ODLUKA
O AUTO-TAKSI PREVOZU PUTNIKA NA TERITORIJI GRADA ZRENJANINA

("Sl. list Grada Zrenjanina", br. 11/2011 i 12/2011 - ispr.)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuju se bliži uslovi koje treba da ispuni prevoznik, karakteristike i obeležja taksi-vozila i način obavljanja auto-taksi prevoza putnika na teritoriji grada Zrenjanina (u daljem tekstu: taksi-prevoz).

Član 2

Gradonačelnik, u skladu sa zakonom i saobraćajno-tehničkim uslovima, donosi program kojim se definiše optimalno organizovanje taksi-prevoza, na predlog Odeljenja za poslove urbanizma Gradske uprave grada Zrenjanina (u daljem tekstu: Odeljenje za poslove urbanizma) i Odeljenja za lokalni ekonomski i ruralni razvoj i investicije Gradske uprave grada Zrenjanina (u daljem tekstu: Odeljenje za LER).

Saobraćajno-tehnički uslovi iz stava 1. ovog člana definišu se za petogodišnji planski period, a na osnovu karakteristika prevoznih zahteva - vožnji koje određuje JP "Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina" Zrenjanin (u daljem tekstu: Direkcija).

Član 3

Taksi-prevoz mogu obavljati pravna lica i preduzetnici čija je pretežna delatnost taksi-prevoz, koji su za obavljanje te delatnosti registrovani u Registru privrednih subjekata, u skladu sa zakonom kojim se uređuje registracija privrednih subjekata i koji imaju odobrenje Gradske uprave grada Zrenjanina za obavljanje taksi-prevoza (u daljem tekstu: prevoznik).

Privredni subjekti iz stava 1. ovog člana ne mogu bilo kojom svojom radnjom koja se odnosi na davanje na korišćenje krovne oznake sa nazivom "TAXI", davanje dokumenata sa svojim poslovnim imenom, davanje odobrenja za obavljanje delatnosti, davanje taksi-vozila i drugo da omoguće drugim pravnim ili fizičkim licima koja ne ispunjavaju uslove propisane zakonom da obavljaju taksi-prevoz.

Taksi-prevoz pod uslovima iz stava 1. ovog člana može se obavljati samo na teritoriji grada Zrenjanina za koju prevoznik ima izdato važeće odobrenje Gradske uprave grada Zrenjanina za obavljanje auto-taksi delatnosti.

Izuzetno, prevoznik može obaviti taksi-prevoz preko ili na teritoriji grada Zrenjanina, od koga nema izdato važeće odobrenje za obavljanje auto-taksi delatnosti, ako je taksi-prevoz započet na teritoriji opštine, grada i grada Beograda od koje prevoznik ima izdato važeće odobrenje za obavljanje delatnosti.

Prevoznik koji obavi prevoz u smislu stava 4. ovog člana obavezan je da odmah po obavljenom taksi-prevozu ukloni krovnu oznaku i ne može da pruža usluge taksi-prevoza na teritoriji grada Zrenjanina ukoliko nema izdato važeće odobrenje Gradske uprave grada Zrenjanina za obavljanje auto-taksi delatnosti.

U slučaju prevoza iz stava 4. ovog člana, kada isti putnik ima nameru da nakon iskrcavanja istim vozilom nastavi prevoz, prevoznik je dužan da ukloni krovnu oznaku u trenutku kada putnik napusti putnički prostor vozila, čeka na putnika bez zaustavljanja rada taksimetra, a po povratku tog putnika u putnički prostor vozila prevoznik je obavezan da na propisan način ponovo istakne auto-taksi oznaku.

Član 4

Taksi-vozač je fizičko lice koje obavlja taksi-prevoz kao preduzetnik ili kao zaposleni kod prevoznika, u skladu sa zakonom i ovom odlukom (u daljem tekstu: taksi-vozač).

Član 5

Prevoznik može da počne sa radom, odnosno da obavlja taksi-prevoz kada, pored zakonom utvrđenih uslova, ispuni i uslove utvrđene ovom odlukom.

