PROGRAM
ZAŠTITE I UNAPREĐENJA ŽIVOTNE SREDINE GRADA UŽICA ZA 2011. GODINU

("Sl. list grada Užica", br. 7/2011)

Član 1

Ovim Programom utvrđuje se korišćenje sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine Grada Užica u 2011. godini, u iznosu od 7.000.000,00 dinara.

I IZRADA LOKALNOG EKOLOŠKOG AKCIONOG PLANA (LEAP) GRADA UŽICA (200.000,00)

Proces izrade LEAP-a se nalazi u završnoj fazi. Početkom godine planiraju se aktivnosti na završetku nacrta i usvajanju LEAP dokumenta:

- sastanak Radne grupe radi određivanja prioriteta u realizaciji akcionog plana,

- javna rasprava o radnoj verziji LEAP-a,

- izrada finalne verzije LEAP-a,

- usvajanje LEAP-a od strane Skupštine Grada Užica,

- publikacija materijala,

- stvaranje preduslova za implementaciju LEAP-a.

Planirana je i stručna ekskurzija za članove Radne grupe za izradu LEAP dokumenta.

II MONITORING KVALITETA VAZDUHA (1.400.000,00)

Lokalna samouprava, u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine ("Sl. glasnik RS", br. 135/04, 36/09, 36/09 - dr. zakon i 72/09 - dr. zakon), preduzima mere sistematskog praćenja kvaliteta vazduha na svojoj teritoriji, prati uticaj zagađenog vazduha na zdravlje ljudi i životnu sredinu i obezbeđuje dostupnost podataka o kvalitetu vazduha.

U skladu sa članom 15. Zakona o zaštiti vazduha ("Sl. glasnik RS", br. 36/09) monitoring kvaliteta vazduha u lokalnoj mreži se obavlja u skladu sa Programom koji donosi nadležni organ jedinice lokalne samouprave, a po prethodno pribavljenoj saglasnosti Ministarstva. Predlog Programa monitoringa kvaliteta vazduha na teritoriji grada Užica je izrađen u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje Užice.

Takođe, Vlada Republike Srbije, u okviru lokalne mreže urbanih stanica za merenje imisije osnovnih zagađujućih materija (čađ, sumpor dioksid, azotni oksidi, ukupne suspendovane čestice i ukupne taložne materije sa teškim metalima) finansira monitoring navedenih zagađivača na jednom mernom mestu, u centralnoj zoni grada - kod PIO Fonda (Omladinska ulica). Republika finansira i rad automatske merne stanice (AMS) u Omladinskoj ulici, preko koje se prate koncentracije osnovnih i specifičnih polutanata (sumpor dioksida, azot dioksida, azot monoksida i ukupnih oksida azota, ugljen monoksida i prizemnog ozona), ali i praćenje meteoroloških parametara (pravac i brzina vetra, temperatura i relativna vlažnost vazduha, atmosferski pritisak). Ovi podaci su dostupni u realnom vremenu na svakih 60 minuta. U narednom periodu, AMS će biti dodatno opremljena, što je obaveza Agencije za životnu sredinu.

U skladu sa zakonom, svi podaci iz lokalne i državne mreže monitoringa kvaliteta vazduha su javni i objavljivaće se na Internetu, putem gradskog web-sajta (www.graduzice.org), kao i u lokalnim novinama. U skladu sa Pravilnikom o načinu razmene informacija o mernim mestima u državnoj i lokalnoj mreži, tehnikama merenja, kao i o načinu razmene podataka dobijenih praćenjem kvaliteta vazduha u državnoj i lokalnim mrežama ("Sl. glasnik RS", br. 84/10), podaci o kvalitetu vazduha na teritoriji grada Užica dostavljaće se Agenciji za zaštitu životne sredine, i dostupni su javnosti u elektronskoj formi na Internet portalu Agencije (www.sepa.gov.rs).

III ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE OD BUKE (300.000,00)

Sistematsko merenje buke u 2011. godini će biti izvršeno na 30 novih mernih mesta, u skladu sa propisima.

U skladu sa članom 8. Zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini ("Sl. glasnik RS", broj 36/09 i 88/10), a na osnovu dosadašnjih merenja, izvršiće se akustičko zoniranje teritorije grada Užica i odrediti mere zabrane i ograničenja u skladu sa zakonom, usvajanjem nove gradske Odluke o merama za zaštitu od buke.

