ODLUKA
O PRISTUPANJU IZRADI STRATEGIJE INTEGRALNOG URBANOG RAZVOJA CENTRALNOG GRADSKOG PODRUČJA UŽICA

("Sl. list grada Užica", br. 11/2011)

Član 1

Grad Užice pristupa procesu izrade Strategije integralnog urbanog razvoja centralnog gradskog područja.

Član 2

Pod Strategijom integralnog urbanog razvoja centralnog gradskog područja (u daljem tekstu: Strategija) podrazumeva se strateški plan urbanog razvoja, u skladu sa principima Lajpciške povelje Evropske unije (2007).

Član 3

Cilj izrade Strategije je definisanje vizije održivog urbanog razvoja centralnog gradskog područja, podsticanje bolje ponude građevinskog zemljišta, unapređenje postojeće komunalne i socijalne infrastrukture, kroz prenamenu, intenziviranje i preoblikovanje nedovoljno korišćenih i zapuštenih površina.

Član 4

Kroz proces pripreme Strategije promovisaće se integralni participativni pristup planiranju urbanog razvoja, međusektorska saradnja i razmena informacija, uključivanje i koordinacija javnog, komercijalnog i civilnog sektora u procesu odlučivanja i partnerstvo među institucijama.

Član 5

Ovlašćuje se Gradsko veće da, u roku od 30 dana od stupanja na snagu ove odluke obrazuje Radni tim za izradu Strategije.

Član 6

Tokom izrade Strategije biće organizovano anketiranje, forumi za stručne i javne rasprave, okrugli stolovi i radionice, kao novi vidovi uključivanja stejkholdera i građana, kako bi se podigao nivo participacije javnosti i transparentnosti odlučivanja u procesu planiranja urbanog razvoja.

Član 7

Rok za izradu Strategije je 10 (deset) meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 8

Realizacija ove odluke obezbeđuje se kroz projekat "Unapređenje upravljanja zemljištem na nivou lokalnih samouprava u Srbiji", koji po nalogu nemačke organizacije za tehničku saradnju GIZ (Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit), sprovodi konzorcijum AMBERO/ICON.

Za realizaciju ove odluke zadužena je Gradska uprava za urbanizam, izgradnju i imovinsko-pravne poslove.

Član 9

Ovu odluku dostaviti u pisanoj formi na raspolaganje timu GIZ/AMBERO/ICON.

Član 10

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Užica".