II USLOVI ZA OBAVLJANJE TAKSI-PREVOZA

A) Preduzetnik

Član 6

Za obavljanje taksi-prevoza preduzetnik, pored uslova propisanim zakonom, mora da ispunjava i sledeće uslove:

1. da ima vozačku dozvolu "B" kategorije najmanje 3 godine;

2. da ima lekarsko uverenje o sposobnosti vozača za upravljanje vozilom kojim se obavlja taksi-prevoz, koje nije starije od godinu dana;

3. da je vlasnik najmanje jednog registrovanog putničkog vozila, pri čemu se i primalac lizinga, u smislu ove odluke, smatra vlasnikom vozila;

4. da mu nije izrečena mera zabrane upravljanja motornim vozilom "B" kategorije, što se dokazuje uverenjem koje nije starije od 6 meseci;

5. da mu pravosnažnom sudskom odlukom nije zabranjeno obavljanje delatnosti prevoza putnika u drumskom saobraćaju, odnosno da mu pravosnažnim rešenjem o prekršaju nije izrečena zaštitna mera zabrane obavljanja delatnosti prevoza putnika u drumskom saobraćaju, dok traju pravne posledice osude, odnosno mere, što se dokazuje uverenjem koje nije starije od 6 meseci;

6. da je izvršio pregled taksi-vozila kod nadležnog inspektora, što se dokazuje aktom nadležnog inspektora o ispunjenosti uslova propisanih zakonom i članom 9. stav 1. i 3. ove odluke;

Preduzetnik može da obavlja taksi-prevoz taksi-vozilom za koje mu je određen evidencioni broj i za koje je izdata taksi-legitimacija.

B) Privredno društvo, odnosno drugo pravno lice

Član 7

Za obavljanje taksi-prevoza, privredno društvo, odnosno drugo pravno lice registrovano za obavljanje ove delatnosti, pored uslova propisanih zakonom, mora da ispunjava i uslove iz člana 6. stav 1. tač. 3, 5. i 6. ove odluke.

Prevoznik iz stava 1. ovog člana odgovoran je da se taksi-vozač u propisanom roku podvrgne redovnom zdravstvenom pregledu i da vodi evidenciju o tim pregledima.

V) Taksi-vozač

Član 8

Taksi-vozač mora da ispunjava uslove propisane članom 6. stav 1. tač. 1, 2, 4. i 5. ove odluke.

Pored uslova iz stava 1. ovog člana, taksi-vozač mora da ima zaključen ugovor o radu sa prevoznikom i prijavu na obavezno socijalno osiguranje (obrazac M-1).

G) Taksi-vozilo

Član 9

Taksi-vozilo kojim se obavlja taksi-prevoz, pored uslova propisanih zakonom, mora da ispunjava i sledeće uslove:

1. da ima ugrađen ispravan, plombiran, baždaren i opremljen instalacijama taksimetar, koji je podešen isključivo u skladu sa članom 29. stav 3. ove odluke, što se dokazuje ispravom izdatom od strane ovlašćene organizacije, koji mora biti postavljen tako da iznos na taksimetru bude putniku vidljiv i da se njegovim uključenjem, svetlo na taksi-tabli iz tačke 9. ovog stava isključuje;

2. da ima ispravan suvi protivpožarni aparat sa važećim rokom upotrebe, na pristupačnom mestu;

3. da ima ispravno grejanje, ventilaciju i unutrašnje osvetljenje;

4. da ima blok-račun u kojem je svaki list overen pečatom;

5. da je čisto, uredno, obojeno i bez unutrašnjih i spoljašnih oštećenja (estetski izgled);

6. da je važeći cenovnik usluga tako postavljen u taksi-vozilu da je vidljiv putniku;

7. da ima na vidnom mestu istaknutu taksi-nalepnicu u skladu sa članom 19. stav 3. ove odluke, taksi-legitimaciju taksi-vozila i taksi-legitimaciju taksi-vozača;

8. da od 01.03.2013. godine taksi-vozilo ispunjava uslove u pogledu granice izduvne emisije propisane najmanje normom "EURO-3";

9. da na krovu vozila ima vidljivo istaknutu taksi-tablu opremljenu uređajem za osvetljenje koja sadrži podatke propisane članom 27. ove odluke.

Obrazac cenovnika iz stava 1. tačka 6. ovog člana izrađuje Odeljenje za LER uz saglasnost Gradskog veća.

Redovan tehnički pregled taksi-vozila vrši se svakih 6 meseci.

