sremska Mitrovica, Šid, Pećinci i Stara Pazova, i

13. "Enološka stanica" d.o.o. Vršac.

Područja delovanja savetodavnih sektora poljoprivrednih stručnih službi, koja su definisana u stavu 1. tačke II, mogu se menjati u skladu sa odlukom Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

III

Pokrajinskom skupštinskom odlukom o budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine za 2011. godinu ("Službeni list APV", broj: 23/10 i 8/11 - Rebalans), za realizaciju Programa mera za unapređenje poljoprivrede putem savetodavnog rada poljoprivrednih stručnih službi AP Vojvodine u 2011. godini planirana su sredstva u iznosu od 100.000.000,00 dinara (izvor finansiranja 01 00 - Prihodi iz budžeta).

IV

Program mera za unapređenje poljoprivrede putem savetodavnog rada poljoprivrednih stručnih službi AP Vojvodine u 2011. godini sastoji se iz osnovnog i posebnih programa.

V

Osnovni program prema Zakonu o obavljanju savetodavnih i stručnih poslova u oblasti poljoprivrede ("Službeni glasnik RS", broj: 30/10), obuhvata savetodavne poslove u poljoprivredi, koji imaju za cilj da pomognu poljoprivrednim proizvođačima u podizanju opšteg nivoa znanja i informisanosti, povećanju konkurentnosti i modernizacije poljoprivredne proizvodnje, povećanju kvaliteta proizvoda i profitabilnosti proizvodnje, podsticanje interesnog udruživanja poljoprivrednih proizvođača, očuvanja prirodnih resursa, uvođenje dobre poljoprivredne prakse i proizvodnje zdravstveno bezbedne hrane, zaštite životne sredine i poboljšanje uslova života i kulture življenja na selu, a samim tim se doprinosi i ostvarenju ruralnog razvoja u celini. Za realizaciju osnovnog programa planirana su sredstva u iznosu od 87.500.000,00 dinara.

Poljoprivrednu savetodavnu službu AP Vojvodine čine savetodavni sektori 12 poljoprivrednih stručnih službi i Enološke stanice. Poslove poljoprivrednog savetodavstva će tokom 2011. godine na terenu sprovoditi 93 savetodavca, zaposlena u ovim preduzećima.

Osnovni program predviđa realizaciju sledećih poslova:

• Pružanje saveta poljoprivrednim proizvođačima vezano za sve oblasti biljne i stočarske proizvodnje, koje se kontinuirano sprovode tokom cele godine, u skladu sa potrebama poljoprivrednih proizvođača. Svaki savetodavac je u obavezi da sa poljoprivrednim proizvođačima tokom 2011. godine ostvari minimum 300 sati savetodavnog rada.

• Pružanje saveta i rad sa odabranim domaćinstvima na implementiranju određenih programa i unapređenju proizvodnje. Svaki savetodavac sarađuje sa 50 odabranih gazdinstava i u obavezi je da u toku 2011. godine obavi minimum 2 obilaska svakog gazdinstva koje prati kao odabrano, pruža savete i vodi evidenciju u kartonu gazdinstva.

Edukaciju poljoprivrednih proizvođača putem predavanja, zimskih škola, radionica o aktuelnim temama, vezanim za poljoprivrednu proizvodnju, agrarnu politiku, zaštitu životne sredine, unapređenje života na selu i drugo. Svaki savetodavac je u obavezi da tokom 2011. godine održi najmanje minimum 10 predavanja (po naseljenim mestima ili u okviru svoje službe), na kome će prisustvovati veći broj poljoprivrednih proizvođača i to dokumentuje na odgovarajući način (spisak prisutnih, fotografije, slajdovi i drugo).

• Izvođenje demonstracionih ("demo") ogleda vezanih za poljoprivrednu proizvodnju, radi provere naučnih činjenica u praksi i uvođenja inovacija i novih tehnologija u poljoprivrednu praksu. Svaka poljoprivredna stručna služba ima obavezu organizovanja jednog dana polja u toku kalendarske godine.

• Saopštavanje informacija od značaja za proizvođače i poljoprivrednu proizvodnju korišćenjem masovnih medija - lokalnih radio i tv stanica, lokalnih novina, Portala Poljoprivredne savetodavne službe APV i drugo. Ova aktivnost se sprovodi kontinuirano tokom cele godine u skladu sa potrebama poljoprivrednih proizvođača, na nivou svake poljoprivredne stručne službe. Svaki poljoprivredni savetodavac je u obavezi da u toku kalendarske godine objavi minimum četiri saveta, odnosno preporuka, od značaja za poljoprivredne proizvođače na Portalu Poljoprivredne savetodavne službe APV, u skladu sa zahtevima Sekretarijata i koordinatora Portala.

