PRAVILNIK

O USLOVIMA I NAČINU ZA OTVARANJE I UKIDANJE PODRAČUNA KONSOLIDOVANOG RAČUNA TREZORA KOD UPRAVE ZA TREZOR

("Sl. glasnik RS", br. 50/2011)

1. Uvodne odredbe

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se uslovi i način za otvaranje i ukidanje podračuna konsolidovanog računa trezora (u daljem tekstu: podračun) kod Uprave za trezor (u daljem tekstu: Uprava).

Podračuni iz stava 1. ovog člana su:

1) podračuni direktnih i indirektnih korisnika budžetskih sredstava Republike, odnosno lokalne vlasti, korisnika sredstava organizacija za obavezno socijalno osiguranje i drugih korisnika javnih sredstava koji su uključeni u sistem konsolidovanog računa trezora (u daljem tekstu: korisnici javnih sredstava);

2) podračuni za uplatu javnih prihoda;

3) drugi podračuni koji se otvaraju i ukidaju u skladu sa zakonom i drugim propisima.

Član 2

U okviru podračuna iz člana 1. ovog pravilnika, Uprava posebno vodi:

1) sredstva izdvojena budžetom, odnosno finansijskim planom organizacije za obavezno socijalno osiguranje, sa kojeg se plaćanje može vršiti samo ako je odobreno budžetom, odnosno finansijskim planom;

2) sopstvene prihode koje direktni i indirektni korisnik budžetskih sredstava, odnosno organizacija za obavezno socijalno osiguranje ostvaruje, u skladu sa zakonom, kao i sopstvene prihode drugih korisnika javnih sredstava koji su uključeni u sistem konsolidovanog računa trezora.

2. Otvaranje podračuna

Član 3

Uprava otvara podračune organa i organizacija, koji imaju sedište na teritoriji Republike Srbije.

Član 4

Uprava otvara podračune iz člana 1. ovog pravilnika na osnovu naloga za otvaranje podračuna ministra nadležnog za poslove finansija, odnosno lokalnog organa uprave nadležnog za finansije, odnosno lica koje on ovlasti.

Nalog za otvaranje podračuna dostavlja se nadležnoj organizacionoj jedinici Uprave prema sedištu korisnika javnih sredstava, a izuzetno, ako je to predviđeno zakonom ili to zahteva korisnik javnih sredstava, može se dostaviti drugoj organizacionoj jedinici Uprave, nezavisno od sedišta korisnika javnih sredstava.

Uprava može otvarati podračune i bez naloga, ako je otvaranje podračuna predviđeno zakonom, odnosno drugim propisom.

Član 5

Nalog za otvaranje podračuna iz člana 4. ovog pravilnika sadrži: naziv korisnika javnih sredstava, mesto - sedište, adresu, broj telefona, broj telefaksa, e-mail adresu, predmet poslovanja - delatnost, matični i poreski identifikacioni broj korisnika javnih sredstava (PIB), oznaku direktnog budžetskog korisnika (DBK) odnosno oznaku jedinstvenog broja budžetskog korisnika (JBBK) kod Uprave, pečat i potpis ministra nadležnog za poslove finansija, odnosno lokalnog organa uprave nadležnog za finansije.

Uz nalog iz stava 1. ovog člana za korisnika javnih sredstava dostavlja se sledeća dokumentacija:

1) rešenje o upisu u registar nadležnog organa, ako je upis u registar propisan;

2) akt nadležnog organa o osnivanju, ako upis u registar nadležnog organa nije propisan;

3) poziv na zakon, odnosno drugi propis, ako se osniva zakonom, odnosno drugim propisom;

4) obaveštenje organa nadležnog za poslove statistike, odnosno Agencije za privredne registre, o razvrstavanju po delatnostima;

5) izvod iz poreske evidencije nadležnog poreskog organa koji sadrži poreski identifikacioni broj (PIB) korisnika javnih sredstava;

6) karton deponovanih potpisa lica ovlašćenih za potpisivanje naloga radi raspolaganja sredstvima sa podračuna, potpisan od strane ovlašćenog lica i overen pečatom, a kojim se vrši overa instrumenata plaćanja;

7) overeni potpisi lica ovlašćenih za zastupanje - na Obrascu OP propisanom uredbom kojom se uređuje upis u sudski registar;

8) akt o imenovanju lica ovlašćenih za zastupanje.