Član 10

Nadležni inspektor proverava ispunjenost uslova za taksi-vozilo, propisanih zakonom i članom 9. ove odluke, o čemu donosi rešenje.

Ispunjenost uslova utvrđenih zakonom i članom 9. stav 1. i članom 11. ove odluke nadležni inspektor utvrđuje pregledom vozila i uvidom u sledeću dokumentaciju: važeću saobraćajnu dozvolu, potvrdu o standardu motora i polisu o osiguranju putnika od posledica nesrećnog slučaja u javnom prevozu.

O donetim rešenjima nadležni inspektor vodi evidenciju.

Prevoznik je dužan da jednom godišnje izvrši redovan pregled taksi-vozila kod nadležnog inspektora najkasnije do isteka važenja rešenja o ispunjenosti uslova za taksi-vozilo iz stava 1. ovog člana.

Član 11

Prevoznik je dužan da prilikom registracije taksi-vozila osigura putnike od posledica nesrećnog slučaja u javnom prevozu.

III EVIDENCIONI BROJ I TAKSI-LEGITIMACIJE

Član 12

Zahtev za izdavanje odobrenja za obavljanje taksi-prevoza na teritoriji grada Zrenjanina prevoznik podnosi Odeljenju za LER.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana prevoznik je dužan da priloži rešenje o registraciji u Registru privrednih subjekata i dokaze o ispunjenosti uslova iz člana 6. stav 1, odnosno člana 7. stav 1, kao i člana 9. stav 1. ove odluke.

Ukoliko Odeljenje za LER na osnovu dokaza iz stava 2. ovog člana utvrdi da su ispunjeni uslovi za obavljanje taksi-prevoza, donosi rešenje o odobrenju za obavljanje taksi-prevoza i određivanju evidencionog broja za taksi-vozilo i izdaje taksi-legitimaciju taksi-vozila i taksi-legitimaciju taksi-vozača.

Za taksi-vozilo kojim se obavlja taksi-prevoz može se odrediti samo jedan evidencioni broj i izdati jedna taksi-legitimacija taksi-vozila iz stava 3. ovog člana.

O izdatim odobrenjima za obavljanje delatnosti taksi-prevoza, dodeljenim evidencionim brojevima i izdatim taksi-legitimacijama Odeljenje za LER vodi evidenciju.

Član 13

Obrasce taksi-legitimacija iz člana 12. stav 3. ove odluke izrađuje Odeljenje za LER uz saglasnost Gradskog veća.

Taksi-legitimacija taksi-vozila preduzetnika sadrži sledeće podatke:

- redni broj registra,

- ime i prezime preduzetnika i njegov jedinstveni matični broj,

- poreski identifikacioni broj (PIB),

- adresu sedišta radnje i prebivališta preduzetnika,

- registarsku oznaku, marku i tip taksi-vozila,

- evidencioni broj taksi-vozila,

- datum izdavanja taksi-legitimacije,

- zaštitni broj obrasca i

- naziv taksi-udruženja, ukoliko je preduzetnik njegov član.

U taksi-legitimaciju taksi-vozila privrednog društva, odnosno drugog pravnog lica, pored podataka iz stava 2. tač. 1, 3, 5, 6, 7. i 8. ovog člana, unosi se i njegov naziv i sedište.

Član 14

Taksi-legitimacija taksi-vozača sadrži sledeće podatke:

1. redni broj registra,

2. fotografiju vozača,

3. ime, prezime i jedinstveni matični broj,

4. adresu prebivališta,

5. datum izdavanja legitimacije i

6. zaštitni broj obrasca.

Taksi-legitimacija taksi-vozača zaposlenog kod prevoznika, pored podataka iz stava 1. ovog člana, sadrži i naziv prevoznika kod koga je taksi-vozač zaposlen.

Član 15

Prevoznik je dužan da:

1) svaku promenu podataka koje sadrže taksi-legitimacije i druge isprave u smislu ove odluke pisanim putem prijavi Odeljenju za LER u roku od 8 dana od dana nastale promene,

2) svaku promenu koja se odnosi na taksi-vozilo pisanim putem prijavi Odeljenju za LER u roku od 8 dana od dana nastale promene,

3) u slučaju privremenog, odnosno trajnog prestanka obavljanja delatnosti taksi-prevoza pisanim putem obavesti Odeljenje za LER u roku od 8 dana od dana podnošenja zahteva Registru za privredne registre i vrati taksi-legitimacije i taksi-nalepnicu.