Rezultati sistematskog merenja buke će poslužiti za definisanje određenog broja mernih mesta na kojima će se uspostaviti monitoring buke u životnoj sredini.

IV ENERGETSKA EFIKASNOST (200.000,00)

U Srbiji je 2011. godina proglašena godinom energetske efikasnosti. U prvoj polovini godine, planirano je održavanje informativnog skupa o regulativi iz ove oblasti, programima energetske efikasnosti Republike Srbije, energetskom menadžmentu i izvorima finansiranja projekata energetske efikasnosti u lokalnim samoupravama.

Planira se i izrada Studije o proceni potencijala obnovljivih izvora energije sa ekonomskim pokazateljima - utvrđivanje rizika i analiza tržišnih uslova (domaćih i stranih) za svaki obnovljivi izvor energije ponaosob, ukoliko se obezbede sredstva za finansiranje.

Početkom godine, završiće se izrada projekta solarnog zagrevanja tehničke vode za budući dečji vrtić na Pori.

Podržaće se i planirana aktivnost O.Š. "Slobodan Sekulić" na izradi glavnog projekta solarnog zagrevanja vode u školskom objektu.

V ZAŠTITA VODA (600.000,00)

Grad Užice je u prethodnom periodu dobio dva veoma značajna projekta iz oblasti zaštite voda:

- Generalni projekat sa studijom opravdanosti sakupljanja, odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda u Opštini Užice (2007. god.) i

- Generalni projekat izgradnje i rekonstrukcije sistema za snabdevanje vodom naselja Grada Užica (2010. god.).

Ovi projekti su osnov za izradu idejnih i glavnih projekata, a takođe i za učešće na konkursima nadležnih ministarstava.

U toku je izrada projektne dokumentacije za prečišćavanje otpadnih voda i to gradskog postrojenja u Gorjanima, u naseljima Bele Zemlje, Kremna i Bioska i Parku prirode "Šargan-Mokra Gora".

V 1. Praćenje kvaliteta površinskih voda, javnih česmi, seoskih vodovoda i gradske plaže (200.000,00)

1. Kontrola vode za piće u seoskim školskim objektima, koji nisu priključeni na gradski vodovod, seoskih vodovoda, javnih česmi na teritoriji grada.

2. Kontrola kvaliteta površinskih voda: reke Đetinje na profilu naselja Turica i na profilu mosta u Krvavcima, reka Lužnice, Prištavice, Sušice, Kamišine, Belog Rzava, Bratešine, Petnice, svih pritoka akumulacije Vrutci, potoka na gradskom području, kao i otpadnih procednih voda deponije "Sarića Osoje".

3. U sezoni kupanja, od kraja juna do kraja avgusta, vršiće se redovna kontrola kvaliteta vode za kupanje na gradskoj plaži, na dva profila.

V 2. Održavanje UV uređaja u seoskim školama (200.000,00)

Početkom godine ugovoriće se održavanje uređaja za prečišćavanje vode za piće u školskim objektima na seoskom području (UV uređaji).

Tokom godine izvršiće se nabavka potrebnih delova (filteri, UV lampe, električno napajanje i slično).

V 3. Zaštita izvorišta vodosnabdevanja - akumulacije "Vrutci" (200.000,00)

U skladu sa Zakonom o vodama ("Sl. glasnik RS", broj 30/10) i Pravilnikom o načinu određivanja i održavanja zona sanitarne zaštite izvorišta vodosnabdevanja ("Sl. glasnik RS", br. 92/08), preduzeće se aktivnosti na izradi novog elaborata sanitarne zaštite izvorišta vodosnabdevanja - akumulacije "Vrutci". Za obezbeđivanje sredstava za izradu elaborata, podneće se zahtev Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Direkcija za vode. Po izradi elaborata, pribaviće se rešenje Ministarstva zdravlja o određivanju zona sanitarne zaštite.

Gradska uprava će pokrenuti inicijativu kod Agencije za prostorno planiranje RS, za izradu odgovarajuće prostorno-planske dokumentacije, za slivno područje akumulacije "Vrutci".