• Izrada biltena, flajera i brošura vezanih za pojašnjavanje i bolje razumevanje određenih segmenata poljoprivredne proizvodnje, agrarne politike, zaštite životne sredine, prevencije bolesti biljaka i životinja i drugih oblasti od interesa za poljoprivredne proizvođače i populaciju, koja živi i radi na selu. Svaki savetodavac je u obavezi da pripremi jedan tekst, koji će biti objavljen u okviru biltena poljoprivredne stručne službe ili na flajeru.

• Korišćenje podataka i razmena informacija o kretanju štetnih organizama na terenu sa, stručnjacima za zaštitu bilja koji su angažovani na prognozno - izveštajnim poslovima.

• Pružanje saveta vezano za bezbednu primenu pesticida i korišćenje prskalica, kod zaštite useva i zaštite prirodne okoline od zagađenja. Ova aktivnost će se sprovoditi kontinuirano tokom godine u vidu radionica za odabrana gazdinstava i ostala gazdinstva koja ispolje interes, a sprovodiće ih savetodavci iz ove oblasti.

• Informisanje i obuka poljoprivrednih proizvođača o značaju sledljivosti poljoprivredne proizvodnje i vođenju "knjige polja" po, principima dobre poljoprivredne prakse i uvođenje standarda, za podizanje kvaliteta poljoprivrednih proizvoda radi boljeg plasmana proizvoda. Ova aktivnost će se sprovoditi kontinuirano tokom godine u vidu radionica za odabrana gazdinstava i ostala gazdinstva koja ispolje interes, a sprovodiće ih savetodavci iz ove oblasti.

• Podsticanje stvaranja novih udruženja, rad sa udruženjima i drugim društvenim grupama, koje žive i rade na selu.

• Prikupljanje parametara sa terena radi sagledavanja raspoloživih potencijala sela i unapređenja proizvodnje radi uspostavljanja baza podataka, u skladu sa potrebama i zahtevima Sekretarijata.

• Pružanje saveta vezano za organsku i integralnu poljoprivrednu proizvodnju, očuvanje životne sredine i drugo što doprinosi unapređenju ruralnog razvoja i života na selu. Ove aktivnosti će kontinuirano sprovoditi savetodavci Sektora za integralnu i organsku proizvodnju.

• Rad sa udruženjima žena na očuvanju tradicije i podsticanje uključivanja žena u agrobioturizam.

VI

Posebni programi imaju ulogu da obezbede:

• edukaciju i usavršavanje savetodavaca i poljoprivrednih proizvođača putem seminara, kurseva, radionica, stručnih poseta, konferencija i slično (V Seminar savetodavaca i V Konferencija savetodavaca PSS APV),

• monitoring i evaluaciju rada savetodavaca Poljoprivredne savetodavne službe AP Vojvodine,

• medijsku promociju rezultata savetodavnog rada putem unapređenje rada Portala Poljoprivredne savetodavne službe AP Vojvodine i izradu: propagandnih i edukativnih brošura, flajera, uputstava, plakata i drugih materijala,

• realizaciju projekata od interesa i značaja za Vojvodinu, kojima se doprinosi unapređenju savetodavnog rada, uspostavljanju saradnje i razmene iskustava u oblasti ruralnog razvoja, podrška projektima istraživanja i inovacija na lokalnom i regionalnom nivou vezano za određene oblasti proizvodnje, uvođenje sledljivosti proizvodnje, nastavak realizacije započetih istraživanja, realizacija projekata kojima će se edukovati poljoprivredni proizvođači i ostvariti poboljšanje kvaliteta proizvoda i primeniti naučna saznanja u očuvanju životne sredine i očuvanja određenih specifičnosti poljoprivredne proizvodnje na području AP Vojvodine i drugo,

• učešće Poljoprivredne savetodavne službe AP Vojvodine na sajmovima u zemlji i inostranstvu.

Za realizaciju posebnih programa planirana su sredstva u iznosu od 12.500.000,00 dinara.

VII

Za posebne programe, pod rednim brojem 2.2. Monitoring i analiza podataka iz Sistema informacija u poljoprivrednom savetodavstvu Vojvodine i 2.3. Evaluacija rada savetodavaca, nosilac poslova biće Departman za ekonomiku i sociologiju sela Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada.