IV TAKSI-STAJALIŠTA

Član 16

Taksi-stajališta (u daljem tekstu: stajališta) su površine javne namene, određene za stajanje taksi-vozila u toku obavljanja taksi-prevoza.

Stajališta iz stava 1. ovog člana određuju se Programom iz člana 2. stav 1. ove odluke, čiji je sastavni deo saobraćajni projekat stajališta koji izrađuje Direkcija uz saglasnost Gradske uprave grada Zrenjanina.

Član 17

Stajališta mogu da budu stalna, privremena i povremena.

Stalna stajališta su određene i uređene površine javne namene za organizovano obavljanje taksi-prevoza, odnosno za ukrcavanje i iskrcavanje putnika i prijem poziva iz dispečerskog centra.

Privremena stajališta su određene površine javne namene koje se koriste do privođenja nameni utvrđenoj urbanističkim planom.

Povremena stajališta su određene površine javne namene koje se koriste za vreme održavanja sajmova, pijaca, većih sportskih i kulturnih manifestacija i značajnih skupova.

Na stajalištu se mesta za stajanje taksi-vozila obeležavaju horizontalnom signalizacijom žute boje, a na početku i na kraju stajališta istom bojom upisuje se oznaka "TAXI".

Stajalište se obeležava vertikalnim saobraćajnim znakom: (II-34) "zabranjeno zaustavljanje i parkiranje" i dopunskom tablom: "osim za TAXI vozila sa odobrenjem".

Član 18

O postavljanju vertikalne i horizontalne saobraćajne signalizacije na stajalištima, održavanju postojeće saobraćajne signalizacije i održavanju stajališta u zimskim i letnjim uslovima stara se Direkcija.

Član 19

Stajališta mogu da koriste samo prevoznici koji imaju odobrenje za obavljanje taksi-prevoza, određen evidencioni broj i taksi-legitimacije iz člana 12. stav 3. ove odluke i koji imaju taksi-nalepnicu.

Taksi-nalepnicu iz stava 1. ovog člana izdaje Javno preduzeće "Pijace i parkinzi" Zrenjanin na zahtev prevoznika, u skladu sa Programom iz člana 2. ove odluke.

Prevoznik je dužan da taksi-nalepnicu postavi u gornji, desni ugao prednjeg vetrobranskog stakla sa unutrašnje strane taksi-vozila.

Na stajalištu se taksi-vozila postavljaju u skladu sa signalizacijom i u granicama obeleženih taksi-mesta.

Za vreme korišćenja stajališta taksi-vozač je obavezan da bude u svom taksi-vozilu ili pored svog taksi-vozila.

Prevoznik ne može koristiti autobuska stajališta koja su odlukom Skupštine grada Zrenjanina određena za linijski prevoz putnika.

V NAČIN RADA TAKSI-VOZAČA

Član 20

Za vreme vršenja usluge taksi-prevoza taksi-vozač kod sebe mora da ima:

1. rešenje o registraciji i odobrenje za obavljanje taksi-prevoza,

2. važeću taksi-nalepnicu, kada se zatekne na stajalištu,

3. važeću taksi-legitimaciju taksi-vozila,

4. važeću taksi-legitimaciju taksi-vozača,

5. rešenje o ispunjenosti uslova taksi-vozila za obavljanje taksi-prevoza,

6. polisu osiguranja putnika od posledica nesrećnog slučaja u javnom prevozu koja odgovara vozilu kojim upravlja i

7. dokaz o obaveznom socijalnom osiguranju (overenu fotokopiju obrazaca M-1).

Član 21

Taksi-vozač može taksi-prevoz da započne sa stajališta, na radio i telefonski poziv iz dispečerskog centra ili na zaustavljanje putnika u skladu sa zakonom.

Putnik može da koristi taksi-vozilo po svom izboru, osim kada je telefonskim pozivom dispečerskom centru naručio vožnju.

Član 22

Putnik može da odbije da uđe u taksi-vozilo naručeno putem dispečerskog centra, ako osnovano posumnja da je taksi-vozač pod uticajem alkohola ili opojnih droga, ako je neuredan ili ako je unutrašnjost vozila zaprljana.