VI ISPITIVANJE KVALITETA ZEMLJIŠTA (400.000,00)

U skladu sa Uredbom o programu sistematskog praćenja kvaliteta zemljišta, indikatorima za ocenu rizika od degradacije zemljišta i metodologiji za izradu remedijacionih programa ("Sl. glasnik RS", broj 88/10), izradiće se i realizovati Program sistematskog praćenja kvaliteta zemljišta na teritoriji grada za 2011. godinu.

Na lokacijama Skržuti, Vrutci i Sevojno, na kojima je analizama iz 2010. godine utvrđeno prekoračenje graničnih vrednosti teških metala, izvršiće se detaljna ispitivanja. Takođe, potrebno je izvršiti i dopunska ispitivanja koncentracija aktivnosti radionuklida u zemljištu na lokaciji Ponikve.

VII ZAŠTITA PRIRODE (150.000,00)

Prioritet u 2011. godini su poslovi na zaštiti klisure reke Đetinje. Takođe, biće obezbeđena podrška i učešće u zaštiti i unapređenju zaštićenih prirodnih dobara na teritoriji grada.

S obzirom da su zaštita prirode i razvoj turizma dve kompatibilne i međuzavisne delatnosti, neophodna je i saradnja sa Turističkom organizacijom Užice na stvaranju uslova, promociji i razvoju eko turizma.

Zaštita klisure reke Đetinje

Studija zaštite Predela izuzetnih odlika "Klisura Đetinje" se nalazi u Zavodu za zaštitu prirode, na reviziji. U prvoj polovini 2011. godine se očekuju instrukcije od strane Zavoda, za dalje aktivnosti u cilju donošenja akta o proglašenju zaštićenog područja.

Zaštita spomenika prirode "Potpećka pećina"

Pomoći Turističkoj organizaciji Užice, kao upravljaču Spomenikom prirode "Potpećka pećina", da realizuje deo svojih programskih aktivnosti - postavljanje adekvatnog objekta za rad vodičke službe/info centra, turističke signalizacije na prilaznim putevima pećini, kao i adekvatno obeležavanje zaštićenog područja Potpećke pećine i uređenje zaštićenog pojasa ispred pećine.

VIII UPRAVLJANJE OTPADOM (1.500.000,00)

U završnoj fazi je izrada Regionalnog plana upravljanja otpadom i Programa sprovođenja kampanje podizanja javne svesti o upravljanju otpadom (nosilac projekta je JKP "Regionalna sanitarna deponija Duboko" Užice). U toku je i izrada Glavnog projekta zatvaranja, sanacije i rekultivacije postojeće deponije "Sarića Osoje".

Radna verzija Lokalnog plana upravljanja otpadom je u fazi usaglašavanja od strane članova Radne grupe, nakon čega će nacrt plana biti dostavljen Gradskom veću.

Početkom godine se očekuje potpisivanje ugovora o saradnji između Grada Užica, JKP "Duboko", JKP "Bioktoš" i Društva za postupanje sa ambalažnim otpadom "Sekopak", na unapređenju, proširenju i nadogradnji postojećeg, odnosno uspostavljanju novog održivog sistema upravljanja ambalažnim otpadom i razvoju primarne selekcije.

Radi uspostavljanja sistema upravljanja otpadom, neophodno je izvršiti i izmene i dopune postojećih, ali i usvojiti nove odluke iz ove oblasti.

VIII 1. Uvođenje primarne selekcije otpada (500.000,00)

U radnoj verziji Lokalnog plana upravljanja otpadom se predviđa razvoj primarne selekcije otpada u domaćinstvima, i to na "mokru" i "suvu" frakciju. Primarna selekcija će se prvo razvijati u centralnim zonama grada, kao pilot projekat, a zatim i na ostalim područjima. U saradnji sa "Sekopak"-om, JKP "Duboko" i JKP "Bioktoš", izradiće se Plan upravljanja ambalažnim otpadom i Plan promotivno edukativnih aktivnosti u cilju sprovođenja javne kampanje.

Na osnovu idejnog rešenja, urađenog u saradnji sa Tehničkom školom Užice, učenici i profesori škole (obrazovni profil - tehničar za reciklažu), na časovima praktične nastave, izradiće opremu za "reciklažno ostrvo" ispred škole. Obezbediće se finansijska sredstva za potrebni materijal.

Planira se i opremanje "reciklažnog ostrva" ispred vrtića "Bajka", u naselju Turica. Ukoliko se budu obezbedila sredstva, formiraće se "reciklažna ostrva" u svim školama i vrtićima na teritoriji grada.

