ODLUKA
O USLOVIMA I NAČINU PLAĆANJA TROŠKOVA PRIBAVLJANJA PROPISANE DOKUMENTACIJE U POSTUPKU NAKNADNOG IZDAVANJA GRAĐEVINSKE DOZVOLE

("Sl. list grada Užica", br. 11/2011)

Član 1

Ovom Odlukom se uređuju bliži uslovi u vezi sadržine ugovora o uređivanju međusobnih odnosa u pogledu pribavljanja propisane dokumentacije u postupku naknadnog izdavanja građevinske dozvole za objekte za koje je podnet zahtev za legalizaciju u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji ("Službeni glasnik RS", br. 72/09, 81/09 - ispr. i 24/11) - u daljem tekstu: Zakon.

Član 2

U postupcima legalizacije, dokumentaciju propisanu Zakonom, na osnovu pismenog ovlašćenja vlasnika objekta može obezbediti grad Užice (u daljem tekstu: Grad) preko nadležnih organa.

Ugovor o uređivanju međusobnih odnosa u pogledu pribavljanja propisane dokumentacije zaključuje se između Gradske uprave za urbanizam, izgradnju i imovinsko-pravne poslove Grada i vlasnika objekta.

Član 3

Ugovor iz člana 2. stav 2. ove Odluke zaključuje vlasnik objekta koji je podneo zahtev za legalizaciju objekta u skladu sa rokovima predviđenim Zakonom i načelnik Gradske uprave za urbanizam, izgradnju i imovinsko-pravne poslove.

Pre zaključenja ugovora, zaključuje se predugovor, kojim se bliže uređuju međusobni odnosi u pogledu pribavljanja propisane dokumentacije, sredstava obezbeđenja i rok zaključenja ugovora.

Ugovor iz člana 2. stav 2 ove Odluke zaključuje se po okončanom postupku javne nabavke geodetskog snimanja objekta i izrade tehničke dokumentacije i njime se utvrđuje ukupni iznos troškova pribavljanja potrebne dokumentacije, rokovi i način plaćanja.

Postupak javne nabavke sprovodi Gradska uprava za poslove organa grada, opštu upravu i društvene delatnosti, a ugovor sa najpovoljnijim ponuđačem zaključuje gradonačelnik.

Član 4

Vlasnik objekta koji je podneo zahtev za legalizaciju, u skladu sa Zakonom i ovom Odlukom zaključuje predugovor i ugovor o uređivanju odnosa u vezi:

- pribavljanja geodetskog snimka objekta, evidentiranja objekta u Katastru nepokretnosti i pribavljanja kopije plana i izvoda iz lista nepokretnosti sa evidentiranim objektom koji je predmet legalizacije.

- pribavljanja tehničkog izveštaja o stanju objekta, instalacija, infrastrukturne mreže i spoljnjeg uređenja sa fotografijama objekta, u skladu sa Pravilnikom o kriterijumima za umanjenje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta u postupku legalizacije i o uslovima i načinu legalizacije objekata ("Službeni glasnik RS", br. 26/11).

Vlasnik objekta može da, sa Gradskom upravom za urbanizam, izgradnju i imovinsko-pravne poslove zaključi predugovor i ugovor o uređivanju odnosa i u vezi pribavljanja pojedinog dela usluga navedenih u stavu 1. ovog člana.

Član 5

Potpisivanjem predugovora nadležna gradska uprava je dužna da u ime i za račun vlasnika objekta plati izradu neophodne dokumentacije u postupku legalizacije objekta.

Vlasnik objekta može platiti pribavljanje potrebne dokumentacije jednokratno ili u ratama.

Vlasnik objekta koji ugovori pribavljanje potrebne dokumentacije u ratama, obračunati iznos plaća u najviše 24 jednake mesečne rate.

Član 6

Vlasnik objekta može izmiriti iznos naknade i pre roka utvrđenog ugovorom.

Član 7

Vlasnik objekta je dužan da pri zaključivanju predugovora dostavi kao garanciju rešenje o administrativnoj zabrani za sebe ili članove njegovog porodičnog domaćinstva ili ličnu blanko solo menicu, koju potpisuje vlasnik objekata koji se legalizuje pred licem koje je ovlašćeno za potpisivanje predugovora.

Član 8

Po završetku posla iz člana 5. ove Odluke i utvrđivanja mogućnosti legalizacije objekta u smislu odredbe člana 187. Zakona, vlasnik objekta će preuzeti potrebnu dokumentaciju i nastaviti započeti postupak za naknadno izdavanje građevinske dozvole u postupku legalizacije.

Član 9

Vlasnik objekta je dužan da omogući ovlašćenom licu, sa kojim je gradonačelnik zaključio ugovor o pružanju usluga pribavljanja potrebne dokumentacije, pristup objektu koji je u postupku legalizacije u vreme kada organ uprave nadležan za poslove legalizacije preduzima radnje u vezi sa podnetim zahtevom.

Član 10

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Užica".