Član 23

Taksi-vozač je dužan da u slobodno taksi-vozilo primi svakog putnika, kao i lični prtljag putnika prema veličini prostora za prtljag i nosivosti taksi-vozila.

Taksi-vozač nije dužan da u taksi-vozilo primi lica pod uticajem alkohola, opojnih droga ili obolela od zaraznih bolesti, lica sa izuzetno zaprljanom odećom, kao i lični prtljag putnika kojim bi se ugrozila bezbednost i zdravlje ljudi, isprljalo ili oštetilo taksi-vozilo.

Taksi-vozač ne sme da primi u taksi-vozilo decu do 6 godina starosti bez punoletnog pratioca.

Taksi-vozilom ne mogu se bez pristanka taksi-vozača prevoziti kućni ljubimci.

Član 24

Taksi-vozač je obavezan da se za vreme obavljanja taksi-prevoza prema putnicima ophodi sa pažnjom i poštovanjem.

Taksi-vozač je obavezan da za vreme taksi-prevoza bude uredan, adekvatno odeven i obuven, da ne puši u taksi-vozilu za vreme vožnje, kao i da nije pod uticajem alkohola ili opojnih droga.

Član 25

Taksi-vozač je obavezan da neposredno pre započinjanja vožnje sa putnikom, uključi taksimetar i da ga isključi odmah nakon završene vožnje.

U slučaju da taksi-vozač ne uključi taksimetar na početku vožnje, putnik nije u obavezi da plati cenu usluge taksi-prevoza.

Član 26

Taksi-vozač je dužan da putnika preveze najkraćim putem do mesta opredeljenja ili putem koji putnik odredi, a u skladu sa važećim režimom saobraćaja.

VI TAKSI-TABLA

Član 27

Taksi-tabla služi za identifikaciju taksi-vozila i sadrži:

- natpis "TAXI",

- evidencioni broj,

- grb Grada.

Taksi-table vozila prevoznika koji su članovi udruženja sadrže, pored podataka iz stava 1. ovog člana, i naziv udruženja.

Taksi-vozač je dužan da taksi-tablu drži uključenu uvek kada je vozilo slobodno.

Na taksi-tabli ne mogu se postavljati reklamno-propagandne poruke.

Ukoliko taksi-vozač taksi-vozilo koristi za sopstvene potrebe ili ukoliko ne obavlja delatnost taksi-prevoza, dužan je da taksi-tablu privremeno skine sa taksi-vozila.

Član 28

Taksi-vozila mogu koristiti saobraćajne trake namenjene za javni gradski i prigradski prevoz putnika isključivo za kretanje.

VII NAKNADA ZA OBAVLJANJE TAKSI-PREVOZA

Član 29

Taksi tarifa taksi-prevoza, kao i ekonomski najniža cena u okviru taksi tarife po kojoj se taksi-prevoz mora obavljati na teritoriji grada Zrenjanina, utvrđuju se posebnom odlukom Skupštine grada Zrenjanina.

Naknada za obavljanje taksi-prevoza utvrđuje se na osnovu važećeg i istaknutog cenovnika usluga i naplaćuje se u iznosu koji pokaže taksimetar, na mestu opredeljenja putnika.

Tarifiranje taksimetra iz stava 1. ovog člana (baždarenje) mora biti usklađeno sa cenovnikom.

U cenu taksi-prevoza uračunat je i prevoz ličnog prtljaga.

Pod ličnim prtljagom podrazumevaju se i putne torbe i koferi težine do 30 kg.

Cenovnikom mora da se predvidi posebna doplata za lični prtljag putnika teži od 30 kg.

Sa posebnom doplatom za prtljag teži od 30 kg putnik mora da bude upoznat i saglasan pre započinjanja taksi-prevoza, u suprotnom putnik nije u obavezi da istu plati.

Član 30

Prevoznik je dužan da, na zahtev korisnika usluge taksi-prevoza, izda račun za obavljeni prevoz koji sadrži datum, relaciju ili kilometražu, cenu prevoza i koji je potpisan i overen pečatom prevoznika.