Prema odluci Gradskog veća, duž glavne ulice, na stubovima javne rasvete, postaviće se više specijalno dizajniranih metalnih kanti za prikupljanje istrošenih baterija.

VIII 2. Izgradnja sakupljačkih stanica (200.000,00)

Grad Užice će konkurisati kod Fonda za zaštitu životne sredine RS za sredstva za sufinansiranje izgradnje i opremanje sakupljačke stanice za privremeno odlaganje otpada koji nastaje u domaćinstvima, a koji se neće odlagati u kontejnere za "suvi" i "mokri" otpad. Ovde se prvenstveno misli na kabasti otpad (stari nameštaj, kućna tehnika, dušeci), zeleni otpad i posebne tokove otpada (električni i elektronski otpad, gume, istrošena ulja, staklo, tekstil, ambalaža od pakovanja boja i lakova, akumulatori i baterije i slično). Moguća lokacija za izgradnju sakupljačke stanice je na lokaciji deponije "Sarića Osoje". Prema programu JKP "Bioktoš", kabasti i posebni tokovi otpada bi se sakupljali određenim danima i odvozili na sakupljačku stanicu, s tim da i građani mogu sami svoj otpad odneti i odložiti na stanicu.

VIII 3. Sanacija divljih deponija (300.000,00)

Izrađen elaborat sanacije i rekultivacije neuređenih/divljih deponija će biti dostavljen početkom godine Ministarstvu na saglasnost. Nakon toga, pristupiće se sanaciji divljih deponija, prvenstveno u slivnom području akumulacije "Vrutci", kao i sanaciji divljih deponija, koja je započeta u 2010. godini, tokom akcije "Očistimo Srbiju".

U skladu sa instrukcijama Ministarstva, Grad će se uključiti u akciju "Očistimo Srbiju".

VIII 4. Prikupljanje otpada na seoskom području (200.000,00)

U saradnji sa JKP "Bioktoš" kreirati model sakupljanja otpada sa teritorije seoskih mesnih zajednica, koji bi znatno olakšao sistem sakupljanja i odvoza (npr. sistem podele vreća za otpad) i koji bi pomogao implementaciju gradske Odluke o komunalnom uređenju. JKP "Bioktoš" će testirati model - u mesnim zajednicama Gorjani, Krvavci i Zlakusa. Model će se primeniti i na ostale seoske mesne zajednice, ukoliko bude imao pozitivne efekte.

Dok organizovano sakupljanje otpada ne zaživi u potpunosti i dalje će se postavljati koševi za smeće od 5 m3 na ugroženim lokacijama (delovi naselja sa manjom koncentracijom domaćinstava, raskrsnice puteva, područja na granicama sa susednim opštinama i slično).

Kao i ranijih godina, na obalama akumulacije "Vrutci" biće postavljena dva koša za otpad od 5 m3, u periodu april - oktobar. Angažovaće se komunalno preduzeće na pražnjenju koševa, kao i postavljenih posuda za smeće u klisuri reke Đetinje.

VIII 5. Opremanje lokacije za građevinski otpad i otpad od rušenja objekata (100.000,00)

Usvojenu lokaciju za odlaganje građevinskog otpada i otpada od rušenja objekata, opremiti i pripremiti za prihvat navedenog otpada. Odrediti preduzeće, koje će da upravlja lokacijom. Preduzeti aktivnosti na uspostavljanju sistema upravljanja građevinskim i otpadom od rušenja objekata.

VIII 6. Učešće u nabavci drobilice za drvo (200.000,00)

U skladu sa zakonskom obavezom, treba postepeno smanjivati količinu biološkog otpada koji se odlaže na deponiju. Prema podacima iz radne verzije Lokalnog plana upravljanja otpadom, procenjena količina biološkog (zelenog) otpada, poreklom sa javnih zelenih površina, koja se otpremi na deponiju, iznosi oko 1000 m3/god. U ovoj količini je i deo zelenog otpada poreklom iz privatnih dvorišta. Zeleni otpad, pogotovo granje, zauzima znatan prostor na deponiji. Da bi se dobio kompost, zelenu masu je potrebno usitniti.

Za usitnjavanje granja i drugog otpadnog drveta potrebno je nabaviti drobilicu za drvo, određenih tehničkih karakteristika.

