PRAVILNIK
O KRITERIJUMIMA I MERILIMA ZA ODREĐIVANJE VISINE NAKNADE ZA IZDAVANJE LICENCE ZA OBAVLJANJE ENERGETSKIH DELATNOSTI

("Sl. list Grada Zrenjanina", br. 7/2011 i 11/2011)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim Pravilnikom utvrđuju se kriterijumi, merila i način obračuna naknade koju energetski subjekt plaća za licencu za obavljanje energetskih delatnosti: proizvodnje toplotne energije, distribucije toplotne energije, upravljanja distributivnim sistemom i snabdevanja toplotnom energijom tarifnih kupaca na teritoriji grada Zrenjanina.

Naknadu iz stava 1. ovog člana energetski subjekt plaća prilikom izdavanja licence kao i za sve vreme važenja licence.

Član 2

Kriterijumi za određivanje visine naknade za licencu za obavljanje energetske delatnosti (u daljem tekstu: licencirane delatnosti) su :

- uslovi poslovanja energetskog subjekta,

- tehničke karakteristike energetskih subjekata, odnosno kapaciteta ili specifičnosti uslova obavljanja pojedinih vrsta licenciranih delatnosti.

Član 3

Za vrednovanje kriterijuma iz člana 2. ovog Pravilnika utvrđuju se merila - koeficijenti i to jedinstveno za sve ili samo za pojedine licencirane delatnosti.

Naknada za licencu utvrđuje se prema zbiru koeficijenata po svim kriterijumima utvrđenim prilikom izdavanja licence, a obračunava se na osnovu dinarske vrednosti koeficijenata.

Vrednost koeficijenata utvrđuje Gradsko veće u januaru tekuće godine, za svaku kalendarsku godinu.

Rešenje iz stava 3. ovog člana objavljuje se u "Službenom listu grada Zrenjanina".

Član 4

Zbir koeficijenata može se menjati u periodu važenja licence u slučaju promene uslova obavljanja licenciranih delatnosti koji su od uticaja na utvrđivanje koeficijenata.

Imalac licence dužan je da o nastalim promenama koje su od bitnog uticaja na utvrđivanje naknade za izdavanje licence obavesti organ nadležan za izdavanje licence u roku od 15 dana od dana nastanka promene.

II KRITERIJUMI I MERILA

A. Uslovi poslovanja energetskog subjekta

Član 5

Kriterijum u pogledu uslova poslovanja energetskog subjekta obuhvata položaj energetskog subjekta na tržištu, odnosno njegov položaj u obavljanju licencirane delatnosti.

Merila za vrednovanje ovog kriterijuma utvrđuju se u zavisnosti od toga da li se licencirana delatnost obavlja iz jednog ili više toplotnih izvora.

Visina naknade za licencirane delatnosti koje se obavljaju iz jednog toplotnog izvora određuje se primenom koeficijenta k1=1, a za licencirane delatnosti koje se obavljaju iz više toplotnih izvora visina naknade se određuje primenom koeficijenta k1=3.

B. Tehničke karakteristike energetskih objekata, odnosno kapaciteta ili specifičnosti uslova obavljanja pojedinih licenciranih delatnosti

Član 6

Kriterijum u pogledu tehničkih karakteristika energetskih objekata, odnosno kapaciteta objekata, utvrđuje se u zavisnosti od energetskih uslova proizvodnje, odnosno pružanja usluga i namene energetskih objekata. Za licencirane delatnosti za koje nisu od značaja tehničke karakteristike energetskih objekata, odnosno kapaciteta u kojima se ta delatnost obavlja, primenjuje se kriterijum specifičnosti uslova obavljanja licenciranih delatnosti.

Merilo za vrednovanje ovog kriterijuma je instalisana snaga objekta za proizvodnju, odnosno uslovi pod kojima se obavlja delatnost za čije obavljanje nisu od značaja tehničke karakteristike energetskih objekata, odnosno kapaciteta.

Član 7

Visina naknade u skladu sa članom 6. ovog Pravilnika određuje se primenom sledećih koeficijenata:

Redni
broj

Licencirana delatnost

Koeficijent

1.

2.

3.

1.

Proizvodnja toplotne energije u toplanama ukupne instalisane snage 1[MW] ili više

 

1.1.

Proizvodnja toplotne energije u toplanama ukupne instalisane snage od 1[MW] do 10 [MW]

2

1.2.

Proizvodnja toplotne energije u toplanama ukupne instalisane snage više od 10[MW]

8

2.

Distribucija toplotne energije

10

3.

Upravljanje distributivnim sistemom za toplotnu energiju

4

4.

Trgovina toplotnom energijom radi snabdevanja tarifnih kupaca

8

 

III NAČIN OBRAČUNA

Član 8

Visina naknade koju energetski subjekt plaća za vreme važenja licence određuje se istovremeno sa izdavanjem licence i obračunava za prvu godinu njenog važenja množenjem zbira koeficijenata (k1+k2) dinarskom vrednošću koeficijenta utvrđenom za tekuću godinu.

Visina naknade za naredne godine utvrđuje se početkom svake godine i obračunava se množenjem zbira koeficijenata (k1+k2) dinarskom vrednošću koeficijenta utvrđenom za godinu za koju se naknada utvrđuje.

Akt o visini naknade iz stava 1. i 2. ovog člana donosi Gradsko veće.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 9

Gradsko veće doneće rešenje iz člana 3. stav 3. ovog Pravilnika za 2011. godinu u roku od 8 dana od dana stupanja na snagu ovog Pravilnika.

Član 10

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zrenjanina".

Ovaj pravilnik će se objaviti i u "Službenom glasniku RS".