Član 31

U slučaju nemogućnosti da završi započeti taksi-prevoz, taksi-vozaču pripada kao naknada polovina iznosa koji pokaže taksimetar u momentu prekida taksi-prevoza, osim u slučaju kvara taksi-vozila, kada mu ne pripada naknada.

U slučaju kvara taksi-vozila, taksi-vozač je dužan da putniku obezbedi nastavak započetog taksi-prevoza drugim taksi-vozilom.

Taksi-vozač može u toku prevoza, na zahtev putnika, da primi u vozilo i druga lica.

Kada putnik koji je primljen u toku prevoza nastavi da koristi taksi-vozilo, mesto izlaska prethodnog putnika smatra se mestom sa koga je taksi-vozač započeo novi taksi-prevoz.

VIII PRESTANAK OBAVLJANJA TAKSI-PREVOZA

Član 32

Rešenje iz člana 12. stav 3. ove odluke, koje je izdato preduzetniku, prestaje da važi u slučaju:

1. odjave iz registra privrednih subjekata;

2. ako prestane da ispunjava neki od uslova utvrđenih zakonom i članom 6. ove odluke i

3. u drugim slučajevima predviđenim zakonom za prestanak rada preduzetnika.

Privrednom društvu, odnosno drugom pravnom licu prestaje važnost rešenja iz člana 12. stav 3. ove odluke u slučaju:

1. odjave iz registra privrednih subjekata;

2. da prestane da ispunjava uslove predviđene zakonom i članom 7. ove odluke i

3. u drugim slučajevima predviđenim zakonom za prestanak rada privrednog društva, odnosno drugog pravnog lica.

Član 33

U slučajevima iz člana 32. ove odluke Odeljenje za LER doneće rešenje o prestanku važenja rešenja iz člana 12. stav 3. ove odluke.

IX NADZOR

Član 34

Nadzor nad primenom ove odluke vrši Odeljenje za poslove urbanizma.

Inspekcijski nadzor nad primenom ove odluke i drugih akata donetih na osnovu ove odluke vrši Odeljenje inspekcije i Komunalna policija.

Prevoznik je dužan da inspektoru omogući nesmetano vršenje poslova, stavi na uvid potrebna dokumenta i u roku koji odredi inspektor dostavi potrebne podatke i postupi po nalogu inspektora.

Član 35

U vršenju nadzora inspektor je ovlašćen da:

- naredi otklanjanje nedostataka u pogledu ispunjenosti uslova propisanih za obavljanje taksi-prevoza,

- podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka,

- izrekne i naplati novčanu kaznu na licu mesta,

- isključi vozilo kojim se obavlja taksi-prevoz protivno odredbama zakona i ove odluke, odredi mesto parkiranja i oduzme taksi-tablu i evidencioni broj u trajanju od 5 dana, a u slučaju ponovnog isključenja taksi-vozila prevoznika, u trajanju od 10 dana.

- oduzme taksi-tablu kada prevoznik ustupi taksi-tablu ili taksi-vozilo drugom fizičkom ili pravnom licu i kada prevoznik ne vrati evidencioni broj u slučaju privremenog ili stalnog prestanka obavljanja delatnosti taksi-prevoza odmah, a najkasnije u roku od 3 dana.

X KAZNENE ODREDBE

Član 36

Novčanom kaznom od 5.000,00 do 250.000,00 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik ako:

1. obavlja taksi-prevoz, a nije mu pretežna delatnost taksi-prevoz putnika ili nije registrovan u Registru privrednih subjekata za obavljanje auto-taksi delatnosti ili nema odobrenje Gradske uprave grada Zrenjanina za obavljanje taksi-prevoza (član 3. stav 1);

2. bilo kojom svojom radnjom omogući drugim pravnim ili fizičkim licima koja ne ispunjavaju uslove propisane zakonom ili ovom odlukom da obavljaju taksi-prevoz (član 3. stav 2);

3. taksi-prevoz obavlja na teritoriji grada Zrenjanina, van opštine za koju ima izdato važeće odobrenje za obavljanje taksi-prevoza (član 3. stav 3);

4. postupi suprotno obavezama propisanim u odredbama člana 3. st. 4, 5. i 6. ove odluke;

5. ne ispunjava uslove iz člana 6. stav 1. tač. 1-6. ove odluke;