Realizacijom ova dva programa znatno se doprinosi poboljšanju rada i razvoju poljoprivrednog savetodavstva, i ovi programi se kontinuirano sprovode.

VIII

Pregled posebnih programa sa nosiocem poslova - korisnikom sredstava i iznosom sredstava po svakom programu, je dat u tabeli:

R.b.

POSEBNI PROGRAMI

Ukupan iznos
(dinara)

2.1.

Edukacija poljoprivrednih savetodavaca
2.1.1. Organizovanje V Seminara savetodavaca
2.1.2. Organizovanje V Konferencije savetodavaca PSS APV
Nosilac poslova - korisnik sredstava: Pokrajinski centar za usavršavanje poljoprivrednih savetodavaca i poljoprivrednih proizvođača (PSS "Poljoprivredna stanica" d.o.o. Novi Sad)

Σ1.300.000,00
1.200.000,00
100.000,00

2.2.

Monitoring i analiza podataka iz Sistema informacija u poljoprivrednom savetodavstvu Vojvodine
Nosilac poslova - korisnik sredstava: Poljoprivredni fakultet, Novi Sad, Departman za ekonomiku poljoprivrede i sociologiju sela

1.000.000,00

2.3.

Evaluacija rada poljoprivrednih savetodavaca
Nosilac poslova - korisnik sredstava: Poljoprivredni fakultet, Novi Sad, Departman za ekonomiku poljoprivrede i sociologiju sela

1.500.000,00

2.4.

Medijska prezentacija rada Poljoprivredne savetodavne službe AP Vojvodine: održavanje Portala PSS APV i izrada brošura, flajera, priručnika
Nosilac poslova - korisnik poslova: PDS Institut "Tamiš" Pančevo

500.000,00

2.5.

Projekti od značaja za Vojvodinu Podrška projektima istraživanja i inovacija na lokalnom, regionalnom i međunarodnom nivou:

Σ7.700.000,00

2.5.1. "Razvoj organskog stočarstva - govedarstva u regionu Srema"
Nosilac poslova - korisnik sredstava: "PSS Sr. Mitrovica" d.o.o. Sr. Mitrovica

1.400.000,00

2.5.2. "Poboljšanje uslova rada u PSS Vršac d.o.o. " Nosilac poslova - korisnik sredstava: "PSS Vršac" d.o.o. Vršac

1.500.000,00

2.5.3. "Uspostavljanje sistema za unapređenje ruralnog razvoja na osnovu potreba i potencijala razvoja lokalnih seoskih zajednica u Vojvodini"
Nosilac poslova - korisnik sredstava: PSS "Poljoprivredna stanica" d.o.o. Novi Sad

500.000,00

2.5.4. "Ispitivanje i uvođenje u praksu, modela đubrenja useva uvažavajući primenu pravila dobre poljoprivredne prakse"
Nosilac poslova - korisnik sredstava: "PSS Vrbas" d.o.o. Vrbas (nastavak projekta)

1.000.000,00

2.5.5. "Adaptacija laboratorije za ispitivanje ostataka pesticida i teških metala u zemljištu, vodi i namirnicama"
Nosilac poslova - korisnik sredstava: "PSS Zrenjanin" d.o.o. Zrenjanin

1.000.000,00

2.5.6. "Poboljšanje uslova rada, opremanje laboratorija i nabavka mehanizacije"
Nosilac poslova - korisnik sredstava: Poljoprivredne stručne službe sa područja AP Vojvodine (u skladu sa odlukom komisije Sekretarijata, a na osnovu podnetih zahteva)

2.300.000,00

2.6.

Učešće Poljoprivredne savetodavne službe APV na 78. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu
Nosilac poslova - korisnik sredstava: PSS "Poljoprivredna stanica" d.o.o. Novi Sad

500.000,00

UKUPNO:

12.500.000,00

IX

Način korišćenja sredstava regulisaće se ugovorima između Nosioca poslova - korisnika sredstava i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Isplatu sredstava za realizaciju ovog Programa vršiće Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, u skladu sa odredbama zaključenog ugovora i likvidnim mogućnostima budžeta.

X

U slučaju nedovoljne likvidnosti budžeta AP Vojvodine Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo će odrediti prioritete u realizaciji osnovnih i posebnih programa predviđenih programom za 2011. godinu.