Uz nalog za otvaranje drugih podračuna iz člana 1. stav 2. tačka 3) ovog pravilnika, za koje je zakonom, odnosno drugim propisom uređeno da se sredstva drže na posebnim podračunima, za korisnike javnih sredstava koji već imaju otvoren podračun kod Uprave, dostavlja se:

1) poziv na zakon, odnosno propis kojim je uređeno da se sredstva drže na posebnim podračunima;

2) karton deponovanih potpisa lica ovlašćenih za potpisivanje naloga radi raspolaganja sredstvima sa podračuna kojim se vrši overa instrumenata plaćanja.

Pored dokumentacije iz st. 2. i 3. ovog člana, Uprava može zahtevati i podnošenje druge dokumentacije u skladu sa zakonom.

Korisnik javnih sredstava može koristiti sredstava sa podračuna iz člana 1. ovog pravilnika samo po podnošenju kompletne dokumentacije propisane ovim članom.

Član 6

Podračune za uplatu javnih prihoda Uprava otvara na zahtev nadležnog organa odnosno, organizacije za obavezno socijalno osiguranje.

Član 7

Korisnicima javnih sredstava, nad kojim je otvoren postupak stečaja ili likvidacije, Uprava na osnovu zahteva stečajnog, odnosno likvidacionog upravnika, ukida sve podračune, i istovremeno otvara podračun korisnika javnih sredstava u stečaju, odnosno u likvidaciji.

Uz nalog za otvaranje podračuna iz stava 1. ovog člana stečajni, odnosno, likvidacioni upravnik podnosi sledeću dokumentaciju:

1) rešenje o otvaranju stečajnog, odnosno likvidacionog postupka, upisano u registar kod nadležnog organa;

2) zahtev za otvaranje podračuna korisnika javnih sredstava u stečaju, odnosno u likvidaciji;

3) obaveštenje organa nadležnog za poslove statistike, odnosno Agencije za privredne registre, o razvrstavanju po delatnostima;

4) dokument nadležnog organa koji sadrži poreski identifikacioni broj;

5) karton deponovanih potpisa lica ovlašćenih za potpisivanje naloga radi raspolaganja sredstvima sa podračuna, potpisan od strane ovlašćenog lica i overen pečatom, a kojim se vrši overa instrumenata plaćanja;

6) overeni potpisi lica ovlašćenih za zastupanje - na Obrascu OP propisanom uredbom kojom se uređuje upis u sudski registar;

7) akt o imenovanju stečajnog upravnika;

8) nalog za prenos sredstava.

Član 8

Imalac podračuna kod Uprave dužan je da obavesti Upravu o svakoj statusnoj i drugoj promeni u roku od tri radna dana od dana izvršene promene. Za korisnike javnih sredstava koji se registruju kod organizacije nadležne za vođenje Registra privrednih subjekata, Uprava je dužna da sprovede usklađivanje podataka u vezi sa podračunima korisnika javnih sredstava u roku od tri radna dana od dana preuzimanja podataka iz Registra privrednih subjekata.

3. Ukidanje podračuna

Član 9

Ukidanje podračuna vrši se na osnovu naloga ministra nadležnog za poslove finansija, odnosno lokalnog organa uprave nadležnog za finansije ili lica koje on ovlasti.

Uprava može ukinuti podračune i bez naloga, ako je ukidanje podračuna predviđeno zakonom, odnosno drugim propisom.

Nalog za ukidanje podračuna iz stava 1. ovog člana sadrži: naziv korisnika javnih sredstava, mesto - sedište, adresu, broj telefona, broj telefaksa, e-mail adresu, broj podračuna čije se ukidanje traži, broj podračuna na koji se zahteva prenos sredstava, matični i poreski identifikacioni broj (PIB), oznaku korisnika javnih sredstava kod Uprave, kao i pečat i potpis ministra nadležnog za poslove finansija, odnosno lokalnog organa uprave nadležnog za finansije.

