ODLUKA

O BOJI I NAČINU OZNAČAVANJA VOZILA I PLOVILA I OPREMI KOMUNALNE POLICIJE

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 25/2010 i 24/2011)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom utvrđuje se boja i način označavanja vozila i plovila Komunalne policije Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Komunalna policija), oprema vozila i plovila i druga oprema koju koriste komunalni policajci.

Član 2

Vozila i plovila u smislu ove odluke su službena motorna vozila, motocikli, bicikli i plovila, propisno obojena, označena i opremljena za obavljanje poslova Komunalne policije.

II BOJA I OZNAKE VOZILA I PLOVILA

Član 3

Osnovna boja motornih vozila, motocikala i plovila Komunalne policije je bela, a bicikala crna.

Član 4

Oznake motornih vozila Komunalne policije su:

1. po jedan crtež ili nalepnica sa crtežom Grba Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Grb Grada), visine najmanje 200 mm na prednjem delu obe bočne strane motornog vozila, na kojoj je izgled Grba Grada u skladu sa Statutom Grada i posebnom odlukom Skupštine Grada,

2. natpis "GRAD NOVI SAD" ispisan slovima tamno zelene boje na bočnim stranama motornog vozila, i

3. natpis "KOMUNALNA POLICIJA" ispisan slovima tamno zelene boje na bočnim stranama motornog vozila, preko sredine prednjih i zadnjih vrata.

Oznake bicikala Komunalne policije su natpis "GRAD NOVI SAD" i "KOMUNALNA POLICIJA" ispisani slovima bele boje, i Grb Grada, na torbici crne boje, pričvršćenoj za ram bicikla.

Oznake iz st. 1. i 2. ovog člana moraju biti izrađene tako da reflektuju svetlost.

Na vozilima mogu biti ispisani i informativni sadržaji, kao što je web adresa i broj kontakt telefona Komunalne policije, i sl.

Član 5

Oznake propisane odredbama člana 4. ove odluke koriste se i kao oznake službenih motocikala i plovila Komunalne policije, s tim da se na odgovarajući način postavljaju, u zavisnosti od dimenzija i izgleda motocikla i plovila.

III OPREMA VOZILA I PLOVILA

Član 6

Opremu motornih vozila Komunalne policije čini:

1. svetlosna signalizacija ugrađena na najvišem delu vozila u skladu sa propisima o bezbednosti saobraćaja na putevima, koja se sastoji od jednog ili dva žuta rotaciona svetla ili od dva izvora trepćućeg svetla žute boje, integrisana u krovnu konzolu na kojoj se sa prednje i zadnje strane nalazi natpis "KOMUNALNA POLICIJA" i koja može biti opremljena uređajem za ispisivanje naređenja,

2. ugrađen uređaj za davanje zvučnih znakova u nizu tonova različitih visina s mikrofonskom kombinacijom, i

3. ugrađeni kolski radio uređaj za prijem i predaju na frekvencijama koje koristi Komunalna policija.

Član 7

Vozila i plovila Komunalne policije, pored opreme utvrđene ovom odlukom, moraju imati opremu određenu propisima o bezbednosti saobraćaja na putevima, kao i propisima o unutrašnjoj plovidbi, a mogu imati i dodatnu opremu i uređaje saglasno njihovoj nameni.

IV OPREMA KOMUNALNIH POLICAJACA

Član 8

Oprema komunalnih policajaca, u smislu ove odluke, je oprema za obavljanje poslova i primenu ovlašćenja komunalne policije (u daljem tekstu: komunalno-policijska oprema) i oprema koja je potrebna za uspostavljanje informatičko-komunikacijske povezanosti (u daljem tekstu: prateća oprema).

Član 9

Pored uniforme i sredstava prinude, odnosno službene palice i sredstava za vezivanje, komunalno-policijsku opremu čine:

1. tablica "stop komunalna policija",

2. pištaljka,

3. baterijska lampa,

4. foto-video oprema,

5. uređaji za audio i video digitalno snimanje, obradu i čuvanje podataka,

6. detektori metala-ručni, za nadzor prolaska lica i za pregled terena,

7. lični dozimetri za merenje jonizujućih zračenja,

8. dvogled,

9. uređaji za detekciju prisustva ugljendioksida,

10. elektronski laserski uređaj za merenje udaljenosti, i

11. GPS ručni elektronski uređaj za orijentaciju i navigaciju.

Na zahtev načelnika Komunalne policije može se izvršiti nabavka druge komunalno-policijske opreme ako se oceni da je neophodna za obavljanje poslova Komunalne policije.

Član 10

Prateću opremu Komunalne policije čine:

1. radio uređaji i njihovi dodaci,

2. računarski sistemi sa opremom, mrežna oprema i pripadajući komunikacijski uređaji i sigurnosni sistemi sa odgovarajućim hardverskim i softverskim komponentama,

3. oprema za zaštitu podataka, i

4. druga prateća oprema, pod uslovima i na način propisan u članu 9. stav 2. ove odluke.

Član 11

Opremu iz čl. 9. i 10. ove odluke zadužuje načelnik Komunalne policije, a po njegovom nalogu zadužuju komunalni policajci lično.

Član 12

Komunalna policija vodi službenu evidenciju o zaduženju opreme i ličnom zaduženju opremom komunalnih policajaca, shodno primenom propisa kojima je uređeno zaduženje opreme policije.

V ZAVRŠNA ODREDBA

Član 13

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".