Navedena sredstva su planirana kao učešće Budžetskog fonda u nabavci drobilice za drvo.

IX JAVNE ZELENE POVRŠINE (260.000,00)

Zaštita i uređenje

Pomoći mesnim zajednicama održavanje zelenih površina (košenje, čišćenje), koje se ne nalaze u programu JP "Direkcija za izgradnju". U prethodnom periodu su nabavljene dve motorne kosilice za travu, koje se mogu uzimati na revers i koristiti za redovno košenje javnih površina.

Učestvovati u uređenju gradskih drvoreda i parkova (nabavka sadnica drveća). U saradnji sa MZ "Sevojno" realizovati projekat formiranja drvoreda kroz naselje, kao zaštitnog zelenog pojasa duž industrijske zone, u ulici Heroja Dejovića.

Za potrebe dečijih vrtića i osnovnih škola, za proslavu Nove godine, obezbediti jelke sa busenom. Jelke će biti posađene u zajedničkoj akciji na lokaciji koju odredi Grad. Ova aktivnost će biti tradicionalna.

Povodom 5. juna, Svetskog dana zaštite životne sredine biće realizovana akcija izbora najuređenijeg dvorišta i terase (balkona), stambenog objekta višeporodičnog i porodičnog stanovanja na gradskom i seoskom području, uz dodelu adekvatnih nagrada (sadni materijal, oprema za održavanje zelenih površina i sl.).

Katastar zelenih površina

Postojeće stanje zelenih površina i stabala u gradu nije zadovoljavajuće. Takođe, organizacija procesa upravljanja zelenim površinama pokazuje niz nedostataka.

Uspostavljanje Katastra zelenih površina Užica je veoma važno, kako bi se u narednih nekoliko godina stvorili preduslovi za efikasnije upravljanje zelenim površinama. Obuhvat Katastra bi se prostorno odnosio na površinu GUP-a (4.507 ha), a sadržajno na zelene površine javnog korišćenja.

Projekat izrade Katastra će se realizovati po fazama (od zone šireg centra ka periferiji), a detaljnost obrade različitih kategorija zelenih površina će biti definisana po principima racionalnosti i realne potrebe za podacima, neophodnim za planiranje, projektovanje i održavanje određenih kategorija zelenih površina.

Provera metodologija će biti izvršena kroz pilot projekat na površini Malog parka, koji će se realizovati u saradnji sa J.P. "Direkcija za izgradnju". Formiraće se stručni radni tim, pribaviti neophodne podloge i tehnička oprema (visinomer, prečnica, fotoaparat). Razviće se aplikativni softver, kojim Grad raspolaže, radi formiranja baze podataka.

Posle realizacije pilot projekta, ukoliko se metodologija bude potvrdila kao dobra, projekat uspostavljanja Katastra će se nastaviti "snimanjem" nove zelene površine.

X KONKURSI ZA PROJEKTE I PROGRAME IZ OBLASTI ZAŠTITE I UNAPREĐENJA ŽIVOTNE SREDINE (800.000,00)

X 1. Uređenje javnih prostora (400.000,00)

Tema konkursa će biti uređenje javnih prostora za igru dece, rekreaciju i odmor građana (dečja igrališta, stolovi i klupe za sedenje, nadstrešnice, kupališta i sl.). Nosioci projekata mogu biti formalna udruženja građana, neformalna udruženja građana preko mesnih zajednica, skupštine stanara, mesne zajednice. Konkurs će biti raspisan na Dan planete Zemlje (22. aprila). Stručna komisija će na osnovu unapred usvojenih kriterijuma vrednovati prispele projekte i rezultate objaviti na Svetski dan zaštite životne sredine (5. juna). Nad realizacijom odobrenih projekata, vršiće se stručni nadzor.

X 2. Ekološka edukacija i uređenje dvorišta u školama i vrtićima (300.000,00)

Radi podizanja svesti i lične odgovornosti za brigu o životnoj sredini, kao i podsticanja aktivnosti koje će doprineti stvaranju lepše i zdravije okoline u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, kao i domovima učenika, biće raspisan konkurs za projekte iz oblasti ekološke edukacije i uređenja dvorišta i unutrašnjeg prostora škola i vrtića (komunalno opremanje, akcije čišćenja, hortikulturno uređenje i biodekoracija, letnje učionice, nabavka parkovskih klupa, rekvizita za opremanje igrališta i sl.).

