PRAVILNIK
O OBEZBEĐIVANJU PROSTORA ZA RAD POLITIČKIH STRANAKA I UDRUŽENJA

("Sl. list grada Užica", br. 11/2011)

 

OPŠTA ODREDBA

Član 1

Pravilnikom o obezbeđivanju prostora za rad političkih stranaka i udruženja (u daljem tekstu: Pravilnik) uređuju se kriterijumi i način obezbeđenja prostora za sledeće korisnike:

- političke stranke, odnosno koalicije stranaka čiji su odbornici dobili mandate u Skupštini grada Užica, odnosno čiji narodni poslanici iz Užica imaju mandate u Narodnoj Skupštini Republike Srbije (u daljem tekstu: politička stranka),

- udruženjima, sindikatima i sportskim organizacijama.

POLITIČKE STRANKE

Član 2

Politička stranka koje ispunjava uslove, u skladu sa članom 1. ovog Pravilnika, podnosi zahtev za dodelu prostora za rad Gradskom veću.

Ako nema dovoljno raspoloživog ili adekvatnog poslovnog prostora, prioritet u dodeli prostora za rad političkoj stranci utvrđuje se prema:

- broju odbornika za koje je stranka dobila mandate,

- broju narodnih poslanika iz Užica.

Političke stranke koje ispunjavaju uslove iz člana 1. ovog Pravilnika, a kojima se ne može obezbediti poslovni prostor za rad ili ponuđeni prostor nije prihvatljiv za stranku, imaju pravo na naknadu dela zakupnine u neto iznosu do 200 evra mesečno u dinarskoj protivvrednosti, po srednjem kursu na dan uplate naknade.

Član 3

Političke stranke imaju pravo korišćenja dodeljenog poslovnog prostora, odnosno pravo na naknadu dela zakupnine dok ispunjavaju uslove po odredbama ovog Pravilnika.

UDRUŽENJA, SINDIKATI I SPORTSKE ORGANIZACIJE

Član 4

Prostor za rad udruženja, sindikata i sportskih organizacija dodeljuje se putem javnog konkursa.

Kada postoji raspoloživ adekvatan prostor za rad korisnika iz stava 1. ovog člana, Grad objavljuje konkurs za dodelu prostora na sajtu Grada.

Član 5

Zainteresovani korisnici iz člana 4. ovog Pravilnika podnose prijavu Gradskom veću, koje donosi odluku o dodeli prostora na osnovu sledećih kriterijuma:

- dužine aktivnog rada,

- broja realizovanih projekata po konkursima državnih i drugih organa i organizacija u oblasti delovanja korisnika u poslednje dve godine,

- ukupne vrednosti realizovanih projekata u poslednje dve godine.

ZAJEDNIČKE ODREDBE

Član 6

Prostor za rad političke stranke, udruženja, sindikata i sportskih organizacija može se obezbediti, u zavisnosti od raspoloživog i adekvatnog poslovnog prostora na kome su nosioci prava korišćenja Grad Užice, mesna zajednica ili javno preduzeće čiji je osnivač Grad.

Korisnicima se može dodeliti poslovni prostor površine od 25 m2 do 50 m2.

Korisnik ima pravo korišćenja dodeljenog poslovnog prostora dok ispunjava uslove po odredbama ovog Pravilnika.

Član 7

Korisnik gubi pravo na korišćenje dodeljenog prostora odnosno pravo na naknadu dela zakupnine, u sledećim slučajevima:

- ako poslovni prostor ne koristi za namenu za koju je dodeljen na korišćenje,

- ako poslovni prostor u celini ili delimično izda na korišćenje drugom licu,

- kada se ugovor iz člana 9. stav 1. ovog Pravilnika ne zaključi u propisanom roku ili kada ne započne korišćenje poslovnog prostora u roku od dva meseca od dana zaključenja ugovora, osim u slučajevima adaptacije, sanacije ili rekonstrukcije, kada se rok za početak korišćenja prostora produžava za vreme koje je potrebno za izvođenje radova i

- kada korisnik prestane da postoji usled brisanja iz registra, zabrane rada, likvidacije ili stečaja, u skladu sa zakonom kojim se uređuje rad korisnika iz člana 1. ovog Pravilnika.

U slučajevima iz stava 1. ovog člana korisnik je obavezan da poslovni prostor vrati u roku od 30 dana od dana utvrđivanja prestanka prava na korišćenje dodeljenog poslovnog prostora.

Član 8

Odluku o dodeljivanju prostora za rad korisnika, o pravu na plaćanje dela zakupnine kao i o prestanku prava po osnovu ovog Pravilnika, donosi Gradsko veće.

Odluka o dodeljivanju prostora se donosi na osnovu podataka nadležne Gradske uprave o raspoloživom poslovnom prostoru.

Član 9

Na osnovu odluke Gradskog veća, zaključuje se ugovor o korišćenju poslovnog prostora, između korisnika i gradonačelnika u roku od 8 dana od donošenja odluke Gradskog veća.

Korisnik kome je dodeljen prostor za rad, obavezan je da na ime naknade za korišćenje poslovnog prostora plaća mesečnu naknadu u visini od 10% od ugovorene zakupnine.

Korisnik je obavezan da snosi sve troškove za izvršene komunalne usluge (električna energija, PTT, grejanje, voda i dr.) po dostavljenim računima od strane javnih komunalnih preduzeća, kao i sve troškove tekućeg i drugog održavanja prostora koji im je dat na korišćenje.

Korisnik ne može vršiti adaptaciju, sanaciju ili rekonstrukciju prostora koji koristi, niti može preduzimati druge pravne radnje bez saglasnosti Gradskog veća.

Član 10

Korisnik kome nije obezbeđen poslovni prostor ostvaruje pravo na naknadu dela zakupnine tako što se obraća zahtevom Gradskom veću, s tim da je obavezan da uz zahtev podnese potpisan ugovor o zakupu poslovnog prostora.

Član 11

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Užica".