6. obavlja delatnost taksi-prevoza taksi-vozilom koje ne ispunjava uslove iz člana 9. stav 1. ove odluke;

7. ne izvrši tehnički pregled taksi-vozila u roku utvrđenom članom 9. stav 3. ove odluke;

8. ne izvrši redovan pregled taksi-vozila kod nadležnog inspektora jednom godišnje (član 10. stav 4);

9. prilikom registracije taksi-vozila ne osigura putnike od posledica nesrećnog slučaja u javnom saobraćaju (član 11);

10. postupi suprotno članu 15. ove odluke;

11. koristi stajalište, a nema odobrenje za obavljanje taksi-prevoza, evidencioni broj, taksi legitimacije ili taksi-nalepnicu (član 19. stav 1);

12. ne postavi taksi-nalepnicu u taksi-vozilu u skladu sa članom 19. stav 3. ove odluke;

13. taksi-vozilo postavi na stajalište suprotno signalizaciji i van granice obeleženog taksi-mesta (član 19. stav 4);

14. za vreme korišćenja stajališta taksi-vozač nije u taksi-vozilu ili pored svog taksi-vozila (član 19. stav 5);

15. koristi autobuska stajališta koja su odlukom Skupštine grada Zrenjanina određena za linijski prevoz putnika (član 19. stav 6);

16. za vreme vršenja usluge taksi-prevoza kod sebe nema dokumentaciju propisanu članom 20. ove odluke;

17. odbije da primi putnika u taksi-vozilo (član 23. stav 1);

18. ako u taksi-vozilo primi decu do 6 godina starosti bez pratioca (član 23. stav 3);

19. ponašanje i izgled nisu u skladu sa odredbama člana 24. ove odluke;

20. neposredno pre započinjanja vožnje sa putnikom ne uključi taksimetar ili ga ne isključi odmah nakon završetka vožnje (član 25. stav 1);

21. putnika ne preveze najkraćim putem (član 26);

22. taksi-tabla taksi-vozila nije u skladu sa članom 27. st. 1. i 2. ove odluke;

23. ne osvetli taksi-tablu kada je vozilo slobodno (član 27. stav 3);

24. na taksi-tabli postavi reklamno-propagandne poruke (član 27. stav 4);

25. taksi-vozilo koristi za sopstvene potrebe, a ne skine taksi-tablu (član 27. stav 5);

26. za izvršenu uslugu prevoza ne naplati isključivo cenu prevoza u iznosu koji pokazuje taksimetar (član 29. stav 2);

27. na zahtev korisnika usluge ne izda račun za obavljeni prevoz na način propisan članom 30. ove odluke;

28. ne postupi u skladu sa članom 31. ove odluke;

29. ne postupi u skladu sa članom 34. stav 3. ove odluke.

Član 37

Novčanom kaznom od 50.000,00 do 1.000.000,00 dinara kazniće se za prekršaj privredno društvo, odnosno drugo pravno lice ako:

1. obavlja taksi-prevoz, a nije mu pretežna delatnost taksi-prevoz putnika ili nije registrovan u Registru privrednih subjekata za obavljanje auto-taksi delatnosti ili nema odobrenje Gradske uprave grada Zrenjanina za obavljanje delatnosti taksi-prevoza (član 3. stav 1);

2. bilo kojom svojom radnjom omogući drugim pravnim ili fizičkim licima koji ne ispunjavaju uslove propisane zakonom ili ovom odlukom da obavljaju taksi-prevoz (član 3. stav 2);

3. taksi-prevoz obavlja na području grada Zrenjanina, van opštine za koju imaju izdato važeće odobrenje za obavljanje taksi-prevoza (član 3. stav 3);

4. postupi suprotno obavezama propisanim u odredbama člana 3. st. 4, 5. i 6. ove odluke;

5. ne ispunjava uslove iz člana 7. ove odluke;

6. obavlja delatnost taksi-prevoza taksi-vozilom koje ne ispunjava uslove iz člana 9. stav 1. ove odluke;

7. ne izvrši tehnički pregled taksi-vozila u roku utvrđenom članom 9. stav 3. ove odluke;

8. ne izvrši redovan pregled taksi-vozila kod nadležnog inspektora jednom godišnje (član 10. stav 4);

9. ne osigura putnike od posledica nesrećnog slučaja u javnom prevozu (član 11);