X 3. Najbolji ekološki projekat udruženja građana i nevladinih organizacija (100.000,00)

Uputiće se javni poziv udruženjima građana i nevladinim organizacijama da dostave svoje predloge projekata iz oblasti zaštite i unapređenja životne sredine na teritoriji grada (bez tematskog ograničavanja). Komisija za pregledanje projekata će na osnovu unapred određenih kriterijuma, odabrati "najbolji" projekat za finansiranje.

XI PROPAGANDNE AKTIVNOSTI, STRUČNO USAVRŠAVANJE I JAVNE TRIBINE (100.000,00)

Nastaviti saradnju sa lokalnim medijima, ali i dopisništvom RTS-a i dnevnih listova, na prezentaciji ekoloških aktivnosti i popularizaciji zaštite životne sredine.

Dopuniti ekološku biblioteku novim izdanjima. Po potrebi štampati propagandni materijal (brošure, plakati, fascikle, blokovi...).

Kao i prethodnih godina uzeti učešće u radu stručnih konferencija, seminara i radionica iz oblasti zaštite i unapređenja životne sredine, koje organizuju domaća strukovna udruženja, instituti, ministarstva ili donatorske organizacije. Posetiti ekološke sajamske izložbe u zemlji i u skladu sa mogućnostima učestvovati na nekoj od njih.

Planira se i organizovanje javnih tribina/skupova, u cilju edukacije stanovništva, stručne i zainteresovane javnosti:

1. U saradnji sa Poljoprivrednom stručnom službom "Užice" d.o.o. Užice i zdravstvenim službama, u martu mesecu će biti organizovano i održano predavanje/tribina na temu AMBROZIJE, najvećeg korovskog alergena. Cilj je da se javnost upozna sa staništima ovog korova, rizicima od njegovog širenja, pravilnim načinom i akcijama suzbijanja na teritoriji grada i nadležnostima pojedinih gradskih službi u identifikovanju i rešavanju problema koje izaziva ambrozija. Prisutni na predavanju će dobiti i osnovne informacije o drugim alergenim biljkama i njihovom štetnom delovanju na zdravlje stanovništva, kalendaru alergenih biljaka, njihovom izgledu (upoznavanje sa fotoalbumom alergenih biljaka), graničnim vrednostima koncentracija.

2. U saradnji sa Ministarstvom životne sredine i prostornog planiranja, organizovaće se predavanje/tribina i gostovanje na lokalnoj televiziji, na temu nejonizujućeg zračenja (zakonska regulativa, sistematsko ispitivanje nivoa nejonizujućih zračenja u životnoj sredini, nadležnosti lokalne samouprave, uticaj na zdravlje stanovništva).

3. S obzirom na najavu usvajanja nove zakonske regulative iz oblasti racionalnog korišćenja energije i energetskog menadžmenta i obaveze lokalne samouprave, planirano je održavanje informativnog skupa, u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike, Ministarstvom životne sredine i prostornog planiranja, Agencijom za energetsku efikasnost i Regionalnom razvojnom agencijom "Zlatibor", na temu "Energetska efikasnost u funkciji održivog razvoja lokalne zajednice".

XII NEIZMIRENE OBAVEZE IZ 2010. GODINE (1.090.000,00)

Izrada studija, planske i tehničke dokumentacije prečišćavanja otpadnih voda (940.460,00)

1. Izrada Studije o proceni uticaja na životnu sredinu za projekat - Izgradnja objekata vodosnabdevanja, kanalizacione mreže i uređaja za prečišćavanje otpadnih voda u Parku prirode "Šargan - Mokra Gora" (351.640,00),

2. Izrada Studije o proceni uticaja na životnu sredinu za projekat - Izgradnja Centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Užica i Sevojna (588.820,00).

MZ SEVOJNO - Igralište i park Rosulje (30.000,00)

Projekat odobren na konkursu i ugovoren u 2010.

MZ RAVNI - Uređenje prostora ispred mesne zajednice (60.000,00)

Projekat odobren na konkursu i ugovoren u 2010.

ŽENSKI CENTAR - Projekat "Prikupljanjem i reciklažom do održivih socijalnih usluga" (50.000,00)

Projekat ugovoren u 2010. godini.

Član 2

Ovaj Program objaviti u "Službenom listu grada Užica".