Korisnicima javnih sredstava Uprava ukida podračune:

1) na osnovu zakona ili drugog propisa;

2) zbog brisanja iz registra korisnika javnih sredstava;

3) zbog otvaranja evidencionih računa korisnika u sistemu izvršenja budžeta, koji ne učestvuju u platnom prometu;

4) zbog stečaja ili likvidacije;

5) zbog nastalih statusnih promena;

6) zbog nekorišćenja sredstava više od dve godine.

Član 10

U slučaju iz člana 9. stav 4. tačka 1) ovog pravilnika, Uprava ukida podračune i bez posebnog naloga na osnovu zakona ili drugog propisa.

Sredstva sa ukinutih podračuna iz stava 1. ovog člana prenose se na račun određen zakonom ili drugim propisom.

Ako zakonom ili drugim propisom nije određen pravni sledbenik, odnosno pravno lice na čiji se podračun sredstva prenose, Uprava vrši prenos sredstva sa ukinutih podračuna na poseban račun sredstva koja se ne koriste, u okviru koga se evidentiraju preneta sredstva.

Član 11

U slučaju iz člana 9. stav 4. tačka 2) ovog pravilnika, korisnik javnih sredstava uz nalog iz člana 9. stav 1. ovog pravilnika podnosi:

1) odluku o brisanju iz registra korisnika javnih sredstava;

2) nalog za prenos sredstava.

Član 12

U slučaju iz člana 9. stav 4. tačka 3) ovog pravilnika, korisnik javnih sredstava uz nalog iz člana 9. stav 1. ovog pravilnika podnosi:

1) obaveštenje o otvaranju evidencionog računa za sredstva budžeta u sistemu izvršenja budžeta koji ne učestvuje u platnom prometu;

2) nalog za prenos sredstava.

Član 13

U slučaju iz člana 9. stav 4. tačka 4) ovog pravilnika, Uprava na osnovu zahteva stečajnog, odnosno likvidacionog upravnika, ukida sve podračune korisnicima javnih sredstava, nad kojim je otvoren postupak stečaja ili likvidacije, i istovremeno otvara podračun korisnika javnih sredstava u stečaju, odnosno u likvidaciji.

Sredstva sa ukinutih podračuna korisnika javnih sredstava iz stava 1. ovog člana, Uprava prenosi na novootvoreni podračun korisnika javnih sredstava u stečaju, odnosno u likvidaciji.

Član 14

U slučaju iz člana 9. stav 4. tačka 5) ovog pravilnika, Uprava ukida podračune na osnovu naloga iz člana 9. stav 1. ovog pravilnika, koji je dostavio korisnik javnih sredstava kod koga je nastala statusna promena, ili njegov pravni sledbenik.

Uz nalog iz stava 1. ovog člana korisnik javnih sredstava ili njegov pravni sledbenik podnosi:

1) rešenje o upisu statusne promene u registar kod nadležnog organa;

2) rešenje o upisu brisanja korisnika javnih sredstava koji prestaje da radi, iz registara kod nadležnog organa;

3) obaveštenje o brisanju iz statističkog registra korisnika javnih sredstava koji prestaje da radi, odnosno iz Agencija za privredne registre;

4) izvod o gašenju iz poreske evidencije nadležnog poreskog organa koji sadrži poreski identifikacioni broj (PIB) korisnika javnih sredstava;

5) nalog za prenos sredstava.

Član 15

U slučaju iz člana 9. stav 4. tačka 6) ovog pravilnika, Uprava ukida korisniku javnih sredstava podračun na kome nije bilo prometa više od dve godine i za koja se taj korisnik, na zahtev Uprave, nije izjavio da je potrebno dalje vođenje računa.

Sredstva sa ukinutog podračuna iz stava 1. ovog člana Uprava prenosi na poseban račun sredstva koja se ne koriste, u okviru koga se evidentiraju preneta sredstva.

4. Završne odredbe

Član 16

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o uslovima i načinu za otvaranje i ukidanje podračuna konsolidovanog računa trezora kod Uprave trezor ("Službeni glasnik RS", br. 92/02 i 8/06).

Član 17

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".