10. postupi suprotno članu 15. ove odluke;

11. koristi stajališta suprotno članu 19. stav 1;

12. sa unutrašnje strane taksi-vozila ne postavi taksi-nalepnicu u gornji desni ugao prednjeg vetrobranskog stakla (član 19. stav 3);

13. taksi-vozilo postavi na stajalište suprotno signalizaciji i van granica obeleženog taksi-mesta (član 19. stav 4);

14. za vreme korišćenja stajališta taksi-vozač nije u taksi-vozilu ili pored svog taksi-vozila (član 19. stav 5);

15. koristi autobuska stajališta koja su odlukom Skupštine grada Zrenjanina određena za linijski prevoz putnika (član 19. stav 6);

16. ne obezbedi taksi-vozaču dokumentaciju propisanu članom 20. ove odluke;

17. odbije da primi putnika u taksi-vozilo (član 23. stav 1);

18. ako u taksi-vozilo primi decu do 6 godina starosti bez pratioca (član 23. stav 3);

19. ponašanje i izgled taksi-vozača nisu u skladu sa odredbama člana 24. ove odluke;

20. neposredno pre započinjanja vožnje sa putnikom ne uključi taksimetar ili ga ne isključi odmah nakon završetka vožnje (član 25. stav 1);

21. putnika ne preveze najkraćim putem (član 26);

22. taksi-tabla taksi-vozila nije u skladu sa članom 27. st. 1. i 2. ove odluke;

23. ne osvetli taksi-tablu kada je vozilo slobodno (član 27. stav 3);

24. na taksi-tabli postavi reklamno-propagandne poruke (član 27. stav 4);

25. taksi-vozilo koristi za sopstvene potrebe, a ne skine taksi-tablu (član 27. stav 5);

26. za izvršenu uslugu prevoza ne naplati isključivo cenu prevoza u iznosu koji pokazuje taksimetar (član 29. stav 2);

27. na zahtev korisnika usluge ne izda račun za obavljeni prevoz na način propisan članom 30. ove odluke;

28. ne postupi u skladu sa članom 31. ove odluke;

29. ne postupi u skladu sa članom 34. stav 3. ove odluke.

Novčanom kaznom od 2.500,00 do 75.000,00 dinara kazniće se odgovorno lice u privrednom društvu, odnosno drugom pravnom licu za prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Član 38

Novčanom kaznom od 2.500,00 do 75.000,00 dinara kazniće se taksi-vozač zaposlen kod prevoznika ako ne ispunjava uslove iz člana 8. ove odluke.

Član 39

Preduzeće kome je povereno obavljanje poslova koji su utvrđeni članom 18. ove odluke, kazniće se za prekršaj novčanom kaznom od 50.000,00 do 1.000.000,00 dinara ukoliko ne postavi vertikalnu i horizontalnu signalizaciju na stajalištima, ne održava stajališta u zimskim i letnjim uslovima.

Novčanom kaznom od 2.500,00 do 75.000,00 dinara kazniće se odgovorno lice u Preduzeću za prekršaj iz stava 1. ovog člana.

XI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 40

Preduzeća, druga pravna lica i preduzetnici su dužni da usklade svoj rad i poslovanje sa odredbama ove odluke u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 41

Odeljenje za LER izradiće obrasce taksi-legitimacije taksi-vozila, taksi-legitimacije taksi-vozača iz čl. 13. i 14. i cenovnika iz člana 9. stav 2. ove odluke u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Javno preduzeće "Pijace i parkinzi" Zrenjanin izradiće obrazac nalepnice iz člana 19. stav 2. u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Javno preduzeće "Pijace i parkinzi" Zrenjanin vršiće naplatu i kontrolu korišćenja taksi-stajališta po važećoj Odluci o lokalnim komunalnim taksama.

Direkcija će odrediti projektni zadatak i izraditi saobraćajni projekat taksi-stajališta uz saglasnost Gradske uprave grada Zrenjanina u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Gradonačelnik će doneti Program iz člana 2. stav 1. ove odluke do 31.12.2011. godine.

Član 42

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o auto-taksi prevozu putnika na teritoriji grada Zrenjanina ("Službeni list grada Zrenjanina", br. 20/10).

Član 43

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zrenjanina".